Samfundsøkonomisk analyse af bortskaffelse af borespåner behæftet med oliebaseret boremudder (OBM) fra olieplatforme

5 Budgetøkonomisk analyse (direkte økonomiske effekter)

5.1 Budgetøkonomiske omkostninger for de tre alternative bortskaffelsesmetoder
5.2 Bortskaffelse på land
5.2.1 Den økonomiske påvirkning af genanvendelsesvirksomheden
5.2.2 Den økonomiske påvirkning af olieselskaberne
5.3 Injektion under havbund i samme felt
5.4 Injektion under havbund i andet felt

En budgetøkonomisk analyse viser de direkte umiddelbare økonomiske konsekvenser for hver af de berørte sektorer. De påvirkede sektorer er
Olieselskaberne (der skal af med borespånerne behæftet med OBM)
Genanvendelsesvirksomheden (der genindvinder olie af borespånerne behæftet med OBM)

I boks 4 er nærmere redegjort for opgørelsen af de budgetøkonomiske omkostninger.

Boks 4.
Opgørelse af de budgetøkonomiske omkostninger

Omkostningerne omfatter både kapital- og driftsudgifter. Omkostningerne er beregnet på basis af det fysiske forbrug af ressourcer opgjort i mængder (f.eks. tons, stk., timer, km osv.) fra kapitel 4. Dette ressourceforbrug er derefter ganget med de tilhørende priser, hvorved omkostningerne fås.

Kapitaludgifterne er investeringer i bygninger og maskiner. Investeringerne er fordelt ud på den forventede levetid som en annuitet (årlige omkostninger). Investeringen annuiseres ved at multiplicere med følgende kapitalindvindingsfaktor, jf. Flemming Møller m.fl. (2000), afsnit 4.1: r(1+r)T/[(1+r)T+1-1]. Som kalkulationsrente er anvendt 6 pct. p.a.. Den anvendte kapitalindvindinsfaktor forudsætter, at annuiteten udbetales allerede fra år nul.

Driftsomkostningerne består af omkostninger til arbejdskraft, råvareforbrug (energi, kemikalier m.m.) og vedligeholdelse. Endelig er der udgifter til bortskaffelse af restprodukter.

Der regnes i løbende priser (1999-priser). Der bruges de priser, som er relevante for virksomheden, dvs. gældende markedspriser fratrukket refunderbare afgifter. Ved refunderbare afgifter forstås afgifter, som virksomheden får refunderet, og som derfor ikke belaster virksomhedens økonomi, typisk moms. Alle øvrige afgifter, som virksomheden betaler (inkl. grønne afgifter), er medtaget i priserne.


5.1 Budgetøkonomiske omkostninger for de tre alternative bortskaffelsesmetoder

Genanvendelsesvirksomheden har selvsagt kun indtægter og udgifter ved metoden bortskaffelse på land. Genanvendelsesvirksomhedens nettoindtægt er ca. 600 kr. per tons borespåner behæftet med OBM, jf. tabel5..

Tabel 5.
Opgørelse af de budgetøkonomiske omkostninger for hver af de berørte parter og for hver alternative behandlingsform. 1.000 kr. (1999-priser)

 

Bortskaffelse på land

Injektion i samme felt

Injektion i andet felt

 

Genanvendelses virksomhed

Olieselskab

Olieselskab

Olieselskab

Udgifter

Behandling

 

14.438

7.746

7.746

Transport

 

4.899

-

4.307

Bortskaffelse af restprodukter

 

-

-

-

Udgifter i alt

 

19.337

7.746

12.053

  

Indtægter

 

2.450

-

-

  

Nettoudgifter

-5.268

16.887

7.746

12.053

Nettoudgifter, kr. per tons

-602

1.930

930

1.446

Kilde: Indsamlede data fra genanvendelsesvirksomhed og olieselskaber. Note: Beregningen og sammensætningen af nettoudgiften for genanvendelsesvirksomheden er af fortrolighedshensyn ikke vist.

Olieselskaberne har en nettoudgift på 1.930 kr. per tons ved metoden bortskaffelse på land.

Ved de to metoder, der involverer injektion under havbund, er det som nævnt alene olieselskaberne, der betaler omkostningerne, mens genanvendelsesvirksomheden ingen nettoindtjening har. Olieselskaberne betaler 930 kr. pr. tons og 1.446 kr. pr. tons for hhv. injektion under havbund i samme felt og i andet felt.

