Økologiske rygsække - ressourceeffektivitet, materialestrømme og globalisering

5. Wuppertal Instituttet – en præsentation

5.1 Oprettelse
5.2 Forskningsområder   

Afsnittet om Wuppertal Instituttet baserer sig først og fremmest på interview med Instituttets forskere (i bilag II gives en kort præsentation af de fire forskere, der interviewedes, nemlig Bringezu, Moll, Ritthoff og Seiler), suppleret med skrevne kilder, herunder Instituttets hjemmeside2 og oplysninger fra danske samarbejdspartnere (Ejlertsen og Røpke).

5.1 Oprettelse

Wuppertal Instituttet dannedes i starten af 90´erne af bl.a. Weizsäcker og Schmidt-Bleek, men blev først en fysisk realitet i 1992. Er etableret under delstaten, d.v.s. Nordrhein-Westfalen, og støttes herfra med et årligt beløb på 7 mio DM. Andre 8 mio DM hentes hjem fra projekter m.v., bl.a. udført for EU-Kommissionen, men også for private virksomheder og NGO´er.

Bevæggrunden for at etablere forskningscentret var ikke mindst et ønske om at udvidde fokus i miljøbeskyttelsesarbejdet fra emissions- og udslipskontrol til også at omfatte kontrol med input og materialestrømme, bl.a. for at kunne være mere på forkant med udviklingen i stedet for bestandigt at måtte "slukke brande". Etableringen skal ikke mindst ses i lyset af ønsket om at skabe redskaber og grundlag for en bæredygtig udvikling.

Der opstod hurtigt en person-relateret akse mellem Wuppertal Instituttet og miljøorganisationen Friends of the Earth (FoE), hvis daværende europæiske formand, Joachim Spangenberg, samtidig var ansat ved Instituttet, hvor han arbejdede med råderumsteorien. Faktisk havde instituttets tidligere præsident, von Weizsäcker, givet Spangenberg fri to dage om ugen til at arbejde for FoE med udviklingen af politiske strategier i tilknytning til råderumsteorien.

Instituttets fulde engelsksprogede navn er: "Wuppertal Institute for Climate, Environment and Energy", og der er p.t. beskæftiget 120 medarbejdere. De fleste af instituttets graduerede kræfter har desuden lærestole ved videregående uddannelser, bl.a. universitetet i Wuppertal, mens der ikke er knyttet egentlige uddannelsesaktiviteter til selve instituttet når bortses fra periodisk tilknyttede PhD-studerende.

Instituttet er oprindeligt opbygget traditionelt med en række forskellige afdelinger med hvert sit speciale, men er nu suppleret med en mere matrix-orienteret struktur, hvor arbejdsgrupper går på tværs af strukturerne og henter ekspertise fra flere områder. Et eksempel herpå er arbejdsgruppen, der arbejder med materialestrømsanalyser på virksomhedsniveau ("Arbeitsgruppe Ökoeffiziens & Zukunftsfähige Unternehmen").

5.2 Forskningsområder

På materiale- og ressourcestrømsområdet ligger Wuppertal Instituttets forskningstyngde dels på "Faktor 4/10"-området, dels på selve materialestrømsområdet ("MFA" – Material Flow Accounts), hvor Wuppertal Instituttet står som "opfinder" af målene for materialeinput (DMI, TMI og ikke mindst TMR – det totale materialebehov, som inkluderer økologiske rygsække).

Videnhjemtagningsrejsen var i hovedsagen rettet mod sidstnævnte område.

Hvad angår videreførelsen af "Faktor 4-traditionen" efter at Weizsäcker har forladt institutionen (angiveligt p.g.a. uforeneligheden mellem hans præsidentpost på Instituttet og hans plads i Forbundsdagen) henvises til instituttets hjemmeside, hvor der redegøres for oprettelsen af en ny forskningsenhed, "Forschungsstelle "Faktor Vier", (FF4)", som dels vil tilstræbe at opbygge og vedligeholde en database med minimum 50 eksempler på udvikling af produkter, som har nået den dobbelte nytteværdi med den halve materialeintensitet, dels vil videreføre diskussionerne om, hvorvidt "Faktor 4" alene skal betragtes relativt, eller om der reelt skal arbejdes for en faktisk reduktion af ressourcetrækket (se nærmere herfor hos Bleischwitz, 2000).

Forskningen inden for materialestrømme falder dels inden for et makro-niveau (regionalt/nationalt/EU15), dels inden for et mikro-niveau, hvor det typisk er vurdering af materialestrømme i f.m. et produkt eller en virksomhed, der er det centrale. Nedenfor redegøres for begge områder, idet der afslutningsvis gives eksempler på anvendt forskning.

Den danske økonom og forsker ved DTU, Inge Røpke, har i en personlig kommentar til nærværende projekt henledt opmærksomheden på det arbejde, der udføres af personer som Marina Fischer-Kowalski og Helga Weisz ved Institute for Interdisciplinary Studies i Wien. Røpke fandt, at disse i særlig grad forstod at fastholde materialestrømsforskningen på makroniveau i et samfundsmæssigt perspektiv.

Det har inden for projektets rammer ikke været muligt at forfølge dette spor nærmere, men opmærksomheden skal blot henledes på, at de anførte forskere indgår i projektets litteraturliste, enten som ene- eller som medforfattere3.

2 Wuppertal Instituttets hjemmeside har adressen www.wupperinst.org
   
3 Således selvstændigt i Fischer-Kowalski (1997) og som medforfatter hos Bringezu et al. (1997), Bringezu et al. (1998a), Kleijn et al. (1998) og Matthews et al. (2000) – Helga Weisz dog kun i sidstnævnte.