Miljøoptimering af afvaskning ved tryk med vandfortyndbar flexotrykfarve

Bilag H
Substitution af farve - og afvaskningsmiddelkomponenter

De substitutioner, der anbefales her, er udelukkende baseret på farlighedsvurderingen for miljø og sundhed foretaget i kapitel 4, og der er således ikke foretaget en risikovurdering. Anbefalingerne er foretaget inden for hver enkelt funktionsgruppe. Dette er gjort uden hensyn til stoffernes kemiske og fysiske egenskaber (f.eks. damptryk, viskositet, opløselighed), idet dette ligger uden for rammerne af dette projekt. Det anbefales derfor, at produktets tekniske egenskaber undersøges nærmere ved eventuelle substitutioner.

Bindemidler

Inden for gruppen af bindemidler betragtes polyakrylater, polymethakrylater samt styren-akrylcopolymerer som sundhedsmæssigt uacceptable i det omfang, der forekommer større mængder (> 200 ppm) monomerer i dem. Poly(meth)akrylaterne og styren-akrylcopolymererne er opbygget af forskellige monomerer, som danner baggrund for vurderingen. Blandt disse vurderes ethylakrylat samt styren som uacceptable. Det anbefales derfor, at poly(meth)akrylater, hvor monomererne ethylakrylat eller styren forekommer, erstattes af poly(meth)akrylater uden forekomst af disse to monomerer. Anvendelsen af ethylakrylat i polyakrylaterne er dog vurderet som lille (se tabel 4.2 i kapitel 4). Ligeledes anbefales styren-akrylcopolymererne, polyvinylacetat og polyurethan substititueret efter samme princip. Miljømæssigt bør kolophoniumbaserede forbindelser undgås og substitueres med f.eks. poly(meth)akrylaterne (med lavt monomerindhold), idet farlighedsvurderingen indikerer, at disse stoffer er uønskede i vandmiljøet.

Pigmenter

Som tidligere nævnt, er oplysninger for miljø- og sundhedsfarligheden af pigmenter meget sparsom. Det er dog muligt at pege på enkelte pigmenter, der af sundhedsmæssige årsager er uacceptable, og som bør erstattes af andre mindre sundhedsfarlige pigmenter. Pigmenter, der af sundhedsmæssige årsager anbefales at blive substitueret, er Pigment Gul 1, Pigment Rød 8 og Pigment Sort 7. At Carbon Black (Pigment Sort 7) vurderes som uacceptabel (muligt kræftfremkaldende) hænger sandsynligvis sammen med muligt indhold af PAH’er (benz(a)pyren) som "urenheder". Miljømæssigt er størstedelen af de organiske pigmenter foreløbigt vurderet som uønskede i vandmiljøet. Dette er primært gjort på baggrund af de stoffer, som pigmenterne kan omdannes til under særlige forhold. Hvorvidt dette sker i vandmiljøet, er der meget lidt viden om, og dette bør derfor undersøges nærmere, før der foretages en endelig vurdering af de organiske pigmenter.

pH-regulatorer

pH-regulatorerne, der er fundet anvendt i vandfortyndbare flexotrykfarver, er alle vurderet som miljø- og sundhedsmæssigt forsvarlige, når forholdsregler for arbejde med disse stoffer overholdes. Kun diethylethanolamin skiller sig ud fra de øvrige pH-regulatorer med miljøscoren b. Substitution af diethylethanolamin kan anbefales, men stoffet anvendes så vidt vides ikke i flexotrykfarver på det danske marked.

Opløsningsmidler

Baseret på farlighedsvurderingen er de bedste valg inden for gruppen af opløsningsmidler n-propanol, glycerol, hexylenglykol, propylenglykol og methoxypropanol. Ethylenglykolmonoethylether (ethoxyethanol) kan skade forplantningsevnen samt barnet under graviditet. Anvendelsen af dette stof er derfor ikke ønsket. Dette er i overensstemmelse med erfaringer gjort i nærværende projekt, nemlig at stoffet så vidt vides ikke findes i danske recepturer for vandfortyndbare flexotrykfarver. Erstatningsmæssigt ville f.eks. det beslægtede ethoxypropanol eller methoxypropanol kunne anbefales.

Emulgatorer/dispergeringsmidler

Anbefalinger inden for emulgatorer og dispergeringsmidler er udelukkende baseret på de miljømæssige scoringer, idet der ikke er sundhedsmæssigt uønskede stoffer inden for denne gruppe. Dette gælder dog ikke poly(meth)akrylaterne, der allerede er omtalt under afsnittet om bindemidler. Inden for gruppen af nonioniske tensider repræsenteret ved alkoholethoxylater, alkylpolyglykosider, alkylphenolethoxylater, EO/PO-blokpolymerer samt fedtsyreestere er alkylphenolethoxylaterne miljømæssigt uønskede. De bør erstattes f.eks. med andre af de nonioniske tensider, som alle er vurderet som miljømæssigt uproblematiske, sålænge de ikke udledes i meget store mængder. Farlighedsvurderingen viser ligeledes, at de kvaternære ammoniumsforbindelser (herunder fedtsyrediammonium dimethosulfat), som tilhører gruppen af traditionelle kationiske tensider, er uønskede i vandmiljøet. De kvaternære ammoniumsforbindelser bør derfor substitueres med mindre miljøfarlige tensider. Inden for gruppen af de kationiske tensider er der udviklet nye typer, som er let nedbrydelige på grund af forekomst af let nedbrydelige esterbindinger i strukturen (DEEDMAC og DEEDMAMS). Disse typer er dog dyrere end de traditionelle typer, men bør vælges af hensyn til vandmiljøet. Inden for anioniske tensider, som er repræsenteret ved sulfonater, ethersulfater, succinater samt fedtsyrer, bør udledningen af typerne alkylbenzensulfonater samt succinater kontrolleres. En oversigt over anbefalinger for valg af emulgatorer til vandfortyndbare flexotrykfarver baseret på miljøfarlighedsvurderingen er vist i nedenstående tabel.

