Forureningstransport via utætte boringer

Forord

Denne rapport indgår som en delrapport i projektet Pesticider og vandværker. Rapporten giver ud fra eksisterende viden en generel beskrivelse og vurdering af mulige risici for konstruktionsbetingede pesticidforureninger af danske vandforsyningsboringer. Herudover er betydningen af transporten af BAM-forureningen via boringskonstruktionerne vurderet ud fra undersøgelser af BAM-forurenede boringer.

Baggrunden for arbejdet er en række fund af pesticider, specielt BAM, som har henledt opmærksomheden på boringernes nærområde som mulige årsager til forurening.

Rapporten beskriver i rapportens første del generelt alment benyttede boreteknikker, boringskonstruktioner og indbygningsmaterialer, og den vurderer de potentielle forureningsrisici, der kan føres tilbage til teknik samt konstruktions- og materialevalg. I rapportens anden del ligger engentlige undersøgelser til grund for en vurdering af problemet med boringskonstruktionerne i forbindelse med den massivt registrerede BAMforurening af magasinerne.

Rapportens generelle del er udført som et element i projektets fase I, og er benyttet i projektets fase II som basis for at udvælge en række vandforsyningsboringer, som efterfølgende er nærmere undersøgt ved arbejder i felten. Disse undersøgelsesresultater er sammen med indhentning af andre erfaringer beskrevet og sammenstillet i rapportens anden del.

Endelig er resultatet af ovennævnte beskrivelser og undersøgelser er forsøgt verificeret ved at bearbejde de boretekniske data fra de BAM-forurenede vandindvindingsboringer, som indgår i GEUS's database, Jupiter.

Herudover har rapporten et bredere sigte, idet den i fremtiden vil kunne være en hjælp i bestræbelserne på at minimere risiciene for forureningsspredning ved sløjfning, renovering og nyanlæg af vandindvindingsboringer.