Fælles miljø, fælles ansvar – Danmark og EU

Fælles miljø, fælles ansvar

At forurening ikke kender grænser, er efterhånden en gammel sandhed. Miljøområdet er et skoleeksempel på, at grænseoverskridende problemer kræver fælles internationale løsninger. Derfor hænger dansk miljøpolitik tæt sammen med EU.

I starten handlede EF-samarbejdet om at skabe fred i Europa, om frihandel over landegrænserne, og om let adgang til at rejse, arbejde og bo i ethvert medlemsland. Men jo lettere og billigere det er at rejse og sende varer på tværs af grænserne, jo mere trafik opstår der for eksempel også, for at give et konkret eksempel på et miljøproblem.

De hastigt voksende trafikmængder i hele EU giver både lokale miljøproblemer med trafikuheld, støj, partikelforurening og miljøskadelige stoffer fra bilernes udstødningsgasser. Det medfører også et stigende udslip af drivhusgassen CO-2, som har globale skadevirkninger. Beskyttelse af miljøet kræver derfor internationale løsninger for at slå igennem.

I dag er miljøpolitikken derfor en central del af EU-samarbejdet. Målet for EU  i dag er at fremme økonomiske, beskæftigelsesmæssige og sociale fremskridt for borgerne og samtidig opnå en bæredygtig udvikling.

I dette temahæfte kan du læse om, hvorfor der er behov for fælles EU-regler om farlige kemikalier i legetøj, hvordan miljøreglerne i EU egentlig bliver til, EU´s kamp for miljøsagen globalt, og hvad Danmark har højest på ønskeseddelen i arbejdet hen imod en mere bæredygtig samfundsudvikling.