Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening 2002

3 Indsatsområder

"Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening 2000" /2/ indeholder en liste over de projekter, der var planlagt igangsat indenfor de næste par år. Pga. de reducerede bevillinger vil denne liste blive reduceret og som tidligere nævnt planlægges en ændret fordeling mellem felt- og udredningsprojekter.

I "Program for teknologiudvikling, jord- og grundvandsforurening, december 1996" /1/, er beskrevet de forureningsområder, som Teknologiprogrammet bør rettes mod i de næste 5 år. Disse områder fremkom på baggrund af oplysninger fra ROKA-databasen 1995, hvor bl.a. hyppigheden af de forskellige forureningstyper i jord og grundvand blev sammenstillet. ROKA databasens tal for 2001 viser nogenlunde samme procentvise fordeling mellem de forskellige forureningstyper i jord og grundvand. Dog er den procentvise andel af jord og grundvandssager, der er forurenet med olie/benzinforurening, større i forhold til opgørelsen i 1996. På den baggrund skal der som tidligere fortsat sikres afprøvning og dokumentation af metoder til rensning af forureninger, der truer grundvandet (klorerede opløsningsmidler og olie-/benzinforureninger, herunder MTBE-forureninger).

Det kan evt. komme på tale at gennemføre forsøg på eksisterende eller nye jordrensningsanlæg bl.a. med blandings- og tungmetalforureninger. I de projekter, der igangsættes, vil der blive fokuseret på kvaliteten af det slutprodukt, der fremkommer efter rensning, og det skal specielt vurderes, om den rensede jord kan anvendes frit.

Det kan komme på tale at afprøve metoder til rensning af punktkilder (hotspots) med pesticidforurening.

Et indsatsområde i 2002 vil være miljøvurdering og økonomisk vurdering af de enkelte teknikker og af oprensningerne generelt. Desuden vil et væsentligt indsatsområde være at få minimeret driftsudgifterne for de forskellige afværgeforanstaltninger.