Miljøprojekt nr. 719, 2002

Undersøgelse af bakterieantal og eftervækstpotentiale i vandværksvand

Indholdsfortegnelse

Forord
  
Sammenfatning og konklusioner
  
Summary and conclusions
  
1. Indledning
1.1 Baggrund
1.2 Definition af eftervækst og eftervækstpotentiale
1.3 Formål
  
2. Bakteriel vækst i drikkevand
2.1 Mikrobiel vækst og omsætning
2.1.1 Heterotrofe organismer
2.1.2 Autotrofe organismer.
2.2 Forekomst af organisk stof i grundvand og drikkevand
2.3 Bestemmelse af vækstpotentiale og nedbrydeligt organisk stof i drikkevand.
  
3. Beskrivelse af undersøgelsen
3.1 Metoder
3.1.1 Undersøgelsens udformning
3.1.2 Analyse metoder
3.1.3 Statistisk behandling af vækstforsøg
3.2 Undersøgelsens omfang
3.2.1 Beskrivelse af vandværker.
3.2.2 Prøvetagning
  
4. Undersøgelsens resultater
4.1 Vandkemi
4.2 Mikrobielle undersøgelser.
4.3 Organisk stof bestemt som AOC og NVOC.
4.4 Eftervækstpotentiale bestemt ved vækstforsøg.
4.5 Sammenligning af metoder til kvantitativ bestemmelse af bakterier.
4.6 Legionella
  
5. Diskussion af resultater
5.1 Vandkemi
5.2 Mikrobiel undersøgelse.
5.3 AOC og NVOC
5.4 Eftervækstpotentiale bestemt med kimtal, AODC og ATP i vækstforsøg
5.5 Sammenligning af AOC og NVOC med eftervækstpotentiale.
5.6 Legionella
  
6. Konklusioner
  
7. Referencer
  
8. Ordliste
  
Bilag A Metodebeskrivelser
    
Bilag B Rådata fra vækstforsøg, NVOC og AOCbestemmelser
  
Bilag C AOC-ringtest
   
Bilag D Uorganiske analyser af vand fra Studebjerg og Rørvig Vandværker
   

Forord

I 1997 iværksatte Folketinget et program til sikring og forbedring af drikkevandskvaliteten. Det primære mål med programmet er at udbygge den eksisterende viden om faktorer, der påvirker drikkevandets kvalitet, og at anvise og dokumentere sikre grundvandsbeskyttelsesmetoder. For at opfylde dette mål er der etableret en fond, som har til hensigt at støtte bevarelsen af den decentrale vandforsyningsstruktur i Danmark. En del af midlerne er afsat til støtte til generelle udviklingsprojekter. Projekterne udbydes i offentlig udbud for at give en bred kreds mulighed for at deltage.

I 1998 blev 7 projekter sendt i udbud, herunder projekt om "Undersøgelse af en række drikkevandstypers evne til mikrobiologisk vækst ved laboratorieforsøg". DHI Institut for Vand og Miljø og Institut for Miljøteknologi, DTU blev valgt til at gennemføre projektet. Claus Jørgensen, DHI, har været projektleder og Erik Arvin, Hans-Jørgen Albrechtsen, Charlotte B. Corfitzen, IMT, har deltaget i projektet.

Projektet er gennemført i tæt kontakt med styregruppen, der bestod af Linda Bagge og Janne Forslund fra Miljøstyrelsen, Jørgen Beck fra Sjælsø Vandværk, Søren Lind fra Københavns Energi og Anders Vestergaard, som repræsentant for plastproducenterne.

DHI Institut for Vand og Miljø og Miljøstyrelsen vil gerne takke for samarbejdet med de vandværker, der har deltaget i undersøgelsen.

Sammenfatning og konklusioner

Dansk drikkevand er hovedsageligt produceret fra grundvand og indeholder normalt ikke sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Derfor er kloring af vandet i almindelighed unødvendigt. Det medfører til gengæld en risiko for eftervækst i ledningsnettet undervejs til forbrugerne.

Eftervækst defineres her som stigningen i antallet af bakterier i drikkevandet undervejs fra vandværket til forbrugeren.

Formålet med denne undersøgelse har været at bestemme potentialet for eftervækst af bakterier i forskellige typer dansk drikkevand og at vurdere metoderne til bestemmelse af eftervækstpotentialet. Det har også været formålet at undersøge drikkevandet med forskellige mikrobiologiske metoder. Endvidere at undersøge forekomsten af Legionella i drikkevand.

Eftervækstpotentiale er metodeafhængigt og defineres her som antallet af bakterier, der vokser op i en prøve ved henstand, eller som prøvens indhold af assimilerbart organisk kulstof (AOC).

Undersøgelsen er foretaget som et sammenlignende studium hvori eftervækstpotentialet i ti drikkevandstyper er undersøgt ved hjælp af vækstforsøg og bestemmelse af AOC (assimilerbart organisk kulstof). Til sammenligning er der gennemført kemisk analyse af indholdet af organisk stof (NVOC). Der er indhentet oplysninger om vandtypernes kemiske sammensætning. Vandet er undersøgt med en række mikrobiologiske metoder, herunder for forekomst af Legionella på syv af de ti værker.

De undersøgte vandværkerne ligger i Københavnsområdet og i Nordsjælland. To af værkerne indvinder fra grusaflejringer, mens de resterende værker indvinder fra kalk. Undersøgelsen dækker både meget store og mindre vandforsyninger, og der er både kommunale og private værker repræsenteret. Vandbehandlingen på værkerne er traditionel og består af beluftning og filtrering.

På hvert af de ti vandværker er der udtaget 3 prøver i eller lige efter rentvandstanken. Hver prøve blev delt i 3 delprøver og anvendt enten til vækstforsøg, AOC bestemmelse eller NVOC bestemmelse. På to værker, hvor der blev konstateret et højt eftervækstpotentiale, blev undersøgelsen gentaget og udvidet med analyser af råvandet.

Vækstforsøgene er udført som henstandsforsøg. Prøverne henstod ved 15 °C. Der er udtaget delprøver til analyse umiddelbart efter prøvens ankomst til laboratoriet og efter 2, 7 og 14 dages henstand. De mikrobielle undersøgelser af vandprøverne bestod i bestemmelse af kimtal ved 21 °C på gærekstrakt agar (kimGær21°C) , Kings agar B (kimKingsB21°C) og R2A (kimR2A21°C), kimtal ved 37 °C på gærekstrakt (kimGær37°C, ) og PCA (kimPCA37°C), totalt antal bakterier ved direkte tælling (AODC) og ved bestemmelse af ATP.

Det undersøgte vand kan betegnes som hårdt til temmelig hårdt, og for de fleste vandtyper med relativt høje permanganattal. Det samme gælder tørstofindholdet, mens der er meget stor spredning på indholdet af jern, nitrat og sulfat. Undersøgelsen er en begrænset undersøgelse, der ikke dækker alle vandtyper i Danmark.

Generelt er vandet fra de ti undersøgte vandværker af god mikrobiel kvalitet. Drikkevandsbekendtgørelsens (nr 515, 1988) krav er overholdt med få undtagelser (jern, turbiditet og kimtal ved 37 °C). Metoderne til bestemmelse af kimtal ved 21 °C var som forventet forskellige idet kimR2A21°C >> kimtalgæreks21°C > kimtalKingsB21°C. Det totale antal bakterier målt ved direkte tælling i mikroskob lå mellem 6,5·104 og 4,4·105 bakterier per ml, mens ATP indholdet var 0,4 ng/l til 7,0 ng/l. Disse resultater er i overensstemmelse med litteraturen.

Den gode følsomhed af ved bestemmelse kimR2A°C giver en større variation mellem vandværkerne, og metoden må anses for at give et mere nuanceret billede af bakterieindholdet i prøverne end de øvrige kim21°C.

NVOC-indholdet i drikkevandsprøverne lå mellem 1,1 mg/l og 5,2 mg/l. Sammenlignet med NVOC indholdet i dansk drikkevand generelt afviger de undersøgte vandtyper ikke fra, hvad der normalt findes, men der en overvægt af prøver med NVOC indhold på 3 mg/l og derover. Resultaterne fra NVOC analyserne giver ikke anledning til bekymring for mikrobiel eftervækst.

I vandet fra seks af de ti vandværker ligger AOC under 10 µg/l, som er grænsen hvorunder drikkevandet ofte anses for at være biologisk stabilt (van der Kooij og Veenendaal 1995). I vandet fra tre af vandværkerne ligger AOC mellem 20 µg/l og 40 µg/l, hvilket indikerer, at der her kan være en risiko for eftervækst i ledningsnettet. For et vandværk blev der fundet stor variation i indholdet af AOC i vandet, 8,4 - 660 µg/l. Resultaterne er i overensstemmelse med resultater fra undersøgelser i Holland for drikkevand, der er produceret fra grundvand.

Der blev observeret en svag sammenhæng mellem AOC og NVOC. Når indholdet af NVOC er lavt (< 2,5 mg/l) er AOC lavt. Derimod var et højt indhold af NVOC er ikke ensbetydende med et højt indhold af AOC. AOC indholdet udgjorde i gennemsnit 0,39% af NVOC indholdet.

Der var en vis sammenhæng mellem den mikrobielle undersøgelse af drikkevandsprøverne og indholdet af AOC. Ved meget lave AOC-koncentrationer ses et stigende kim21°C ved stigende AOC, men over 5-10 µg/l havde AOC-indholdet ingen betydning for kimtallet.

Resultaterne fra vækstforsøgene viser, at der uden undtagelse sker en stigning i antallet af bakterier, når de bestemmes som kimtal. For syv af værkerne vokser kimR2A21°C op til mellem 5,4 · 103 kim/ml til 76 · 103 kim/ml. De resterende lå på 100 · 103 kim/ml eller derover. Den største vækst der blev observeret var til 6,8 · 105 kim per ml på R2A-agar. Vækstforsøgene indikerer, i lighed med AOC bestemmelserne, at risikoen for eftervækst formindskes, når NVOC er mindre end 2,5 mg/l.

På baggrund af vækstforsøgene kan det konkluderes, at der findes et potentiale for eftervækst i det danske drikkevand. De bakterier, der forekommer naturligt i vandet, er i stand til at udnytte det kulstof, der forekommer i vandet.

Der er rimelig sammenhæng mellem bestemmelse af eftervækstpotentiale med de forskellige mikrobielle metoder. Kim21°C synes at være de mest følsomme og korrelerer godt sammen. Metoderne til bestemmelse af kim37°C er ikke generelt egnede til vurdering af eftervækstpotentiale i drikkevand. Undersøgelsen viser dog, at der i nogle tilfælde er et eftervækstpotentiale for kim37°C i vandet, der er tilstrækkelig til, at drikkevandskravene kan overskrides. Anvendelse af ATP og total antal bakterier er mindre følsomme end kim21°C og giver kun signifikant udslag i de tilfælde, hvor den største vækst i kimtal er observeret.

For de vandværker, hvor AOC indholdet er mindre end 10 µg/l, ses der en svag sammenhæng mellem vækstpotentialet bestemt som det højeste antal kim, der observeres i løbet af vækstforsøgene, og indholdet af AOC, idet der er en tendens til stigende kimtal ved stigende AOC. Når alle resultater betragtes under et, kan der derimod ikke ses sammenhæng, da høje AOC indhold i vandet ikke er modsvaret af et tilsvarende højt kimtal. De forskelle, der kan observeres mellem de to metoder, skyldes givetvis de biologiske forskelle, der er. Der kan især peges på fire faktorer. For det første har de bakterier, der er i de to systemer, forskellige substratvalg, for det andet er det sandsynligt, at kun en del af de bakterier, der vokser frem under vækstforsøget, er dyrkbare på de anvendte agar-typer, for det tredje kan protozoer græsse på bakterierne i vækstforsøgene og begrænse antallet af bakterier og for det fjerde er risikoen for dannelse af biofilm (og dermed forbrug af organisk materiale) i forsøgsflaskerne størst i vækstforsøgene.

Undersøgelsen har vist, at der er et eftervækstpotentiale i dansk drikkevand. I tre eller fire ud af de ti vandværker var AOC indholdet så højt, at det indikerer, en risiko for eftervækst i ledningsnettet. AOC målingerne støttes af vækstforsøgene. AOC-bestemmelser og vækstforsøg, som de er gennemført i denne undersøgelse, kan bidrage med oplysninger om drikkevandets kvalitet med hensyn til eftervækstpotentiale, som ikke kan opnås ved hjælp af almindelige kemiske analyser. Undersøgelsen siger derimod ikke noget direkte om konsekvenserne af et højt eftervækstpotentiale i ledningsnettet.

I undersøgelsen af vandet fra 7 vandværker kunne der ikke påvises Legionella i prøver a 1 l.

Summary and conclusions

Danish drinking water is mainly produced from groundwater of high quality with a very low occurrence of pathogenic micro-organisms. Consequently, disinfection of the drinking water is not necessary and therefore usually omitted to avoid the production of disinfection by products. This in turn increases the risk of regrowth of bacteria in the distribution network.

Regrowth is here defined as an increase in the number of culturable bacteria in the drinking water on its way from the waterworks to the consumer.

The purpose of this investigation has been to examine the regrowth potential in Danish drinking water, and to evaluate the methods for determination of the regrowth. In addition, it has been the purpose to characterise the drinking water by several microbiological methods and to determine the occurrence of Legionella in drinking water.

Regrowth potential depends on the method used and is here defined as the increase in the number of culturable bacteria in a water sample incubated at 15 °C, or as the content of assimilable organic carbon (AOC).

The investigation has been conducted as a comparative study where the potential for regrowth in ten types of drinking water has been examined by determination of AOC and by microbial growth assays. Samples from 7 waterworks were analysed for Legionella. In addition, the water was characterised by analysis of non-volatile organic carbon (NVOC), and water quality data were collected from the analyses carried out as routine on the waterworks.

Water from ten waterworks has been examined. The waterworks extract ground water from either chalk or from gravel. Both very large and small waterworks and public as well as private waterworks are represented in the study. The water treatment is traditional, consisting of aeration and filtration.

On each of the waterworks, three samples were taken. Each sample was divided into three sub-samples. One to be used for the determination of AOC, one for microbial growth assay and one for determination of the concentration of NVOC. For two waterworks, where the regrowth potential was found to be high, the sampling and analyses were repeated, and included sampling of the raw water as well as the treated water.

In the growth assay, the samples were incubated at 15°C for 14 days. During this period, the growth of culturable bacteria was determined on different media incubated at 21°C (PCA, Yeast extract agar, Kings Agar B and R2A) and 37°C (PCA, Yeast extract agar, and R2A), and the total number of bacteria were detected by microscopy (AODC). In addition the concentration of ATP was determined.

The quality of the water examined in this study was in general good. It can be characterised as hard water with a high content of CODpermanganate and total residue, while there was a large variation in the content of iron, nitrate and sulphate. The analyses showed that the water complies with the Danish drinking water standards with a few exceptions (iron, turbidity, viable counts at 37°C).

Of the viable counts incubated at 21°C the highest number was obtained on R2A and the lowest on Kings Agar B. The total number of bacteria, as determined by microscopic examination, was between 6.5 ·104 per ml and 4.4 · 105 per ml, and the content of ATP was between 0.4 ng/l and 7.0 ng/l. These results are in compliance with the literature.

The content of NVOC was between 1.1 mg/l and 5.2 mg/l. This is within the normal range of NVOC in Danish drinking water, but there is an overrepresentation of samples with a concentration of NVOC higher than 3 mg/l. The results of the NVOC analyses do not indicate problems with regrowth.

With regard to assimilable organic carbon, AOC, the water from six of the examined waterworks had a concentration below 10 µg/l. 10 µg/l is the limit below which the water is normally considered to be biologically stable. In the water from three waterworks the AOC concentration was between 20 µg/l and 40 µg/l, indicating a potential for regrowth in the distribution system. In the water from one of the waterworks, the AOC content was determined on three different days with results varying between 8,4 µg/l and 660 µg/l. The results are in accordance with similar results from the Netherlands.

Comparing the results of the AOC determinations and the determinations of NVOC it is concluded that these two parameters are correlated to some extent, as it was seen that the AOC concentration was always low when the NVOC concentration was below 2.5 mg/l. On the other hand, a high concentration of NVOC did not necessarily result in a high AOC concentration. In average the AOC was 0.39% of the NVOC.

When comparing the results of the AOC determinations and the bacterial counts a weak correlation was observed. At very low AOC-concentration AOC was correlated to the number of bacteria (viable counts at 21°C), but at AOC-concentrations above 5 µg/l – 10 µg/l there was no correlation.

The number of viable counts increased in all the growth assays during the 2 weeks of incubation. In 7 of the waterworks the viable counts on R2A agar at 21°C increased to between 5.4 · 103 counts/ml and 76 · 103, and the remaining were above 105 counts/ml. The highest was 6.8 · 105 counts/ml. The growth assays indicate, as do the AOC determinations that the bacterial growth is limited when the NVOC is below 2.5 mg/l.

Based on the growth assays it can be concluded that there is a potential for regrowth in the Danish drinking water. The indigenous bacteria in the water are able to utilise a part of the carbon that occurs in the water.

There is a fair correlation between the regrowth potentials determined in growth assays with the different microbial methods. Viable counts at 21°C on the different agar types are the most sensitive and correlate well. Viable counts at 37°C are in general not applicable for determination of the regrowth potential, but the growth assays showed that in some cases there is a regrowth potential for viable counts at 37°C, large enough to lead to viable counts higher than the maximum allowed concentrations in Danish drinking water. The determination of ATP and total numbers of bacteria determined by microscopy was not sensitive enough to be used for determination of the regrowth potential.

For the waterworks with less than 10 µg/l AOC a weak positive correlation with the regrowth potential determined by the growth assays could be observed. At higher AOC-concentrations, the yield in the growth assays did not give comparably high results. The differences between the results from the two methods can probably be explained by the differences in the biology of the two systems. First, the bacteria in the two systems probably differ in their substrate selection; secondly, it is likely that only a fraction of the bacteria, growing in the growth assays, are culturable; third, non pathogenic protozoans may act as predators on the bacteria in the growth assays and limit the number bacteria; and fourth, the risk of evolution of a biofilm (and thereby consumption of AOC) in the growth assays is higher than in the AOC determinations.

The investigation has shown that there is a potential for regrowth in the Danish drinking water. In the water from three or four out of the ten examined waterworks the AOC-concentration indicated a risk of regrowth in the distribution system. The conclusions of the AOC-measurements were supported by the results from the growth assays.

The determination of regrowth potential, as carried out in this investigation, provide valuable information about the water quality that can not be obtained by traditional analyses. On the other hand, the investigation does not give actual information of the relation between the regrowth potential measured in the samples from the waterworks and the actual regrowth in the distribution systems.

Legionella was not detected in the water from seven of the waterworks.

1. Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Definition af eftervækst og eftervækstpotentiale
1.3 Formål

1.1 Baggrund

Den danske drikkevandsforsyning er hovedsageligt baseret på grundvand af god kvalitet. Derfor betragtes risikoen for fækal forurening af det danske drikkevand minimal, hvilket betyder, at kloring af vandet for at garantere sikkert drikkevand i de fleste tilfælde er unødvendigt. Der er fordele ved ikke at klore vandet, da kloring kan danne uønskede biprodukter og forringe vandets lugt og smag. Til gengæld giver det forøget mulighed for, at der undervejs i ledningsnettet fra vandværket til forbrugeren kan ske en vækst af bakterier (Albrechtsen et al. 1999). Væksten foregår dels i biofilm på vandrørenes inderside og dels i vandfasen og kan føre til forringelse af drikkevandskvaliteten og overskridelse af drikkevandskvalitetskravene.

Biofilmen består af et komplekst mikrobielt samfund med forskellige både aerobe og anaerobe bakterier og svampe. Desuden findes forskellige typer af ikke sygdomsfremkaldende protozoer, f.eks. ciliater og flagellater, der græsser på bakterierne og dermed påvirker biofilmdannelsen (Sibille et al. 1998). I biofilmens miljø er der mulighed for, at patogene mikroorganismer kan overleve gennem længere tid, f.eks. Legionella pneumophila, Campylobacter jejuni, Escherichia coli, Aeromonas hydrophila og Pseudomonas aeruginosa (Keevil et al. 1995, Statens Seruminstitut 1995,).

Bakteriers vækst er bestemt af tilgængeligheden af næringsstoffer, temperaturen og vandets opholdstid i ledningsnettet. Drikkevandets gennemsnitstemperatur har været stigende de senere år (DVF 1998a), og det faldende vandforbrug har betydet en længere opholdstid i ledningsnettet, og har dermed forøget risikoen for, at der vokser bakterier op undervejs til forbrugerne.

De heterotrofe bakteriers vigtigste næringsstof er organisk kulstof. Et højt indhold af nedbrydeligt organisk kulstof i drikkevandet medfører risiko for bakteriel vækst, dannelse af biofilm i ledningsnettet og dermed forringelse af vandkvaliteten. Indholdet af nedbrydeligt organisk kulstof i dansk drikkevand og grundvand har indtil nu været stort set ukendt. Denne undersøgelse af et mindre antal vandværker er foretaget for at bidrage til en større viden herom.

1.2 Definition af eftervækst og eftervækstpotentiale

Eftervækst defineres her som stigningen i antallet af bakterier i drikkevandet undervejs fra vandværket til forbrugeren.

Eftervækstpotentiale er metodeafhængigt og defineres her som antallet af bakterier, der vokser op i en prøve ved henstand, eller som prøvens indhold af assimilerbart organisk kulstof (AOC).

1.3 Formål

På baggrund af ovenstående er dette projektets formål at gennemføre en undersøgelse af drikkevand fra en række danske vandværker med henblik på

at bestemme den mikrobielle vandkvalitet med forskellige metoder,

at bestemme potentialet for eftervækst af bakterier,

at vurdere hvilke metoder der er bedst egnede til bestemmelse af eftervækstpotentialet,

at undersøge forekomsten af Legionella i drikkevand,

2. Bakteriel vækst i drikkevand

2.1 Mikrobiel vækst og omsætning
2.1.1 Heterotrofe organismer
2.1.2 Autotrofe organismer.
2.2 Forekomst af organisk stof i grundvand og drikkevand
2.3 Bestemmelse af vækstpotentiale og nedbrydeligt organisk stof i drikkevand.

2.1 Mikrobiel vækst og omsætning

Mikroorganismer kan deles op i 2 hovedgrupper, heterotrofe organismer, der udnytter organisk kulstof som kulstofkilde, og autotrofe organismer, der udnytter uorganisk kulstof fra CO2. I dette afsnit beskrives kort principperne for den mikrobielle vækst og omsætning.

2.1.1 Heterotrofe organismer

De heterotrofe organismer udnytter organisk kulstof som energikilde og kulstofkilde. Ved nedbrydning af organisk stof kan bakterierne udnytte den energi, der er lagret i kulstoffet. Endvidere omdanner bakterierne det organiske stof til en række små "biokemiske byggesten", som herefter bruges til opbygning af ny biomasse. Ud over kulstof, har bakterierne behov for en række næringssalte for at kunne vokse. De vigtigste af disse er kvælstof og fosfor, men de har også behov for f.eks. kalium, svovl og metaller.

