Metoder til værdisætning af dansk vejtrafiks forurening af jord og grundvand

1 Indledning

Både i Danmark og EU er det yderst sjældent at trafikkens påvirkning af jord og grundvand medtages i økonomiske analyser af trafikprojekter, trafikpolitik, mv. I Danmark anvendes Vejdirektoratets samfundsøkonomiske metode og de trafikøkonomiske enhedspriser, der benyttes i denne sammenhæng, omfatter således de traditionelle parametre som luftforurening, ulykker og støj, men ikke forurening af jord og grundvand forårsaget af trafik. En tilsvarende afgrænsning ses i EU.

I Danmark baserer vi vores vandforsyning på grundvand. Det betyder dels, at trafikkens forurening af jord og grundvand kan vise sig at være en væsentlig omkostning, som bør medregnes i samfundsøkonomiske analyser på trafikområdet, dels at eventuelle erfaringer fra andre lande om værdisætning af denne type forurening ikke nødvendigvis kan overføres direkte til Danmark.

Miljøstyrelsens Transport- og Luftkvalitetskontor og Jord- og Grundvandskontor har på denne baggrund iværksat et arbejde, som skal lede frem til, at de samfundsøkonomiske omkostninger forbundet med trafikkens forurening af jord og grundvand opgøres, således at de fremover kan indgå på lige fod med øvrige eksterne omkostninger i samfundsøkonomiske analyser på trafikområdet, f.eks. med hensyn til erstatningsstoffer for MTBE, kørselsafgifter på veje, afgifter på miljøvenlige biler og lignende.

I første omgang har Miljøstyrelsen iværksat et forprojekt, der har til formål at give en samlet oversigt over metoder til værdisætning af dansk vejtrafiks forurening af jord og grundvand. Et eventuelt projekt i forlængelse af forprojektet får med stor sandsynlighed som mål at give et samlet bud på en værdisætning af vejtrafikkens konsekvenser for jord og grundvand i Danmark.

Forprojektet er gennemført af COWI, og nærværende rapport er en afrapportering heraf.

I forprojektet gives et overblik over:
Vejtrafikkens forurening af jord og grundvand og deraf følgende skader
Foreliggende viden og muligheder med hensyn til værdisætning

Under det første punkt kortlægges kilder til jord- og grundvandsforurening, typer af forurenende stoffer, samt typer af skader på mennesker og miljø som følge af forureningen. Under det andet punkt kortlægges relevant viden om værdisætning, og de forskellige værdisætningsmetoders relevans for forskellige typer skader vurderes.

Projektet er gennemført i perioden december 2001 til april 2002.

Der har til projektet været nedsat en følgegruppe, som har bistået med faglig sparring og informationer om kilder, m.v. til projektet. I følgegruppen har deltaget:

Pia Berring, Miljøstyrelsens Transport- og Luftkvalitetskontor (formand)
Lars Olsen Hasselager, Miljøstyrelsens Transport- og Luftkvalitetskontor (stedfortræder for Pia Berring under dennes orlov)
Christina Burkal, Miljøstyrelsens jordforureningskontor
Lisbeth Strandmark, Miljøstyrelsens økonomikontor
Katja-Birr Pedersen, systemanalyseafdelingen, DMU
Kim Winther, Energistyrelsen
Flemming Clausen, Vejdirektoratet
Gitte Falstrup, Vejdirektoratet
Anne Ohm, COWI
Lena Nilausen, COWI

Der har været afholdt to møder i følgegruppen, i henholdsvis januar og marts 2002.

Rapporten indledes i Kapitel 2 med en beskrivelse af problemstillingen, dvs. sammenhængen mellem vejtrafik, forurening, skader og samfundsøkonomiske omkostninger. Dernæst gives i Kapitel 3 en oversigt over kilder til jord- og grundvandsforurening og typer af forurenende stoffer fra vejtrafikken. I Kapitel 4 identificeres de væsentligste skader, som vejtrafikkens forurening af jord og grundvand kan give anledning til.

Kapitel 5 indeholder en generel introduktion til værdisætningsætning og forskellige værdisætningsmetoder. Dernæst gives en oversigt over danske og udenlandske kilder til værdisætning, og en vurdering af hvilke værdisætningsmetoder der kan være relevante for værdisætning af jord- og grundvandsforurening.

I Kapitel 6 gives herefter en samlet vurdering af perspektiverne for værdisætning af jord- og grundvandsforurening.

Endelig er der i Kapitel 7 og 8 angivet henholdsvis en ordliste og en litteraturliste.