Pesticider og vandværker. Udredningsprojekt om BAM-forurening

3. Udvælgelse af forureningsramte vandværker

3.1 Data indsamling og kriterier for udvælgelse
3.2 Udvalgte vandværker
3.3 Iværksatte undersøgelser

3.1 Data indsamling og kriterier for udvælgelse

For at få overblik over BAM-forureningens omfang på danske vandværker er amternes miljø-/grundvandsafdelinger indledningsvist kontaktet. Via amterne er der indhentet data og rapporter om forurening af vandværksboringer. Amterne er blevet bedt om at udpege relevante vandværker med BAM-forurening til videre undersøgelse. Dette har resulteret i indberetning af i alt 128 vandværker med BAM-forurening. Via amternes besvarelse af udsendte spørgeskemaer er specifikationer om forureningens omfang (antal forurenede boringer og påviste koncentrationer af BAM) opgivet, og de hydrogeologiske forhold er til en vis grad indberettet i form af specifikationer om magasintypen (frit eller spændt grundvandsmagasin), vandførende lag (kalk, sand eller grus), tykkelse af eventuelt dæklag, mv. Herudover er der i nogle tilfælde givet oplysninger om de formodede årsager til BAM-forureningen, samt om der er iværksat afværgetiltag eller undersøgelser til belysning af forureningen. De indhentede data er endvidere sammenholdt med GEUS’ boringsdatabase (GEUS, 2000a).

På baggrund heraf blev der indledningsvist udvalgt en hovedpulje på 23 vandværker til nærmere besigtigelse og interview. Det første udvælgelseskriterium var, at den konstaterede BAM-forurening af grundvandet overskred drikkevandskriteriet for pesticider på 0,1 µg/l. Vandværkerne er desuden udvalgt med henblik på at få en spredning i geologiske miljøer, magasintyper og forureningsniveau. Endvidere er der i udvælgelsen skelet til den geografiske placering af vandværkerne, samt sørget for at både mindre og større vandværker er repræsenteret.

Forholdene på de 23 vandværker blev besigtiget. Ved besigtigelsen blev kildepladsen inspiceret og forureningssituationen vurderet med henblik på potentielle kilder i oplandet og mulige transportveje fra kilde til grundvandsmagasin.

3.2 Udvalgte vandværker

Af de 23 vandværker er 12 vandværker udvalgt til nærmere detailundersøgelser af varierende omfang med henblik på at få belyst forskellige forureningssituationer ved konkrete undersøgelsestiltag. På figur 3.1 er vist den geografiske fordeling af de 12 udvalgte vandværker

I tabel 3.1 er de udvalgte vandværker karakteriseret, og der er foretaget en overordnet gruppering i 6 geologiske hovedtyper, som tilsammen dækker hovedtyperne af grundvandsmagasiner i Danmark. Som det fremgår af tabel 3.1, er de 6 geologiske hovedtyper repræsenteret ved et eller flere af de udvalgte vandværker, og der er en fornuftig spredning af de udvalgte vandværker på små og større vandværker, mindre og større BAM-forureninger og forskellige oplandstyper.

Se her!

Figur 3.1
Udvalgte vandværker til detailundersøgelser.
   

Tabel 3.1
Karakteristik af de 12 udvalgte vandværker.

Se her!

3.3 Iværksatte undersøgelser

Omfanget af detailundersøgelser på de 12 vandværker varierer fra vandværk til vandværk. På en del af de udvalgte vandværker er der allerede udført eller igangsat undersøgelser. Projektet har i disse tilfælde bygget videre på de igangsatte undersøgelser i tæt samarbejde med vandværket eller den til vandværket tilknyttede rådgiver, og finansieringen af undersøgelserne er i disse tilfælde kun delvist foretaget af projektet.

I tabel 3.2 er vist fordelingen af de udvalgte 12 vandværker på følgende overordnede typer undersøgelser af forureningssituationen: "forureningstransport via utætte boringer", "kildeopsporing", "magasinforurening/forureningsspredning", "feltindikationer af BAM-nedbrydning ved måling af 2,6-dichlorbenzoesyre" samt "sorption og nedbrydning". Som det fremgår af tabellen, er der udført flere typer af undersøgelse for mange af vandværkerne.

Tabel 3.2
Detailundersøgelser af BAM-forurening på de 12 udvalgte vandværker

Se her!

Resultaterne af detailundersøgelserne på de udvalgte vandværker er beskrevet deltaljeret i delrapport 1, 2 og 3.

Fra projektets begyndelse er der inddraget konkrete erfaringer fra tidligere udførte detailundersøgelser af BAM-forureninger på andre kildepladser, som amterne og større vandforsyninger har indberettet til projektet, eller som projektgruppen på anden måde har haft kendskab til, jf. liste over erfaringsundersøgelser i bilag A. Erfaringerne har dels været anvendt til at planlægge detailundersøgelser på de 12 udvalgte vandværker og har derudover været inddraget i varierende omfang ved afrapporteringen for at få et bedre helhedsbillede af BAM-problemets omfang.