Bakteriers væksthastighed afhænger af mange faktorer men især af hvilke bakteriearter, der er tale om, typen og koncentrationen af de organiske stoffer, der nedbrydes, og af temperaturen. I dansk drikkevand er det formentlig kulstof, der er det næringsstof, der begrænser væksten.

Det er som regel de heterotrofe mikroorganismer, der er af størst betydning i drikkevand.

2.1.2 Autotrofe organismer.

De autotrofe organismer kan defineres som organismer, der udnytter uorganiske forbindelser (eller lys) som energikilde og CO2 som kulstofkilde.

De nitrificerende bakterier er et eksempel på (chemo)autotrofe bakterier. De opnår energi ved oxidation af ammonium eller nitrit med O2. I forbindelse med disinfektion af drikkevand med kloramin, kan der opstå gode vækstbetingelser for de nitrificerende bakterier, da der dannes NH4+ ved chloraminhenfald og chloraminen er tilsat NH4+. Udover de nitrificerende bakterier kan der også være gode forhold for både svovl- og jernoxiderende mikroorganismer.

En gruppe af mikroorganismer, der både har fællestræk med de autotrofe og de heterotrofe bakterier, er de metanotrofe bakterier. De kan vokse på metan, som kan være tilstede i råvandet og i drikkevandet.

De autotrofe og metanotrofe bakterier vokser i reglen ikke frem på de substrater, der anvendes til kimtalsbestemmelse, og bidrager dermed ikke direkte til forhøjede kimtal, men deres vækst kan tilføre organiske stoffer til vandet, som siden hen kan udnyttes af heterotrofe mikroorganismer og dermed indirekte give anledning til forhøjede kimtal.

 

Figur -2.1:
Procentvis fordeling af organisk stof i dansk drikkevand målt som NVOC. Baseret på 4231 prøver fra overvågning gennemført på større danske vandværker i perioden 1997 – 1999. (kilde: Miljøstyrelsen)

2.2 Forekomst af organisk stof i grundvand og drikkevand

Indeholdet af organisk stof i drikkevand overvåges rutinemæssigt på større danske vandværker. Figur 2-1 præsenterer resultater fra analyse af 4.231 prøver i en treårs periode fra 1997 til 1999. Figuren viser, at NVOC koncentrationen i hovedparten af prøverne ligger mellem 0,5 mg/l og 3 mg/l med hovedvægten i intervallet mellem 1 mg/l og 2 mg/l.

Det organiske stof, der forekommer i drikkevand, kan være naturligt forekommende, skyldes forurening eller afgives fra filtre på vandværket.

Det naturligt forekommende organiske stof stammer fra det grundvandsmagasin, hvor grundvandet indvindes fra. Dette organiske stof er som regel gammelt, og umiddelbart skulle man forvente, at den letnedbrydelige del af var nedbrudt for længst. Undersøgelser viser dog, at en del af det organiske stof, der er tilstede i grundvand, er nedbrydeligt (Grøn et al. 1992), og at grundvand indeholder aktive bakterier (se bl.a. Aamand et al. 1989). Det nedbrydelige organiske stof må tilføres udefra, eller det kan tænkes at blive udskilt fra de aktive bakterier, der findes i magasinet, eller blive frigivet fra døde eller døende bakterier. En årsag til at organisk stof, der har ligget unedbrudt i mange år i et grundvandsmagasin, kan nedbrydes, skal muligvis findes i de fysiske påvirkninger, det udsættes for ved udvindingen af vandet. Det typiske indhold af opløst organisk stof i dansk grundvand er < 4 mg/l (Grøn, 1991).

En anden kilde til organisk stof i drikkevand og grundvand er forurening. Der kan være tale om forurening fra landbrug, forurenede grunde og lossepladser, nedsivning fra kloaker etc. Drikkevandsbekendtgørelsen (Miljøministeriet, 1988) tillader en vis mængde af organisk forurening. F.eks. må koncentrationen af anioniske detergenter være op til 100 µg/l, og opløste eller emulgerede kulbrinter op til 10 µg/l, hvilket er rigeligt højt til at give anledning til betydelig vækst.

Endelig er der mulighed for, at vandbehandlingen påvirker det organiske stof. Dels kan tilførslen af ilt under beluftningen medføre, at den del af det organiske stof, der var unedbrydeligt under iltfrie forhold i grundvandsmagasinet, kan nedbrydes. Dels kan der afgives nedbrydelige stoffer fra filtrene på vandværket, idet de autotrofe og de metanotrofe bakterier kan bidrage med organisk stof via deres metabolisme, og heterotrofe bakterier kan afgive organisk stof, der kan bidrage til eftervækstpotentialet. Filtrering kan også have den modsatte effekt, idet de heterotrofe bakterier nedbryder en del af det organiske stof, der kommer med råvandet.

2.3 Bestemmelse af vækstpotentiale og nedbrydeligt organisk stof i drikkevand.

Forskellige typer af organisk kulstof har forskellige egenskaber med hensyn til nedbrydelighed. Nogle typer, som f.eks. humus er svært nedbrydeligt, mens andet kulstof, som f.eks. sukkerstoffer og små fedtsyrer, nedbrydes meget let. De kemiske metoder til bestemmelse af organisk kulstof kan ikke skelne mellem let nedbrydeligt og vanskeligt eller unedbrydeligt organisk stof.

Metoderne til bestemmelse af let nedbrydeligt organisk stof er alle udformet som bioassays, der er baseret på, at bakterier nedbryder det organiske stof. Metoderne kan deles op i to hovedgrupper, afhængigt af om den bakterielle aktivitet bestemmes som bakteriel vækst eller som fjernelse af organisk stof. Metoderne giver anledning til 2 definitioner af nedbrydeligt organisk stof (Huck 1990):
assimilerbart organisk kulstof (AOC), der er den del af det organiske kulstof, der kan omdannes til biomasse,
bionedbrydeligt opløst organisk kulstof (BDOC), der er den del af det organiske kulstof, der mineraliseres.

Metoderne til bestemmelse af AOC kan deles op i to grupper, afhængig af om der anvendes renkulturer eller naturlige podematerialer. Van der Kooij (1982) beskrev en metode, hvor prøven først pasteuriseres for at inaktivere de naturligt forekommende bakterier og dernæst tilsættes to bakterielle kulturer (Pseudomonas fluorescens strain P17 og Spirillum sp. strain Nox). De to kulturer er velbeskrevet med hensyn til udbyttekonstant for acetat (µg C/bakterie) og hvilke substrater, de kan nedbryde. Efter tilsætning af bakterierne henstår prøverne ved 15 °C og antallet af P17 og Nox følges i en periode på 15 – 20 dage. Antallet af bakterier i vandet bestemmes ved overfladeudsæd. De to bakterier kan tælles på den samme plade, da de kan adskilles fra hinanden på koloniernes udseende. Indholdet af AOC kan herefter beregnes ved at multiplicere den højeste koncentration (Nmax) med udbyttekonstanten for den enkelte stamme. Kvantificering sker ved standardkurver (se i øvrigt bilag A). De øvrige metoder, der anvender inokulering med kendte kulturer, kan ses som varianter af van der Kooij metoden. Kemmy et al. (1989) har foreslået anvendelse af 4 kulturer. I denne metode udtages kun prøver efter 6 dage og der laves standardkurver for den blandede kultur. LeChevalier et al. (1993) har foreslået en analyse, der foregår ved højere temperatur for at forkorte analysetiden og hvor bakteriebiomassen bestemmes ved måling af ATP. I Standard Methods (1995) er beskrevet en metode, hvor prøven hældes ud i flere flasker, hvor hver bestemmelse af kimtal sker fra en ny flaske for at undgå forurening.

I modsætning til anvendelse af renkulturer anvender Werner (1984), Standfield og Jago (1987) og Servais et al. (1987) naturligt podemateriale fra den aktuelle vandprøve eller fra sandfiltre.

Der er ikke enighed om hvilke af disse metoder, der er mest anvendelig til vurdering af eftervækstpotentialet i drikkevand. Anvendelse af kendte bakterier som inokulum har den fordel, at der er bedre muligheder for at standardisere metoden og sammenligne mellem vandtyper og laboratorier, mens anvendelse af naturlige inokula er mere repræsentativ for de mikrobielle forhold i den pågældende vandtype. Fælles for metoderne er, at det er bakterievæksten i vandfasen, der bestemmes og anvendes til beregning af det let omsættelige kulstof. Erfaringerne med anvendelse af Nox og P17 viser, at de næsten udelukkende vokser frit i vandfasen og ikke på forsøgsflaskens inderside. Anvendelse af naturligt podemateriale indebærer derimod en risiko for vækst på siderne, hvilket vil medføre en undervurdering af vækstpotentialet.

Rice et al. (1991) har foreslået en metode til bestemmelse af det coliforme vækstpotentiale, hvor der inokuleres med E. coli eller Enterobacter cloacae. Metoden giver et bud på om AOC/BDOC er tilstrækkeligt til at understøtte coliform vækst og evt. mulighed for, at der kan etableres en population af coliforme bakterier i ledningsnettet.

BDOC bestemmes som forskellen i indholdet af DOC før og efter inkubation af drikkevandet. Servais et al. (1987) anvendte filtrerede prøver og tilsatte 5 ml vand som inokulum, og analyserede indholdet af DOC før og efter en inkubation på op til 4 uger. Inokulum blev filtreret (2 µm) for at fjerne eventuelle protozoer. Joret og Levi (1986) anvendte i stedet vasket filtersand som inokulum for at opnå en kortere analysetid, som er typisk 3 til 5 dage. Ribas et al. (1991) udviklede en anderledes metode, hvor vandet passerer over en biofilm i glassøjler med sintret glas eller sand. BDOC bestemmes som forskellen mellem DOC i ind- og udløb. Analysen kan gennemføres på 2 til 3 timer, og kan f.eks. anvendes til overvågning på vandværker, men der kræves 2 uger til 2 måneder til at etablere biofilmen.

Generelt er AOC metoderne mere arbejdskrævende end BDOC metoderne. For begge typer af metoder findes hurtige og langsomme varianter. BDOC metoderne har en detektionsgrænse på typisk 0,2 mg/l, mens AOC metoderne har en væsentligt lavere detektionsgrænse (~ 2 µg/l). AOC metoderne med anvendelse af renkulturer som inokulum medtager ofte en mindre del af det organiske stof end de øvrige metoder. Dette kan skyldes, at de anvendte bakterier er begrænsede i deres substratvalg. Alle metoderne bygger på den antagelse, at kulstof er den faktor der begrænser væksten. Dette er ikke altid tilfældet. Miettinen et al. (1996) fandt, at fosfat kan være begrænsende for væksten i drikkevand.

Hvorvidt man skal anvende den ene eller den anden type af metode afhænger af undersøgelsens formål. Hvis formålet er at bestemme vækstpotentialet er de biomassebaserede metoder (AOC) de mest anvendelige, hvorimod BDOC metoderne er mere anvendelige, når formålet er bestemmelse af reduktion af det organiske stof.

En alternativ metode til at bestemme vækstpotentialet i drikkevand er egentlige vækstforsøg, hvor drikkevandet anvendes, som det er. En fordel ved denne type forsøg er, at forsøgsomstændighederne er nærmere på de egentlige forhold i ledningsnettet. Vækstforsøg kan udformes på forskellige måder, f.eks. som henstandsforsøg i flasker (Dott 1983) eller i egentlige rentvandstanke på et vandværk (Schoenen 1986), kimtalsundersøgelser i forskellige afstande fra vandværket (Albrechtsen et al. 1999, Payment et al. 1988, Gibbs et al. 1993) eller ved analyse af kimtal i stagnant vand i "blinde" rør (Jaeggi og Schmidt-Lorenz 1988).

Resultaterne af vækstforsøg er meget afhængige af hvilken metode, der anvendes til bestemmelse af kimtallet. Her er især 4 faktorer af betydning: A) inkuberingstemperaturen er afgørende for hvilke bakterier, der vokser op. Ved lave temperaturer (~20 °C) vokser væsentlig flere op end ved høje temperaturer (~37 °C). B) Forskellige dyrkningssubstrater tillader vækst af forskellige arter. Der er en tendens til, at der vokser flere bakterier op jo lavere kulstofindhold, der er i dyrkningssubstratet. C) Længere inkubationstid tillader fremvækst af flere bakterier. Dette har især betydning for substrater med lavt kulstofindhold, da chancen for overgroning her er lille. D) Overfladeudsæd giver større kimtal end dybdeudsæd. Ved sammenligning af forskellige studier er det derfor vigtigt at gøre sig klart hvilke metoder, der er anvendt til bestemmelse af kimtal.

3. Beskrivelse af undersøgelsen

3.1 Metoder
3.1.1 Undersøgelsens udformning
3.1.2 Analyse metoder
3.1.3 Statistisk behandling af vækstforsøg
3.2 Undersøgelsens omfang
3.2.1 Beskrivelse af vandværker.
3.2.2 Prøvetagning

3.1 Metoder

3.1.1 Undersøgelsens udformning

Undersøgelsen blev foretaget som et sammenlignende studium, hvor ti drikkevandstyper blev undersøgt med syv forskellige kvantitative mikrobielle metoder. På syv af de ti værker blev desuden undersøgt for forekomst af Legionella. Eftervækstpotentialet blev undersøgt ved hjælp af vækstforsøg og bestemmelse af AOC efter van der Koiij´s metode. Til sammenligning er indholdet af organisk stof (NVOC) bestemt. Desuden blev der indhentet oplysninger om vandtypernes kemiske sammensætning.

På hvert af de ti vandværker blev der udtaget tre prøver. Efter ankomst til laboratoriet blev hver prøve delt i tre og anvendt til enten mikrobiel undersøgelse og vækstforsøg, AOC-bestemmelse eller NVOC bestemmelse (se Figur 3-1).

De mikrobielle undersøgelser af vandprøverne bestod i bestemmelse af kimtal ved 21 °C på gærekstrakt agar (kimGær21°C) , Kings agar B (kimKingsB21°C) og R2A (kimR2A21°C), kimtal ved 37 °C på gærekstrakt (kimGær37°C, ) og PCA (kimPCA37°C), totalt antal bakterier ved direkte tælling (AODC) og ved bestemmelse af ATP. Se nærmere beskrivelse af metoderne i afsnit 3.1.2. De mikrobielle undersøgelser af vandprøverne tjener samtidig som starten på vækstforsøget.

Vækstforsøgene blev udført som henstandsforsøg, hvor prøverne henstod uden omrøring i et termostateret rum ved 15 °C i 14 dage. Efter 0, 2, 7 og 14 dage blev prøverne analyseret for kimtal ved 21 °C på gærekstrakt agar, Kings agar B og R2A, kimtal ved 37 °C på gærekstrakt og PCA, totalt antal bakterier ved direkte tælling og ATP.

3.1.2 Analyse metoder

3.1.2.1 Kimtal.

Kimtal er bestemt ved udsæd af prøver eller fortyndinger af prøverne på forskellige typer af agar. Agarpladerne er herefter inkuberet i varmeskab ved enten 21 °C eller 37 °C. Ved 21 ° er der anvendt gærekstrakt agar (ISO 6222), Kings agar B (DS 2252) og R2A (Reasoner og Geldreich 1985). Ved 37 °C er der anvendt gærekstrakt agar (ISO 6222) og plate count agar (DS 2254). Analyserne, hvor der er anvendt gærekstrakt agar, Kings agar B eller plate count agar (PCA), er gennemført med dybdeudsæd. Analysen på R2A er gennemført med overfladeudsæd.

 

Figur 3.1
Oversigt over de undersøgelser der er gennemført for hvert af de ti vandværker. Der er udtaget 3 prøver. Hver prøve er delt ud på tre beholdere: en til bestemmelse af NVOC, en til bestemmelse af AOC og en til vækstforsøg. Den første prøve, der udtages fra vækstforsøgene, tjener som den mikrobielle karakterisering af drikkevandet.

3.1.2.2 Assimilerbart organisk stof (AOC)

Bestemmelse af AOC foregår ved, at den pasteuriserede (60 °C, 30 min.) prøve tilsættes en blanding af 2 bakteriekulturer med kendt udbyttekonstant. Prøven inkuberes ved 15 °C og antallet af de to bakterier bestemmes over en periode på 14 dage. Det højeste antal, Nmax, bestemmes for hver bakterie. Koncentrationen af AOC udregnes ved multiplikation af Nmax med de tilsatte bakteriers respektive udbyttekonstant.

Ved pasteuriseringen inaktiveres de bakterier, der naturligt forekommer i drikkevandet, så de ikke interfererer med analysen. Bakteriernes vækst bestemmes ved overfladeudsæd på LabLemco agar. De to bakteriekulturer, der sættes til prøven, er en Pseudomons fluorescens stamme P17 og en Spirillum sp. stamme NOX. De to bakterier kan adskilles på farve og størrelse, når de er vokset frem på agarpladerne, så det er muligt, at bestemme antallet af hver bakterie. Ved kvantificeringen anvendes udbyttekonstanter bestemt af van der Kooij og Veenendaal (1995). Se i øvrigt bilag A for en nærmere beskrivelse.

3.1.2.3 Adenosintrifosfat (ATP) og totalt antal bakterier (AODC).

ATP

Alle levende celler indeholder adenosintrifosfat. ATP spiller en vigtig rolle i cellernes enzymaktivitet og energilagring. ATP niveauet anvendes som et mål for cellekoncentrationen i en given vandig prøve. ATP-koncentrationen bestemmes udfra en enzymatisk reaktion. Ved reaktionen omdannes ATP til AMP, samtidig med at der udsendes lys. Mængden af lys er direkte proportional med ATP-koncentrationen.

Totalt antal bakterier

En kendt prøvemængde farves med Acridin Orange, som bindes til bakteriernes DNA og RNA, og filtreres. I mikroskopet fremstår bakterierne som orange eller grønne. Antallet af bakterier bestemmes ved tælling i mikroskopet. Metoden medtager både døde og levende bakterier. AODC er en forkortelse af Acridin Orange Direct Count.

3.1.2.4. Ikke-flygtigt organisk kulstof (NVOC)

Prøven tilsættes saltsyre til pH < 2, hvorefter prøven blæses fri for CO2 og flygtige organiske forbindelser. Prøvens indhold af organiske forbindelser oxideres katalytisk ved 680 °C, og dannet CO2 kvantificeres ved IR-spektrofotometri. Analysen kontrolleres ved samtidig analyse af syntetisk kontrolprøve.

3.1.3 Statistisk behandling af vækstforsøg

Middelværdiene af de triplikate vækstforsøg, i teksten angivet som den geometriske middelværdi, er beregnet som middelværdien af de log10 transformerede kimtal. Et 95 % konfidensinterval omkring middelværdien for de log10 transformerede kimtal er beregnet som:

 

hvor std(log10(kimtal)) angiver standard afvigelsen for de log10 transformerede kimtal, n er 5 for Slangerup Vandværk og 3 for de øvrige vandværker. Tinv(0.05;n-1) angiver t-værdien for 5 % fraktilen bestemt med n-1 frihedsgrader. Ved transformation tilbage bliver konfidensintervallet asymmetrisk.

3.2 Undersøgelsens omfang

3.2.1 Beskrivelse af vandværker.

Vandværkerne blev udvalgt i samarbejde med Styregruppen ud fra kendskab til de danske vandværker og ud fra Vandforsyningsstatestikken (Danske Vandværkers Forening 1997). Der blev lagt vægt på at undersøgelsen indrager vandværker med højt indhold af organisk stof vurderet ud fra permanganattallet.

Tabel 3-1:
Oversigt over vandværker hvor der er taget prøver ud til undersøgelsen

Vandværk

Reservoir-
bjergart

Produktion
mill. m3/år

Vand-
behand-
ling

Perman-
ganattal
(mg/l)

Dato for prøve-
tagning

Slangerup trykpumpe

Danienkalk

10,4

a, f

7,3

23-11-98

Rørvig1
Rørvig2

Kalk

0,03-0,1*

d, i

8,5

17-02-99
01-02-00

Islevbro trykpumpe

Danienkalk

8,2

b, f

6,5

17-02-99

Kisserup

 

0,07

a, e, g

8,0

06-09-99

Ullerup

Kalk

0,18

d, g

17

06-09-99

Studebjerg1
Studebjerg2
Studebjerg3

Grus

0,10

a, h

7,9

04-10-99
20-03-00
11-11-99

Tisvilde

Grus

0,12

a, j

8,7

04-10-99

Thorsbro trykpumpe

Danienkalk

9,1

c, f

2,6

03-11-99

Sjælsø anlæg 2

Varierende

2,8

d, g

7,0

03-11-99

Haraldsborg

Grønsandskalk

0,25

a, g

 

03-11-99

Beluftning: a: Iltningstrappe, b: Frit fald mod prelplader, c: lukkede bølgepladerislere. d: Inkakamre e: tårn med luftningsbakke
Filtrering: f: totrins med åbne forfiltre af sten og sandfiltre, g: totrins sandfiltrering, h: åbent sandfilter, i: koksfiltre med beluftning og totrins åbne sandfiltre, j: 6 åbne sandfiltre i serie.
*Varierende produktion p.gr.a. mange sommerhuse i forsyningsområdet, lavest om vinteren.

Tabel 3-1 giver en oversigt over de undersøgte vandværker. Vandværkerne ligger i Københavnsområdet og i Nordsjælland. To af værkerne, Studebjerg Vandværk og Tisvilde Vandværk, indvinder fra grusaflejringer, mens de resterende værker indvinder fra kalkformationer. Undersøgelsen omfatter både meget store og mindre vandforsyninger, og kommunale og private værker. På grund af de omfattende analyser, der er lavet af vandet fra hvert enkelt vandværk og undersøgelsens økonomi, har der ikke været mulighed for at undersøge vand fra mere end ti vandværker.

Vandbehandlingen i værkerne er traditionel og består af beluftning og filtrering. Permanganattallene i de undersøgte værker ligger relativt højt. Der er en underrepræsentation af værker med lavt permanganattal i forhold til Danmark som helhed.

3.2.2. Prøvetagning

Undersøgelsens udgangspunkt har været at undersøge vand udtaget på vandværkerne ved afgang fra vandværket, i eller lige efter rentvandstanken. Prøvetagningen er udført efter forskriften i DS2250. På Sjælsø Vandværk dog uden forudgående flambering af tappehanen.

På hvert vandværk blev der udtaget 3 prøver á 1,15 l i glødede glasflasker med glas prop. På Slangerup Vandværk dog 5 prøver. Endvidere blev der udtaget 2 prøver á 1 l i autoklaverede bluecap flasker til bestemmelse af Legionella. Den ene prøve blev straks sendt til analyse på Statens Serum Institut, mens den anden stod i 14 dage til analyse for vækst, hvis den første prøve viste sig at være positiv. Legionella prøverne fra Haraldsborg, Thorsbro og Sjælsø blev udtaget 1 uge efter prøverne til bestemmelse af vækst. Der blev ikke udtaget prøver til bestemmelse af Legionella på Rørvig, Slangerup og Islevbro. Der blev endvidere udtaget enkeltprøver på Ullerup Vandværk, Kisserup Vandværk og på Sjælsø Vandværk anlæg 1 den 14. december 1998.

