Miljøoptimering af afvaskning ved tryk med vandfortyndbar flexotrykfarve

Bilag F
Rensning af spildevand

Hovedparten af de danske emballagetrykkerier opererer i dag med direkte afledning af alt spildevand til kloak (eventuelt via simpel bundfældning) eller benytter et traditionelt koagulerings-/flokkuleringsanlæg til forrensning af spildevandet før afledning til offentlig kloak. Denne rensningsteknologi er forholdsvis billig i anlægsinvestering, mens driftsudgifterne til kemikalier samt udgifter til slutdisponering af slam fra processen kan være væsentlige. Kvaliteten af rensningen er ikke god nok til at muliggøre genbrug af vand som skyllevand, og der kan være problemer med nitrifikationshæmning. Nogle anlæg har endvidere svært ved at overholde grænseværdierne for kobber.

Hvad angår simpel bundfældning, viser forsøg udført under dette projekt, at der ved henstand i knap 3 uger af brugt skyllevand med farveindhold, sker en udfældning af hvidt/gråt stof, givetvis fyldstof fra trykfarven. De farvede (blå, røde) pigmenter forblev i væskefasen.

I dette bilag gennemgås mulighederne for dels at forbedre den eksisterende rensningsteknologi, dels forbedre rensningen ved valg af alternative teknologier. De potentielle teknologier vil blive vurderet på baggrund af tekniske, økonomiske og miljømæssige kvaliteter.

Rensningsteknologierne vil i højere eller mindre grad muliggøre genbrug af det rensede vand, hvis egnethed herfor vil blive vurderet. Samtidig vil der ved næsten alle rensningsteknologier opstå et koncentrat af de stoffer, som frasepareres, og hvorledes dette koncentrat kan anvendes/slutdisponeres på den teknisk, økonomisk og miljømæssigt mest fordelagtige måde er vurderet.

Uanset hvilken teknologi som anvendes, eller hvilke afledningsforhold som gør sig gældende, kan der være både tekniske, økonomiske og miljømæssige fordele ved at minimere spildevandsmængden. Dette skal ske ved renere teknologi tiltag i form af ændrede skylleprocedurer og -mekanismer.

Besparelsespotentialer ved genbrug af skyllevand og koncentrat er behandlet i kapitel 9.

F.1 Koagulering/flokkulering

De grundlæggende pricipper ved koagulering/flokkulering er beskrevet i kapitel 5 (afsnit 5.4.3). Ved en koagulerings-/flokkuleringsteknologi alene vil det oftest ikke være muligt med genbrug af vand, hvorfor opmærksomheden rettes mod overholdelse af de grænseværdier for afledning af spildevand, som er defineret i virksomhedens spildevandstilladelse.

F.1.1 Problemer med overholdelse af udlederkravværdier for kobber (Cu)

Kobber i spildevandet stammer fra blå og grønne pigmenter, som er baseret på forskellige phthalocyaniner. Mens koagulering/flokkulering normalt er ganske effektiv over for øvrige tungmetaller, har nogle virksomheder svært ved at overholde grænseværdien for kobber. Separationen af phthalocyaniner vurderes således at være problematisk.

Der er kendskab til mindst to virksomheder, hvor grænseværdierne for kobber kan overholdes. En af disse er trykkeri A, som tidligere anvendte en kombination af kationiske og anioniske polymerer samt pH-justering med natronlud til pH 8,8. Senere er anvendt koagulering med jern(III)klorid og efterfølgende flokkulering med en anionisk polymer. Begge kemikaliedoseringsstrategier må betegnes som traditionelle koagulerings-/flokkuleringsanvendelser. På denne baggrund må det vurderes, at separationen af phthalocyaniner under optimale forhold ikke behøver være problematisk.

