Udvikling af sporgasmetode til brug for måling af transport af forurening mellem renserier og tilstødende lejligheder - laboratorieforsøg

7. Konklusion

Dette projekt er den første af tre faser, som skal lede frem til udviklingen af en passiv sporgasmetode baseret på perfluorcarboner til brug for måling i blandt andet renserier og tilstødende boliger.

Nærværende rapport beskriver gennemførsel af en række laboratorieforsøg, hvis formål det er at fastlægge bl.a detektionsgrænse, kapacitet, længden af måleperioder, præcision og usikkerhed for hele metoden.

Udviklingsarbejdet har taget udgangspunkt i den etablerede PFT-metode for luftskiftemålinger. Projektet har vist, at det er muligt at modificere PFT-metoden, så måling i blandt andet renserier er muligt.

Modifikationen består i følgende:
skift af samplertype til en kulbaseret monitor (f.eks. Radiello eller 3M)
skift af desorptionsprincip fra termisk desorption til væskedesorption
skift af detektortype fra ElectronCaptureDetektor (ECD) til Masse-Specifik detektor (MS)

Metodens detektionsgrænse er tilstrækkelig til det påtænkte formål - måling i renserier. Med sporgaskoncentrationer på 15 µg/m3 i renseriet vil det være muligt at påvise koncentrationsreduktioner fra renserier til overliggende lejligheder på op til en faktor 1000 i overliggende lejligheder.

Projektet har vist, at det er muligt at foretaget målinger i op til 14 dage uden at sampleren udviser kapacitetsproblemer.

På baggrund af de tilgængelige oplysninger vurderes det, at en koncentration på 15 µg/m3 ikke udgør gene- eller sundhedsrisiko.

Der er ikke under denne fase påvist forhold, som vurderes at være kritiske for den fortsatte udvikling af metoden. Projektets 2. fase, som er gennemførsel af en række feltforsøg, anbefales igangsat.

I forbindelse med de gennemførte laboratorieforsøg er der dukket et forhold op, som bør inddrages og afklares i de kommende faser. Det drejer sig om vurdering af eventuelle sink-effekters betydning for sporgasserne.

Glycolethere (Rynex-rensevæsker) bør inddrages i de kommende faser af udviklingsprojektet.

Diffusive sporgasmetoder kan anvendes i en række andre problemstillinger så som vurdering af spredning fra diffuse kilder og kontrol af OML-beregninger. Den udviklede 2-zone metode kan specielt anvendes i forbindelse med måling af spredning af luftforureninger fra f.eks. benzinstationer og autolakkerier.