Udbringning TASP og bioaske

3. Konklusion

Litteratur- og informationssøgning

På basis af den indledende litteratur-/informationssøgningen blev det konkluderet, at der ikke findes egnet spredeudstyr til præcist og velkontrolleret at udbringe tørre, pulverformige produkter som TASP og bioaske med lav doseringsrate. Ved spredning af denne type produkter bruges traditionelle gødnings- og kalkspredere med deraf følgende begrænsninger og ulemper i form af stor variation i spredemængde samt støvgener.

Udvikling af en egnet teknologi må derfor forventes at have en bred interesse nationalt og internationalt.

Indledende afprøvninger

Indledende afprøvninger med eksisterende komponenter i kombisystem gav et godt udgangspunkt for udarbejdelse af et konceptet for et "stand alone" system beregnet for frontmontering og brug i forbindelse med andre markoperationer som ammoniaknedfældning, såning m.v.

Der er taget udgangspunkt i et transportkæde-baseret doseringssystem.

Fuld skala funktionsmodel

Bounum Maskinstation realiserede konceptet i en fuld skala funktionsmodel, der fungerede tilfredsstillende i forsøgsopstilling med en jævnt fordelt dosering, svarende til det ønskede doseringsniveau på mark.

Som led heri afklaredes behov for tekniske tilpasninger.

Demonstrationer i praksis

Dette dannede udgangspunkt for fremstilling af en funktionsenhed til brug for forsøg i 1998 i projektets fase 2.samt for indgivelse af dansk patentansøgning.

Der er senere blevet gennemført en særdeles vellykket demonstrationen med videreudviklet prototypemodel, hvor man kunne vise en fin fordeling uden nævneværdig støvudvikling.

Patentsituation

Der er indgivet dansk patentansøgning, og Patentdirektoratet har med skrivelse af 7. oktober godkendt patentmeddelelsen.

Patentansøgningen er fuldt op af en PCT-ansøgning, der er videreført i fase 2 (PCT demand)

Sammenfatning

Sammenfattende kan det konkluderes, at der er udviklet og afprøvet et velfungerende system for nøje kontrolleret udbringning af pulverformige materialer på landbrugsjord, som kan danne udgangspunkt for en videre produktudvikling i kommercielt regi.

Fra en maskinfabrikants side er der således indiceret interesse for en mulig kommerciel udnyttelse af projektets resultater, og et projekt for kommerciel færdigudvikling er under planlægning.

En række maskinstationer har indikeret interesse for at aftage