Miljøoptimering af afvaskning ved tryk med vandfortyndbar flexotrykfarve

Forord

Dette projekt er finansieret af "Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi". Det omhandler miljøoptimering af afvaskning ved tryk med vandfortyndbar flexotrykfarve inden for emballageindustrien. Dette emne er ét af de to hovedindsatsområder for renere teknologi, som er udpeget i Miljøprojekt nr. 284: "Indsatsområder for renere teknologi i den grafiske branche – spildevandsvurdering". Det andet hovedindsatsområde, der omhandler afvaskning inden for den serigrafiske branche, er behandlet i Miljøprojekt nr. 381: "Miljøoptimering af rammevask ved serigrafi".

Projektet er udført af Henrik Fred Larsen (projektleder), Christian Helweg, Anne Rathmann Pedersen og Martin Andersen, alle DHI - Institut for Vand og Miljø, samt Eva Wallström, EnPro ApS, og Leif Hoffmann, dk-TEKNIK.

Til projektet har været knyttet en styringsgruppe, der har afholdt i alt 5 styregruppemøder. Gruppen bestod af:

Rikke Traberg/Jørn L. Hansen Miljøstyrelsen
Kate Andersen/John Niklasson Emballageindustrien
Jens Müller De grafiske Fags Leverandørforening
Annette Harbo Dahl Foreningen for Danmarks Lak- og Farveindustri
Gitte Herreborg Olsen Direktoratet for Arbejdstilsynet
Ritta Ærø/Sven Rose HK-Industri
Leif Hoffmann/Lisbeth E. Hansen dk-TEKNIK
Eva Wallström EnPro ApS
Henrik Fred Larsen DHI - Institut for Vand og Miljø

Der skal her rettes en tak til styregruppemedlemmerne for godt samarbejde, kritisk engagement og input.

Tak skal desuden rettes til de 6 trykkerier, der har indgået i udredningsundersøgelserne og aktivt bidraget med oplysninger til projektet samt til de knap 30 danske trykkerier, der har indgået i spørgeskemaundersøgelsen. Yderligere skal de omkring 30 danske og udenlandske leverandører/producenter af maskinel og kemikalier til branchen takkes for deres bidrag til projektet. En særlig tak skal rettes til Henrik Leimand, TRESU, for at have stillet pilotanlæg og faciliteter til rådighed for forsøg samt for givtige diskussioner.

Sidst men ikke mindst skal rettes en tak til Tove Krogsbøll Holt for redigering af rapporten.

December 2000