Økologiske rygsække - ressourceeffektivitet, materialestrømme og globalisering

Bilag IV
Projektbeskrivelse, Dansk Standard

Danmarks Statistik Ole Gravgård
Nationalregnskabet December 2000

Opgørelse af materialestrømsregnskaber for Danmark (MFA)

Danmarks Statistik vil i 2001 påbegynde arbejdet med opstilling af materialestrømsregnskaber for Danmark. Arbejdet, der delvis bliver finansieret af Eurostat, omfatter opstilling af regnskaber for 1981, 1990 og 1997.

Arbejdet, som vil tage udgangspunkt i de erfaringer, der er gjort i forbindelse med opstillingen af de fysiske input-output tabeller for Danmark1,2 påbegyndes i første halvår af 2001 og forventes at strække sig ind i 2002. Delresultater for det direkte materialeforbrug vil formentlig kunne foreligge i sidste halvdel af 2001.

Materialestrømsregnskaberne for Danmark vil blive opstillet i overensstemmelse med MFA (Material Flow Accounts) traditionen, som den giver sig udtryk i Eurostats udkast til håndbog "Economy-Wide Material Flow Accounts and derived Indicators – A Methodological Guide"3. Det forudsættes i det følgende, at grundbegreberne i MFA er bekendt.

De strømme og indikatorer, som vil blive søgt opgjort for de pågældende år, er følgende:
Direkte materiale input (DMI) opdelt på dansk ressourceudvinding og importerede produkter.
Eksport af produkter og direkte indenlandsk materialeforbrug (DMC)
Fysisk handelsbalance (PTB)
Ubrugte naturressourcer fra dansk udvinding
Indirekte strømme forbundet med import og eksport (brugte og ubrugte ressourcer)
Totalt materialebehov (TMR)
Totalt materialeforbrug (TMC)
Direkte materiale output (emissioner, affald og eksport)
MFA indikatorer, dvs. visse af ovenstående sat i forhold til fx befolkning, BNP mv.

For så vidt angår de direkte materialestrømme (dansk udvinding af naturressourcer samt import og eksport af produkter) findes der basisstatistik, som kan benyttes ved opgørelsen. Det drejer sig primært om råstofstatistikken, energistatistikken, landbrugsstatistikken, varestatistikken og udenrigshandelstatistikken. De fleste af de mængdemæssige oplysninger i disse statistikker foreligger opgjort i tons. For enkelte materialer/produkters vedkommende er der dog tale om oplysninger i andre mængdeenheder (fx m3 eller stk.). I disse tilfælde er det nødvendigt med en omregning til tons ud fra tekniske oplysninger.

De indirekte materialestrømme er langt vanskeligere at opgøre og må som hovedregel baseres på antagelser, lignende udenlandske opgørelser og modelberegninger. Der kan skelnes mellem følgende to tilfælde:

Indirekte udvinding af ressourcer i Danmark forbundet med dansk eksport:

Disse varestrømme vil typisk kunne beregnes ved hjælp af en input-output model, hvor eksportens direkte og indirekte virkninger på produktionen i de enkelte erhverv beregnes. Dernæst kan ressourcetrækket beregnes. Ressourcetrækket må opdeles på brugte og ubrugte ressourcer. For Danmarks vedkommende er den andel, som ubrugte ressourcer udgør, formentlig lille i forhold til visse andre lande. Det må imidlertid undersøges nærmere og der foreligger formentlig ikke meget basisstatistik på området. Derfor må forskellige eksisterende specifikke undersøgelser/tekniske rapporter i stedet inddrages. Også erfaringer fra udlandet kan inddrages. De brugte ressourcer er der næppe de helt store vanskeligheder med at bestemme.

Indirekte udvinding af ressourcer i udlandet forbundet med dansk import:

Dette er det sværeste område at have med at gøre i MFA. En kvalificeret opgørelse kræver formentlig, at der i første omgang ses på, fra hvilke lande importen kommer. Dette kan gøres ud fra udenrigshandelsstatistikken. Såfremt detaljeret materiale fra udenlandske TMR opgørelser (fx de tyske) kan fremskaffes, kan importen fra de pågældende lande til Danmark kobles med de indirekte strømme knyttet til det pågældende lands eksport og til deres direkte materiale input. Alternativt kan de tyske data for de indirekte strømme forbundet med tysk import anvendes på den danske import. Endelig vil der for en række varers vedkommende være mulighed for at benytte danske input-output beregninger til at bestemme de primære ressourceækvivalenter knyttet til den pågældende vare. Sidstnævnte metode kan benyttes for en del produkter, hvor det må antages, at produktionsteknologi og ressourcegrundlag er nogenlunde den samme for det producerende land og for Danmark. Generelt må det dog forventes, at det er nødvendigt med mange antagelser og "short cuts", og opgørelserne vil under alle omstændigheder være forbundet med nogen usikkerhed. På dette punkt vil den danske opgørelse imidlertid ikke adskille sig fra de foreliggende udenlandske opgørelser.

Det er som nævnt hensigten at opstille MFA'erne for årene 1981, 1990 og 1997. Når netop disse år vælges, skyldes det, at der allerede foreligger et vist datamateriale i Danmarks Statistik, som kan indgå i opgørelsen. Derved nedbringes produktionstiden noget. Samtidigt giver de 16 år en mulighed for at vurdere udviklingen i de forskellige indikatorer knyttet til MFA.

Projektet udføres i første omgang som et forsøg. Når resultaterne foreligger må anvendeligheden af MFA – eller udvalgte dele heraf - for Danmark vurderes. I den forbindelse kan der også ses på mulighederne for – og omkostningerne ved - at sætte MFA i løbende produktion.

1 Ole Gravgård Pedersen: Fysiske input-output tabeller for Danmark 1990, Danmarks Statistik, 1999
2 Det skal bemærkes, at MFA adskiller sig fra fysiske input-output tabeller, idet der afgrænsningsmæssigt og med hensyn til detaljeringsgrad er visse forskelle.
3 Et udkast til håndbogen kan ses på Internettet: http://forum.europa.eu.int/Public/irc/dsis/pnb/library under -> environmental accounts -> Task Forces -> TF Material Flow Accounts