Projektet var oprindeligt planlagt til at omfatte 10 vandværker med udtagning af dobbelte prøver. På grundlag af de første resultater, der blev opnået i projektet, blev det besluttet, at variationen inden for vandværkerne var så stor, at det var nødvendigt at udvide undersøgelsen til at omfatte triplikat prøvetagning.

Herudover er der gennemført supplerende undersøgelser af vandet fra Studebjerg og Rørvig. Der er udtaget triplikate prøver fra råvandet efter beluftning og af rent vand i rentvandstanken eller umiddelbart efter rentvandstanken. Prøverne blev analyseret for AOC, NVOC, kimGær37°C, kimPCA37°C, ATP, kimGær21°C, kimPCA21°C,og kimR2A21°C. Prøverne blev endvidere undersøgt for indholdet af metan, sulfid, ammonium og jern. Vækstforsøgene blev gennemført ved at følge udviklingen i koncentrationen af kimGær21°C, kimKingsB21°C,og kimR2A21°C. Endelig blev der udtaget en enkelt prøve på Studebjerg Vandværk den 11 november 1999 til AOC-bestemmelse.

4. Undersøgelsens resultater

4.1 Vandkemi
4.2 Mikrobielle undersøgelser.
4.3 Organisk stof bestemt som AOC og NVOC.
4.4 Eftervækstpotentiale bestemt ved vækstforsøg.
4.5 Sammenligning af metoder til kvantitativ bestemmelse af bakterier.
4.6 Legionella

4.1 Vandkemi

Vandkvaliteten af det leverede vand fra de undersøgte vandværker fremgår af Tabel 4-1. Data stammer fra vandværkernes rutineundersøgelser af prøver, der er udtaget så tæt som muligt på de tidspunkter, hvor prøverne til denne undersøgelse er udtaget.

Generelt leverer de undersøgte vandværker vand, der kan betegnes som temmelig hårdt til hårdt (Linde-Jensen et al. 1976). Hårdheden ligger fra 14,8 til 23,7. Til sammenligning er medianværdien for total hårdhed 15,0 som helhed for vandværker i Danmark (DVF, 1998b). Permanganattallene i vandet fra de undersøgte værker ligger også relativt højt, 6,5 mg/l eller derover, på nær Thorsbro, der ligger på 2,6 mg/l, og Haraldsborg, der ligger på 2,4 mg/l, hvor medianværdien for vandværker i Danmark som helhed er 3,5 mg/l (DVF, 1998b). Tørstofindholdet i vandet ligger en anelse over medianværdien, der er 376 mg/l (DVF, 1998b). For jern gælder, at der er stor spredning, fra under detektionsgrænsen til 0,41 mg/l, som er højt i forhold til medianværdien, der er 0,03 mg/l (DVF, 1998b). Lignende tendens ses for nitrat og sulfat.

For de udvalgte parametre overholder alle værker grænseværdierne i drikkevandsbekendtgørelsen (Miljøstyrelsen, 1988), på nær Ullerup, som overskrider turbiditet og permanganattal, og Kisserup, der har for højt indhold af jern.

4.2 Mikrobielle undersøgelser.

For hvert vandværk er tre prøver analyseret for kimGær37°C, kimPCA37°C, kimGær21°C, kimPCA21°C, kimR2A21°C, ATP og totalt antal bakterier. Desuden er vandet fra syv vandværker undersøgt for Legionella.

Tabel 4.2 viser prøvernes indhold af kimgæreks21°C, kimKingsB21°C, kimR2A21°C. Der henvises til afsnit 3.1.3 for beregningsprincippet for geometrisk gennemsnit og standardafvigelse. Resultaterne er stillet op i tabellen i den rækkefølge, de er taget ud i og grupperet efter prøvetagningsdag.

Generelt er værdierne for kimgæreks21°C og kimKingsB21°C nogenlunde ens og lavere end kimR2A21°C. Det er som forventet, da R2A agaren er et næringsfattigt substrat, der give høje kimtal, og da der i denne analyse anvendes overfladeudsæd i modsætning til de to øvrige metoder, hvor der anvendes dybdeudsæd. Desuden er variationen mellem værkerne størst for kimR2A21°C. For Thorsbro Vandværk er variationen stor, hvilket skyldes, at de meget lave kimtal giver store forskelle relativt set. Der er fundet stor variation på kimR2A21°C fra Rørvig Vandværk og Sjælsø Vandværk, mens variationen på de resterende resultater ikke overstiger, hvad man kan forvente af mikrobielle analyser. Ud over at være startværdier for forsøget, kan kimKingsB21°C betragtes som kontrolanalyser, idet drikkevandsbekendtgørelsen stiller krav til denne parameter (50 kim/ml). Alle vandværkerne bortset fra Tisvilde overholdt kravet for kimKingsB21°C.

Tabel 4-1:
Vandkvalitetsdata fra rutineundersøgelser på de undersøgte vandværker.

Parameter

Enhed

Islevbro

Slangerup

Thorsbro

Tisvilde

Studebjerg

*Grænse-
værdi

Farvetal

mg Pt/l

9

8

3

6

6

15

Turbiditet

FTU

0,1

0,24

<0,1

0,25

0,3

0,5

Konduk-
tivitet

mS/m

69

57

62

58

89

>30

Hårdhed

°dH

22,2

19,7

20,9

14,8

23,7

bør være > 5, <30

pH

 

7,5

7,6

7,3

7,9

7,9

8,5

Perman-
ganattal

mg/l

6,5

7,3

2,6

8,7

7,9

12

Tørstof

mg/l

590

470

570

330

570

1500

Kalium

mg/l

3,6

4,1

4,3

1,2

5,0

10

Jern

mg/l

<0,008

0,013

<0,008

0,035

0,07

0,2

Mangan

mg/l

<0,005

<0,005

<0,005

<0,005

<0,005

0,05

Ammonium

mg NH4/l

0,004

<0,004

<0,004

<0,05

<0,05

0,5

Nitrat

mg NO3/l

2,3

1,5

9,0

1,0

<1,0

50

Nitrit

mg NO2/l

0,003

0,004

<0,003

<0,01

<0,01

0,1

Sulfat

mg SO4/l

130

60

97

20

115

250

fosfor, total

mg P/l

<0,005

<0,005

0,006

<0,015

<0,05

0,15

Ilt

mg/l

8,4

9,0

9,1

11,7

10,7

>5

sulfid

mg SH2/l

<0,005

<0,005

<0,005

i.t.

i.t.

i.m.

methan

mg/l

<0,01

<0,01

<0,01

i.t.

i.t.

i.m.

Temperatur

°C

8,5

9,0

9,4

9,1

11,9

12

 

Parameter

Enhed

Ullerup

Kisserup

Rørvig

Haralds-
borg

Sjælsø anlæg 2

*Grænse-
værdi

Farvetal

mg Pt/l

13

i.t.

5

<2

6

15

Turbiditet

FTU

0,83

i.t.

0,25

0,45

0,3

0,5

Konduk-
tivitet

mS/m

106

60

73

72

73

>30

Hårdhed

°dH

21,2

17,0

17,0

18

17,2

bør være > 5, <30

pH

 

7,9

8,1

7,6

7,8

7,7

8,5

Perman-
ganattal

mg/l

17

8,0

8,5

2,4

7,0

12

Tørstof

mg/l

640

430

420

420

438

1500

Kalium

mg/l

10,0

2,1

4,6

7,4

4,2

10

Jern

mg/l

0,1

0,41

0,035

0,057

0,03

0,2

Mangan

mg/l

0,023

0,014

<0,005

0,001

0,06

0,05

Ammonium

mg NH4/l

0,13

<0,01

0,05

<0,005

<0,001

0,5

Nitrat

mg NO3/l

12,0

1,2

1,2

3,9

0,7

50

Nitrit

mg NO2/l

0,1

<0,01

<0,01

0,012

<0,03

0,1

Sulfat

mg SO4/l

0,63

48

19

35

30

250

fosfor, total

mg P/l

0,52

0,04

<0,02

i.t.

<0,02

0,15

Ilt

mg/l

6,9

12,0

9,7

7,8

10,0

>5

sulfid

mg SH2/l

<0,01

i.t.

i.t.

i.t.

<0,02

i.m.

methan

mg/l

<0,01

i.t.

i.t.

i.t.

0,01

i.m.

Temperatur

°C

10,0

9,0

10,5

9,5

8,5

12

*Bekendtgørelse nr. 515 fra 1988. i.m.: ikke målbar. I.t.: Ikke tilgængelig.

Tabel 4-2:
Bakteriel vandkvalitet ab vandværk. Resultaterne er angivet som de geometriske middelværdier med angivelse af 95% konfidensintervaller. n=3 dog Slangerup n=5. Vandværkerne er inddelt efter prøvetagningsdato.

 

Kimgæreks.21°C/ml

KimKingsB 21°C/ml

KimR2a.21°C/ml

Geom.
middel

95%
interval

Geom.
middel

95%
interval

Geom.
middel

95%
interval

Slangerup

13

8-21

2

1-5

60

46-78

Rørvig 1

Islevbro

18

3

13-26

1-7

16

2

10-26

0-7

1200

260

210-6800

150-440

Kisserup

Ullerup

18

9

13-26

4-21

7

9

3-18

7-10

3600

750

3100-4100

470-1200

Studebjerg 1

Tisvilde

19

59

8-44

40-88

22

73

16-29

57-93

120

220

79-190

140-340

Thorsbro

Sjælsø

Haraldsborg

3

28

4

0-150

23-33

2-9

3

24

3

0-44

22-25

1-13

11

170

84

2-70

40-740

42-170

Rørvig 2, rå

Rørvig 2, ren

270

1

150-490

1-2

250

2

46-1300

0-400

2000

140

1700-2300

84-230

Studeb. 2, rå

Studeb. 2, ren

41

80

34-48

52-120

42

96

35-50

83-110

120

210

65-210

85-540

  
Ved anden prøvetagning af vand fra Rørvig Vandværk (Rørvig2) var der ikke væsentlige forskelle i forhold til første prøvetagning, mens der var tendens til højere kim21°C ved Studebjerg Vandværk (Studebjerg2). Vandbehandlingen på Rørvig Vandværk reducerede kim21°C tydeligt, mens der nærmest var tale om en stigning i kimtallet ved vandbehandlingen på Studebjerg Vandværk.

Alle kim37°C var 1 eller < 1 per ml bortset fra på Tisvilde Vandværk, hvor kimGæreks37°C var hhv. 14, 11 og 15 kim/ml, mens kimPCA37°C var 9, 6 og 13 kim/ml, og på Thorsbro Vandværk prøve 3, hvor kimGæreks37°C var 14 kim/ml og kimPCA37°C var 8 kim/ml og i råvand fra Studebjerg hvor kimGæreks37°C var 6 kim/ml og kimPCA37°C var 5 kim/ml. Drikkevandsbekendtgørelsens krav til kimPCA37°C er 5 kim/ml.

De tilsvarende resultater for indholdet af totalt antal bakterier bestemt ved direkte tælling efter farvning med acridin orange (AODC) og af ATP ses i Tabel 4-3. Indholdet af totalt antal bakterier ligger generelt mellem 105 og 5 · 105 bakterier per ml. Den geometriske middelværdi er lavest i vandet fra Slangerup sammen med Haraldsborg og Thorsbro, men der synes ikke at være væsentlig forskel mellem vandværkerne. Sammenlignet med kimtallene bestemt ved 21 °C ligger indholdet af totalt antal bakterier typisk 102 til 104 gange højere. Årsagen hertil er, at ved bestemmelse at totalt antal bakterier tælles alle, inklusive døde, inaktive og ikke dyrkbare bakterier, mens kun de dyrkbare bakterier tælles med ved de andre metoder. Indholdet af ATP er angivet som den aritmetiske middelværdi, dvs. beregnet på grundlag af de aktuelle utransformerede værdier. Indholdet af ATP er fra 0,4 ng/l i vandet fra Thorsbro, der har det laveste indhold sammen med Sjælsø og Haraldsborg. De øvrige ligger mellem 2,6 ng/l og 7,0 ng/l.

Tabel 4-3:
Totalt antal bakterier og ATP. For totalt antal bakterier er resultaterne er angivet som geometriske middelværdier. For ATP er resultaterne angivet som aritmetiske (dvs. ikke log transformerede data) middelværdier. 95% konfidensintervallerne er angivet. n=3, Slangerup dog n=5.

 

Total antal bakterier (AODC)
(bakterier/ml/103)

Bakterielt ATP.
(ng/l)

Geometrisk middelværdi

95% konfidens-
interval

Aritmetrisk middelværdi

95% konfidens-
interval

Slangerup

65

54 - 78

5,3

±0,8

Rørvig

Islevbro

320

250

160 - 650

80 - 820

4,7

2,6

±1,2

±0,7

Kisserup

Ullerup

260

440

200 - 340

280 - 700

5,8

7,0

±0,9

±2,9

Studebjerg

Tisvilde

340

280

230 - 490

230 - 350

4,9

4,8

±1,2

±1,0

Thorsbro

Sjælsø

Haraldsborg

160

250

120

150 – 180

180 – 350

70 - 190

0,4

1,8

1,5

±0,1

±0,9

±1,3

Rørvig 2, rå

Rørvig 2, ren

i.a.

i.a.

i.a.

i.a.

3,0

3,6

±1,4

±1,5

Studeb.2, rå

Studeb.2, ren

i.a.

i.a.

i.a.

i.a.

6,5

4,9

±12

±7,1

i.a. = ikke analyseret.

4.3 Organisk stof bestemt som AOC og NVOC.

Samtlige triplikate prøver, der blev udtaget fra de 10 vandværker, er ud over de mikrobiologiske parametre blevet analyseret for ikke flygtigt organisk stof (NVOC) og assimilerbart organisk stof (AOC). Resultaterne af disse målinger er vist i Tabel 4-4 som middelværdier med angivelse af 95% konfidensinterval. Til sammenligning er permanganattallet fra vandværkernes rutinekontrol angivet.

Tabel 4-4:
Indhold af organisk stof målt som NVOC, AOC og permanganattal i vand fra de 10 undersøgte vandværker. Resultaterne angivet som aritmetiske middelværdier med 95% konfidensinterval. n=3. Permanganattal er enkeltværdier fra værkernes rutineanalyser.

 

NVOC (mg/l)

AOC (µg/l)

KMnO4 (mg/l)

Middel

95% interval

Middel

95% interval

 

Slangerup*

2,6

± 0,1

4,7

±2,2

7,3

Rørvig 1

Rørvig 2, rå

Rørvig 2, ren

4,3

5,4

3,9

± 0,2

± 0,3

± 0,0

39

11

24

±13

±0,0

±4,3

12

-

12

Islevbro

Kisserup

Ullerup

2,4

3,2

5,2

± 0,0

± 0,2

± 0,1

**3,7

27

20

±1,0

±8,5

±10

6,5

8

17

Studebjerg 1

Studeb.2, rå

Studeb.2, ren

Studebjerg 3

4,2

4,6

4,1

-

± 0,2

± 0,0

± 0,0

-

660

7,6

9,7

***8,4

±160

±0,8

±3,8

-

7,9

-

 

 

Tisvilde

Thorsbro

1,6

1,1

± 0,0

± 0,1

5,0

4,1

±0,3

±3,6

8,7

2,6

Sjælsø

Haraldsborg

1,3

3,0

± 0,2

± 0,2

5,7

4,2

±3,4

±1,7

7,0

-

*n=5, **n=2. ***n=1

 

Figur 4-1:
Sammenligning af koncentration af AOC og NVOC i prøver udtaget på Islevbro (+),Thorsbro (x), Sjælsø anlæg 2 (¨ )Tisvilde (D ), Slangerup (à ), Haraldsborg (n) Kisserup (O ), Rørvig (-),Rørvig 2 rent vand (-), Rørvig 2 råvand (-), Ullerup (· ), Sjælsø anlæg 1 (i), Studebjerg 2 råvand (q), og Studebjerg 2 rent vand (q). Studebjerg1 er udeladt.

NVOC-indholdet i prøverne ligger fordelt fra 1,1 mg/l i prøverne fra Thorsbro til 5,2 mg/l i prøverne fra Ullerup. Der er overensstemmelse mellem resultaterne fra første og anden prøvetagning for Rørvig og Studebjerg Vandværker. Den lille variation på bestemmelserne inden for hvert vandværk gør, at der er signifikante forskelle mellem værkerne, og det må forventes, at vandet fra værker som Ullerup, Rørvig og Studebjerg har højere indhold af NVOC i vandet end f.eks. Tisvilde, Thorsbro og Sjælsø.

Ved sammenligning med permanganattallene ses, at Ullerup og Rørvig både har relativt høje permanganattal og højt indhold af NVOC, og at Thorsbro både har lavt permanganattal og lavt NVOC-indhold. Derimod ses der ikke en sammenhæng for Tisvilde, hvor permanganattallet er ikke er særlig lavt. Sammenligningen med permanganattallet skal dog tages med forbehold, da resultaterne stammer fra vandværkernes rutineanalyser og ikke fra de aktuelle vandprøver fra denne undersøgelse. Ved vandbehandlingen på Rørvig Vandværk og Studebjerg Vandværk kan der ses et svag fald i indholdet af NVOC.

Indholdet af AOC i vandprøverne varierer mere end NVOC både mellem værkerne og inden for værkerne. På Studebjerg Vandværk var indholdet af AOC meget højt ved første prøvetagning, men ved de senere prøvetagninger var AOC-indholdet under 10 µg/l. Øvrige, der ligger højt, er Rørvig og Kisserup og Ullerup. Ved anden prøvetagning på Rørvig var indholdet af AOC ikke signifikant forskelligt fra første prøvetagning, men det er interessant at se, at der er et højere indhold af AOC efter vandbehandling.

AOC udgør i gennemsnit på 0,39% ± 0,11% (95% konfidensinterval) af NVOC, når der ses bort fra analyserne fra første prøvetagning fra Studebjerg, hvor AOC værdien i gennemsnit var knap 16% af NVOC koncentrationen. Medianværdien er 0,28% med en højeste værdi på 1,7% og en laveste værdi på 0,12%. Antallet af observationer er 44.

Sammenhængen mellem AOC og NVOC fremgår af Figur 4-1. Tendensen i figuren er, at der er stigende AOC ved stigende NVOC. De tre prøver fra første prøvetagning på Studebjerg skiller sig helt ud fra de øvrige og er ikke medtaget på figuren. De triplikate bestemmelser fra de øvrige vandværker grupperer sig nogenlunde samlet, hvilket giver et godt billede af analysernes reproducerbarhed. Undtagelsen er analyserne af prøverne fra Islevbro, hvor en af de tre AOC bestemmelser var meget højere end de to øvrige prøver. På figuren er der afbildet 4 prøver fra Ullerup Vandværk og Kisserup Vandværk, da de enkeltprøver, der blev udtaget i starten af projektperioden, er taget med (se kap 3.2.2). I begge tilfælde har enkeltprøverne fra Ullerup og Kisserup et NVOC indhold svarende til de triplikate prøver, mens deres indhold af AOC er lavere og ligger udenfor 95% konfidensintervallet for de triplikate prøver.

 

Figur 4-2:
Resultater fra bestemmelse af AOC i prøve tre fra Haraldsborg Vandværk. AOC-indholdet var 3,6 µg/l.
   

 

Figur 4-3:
Resultater fra bestemmelse af AOC i prøve 1 fra Studebjerg Vandværk.

Figur 4-2 og Figur 4-3 viser eksempler på bestemmelse af AOC fra Haraldsborg og Studebjerg. Kurverne viser væksten af de to bakterier, der er tilsat prøven efter pasteurisering. På hvert prøvetagningstidspunkt er der udtaget dobbeltprøver. Dobbeltbestemmelserne ligger meget tæt, som et tegn på at bestemmelse af de to bakterier er reproducerbart. Resultaterne fra Haraldsborg er et eksempel, hvor maksimum er nået efter 9 til 15 dage og hvor Spirillum sp. NOX er den, der vokser op til det højeste antal. Resultaterne fra Studebjerg er et eksempel på, at Ps. fluorescens P17 vokser op til det højeste antal og topper på dag 2.

Figur 4-4 viser, hvordan bidragene til AOC fordelte sig mellem Spirillum sp. NOX og Ps. fluorescens P17 i alle flasker. Den stiplede linie angiver, hvor bidraget fra de to stammer er ens. I de fleste tilfælde var det Spirillum sp. NOX, der gav det største bidrag.

 

Figur 4-4:
Sammenligning af bidrag fra Ps. fluorescens P17 og Spirillum sp. NOX ved bestemmelse af AOC i de enkelte flasker. Islevbro (+),Thorsbro (x), Sjælsø anlæg 2 (¨ )Tisvilde (D ), Slangerup (à ), Haraldsborg (n )Kisserup (O ), Rørvig (-), Rørvig 2 rent vand (-), Rørvig 2 råvand (-), Ullerup (· ), Sjælsø anlæg 1 (?), Studebjerg 2 råvand (o ), og Studebjerg 2 rent vand (o ). Første prøvetagning fra Studebjerg er udeladt.
   

 

Figur 4-5:
Sammenhæng mellem den mikrobielle undersøgelse og AOC. KimR2A 21°C er vist som funktion af den parallelle prøves indhold af AOC Islevbro (+),Thorsbro (x), Sjælsø anlæg 2 (¨ )Tisvilde (D ), Slangerup (à ), Haraldsborg (n )Kisserup (O ), Rørvig (-),Rørvig 2 rent vand (-),Ullerup (· ), Sjælsø anlæg 1 (?), og Studebjerg 2 rent vand (o ). Første prøvetagning fra Studebjerg, Studebjerg 2 råvand, Rørvig 2 råvand og en prøve fra Islevbro er udeladt.

Det var især udtalt i prøverne fra Slangerup, Haraldsborg og Rørvig. I gennemsnit udgjorde bidraget fra Ps. fluorescens P17 27% af den samlede AOC. Når de målte kimtal, der ligger til grund for beregningen sammenlignes, rykkes fordelingen yderligere mod Spirillum sp. NOX, da den har et højere udbytte (flere bakterier per µg C). Ved bestemmelsen af AOC i vandet fra Studebjerg Vandværk(1) var bidraget fra Ps. fluorescens P17 i gennemsnit 640 µg/l og bidraget fra Spirillum sp. NOX var i gennemsnit 15 µg/l.

Indholdet af AOC er sammenlignet med indholdet af kimR2A21°C på Figur 4-5. I figuren er den ene Islevbro prøve udeladt, fordi AOC-indholdet afviger væsentligt fra de to øvrige. Rørvig2 rent vand er udeladt. Den anses for at være undervurderet, da der også blev observeret ringe vækst i disse prøver. Årsagen hertil er ukendt. Endvidere er de to råvandsprøver udeladt. Figuren viser, at der er en sammenhæng mellem AOC og kimR2A21°C, når AOC er < cirka 10 µg/l, idet kimtallet stiger med stigende AOC. Stigningen i kimtallet fortsætter ikke ved højere AOC-koncentrationer, men finder et leje omkring 103 kim/ml. Der observeres et lignende forhold mellem AOC og de øvrige kim21°C og ATP.

