Udvikling af miljørigtig, blyfri inddækning

4 Støtte til finansiering

Parallelt med samarbejdet med Exhausto forestillede jeg mig, at der måtte være en bred interesse for blyalternativer, og derfor tog jeg kontakt til Miljøstyrelsen.

Her oplevede jeg stor imødekommenhed, men også krav om planlægning og budget.

En grundig planlægning, detailplan, samt efterfølgende budget, viste sig senere som et godt redskab for oversigt og styring.

Fra Renere Produkt-ordningen blev der bevilget støtte på max. 800.000 kr. Af denne ramme blev der udarbejdet et budget på 577.000 kr. Hermed var der skabt basis for et seriøst udviklingsarbejde.

Nu efter en støtteperiode, som blev forlænget fra 2 til 2 ¼ år, sluttede regnskabet med en støtte på ca. 600.000 kr.

Støtten fra Miljøstyrelsen er årsag til, at projektet har kunnet gennemføres.

Jeg har arbejdet mere end fuldtids på projektet og har udover minimale personlige udgifter også haft brug for midler til rådgivningsassistance, materialer, værktøj og rejser samt ikke støttede patentudgifter.

En stor frihed var eksempelvis, at jeg kunne købe alle materialer og derved ikke være afhængig af gratis vareprøver, som giver et uønsket afhængighedsforhold.

Jeg havde behov for at finde leverandører, som var på forkant med udvikling både teknisk og miljømæssigt.

Væsentligt var også service og en organisation, som var i stand til at betjene mig som udvikler og opfinder. Her oplevede jeg store variationer i evnen til at kunne levere materialer, der kunne imødekomme mine mange ønsker. Eksempelvis imødekommenhed for at levere specialudgaver i små portioner og i håndterbare emballager.