En optimering af flokkulerings-/koaguleringsmekanismerne vil givetvis i flere tilfælde kunne forbedre separationen af kobber. Ovenstående kombination af positivt og negativt ladede kolloider og polymerer kan være en væsentlig årsag til den effektive rensning, idet de forskellige pigmenter har forskellige overfladekemiske karakteristika. De overfladekemiske egenskaber er endvidere stærkt pH afhængige, hvorfor optimering af pH-justeringen også kan forbedre behandlingen.

En anden årsag til, at phthalocyaninerne i visse tilfælde ikke påvirkes af koagulerings-/flokkuleringsmekanismerne kan være såkaldte matrixeffekter, dvs. interaktion med andre kemikalier anvendt i trykkeprocessen (opløsningsmidler eller additiver) eller afvaskningsmidler. Overfladeaktive stoffer kan således ved adsorption til overfladen af pigmenterne ændre pigmenternes overfladekemiske egenskaber og vanskeliggøre separation /101/. Dette udnyttes i de fleste recepter til at forbedre trykegenskaberne af pigmenterne (se kapitel 4), men tilsvarende mekanismer kan vanskeliggøre spildevandsrensning ved flokkulering/koagulering.

Virksomhederne vil forholdsvis simpelt kunne afgøre, om sådanne mekanismer er årsagen til problemerne. Fortynding af ren farveblanding til samme tørstofindhold som i spildevandet og efterfølgende rensning med polymerer i laboratorieskala sammenholdes med tilsvarende forsøg på spildevandet. Såfremt det er muligt at rense ren farve men ikke spildevandet, må problemerne skyldes matrixeffekter. Der må i så fald ses mere indgående på sammensætningen og brugen af kemikalier i processerne.

Der findes utallige leverandører af koagulerings- og flokkuleringskemikalier. Virksomheder med problemer med rensning for kobber kan alternativt kontakte andre leverandører for test af virksomhedens trykfarve/spildevand med andre og eventuelt mere effektive koagulerings- og flokkuleringskemikalier.

F.2 Membranfiltrering

Den teknologiske udvikling har i de senere år gjort, at membranfiltrering kan være et økonomisk attraktivt alternativ til koagulering/flokkulering, og teknologien er da også taget i anvendelse på flexotrykkerier både i Danmark og i udlandet. De grundlæggende principper i en traditionel membranfiltrering er beskrevet i kapitel 5 (afsnit 5.4.3).

Den væsentligste fordel ved membranfiltrering i forhold til flokkulering/koagulering er en forbedret rensning, som ofte vil muliggøre helt eller delvist genbrug af det rensede vand i skylleprocesserne. Dette fører til vandbesparelser på ikke mindst spildevandsmængden udledt til offentlig kloak. Genbrug af renset procesvand har dog endnu ikke vundet væsentligt indpas i branchen.

Koncentratet fra membranfiltreringen vil eventuelt kunne genbruges som råvare i sort farve (emnet er behandlet i kapitel 8 og 9).

F.2.1 Integreret biologisk behandling: MBR

En membranteknologi, som de seneste år har gennemgået en hastig teknologisk udvikling, er en kombination af biologisk behandling og membranfiltrering - såkaldt membran-bioreaktor (MBR), hvor en ultrafiltreringsmembran (UF) erstatter de sædvanlige slamseparationsteknikker. Fordelen ved MBR-anlæg fremfor traditionelle biologiske anlæg er, at det rensede vand er fri for partikler og kolloidt stof, der opnås tilbageholdelse af højmolekylære organiske forbindelser indtil nedbrydning til omsættelige forbindelser, høj effektiv fjernelse af BOD5 og COD, høj slamkoncentration, som muliggør kompakte anlæg og lille slamproduktion. Ulemperne er primært højere investeringsomkostninger og lille iltoverføringskapacitet på grund af den højere slamkoncentration.

