Fra taget til toilettet

3. Opbygning af regnvandsanlæg

Tagflader
Filtre
Regnvandstank
Efterfyldning med drikkevand
Vandinstallationerne
Fare for forurening af den offentlige vandforsyning
Vandmåler
Hvem kan spare?

Princippet i et regnvandsanlæg er vist med figuren på næste side og gennemgås i det følgende.

Regnvand fra taget ledes via nedløbsrøret til en lagertank. Fra lagertanken pumpes vandet til de installationer, der skal forsynes med regnvand - altså wc'et og vaskemaskinen. I tørre perioder er det nødvendigt at supplere med drikkevand i tanken. Det er meget vigtigt, at denne efterfyldning udføres på en måde, der sikrer, at regnvandet under ingen omstændigheder kan suges ind i drikkevandsledningerne og dermed forurene drikkevandsforsyningen.

Installationen udføres som beskrevet i Rørcenteranvisning 003,"Brug af regnvand til wc-skyl og vaskemaskiner i boliger".

Principskitse af anlæg til brug af regnvand fra tage til wc-skyl og maskintøjvask

  1. Nedløbsbrønd
  2. Regnvand filtreres
  3. Regnvandstank
  4. Indløb til regnvandstank
  5. Ledning suger regnvand op
  6. Selvansugende pumpe
  7. Automatisk styreenhed
  8. Drikkevandsefterfyldning til regnvandstank via luftgab
  9. Drikkevandsrør/ledning
  10. Overløbssikring til kloak
  11. VA - godkendt rørafbryder

Tagflader

Taget skal have tilstrækkelig hældning, så stillestående vandundgås. Desuden skal tagflader, tagrender og tagnedløb renses for blade og lignende mindst fire gange om året. I særlige tilfælde kan behovet for rensning være større.

Tage af tegl, beton og skifer er velegnede til opsamling af regnvand.

Tagflader af følgende materialer er uegnede til opsamling af regnvand:
Tagpap, der lægges på i flydende form (nyt eller vedligeholdelse), vil ofte gøre regnvandet gulligt og er derfor specielt uegnet til tøjvask
Græs-, mos- og stråtage gør det betydeligt sværere at opsamle regnvandet, og man risikerer, at regnvandet bliver misfarvet
Kobbertage og kobbertagrender
Asbestholdige tage

Filtre

For at fjerne blade og andre urenheder i regnvandet, anbringes filtre på nedløbsrøret fra tagrenden eller på tilløbsledningen til lagertanken.

De filtre, der kræver mindst vedligeholdelse, er:
Lodrette filtre på hvert tagnedløb
Cyklonfiltre i jorden, der modtager vand fra flere tagnedløb

Eksempel på cyklonfilter                  og lodretfilter

Regnvandstank

Regnvandstanken kan placeres i jorden uden for bygningen eller i et køligt kælderrum i bygningen. Tanken skal være dimensioneret efter husets og husstandens størrelse, og den skal være udformet, så bundslam og flydeslam ikke suges med ind til wc'et eller vaskemaskinen. Desuden skal den være forsynet med et overløb, så overskudsvand kan ledes væk, når det regner meget.

Hvis overløbet fra tanken kobles til kloaksystemet, skal det sikres, at der ikke kan ske tilbageløb, så kloakvandet løber ind i tanken. Derfor er det sikrest at lede overskudsvandet fra tank og filtre til nedsivning. Hvis overskudsvandet skal ledes til hovedkloakken, skal det ske over højeste opstemningskote, eller også skal overskudsvandet pumpes op i kloakken.

Eksempel på Luftgab

Efterfyldning med drikkevand

I længerevarende tørre perioder skal der være mulighed for at supplere vandet i tanken med drikkevand. Denne efterfyldning skal udføres, så muligheden for, at regnvandet suges ind i vandforsyningsnettet er minimal. Derfor er det et krav, at efterfyldningen sker over et luftgab på minimum 20 mm.

Afhængig af nedbørsmængden og vandforbruget skal regnvandet opbevares i tanken i kortere eller længere tid. For at begrænse bakterievæksten skal temperaturen i tanken holdes så lav som muligt og må ikke komme over 18°C .

Vandinstallationerne

Fra tanken pumpes regnvandet via et separat ledningsnet ud til wc'et og vaskemaskinen, hvor vandet skal benyttes. Ledningerne skal være tydeligt mærket med Ikke drikkevand, så der ikke senere laves fejlkoblinger mellem regnvandsledningerne og drikkevandssystemet.

Eksempel på mærkning af rør

Fare for forurening af den offentlige vandforsyning

Det kan medføre sundhedsfare for tusinder af mennesker, hvis der sker en kortslutning mellem et regnvandsanlæg og den offentlige vandforsyning. Derfor skal der installeres en VA-godkendt rørafbryder på vandstikledningen i huse, h vor der er installeret regnvandsanlæg.

Vandmåler

For at kunne kontrollere, hvor meget regnvand der anvendes, kan der sættes en vandmåler på ledningen, der fører fra regnvandstanken til installationerne. Kommunen kan kræve, at der bliver sat en vandmåler på systemet, hvis der skal betales vandafledningsafgift. Desuden kan der eventuelt sættes en vandmåler på den ledning, hvor drikkevandet til efterfyldning til tanken kommer fra.

Hvem kan spare?

Parcelhuse:

De største besparelser opnås ved ny byggeri, hvor den dobbelte ledningsføring kan planlægges og udføres i forbindelse med opføring af huset. I ældre huse afhænger økonomien af, hvor hensigtsmæssigt wc og vaskemaskine er anbragt i forhold til hinanden, og hvor store tagflader der kan udnyttes.

Etageejendomme:

I etageejendomme kan der typisk ikke opsamles vand nok til at dække hele vandforbruget til wc-skyl og tøjvask. Derfor er det relativt dyrt at etablere regnvandsanlæg. Desuden afhænger udgi f t e rne til energi i forbindelse med pumpning af vandet af, hvor mange etager der er i ejendommen.

Vaskerier:

I fællesvaskerier i forbindelse med boligblokke kan man med stor fordel anvende regnvand til vaskemaskinerne.

Kontorejendomme:

I kontorejendomme kan det, når tagarealet er stort nok, være fordelagtigt at benytte regnvand til wc-skyl.