4.4 Eftervækstpotentiale bestemt ved vækstforsøg.

Eftervækstpotentialet blev undersøgt i vækstforsøg, hvor prøverne henstod i 14 dage ved 15°C, og hvor udviklingen i indholdet af kimtal, totalt antal bakterier og ATP blev undersøgt over en periode på 2 uger. Tidspunktet, hvor det højeste kimtal21°C blev observeret, var med få undtagelser ens i de triplikate flasker. I Tabel 4-5 ses eftervæksten af kimtal21°C. I tabellen er de højeste geometriske middelværdier (se afsnit 3.1.3) angivet sammen med 95% konfidensintervallerne for de triplikate vækstforsøg.

Tabel 4-5:
Eftervækstpotentiale. Tabellen viser de højeste kimtal21 °C der blev observeret i de forsøg hvor prøverne henstod i 14 dage ved 15 °C. Resultaterne er angivet som geometriske middelværdier med angivelse af 95% konfidensintervaller. n=3, Slangerup dog n=5.

 

Kimtal på gærekstrakt agar
(kim/ml/103)

Kimtalpå Kings Agar B
(kim/ml/103)

Kimtal på R2A Agar
(kim/ml/103)

 

Geo.
Mid.

95% konfidens interval

Geo.
Mid.

95% konfidens interval

Geo.
Mid.

95% konfidens interval

Slangerup

0,95

0,4 - 2,3

0,044

0,005 - 0,4

27

18 - 41

Rørvig 1

Islevbro

*120

0,74

76 – 190

0,1 - 4,1

93

1,3

58 – 150

0,6 - 2,5

460

5,4

400 - 540

0,5 - 56

Kisserup

Ullerup

1,9

5,4

1,0 - 3,7

4,3 - 6,6

1,4

22

0,3 - 6,3

8,2 - 61

19

31

6,8 - 55

5,5 - 180

Studebjerg 1
   

Tisvilde

490
   

10

160 – 1500
   

9 – 12

320
   

6,9

200 - 520
   

2,9 - 16

680
   

30

200 - 2300

22 - 39

Thorsbro

Sjælsø

Haraldsborg

13

13

**12

4,2 – 42

3,8 – 47

2,3 – 60

33

28

100

12 - 91

6,9 - 110

33 - 300

76

52

100

45 - 130

29 - 92

35 - 303

Rørvig 2, rå

Rørvig 2, ren

59

0,28

21 – 170

0,13 - 0,60

56

0,09

18 - 170

0 - 5,4

160

130

79 - 320

120 - 150

Studeb.2, rå

Studeb.2, ren

28

31

14 – 56

5,4 – 180

16

14

3,8 - 63

0,18-1000

160

100

48 - 550

28 - 390

*Bestemmelse på dag 7 for Rørvig prøve 1 og 3 mislykket.
**Bestemmelse på dag 14 mislykket.

I modsætning til resultaterne fra de mikrobielle undersøgelser viser eftervæksten markante forskelle mellem værkerne. Især prøverne fra prøvetagning på Rørvig Vandværk og første prøvetagning Studebjerg Vandværker skiller sig ud ved at have højere kimtal end de øvrige. Kimgæreks21°C ligger signifikant højere for disse to værker end for de øvrige, vurderet ud fra konfidensgrænserne, mens der for kimKingsB21°C og kimR2A21°C også ses høje tal for Haraldsborg Vandværk. Som det ses i fodnoten til Tabel 4-5 mislykkedes analysen for kimgæreks21°C på dag 14. Dette skyldes fremvækst af et stort antal meget små kolonier på gærekstraktpladerne. Kolonierne kunne knap ses og kunne ikke tælles. Der er derfor nogen usikkerhed omkring kimgæreks21°C fra Haraldsborg Vandværk. Ved anden prøvetagning var væksten målt som kimgæreks21°C og kimKingsB21°C meget lav i prøverne fra Rørvig Vandværk mens de for Studebjerg Vandværk havde nogenlunde samme niveau som de øvrige værker. Målt som kimgæreks21°C og kimKingsB21°C ses der en god effekt af vandbehandlingen på Rørvig Vandværk, mens der er ringe effekt at se på Studebjerge Vandværk.

Med hensyn til resultaterne fra de enkeltprøver, der blev udtaget den 14. december, 1998 henvises til bilag C. Prøven fra Kisserup viste for alle kimtal en vækst i henstandsførsøget, der var cirka 10 gange højere end ved start i det triplikate forsøg, hvorimod AOC koncentrationen var lavere. AODC og ATP var nogenlunde det samme som i det triplikate forsøg. Vækstforsøget med enkeltprøven fra Ullerup viste større vækst i kimR2A21°C og i kimPCA37°C end de triplikate prøver, hvorimod væksten i kimKingsB21°C og kimgæreks21°C var lavere. ATP og AODC var nogenlunde det samme som i det triplikate forsøg.

Udviklingen af kimgæreks21°C i vand fra de ti vandværker ses på Figur 4-6. Det fremgår, at Rørvig og Studebjerg vandværker skiller sig ud med de højeste kimtal. På dag 7 er der knap 100 kim per ml ved 21 °C i vandet fra Islevbro, mens de resterende danner en gruppe, der efter 7 dage har nået et kimtal på 103 – 104 kim per ml. For de fleste af vandværkerne ser det ud til, at væksten stagnerer i løbet af forsøgsperioden, dog med undtagelse Islevbro og muligvis Haraldsborg, hvor analysen på dag 14 mislykkedes.

 

Figur 4-6:
Udvikling af kimtalgæreks21°C i forsøgene hvor prøverne henstod i 14 dage ved 15 °C. Hvert punkt repræsenterer den geometriske middelværdi af resultaterne fra tre forsøg. Resultaterne fra anden prøvetagning på Studebjerg Vandværk og Rørvig Vandværk er ikke medtaget.

De højeste værdier for totalt antal bakterier, der er opnået i vækstforsøgene, er vist i Tabel 4-6. Sammenlignet med Tabel 4-3 viser resultaterne en stigende tendens i løbet af forsøgsperioden i vandet fra Slangerup, Rørvig, Islevbro, Kisserup, Studebjerg, Thorsbro og Haraldsborg, men bedømt ud fra 95% konfidensintervallerne er det kun i prøverne fra Slangerup og Studebjerg, at stigningen er signifikant. Figur 4-7 viser udviklingen i totalt antal bakterier i vandet fra Studebjerg. Her ses, at der på dag syv er signifikant flere bakterier i vandet end på dag 0 og 2.

De maksimale værdier for ATP, der er opnået i vækstforsøgene, er vist i Tabel 4-6. Resultaterne fra ATP-målingerne bekræfter de høje værdier for kimtal, der blev talt i vækstforsøgene med vandet fra Rørvig og Studebjerg vandværker. Dog ses stor variation i resultaterne fra Studebjerg. Derimod kan ATP-tallene ikke bekræfte et højt kimtal i prøverne fra Haraldsborg. Der blev også målt relativt høje ATP-koncentrationer i vandet fra Kisserup, Ullerup og Slangerup.

Tabel 4-6:
Eftervækstpotentiale. Højeste observerede værdier for totalt antal bakterier og ATP i de forsøg hvor prøverne henstår i 14 dage ved 15 °C. For totalt antal bakterier er resultaterne er angivet som geometriske middelværdier. For ATP er resultaterne angivet som aritmetiske middelværdier. 95% konfidensintervallerne er angivet. n=3, Slangerup dog n=5.

 

Total antal bakterier (AODC)
(bakterier/ml/103)

Bakterielt ATP.
(ng/l)

 

Geometrisk middel

95% konfidens-interval

Aritmetrisk middel

95% konfidensinterval

Slangerup

150

90 – 260

11

±7,8

Rørvig

Islevbro

480

320

130 – 1850

110 – 960

48

2,6

±12

±0,7

Kisserup

Ullerup

340

440

260 – 440

280 – 700

13

15

±3,2

±6,3

Studebjerg

Tisvilde

610

280

520 – 710

230 – 350

28

4,8

±40

±1,0

Thorsbro

Sjælsø

Haraldsborg

240

250

210

230 – 260

180 – 350

150 – 300

2,4

4,9

4,4

±2,7

±5,9

±9,3

 

 

Figur 4-7:
Udviklingen i totalt antal bakterier (AODC) i vandet fra Studebjerg i forsøgene hvor prøverne henstod i 14 dage ved 15 °C. Resultaterne er angivet som de geometriske middelværdier af de triplikate forsøg

Udviklingen af indholdet af ATP i de forskellige vandtyper under henstandsforsøget er illustreret i Figur 4-8. Figuren viser, at bl.a. Haraldsborg, Sjælsø, Thorsbro, og Islevbro ligger relativt lavt, mens de øvrige har ATP indhold, der ligger en faktor 2 til 3 højere efter en uges henstand. Alle værker på nær Islev og Tisvilde viser en stigende tendens, men kun i vandet fra Rørvig og Slangerup er stigningen signifikant bedømt ud fra 95% konfidensintervallerne. Rørvig og Studebjerg skiller sig ud med højere ATP indhold end de øvrige. Der ser ud til at være en tendens til med undtagelse af vandet fra Tisvilde, at de prøver, der indeholder mest ATP fra start, også er de prøver, hvor de største stigninger observeres.

Bestemmelse af kim37°C gav meget spredte resultater, hvilket betyder, at det ikke giver mening at bestemme gennemsnit eller konfidensintervaller. I stedet er der i Tabel 4-7 vist de højeste kimtal, der blev observeret i de enkelte flasker. Antallet af dage efter forsøgets start, hvor det højeste kimtal blev observeret i de enkelte flasker, er angivet i parantes. Ved sammenligning med kimtal21°C (Tabel 4-5) ses der ikke umiddelbart nogen sammenhæng. F.eks. ses der ikke høje kim37°C i vandet fra Rørvig eller Studebjerg, mens de er relativ høje i vandet fra Slangerup.

 

Figur 4-8:
Udviklingen i ATP i forsøgene hvor prøverne henstod i 14 dage ved 15 °C. Resultaterne er angivet som de aritmetrisk (ikke logarimerede data) gennemsnit af triplikate forsøg.

Tabel 4-7
Kimtal37 fra de forsøg hvor prøverne henstod i 14 dage ved 15 °C. For hver enkelt prøve er det højeste kimtal, der blev observeret i forsøgsperioden, angivet. I parentes er den dag, hvor det højeste kimtal blev observeret, angivet.

 

Kimtalgæreks37°C.
(kim/ml)

 

Prøve 1

Prøve 2

Prøve 3

Prøve 4

Prøve 5

Slangerup

123

(14)

29

(14)

2

(14)

4

(14)

1

(-)

Rørvig

Islevbro

11

4

(14)

(14)

33

14

(7)

(14)

129

23

(14)

(14)





prøver ikke udtaget

Kisserup

Ullerup

4

*

(14)

*

8

*

(14)

*

14

*

(14)

 

Studebjerg

Tisvilde

75

15

(7)

(7)

5

15

(7)

(14)

3

20

(2,7)

(2)

Thorsbro

Sjælsø

Haraldsborg

53

320

2100

(7)

(14)

(7)

310

280

3

(7)

(14)

(14)

4400

300

5

(7)

(14)

(14)

 

KimtalPCA37°C.
(kim/ml)

 

Prøve 1

Prøve 2

Prøve 3

Prøve 4

Prøve 5

Slangerup

47

(14)

480

(14)

18800

(14)

260

(14)

111

(14)

Rørvig

Islevbro

2

<1

(7)

 

17

2

(7)

(14)

99

<1

(14)

 





prøver ikke udtaget

Kisserup

Ullerup

2

100***

(7)

(14)

3

16

(14)

(7)

8

4**

(14)

(2)

Studebjerg

Tisvilde

52

15

(7)

(7)

2

14

(7,14)

(7)

2

10

(7,14)

(0)

Thorsbro

Sjælsø

Haraldsborg

7

310

2000

(7)

(14)

(7)

460

150

2

(14)

(14)

(2,7)

3700

350

4

(7)

(14)

(7)

*analyse mislykkedes dag 7 og 14.
**analyse mislykkedes dag 14.
***mislykket dag 7

Forholdet mellem de forskellige mikrobiologiske parametre, der er bestemt i løbet af vækstforsøget, illustreres bedst ved at se på nogle vækstforløb for enkelte vandværker. I de følgende kurver vises de geometriske gennemsnit og 95% konfidensintervaller som beskrevet i afsnit 3.1.3.

 

Figur 4-9:
Vækst af kim21°C i vand fra Slangerup Vandværk i vækstforsøgene hvor prøverne henstod i 14 dage ved 15 °C. Resultaterne er angivet som de geometriske gennemsnit af triplikate forsøg med angivelse af 95% konfidensintervaller.

På Figur 4-9 ses udviklingen af kim21°C i flasker med vand fra Slangerup Vandværk. Slangerup er et eksempel, hvor der er relativ stor og signifikant forskel mellem kimR2A21°C og de to øvrige metoder. Kimgæreks21°C ligger omkring en faktor 10 højere end kimKingsB21°C, men den store variation mellem de tre flasker betyder, at man ikke på baggrund af konfidensintervallerne kan afgøre om der er signifikant forskel mellem resultaterne fra de to metoder.

 

Figur 4-10:
Udvikling i kim21°C i vand fra Studebjerg Vandværk i vækstforsøgene hvor prøverne henstod i 14 dage ved 15 °C. Resultaterne er angivet som de geometriske gennemsnit af triplikate forsøg med angivelse af 95% konfidensintervaller.

Til sammenligning ses udviklingen i kim21°C i vand fra Studebjerg vandværk i Figur 4-9. Her ses en hurtig vækst, og forskellene mellem de tre metoder ser ikke ud til at være signifikante.

 

Figur 4-11:
Udvikling i kim37°C i vand fra Studebjerg Vandværk i vækstforsøgene hvor prøverne henstod i 14 dage ved 15 °C. Resultaterne er angivet som log10 til resultaterne fra hver enkelt flaske i de triplikate forsøg.

På Figur 4-11 ses forløbet af væksten af kim37°C i vand fra Studebjerg Vandværk. Resultaterne er ikke afbildet som gennemsnit, men som log10 til de rå måleresultater. Figuren viser, at væksten stagnerer i forsøgsperioden. Der er god overensstemmelse mellem de to metoder, men stor forskel mellem de tre vandprøver.

 

Figur 4-12:
Udvikling i kim37°C i vand fra Islevbro Trykpumpe i forsøgene hvor prøverne henstod i 14 dage ved 15 °C. Resultaterne er angivet som log10 til resultaterne fra hver enkelt flaske i de triplikate forsøg.

I modsætning hertil ses på Figur 4-12 at væksten af i kim37°C i vand fra Islevbro endnu ikke er nået ind i den stationære fase, som ellers er det typiske for undersøgelsen.

I vandet fra Tisvilde Vandværk var udviklingen i kim37°C usædvanlige. Figur 4-13 viser dels de høje startkoncentrationer og dels, at der ikke sker en signifikant vækst i løbet af forsøgsperioden.

 

Figur 4-13:
Udvikling i kim37°C i vand fra Tisvilde Vandværk i forsøgene hvor prøverne henstod i 14 dage ved 15 °C. Resultaterne er angivet som log10 til resultaterne fra hver enkelt flaske i de triplikate forsøg.

4.5 Sammenligning af metoder til kvantitativ bestemmelse af bakterier.

Det store antal kimtalsanalyser, der er gennemført med forskellige metoder på de samme prøver, giver mulighed for sammenligning af metoderne. På Figur 4-14 ses sammenhængen mellem kimgæreks21°C og kimKingsB21°C. Hvert punkt viser samhørende værdier for kimgæreks21°C og kimKingsB21°C i alle de tilfælde, hvor en prøve er analyseret for begge. De fleste punkter på figuren ligger over den stiplede linie, der har hældningen 1, hvilket viser, at der er flere bakterier, der kan vokse på gærekstraktagaren end på Kings agar B. En parret 2-sidet t-test på log10 transformerede kimtal viste, at der er forskel på de to metoder på 0,1% niveauet (n=173). Den gennemsnitlige forskel på de to log(10)transformerede datasæt er 0,24 svarende til, at gærekstraktagar i gennemsnit tillader fremvækst af 75% flere bakterier end Kings agar B. Afvigelsen synes især at ligge i området mellem 100 kimgæreks21°C per ml til 10000 kimgæreks21°C per ml. Resultatet er umiddelbart i modstrid med en sammenligning udført af Miljøstyrelsen (2001), hvor det blev fundet, at der ikke var forskel på resultaterne fra de to analyser. Miljøstyrelsens undersøgelse viser også tendens til, at der i området over 100 kimgæreks21°C per ml forekommer relativt mange høje kimtalgæreks21°C (Fig. 2.3 i Miljøstyrelsen, 2001), og da resultaterne fra denne undersøgelse generelt ligger på et langt højere niveau, skal forklaringen modstriden mellem de to undersøgelser sandsynligvis findes her.

Figur 4-15 viser sammenhængen mellem kimgæreks21°C og kimR2A21°C. Her ses at R2A agar tillader fremvækst af flere bakterier end gærekstrakt agar. T-testen viste, at metoderne er signifikant forskellige på 0,1% niveauet (n=174), og at den gennemsnitlige forskel på de to logtransformerede datasæt er 0,92 svarende til, at der i gennemsnit vokser godt 8 gange flere bakterier frem på R2A end på gærekstraktagar. I forhold til Kings agar B vokser der 14 gange så mange bakterier på R2A.

Ved sammenligning af kimGæreks37°C og kimPCA37°C viste t-testen, at der var signifikat forskel på 0,1% niveauet (n=133). Gærekstrakt tillader i gennemsnit fremvækst af cirka 25% flere kolonier end PCA.

 

Figur 4-14:
Sammenligning af metoderne til bestemmelse af kimgæreks21°C og kimKingsB21°C. Hvert punkt repræsenterer samhørende resultater fra alle prøver, der er analyseret for begge parametre.
   

 

Figur 4-15:
Sammenligning af metoderne til bestemmelse af kimgæreks21°C og kimR2A21°C. Hvert punkt repræsenterer samhørende resultater fra alle prøver, der er analyseret for begge parametre.
    

 

Figur 4-16:
Sammenligning af metoderne til bestemmelse af ATP og kimR2A21°C. Hvert punkt repræsenterer samhørende resultater fra alle prøver, der er analyseret for begge parametre.

Figur 4-15 viser sammenhængen mellem indholdet af ATP og kimR2A21°C i alle de prøver, der er analyseret for begge parametre. Figuren viser, at der er en svag tendens til, at ATP stiger med stigende kimtal, men der er ikke en entydig sammenhæng. ATP indholdet ved kimtal < 50 kim/ml er meget lavt, ved kimtal < cirka 2000 er ATP indholdet under 10 ng/l. Ved højere kimtal ses der en stor variation i forholdet mellem kimtal og ATP, således er der prøver med kimtal helt op til 100000 kim/ml, hvor der måles et lavt indhold af ATP.

 

Figur 4-17:
Sammenligning af metoderne til bestemmelse af kimR2A21°C og totalt antal bakterier (AODC). Hvert punkt repræsenterer samhørende resultater fra alle prøver, der er analyseret for begge parametre.

Figur 4-17 viser en sammenligning mellem metoderne til bestemmelse af kimR2A21°C og totalt antal bakterier i alle de prøver der er analyseret for begge parametre. Der ses ikke tydelig sammenhæng mellem de to metoder.

4.6 Legionella

Der blev gennemført analyser for Legionella i vandprøverne udtaget på Kisserup, Ullerup, Studebjerg, Tisvilde, Thorsbro, Sjælsø og Haraldsborg Vandværker. Der blev endvidere udtaget et ekstra sæt prøver til undersøgelse af mulighederne for opvækst af Legionella i vandet. Sidstnævnte henstod ved 15 °C i 14 dage.

Der ikke blev fundet Legionella (ikke tilstede i 1 liter) i nogen af de analyserede prøver. De prøver, der henstod, blev derfor ikke analyseret.

5. Diskussion af resultater

5.1 Vandkemi
5.2 Mikrobiel undersøgelse.
5.3 AOC og NVOC
5.4 Eftervækstpotentiale bestemt med kimtal, AODC og ATP i vækstforsøg
5.5 Sammenligning af AOC og NVOC med eftervækstpotentiale.
5.6 Legionella

5.1 Vandkemi

Der er udtaget vandprøver på ti vandværker beliggende i København og Nordsjælland. Hårheden af vandet fra undersøgte vandværker ligger højt i forhold til landet som helhed, hvilket ikke er overraskende, når vandværkernes placering tages i betragtning. Det sammen gælder for permanganattallet, mens niveauet af de øvrige kemiske parametre er nogenlunde dækkende for landet som helhed. Undersøgelsen er en begrænset undersøgelse, der ikke dækker alle vandtyper i Danmark.

5.2 Mikrobiel undersøgelse.

Det generelle billede af vandet fra de ti undersøgte vandværker er, at der er tale om drikkevand af god mikrobiel kvalitet, der overholder drikkevandsbekendtgørelsens krav. Kun vandet fra Tisvildeleje overholder ikke kravene til kimKingsB21°C og kimPCA37°C. Forklaringen kan være, at værket er dimensioneret til at forsyne sommerhusområderne, der har et stort forbrug i sommermånederne. Prøverne er udtaget uden for turistsæssonnen, hvor forbruget er lille. Dermed bliver opholdstiden lang i vandværket, hvilket giver mulighed for opvækst af bakterier.

Når de forskellige metoder til bestemmelse af kim21°C sammenlignes, ses det, at kimR2A21°C giver resultater, der ligger cirka 8 gange højere end kimgæreks21°C som igen er cirka 75% højere end kimKingsB21°C. Dette er som forventet, da R2A er et næringsfattigt substrat, der er beregnet til at bestemme bakterier i prøver fra næringsfattige miljøer. Desuden anvendes overfladeudsæd i denne analyse i modsætning til de to øvrige metoder, hvor der anvendes dybdeudsæd. For nogle prøvers vedkommende er forskellen mellem kimR2A21°C og de to andre metoder ved 21 °C meget stor. Således ligger kimR2A21°C 500 gange højere end kimKingsB21°C i prøven fra Kisserup.

Det totale antal af bakterier i vandet fra alle vandværker lå fra 6,5·104 til 4,4·105 bakterier per ml. Dette stemmer overens med Rygaard Jensen (1996), der har fundet tilsvarende værdier, 1,2·105 til 2,1·105 bakterier per ml, i drikkevand fra Baunehøj Vandværk. I den internationale litteratur er der rapporteret om lignende antal bakterier bestemt ved direkte tællinger. Jaeggi og Smidt-Lorenz (1988), Gibbs et al. 1993 finder, at det totale antal bakterier i drikkevand ligger lidt over 105 bakterier per ml.

