Forsortering af organisk affald til biogas med dewaster

Forord

Dette projekt har til formål at vurdere en ny metode til frasortering af plastposer og fejlsorteringer fra kildesorteret organisk dagrenovation, der tænkes anvendt i et biogasanlæg.

Resultatet vil indgå i et samlet projekt Aalborg kommune gennemfører for at udvikle teknisk og økonomisk acceptable løsninger for indsamling og bioforgasning af organisk dagrenovation samt organisk affald fra mindre erhvervskøkkener, supermarkeder, bagerier, slagterforretninger, fiskeforretninger og lignende virksomheder.

Energistyrelsen har tidligere bevilget tilskud til tekniske undersøgelser af metoden i projektet "Driftprøvning af forsorteringsudstyr "Dewaster" for kildesorteret organisk affald fra små erhvervskøkkener og husholdninger." j.nr. 51161/99-0004. Nuværende projekt omfatter alene de miljømæssige forhold.

Affaldet leveres af Aalborg kommune, renovationsvæsenet. Dewasteren drives af Jysk Biogas International på Vaarst-Fjellerad Biogasanlæg.

Projektgruppen består af:

Torsten Nord og Jens Christian Olsen, Aalborg kommune, renovationsvæsenet
Kjeld Johansen og John Nielsen, Jysk Biogas International
Per Alex Sørensen og Orla Jørgensen, PlanEnergi
Ole Busck, PlanMiljø
Jes la Cour Jansen, Fa Jes la Cour Jansen og Vaarst-Fjellerad Biogasselskab ved Erik Hannibal, Niras.

Til projektet er desuden knyttet en følgegruppe, der udover projektgruppen omfatter repræsentanter fra Miljøstyrelsen, RenoNord og Dansk Center for Affald