Nedbrydning og sorption af dichlobenil og BAM-litteraturopsamling samt laboratorieforsøg

Sammenfatning og konklusioner

Den foreliggende rapport er et delprojekt udført i forbindelse med Miljøstyrelsen projekt "Pesticider og Vandværker" og omhandler sorption og nedbrydning af pesticidet dichlobenil (2,6-dichlorobenzonitril) og nedbrydningsproduktet BAM (2,6-dichlorobenzamid). BAM er fundet i råvandet fra ca. 24% af de undersøgte vandforsyningsboringer i Danmark, og BAM har derfor vist sig at være et stort problem for vandforsyningen. Grundlæggende data som sorptionskoefficienter og nedbrydningsrater er derfor nødvendige for at vurdere varigheden af forureningen.

Indledningsvis er udført et udredningsarbejde vedrørende den eksisterende viden om stofferne. Herunder er medtaget oplysninger om stoffet chlorthiamid (2,6-dichlorothiobenzamid), et andet moderstof til BAM. Gennemgang af litteraturen har vist, at sorption af chlorthiamid er begrænset, samtidig med at nedbrydningspotentialet er højt. I Danmark har chlorthiamid ikke været anvendt i over 20 år, og det er således ikke sandsynligt at finde stoffet i jord og grundvand. Stoffet er derfor ikke medtaget i det videre eksperimentelle arbejde. Litteraturgennemgangen har vist, at der ikke eksisterer data om sorption af dichlobenil ved grundvandsrelevante koncentrationer. Endvidere er det uafklaret, hvordan og hvor hurtigt nedbrydningen af dichlobenil foregår, og hvorvidt dichlobenil akkumuleres i jorden. Med hensyn til BAM er data fra litteraturen generelt begrænset.

For at kunne præcisere forudsigelserne af langtidseffekter af forureninger med BAM er der derfor udført sorptions- og nedbrydningsforsøg med både BAM og moderstoffet dichlobenil. De primære formål med disse eksperimenter er at bestemme sorptionskoefficienter og nedbrydningsrater ved grundvandsrelevante koncentrationer samt at belyse vekselvirkningerne mellem sorption og nedbrydning såvel som indflydelsen af sedimentsammensætning og vandkemi.

Der er udtaget sediment og grundvand til undersøgelserne fra seks lokaliteter i Danmark. Ved udvælgelsen af disse lokaliteter er lagt vægt på at få repræsenteret et bredt spektrum af forskellige danske sedimenttyper. Der er således udvalgt to lokaliteter, hvorfra der primært er taget kerner fra smeltevandssand (Staurbyskov og Eskærhøj) og tre lokaliteter, hvorfra der er udtaget kerner fra moræneler (Strøby Egede, Avedøre og Kirke Syv) og en lokalitet, hvorfra der er udtaget kerner fra moræneler og kalk (Hvidovre). Sedimenterne er karakteriseret mht. overfladeareal, totalt indhold af organisk kulstof og kornstørrelsesfordeling. Grundvand til forsøgene er karakteriseret mht. indhold af kationer og anioner, opløst ilt, pH, ledningsevne samt opløst organisk kulstof. Sorptionsforsøgene er udført som batchforsøg, og sorptionen måles vha. scintillationstælling på 14C-mærket dichlobenil og BAM. Nedbrydningsforsøgene er udført som traditionelle batch-inkubationer, hvor nedbrydningen følges over tid vha. scintillationstælling og for inkubationer med dichlobenil også ved immunkemisk måling udført af GEUS.