Indholdet af ATP i vandet fra de ti vandværker lå mellem 0,4 ng/l og 7,0 ng/l. Under antagelse af at der er 1 pmol ATP per 3,0 · 106 bakterier (Balkwill et al. 1988) og en molvægt for ATP på 549 g/mol, svarer det til et bakterieantal på mellem 2,2 · 103 og 3,8 · 104 bakterier per ml, hvilket som forventet ligger mellem resultatet fra kimtalsbestemmelserne og resultatet fra bestemmelserne af totalt antal bakterier. Resultaterne stemmer overens med resultater opnået af van der Kooij et al. (1992), der har fundet ATP indhold mellem 1 og 23 ng/l. Derimod har Stutz et al. (1986) rapporteret om værdier for ATP i drikkevand fra Berlin på omkring 0,1·10-15mol/ml svarende til 0,06 ng/l, altså noget lavere end der er fundet i denne undersøgelse.

5.3 AOC og NVOC

Hver prøve (1,1 l), der er udtaget på de ti vandværker, er blevet delt i tre. Den ene af de tre prøver, cirka 50 ml, er blevet analyseret for NVOC. Den anden prøve, cirka 525 ml, er anvendt til bestemmelse af AOC, og den tredje prøve, cirka 525 ml, er anvendt til vækstforsøg.

NVOC-indholdet i drikkevandsprøverne lå mellem 1,1 mg/l og 5,2 mg/l. Sammenlignet med NVOC indholdet i dansk drikkevand generelt afviger de undersøgte vandtyper ikke fra, hvad der normalt findes (Figur 2-1), men der en overvægt af prøver med NVOC indhold på 3 mg/l og derover. Resultaterne fra NVOC analyserne giver derfor ikke anledning til bekymring for mikrobiel eftervækst.

Indholdet af AOC i de ti drikkevandstyper fremgår af Tabel 4-4. Seks af værkerne ligger under 10 µg/l, hvorunder drikkevandet ofte anses for at være biologisk stabilt (van der Kooij og Veenendaal 1995). Kisserup og Ullerup ligger i en mellemgruppe med AOC-koncentrationer på 27 µg/l og 20 µg/l, mens Rørvig ligger på 24 - 39 µg/l. Disse 3 værker ligger over 10 µg/l, hvilket indikerer, at der kan være en risiko for eftervækst i ledningsnettet. Endelig viser resultaterne fra Studebjerg meget stor variation, mellem 8,4 - 660 µg/l. Der er ikke identificeret gode forklaringer på den variation, der kan observeres på analyseresultaterne mellem prøvetagningsdagene fra vandet fra Studebjerg Vandværk.

Resultaterne er i overensstemmelse med resultater fra undersøgelser i Holland. van der Kooij (1992) fandt, at AOC koncentrationerne i færdigbehandlet hollandsk drikkevand typisk lå mellem 1 µg/l og 57 µg/l for det drikkevand der er produceret fra overfladevand, og mellem 1 µg/l og 20 µg/l for det drikkevand, der er produceret fra grundvand.

AOC-koncentrationen, der blev bestemt i vandet fra Studebjerg ved første prøvetagning, er høj, og er sammenligneligt med det indhold af AOC, der kan findes i eutrofe søer (Jørgensen, 2000). Set i forhold til NVOC udgør AOC-indholdet cirka 16%, hvilket også er højt, og det indikerer, at der er tale om organisk stof, der ikke har gennemgået den naturlige nedbrydningsproces ved passage gennem jordlagene. En anden forklaring kan være, at der er tale om en analytisk fejl, men der er ikke andre tegn på, at der er lavet fejl undervejs, da prøverne er analyseret parallelt med prøverne fra Tisvilde, som har et lavt AOC-indhold. Derudover er indholdet højt i alle de triplikate prøver, hvilket betyder, at den samme fejl skulle være begået i alle tre tilfælde. Endelig understøttes det høje AOC-indhold til en vis grad af vækstforsøgene, der også viser høj vækst. Prøvetagningen er foretaget ensartet efter DS 2250 af samme person på alle de vandværker, der indgår i undersøgelsen (se afsnit 3.2.2), og der er ingen umiddelbart grund til at tro, at der er begået fejl ved prøvetagningen. Derfor er det sandsynligt, at der har været et relativt højt indhold af let nedbrydeligt organisk stof i vandet fra Studebjerg på analysetidspunktet.

Returskylning af filtrene kan muligvis give variationer i AOC indholdet i det behandlede vand. På Studebjerg Vandværk returskylles filtrene hver 5te eller 6te dag. Begge prøveudtagninger er foregået midt mellem returskylningerne, så dette kan ikke give en forklaring på den store variation.

I AOC bestemmelserne var det som regel Spirillum sp. NOX, der voksede op til de højeste antal, og den bidrog som regel også med den største andel af det samlede AOC-indhold (Figur 4-4). Dette resultat er i overensstemmelse med van der Kooij (1992), som finder, at dette gælder både for drikkevand, der er produceret fra overfladevand og grundvand. I van der Kooij´s undersøgelse bestod vandbehandlingen for grundvandets vedkommende som regel af beluftning og hurtig sandfiltrering, hvilket svarer til vandbehandlingen på vandværkerne, der blev undersøgt i dette studium.

Forholdet mellem væksten af Ps. fluorescens P17 og Spirillum sp. NOX kan anvendes til en generel karakteristik af det nedbrydelige organiske stof, der findes i vandet, da Ps. fluorescens P17 og Spirillum sp. NOX foretrækker forskellige substrater. Baseret på væksten af de to stammer er det sansynligt, at en væsentlig del af det organiske stof i de undersøgte drikkevandstyper består af små carboxylsyrer. På Studebjerg, hvor Ps. fluorescens P17 giver langt det største bidrag, er det sandsynligt, at der også er kulhydrater, aminosyrer og aromatiske syrer tilstede.

Sammenhængen mellem AOC og NVOC fremgår af Figur 4-1. De høje AOC-værdier opnås kun ved højt NVOC-indhold (> 2,5 mg/l), men et højt indhold af NVOC er ikke ensbetydende med, at AOC-indholdet er højt. Derimod observeres altid et lavt indhold af AOC, når indholdet af NVOC er lavt. van der Kooij (1992) fandt en lignende men dog mere tydelig lineær sammenhæng for DOC og AOC i drikkevand produceret fra grundvand, med et gennemsnitligt forhold mellem AOC og DOC på 0,14%. I denne undersøgelse var forholdet 0,39%, noget højere, men dog i samme størrelsesorden.

Effekten af vandbehandling på indholdet af AOC og NVOC på Rørvig og Studebjerg vandværker kan ses i Tabel 4-. På begge værker ses et signifikant fald i indholdet af NVOC. På Studebjerg Vandværk er AOC-indholdet uændret efter vandbehandling, mens der kan observeres en signifikant stigning på Rørvig Vandværk. Det er forventeligt, at vandbehandlingen nedsætter indholdet af organisk stof, men der skal kun ske en lille ændring i sammensætningen af det organiske stof i retning af større nedbrydelighed, for at give en målelig stigning i AOC. Der er således ikke nogen modstrid mellem et fald i NVOC og en stigning i AOC.

Stigningen i AOC ved Rørvig Vandværk kunne skyldes autotrof produktion af organisk stof (se afsnit 2.1.2). Sammenligning af koncentrationen af CH4 og H2S i det beluftede råvand og i det rensede vand fra Rørvig Vandværk (se bilag D) giver ikke mistanke om autotrof aktivitet, der kan bidrage til det forhøjede AOC. Det samme gælder for jern, mens ammonium oxidation ikke kan udelukkes som en kilde til AOC, da indholdet er ukendt.

Der var en vis sammenhæng mellem den mikrobielle undersøgelse af drikkevandsprøverne og indholdet af AOC (Figur 4-5). Ved meget lave AOC-koncentrationer ses en sammenhæng mellem AOC og kim21°C, men over 5-10 µg/l havde AOC-indholdet ingen betydning for kimtallet. Det ses tydeligst for kimR2A21°C. KimR2A21°C synes at være det af kim21°C, der giver de mest nuancerede resultater. Meget lave kimR2A21°C (<100 kim/ml) indikerer et lavt AOC-indhold, mens man ikke kan sige noget om AOC-indholdet ved kimR2A21°C >100 kim/ml.

5.4 Eftervækstpotentiale bestemt med kimtal, AODC og ATP i vækstforsøg

Der er gennemført vækstforsøg med drikkevand fra ti udvalgte vandværker. Fra hvert vandværk er der udtaget 3 prøver, der har stået ved 15 °C i 14 dage. På dag 0, 2, 7 og 14 er der udtaget prøver til bestemmelse af kimtal ved 21 °C på tre agartyper: gærekstrakt agar, Kings agar B og R2A, og kimtal ved 37 °C på to agartyper: gærekstrakt agar og PCA. Endvidere er der talt totalt antal bakterier i mikroskop (AODC) og bestemt bakterielt ATP.

Resultaterne fra vækstforsøgene viser, at der uden undtagelse sker en stigning i antallet af bakterier bestemt som kimtal (Tabel 4-4). For syv af vandværkerne voksede kimR2A21°C op til mellem 5,4 · 103 kim/ml og 76 · 103 kim/ml. De resterende lå på 100 · 103 kim/ml eller derover. Den største vækst, der blev observeret, var 6,8 · 105 kim/ml på R2A-agar. Resultaterne er i overensstemmelse med, hvad der er rapporteret i litteraturen. Dette ses ved sammenligning af Tabel 4-5 med Tabel 5-1, der indeholder resultaterne fra en række udenlandske undersøgelser af eftervæksten i drikkevand.

Tabel 5-1:
Litteraturværdier for kimtal i drikkevand efter henstand eller ophold i ledningsnet.

Se her!

   

Figur 5-1:
Sammenligning af eftervækst af kimgæreks21°C og kimR2A21°C i vækstforsøgene hvor vandprøverne henstod i 14 dage ved 15 °C. Islevbro (+),Thorsbro (x), Sjælsø anlæg 2 (¨)Tisvilde (D), Slangerup (à), Haraldsborg (v)Kisserup (O), Rørvig (-), Rørvig 2 rent vand (-), Rørvig 2 råvand (-), Ullerup (· ), Sjælsø anlæg 1 (i), Studebjerg (o)Studebjerg 2 råvand (o), og Studebjerg 2 rent vand (O).

Sammenligning med disse undersøgelser skal dog ses i lyset af, at der anvendes forskellige metoder til bestemmelse af kimtal, at undersøgelserne er gennemført i forskellige systemer, og at der et tale om forskellige typer af råvand. I alle undersøgelser er udgangspunktet drikkevand med lave kimtal, og der synes i alle tilfælde tale om en stigning i kimtallet.

På Studebjerg Vandværk havde vandbehandlingen ingen tydelig effekt på den vækst, der observeredes i vækstforsøgene. Det hænger godt sammen med, at der ikke skete ændringer i indholdet af AOC. Resultaterne fra Rørvig Vandværk var tvetydige da væksten af kimgæreks21°C og kimKingsB21°C var lavere i det behandlede vand end i råvandet, mens dette fald ikke blev observeret for kimR2A21°C og AOC-indholdet i det behandlede vand var forhøjet. Forskellene kunne skyldes tilstedeværelse af klor i vandet, men Rørvig Vandværk har oplyst, at der ikke klores.

Der er rimelig overensstemmelse mellem eftervæksten bestemt ved hjælp af de tre metoder til bestemmelse af kimtal ved inkubation ved 21 °C. Figur 5-1 viser sammenhængen mellem eftervæksten bestemt ved kimgæreks21°C og kimR2A21°C i henstandsforsøgene, hvor prøverne stod ved 15 °C i 14 dage. Hvert punkt på figuren repræsenterer resultater fra samme prøveudtagning, men i tilfælde hvor de højest observerede kimtal ligger på forskellige tidspunkter, er der tale om resultater fra forskellige tidspunkter. Det ses, at kimR2A21°C er højere end kimGæreks21°C. Dette er forventet, da R2A-agaren er sammensat, så der kan vokse flere forskellige typer af bakterier frem, end der kan på gærekstrakt (Figur 4-14). Den lineære regression af de log10 transformerede data giver en R2- værdi på 0,52, hvilket er forholdsvis lavt, men det skyldes hovedsageligt, at der blev observeret meget lav vækst på gærekstrakt i prøverne fra af det rene vand fra anden prøvetagning på Rørvig Vandværk . R2-værdien er 0,77 mellem gærekstrakt og Kings agar B, mens den er lav 0,29 mellem Kings agar B og R2A.

Generelt var kim37°C lave, og sammenlignet med kim21°C var der større variationer. Det er positivt, at kim37°C var lave, da kravene til drikkevand er strengere for kim37°C end det er for kim21°C. Årsagen er, at kun få bakterier er istand til både at vokse ved de 15 °C, der er i prøverne under forsøget, og de 37 °C, der er, når bakterierne vokser op på agarpladerne i forbindelsen med analysen. I sammenligning med kim21°C er kim37°C ikke anvendelig til vurdering af eftervækstpotentialet i drikkevand. Undersøgelsen viser dog, at der i nogle tilfælde er et eftervækstpotentiale for kim37°C i vandet, der er tilstrækkelig til, at drikkevandskravene kan overskrides. (se Tabel 3-1). Dette betyder, at et forhøjet kim37°C i drikkevand ikke nødvendigvis skyldes en udefra kommende forurening, men kan skyldes resultatet af en eftervækst.

Væksten i kimtal i vækstforsøgene kan være udtryk for to ting. Enten en reel stigning i antallet af bakterier som følge af nedbrydning af det tilgængelige organiske stof, eller at tilstedeværende inaktive bakterier "vækkes", og overgår fra en ikke dyrkbar til en dyrkbar tilstand. Hvis der er tale om en reel stigning af bakterier, skulle dette afspejles i en tilsvarende vækst i det totale antal bakterier, der både repræsenterer de dyrkbare og de ikke dyrkbare bakterier, forudsat at antallet af døde bakterier (som også tælles med) ikke ændres.

Bestemmelserne af totalt antal bakterier (AODC) indikerer, at der er tale om en reel vækst i antallet af bakterier i vækstforsøgene med vand fra den første prøvetagning på Studebjerg Vandværk, men for de fleste vandværkers vedkommende er stigningen i kimtal til gengæld så lille og niveauet og variationen i bestemmelserne af totalt antal bakterier så stor, at stigningen i kimtal ikke kan erkendes i det totale antal bakterier. (Sammenlign Tabel 4-3 og Tabel 4-6). For disse vandværker kan det derfor ikke afgøres med sikkerhed, om der er tale om en reel vækst af bakterier eller om bakterierne blot skifter til at være dyrkbare. For første prøvetagning på Studebjerg og Rørvig Værker er kimR2A21°C derimod af samme størrelsesorden som det totale antal bakterier, og netop i vandet fra Studebjerg kan der observeres en stigning i det totale antal bakterier (Figur 4-6), hvilket viser, at der i dette tilfælde, er tale om en reel stigning i antallet af bakterier. Stigningen i indholdet af ATP fra Rørvig og Studebjerg værker første prøvetagning indikerer også, at der her er tale om en reel vækst. I vandet fra Rørvig stiger ATP-indholdet 43 ng/l svarende til 2,4 · 105 bakterier per ml, hvilket er tæt på den observerede stigning i kimR2A21°C.

Når væksten bestemt med ATP og kim21°C sammenlignes, ses der kun sammenhæng i de tilfælde, hvor der er tale om meget høje kimtal (data ikke vist). Det er i overensstemmelse med, at kimR2A21°C skal være større end 105 kim/ml, før der sker en signifikant stigning i indholdet af ATP (Figur 4-15).

På baggrund af de gennemførte vækstforsøg kan det konkluderes, at der findes et potentiale for eftervækst i det danske drikkevand. De bakterier, der findes i vandet, er i stand til at udnytte de kulstofkilder, der forekommer i vandet. I de gennemførte vækstforsøg er der sandsynligvis tale om en reel vækst af bakterier.

Kim21°C synes at være egnet til bestemmelse af vækstpotentiale og der er god overensstemmelse mellem de forskellige metoder (forskellige agartyper). Kim37°C er ikke generelt egnede til bestemmelse af eftervækstpotentiale i drikkevand, men forsøgene har vist, at væksten af kim37°C i enkelte tilfælde kan medføre overskridelse af grænseværdien. Anvendelse af ATP og total antal bakterier er mindre følsomme end kim21°C og giver kun signifikant udslag i de tilfælde, hvor den største vækst i kimtal er observeret.

5.5 Sammenligning af AOC og NVOC med eftervækstpotentiale.

Figur 5-2 viser sammenhængen mellem væksten af kimR2A21°C i de enkelte flasker i løbet af vækstforsøget, hvor prøverne henstod i 14 dage ved 15 °C, og AOC fra de sammenhørende prøver. For de vandværker, hvor AOC indholdet er mindre end 10 µg/l, ses der en svag sammenhæng mellem det maksimale antal kim, der observeres i løbet af vækstperioden, og indholdet af AOC, idet der er en tendens til stigende kimtal ved stigende AOC. Når alle resultater betragtes under et, kan der ikke ses sammenhæng, idet højt AOC-indhold ikke er modsvaret af et tilsvarende højt kimtal.

 

Figur 5-2:
Logaritmisk sammenhæng mellem væksten af kimR2A21°C i løbet af forsøget hvor prøverne henstod i 14 dage ved 15 °C og koncentrationen af AOC. Hvert punkt repræsenterer parvise data fra prøverne udtaget på Islevbro (+),Thorsbro (x), Sjælsø anlæg 2 (¨ )Tisvilde (D ), Slangerup (à ), Haraldsborg (v)Kisserup (O ), Rørvig (-),Rørvig 2 rent vand (-), Rørvig 2 råvand (-), Ullerup (· ), Sjælsø anlæg 1 (i), Studebjerg (o)Studebjerg 2 råvand (o), og Studebjerg 2 rent vand (O). En Islevbroprøve udeladt.

Bestemmelse af AOC og bestemmelse af vækst ved vækstforsøgene er to forskellige metoder til bestemmelse af eftervækstpotentialet i drikkevand, der ikke nødvendigvis giver ens resultater. AOC-metoden er standardiseret ved, at der anvendes de samme bakterier i alle prøver. Det giver bedre mulighed for at sammenligne forskellige prøver indbyrdes, men til gengæld medtager den kun den del af det organiske stof, som de tilsatte bakterier kan nedbryde. Resultatet af en AOC-bestemmelse kan betragtes som et mål for substratværdien af det organiske stof, der findes i prøven. Den bakterielle vækst, der kan observeres i henstandsforsøgene, giver derimod to forskellige oplysninger, nemlig at der findes nedbrydeligt organisk stof i vandet, men ikke hvor meget, og at der er bakterier tilstede, der kan nedbryde det.

De forskelle, der kan observeres på Figur 5-2, skyldes givetvis de biologiske forskelle, der er mellem de to systemer. Der kan især peges på fire faktorer. For det første har de bakterier, der er i de to systemer, forskellige substratvalg, dvs. at P17 og NOX i AOC-testen formentlig ikke kan nedbryde de samme organiske stoffer, som de bakterier der er tilstede i vækstforsøget. Effekten heraf kan påvirke forholdet mellem de to metoder i begge retninger afhængigt af sammensætningen af det organiske stof og indholdet og diversiteten af bakterierne i vandet.

For det andet er det sandsynligt, at kun en del af de bakterier, der vokser frem under vækstforsøget, er dyrkbare på de anvendte agartyper. Effekten heraf vil i nogle tilfælde være, at væksten i vækstforsøg undervurderes på grund af den anvendte målemetode.

For det tredje kan protozoer græsse på bakterierne i vækstforsøgene og begrænse antallet af bakterier. Her tænkes ikke på sygdomsfremkaldende protozoer, men på protozoer, der forekommer naturligt i drikkevandet (Sibille et al. 1998). Dette sker ikke i AOC-bestemmelsen på grund af pasteuriseringen. Effekten heraf er, at den observerede vækst i vækstforsøget vil blive mindre. Protozoer menes normalt at kræve 105 bakterier/ml for at kunne vokse op (pers. com. Christensen, 2000). Det betyder, at protozoer kun vil få betydning for væksten, når indholdet af letnedbrydeligt organisk stof er stort nok til, at der vokser flere end 105 kim/ml op. Problemet omkring protozoer kunne løses ved at filtrere vandet, men herved indføres en usikkerhed pgra. afgivelse af AOC fra filtrene.

For det fjerde at der er risiko for vækst af bakterier på flaskernes vægge i vækstforsøgene, mens det er erfaringen, at P17 og NOX ikke vokser på flaskernes vægge. Da der kun udtages prøver fra vandfasen, kan effekten heraf være, at eftervækstpotentialet undervurderes i vækstforsøgene.

Figur 5-3 viser sammenhængen mellem eftervæksten af kimR2A21°C i de enkelte flasker, som henstod i 14 dage ved 15 °C kimtal, og NVOC fra de sammenhørende prøver. Det ses, at væksten er mindre end 105 kim per ml, når NVOC indholdet er mindre end 2,5 mg/l, mens væksten ofte er større en 105 kim per ml, når NVOC indholdet er større end 2,5 mg/l. Dette er en indikation af, at et NVOC indhold, der er mindre end 2,5 mg/l, formindsker risikoen for mikrobielt ustabilt drikkevand. Den modsatte konklusion, at et højt indhold af NVOC medfører mikrobielt ustabilt drikkevand, kan derimod ikke drages. Det skal nævnes, at denne sammenhæng ikke er ligeså tydelig, når NVOC sammenlignes med de højest observerede værdier af kimgæreks21°C og kimKingsB21°C.

 

Figur 5-3:
Logaritmisk sammenhæng mellem væksten af kimR2A21°C i løbet af forsøgene, hvor prøverne henstod i 14 dage ved 15 °C og koncentrationen af NVOC. Hvert punkt repræsenterer parvise data fra prøverne udtaget på Islevbro (+),Thorsbro (x), Sjælsø anlæg 2 (¨ )Tisvilde (D ), Slangerup (à ), Haraldsborg (v)Kisserup (O ), Rørvig (-),Rørvig 2 rent vand (-), Rørvig 2 råvand (-), Ullerup (· ), Sjælsø anlæg 1 (i), Studebjerg (o)Studebjerg 2 råvand (o), og Studebjerg 2 rent vand (O).

Undersøgelsen har vist, at både AOC-bestemmelser og vækstforsøg, som de er gennemført i denne undersøgelse, kan bidrage med oplysninger om drikkevandets kvalitet med hensyn til eftervækstpotentiale, som ikke kan opnås ved hjælp af almindelige kemiske analyser. Undersøgelsen siger derimod ikke noget om konsekvenserne af et højt eftervækstpotentiale i ledningsnettet. Derfor kan det ikke afgøres, hvilke af de to metoder, der er bedst til at forudsige, eftervækst ledningsnettet. Hertil vil der kræves en undersøgelse, der sammenligner forholdene i ledningsnettet med eftervækstpotentialet i det vand, der leveres fra vandværket.