Forskellen mellem olieselskabernes udgifter per tons for metoderne bortskaffelse på land og injektion under havbund i andet felt - 1.930 kr. og 1.446 kr. - skyldes primært behandlingen på genanvendelsesvirksomheden, idet transporten stort set koster det samme.

Set fra olieselskabernes synspunkt er den billigste metode injektion under havbund i samme felt, hvor omkostningerne udgør 930 kr. pr. tons borespåner behæftet med OBM. Omkostningerne øges med ca. 60 pct. til 1.446 kr. pr. tons ved injektion i andet felt. Den dyreste løsning for olieselskaberne er at bortskaffe på land, som koster 1.930 kr. pr. tons, eller tæt på det dobbelte af injektion i samme felt.

I disse opgørelser indgår ikke udgifter forbundet med driftsforstyrrelser af boringen ved de to metoder bortskaffelse på land og injektion i andet felt. Den begrænsede lagerkapacitet på platformen gør, at borespånerne behæftet med OBM løbende skal kunne bortskaffes. Dette kan være vanskeligt, når affaldet skal transporteres bort med skib (enten til land eller til en anden boring)8.

Udover olieselskaberne og genanvendelsesvirksomheden vil også en række øvrige parter blive økonomisk påvirket af de tre bortskaffelsesmetoder. Lossepladsen og Kommunekemi har f.eks.  begge indtægter for bortskaffelse af restaffald under alternativet bortskaffelse på land. Vognmanden og firmaet, der står for skibstransporten, har ligeledes indtægter fra transporten i dette alternativ etc. Staten kan også have forskellige indtægter fra grønne afgifter i de tre alternativer (fx afgifter på forbrug af diesel, el samt på udledning af spildevand). Disse påvirkninger er dog af begrænset størrelse sammenlignet med påvirkningen af olieselskaber og genanvendelsesvirksomhed og er derfor ikke opgjort separat.

5.2 Bortskaffelse på land

5.2.1 Den økonomiske påvirkning af genanvendelsesvirksomheden

Genanvendelsesvirksomheden har udgifter til selve behandlingen af borespånerne samt til bortskaffelse af restprodukter fra behandlingsprocessen. Virksomheden har indtægter fra olieselskaberne som betaling for behandlingen . Nettoindtægten udgør 5,3 mill.kr. eller ca. 600 kr. per tons borespåner behæftet med OBM, jf. tabel 6 og boks 5.

Tabel 6.
Budgetøkonomiske omkostninger for genanvendelsesvirksomhed. Bortskaffelse på land

 

Ressourcemængde

Enhedspris
     
Kr. pr. enhed

Budgetøkonomiske omkostninger
Kr.

Affald til bortskaffelse

Borespåner behæftet med OBM

8.750 Tons

   

Nettoindtægt

   

5.267.627

Nettoindtægt pr. tons

   

602

Kilde: Indsamlede data fra genanvendelsesvirksomhed og olieselskaber Note: Sammensætningen og beregningen af de budgetøkonomiske omkostninger for genanvendelsesvirksomheden er ikke vist af fortrolighedshensyn.

Boks 5.
Beregning af budgetøkonomiske omkostninger for genanvendelsesvirksomhed. Bortskaffelse på land.

Kapitaludgifterne består af investeringer i maskiner og bygninger. Driftsudgifterne er vedligeholdelse af maskiner og bygninger, arbejdskraft, råvarer (bl.a. kemikalier, vand, el, diesel, grundleje og værktøj). Endelig er der bortskaffelse af restprodukter (deponering på losseplads, behandling på Kommunekemi samt spildevand). Virksomheden har indtægter fra olieselskaberme for behandlingen af borespånerne. Beregningen af udgifterne og indtægterne er ikke vist af fortrolighedshensyn.

Nettoindtægten for virksomheden bliver 5,3 mill.kr., svarende til ca. 600 kr. per tons borespåner.


5.2.2 Den økonomiske påvirkning af olieselskaberne

Olieselskaberne har udgifter til genanvendelsesvirksomheden for behandlingen af borespånerne. Udgiften andrager 14,4 mill.kr., jf. tabel 7 (og svarer til indtægten for genanvendelsesvirksomheden). Hertil kommer udgifter til transport på 4,9 mill.kr., i alt udgifter på 19,3 mill.kr. Den regenererede olie tilhører olieselskabet, der samtidig sparer udgift til køb af ny boreolie9 eller kan sælge den på markedet. Olieselskaberne sparer udgift på 2,5 mill.kr., hvorved nettoudgifterne andrager 16,9 mill.kr., svarende til 1.930 kr. per tons. Boks 6 viser i detaljer, hvorledes udgifterne er beregnet.

