Alternativer til blød PVC i byggebranchen

2 Opbygning af guide

2.1 Indhold
2.2 Vurderingsprofil

Indgangen til søgning i guiden er de identificerede byggeprodukter med indhold af blød PVC. Produktgruppen Gulv- og vægbeklædninger er opdelt i to grupper benævnt henholdsvis Gulvbelægninger og Vådrumsbeklædninger.

For hver af produktgrupperne er gennemført en vurdering af alternativerne til de identificerede PVC-holdige byggeprodukter.

De gennemførte vurderinger af alternative byggeprodukter er baseret på en mere detaljerede vurdering gennemført i Arbejdsrapport nr. 24,  2002 fra Miljøstyrelsen: Formidlingsprojekt om alternativer til blød PVC i byggebranchen (www.mst.dk).

I den digitale udgave af nærværende guide er hver vurdering af alternative byggeprodukter via hyperlinks knyttet til de relevante mere detaljerede vurderinger i Arbejdsrapporten. Via disse hyperlinks er det således muligt, nemt at få en uddybning af de mere kortfattede vurderinger i nærværende guide.

2.1 Indhold

Vurderingerne af de alternative byggeprodukter er opbygget ens.

Indledningsvis foretages en kort beskrivelse af først det PVC-holdige byggeprodukt og efterfølgende af de identificerede alternativer.

Efterfølgende foretages en vurdering af de alternative byggeprodukter. Vurderingen foretages for hvert af alternativerne, og gennemføres for tre overordnede emner:
Miljø
Byggeteknik
Økonomi

Vurderingen foretages som en sammenlignende vurdering af alternativerne med det PVC-holdige byggeprodukt.

Vurderingerne er forsøgt gjort så kortfattede og præcise som muligt. Der er forsøgt tilstræbt at hver vurdering maksimalt skal fylde to sider, hvilket dog ikke har været muligt for vurderingerne af de byggeprodukter med flest alternativer.

2.1.1 Miljø

De miljømæssige egenskaber for det PVC-holdige produkt er sammenlignet med miljøegenskaberne for de alternative byggeprodukter.

Det skal understreges, at der ikke er gennemført en sammenlignende livscyklusanalyse, LCA af de enkelte alternativer.

Med udgangspunkt i metodikken i Miljøstyrelsens publikationer: "Bedre miljø gennem indkøb", er der gennemført en overordnet miljøvurdering, hvor det PVC-holdige produkt og alternativernes miljøpåvirkninger er sammenlignet i alle de væsentlige faser i produkternes livsforløb.

De alternative byggematerialer er ikke nødvendigvis miljømæssigt bedre end det tilsvarende PVC-produkt. Hensigten med miljøvurderingen er primært at afdække om det alternative byggeprodukt medfører tilsvarende miljøpåvirkninger som blødgjort PVC.

Miljøvurderingerne er foretaget ud fra følgende underemner:
Materialeforbrug
Energiforbrug
Miljøbelastning ved produktion, drift og bortskaffelse
Arbejdsmiljø

2.1.2 Teknik

Forskelle i de tekniske forhold for det PVC-holdige produkt og de alternative produkter af relevans for vurderingen er fremdraget.

Produkternes tekniske forhold er behandlet for følgende underemner:
Konstruktion
Drift

Det skal understreges, at nærværende Guide ikke kan anvendes som en decideret teknisk projekteringsguide eller ståbi. Teknikafsnittet i den enkelte vurdering har således kun til formål at påpege særlige forhold, som den projekterende bør/skal vurdere i sin efterfølgende projektering.

2.1.3 Økonomi

Udgifterne til anskaffelse og montage - anlægsøkonomien - af det PVC-holdige byggeprodukt og alternativerne er sammenlignet.

Den økonomiske vurdering af byggeprodukterne er foretaget for sammenlignelige produktmængder. Eksempelvis er økonomien for tagbeklædninger sammenlignet pr. m2 tagbeklædning og kabler er sammenlignet pr. m kabel.

Priserne på byggeprodukter er baseret på et generelt kendskab til prisforhold i byggebranchen, oplysninger fra producenter og leverandører samt oplysninger fra opslagsværket "V&S Byggedata, Husbygning – brutto 2000".

Det skal bemærkes, at priser på PVC og alternativerne ikke altid er et udtryk for udviklings- og fremstillingsomkostningerne, men på hvad markedet kan bære og hvor konkurrerende produkter ligger prismæssigt.

2.2 Vurderingsprofil

De alternative byggeprodukters egenskaber vurderes ved en sammenlignende vurdering med PVC-produktet. Sammenligningen visualiseres ved en gråtoning, der angiver om alternativets egenskaber er bedre eller dårligere end PVC-produktets.

PVC-produktets egenskaber sættes til "index 100", hvilket i visualiseringen præsenteres med en hvid farve. Har det alternative produkt bedre egenskaber tildeles det en grøn farve. Har det alternative produkt derimod dårligere egenskaber end PVC-produktet, tildels det enten en gul eller rød farve. "Rød" symboliserer klart ringere egenskaber, mens "gul" symbolisere lidt ringere egenskaber. Farveklassificeringen er vist i figur 2.1.

Det alternative produkt sammenlignes med PVC-produktet for hver af de syv emner: materialer, energi, ydre miljø, arbejdsmiljø, konstruktion, drift og økonomi. Hvert emne tildeles en farve jævnfør ovenstående.

De sammenlignende vurderinger for alle alternativerne til PVC-produktet præsenteres samlet i en såkaldt vurderingsprofil. Vurderingsprofilen kan anvendes til at udvælge det bedste produkt til en given lejlighed.

Sammenligningen mellem alternativ og PVC-produkt foretages for den funktionelle enhed (eksempelvis pr. m2 tagbeklædning, pr. m kabel etc.). For de fleste af de syv emner er det kun muligt at foretage en kvalitativ sammenligning af alternativets egenskaber i forhold til PVC-produktets. Emnerne "energiforbrug" og "økonomi" er derimod kvantificerbare. For disse to emner er opstillet følgende kvantitative grænser for farveklassificeringen.

Farvekode

Forskel
(alternativ produkt/PVC-produkt)

< -5%

< +5 % og > -5%

> +5 % og < +50 %

> +50 %

Figur 2.1:
Kvantitative grænser for farveklassificering af alternativer under emnerne "energiforbrug" og "økonomi".

Eksempelvis angiver:
en hvid farve ud for emnet energiforbrug, at energiforbruget til produktion mv. af alternativet er tilsvarende energiforbruget til det PVC-holdige produkt
en grøn farve med en vandret streg ud for emnet arbejdsmiljø, at alternativets arbejdsmiljømæssige egenskaber er bedre end det respektive PVC-produkts miljømæssige egenskaber.
En gul farve med en lodret streg ud for emnet drift, at alternativet er ringere set ud fra et driftsmæssigt synspunkt end det tilsvarende PVC-produkt.
en rød farve ud for emnet økonomi, at alternativet er væsentligt dyrere at anskaffe end det tilsvarende PVC-produkt.