Miljøindsatsen i Arktis 2001

Kapitel 9
Det Arktiske Miljøprogram - konkrete tiltag

9.1 AMP-K Projektliste

Aktiviteterne i dette delprogram iværksættes som hovedregel inden for rammer aftalt med Grønlands Hjemmestyre og andre instanser med ansvar for eller indflydelse på miljøtilstanden i Grønland og Arktis som helhed. Initiativerne kan have karakter af videnopbygning, fysiske anlæg, informationsaktiviteter, administrative værktøjer m.m.

Der kan ydes støtte til projekter, der sigter på at bevare det lokale miljø, fremme miljøbevidstheden og miljøindsatsen og sikre en bæredygtig erhvervs- og samfundsudvikling. Der fokuseres på udvikling af relevante tekniske løsninger på specifikke arktiske miljøproblemstillinger i Grønland, som opstår med den samfundsmæssige udvikling, såsom bl.a. sikring af rent drikkevand, tidssvarende affaldshåndtering, energibesparende foranstaltninger og tidssvarende energiproduktion samt etablering af planlægningsgrundlag for egentlige sammenhængende sektorindsatser.

9.1 AMP-K Projektliste

Projekttitel Forprojekt om oprydning ved gamle vejrstation Daneborg og Zackenberg
123/001-0252
Projektansvarlig Dansk Polar Center/PNGSirius
Projektformål Projektet har baggrund i og sammenhæng med de miljøstøttede moniteringsaktiviteter, der foregår på Zackenberg og Daneborg. Under besigtigelse i år 2000 på lokaliteterne konstaterede Miljøstyrelsen og Direktoratet for Miljø og Natur, at der var efterladt både metalskrot, olieprodukter m.m. umiddelbart omkring de bygninger og i de områder, hvor miljøstøttet aktivitet foregår.

Det er samtidig erkendt, at ejerskab og ansvar for disse efterladenskaber ikke umiddelbart kan fastlægges entydigt. Der har mellem de involverede parter været enighed om, at der burde foretages en oprydning i området, og at en sådan oprydning skønsmæssigt ville være arbejdsmæssig og økonomisk mulig.

Formålet med dette forprojekt er at klarlægge omfanget og omkostningerne ved en sådan oprydning samt at påbegynde selve oprydningen som en del af klarlægningsarbejdet.
Indsatsområde Miljøproblemer/administration
Projektstøtte Kr. 429.550
Status Afsluttet
Afrapportering Rapport om miljøoprydning.
          
Projekttitel Deponering af flyveaske og slagger fra forbrændingsanlæg i Grønland
123/001-0265
Projektansvarlig Carl Bro A/S
Projektformål Miljøtekniske analyser af deponering af slagger og flyveaske i udvalgte byer og bygder samt geotekniske analyser med henblik på anbefalinger vedr. håndtering af restprodukter fra forbrænding.
Indsatsområde Miljøproblemer/administration
Projektstøtte Kr. 915.895
Status Igangværende
Afrapportering Datarapport med beskrivelse af resultater og vurdering.   Udkast til færdig vejledning til direktoratet om håndtering af restprodukter og anbefalinger.
         
Projekttitel Temarapport om Biobasis på Zackenberg
123/001-0276
Projektansvarlig Danmarks Miljøundersøgelser
Projektformål Miljøstøtteordningen har støttet oprettelsen af den arktiske moniteringsstation Zackenberg med et tilhørende "Zero-program" i Nordøstgrønland. DMU forestår med miljøstøtte udførelsen af BioBasis programmet, der er en del af det samlede Zeroprogram.

Hensigten er at følge udviklingen i en udvalgt højarktisk lokalitet, som er særligt følsom over for klimabaserede ændringer, og som samtidig er helt uden påvirkninger fra antropogene nær-kilder. Programmet består af en klimaregistrering, et geo-basis og et bio-basis program.
Indsatsområde Biologisk mangfoldighed
Projektstøtte Kr. 200.000
Status Afsluttet
Afrapportering Temarapport med status og beskrivelse af biobasisprogrammets fremtidsperspektiver.
            