Tabel 7.
Budgetøkonomiske omkostninger for Olieselskaber. Bortskaffelse på land.

Olieselskaber

Ressourcemængde

Enhedspris
   
Kr. pr. enhed

Budgetøkomiske omkostninger
Kr.

Affald til bortskaffelse

Borespåner behæftet med OBM

8.750 Tons

 

 

 

Betaling til genanvendelsesvirksomhed

8.750 Tons

1.650

14.437.500

 

Transport til genanvendelse

* Siri-Esbjerg (forsyningsskib)

- brændstof

37.721 Liter

1,12

42.248

- leje af maskiner

305 Dage

2.900

884.500

- leje af containere

100 Dage

21.600

2.160.000

- arbejdskraft

300 Dage

4.000

1.200.000

* Esbjerg-Fyn (lastbil)

292 Ture

2.100

613.200

Omkostninger til transport

 

 

4.899.948

 

Omkostninger i alt

 

 

19.337.448

 

Indtægt fra genindvunden olie

700.000 Liter

3,50

2.450.000

 

Nettoomkostninger

 

 

16.887.447

Nettoomkostninger pr. tons

 

 

1.930

Kilde: Indsamlede data fra genanvendelsesvirksomhed og olieselskaber.

Boks 6.
Beregning af de budgetøkonomiske omkostninger for olieselskaberne. Bortskaffelse på land.

Udgifter til genanvendelsesvirksomhed

Olieselskaberne betaler genanvendelsesvirksomheden 1.650 kr. per tons for at få behandlet borespånerne behæftet med OBM.

Udgifter til transport fra borerig til virksomheden

Olieselskaberne betaler udgifterne til transporten fra borefeltet til genanvendelsesvirksomheden.

Transporten består af transport med forsyningsskib samt transport med lastbil.

Udgifterne til søtransporten består af daglig leje af maskiner (inkl. skib) på 2.900 kr. i 305 dage, daglig leje af containere på 21.600 kr. i 100 dage, arbejdskraft på 4.000 kr./dag i 300 dage (3 mand i 100 dage). Hertil kommer forbrug af diesel på båd til en pris af 1,12 kr./liter. I alt koster søtransporten fra feltet til Esbjerg 4,3 mill.kr.

Transporten fra Esbjerg til virksomheden på Fyn er opgjort som 292 ture med lastbil til en pris af 2.100 kr. per tur ekskl. moms. Udgifterne hertil andrager ca. 600.000 kr.

I alt koster transporten fra feltet til virksomheden 4,9 mill.kr.

Indtægt fra genindvunden baseolie

Endelig tilhører den genvundne baseolie olieselskaberne, og denne har en værdi på 2,5 mill.kr. Prisen er sat til 3,50 kr. per liter. Dette er et skøn over importprisen for ny boreolie for året 1999. Prisen svinger meget, da den afhænger af dollarkursen og gasolieindekset. Prisen er således steget til ca. 4,50 kr. per liter ultimo 2000 på grund af de stigende oliepriser og dollarkursens udvikling. Priserne er oplyst af firmaet Anchor Drilling, som importerer boreolier.

Nettoudgifter

Nettoudgifterne for olieselskaberne udgør da 16,9 mill.kr., svarende til ca. 1.930 kr. per tons borespåner.

5.3 Injektion under havbund i samme felt

Ved injektion under havbund i samme felt er det kun olieselskaberne, der har udgifter. Olieselskabernes udgifter udgør 7,7 mill.kr. eller 930 kr. per tons, jf. tabel 8. Boks 7 viser beregningen af de budgetøkonomiske omkostninger for olieselskaberne.

Tabel 8.
Budgetøkonomiske omkostninger for olieselskaber. Injektion i samme felt.

 

Ressorcemængde

Enhedspris
   
Kr. pr. enhed

Budgetøkonomiske omkostninger
Kroner

Affald til bortskaffelse

Borespåner behæftet med OBM

8.333 Tons

 

 

 

Ressourceforbrug

Kapitalomkostninger

Leje af maskiner, inkl. Vedligeholdelse

4.449.950 Kr.

1

4.449.950

 

Driftsomkostninger

Arbejdskraft

762,5 Dage

4.000

3.050.000

Råvarer

- kemikalier

1,4 Tons

69.750

97.650

- havvand

13.000.000 M3

0

0

- el

200 KWh

0,36

71

- diesel

132.502 Liter

1,12

148.402

 

Omkostninger til kapital og drift

 

 

7.746.073

 

Totale omkostninger

 

 

7.746.073

Omkostninger pr. tons

 

 

930

Kilde: Indsamlede data fra olieselskaber.

