Miljøprojekt nr. 699, 2002
Teknologiudviklingsprogrammet for jord- og grundvandsforurening

Hydraulisk frakturering udført ved vandret boreteknik - Design og anlæg

Resumé
Rapporten belyseer, hvorvidt hydraulisk frakturering er en cost-effektiv afværgeteknik i   en lavpermeabel aflejring som moræneler. På den udvalgte lokalitet er frakturering benyttet for at forbedre den hydrauliske effekt af vandrette dræn indskudt i moræneler. For at vurdere hvor meget effekten er forbedret efter etablering af hydrauliske frakturer sammenlignes ydelsen med et referencedræn uden frakturer. Der foretages monitering i en række niveauspecifikke boringer og kritiske forhold ved design og anlæg af boringer med frakturer beskrives. Selve langtidseffekten af drænene samt driftserfaringerne og -økonomien vil blive afrapporteret i en separat rapport, når det samlede afværgetiltag har været i drift i ca. 1 år.

Publikationen udkommer udelukkende elektronisk.

Læs publikationen i HTML: Indholdsfortegnelse
Hele publikationen uden billeder og grafik (285 Kb)
Publikationsbeskrivelse (læsbar kolofon)

Læs publikationen i PDF-format (2501 Kb)
PDF er et printvenligt format. For at læse og printe publikationen i dette format, skal man have en version af Acrobat Reader installeret på sin computer.

Må citeres med kildeangivelse.

Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter inden for miljøsektoren, finansieret af Miljøstyrelsens undersøgelsesbevilling. 

Det skal bemærkes, at en sådan offentliggørelse ikke nødvendigvis betyder, at det pågældende indlæg giver udtryk for Miljøstyrelsens synspunkter.

Offentliggørelsen betyder imidlertid, at Miljøstyrelsen finder, at indholdet udgør et væsentligt indlæg i debatten omkring den danske miljøpolitik.