Projekttitel Optagelse af foto og video af Ilulissat Isfjord
123/001-0285/1
Projektansvarlig Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse
Projektformål Indsamling af still fotos og videooptagelser til brug ved udarbejdelse af indstillingen af Ilulissat Isfjord til UNESCO's verdensarvliste. Optagelserne har tidsmæssigt fundet sted inden fremsendelse af detaljeret projektansøgning til Miljøstøtteordningen.
Indsatsområde Miljøproblemer/administration
Projektstøtte Kr. 42.000
Status Afsluttet
Afrapportering Råfilm til brug ved ansøgning om optagelse som Verdensarvområde.
          
Projekttitel Ansøgning til UNESCO om optagelse af Ilulissat Isfjord som Verdensarvområde
123/001-0285/2
Projektansvarlig Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse
Projektformål Varetagelse af sekretariatsfunktion for en nedsat styregruppe vedr. udarbejdelse af ansøgning om udpegning af Isfjorden til UNESCO's verdensarvliste med arbejdsopgaver som indsamling og redigering af materialet til indstillingen. Indarbejde kommunens planlægningsgrundlag og Hjemmestyrets fredningsforslag i indstillingen. Tilvejebringe grundlag for udarbejdelse af faglige beskrivelser, bistå ved en offentlig høringsproces, udpege international ekspert til en uvildig beskrivelse af internationalt niveau samt bistå ved præsentation af indstillingen ved UNESCO's møde.
Indsatsområde Miljøproblemer/administration
Projektstøtte Kr. 1.454.000
Status Igangværende
Afrapportering Aflevering af ansøgning til UNESCO og udarbejde præsentationsmateriale.
            
Projekttitel Etablering af affaldsforbrændingsanlæg
123/001-0286
Projektansvarlig Asiaat Kommune
Projektformål Etablering af forbrændingsanlæg og modtagestation i Aasiaat med henblik på fortsat realisering af Grønlands Hjemmestyres handlingsplan for den fremtidige affaldshåndtering i byerne i Grønland.
Indsatsområde Miljøproblemer/administration
Projektstøtte kr. 2.500.000
Status Igangværende
Afrapportering Afslutningsnotat
             
Projekttitel Etablering af affaldsforbrændingsanlæg
123/001-0287
Projektansvarlig Maniitsoq Kommune
Projektformål Etablering af forbrændingsanlæg og modtagestation i Maniitsoq med henblik på fortsat realisering af Grønlands Hjemmestyres handlingsplan for den fremtidige affaldshåndtering i byerne i Grønland.
Indsatsområde Miljøproblemer/administration
Projektstøtte Kr. 2.500.000
Status Igangværende
Afrapportering Afslutningsnotat
         
Projekttitel Forundersøgelser i Dundas området
123/001-0288
Projektansvarlig Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse
Projektformål I forbindelse med forhandlinger om tilbagegang af Dundasområdet til civil status blev der foretaget en miljøfaglig besigtigelse af området i august 2001. Formålet hermed er at sikre et overblik over lokaliteten og de fysiske forhold så Miljøstyrelsen efterfølgende kan udarbejde udbudsmateriale til konsulenter, der skal give tilbud på at gennemføre en forureningsundersøgelse, som skal munde ud i en risikovurdering og evt. forslag til afhjælpende foranstaltninger.
Indsatsområde Miljøproblemer/administration
Projektstøtte Kr. 50.000
Status Afsluttet
Afrapportering Rapport med kortlægning af, hvor der har været aktivitet, og hvor der er sket deponering.
          
Projekttitel Udarbejdelse af notat om ophugning af udtjente fiskefartøjer i Grønland
123/001-0298
Projektansvarlig Kønig Homann Erichsen
Projektformål Notat som redegør for, hvilke beføjelser myndighederne skal råde over for at kunne kræve udtjente skibe ophugget og for eventuelt selv som myndighed at kunne gennemføre denne ophugning.
Indsatsområde Miljøproblemer/administration
Projektstøtte Kr. 20.000
Status Afsluttet
Afrapportering Notat.