Boks 7.
Beregning af budgetøkonomiske omkostninger for olieselskaber.

Kapitaludgifterne består af lejeudgifter til pumpeudstyr m.m. ca. 4½ mill.kr., jf. boks 2. Arbejdskraften koster 4.000 kr./dag. Der bruges 2,5 mand per dag i 10 måneder, i alt ca. 3 mill.kr.

Der bruges 1,4 tons af kemikaliet flowzan à 69.750 kr./tons, i alt ca. 98.000 kr. Havvandet koster ikke noget. Elforbruget frembringes ved en generator, der bruger 0,84 kg dielseolie pr. liter. Prisen for denne elfremstilling er fremkommet som 3,6 MJ*0,074 kg dieselolie/MJ divideret med 0,84 kg dieselolie/liter * 1,12 kr./liter = 0,36 kr. /kWh. Udgiften til elfremstilling bliver dermed 71 kr. Udgifterne til diesel er ca. 148.000 kr. til en pris på 1,12 kr./liter. Dieselen købes ved intern handel i olieselskabet og er ikke pålagt afgift.

De samlede udgifter til injektion i samme felt er 7,7 mill.kr. per år, svarende til 930 kr. per tons borespåner behæftet med OBM.

5.4 Injektion under havbund i andet felt

Injektion i andet felt adskiller sig fra injektion i samme felt alene ved transporten mellem de to felter.

Det er - som for injektion i samme felt - kun olieselskaberne, der har udgifter. Olieselskabernes udgifter udgør 12,0 mill.kr. eller 1446 kr. per tons, jf. tabel 9. Boks 8 viser beregningen af omkostningerne.

Tabel 9.
Budgetøkonomiske omkostninger for olieselskaberne. Injektion i andet felt.

 

Ressorcemængde

Enhedspris

Kr. pr. enhed

Budgetøkonomiske omkostninger
Kroner

Affald til bortskaffelse

Borespåner behæftet med OBM

8.333 Tons

 

 

 

Ressourceforbrug

Kapitalomkostninger

Leje maskiner, inkl. Vedligeholdelse

4.449.950 Kr

1

4.449.950

 

Driftsomkostninger

Arbejdskraft

762,5 Dage

4.000

3.050.000

Råvarer

- kemikalier

1,4 Tons

69.750

97.650

- vand

13.000.000 m3

0

0

- el

200 KWh

0

0

- diesel

132.502 Liter

1,12

148.402

 

Omkostninger til kapital og drift

 

 

7.746.002

 

Transport i andet felt

Leje af maskiner

305 Dage

2.900

884.500

Leje af containere

100 Dage

21.600

2.160.000

Arbejdskraft

300 Dage

4.000

1.200.000

Råvarer

- diesel til båd

5.753 Liter

1,12

6.443

- el

100 kWh

0,36

36

- diesel på rigg

50.000 Liter

1,12

56.000

 

Omkostninger til transport

 

 

4.306.979

 

Totale omkostninger

 

 

12.052.981

Omkostninger pr. tons

 

 

1.446

Kilde: Indsamlede data fra genanvendelsesvirksomhed og olieselskaber.

Boks 8.
Beregning af budgetøkonomiske omkostninger for olieselskaber. Injektion i andet felt.

Udgifterne til transporten mellem de to felter består af daglig leje af maskiner (inkl. skib) til 2.900 kr. i 305 dage, daglig leje af containere til 21.600 kr. i 100 dage, arbejdskraft på 4.000 kr./dag i 300 dage (3 mand pr. dag i 100 dage). Hertil kommer forbrug af diesel på båd samt rig til en pris af 1,12 kr./liter. I alt koster transporten mellem felterne 4,3 mill.kr.

De totale udgifter til injektion i andet felt bliver dermed i alt 12,0 mill.kr., eller 1.446 kr. per tons borespåner behæftet med OBM.

       
8 Jf. kapitel 2.
  
9 Forudsat den regenererede olie er af så høj kvalitet, at den kan anvendes som boreolie