I relation til spildevand fra flexotrykkerier vil de højmolekylære, organiske forbindelser således tilbageholdes i bioreaktoren og nedbrydes til lettere nedbrydelige, mineraliserbare stoffer. Et italiensk trykkeri har med succes implementeret denne teknologi med henblik på udledning direkte til recipient. Udover et MBR-anlæg har det italienske anlæg også en nanofiltreringsmembran (NF) i serie. Anlægget er skitseret i figur F.1. /102/

Figur F.1
MBR-anlæg til behandling af spildevand fra trykkeri inden direkte udledning til recipient /102/.

Forsøg med dette anlæg viste en meget høj effektivitet. Den daglige belastning svarede til ca. 15 m3/dag med COD op til 5.000 mg/L og BOD5 op til 1.500 mg/L. Permeatet fra UF-membranen havde et COD-indhold på 90-125 mg/L. Permeatet fra NF-membranen havde et COD-indhold på ca. 52 mg/l og et BOD5-indhold på ca. 20 mg/L. Disse værdier er væsentligt bedre end med koagulerings-/flokkuleringsteknologi, som på det samme spildevand reducerede COD og BOD5 til henholdsvis 400-1.000 mg/L og 200-500 mg/L. MBR-anlægget havde således ikke problemer med at overholde grænseværdierne for direkte udledning til recipient. Med hensyn til tungmetaller var rensningen også yderst effektiv. 99% af tungmetalindholdet fra spildevandet kunne således genfindes i spildevandsslammet. Slammet havde et kobberindhold på op til 4.600 mg/kg TS og et nikkelindhold på op til 850 mg/kg TS, og det må derfor betragtes som kemikalieaffald. De samlede slammængder (2 m3 over 90 dage) var væsentligt mindre end ved koagulering/flokkulering. De samlede driftsomkostninger beløb sig til ca. 16.000.000 italienske lire pr. år svarende til ca. 60.000 kr/år eller 10-15 kr./m3. Det fremgår ikke, hvorvidt dette beløb dækker afskrivning af anlægsomkostningen. Såfremt der ikke udledes direkte til recipient, kan nanofiltreringen udelades med forbedret økonomi til følge.

MBR-teknologien er en teknologi i hastig udvikling. Omkostningerne er oftest ikke større end traditionelle membrananlæg og ofte opnås end bedre drift i form af højere flux og længere levetid af membranerne. Teknologien vurderes som meget interessant med hensyn til spildevandsbehandling fra flexotrykkerier. Det vurderes, at det rensede vand i høj grad vil kunne genanvendes som skyllevand, eventuelt endda i sidste skyl. Koncentratmængden (overskudsslam) er lille, men vil ikke kunne genbruges og skal givetvis behandles som kemikalieaffald. Da MBR-teknologien inkluderer et biologisk trin vil let nedbrydelige, nitrifikationshæmmende stoffer (f.eks. lavmolekylære forbindelser fra afvaskningsmidler) sandsynligvis blive nedbrudt, hvilket vil formindske det rensede spildevands nitrifikationshæmning.

F.3 Inddampning

Ved inddampning af spildevandet opnås et kondensat med meget høj renhed, samtidig med at koncentratmængden er beskeden. Kondensatet vil sandsynligvis kunne genbruges ubegrænset i skylleprocesserne, hvorved der kan opnås "spildevandsfri" drift. Modsat UF-membranfiltrering vil uorganiske salte blive holdt tilbage (ende i koncentratet), hvilket øger genanvendelsespotentialet. Dog skal der rettes opmærksomhed mod eventuelle, flygtige komponenter, som vil kunne genfindes i kondensatet. Ved "spildevandsfri" drift vil disse opkoncentreres i systemet.

Koncentratmængden vil være lille sammenlignet med øvrige opgraderingsteknologier som fældning/flokkulering, membranfiltrering eller MBR-behandling. Koncentratet kan umiddelbart vurderet ikke genbruges til opspædning af sort farve. Såfremt dette er tilfældet, vil inddampning dog reducere mængden af kemikalieaffald sammenlignet med de øvrige teknologier.

Teknologisk forventes der ikke problemer med denne teknologi. Dog kan afsætninger af pigmenter/farvestoffer volde problemer.