Tabel H.1
Tensider der anbefales anvendt som emulgator/dispergeringsmiddel i vandfortyndbare flexotrykfarver og som afvaskningsmiddel i forbindelse med flexografisk tryk

Stoftype

Stofgruppe

Anioniske tensider

Alkylethersulfater

Fedtsyrer, ammoniumsalt

Nonioniske tensider

Alkoholethoxylater, lineære

Alkylpolyglykosider

EO/PO-Blokpolymerer

Fedtsyreesterer

Kationiske tensider

Diester-baserede ammoniumforbindelser (DEEDMAC, DEEDMAMS)

Amfotere tensider

Alkylbetainer

Alkylamidobetainer

Alkylamidoglycinater

Øvrige stoftyper

Polyvinylacetat


Blødgørere

Gruppen af blødgørere vurderes umiddelbart ikke at være miljø- eller sundhedsmæssigt problematisk, sålænge forholdsregler for arbejde med disse stoffer overholdes. Det har dog ikke været muligt at miljø- og sundhedsvurdere de glykoldibenzoatbaserede og fosfatbaserede typer.

Filmdannere

Som filmdannere anvendes glykolethere. Inden for denne gruppe bør anvendelsen af ethylenglykolmonoethylether (ethoxyethanol) undgås (se under opløsningsmidler ovenfor), og andre glykolethere f.eks. propylenglykolether kan med relativ, miljømæssig fordel anvendes i stedet.

Gnidefasthedshjælpemidler

Ingen af de vurderede stoffer er fundet uacceptable med hensyn til sundhed eller uønskede i kloaksystemet.

Skumdæmpere

Mineraloliebaserede skumdæmpere er miljøfarlige og bør erstattes af mindre miljøfarlige typer som f.eks. de silikonebaserede. Stoffet 2,4,7,9-tetramethyl-5-decyn-4,7-diol bør ligeledes af hensyn til miljøet erstattes af f.eks. de silikonebaserede skumdæmpere.

Befugtere

Inden for gruppen af befugtere bør stofferne 2,5,8,11-tetramethyl-6-dodecyn-5,8-diol og 2,4,7,9-tetramethyl-5-decyn-4,7-diol substitueres med de siliconebaserede typer (polydimethylsiloxan). Det har dog ikke været muligt at vurdere de substituerede siloxaner (f.eks. polyestermodificerede).

Konserveringsmidler

Konserveringsmidlernes funktion er at undgå mikrobiel vækst i de vandbaserede flexotrykfarver, og de besidder derfor oftest en meget høj giftighed over for vandlevende organismer samt en ringe biologisk nedbrydelighed. Dette betyder, at de fleste konserveringsmidler er uønskede i vandmiljøet. Ligeledes er enkelte af de her vurderede konserveringsmidler sundhedsmæssigt uønskede. Dette gælder stofferne 1,2-benzisothiazolin-3-on og o-phenylphenol. På baggrund af den samlede farlighedsvurdering af konserveringsmidlerne, der er fundet anvendt i vandfortyndbare flexotrykfarver, er det ikke muligt at anbefale enkelte fremfor andre men kun at begrænse indholdet mest muligt. Der er dog flere scoringer, der kun indikerer (dvs. små "a"er), at stofferne er uønskede, idet oplysninger om stofferne har været for mangelfulde til at fastsætte den endelige farlighedsscore.

Tværbindere

På baggrund af både miljø- og sundhedsfarligheden af aziridin anbefales det, at stoffet substitueres med en anden tværbinder inden for gruppen. Dette kan f.eks. være tinoxid eller aminosilaner.

Affedtningsmidler

Gruppen af affedtningsmidler er ikke specielt problematisk, sålænge anbefalede foranstaltninger for arbejde med alkaliske væsker overholdes, når disse anvendes.

Kompleksdannere

Blandt kompleksdannererne er stofferne nitriloacetat (NTA) og trinatriumnitrilotriacetat begge sundhedsmæssigt uacceptable og bør således erstattes af mindre farlige stoffer. Det samme er gældende for den foreløbige miljøvurdering af fosfonaterne. Som erstatning kan anbefales bl.a. natriumsilikaterne, hvor den foreløbige farlighedsvurderinger viser, at disse stoffer er miljø- og sundhedsmæssigt bedre end nitriloacetaterne og fosfonaterne. Vurderingen af EDTAs miljøfarlighed viser, at hvis EDTA anvendes som kompleksdanner i afvaskningskemikalierne, bør udledningen af dette stof til offentlig kloak kontrolleres.

Fortykningsmidler

Ved anvendelse af poly(meth)akrylater som fortykningsmiddel, bør typer med monomerindhold (se under bindemidler) undgås. Anvendelse af natriumsilikaterne kan anbefales både miljø- og sundhedsmæssigt.

Syrer

Gruppen af syrer er ikke specielt problematisk, sålænge anbefalede foranstaltninger for arbejde med syrer overholdes.

Polermidler

Som polermiddel i flexotrykfarver og afvaskningsmidler er der her kun fundet anvendelse af uproblematiske stoffer. Dette er under forudsætning af, at forholdsregler for arbejde med disse stoffer overholdes.