5.6 Legionella

Knap 100 mennesker rammes hvert år af legionærsyge. Sygdommen skyldes smitte med bakterien Legionella pneumophila. I naturen findes legionella-bakterier udbredt i både vandløb og søer, men smitte fra naturlige lokaliteter er sjældne, da koncentrationen sjældent er tilstrækkelig høj. Derimod kan L. pneumophila opformeres i mange menneskeskabte systemer, hvor de rette temperaturforhold er tilstede, og dermed give anledning til smitterisiko, f.eks. i varmtvandssystemer, køletårne, befugtere og boblebade. (Statens Seruminstitut 1995). Kilden til legionellabakterier i disse systemer kan være det vand, der leveres fra vandværket, forurening af vandforsyningsnettet fra overfladevand, eller forurening på den aktuelle lokalitet.

I undersøgelsen af vandet fra 7 vandværker kunne der ikke påvises Legionella i prøver a 1 l.

Andre undersøgelser i offentlige vandforsyningsnet har, så vidt vides, ikke ført til fund af dyrkbare L. pneumophila. Derimod er der få eksempler på fund L. pneumophila ved hjælp immunologisk baserede metoder. (States el al. 1990).

6. Konklusioner

Der er udtaget vandprøver på ti vandværker beliggende i København og Nordsjælland. Vandprøverne er blevet undersøgt mikrobiologisk, og eftervækstpotentialet i vandet er blevet bestemt og sammenlignet med indholdet af ikke flygtigt organisk stof (NVOC). Undersøgelsens resultater kan ikke betragtes som generelle for dansk drikkevand, da den kun dækker en begrænset del af danske vandværker.

Det generelle billede af vandet fra de ti undersøgte vandværker er, at der er tale om drikkevand af mikrobiel god kvalitet, der overholder drikkevandsbekendtgørelsens krav. Kun vandet fra Tisvildeleje overholder ikke kravene til kimtal.

Indholdet af kim, totalt antal bakterier, ATP og NVOC i det vand, der blev anvendt i undersøgelserne, afveg ikke fra, hvad der normalt findes i dansk og udenlandsk drikkevand indvundet fra grundvand. AOC-indholdet lå for seks af de ti vandværker under den grænse på 10 µg/l, der normalt anses for at give biologisk stabilt drikkevand. På tre vandværker lå AOC-koncentrationen mellem 20 µg/l og 40 µg/l, hvilket indikerer en risiko for eftervækst i vandet i ledningsnettet. På et vandværk blev der observeret store variationer i AOC-indholdet i prøver udtaget på forskellige dage. Der blev observeret en svag sammenhæng mellem indholdet af NVOC og AOC, idet indholdet af AOC altid var lavt, når NVOC var mindre end 2,5 mg/l. Derimod var indholdet af AOC ikke altid højt, når NVOC var større end 2,5 mg/l.

Resultaterne fra vækstforsøgene viser, at der uden undtagelse sker en stigning i antallet af bakterier bestemt som kimtal. I vandet fra syv af værkerne vokser kimR2A21°C til mellem 5,4 · 103 kim/ml og 76 · 103 kim/ml. I vandet fra de resterende værker lå kimR2A21°C på 100 · 103 kim/ml eller derover. Det kan konstateres, at der findes et potentiale for eftervækst i det danske drikkevand. Vækstforsøgene indikerer, i lighed med AOC bestemmelserne, at den bakterielle vækst er forholdsmæssig lav, når NVOC er mindre end 2,5 mg/l.

De tre anvendte metoder til bestemmelse af kimtal ved 21 °C er de mest følsomme til bestemmelse af eftervækstpotentiale, og de korrelerer rimeligt med hinanden. Anvendelse af ATP og totalt antal bakterier til bestemmelse af væksten er mindre følsomme end kim21°C og giver kun udslag i de tilfælde, hvor den største vækst i kimtal er observeret. Kim37°C er generelt ikke anvendelig til vurdering af eftervækstpotentialet i drikkevand. Kimtal ved 21 °C bestemt på gærekstraktagar og R2A-agar må anses for at være de bedst egnede til vurdering af eftervækstpotentialet i vækstforsøg af denne type. Af disse to metoder gav kimR2A21°C de mest nuancerede resultater.

Undersøgelsen har vist, at både AOC-bestemmelser og vækstforsøg, som de er gennemført i denne undersøgelse, kan bidrage med oplysninger om drikkevandets kvalitet med hensyn til eftervækstpotentiale, som ikke kan opnås ved hjælp af almindelige kemiske analyser for organisk stof. Undersøgelsen siger derimod ikke noget direkte om konsekvenserne i ledningsnettet af et højt eftervækstpotentiale. Derfor kan det ikke afgøres hvilke af de to metoder, der er bedst til at forudsige eftervækst i ledningsnettet. Hertil vil der kræves en undersøgelse, der sammenligner forholdene i ledningsnettet med eftervækstpotentialet i det vand, der leveres fra vandværket.

Der blev ikke påvist Legionella i prøverne fra de 7 undersøgte vandværker.

7. Referencer

Albrechtsen, H.J., Boe-Hansen, R. og Arvin, E. 1998. Undersøgelse af den bakteriologiske vandkvalitet i ledningsnettene. Vandforsyningsteknik 47:41-50. Danske Vandværkers Forening.

Balkwill, DL, Laech, F.R., Wilson, J.T., McNabb, J.F., White D.C. Equivalence of microbial biomass measures based on membrane lipid and cell wall components, adenosine triphosphate, and direct counts in subsurface sediments. Microb. Ecol. 16:73-84.

DVF. 1997. Vandforsyningsstatestik 1996. Udarbejdet af Danske Vandværkers Forening´s Statistikudvalg.

DVF. 1998a. Indledende rapport om vandkvalitet i ledningsnet. DVF vejledning nr 17. Danske Vandværkers Forening. Århus.

DVF 1998b. Vandforsyningsstatestik 1998. Udarbejdet af Danske Vandværkers Forening´s Statistikudvalg.

Dott, W. 1983. Qualitative und quantitative Bestimmung von Bakterienpopulationen aus aquatischen Biotopen. 6. Mitteilung: Wiederverkeimung im Trinkwasser. Zbl. Bakt. Hyg., I. Abt. Orig. B 178, 263-279.

DS2250. Vandundersøgelse. Prøvetagning, transport og opbevaring af prøver til mikrobiologiske undersøgelser. 1. udg. jan. 1983.

DS2252. Vandundersøgelse. Bestemmelse af kimtallet og fluorescerende kim ved 21 °C i Kings agar B. 1. udg. jan 1983.

DS2254. Vandundersøgelse. Bestemmelse af aerobt kimtal ved 37 °C. 1. udg. Jan 1983.

EU 1998. Rådets Direktiv 98/83/EF af 3. november 1998 om kvaliteten af drikkevand.

Geldreich, E.E. 1996. Microbial quality of water supply in distribution systems. CRC Press, Boca Raton, Florida.

Gibbs, R.A., Scutt, J.E. og Croll, B.T. 1993. Assimilable organic carbon concentrations and bacterial numbers in a water distribution system. Wat. Sci. Tech. 27(3-4):159-166.

Grøn, C., Tørslev, J., Albrechtsen, H.-J. and Jensen, H.M. 1992. Biodegradability of dissolved organic carbon from an unconfined aquifer. The Science of the Total Environment. 117/118:241-251.

Grøn, C. 1991. Bruntvandsproblemer i Danmark. I: Kursus i vandforsyningsteknik, 40. Århus Universitet 18.-20. marts 1991. Dansk Vandteknisk Forening. Kursusudvalget.

Huck, P. 1990. Measurement of biodegrable organic matter and bacterrial growth potential in drinking water. J. Am. Water Works Ass. 82(7):78-86.

Jaeggi, N.E. og Schmidt-Lorenz, W. 1988. Bakterielle Wieder-Verkeimung im Trinkwasser. II Mitteilung: Trinkwasser-Verteilersystem. Zbl. Bakt. Hyg. B 186:494-503.

Joret, J.C. og Levi, Y. 1986. Méthode rapide d´évaluation de carbone éliminable des eaux par voie biologique. Trib. Cebedeau. 510(39):3-9.

Jørgensen, C. 2000. Removal of AOC and NVOC during artificial recharge - Investigation at the Arrenæs site. Final report of EU project ENV4-CT95-0071.

Kemmy, F.A., Fry, J.C. og Breach, R.A. 1989. Development and operational implementation of a modified and simplified method for the determination of assimilable organic carbon in drinking water. Wat. Sci. Tech. 21(3):155-159.

LeChevallier, M.Wm, Shaw, N., Kaplan, A. og Bott, T.L. 1993. Development of a rapid assimilable organic carbon method for water. Appl. Environ. Microbiol. 59(5)1526-1531.

Linde-Jensen, J.J., Jensen, H.T., Andersen, E.B., Winther, L. og Mikkelsen, I. 1976. Vandforsyningsteknik. Polyteknisk Forlag.

Miettinen, I.T., Vartiainen, T. og Martikainen, P.J. 1996. Contamination of drinking water. NATURE 381:654-655.

Miljøministeriet. 1988. Bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg. nr. 515 af 29. august 1988.

Misjøstyrelsen. 2001. Sammenligning af metoderne DS2252 og DS2254 med metoden EN6222 til opgørelse af kimtal i drikkevandsprøver. Intern rapport, 6. juli 2001.

Payment, P., Gamache, F og Paquette, G. 1988. Microbiological and virological analysis of water from two water filtration plants and their distribution systems. Can. J. Microbiol. 34:1304-1309.

prEN ISO 6222. Water quality - Enumeration of culturable micro-organisms - colony counting by inoculum in a nutrient agar culture medium. CEN Nov. 1998.

Reasoner D.J. and Geldreich, E.E. A new medium for the enumeration and subculture of bacteria from potable water. Appl. Env. Microbiol. 49(1):1-7.

Ribas, F., Frias, J. og Lucena, F. 1991. A new dynamic method for the rapid determionation of the biodegradable dissolved organic carbon in drinking water. J. Appl. Bacteriol. 71:371-378.

Rice, W.R., Scarpino, P.V., Reasoner, D.J., Logsdon, G.S. and Wild, D.K. 1991. Correlation of coliform growth response with other water quality parameters. J. AWWA. July 1991. 98-102.

Schoenen, D. 1986. Neuere Untersuchungen zur Wiederverkeimung des Trinkwassers. Zbl. Bakt. Hyb. B 183, 70-78.

Servais, P. Billen, G., Hascoët, M.-C. 1987. Determination of the biodegrable fraction of dissolved organic matter in waters. Wat. Res. 21(4):445-450.

Sibille I., Sime-Ngando T., Mathieu L., and Block J.C. 1998 Protozoan bacterivory and Escherichia coli survival in drinking water distribution systems. Appl. Environ. Microbiol. 64(1)197-202.

Standard Methods (1995). Standard Methods for the examination of water and waste water. 19th edition. 9217 Assimilable organic carbon. APHA, Washington DC.

Statens Seruminstitut. 1995. Råd og anvisninger om Legionella. CAS.

States, S.J., Wadowsky, R.M., Kuchta, J.M. Wolford, R.S., Conley, L.F. and Yee, R.B. 1990. Legionella in drinking water. In: Ed. McFeeters, G.A. Drinking Water Microbiology. Progress and Recent Development. Springer-Verlag. New York. 1990.

van der Kooij, D. and Veenendaal H.R. (1995) Determination of the concentration of easily assimilable organic carbon in drinking water with growth measurements using pure bacterial cultures. The AOC manual. SWE 95.022. Kiwa, Nieuwegein, Holland.

van der Kooij, D. 1992. Assimilable organic carbon as an indicator of bacterial regrowth. J. AWWA 84(2):57-65

van der Kooij, D. 1990. Assimilable organic carbon (AOC) in drinking water. In: McFeters, G.A.(ed) Drinking Water Microbiology. pp. 57-87. Springer. N.Y. 1990.

WHO 1996. Guidelines for drinking-water quality. Vol. 2. Geneva

Aamand, J., C. Jørgensen, E. Arvin and B.K. Jensen (1989): Microbial degradation of hydrocarbons in polluted and unpolluted groundwater. J. Cont. Hydrobiol. 4: 299-312.

8. Ordliste

Ord

Forklaring

agar

Unedbrydelig gelédannende stof udvundet af tang. Anvendes til at dyrke bakterier og svampe på. Flydende ved høj temperatur. Agaren kan tilsættes næringssalte, kulstofforbindelser etc. som mikroorganismerne lever af.

agarplade

Agar, der støbes i en petriskål. En petriskål er en flad skål med låg. Anvendes til tælling og dyrkning af bakterier.

anabolisme

De stofskifteprocesser, der fører til opbygning af ny biomasse.

AOC

Se assimilerbart organisk kulstof

assimilerbart organisk kulstof

Den del af det organiske kulstof, der nedbrydes let og resulterer i vækst af bakterier (AOC).

ATP

Adenosin triphosphat. ATP er en energirig kemisk forbindelse, der spiller en vigtig rolle i cellernes enzymaktivitet og energistofskifte.

autotrof

Autotrofe organismer er organismer, der udnytter uorganiske forbindelser (eller lys) som energikilde og CO2 som kulstofkilde.

BDOC

Bionedbrydeligt opløst organisk kulstof. Den del af det organiske kulstof, der fjernes ved biologisk nedbrydning. Bestemmes som forskellen i koncentration af organisk kulstof før og efter en biologisk nedbrydning.

biofilm

Biofilm er belægninger på overflader. Biofilmen består af et komplekst mikrobielt samfund med forskellige både aerobe og anaerobe bakterier, amøber, protozoer og svampe. I biofilmen er der endvidere indlejret både organiske og uorganiske stoffer.

dybdeudsæd

Analytisk princip ved bakterietællinger, hvor prøven støbes ind i agaren. Hvert kim i prøven danner en diskosformet koloni inde i agaren. (i modsætning til overfladeudsæd)

eftervækst

Stigningen i antallet af bakterier i drikkevandet undervejs fra vandværket til forbrugeren.

eftervækstpotentiale

Potentialet for vækst af bakterier i en vandprøve.

geometrisk middelværdi

Den geometriske middelværdi beregnes ved at bestemme middelværdien af de logarimerede data og herefter tage antilogaritmen.

henstandsforsøg

Forsøg, hvor udviklingen i koncentrationen af et stof eller en organisme i en prøve bestemmes over en tidsperiode.

heterotrof

Heterotrofe organismer er organismer, der udnytter organisk kulstof som energikilde og kulstofkilde

ikke-flygtigt organisk kulstof

Analysemetode, hvor uorganisk kulstof fjernes ved gennembobling ved lavt pH, og prøvens indhold af organiske forbindelser oxideres katalytisk ved 680 °C, og den dannede CO2 måles ved IR-spektrofotometri.

inkubere

Når man dyrker bakterier op eller laver forsøg med bakterier, taler man om at inkubere, når prøveflasken eller den podede agarplade stilles i varmeskab.

inokulere

At pode. At tilsætte et podemateriale f.eks. til et forsøg.

inokulum

Podemateriale. F.eks. en bakteriekultur der tilsættes et forsøg, eller en kultur af mælkesyrebakterier der tilsættes mælk for at lave yougurt.

katabolisme

Nedbrydende stofskifteprocesser, hovedsageligt til dannelse af energirige forbindelser som f.eks. ATP.

kimtal 21 °C

ved det aerobe kimtal ved 21 °C forstås antallet af synlige kolonier på kimtalsagar dyrket ved 21 °C.

Legionella

Sygdomsfremkaldende bakterie, der bl.a. kan give legionærsyge.

metanotrof

Bakterie, der kan oxidere metan

nedbrydelighed

Letheden, hvormed et organisk stof nedbrydes

NVOC

Se "ikke flygtigt organisk stof"

næringssalt

Salte, der indbygges i biomassen f.eks. N, P og K.

næringsstoffer

De stoffer, en bakterie behøver til at vokse, herunder kulstof.

overfladeudsæd

Analytisk princip ved bakterietællinger hvor prøven spredes på overfladen af agarpladen. Bakterierne danner en synlig koloni på overfladen af agarpladen.(i modsætning til dybdeudsæd)

renkultur

En bakteriekultur, hvor der kun er en art tilstede

respiration

De biokemiske processer, hvor der dannes energirige forbindelser under dannelse af CO2

substrat

De næringsstoffer/salte bakterierne dyrkes i eller den overflade (f.eks en agarplade) de dyrkes på

Totalt antal bakterier

Antal bakterier, bestemt ved tælling i mikroskob (i denne rapport, AODC).

triplikate vækstforsøg

Vækstforsøg med tre gentagelser

udbyttekonstant

Antallet eller massen af bakterier, der dannes per vægtenhed substrat

vækstforsøg

Forsøg, hvor bakteriernes vækst i drikkevand bestemmes.

 

Bilag A
Beskrivelse af metode til bestemmelse af Assimilerbart Organisk Kulstof (AOC)

Princip: Den pasteuriserede prøve tilsættes en blanding af 2 bakteriekulturer med kendt udbyttekonstant. Antallet af de to bakterier bestemmes over en periode på 14 dage. Det højeste antal, Nmax, bestemmes for hver bakterie. Koncentrationen af AOC udregnes ved multiplikation af Nmax med de tilsatte bakteriers respektive udbyttekonstant.

Prøvetagning: Der udtages prøver på 400 ml til 600 ml efter forskriften i DS2250.

Prøveforberedelse: Prøven pasteuriseres ved 60 °C i en halv time. Flaskerne opvarmes i varmebad med temperatur på 65 –70 °C. Temperaturen i vandet følges i en separat flaske med samme volumen som prøveflasken. Proppen holdes på plads med film for at undgå at propperne springer af. Når temperaturen er 60 °C overføres flaskerne til varmeskab, der er indstillet til 60 °C ± 1 °C, i en halv time. Herved pasteuriseres også prop og top af flaske. Prøverne stille til afkøling ved stuetemperatur. Efter pasteurisering kan prøven holde sig 1 døgn.

Prøveflasker: Prøverne udtages i syrevaskede glødede (550 °C) 1 l flasker med glasslib. Prøverne inkuberes i de samme flasker som de er udtaget i.

Stamkulturer: Senest 14 dage før analysen tilsættes de anvendte bakterier til en næringsopløsning med 1 mg acetat C/l. Kulturerne opbevares ved 15 °C. Kulturerne tjekkes for renhed før analyse.

Podning: Til tiden 0 podes prøverne med 100 µl af en stamkultur, der indeholder Pseudomonas fluorescens stamme P17, og af en stamkultur der indeholder Spirillum sp. stamme NOX. Det tilstræbes at start koncentrationen ligger mellem 100 og 1000 kim per ml.

Inkubering: Flaskerne inkuberes ved 15 °C ± 1 °C i 15 døgn

Kimtalsbestemmelse: Der udtages prøver til bestemmelse af antal kim umiddelbart efter podning, efter 2, 5, 10 og 15 dage. Det accepteres at prøvetagning rykkes en dag.

Prøveflasken rystes, og der udtages 2 gange 1 ml med steril engangs 1 ml pipette i phosfatbuffer, og der laves 10-fold fortyndingsrække. Fra hver fortynding udsås 100 µl på overfladen af hver af 2 LabLemko plader. Pladerne inkuberes ved 21 °C ± 0,5 °C i fire døgn og aflæses i tællekammer. Det accepteres, at pladerne opbevares i op til to døgn i køleskab før tælling.

Beregning: Det gennemsnitlige antal kim beregnes for hver stamme for hver prøvetagningsdag. Der udregnes et kimtal for hver af dobbeltprøverne, som den vægtede middelværdi for alle fortyndinger med < 200 kolonier per plade. Nmax for hver stamme beregnes som differencen mellem det maksimale gennemsnitlige kimtal, der er observeret, og kimtallet på dag 0. Herefter multipliceret Nmax for hver bakterie med udbyttekonstanten, Y.

Der anvendes de udbyttekonstanter der er bestemt af van der Kooij og Veenendaal (1995). YP17 = 4,2 x 106 CFU/µg acetat-C Ynox = 1,2 x 107 CFU/µg acetat-C

Bilag B:
Rådata fra vækstforsøg, NVOC analyser og AOC-bestemmelser.

