Kilder til jordforurening med tjære, herunder benzo(a)pyren i Danmark

1. Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Formål
1.3 Projektomfang
1.4 Rapportens indhold

1.1 Baggrund

Tjærestoffer er i de senere år blevet registreret i forbindelse med flere og flere undersøgelser af jord. Stofferne er svært nedbrydelige, og en række af dem er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Ved tjærestoffer forstås i denne sammenhæng gruppen af såkaldte PAH (Polycykliske Aromatiske Hydrocarboner).

På grund af den øgede registrering er der derfor behov for en nærmere afklaring af omfanget af og kilderne til diffus jordforurening med PAH i Danmark.

1.2 Formål

Hovedformålet med projektet er at redegøre for kilder til diffus jordforurening med tjæreforbindelser, herunder også om der forekommer kilder udover det, der normalt betragtes som forureningskilder.

Delformålene er at indsamle viden om:
mulige kilder til PAH i jord
sammensætningen af PAH i jord differentieret med hensyn til kilder
ændringer i sammensætningen af PAH i jord over tid
muligheder for dannelse af PAH i jord ud fra andre forbindelser
andre mulige forureningsindikatorer

samt
at udmønte den indsamlede viden i et prøvetagnings- og analyseprogram, der kan benyttes i et moniteringsprogram til fastlæggelse af baggrundsbelastningen med PAH i Danmark.

1.3 Projektomfang

Nærværende rapport beskriver resultatet af omfattende litteraturstudier om kilder til diffus jordforurening med PAH. Der er lagt vægt på at foretage en opdeling af kilderne, og på at vurdere sammensætningen af PAH ved en given jordforurening.

1.4 Rapportens indhold

Rapporten indeholder en beskrivelse af fremgangsmåden i forbindelse med dataopsamlingen i kapitel 2.

En resumé over basis viden om PAH, deres fysisk-kemiske egenskaber og deres heraf følgende mobilitet og forekomst i jord, vand og luft er givet i kapitel 3.

De forskellige PAH-forbindelsers skæbne efter aerob og anaerob nedbrydning beskrives med henblik på at forudsige de ændringer, der kan ske i PAH-koncentrationer og PAH´ernes indbyrdes sammensætning i jordprofiler over tid i kapitel 4.

Rapportens hovedindhold består af en beskrivelse af PAH-holdige produkter i kapitel 5, en redegørelse for kilder til jordforurening med PAH-forbindelser, inklusive naturlig dannelse af PAH i kapitel 6, samt PAH "baggrundsniveau" i kapitel 7.

Rapporten indeholder desuden en karakterisering af PAH-profiler i henhold til kildetype i kapitel 8 og et forslag til en analyse- og prøvetagningsprogram til fastlæggelse af baggrundsbelastning med PAH i Danmark i kapitel 9.

I kapitel 10 er der udarbejdet en sammenfatning vedrørende kilder til jordforurening med PAH, og i kapitel 11 er der opstillet en ordforklaring over fortegnelser og tekniske udtryk.

Referencelisten er givet i kapitel 12.