Miljøindsatsen i Arktis 2001

Forord

Miljøministeriet og Grønlands Hjemmestyre har et stadig tættere samarbejde, dels i form af gensidige konsultationer og dels i form af projektsamarbejde via Miljøstøtten til Arktis. Der samarbejdes om indsatsen i Arktisk Råd, om internationale konventioner, den grænseoverskridende forurening og følgerne heraf, især på sundhedsområdet, kemikalie- og forsyningsområdet, de biologiske ressourcer, miljø- og naturformidling og bæredygtig udvikling i bred forstand.

Samarbejdet sikrer, at vi fortsat kan overvåge miljøbelastningen af Arktis som dokumentation for udviklingen i den regionale og globale miljøbelastning. Dette er et vigtigt indspil til de internationale forhandlinger om begrænsning af bl.a. POP'er og kviksølv. Samtidig er en kortlægning af miljøbelastningen vigtig for Hjemmestyrets mulighed for at give en hensigtsmæssig kostvejledning til indbyggerne i Grønland.

Der er ingen tvivl om at vi i Arktis får en masse miljø for pengene. Sammenlignet med eksempelvis Danmark er naturen i Grønland meget ren, men samtidig under et veldokumenteret kemisk pres som forstærkes op gennem fødekæden. Enhver begrænsning i udsendelsen af de langtidsnedbrydelige forurenende stoffer giver pote. Der kan allerede spores en nedgang i POP-niveauerne, mens kviksølvniveauerne desværre er stigende. Den mest effektive foranstaltning til reduktion af belastningen i befolkningen - nemlig kostændringer - kan dog ikke bruges med samme effekt i Grønland som eksempelvis på Færøerne, idet den traditionelle kost i Grønland spiller en meget større rolle kulturelt og kvalitativt. Overvågningen er derfor fortsat vigtig.

Hans Chr. Schmidt
Miljøminister
Edward Geisler
Landsstyremedlem for Sundhed og Miljø