Rådata fra vækstforsøg og NVOC analyser:

 

Gærek-
strakt
21 °C

Kings B
21°C

R2A
  
21°C

Gærek-
strakt
37 °C

PCA
  
37°C

AODC

ATP

AOC

NVOC

 

CFU/ml

CFU/ml

CFU/ml

CFU/ml

CFU/ml

Bakt./
ml

ng/l

µg/l

mg/l

Slangerup 1

23-nov-98

14

2

55

1

1

58000

5,5

7,77

2,5

25-nov-98

29

9

755

1

1

60100

5,6

 

 

30-nov-98

3200

480

60000

25

8

143000

20,8

 

 

07-dec-98

1550

550

45000

123

47

103000

14,3

 

 

Slangerup 2

23-nov-98

20

6

80

1

1

73500

5,6

3,49

2,6

25-nov-98

35

9

765

1

1

44300

6,3

 

 

30-nov-98

1490

166

43500

1

1

107000

13,7

 

 

07-dec-98

670

180

31000

29

480

233000

9,5

 

 

Slangerup 3

23-nov-98

9

1

65

1

1

55300

4,8

3,86

2,6

25-nov-98

12

8

885

1

1

144000

6,6

 

 

30-nov-98

545

17

22250

1

1

124000

5

 

 

07-dec-98

320

10

23000

2

18800

247000

6,6

 

 

Slangerup 4

23-nov-98

17

2

60

2

1

77300

6,1

4,08

2,5

25-nov-98

21

10

695

1

2

83300

3,9

 

 

30-nov-98

350

9

12200

1

1

119000

9,7

 

 

07-dec-98

1810

10

24000

4

260

108000

10,2

 

 

Slangerup 5

23-nov-98

9

2

45

1

1

61900

4,6

4,07

2,6

25-nov-98

26

1

680

1

1

82100

4,9

 

 

30-nov-98

340

13

18500

1

1

141000

6,9

 

 

07-dec-98

1310

10

20000

1

111

119000

9,6

 

 

 

Rørvig 1-1

17-feb-99

16

19

2550

1

1

445000

5,1

36,8

4,3

24-feb-99

53000

19000

#N/A

1

2

456000

31,3

 

 

03-mar-99

100000

81000

435000

11

1

291000

48,7

 

 

Rørvig 1-2

17-feb-99

21

13

1020

1

1

260000

4,9

35,5

4,2

24-feb-99

53200

24000

100000

33

17

185000

26,5

 

 

03-mar-99

121000

85500

470000

8

9

855000

42,5

 

 

Rørvig 1-3

17-feb-99

18

17

640

1

1

286000

4,2

45,2

4,5

24-feb-99

45400

22000

#N/A

117

34

125000

19,2

 

 

03-mar-99

146000

115000

490000

129

99

451000

51,7

 

 

 

Islevbro 1

17-feb-99

2

3

325

1

1

196000

2,6

41,3

2,4

24-feb-99

42

49

400

1

1

216000

2,3

 

 

03-mar-99

440

1120

3150

4

1

193000

2,7

 

 

Islevbro 2

17-feb-99

4

2

245

1

1

435000

2,3

3,36

2,4

24-feb-99

72

113

515

2,5

1

321000

1,1

 

 

03-mar-99

570

1720

3100

14

2

448000

1,9

 

 

Islevbro 3

17-feb-99

2

1

215

1

1

188000

2,9

3,95

2,4

24-feb-99

132

92

2800

2

1

198000

1,7

 

 

03-mar-99

1620

1040

16050

23

1

376000

2

 

 

 

Kisserup 1

06-sep-99

18

10

3400

1

1

261000

6

22,8

3,1

08-sep-99

620

19

2600

1

1

217000

10,2

 

 

13-sep-99

1700

740

12000

1

2

331000

11,9

 

 

20-sep-99

1100

460

20000

4

1

#N/A

#N/A

 

 

Kisserup 2

06-sep-99

21

8

3600

1

1

236000

5,4

27,2

3,2

08-sep-99

380

48

2700

3

1

270000

10,7

 

 

13-sep-99

1600

2400

27000

3

1

378000

12,5

 

 

20-sep-99

1700

880

8100

8

3

#N/A

#N/A

 

 

Kisserup 3

06-sep-99

16

5

3800

1

1

289000

6

29,6

3,3

08-sep-99

540

58

2800

4

4

249000

17,1

 

 

13-sep-99

2600

1600

22000

3

2

310000

14,4

 

 

20-sep-99

2700

830

9800

14

8

#N/A

#N/A

 

 

 

Ullerup 1

06-sep-99

6

8

780

1

1

409000

6,4

23,8

5,1

08-sep-99

#N/A

110

5700

24

9

429000

11

 

 

13-sep-99

4200

35000

51000

#N/A

#N/A

424000

17,9

 

 

20-sep-99

5900

5100

34000

#N/A

100

#N/A

#N/A

 

 

Ullerup 2

06-sep-99

9

9

880

1

1

390000

6,3

19,8

5,2

08-sep-99

#N/A

35

3000

17

3

347000

9,8

 

 

13-sep-99

5100

20000

43000

#N/A

16

382000

14

 

 

20-sep-99

5100

2300

30000

#N/A

7

#N/A

#N/A

 

 

Ullerup 3

06-sep-99

12

9

610

1

1

546000

8,4

15,8

5,2

08-sep-99

#N/A

28

2300

8

4

305000

12,4

 

 

13-sep-99

1800

16000

14000

#N/A

3

323000

13,1

 

 

20-sep-99

5100

2400

24000

#N/A

0

#N/A

#N/A

 

 

 

Studebj. 1-1

04-okt-99

21

22

100

1

1

289500

4,4

676

4,1

06-okt-99

560

760

1000

3

2

289500

6,6

 

 

11-okt-99

290000

260000

1000000

75

52

562500

25,3

 

 

18-okt-99

350000

320000

430000

37

23

524500

13,9

 

 

Studebj. 1-2

04-okt-99

13

19

140

1

1

393000

4,9

585

4,1

06-okt-99

940

260

570

1

1

301000

6,1

 

 

11-okt-99

700000

360000

800000

5

2

622000

12,7

 

 

18-okt-99

250000

230000

220000

3

2

373000

13,5

 

 

Studebj. 1-3

04-okt-99

25

24

130

1

1

338000

5,4

713

4,3

06-okt-99

390

340

740

3

1

283000

5,1

 

 

11-okt-99

570000

360000

390000

3

2

634000

44,8

 

 

18-okt-99

220000

320000

360000

1

2

419000

8,5

 

 

 

Tisvilde 1

04-okt-99

51

81

260

14

9

272000

5,2

5,1

1,6

06-okt-99

230

290

550

14

10

256000

2,7

 

 

11-okt-99

10000

5000

26000

15

15

115000

3,4

 

 

18-okt-99

4400

2000

21000

8

8

248000

1,5

 

 

Tisvilde 2

04-okt-99

58

71

220

11

6

265000

4,7

5,11

1,6

06-okt-99

280

250

610

12

6

279000

3

 

 

11-okt-99

10000

10000

31000

8

14

331000

2,4

 

 

18-okt-99

4500

1800

23000

15

9

228000

1,8

 

 

Tisvilde 3

04-okt-99

70

67

180

15

13

312000

4,4

4,89

1,6

06-okt-99

490

290

770

20

11

273000

4,3

 

 

11-okt-99

11000

6700

32000

7

10

318000

2,3

 

 

18-okt-99

4600

2200

21000

12

8

289000

1,9

 

 

 

Thorsbro 1

03-nov-99

2

1

20

1

1

165000

0,4

3,49

1,2

05-nov-99

74

63

130

28

1

242000

0,2

 

 

10-nov-99

8300

7700

22000

53

7

248000

1,9

 

 

17-nov-99

8800

22000

78000

44

6

175000

1,9

 

 

Thorsbro 2

03-nov-99

1

4

5

1

1

162000

0,4

2,95

1,1

05-nov-99

36

25

75

7,5

4

248000

1

 

 

10-nov-99

5100

5200

10000

310

340

213000

1,7

 

 

17-nov-99

12000

32000

61000

200

460

189000

3,1

 

 

Thorsbro 3

03-nov-99

19

8

15

14

8

154000

0,5

5,72

1,1

05-nov-99

83

56

130

23

12

236000

0,3

 

 

10-nov-99

16000

10000

31000

4400

3700

234000

3,7

 

 

17-nov-99

22000

50000

92000

3500

850

178000

1,8

 

 

 

Sjælsø 1

03-nov-99

26

24

160

1

1

279000

1,6

5,96

1,2

05-nov-99

460

290

620

18

17

230000

1,8

 

 

10-nov-99

8500

9400

9900

230

110

253000

3,2

 

 

17-nov-99

5500

16000

40000

320

310

214000

2,9

 

 

Sjælsø 2

03-nov-99

28

23

100

1

1

267000

2,2

4,18

1,3

05-nov-99

1200

980

1300

23

18

168000

2,8

 

 

10-nov-99

12000

16000

25000

140

35

260000

3,8

 

 

17-nov-99

13000

27000

58000

280

150

248000

3,1

 

 

Sjælsø 3

03-nov-99

30

24

320

1

1

217000

1,6

6,83

1,5

05-nov-99

230

140

440

21

17

208000

1,8

 

 

10-nov-99

23000

25000

31000

250

180

242000

7,6

 

 

17-nov-99

27000

49000

61000

300

350

172000

4

 

 

 

Haraldsbrg 1

03-nov-99

5

3

68

1

1

125500

1,6

4,91

2,9

05-nov-99

67

43

230

6

1

199000

1,1

 

 

10-nov-99

25000

24400

50000

2090

2000

219000

8,7

 

 

17-nov-99

#N/A

156000

170000

1600

730

292000

6,9

 

 

Haraldsbrg 2

03-nov-99

5

6

75

1

1

139000

10

4,06

3,1

05-nov-99

15

9

50

1

2

193000

0,7

 

 

10-nov-99

8600

290

30000

3

2

165000

1,9

 

 

17-nov-99

#N/A

63000

79000

34

1

163000

2,9

 

 

Haraldsbrg 3

03-nov-99

3

2

115

1

1

96500

1,4

3,55

3

05-nov-99

10

5

65

4

1

251000

0,9

 

 

10-nov-99

7600

120

23000

4

4

185000

2,6

 

 

17-nov-99

#N/A

110000

81000

5

1

183000

3

 

 

 

Kisserup pr. 0

14-dec-98

45

11

1940

1

1

58000

2,4

7,31

3,3

16-dec-98

750

690

575

22

23

#N/A

#N/A

 

 

21-dec-98

15400

3850

89500

48

8

224000

10,3

 

 

28-dec-98

47500

8900

285000

76

35

117000

29

 

 

Ullerup pr. 0

14-dec-98

32

29

2800

11

2

133000

9,8

9,27

5,2

16-dec-98

1160

1360

1270

8

63

#N/A

#N/A

 

 

21-dec-98

830

260

121000

147

79

380000

23,5

 

 

28-dec-98

1930

650

189000

200

170

184000

27

 

 

Sjælsø pr. 0

14-dec-98

8

4

170

1

1

56800

2

5,84

3

16-dec-98

710

680

770

33

98

#N/A

#N/A

 

 

21-dec-98

4500

49

3000

1

1

78300

5,4

 

 

28-dec-98

7000

150

83000

1

1

346000

10,1

 

 

 

Rørvig 2-1

Råvand

 

 

 

 

 

 

 

 

01-feb-00

355

290

2125

2

1

#N/A

3,6

11

5,5

03-feb-00

23000

22000

40000

 

 

 

 

 

 

08-feb-00

95000

87000

140000

 

 

 

 

 

 

15-feb-00

30000

37000

210000

 

 

 

 

 

 

Rørvig 2-2

Råvand

 

 

 

 

 

 

 

 

01-feb-00

240

#N/A

2000

1

1

#N/A

2,9

11

5,3

03-feb-00

12000

11000

24000

 

 

 

 

 

 

08-feb-00

43000

35000

84000

 

 

 

 

 

 

15-feb-00

33000

37000

160000

 

 

 

 

 

 

Rørvig 2-3

Råvand

 

 

 

 

 

 

 

 

01-feb-00

230

210

1900

1

1

#N/A

2,5

11

5,5

03-feb-00

18000

16000

34000

 

 

 

 

 

 

08-feb-00

50000

58000

82000

 

 

 

 

 

 

15-feb-00

40000

36000

120000

 

 

 

 

 

 

Rørvig 2-4

Ren

 

 

 

 

 

 

 

 

01-feb-00

1

#N/A

160

1

1

#N/A

3,8

26

3,9

03-feb-00

1

1

230

 

 

 

 

 

 

08-feb-00

400

220

74000

 

 

 

 

 

 

15-feb-00

350

480

140000

 

 

 

 

 

 

Rørvig 2-5

Ren

 

 

 

 

 

 

 

 

01-feb-00

1

4

110

1

2

#N/A

2,9

23

3,9

03-feb-00

1

1,5

270

 

 

 

 

 

 

08-feb-00

230

15

76000

 

 

 

 

 

 

15-feb-00

89

88

130000

 

 

 

 

 

 

Rørvig 2-6

Ren

 

 

 

 

 

 

 

 

01-feb-00

1,5

1,5

150

1

1

#N/A

4,0

23

3,9

03-feb-00

1

2,5

380

 

 

 

 

 

 

08-feb-00

240

51

69000

 

 

 

 

 

 

15-feb-00

23

18

130000

 

 

 

 

 

 

 

Studebjrg 2-1

Ren

 

 

 

 

 

 

 

 

20-mar-00

66

81

250

0,5

1

#N/A

3,0

8

4,1

22-mar-00

1450

1700

4700

 

 

 

 

 

 

27-mar-00

61000

52000

180000

 

 

 

 

 

 

03-apr-00

16000

21000

83000

 

 

 

 

 

 

Studebjrg 2-2

Ren

 

 

 

 

 

 

 

 

20-mar-00

93

100

280

1

<0,5

#N/A

8,2

10

4,1

22-mar-00

1800

1200

2700

 

 

 

 

 

 

27-mar-00

15000

1900

62000

 

 

 

 

 

 

03-apr-00

3200

2800

120000

 

 

 

 

 

 

Studebjrg 2-3

Ren

 

 

 

 

 

 

 

 

20-mar-00

83

92

140

0,5

<0,5

#N/A

3,6

11

4,1

22-mar-00

1500

890

3500

 

 

 

 

 

 

27-mar-00

33000

25000

100000

 

 

 

 

 

 

03-apr-00

11000

9900

93000

 

 

 

 

 

 

Studebjrg 2-4

Råvand

 

 

 

 

 

 

 

 

20-mar-00

39

33

90

0,5

0,5

#N/A

12

7,2

4,6

22-mar-00

1500

800

2900

 

 

 

 

 

 

27-mar-00

37000

26000

190000

 

 

 

 

 

 

03-apr-00

14000

22000

130000

 

 

 

 

 

 

Studebjrg 2-5

Råvand

 

 

 

 

 

 

 

 

20-mar-00

39

44

140

6

5

#N/A

3,7

7,8

4,6

22-mar-00

1200

490

2400

 

 

 

 

 

 

27-mar-00

27000

17000

240000

 

 

 

 

 

 

03-apr-00

10000

13000

84000

 

 

 

 

 

 

Studebjrg 2-6

Råvand

 

 

 

 

 

 

 

 

20-mar-00

44

40

130

1

2

#N/A

4,0

7,7

4,6

22-mar-00

1700

860

2800

 

 

 

 

 

 

27-mar-00

21000

8500

94000

 

 

 

 

 

 

03-apr-00

4400

7400

37000

 

 

 

 

 

 

Når kimtallet er angivet som 1 cfu/ml var resultatet enten 1 eller <1.

Rådata fra AOC-bestemmelser:

Slangerup 1

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

24-nov-98

 

73

64

68

200

215

208

27-nov-98

 

17072

14775

15923

591

550

570

01-dec-98

 

88182

78182

83182

2364

2636

2500

04-dec-98

 

73636

72273

72955

3636

3243

3440

09-dec-98

 

82000

74000

78000

3273

4227

3750

Maksimalt kimtal

 

 

 

83182

 

 

3750

AOC total

7,8

µg/l

AOC NOX

6,9

µg/l

AOC P17

0,8 µg/l

 

Slangerup 2

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

24-nov-98

 

95

50

73

250

245

248

27-nov-98

 

6545

6545

6545

600

450

525

01-dec-98

 

34091

43182

38636

773

1045

909

04-dec-98

 

27727

42273

35000

950

1318

1134

09-dec-98

 

38500

35500

37000

1409

1400

1405

Maksimalt kimtal

 

 

 

38636

 

 

1405

AOC total

3,5

µg/l

AOC NOX

3,2

µg/l

AOC P17

0,3 µg/l

 

Slangerup 3

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

24-nov-98

 

80

40

60

250

295

273

27-nov-98

 

6091

5500

5795

450

450

450

01-dec-98

 

45000

41364

43182

1300

950

1125

04-dec-98

 

37727

41818

39773

1050

773

911

09-dec-98

 

42000

46000

44000

1000

1227

1114

Maksimalt kimtal

 

 

 

44000

 

 

1125

AOC total

3,9

µg/l

AOC NOX

3,7

µg/l

AOC P17

0,2 µg/l

 

Slangerup 4

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

24-nov-98

 

86

80

83

236

191

214

27-nov-98

 

7838

7364

7601

100

318

209

01-dec-98

 

30909

41364

36136

800

650

725

04-dec-98

 

43182

44091

43636

1227

1182

1205

09-dec-98

 

44000

44000

44000

1955

2000

1977

Maksimalt kimtal

 

 

 

44000

 

 

1977

AOC total

4,1

µg/l

AOC NOX

3,7

µg/l

AOC P17

0,4 µg/l

 

Slangerup 5

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

24-nov-98

 

75

60

68

282

295

289

27-nov-98

 

7455

5409

6432

350

400

375

01-dec-98

 

42727

36364

39545

1318

1050

1184

04-dec-98

 

42727

42273

42500

2091

2091

2091

09-dec-98

 

40000

40000

40000

2545

2545

2545

Maksimalt kimtal

 

 

 

42500

 

 

2545

AOC total

4,1

µg/l

AOC NOX

3,5

µg/l

AOC P17

0,5 µg/l

 

Kisserup 0

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

14-dec-98

 

65

75

70

120

160

140

16-dec-98

 

500

450

475

300

250

275

18-dec-98

 

15991

18964

17477

1182

800

991

23-dec-98

 

67727

54545

61136

8378

8108

8243

29-dec-98

 

57273

65455

61364

9500

9273

9386

Maksimalt kimtal

 

 

 

61364

 

 

9386

AOC total

7,3

µg/l

AOC NOX

5,1

µg/l

AOC P17

2,2 µg/l

 

Ullerup 0

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

14-dec-98

 

60

70

65

195

170

183

16-dec-98

 

864

800

832

150

250

200

18-dec-98

 

65000

65909

65455

864

1682

1273

23-dec-98

 

90909

78636

84773

8694

8409

8551

29-dec-98

 

69545

70000

69773

8909

10000

9455

Maksimalt kimtal

 

 

 

84773

 

 

9455

AOC total

9,3

µg/l

AOC NOX

7,1

µg/l

AOC P17

2,2 µg/l

 

Sjælsø anlæg 1

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

14-dec-98

 

91

70

80

155

225

190

16-dec-98

 

350

400

375

400

150

275

18-dec-98

 

17182

16396

16789

700

700

700

23-dec-98

 

52273

57727

55000

4182

4227

4205

29-dec-98

 

0

0

0

5773

5227

5500

Maksimalt kimtal

 

 

 

55000

 

 

5500

AOC total

5,8

µg/l

AOC NOX

4,6

µg/l

AOC P17

1,3 µg/l

 

Rørvig 1-1

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

18-feb-99

 

10

40

25

536

505

520

20-feb-99

 

350

500

425

700

1400

1050

23-feb-99

 

305000

425000

365000

6091

5636

5864

01-mar-99

 

295000

325000

310000

7432

10182

8807

05-mar-99

 

400000

435000

417500

7207

7864

7535

Maksimalt kimtal

 

 

 

417500

 

 

8807

AOC total

37

µg/l

AOC NOX

35

µg/l

AOC P17

2,0 µg/l

 

Rørvig 1-2

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

18-feb-99

 

30

25

28

441

473

457

20-feb-99

 

350

350

350

1636

1273

1455

23-feb-99

 

305000

400000

352500

8243

9364

8803

01-mar-99

 

315000

470000

392500

11486

11622

11554

05-mar-99

 

285000

425000

355000

11773

12207

11990

Maksimalt kimtal

 

 

 

392500

 

 

11990

AOC total

35

µg/l

AOC NOX

33

µg/l

AOC P17

2,7 µg/l

 

Rørvig 1-3

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

18-feb-99

 

25

15

20

450

468

459

20-feb-99

 

600

1000

800

2409

2136

2273

23-feb-99

 

370000

350000

360000

16545

17523

17034

01-mar-99

 

490000

480000

485000

16892

24091

20491

05-mar-99

 

390000

485000

437500

18514

16532

17523

Maksimalt kimtal

 

 

 

485000

 

 

20491

AOC total

45

µg/l

AOC NOX

40

µg/l

AOC P17

5 µg/l

 

Islevbro 1

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

18-feb-99

 

65

10

38

410

495

453

20-feb-99

 

4818

4682

4750

17387

22273

19830

23-feb-99

 

81364

71364

76364

150909

136364

143636

01-mar-99

 

90909

81818

86364

120455

120455

120455

05-mar-99

 

0

70000

35000

0

90000

45000

Maksimalt kimtal

 

 

 

86364

 

 

143636

AOC total

41

µg/l

AOC NOX

7,2

µg/l

AOC P17

34 µg/l

 

Islevbro 2

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

18-feb-99

 

40

35

38

432

473

452

20-feb-99

 

682

1000

841

150

400

275

23-feb-99

 

21396

20541

20968

700

300

500

01-mar-99

 

25500

24000

24750

750

300

525

05-mar-99

 

20455

21364

20909

5864

5955

5909

Maksimalt kimtal

 

 

 

24750

 

 

5909

AOC total

3,4

µg/l

AOC NOX

2,1

µg/l

AOC P17

1,3 µg/l

 

Islevbro 3

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

18-feb-99

 

59

55

57

540

459

500

20-feb-99

 

1400

750

1075

350

500

425

23-feb-99

 

33636

31500

32568

1150

1136

1143

01-mar-99

 

45455

44091

44773

1273

1591

1432

05-mar-99

 

30000

36500

33250

nd

1318

1318

Maksimalt kimtal

 

 

 

44773

 

 

1432

AOC total

3,9

µg/l

AOC NOX

3,7

µg/l

AOC P17

0,2 µg/l

 

Kisserup 1

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

06-sep-99

 

10

15

13

105

160

133

08-sep-99

 

800

1273

1036

2909

2273

2591

10-sep-99

 

140455

130000

135227

45455

38182

41818

16-sep-99

 

142793

143636

143215

45000

46818

45909

21-sep-99

 

130455

128182

129318

45909

35455

40682

Maksimalt kimtal

 

 

 

143215

 

 

45909

AOC total

23

µg/l

AOC NOX

12

µg/l

AOC P17

11 µg/l

 

Kisserup 2

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

06-sep-99

 

45

10

28

123

115

119

08-sep-99

 

1409

1727

1568

3591

3909

3750

10-sep-99

 

175455

180000

177727

40909

42000

41455

16-sep-99

 

150901

175000

162950

50909

49091

50000

21-sep-99

 

180909

182273

181591

46818

55000

50909

Maksimalt kimtal

 

 

 

181591

 

 

50909

AOC total

27

µg/l

AOC NOX

15

µg/l

AOC P17

12 µg/l

 

Kisserup 3

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

06-sep-99

 

40

25

33

164

135

149

08-sep-99

 

3227

2045

2636

9640

12027

10833

10-sep-99

 

128182

136364

132273

68636

81818

75227

16-sep-99

 

137387

119091

128239

68182

86818

77500

21-sep-99

 

119545

106364

112955

80455

75455

77955

Maksimalt kimtal

 

 

 

132273

 

 

77955

AOC total

30

µg/l

AOC NOX

11

µg/l

AOC P17

19 µg/l

 

Ullerup 1

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

06-sep-99

 

40

25

33

260

285

273

08-sep-99

 

900

864

882

1750

1909

1830

10-sep-99

 

179091

163182

171136

34091

25000

29545

16-sep-99

 

175225

173636

174431

35909

27727

31818

21-sep-99

 

166818

176818

171818

40455

37727

39091

Maksimalt kimtal

 

 

 

174431

 

 

39091

AOC total

24

µg/l

AOC NOX

15

µg/l

AOC P17

9,2 µg/l

 

Ullerup 2

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

06-sep-99

 

25

5

15

95

136

116

08-sep-99

 

900

1050

975

1100

700

900

10-sep-99

 

200000

141364

170682

13874

14189

14032

16-sep-99

 

151818

141818

146818

23182

17838

20510

21-sep-99

 

153182

143636

148409

26364

20455

23409

Maksimalt kimtal

 

 

 

170682

 

 

23409

AOC total

20

µg/l

AOC NOX

14

µg/l

AOC P17

5,5 µg/l

 

Ullerup 3

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

06-sep-99

 

35

60

48

90

90

90

08-sep-99

 

1000

750

875

200

600

400

10-sep-99

 

145909

146818

146364

1182

1591

1386

16-sep-99

 

160455

154091

157273

9727

9136

9432

21-sep-99

 

151818

159545

155682

10000

12500

11250

Maksimalt kimtal

 

 

 

157273

 

 

11250

AOC total

16

µg/l

AOC NOX

13

µg/l

AOC P17

2,7 µg/l

 

Studebjerg 1-1

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

04-okt-99

0

3200

3200

3200

1132

973

1052

06-okt-99

2

115000

115000

115000

2875000

2665000

2770000

08-okt-99

4

nd

nd

 

nd

nd

 

12-okt-99

8

204545

209091

206818

1577273

1390909

1484091

19-okt-99

15

190909

177273

184091

1150000

1331818

1240909

Maksimalt kimtal

 

 

 

206818

 

 

2770000

AOC total

676

µg/l

AOC NOX

17

µg/l

AOC P17

659 µg/l

 