Der er i Danmark et enkelt trykkeri, som anvender inddampning til behandling af skyllevandet. I den internationale litteratur er der tilsvarende kun få erfaringer beskrevet vedrørende denne teknologi. I 1991 blev beskrevet en tysk teknologi fra firmaet PAFA GmbH specielt udviklet til behandling af spildevand indeholdende vandfortyndbare flexotrykfarver /103/. Princippet i teknologien er illustreret i figur F.2.

Figur F.2
Principskitse af PAFA’s inddamper til behandling af skyllevand med vandfortyndbare flexotrykfarver /103/.

Princippet i inddamperen er, at skyllevandet fra en buffertank ledes til en sump mellem to cylindre/valser. Disse roterer i modsat retning og opsamler herved skyllevandet. Cylindrene er opvarmede, og mens cylindrene roterer, fordamper vandet fra dem. Herved dannes et lag af pigment på cylinderen. Dette lag skrabes af med en rakel, så der dannes nogle tørre flager, der opsamles under systemet. Over cylindrene er placeret en emhætte, som transporterer dampen væk. Der sker således som udgangspunkt ingen kondensering af dampen. Systemet er fuldautomatisk og behøver ikke speciel overvågning fra personalet.

Kapaciteten af anlægget er i størrelsesordenen 100 liter til 900 liter pr. time. Anlægsomkostningen var i 1991 i størrelsesordenen 100.000-400.000 DM. Der er således tale om en meget stor investering for denne teknologi. Driftsomkostningerne, primært i form af varmeenergi, vil være store, idet der ikke sker nogen udnyttelse af kondenseringsvarmen fra den afdampede væske.

Ved denne inddampningsteknologi fås et meget højt tørstofindhold i koncentratet, og det vil givetvis ikke kunne genanvendes som trykfarve. Til gengæld behøver koncentratet sandsynligvis ikke at blive kategoriseret som kemikalieaffald, men kan bortskaffes som brændbart affald.

Det vil eventuelt være muligt for trykkerierne selv at udforme en inddamper baseret på ovennævnte princip af udtjent produktionsudstyr til minimering af anlægsudgiften. DHI - Institut for Vand og Miljø har kendskab til et trykkeri i Malaysia, som gennemførte en sådan løsning.

Tidligere har inddampning været vurderet som en både investerings- og driftsøkonomisk tung teknologi. I de senere år er teknologien udviklet væsentligt med bl.a. større energieffektivitet til følge. Det økonomiske potentiale vil dog i høj grad afhænge af mulighederne for at reducere vandmængden, som skal underkastes behandling. Dette kan, som beskrevet i kapitel 9, ske ved direkte vandgenbrug gennem implementering af modstrømsskyl.

Inddampning vurderes at være en attraktiv løsning til opgradering af skyllevand, særligt hvis vandbesparende foranstaltninger kan gennemføres. Tages mulighederne for fuldstændigt genbrug af kondensat og eventuelt koncentrat med i betragtningerne, kan teknologien vise sig både teknisk, økonomisk og miljømæssigt favorabel.

F.4 Efterpolering

For at opnå en tilfredsstillende vandkvalitet kan det være nødvendigt med en efterpolering af spildevandet før genbrug eller udledning. Dette er særligt tilfældet ved koagulering/flokkulering, men kan i mindre grad også være aktuelt i forbindelse med membranfiltrering.

F.4.1 Adsorption

Adsorption på aktivt kul har traditionelt været den anvendte efterpoleringsteknologi i branchen. Metoden er velafprøvet og billig både i anlæg og drift. Efterpolering med aktivt kul forventes at muliggøre helt eller delvis genbrug af skyllevand. Koncentrater vil ikke kunne genanvendes.

