Vurdering af koncentration og varighed af BAM-forurening i grundvand

1 Indledning og formål

Pesticid nedbrydningsproduktet 2,6-dichlobenzamid, kaldet BAM, er det hyppigst fundne syntetiske forureningsstof i grundvandet i Danmark. I 1999 blev BAM fundet i 26% af vandforsyningsboringerne og grænseværdien for drikkevand var overskredet i 11% af de undersøgte boringer (GEUS, 1999).

BAM er nedbrydningsproduktet af totalukrudtsmidlet dichlobenil (aktivstof), der har været forhandlet i perioden 1966 - 1997 under handelsnavnene Casoron og Prefix.

Formålet med denne rapport er ved hjælp af modelberegninger, at tilvejebringe et grundlag for en vurdering af det gennemsnitlige omfang og varigheden af den konstaterede BAM forurening i grundvandet og vandværksboringer fordelt på danske hovedtyper af grundvandsmagasiner.

Endvidere er det formålet, at vurdere databehovet og muligheden for ved modelvurderinger, at udpege egnede placeringer af fremtidige vandforsyningsanlæg med BAM forurening mhp. at undgå eller minimere risikoen for en påvirkning af vandindvindingen.

Modelberegningerne af BAM forureningen er baseret dels på konkrete målinger af stoffets binding og nedbrydning i jord og grundvand (delrapport 3), og dels på følgende overordnede skøn vedrørende stoffets anvendelse:

  1. behandlingen med de dichlobenil-holdige pesticider er udelukkende sket indenfor byområder og landbrugsområder
  2. den samlede behandling på disse to arealanvendelser svarer til det totale salg af stoffet på landsplan
  3. det behandlede areal er 8 gange større i byområderne end i landbrugsområderne
  4. halvdelen af den solgte mængde dichlobenil er udvasket til kloak, mens resten er infiltreret i jorden

Vurderingerne dækker derved det forventede gennemsnitlige omfang og varigheden af BAM forureningen inden for de geologiske hovedtyper.

Herudover gives eksempler på betydningen af lokal forskelle i behandlingsmønster og forureningsstyrke ved modellering af BAM forureningen for en jernbanestrækning og en vandværksgrund samt ved modellering af forskellige tætheder af BAM forureningskilder.