Studebjerg 1-2

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

04-okt-99

 

2650

2550

2600

1050

1123

1086

06-okt-99

 

95000

90000

92500

2345000

2440000

2392500

08-okt-99

 

nd

nd

 

nd

nd

 

12-okt-99

 

190909

181818

186364

1686364

1522727

1604545

19-okt-99

 

245455

140000

192727

1677273

1368182

1522727

Maksimalt kimtal

 

 

 

192727

 

 

2392500

AOC total

585

µg/l

AOC NOX

16

µg/l

AOC P17

569 µg/l

 

Studebjerg 1-3

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

04-okt-99

 

3200

2900

3050

1027

1082

1055

06-okt-99

 

105000

160000

132500

3140000

2745000

2942500

08-okt-99

 

nd

nd

 

nd

nd

 

12-okt-99

 

118182

186364

152273

1750000

1500000

1625000

19-okt-99

 

145455

150000

147727

1686364

1604545

1645455

Maksimalt kimtal

 

 

 

152273

 

 

2942500

AOC total

713

µg/l

AOC NOX

12

µg/l

AOC P17

700 µg/l

 

Tisvilde 1

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

04-okt-99

 

3700

3050

3375

1114

1177

1145

06-okt-99

 

16864

17252

17058

3682

3727

3705

08-okt-99

 

nd

nd

 

nd

nd

 

12-okt-99

 

22273

22500

22386

13091

12091

12591

19-okt-99

 

25909

29091

27500

13136

15135

14136

Maksimalt kimtal

 

 

 

27500

 

 

14136

AOC total

5,1

µg/l

AOC NOX

2,0

µg/l

AOC P17

3,1 µg/l

 

Tisvilde 2

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

04-okt-99

 

3500

4050

3775

1200

1109

1155

06-okt-99

 

24091

18063

21077

5227

4727

4977

08-okt-99

 

nd

nd

 

nd

nd

 

12-okt-99

 

23182

20450

21816

15405

15405

15405

19-okt-99

 

18182

20000

19091

15856

16727

16292

Maksimalt kimtal

 

 

 

21816

 

 

16292

AOC total

5,1

µg/l

AOC NOX

1,5

µg/l

AOC P17

3,6 µg/l

 

Tisvilde 3

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

04-okt-99

 

3650

3350

3500

1195

1195

1195

06-okt-99

 

24545

27727

26136

4045

4318

4182

08-okt-99

 

nd

nd

 

nd

nd

 

12-okt-99

 

23182

21364

22273

13198

13955

13576

19-okt-99

 

27000

26500

26750

12748

13153

12950

Maksimalt kimtal

 

 

 

26750

 

 

13576

AOC total

4,9

µg/l

AOC NOX

1,9

µg/l

AOC P17

2,9 µg/l

 

Haraldsborg 1

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

03-nov-99

 

20

60

40

175

125

150

05-nov-99

 

150

200

175

300

350

325

08-nov-99

 

16455

15045

15750

3273

3500

3386

12-nov-99

 

31364

37273

34318

6909

8108

7509

18-nov-99

 

29500

38182

33841

9324

8227

8776

Maksimalt kimtal

 

 

 

34318

 

 

8776

AOC total

4,9

µg/l

AOC NOX

2,9

µg/l

AOC P17

2,1 µg/l

 

Haraldsborg 2

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

03-nov-99

 

15

10

13

130

127

129

05-nov-99

 

100

250

175

50

50

50

08-nov-99

 

9450

9227

9339

1464

1468

1466

12-nov-99

 

21500

25000

23250

6545

6864

6705

18-nov-99

 

25000

30000

27500

7636

7500

7568

Maksimalt kimtal

 

 

 

27500

 

 

7568

AOC total

4,1

µg/l

AOC NOX

2,3

µg/l

AOC P17

1,8 µg/l

 

Haraldsborg 3

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

03-nov-99

 

45

30

38

55

50

53

05-nov-99

 

250

150

200

100

100

100

08-nov-99

 

12318

14545

13432

1245

1050

1148

12-nov-99

 

23500

22500

23000

5591

6364

5977

18-nov-99

 

25000

26364

25682

5773

5409

5591

Maksimalt kimtal

 

 

 

25682

 

 

5977

AOC total

3,5

µg/l

AOC NOX

2,1

µg/l

AOC P17

1,4 µg/l

 

Thorsbro 1

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

03-nov-99

 

35

25

30

160

155

158

05-nov-99

 

300

200

250

100

150

125

08-nov-99

 

4600

8773

6686

824

809

817

12-nov-99

 

23000

33000

28000

4045

4091

4068

18-nov-99

 

9640

25909

17774

4773

5318

5045

Maksimalt kimtal

 

 

 

28000

 

 

5045

AOC total

3,5

µg/l

AOC NOX

2,3

µg/l

AOC P17

1,2 µg/l

 

Thorsbro 2

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

03-nov-99

 

5

65

35

120

105

112

05-nov-99

 

450

100

275

150

200

175

08-nov-99

 

2318

2045

2182

1932

1937

1935

12-nov-99

 

10045

12955

11500

7045

7364

7205

18-nov-99

 

10586

10721

10653

8227

8784

8506

Maksimalt kimtal

 

 

 

11500

 

 

8506

AOC total

3,0

µg/l

AOC NOX

1,0

µg/l

AOC P17

2,0 µg/l

 

Thorsbro 3

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

03-nov-99

 

50

50

50

145

145

145

05-nov-99

 

100

350

225

650

550

600

08-nov-99

 

4182

2550

3366

18773

19864

19318

12-nov-99

 

10721

14505

12613

19775

18964

19369

18-nov-99

 

10360

11216

10788

17162

17297

17230

Maksimalt kimtal

 

 

 

12613

 

 

19369

AOC total

5,6

µg/l

AOC NOX

1,0

µg/l

AOC P17

4,6 µg/l

 

Sjælsø Anlæg 2, 1

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

03-nov-99

 

30

45

38

86

85

86

05-nov-99

 

1150

500

825

50

0

25

09-nov-99

 

58500

69500

64000

600

568

584

12-nov-99

 

61000

54500

57750

1581

1743

1662

18-nov-99

 

69091

60455

64773

2350

2591

2470

Maksimalt kimtal

 

 

 

64773

 

 

2470

AOC total

6,0

µg/l

AOC NOX

5,4

µg/l

AOC P17

0,6 µg/l

 

Sjælsø Anlæg 2, 2

 

NOx

 

SIZE="1"
>Middel

P17

 

Middel

03-nov-99

 

30

0

15

45

30

38

05-nov-99

 

750

1000

875

200

200

200

09-nov-99

 

42500

42000

42250

564

655

609

12-nov-99

 

42500

49500

46000

1523

1369

1446

18-nov-99

 

37500

53500

45500

1383

1595

1489

Maksimalt kimtal

 

 

 

46000

 

 

1489

AOC total

4,2

µg/l

AOC NOX

3,8

µg/l

AOC P17

0,3 µg/l

 

Sjælsø Anlæg 2, 3

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

03-nov-99

 

50

25

38

95

155

125

05-nov-99

 

1200

1150

1175

100

227

164

09-nov-99

 

74000

65500

69750

752

782

767

12-nov-99

 

70500

77500

74000

1207

1341

1274

18-nov-99

 

77000

74500

75750

2545

2068

2307

Maksimalt kimtal

 

 

 

75750

 

 

2307

AOC total

6,8

µg/l

AOC NOX

6,3

µg/l

AOC P17

0,5 µg/l

 

Rørvig 2-1

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

01-feb-00

 

1386

1418

1402

641

655

648

03-feb-00

 

48182

40000

44091

1200

1250

1225

07-feb-00

 

127273

116364

121818

2550

2318

2434

11-feb-00

 

123636

124545

124091

2909

3409

3159

16-feb-00

 

125455

125000

125227

3636

4227

3932

Maksimalt kimtal

 

 

 

125227

 

 

3932

AOC

11

µg/l

AOC NOX

10

µg/l

AOC P17

1 µg/l

 

Rørvig 2-2

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

01-feb-00

 

1582

1415

1498

627

686

657

03-feb-00

 

40909

31364

36136

1500

1227

1364

07-feb-00

 

123636

111364

117500

3273

2545

2909

11-feb-00

 

124545

113636

119091

3227

2864

3045

16-feb-00

 

110455

120909

115682

3919

3500

3709

Maksimalt kimtal

 

 

 

119091

 

 

3709

AOC

11

µg/l

AOC NOX

10

µg/l

AOC P17

1 µg/l

 

Rørvig 2-3

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

01-feb-00

 

1373

1315

1344

805

736

770

03-feb-00

 

47727

60455

54091

1200

1250

1225

07-feb-00

 

117273

119545

118409

2050

2364

2207

11-feb-00

 

120909

128182

124545

3950

3227

3589

16-feb-00

 

128182

113182

120682

3955

5182

4568

Maksimalt kimtal

 

 

 

124545

 

 

4568

AOC

11

µg/l

AOC NOX

10

µg/l

AOC P17

1 µg/l

 

Rørvig 2-4

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

01-feb-00

 

1041

1050

1045

664

723

693

03-feb-00

 

101364

119091

110227

650

700

675

07-feb-00

 

250000

285000

267500

950

400

675

11-feb-00

 

255000

285000

270000

955

1350

1152

16-feb-00

 

270000

350000

310000

1850

1900

1875

Maksimalt kimtal

 

 

 

310000

 

 

1875

AOC

26

µg/l

AOC NOX

26

µg/l

AOC P17

0,3 µg/l

 

Rørvig 2-5

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

01-feb-00

 

1273

1100

1186

836

659

748

03-feb-00

 

87727

104545

96136

800

1200

1000

07-feb-00

 

205000

330000

267500

1409

900

1155

11-feb-00

 

290000

230000

260000

2455

2273

2364

16-feb-00

 

215000

275000

245000

4000

3909

3955

Maksimalt kimtal

 

 

 

267500

 

 

3955

AOC

23

µg/l

AOC NOX

22

µg/l

AOC P17

1 µg/l

 

Rørvig 2-6

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

01-feb-00

 

1309

895

1102

714

705

709

03-feb-00

 

111364

121364

116364

550

500

525

07-feb-00

 

264091

290000

277045

1050

600

825

11-feb-00

 

225000

229545

227273

700

1050

875

16-feb-00

 

280000

211364

245682

1550

1273

1411

Maksimalt kimtal

 

 

 

277045

 

 

1411

AOC

23

µg/l

AOC NOX

23

µg/l

AOC P17

0,2 µg/l

 

Studebjerg 2-1

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

21-mar-00

 

25

30

28

441

473

457

23-mar-00

 

2636

2591

2614

955

864

909

27-mar-00

 

84545

65455

75000

5682

7545

6614

31-mar-00

 

70455

63182

66818

6773

7000

6886

05-apr-00

 

74091

61818

67955

7409

8227

7818

Maksimalt kimtal

 

 

 

75000

 

 

7818

AOC

8

µg/l

AOC NOX

6

µg/l

AOC P17

2 µg/l

 

Studebjerg 2-2

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

21-mar-00

 

40

45

43

550

536

543

23-mar-00

 

3091

3409

3250

1182

2200

1691

27-mar-00

 

72727

79545

76136

12545

13182

12864

31-mar-00

 

87727

87273

87500

14045

11909

12977

05-apr-00

 

90455

79545

85000

14045

12864

13455

Maksimalt kimtal

 

 

 

87500

 

 

13455

AOC

10

µg/l

AOC NOX

7

µg/l

AOC P17

3 µg/l

 

Studebjerg 2-3

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

21-mar-00

 

55

35

45

400

550

475

23-mar-00

 

4045

4750

4398

1727

2150

1939

27-mar-00

 

101364

92273

96818

12545

13000

12773

31-mar-00

 

89091

90909

90000

13364

13091

13227

05-apr-00

 

91364

74545

82955

13545

14227

13886

Maksimalt kimtal

 

 

 

96818

 

 

13886

AOC

11

µg/l

AOC NOX

8

µg/l

AOC P17

3 µg/l

 

Studebjerg 2-4

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

21-mar-00

 

55

50

53

455

568

511

23-mar-00

 

1700

2545

2123

1864

1300

1582

27-mar-00

 

62727

59545

61136

8423

8636

8530

31-mar-00

 

57727

63182

60455

8864

8864

8864

05-apr-00

 

52273

56818

54545

9545

9364

9455

Maksimalt kimtal

 

 

 

61136

 

 

9455

AOC

7

µg/l

AOC NOX

5

µg/l

AOC P17

2 µg/l

 

Studebjerg 2-5

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

21-mar-00

 

40

30

35

523

482

502

23-mar-00

 

3182

3250

3216

1773

3150

2461

27-mar-00

 

68636

70909

69773

7136

5955

6545

31-mar-00

 

64500

70000

67250

8364

9227

8795

05-apr-00

 

73182

64091

68636

8045

8591

8318

Maksimalt kimtal

 

 

 

69773

 

 

8795

AOC

8

µg/l

AOC NOX

6

µg/l

AOC P17

2 µg/l

 

Studebjerg 2-6

 

NOx

 

Middel

P17

 

Middel

 

 

Nox-i

Nox-ii

NOx

P17-i

P17-ii

P17

21-mar-00

 

80

60

70

564

427

495

23-mar-00

 

4318

3545

3932

955

682

818

27-mar-00

 

78636

66818

72727

3364

3874

3619

31-mar-00

 

70909

77273

74091

5227

5955

5591

05-apr-00

 

51364

59500

55432

6818

6864

6841

Maksimalt kimtal

 

 

 

74091

 

 

6841

AOC

8

µg/l

AOC NOX

6

µg/l

AOC P17

2 µg/l

 

Bilag C
AOC ringtest

Vand

Der anvendes vand fra Lyngby Vandværk udtaget umiddelbart efter efterfilter.

Mandag den 7. juni 1999 udtages 20 l, 10 l, og 10 l vand i glødede glasflasker med bundhane. Flaskerne opbevares så vidt det er muligt køligt under transport tilbage til laboratoriet.

Princip

Hvert laboratorium modtager 3 prøvepar med forskellige acetat koncentrationer. VKI laver endvidere homogenitetstest på ti flasker på et af koncentrations niveauerne.

Forsøgsgang

Der produceres en opløsning af Na-acetat, 100 mg/l Acetat-C i vand fra Lyngby vandværk (Molvægt CH3COONa-3H2O, 136 g/mol indeholder 24 g C/mol). Der tilsættes 284 mg CH3COONa-3H2O til 500 ml. Opløsningen opbevares i køleskab.

20 l vand fra Lyngby vandværk tilsættes 10 µg/l P, svarende til 880 µg KH2PO4 /20 l. (Molvægt: KH2PO4 136 g/mol, P 31 g/mol, 200 µg P svarer til 878 µg KH2PO4). 20 l flasken tilsættes 10 ml acetat opløsning svarende til 50 µg acetat-C/l. Efter tilsætning henstår 20 l flasken ca. 15 min. for at KH2PO4 kan opløses. Herefter blandes vandet under omrøring. Prøverne tappes under omrøring i henhold til nedenstående skema. Prøverne pasteuriseres ved 60 °C i 0,5 timer.

10 l vand fra Lyngby vandværk tilsættes 10 µg/l P, svarende til 440 µg KH2PO4 /10 l. (Molvægt: KH2PO4 136 g/mol, P 31 g/mol, 100 µg P svarer til 439 µg KH2PO4). Efter tilsætning henstår 10 l flasken ca. 15 min. for at KH2PO4 kan opløses. Herefter blandes vandet under omrøring. Prøverne tappes under omrøring i henhold til nedenstående skema. Prøverne pasteuriseres ved 60 °C i 0,5 timer.

10 l vand fra Lyngby vandværk tilsættes 10 µg/l P, svarende til 440 µg KH2PO4 /10 l. (Molvægt: KH2PO4 136 g/mol, P 31 g/mol, 100 µg P svarer til 439 µg KH2PO4). 10 l flaske tilsættes 1 ml acetat opløsning svarende til 10 µg acetat-C/l. Efter tilsætning henstår 10 l flasken ca. 15 min. for at KH2PO4 kan opløses. Herefter blandes vandet under omrøring. Prøverne tappes under omrøring i henhold til nedenstående skema. Prøverne pasteuriseres ved 60 °C i 0,5 timer.

Results:

The results of the AOC-ringtest can be seen in the tables below.

Nox

AOC
Sample

µg/l

Lab

1

4

2

3

5

6

Kiwa (1)

9,56

8,78

8

7,44

3,69

3,31

2

13,73

13,9

11,97

13,5

10,49

8,26

VKI (3)

7,3

8,4

4,3

4,2

2,5

2,9

IMT (4)

7,8

7,1

5

6,1

2,8

2,2

5

8

9

11

9

3

2

 

P17

AOC
Sample

µg/l

Lab

1

4

2

3

5

6

Kiwa (1)

48,46

44,88

86,16

75,2

101,46

108,05

2

43,02

36,14

83,48

77,27

100,78

106,54

VKI (3)

55

49

113

101

143

144

IMT (4)

44,3

49,2

84,4

85,3

140,1

167,5

5

123

86

183

155

190

198

 

Sum

AOC
Sample

µg/l

Lab

1

4

2

3

5

6

Kiwa (1)

58

54

94

83

105

111

2

56,75

50,04

95,45

90,77

111,27

114,8

VKI (3)

62

57

117

105

146

147

IMT (4)

52,2

56,3

89,4

91,4

142,9

169,7

5

131

95

194

164

193

200

Statistical evaluation of the ringtest

Homogeneity

The aim of comparison of the samples at VKI was to insure that the samples distributed to other laboratories were homogenous. The samples for this analysis were sampled from the batch supposed to contain 50 µg C l-1. Conventionally a test for homogeneity is conducted as a nested analysis of variance testing the variance between the samples over the variance between within the samples. For chemical analysis the estimation of within sample variance is typically estimated on the basis of a doublet analysis within each sample. However, for the AOC analysis conducted in the present project it was not possible to conduct a double estimation and a chemical analysis based on a nested variance analysis could therefore not be carried out. As an alternative to the conventional homogeneity test the correlation between the sample time and the concentration were therefore carried out, with the aid of a nonparametric Kendal correlation analysis. For none of the AOC determinations a significant correlation was found, since the p values were 0.78 or even bigger in every case. Thus it is concluded that the samples are homogeneous.

Comparison between laboratories and AOC concentration levels

Statistical models

The aim of the analysis was to determine significant differences between the laboratories estimations of AOC and whether possible differences were dependent on the concentration level. To analysis this problem the following statistical model 1 was formulated:

Yijl = µ + Labi + Concj + Lab*Concij + el(ij), where

Yijl: Denotes the concentration of AOC at the i’th laboratory at the j’th concentration level in the l’th sample
µ: Denotes the overall average level of AOC
Labi: Denotes the contribution from the i’th laboratory
Concj: Denotes the contribution from the j’th concentration level.
Lab*Concij: Denotes the contribution from the interaction between laboratorium and concentration level
el(ij): Denotes the contribution from residual variation at the l’th sample in the i’th laboratorium at the j’th concentration level.

The model was analysed as a analysis of variance using the proc glm procdure implemented in the SAS version 6.12 software package. If the interaction between laboratory and concentration level (Lab*Concij) was significant the following statistical model 2 was applied at each concentration level:

Yij = µ + Labi + ej(i), where

Yij: Denotes the concentration of AOC at the i’th laboratory
µ: Denotes the overall average level of AOC
Labi: Denotes the contribution from the i’th laboratory
ej(j): Denotes the contribution from residual variation in the i’th laboratorium in the j’th sample.

If the contribution from laboratory was significant in model 2 Tukey test was conducted to investigate the differences between the laboratories. All statistical analysis were conducted on log transformed data, since this transformation usually full fill the assumption of normal distributed residuals and variance homogenity.

Another aim of the analysis was to investigate whether an estimate of P17 could be used instead of an estimate of NOX + P17. This hypohesis was tested with the aid of model 2 and a contrast statement in case of a significant contribution from laboratory in model 2. A contrast statement compares the average level of the NOX + P17 determinations with the level of the determination using P!7 only.

Results

For all measurements of AOC all terms in model 1 was significant (p<0.05) and detailed analysis with the aid of model 2 was therefore conducted. At all concentration levels significant differences between the laboratories were found for all strains. Thus analysis with the aid of a Tukey test was conducted. The results of the Tukey tests appear from table 1.

Table 1.
Results of the Tukey test conducted for model 2. Laboratories belonging to the same Tukey group were not significant different. The highest AOC concentrations were obtained at the laboratories belonging to Tukey group A, the second highest in Tukey group B and so on. Within each Tukey group the laboratories are written in descending order.

Strain

Acetate conc.

Tukey group

Laboratory

NOX

0

A

2

NOX

0

B

1, 5, 3, 4

 

NOX

10

A

2, 5

NOX

10

B

5, 1

NOX

10

C

1, 4

NOX

10

D

4, 3

 

NOX

50

A

2

NOX

50

B

1, 3, 4, 5

 

P17

0

A

5

P17

0

B

3, 4, 1, 2

 

P17

10

A

5

P17

10

B

3, 4, 1, 2

 

P17

50

A

5, 4

P17

50

B

4, 3

P17

50

C

1,2

 

P17+NOX

0

A

5

P17+NOX

0

B

3, 1, 4, 2

 

P17+NOX

10

A

5

P17+NOX

10

B

3, 2, 4, 1

 

P17+NOX

50

A

5, 4

P17+NOX

50

B

4, 3

P17+NOX

50

C

2, 1

  
Apparently laboratory 5 was the most deviating laboratory in the above analysis. Thus it was decided to conduct an analysis omitting this laboratory. To provide a visual impression of this analysis pie diagrams showing the variance attributable to error or background variance and the variance attributable to different sources of variation were made. The pie diagrams shows the sum of squares for the contribution form error, laboratories, concentration levels and the interaction between laboratory and concentration for each strain (figure 1 to 3). For the P17 and the NOX + P17 strain variance was mainly attributable to variation between the concentration levels. For the NOX strain the variance was mainly attributable to differences between the concentration levels and the laboratories.

 

Figure 1.
Pie diagram of the sum of squares obtained for the strain NOX using model 1.
   

 

Figure 2.
Pie diagram of the sum of squares obtained for the strain P17 using model 1.
   

 

Figure 3.
Pie diagram of the sum of squares obtained for the strain P17 + NOX using model 1.

Besides the above analysis the AOC determinations using P17 were compared with the AOC determinations using both NOX and P17. The analysis revealed that significant higher concentrations was obtained with the aid of NOX and P17 (<0.0001).

Bilag D
Uorganiske analyser af vand fra Studebjerg og Rørvig Vandværker

(Analyser udført på Milana)

[mg/l]

NH4+

Fe

H2S

CH4

Dato

Studebjerg, råvand
Studebjerg, rentvand

0,26
<0,01

1,5
0,02

<0,01
<0,01

<0,01
<0,01

20-03-00
20-03-00

Rørvig, råvand
Rørvig, rentvand

i.m.
i.m.

1,9
0,02

<0,01
<0,01

<0,01
<0,01

01-02-00
01-02-00

i.m.: ikke målt