Enkelte, nyere publikationer beskriver anvendelsen af magnetiske partikler som adsorbtionsmedium som alternativ til aktivt kul /104, 105/. De magnetiske partikler, chitosan eller magnetit, kan ved forbehandling påføres et lag covalent bundet kobber phtalocyanin (blå farve), som ikke kan fjernes ved regenerering. Herved opnås en effektiv, kemisk binding af farvestoffer (dyes) i spildevandet ved hydrofob interaktion mellem disse og de magnetiske partikler (dvs. phthalocyaniner). Fordelen ved de magnetiske partikler er, at de kan anvendes på suspensioner, idet der sker en selektiv adsorption af farvestofferne. Efterfølgende kan det adsorberede stof opløses, og mediet regenereres.

Brugen af disse magnetiske partikler har foreløbigt kun forgået i laboratorieskala, og der resterer et væsentligt udviklingsarbejde, inden teknikken kan finde praktisk anvendelse. Da teknikken adsorberer farvestoffer og ikke pigmenter, er den ikke umiddelbart særlig relevant for flexotrykfarver, der jo næsten udelukkende er baseret på pigmenter. Hvorvidt den vil kunne udvikles til også at adsorbere pigmenter selektivt (og eventuelt andre trykfarvekomponenter) vides ikke. Sker dette, vil teknikken eventuelt kunne bruges til separation af små mængder pigmenter/farvestoffer fra ubehandlet spildevand, overskudsslam fra biologisk behandling mm.

F.4.2 Kemisk oxidation

Til polering af spildevandsstømme med lave koncentrationer af organiske pigmenter eller andre organiske forbindelser kan kemiske oxidationsmetoder være velegnede. Ved denne teknik tilføres spildevandet et kemisk oxidationsmiddel, som eventuelt via en katalysator kan nedbryde de organiske forbindelser til lavere molekylære forbindelser. Slutprodukterne kan være kuldioxid og vand, men ofte vil der være tale om lavmolekylære, organiske forbindelser.

Der findes en lang række kemiske oxidationsmidler, som kan være velegnede, og disse kan kombineres indbyrdes for at opnå den mest effektive nedbrydning. Mulige oxidationsmidler er O3 (ozon), O3/H2O2 (brintperoxid), O3/UV (ultraviolet lys), H2O2/Fe (jernioner), H2O2/UV, UV/TiO2 (titandioxid) samt yderligere kombinationer af disse.

Oftest kan der opnås fuldstændig farvefjernelse med mindre rester af lavmolekylære, organiske forbindelser. Kemikalieudgifterne kan være forholdsvis store, hvorfor kun meget tynde spildevandsstrømme bør behandles med denne teknik. Til gengæld kan der opnås nedbrydning af f.eks. nitrifikationshæmmende, organiske forbindelser.

Man skal imidlertid være opmærksom på de tilstedeværende nedbrydningsprodukter. Disse kan i visse tilfælde være mere giftige end de oprindelige stoffer. Kemiske oxidationsmetoder bør derfor ikke indføres, før laboratorietest har godtgjort, at sådanne, giftige forbindelser ikke udvikles under processen.

Ved kemisk oxidation dannes ikke koncentrat, men H2O2/Fe-teknologien kan føre til mindre mængder af jernslam.

F.4.3 Nanofiltrering/omvendt osmose

Membranfiltrering i form af nanofiltrering (NF) eller omvendt osmose (RO) kan ligeledes finde anvendelse. Fordelen ved disse teknologier er, at der er tale om en fysisk separation efter størrelse, således at også uorganiske stoffer i form af salte tilbageholdes. Dette er særligt relevant, når der ses på næsten lukkede vandkredsløb. Sammenlignet med adsorptionsprocesser er disse membranprocesser væsentligt dyrere i anlæg og drift. Det er derfor tvivlsomt, om der vil være et økonomisk incitament til gennemførelse af disse løsninger.

Efterpolering ved hjælp af NF eller RO forventes at muliggøre helt eller delvist genbrug af vand. Koncentratet vil ikke kunne genanvendes, hvis efterpoleringen forløber efter en koagulerings-/flokkuleringsteknologi.