De udførte sorptionsforsøg med dichlobenil og BAM viser, at både dichlobenil og BAM sorberer til sedimenter fra umættet og mættet zone. Sorption af dichlobenil og BAM i sandede sedimenter afhænger primært af indholdet af organisk stof. For dichlobenil er der således fundet følgende korrelation mellem den lineære fordelingskoefficient (Kd) og indholdet af organisk kulstof (TOC): Kd,Dic (l/kg) = 9,0 · TOC (wt. %), R2 = 0,93, mens den tilsvarende korrelation for BAM er: Kd,BAM (l/kg) = 0,33 · TOC (wt. %), R2 = 0,92. For dichlobenil giver de målte Kd-værdier i sandede grundvandsmagasiner anledning til retardationsfaktorer mellem 2,2 og 8,6, og tilsvarende for BAM retardationsfaktorer mellem 1,2 og 1,6. I moræneler er målt en markant højere sorption af både dichlobenil og BAM, hvilket for dichlobenil giver anledning til retardationsfaktorer mellem 22 og 984, og for BAM mellem 1,5 og 8,3. Sorptionen i reduceret moræneler er langt større end forventet ud fra korrelationen mellem Kd og TOC for sandede sedimenter, og sorption i reduceret moræneler må derfor primært være kontrolleret af lermineralogi eller alternativt af en anden sammensætning af det organiske stof.

Generelt viser nedbrydningsforsøgene med dichlobenil, at nedbrydningen af dichlobenil til BAM primært foregår i de øverste meter under terræn. I muldlaget (0-0,25 mut.), er nedbrydningen af dichlobenil dog langsom, specielt i sediment udtaget fra Staurbyskov, hvor kun ca. 5% dichlobenil er omsat til BAM efter 436 døgn. Dette skyldes muligvis at nedbrydningen hæmmes i dette dybdeinterval pga. den forholdsvis kraftige sorption af dichlobenil. Den hurtigste nedbrydning foregår i sedimenter udtaget 0,25-0,75 mut., hvor op til 88% dichlobenil er nedbrudt til BAM i løbet af 436 døgn. I sedimenter udtaget dybere end 4 mut. er nedbrydningen af dichlobenil begrænset (<2%), og i sedimenter udtaget fra grundvandzonen er nedbrydningen af dichlobenil i de fleste tilfælde ikke signifikant. Generelt falder nedbrydningsraten således hurtigt med dybden. Nedbrydningen af dichlobenil kan beskrives med både 0.- og 1.-ordens rateudtryk, men generelt giver 1.-ordens rateligningen en lidt bedre korrelation. I kontrol-inkubationerne er nedbrydningen af dichlobenil ikke signifikant, hvilket indikerer at nedbrydningen foregår ved en mikrobielt katalyseret hydrolyse. Manglen på en lagfase indikerer en cometabolisk reaktion.

For BAM inkubationerne er den 14C-mærkede koncentration fulgt over tid. Idet sidekæden i BAM molekylet er 14C-mærket, kan tab af 14C-aktivitet fra vandfasen skyldes sorption eller mineralisering af sidekæden, der resulterer i 14CO2-dannelse. For at skelne mellem sorption og nedbrydning er den teoretiske koncentration i vandfasen ved ligevægt beregnet ud fra Kd-værdierne bestemt i sorptionsforsøg med BAM. Generelt er der god overensstemmelse mellem udregnede og observerede koncentrationer med undtagelse af kontrollerne, hvor autoklaveringen har påvirket sorptionskapaciteten. Dette betyder således, at der i de fleste tilfælde ikke kan observeres en signifikant nedbrydning af BAM. Imidlertid er der detekteret en signifikant nedbrydning af BAM i sedimenterne fra Staurbyskov og Eskærhøj 0-0,75 mut. og i sedimentet fra Staurbyskov 4,96-6,18 mut. Nedbrydningen er sandsynligvis mikrobiel katalyseret, idet der ikke er detekteret nedbrydning i de undersøgte kontroller. Som et groft estimat er nedbrydningen af BAM i de omtalte sedimenter udregnet ud fra den relative forskel mellem den forventede koncentration i væskefasen efter sorptionsligevægt og den målte 14C-koncentration efter 436 døgn. De derved estimerede DT50-værdier er i størrelsesordenen 3-16 år, idet den hurtigste nedbrydning er i muldlaget (0-0,25 mut.), hvorefter nedbrydningstiden forøges med dybden.