Håndbog om giftige alger i badevand

Bilag B
Musetest

Der er ikke vedtaget en international standard for musetest af potentielle humantoksiske effekter af cyanotoksiner. På basis af den eksisterende standard for musetest af algetoksiner i fødevarer og erfaringer mht. cyanotoksiner har WHO imidlertid opstillet retningslinier for musetest.

Normalt bruges 3 hankøn mus af stammen Swiss Albino.

Toksiciteten testes ved intraperioneal indsprøjtning (i.p.) af 0,1-1,0 ml knuste (lyserede) algeceller. Cellerne knuses med ultralyd eller ved at fryse-optø materialet 3 gange. Frysetørret materialet kan også bruges. Prøven suspenderes i vand. Hvis der skal injiceres mere end 0,5 ml skal det være fysiologisk saltvand.

Musene observeres i 24 timer og slås derefter ihjel (efter sædvanlige godkendte metode). Observationsperioden kan udvides ved svage reaktioner. Hvis der er tale om giftstoffet cylindrospermopsin skal observationperioden være 7 dage. Cylindrospermopsin er endnu ikke fundet i Danmark, men blågrønalger der producerer toksinet er observeret flere steder i Europa gennem de seneste år. Der er således en potentiel risiko omend den anses for lille.

Efter observationsperioden kan der undersøges post-mortem for organskader, specielt på lever og nyrer.

Overordnet giver testen alene oplysning om der er toksiske stoffer tilstede i prøven eller ej.

På grundlag af musenes reaktioner og eventuelle skader på organer kan det med stor sandsynlighed bestemmes hvilken hovedtype af toksin, der er tilstede i prøve (levertoksin, nervetoksin, anatoxin-a(s), andre toksiner). Man skal være opmærksom på, at det hurtigst virkende toksin kan kamuflere reaktionen på andre toksiner.

WHO giver et forslag til angivelse af toksicitetsgraden baseret på den mængde algetørstof der skal til at slå 50% af musene i hjel (LD50) iflg. Lawton et al (1994):

Meget toksisk LD50 < 100 mg tørstof pr kg mus
Medium toksicitet LD50 100-500 mg pr kg mus
Lav-toksisk LD50 500-1000 mg pr kg mus
Ikke-toksisk LD50 >1000 mg pr kg mus

I nogle lande skal LD50 være >2000 mg før prøven anses for at være ikke-toksisk.