Bearbejdning af målinger af regnbetingede udledninger af Npo og miljøfremmede stoffer fra fællessystemer i forbindelse med NOVA 2003

Forord

Nærværende rapport udgør afrapportering af projektet: "Bearbejdning af målinger af regnbetingede udledninger af NPO- og miljøfremmede stoffer fra fællessystemer i forbindelse med NOVA2003". I projektet er måledata gennemgået fra en række regnhændelser fra 2 fælleskloakerede systemer. Formålet er at opdatere stofkoncentrationer af NPO-stoffer samt, om muligt, at skønne stofkoncentrationer af miljøfremmede stoffer i forbindelse med regnbetingede udledninger fra fælleskloakerede afløbssystemer i Danmark.

Ved vurderingen af stofkoncentrationer fra miljøfremmede stoffer er bearbejdning af de målte data ikke alene tilstrækkeligt til at skønne stofkoncentrationer af miljøfremmede stoffer. En væsentlig del af projektet er derfor et litteraturstudie rettet mod at bestemme koncentrationer af udledninger af miljøfremmede stoffer fra fælleskloakerede afløbssystemer.

Undersøgelsen er udført som et samarbejdsprojekt mellem Miljøstyrelsen og følgende institutioner og firmaer:
PH-Consult ApS (PHC)
Projektledelse, databearbejdning, litteraturstudie på NPO-stoffer, spildevand og biofilm og sedimenter samt sammenstilling af resultater.
Miljø & Ressourcer DTU, Danmarks Tekniske Universitet (M&R)
Internationalt litteraturstudie på fællessystemer og separate regnvandssystemer, skønnede intervaller for stoffer og sammenstilling af resultater
COWI A/S (COWI)
Litteraturstudie på danske målinger af regnafstrømning

Projektgruppen har haft følgende sammensætning:

Karsten Arnbjerg-Nielsen, PHC
Thorkild Hvitved-Jacobsen, PHC
Anna Ledin, M&R
Karina Auffarth, M&R
Peter Steen Mikkelsen, M&R
Anders Baun, M&R
Jesper Kjølholt, COWI

Miljøstyrelsens kontaktperson er Mogens Kaasgaard, 8. kontor. Spildevandskomitéens udvalg vedr. regnafledning fra byer har fungeret som følgegruppe.