Udvikling af miljørigtig, blyfri inddækning

11 Formål med projektet sammenholdt med projektresultater

Projektformålets 10 punkter er taget direkte fra ansøgningen til Miljøstyrelsen i 1999.

Under hvert punkt, som nu er overskrift, er der tilføjet kommentarer om opfyldelse af målet.

Formålet er at udvikle et produkt, som kan erstatte bly til inddækninger på bygninger.

Ud over blot at kunne erstatte bly stiles der mod at kunne optimere en række forhold, så de tilfredsstiller krav/ønsker til
Arbejdsmiljø under fremstilling, forarbejdning og montering af materialet.

Materialer, der indgår i PEM komposit, forkortet PEM-K, er aluminium og MS polymer.

MS, en silanmodificeret polymer, bliver typisk anvendt som fleksibel lim eller fugemasse. Efter hærdning har det karakter af gummi.

MS polymer har en MAL kode: 00-1 eller 0-1, en kode, som ofte anvendes for vandbaseret plastmaling til indendørs brug.
Anvendelse af materialer, som ikke er til skade for naturen under brug, ved kassation, samt om muligt have et moderat energiforbrug ved fremstilling.

PEM-K kan kasseres som almindeligt bygningsaffald. Der er god udsigt til, at aluminiumdelen kan frasepareres. Separering er enklere, hvis skifer undgås på overfladen.

Aluminium har et stort energiforbrug ved nyfremstilling, og genbrug er derfor interessant.
Brandhæmmende egenskaber.

Der stilles ikke krav om, at materialet ikke må kunne brænde, men polymerproducenten undersøger muligheden for at gøre polymeren mere brandhæmmende.
Styrke, tæthed og holdbarhed overfor UV-lys, vand, frysning med vand, skiftende temperaturer, vindforhold og mekanisk robusthed og fleksibilitet.

Montagetest hos Exhausto A/S.
Gittersnitmønsteret er tegnet for at undersøge materialets forlængelse og forkortelse efter tilpasning til bølgeoverfladen.
Bemærk, at der her bankes med traditionelt anvendt værktøj, som er en stump blyplade klippet i form som en luffe.

Disse egenskaber er siden 1999 testet hos specielt Exhausto A/S. Her er der bygget et forsøgshus, som er monteret med runde og firkantede gennemføringer.

I en sommerperiode er samlinger flere gange taget ind og ud af frysehus. Her kunne der ikke konstateres ændringer, ligesom materialet fortsat er føjeligt i frysehus.

Styrke over for vindbelastning er i praksis observeret på Exhausto´s forsøgshus og tilsvarende monteringer på fabrikkens tage.

En uvildig test hos Statens Byggeforsknings Institut er under planlægning.
Design, herunder form, farve og struktur.

PEM-K kan formes som bly. Herudover kan det stukkes uden dannelse af synlige buler, som forekommer ved stukning af bly.

Eksempel på maximal og anbefalet deformation samt en selvklæbende multifleksibel monterings-flange

Materialet kan limes med konstruktionskvalitet med samme silanmodificerede polymer mod sig selv og mange andre bygningsmaterialer. Limen er ensartet fleksibel i temperaturområdet – 40 til + 90 grader C. Der er altså ikke tale om termoplastiske egenskaber, hvor limen bliver blød ved opvarmning i solen.

Mulighed for mange materialekombinationer

Herved fremkommer der helt nye muligheder for design og anvendelse, ligesom der kan monteres på ikke-loddebare overflader som eksempelvis glas og aluminium og prælakerede overflader.

Porøse overflader som mursten og beton kræver primning før limning.

Den mekaniske styrke af PEM-K gør det ligeledes muligt at benytte skruer og nitter ved fastgørelse.

Farvevalget er her under rapportskrivning sort og blygrå, og der arbejdes med flere muligheder for alternative farver, eksempelvis teglrød.

Det er teknisk muligt at lægge miniskifer eller tilsvarende materialer på som øverste lag.
Valgmuligheder for individuelle ønsker til specielt design ud fra en standard som er basis.

Produktet kan principielt overmales, hvilket der i øjeblikket eksperimenteres med.

Der arbejdes også med metoder for supplering af farvet MS-overflade og eftermontering af skifer eller anden ønsket overflade.

PEM-K kan som formbart konstruktionsmateriale sammenlimes med sig selv eller andre materialer til en egen stabil konstruktion.
Mulighed for specialudgaver til ekstreme temperaturforhold.

Her er der udført mindre forsøg med højtemperatur polymerer op til 350 grader C. Det kan umiddelbart lade sig gøre, og der har været interessenter til andre anvendelser end tage.
Fleksibilitet i produktet i forhold til bly, således at der opnås mulighed for rationalisering ved fabriksmontering på gennemføringselementer til kundebestemte taghældningsgrader.

Produktet er umiddelbart mere fleksibelt end bly, men om det af hensyn til langtidsholdbarhed er anbefalelsesværdigt at udnytte denne egenskab, må vurderes af fabrikanten af den samlede gennemføring. Ekstra stor fleksibilitet opnås i samspil med den valgte udførelsesform.

Under mit arbejde med inddækningsmaterialer er jeg nu bekendt med, at der eksisterer forskellige løsninger til justerbar hældning.

Disse løsninger stresser ikke inddækningsmaterialet og må derfor principielt være at foretrække.

Gennemføring med justerbart led kan rettes op i forhold til taghældningen
Fremstillingspris skal være konkurrencedygtig.

Meget tyder på, at PEM-K bliver betydeligt dyrere som materiale end bly. Modsat vurderes det, at monteringstid og dermed monteringspris reduceres. Monteringstid og pris er meget individuelt alt efter konstruktion, størrelse, automatiseringsgrad med videre.

Med PEM-K opnås der en række muligheder, eksempelvis større valgfrihed for gennenførings- materialer. Dette kan give besparelser, rationalisering eller forbedringer.

Prisspørgsmålet er derfor vanskeligt at besvare, men det er konstateret, at VVS-branchen har vist en meget stor interesse, og flere viser direkte begejstring for PEM-K og dets muligheder.
Produktmodne produktet til enkel fremstillingsmetode.

Produktet er umiddelbart enkelt at fremstille ved håndkraft i mindre arealer. Der har været mange overvejelser vedrørende produktionsmetoder. Specielt formmaterialets opbygning, tykkelse, overflademønster med videre.

Indledende test er foretaget med enkle midler, ligesom muligheder er vurderet for anvendelighed i en fortløbende produktion.

Her i produktionsudviklingsfasen fortsætter denne aktivitet som er grundlag for valg af metoder og konstruktion af produktionsudstyr.

Bosch gennemføring med PEM-Komposit