Afværge af grundvandsforurening ved kombination af Flushing og MPPE-vandrensning

5 Vurderinger og perspektiver

5.1 Fordele
5.2 Ulemper og begrænsninger
5.3 Danske perspektiver

Flushing og MPPE-rensning har hver sine kvaliteter, der gør, at de eventuelt vil kunne anvendes i Danmark i forbindelse med jord- og grundvandsforurening. I kombination har disse teknologier yderligere nogle fordele. Kombinationen sigter mod afværge af en hyppig og vanskelig forureningstype, nemlig fri fase forurening med chlorerede opløsningsmidler.

I de følgende afsnit vurderes metodernes fordele og ulemper. Til sidst beskrives metodernes perspektiver for anvendelse i Danmark.

5.1 Fordele

Flushing og MPPE-vandrensning har en række fordele. De vigtigste angives nedenfor.
Aggressiv oprensning. Flushing er en aggressiv teknologi, der gør det muligt at udføre en oprensning på meget kort tid, således at driftstiden ikke trækker ud.
Renser mange stoffer. Kombinationen af flushing og MPPE kan anvendes mod mange forskellige forurenende stoffer og stofblandinger, herunder den vigtige gruppe af chlorerede opløsningsmidler.
Robust vandrensning. Vandrensning med MPPE er en robust løsning, da der ikke opstår problemer med skumning (som der kan ske ved et strippingstårn) eller tilklogning med mikroorganismer (som der kan ske ved fx aktivt kul) da rensekolonnen dampbehandles jævnligt.
Forståelse fremmes. Erfaringer fra flushing fremmer vores forståelse af, hvordan fri fase opfører sig i grundvand, og hvilke kræfter, der er væsentlige.

5.2 Ulemper og begrænsninger

Flushing og MPPE-vandrensning har også en række ulemper og begrænsninger. De vigtigste angives nedenfor.
Delvis oprensning. Målsætningen ved flushing er at opnå en reduktion af forureningsmassen. I mange tilfælde vil dette ikke være tilstrækkeligt til at reducere risikoen.
Kun sandmagasiner. Ligesom så mange andre in-situ metoder, er flushing kun egnet til homogene og permeable magasiner.
Miljørisici. Der er risiko for, at forureningen spredes yderligere, da det tilsatte stof mobiliserer forureningen. Desuden er der risiko for, at det tilsatte stof ved lave genfindingsprocenter selv skaber et forureningsproblem.

5.3 Danske perspektiver

Efter ca. 20 år med undersøgelse og oprensning af punktkilder i Danmark foreligger der nu værdifulde erfaringer mht. hvilke typer punktkilde forureninger, der skaber de største problemer for grundvandsressourcen. Én af de mest problematiske typer er fri fase chlorerede opløsningsmidler. Flere af de mere traditionelle afværgemetoder til grundvandsforurening såsom afværgepumpning og air sparging har en ringe effekt på denne problemstilling.

Samtidig er der opnået en erkendelse af, at kombination af afværgemetoder kan være fordelagtig. Her bryder man med én grund /én metode-princippet. Der er nu større åbenhed overfor at differentiere afværge efter forureningsgrad (fri fase eller opløst forurening) samt efter tid (aggressiv i starten, passiv efterfølgende). Hermed er der brug for metoder, selv om de ikke egner sig til enhver situation.

Flushing i kombination med MPPE-vandrensning er egnet til en indledende aggressiv oprensning af fri fase chlorerede opløsningsmidler. Til netop denne niche findes der i dag kun få alternativer. Derfor har metoderne et vist perspektiv i Danmark.

Flushing vurderes at befinde sig på et udviklingsstadie, hvor der stadig afprøves forskellige tilsætningsstoffer, anlægsopstillinger, driftsbetingelser osv. Der er derfor stadig teknologiske såvel som psykologiske barrierer, der skal gennembrydes, før den endelige vurdering af metodens fremtidsperspektiver kan afsiges. Udførelse af laboratorieforsøg og feltdemonstrationer under danske forhold vil kunne fremme den nødvendige viden og erfaring.

MPPE-rensning af det oppumpede vand vurderes at befinde sig på et senere udviklingsstadie, hvor hovedparten af de teknologiske problemstillinger er løst. Der mangles dog en dansk sammenligning af metodens økonomi ved forskellige koncentrationsniveauer i forhold til andre metoder.