Duft- og kemikalieoverfølsomhed

2 Historie, definition, navn, afgrænsning til andre syndromer

2.1 MCS, historisk udvikling
2.1.1 Sensitivitet i toksikologisk sammenhæng
2.1.2 Disease, illness, syndrom
2.2 Beskrivelse af MCS
2.2.1 Symptomer ved MCS
2.2.2 MCS - definition
2.2.3 MCS forløb
2.2.4 Betegnelser for MCS
2.3 Afgrænsning til andre syndromer og sygdomme
2.4 Kommentar
  

2.1 MCS, historisk udvikling

I 1952 rapporterede Randolph i USA for første gang om en gruppe patienter som fik gener af kemiske stoffer i deres daglige omgivelser, både på arbejde og i hjemmet (Randolph, 1952). Han formodede at patienternes gener skyldtes en stressreaktion som følge af udsættelse for organiske forbindelser, så som opløsningsmidler, benzin, parfume, udstødningsgasser mm. Randolph, der var allergolog, og nogle af hans kolleger publicerede flere nye cases der svarer til ovenstående beskrivelse.

Ifølge forfatterne var den beskrevne sygdomstilstand en overfølsomhedsreaktion i overensstemmelse med den gældende brede definition på allergi i 1950’erne og 1960’erne: En "voldsom" eller "over"-reaktion i et eller flere organer på en udefra kommende påvirkning som hos de fleste ikke fremkalder en reaktion. Men mange læger, ikke mindst de praktiserende allergologer og immunologer, afviste denne definition. De holdt sig til den mere snævre definition af antigen-antistof- mekanismen som (immunologisk) basis for overfølsomhedssygdomme.

Som reaktion på denne afvisning dannede Randolph i 1965 sammen med sine ligesindede et nyt selskab for human økologi, og opfordrede læger fra alle medicinske specialer at melde sig ind i selskabet. I 1985 ændrede selskabet navn til "American Academy of Environmental Medicine" (AAEM) og medlemmerne blev kaldt kliniske økologer eller "miljølæger" (clinical ecologists). Selskabet har i dag ca. 2000 medlemmer, heraf 800 øre-næse-hals læger. Selv om selskabets navn omfatter begreber som på dansk betyder miljømedicin, kan miljølæger fra USA ikke sidestilles med danske miljømedicinere og miljøsygdomme, der er diagnosticeret i henhold til AAEM’s definition, er ikke identiske med, hvad danske læger forstår under denne betegnelse.

Det nye selskab har i 1992 præsenteret sin teori om en holistisk orienteret sygdomsmodel for miljøsygdomme, hvortil MCS hører. Ifølge denne teori opstår mange gener hos særligt følsomme mennesker på baggrund af en funktionsforstyrrelse i et eller flere af kroppens biologiske systemer (AAEM, 1992).

Ifølge AAEM er forklaringen på MCS, at vi lever med et stigende antal potentielt sundhedsskadelige kemikalier i vore omgivelser, som flere og flere mennesker påvirkes af (se også Bilag A).

En mere udførlig beskrivelse af AAEM’s teori og begreber findes i kap. 6.6.

Igennem 1980’erne er der kommet flere og flere beretninger om MCS og andre tilstande med symptomer, der ligner MCS. Også listen over stoffer, som kan give gener, er blevet udvidet betydeligt med årene (se kap. 4.7).

Udsættelse for udløsende årsager kan ske overalt: I hjemmet, på arbejde og udendørs.

Fra 1990 kom der mere debat omkring MCS i USA og Canada både i de faglige kredse og i offentligheden. Debatten har berørt spørgsmål som: MCS som en anerkendt sygdom, dens definition og årsag(er), sygdomsmekanismen, behandling og myndighedernes rolle i relation til MCS. De uløste problemer omkring MCS er blevet mere synlige bl.a. ved mediernes omtale, og ved at MCS-patienter og deres støtter har bedt om hjælp fra det offentlige. Flere ministerier i USA’s regering har været og er stadig involveret i debatten, og har givet penge til en række konferencer og workshops.

Diskussionen om "Golfkrigs-syndromet", som på flere punkter kan sammenlignes med MCS, har formået at mobilisere megen støtte og ressourcer fra højeste sted i USA’s administration. I USA og i Canada er der i flere enkeltstater blevet anerkendt erstatning til MCS- patienter og der er blevet etableret såkaldte økologiske miljø-sundhedscentre som en slags modtage- og behandlingscentre for MCS-patienter (se kap. 8).

Et andet historisk perspektiv synes at være relevant som introduktion til denne rapport. Göthe beskriver i en oversigtsartikel med mange historiske eksempler, hvordan miljøfaktorer af højst forskellig art i en kortere periode er blevet til centralt fokuspunkt for et nyt sygdomsbegreb, der ofte har ført til epidemilignende udbredelse (se tabel 2.1) (Göthe, 1995).

Tabel 2.1
Eksempler for miljøsygdomme, historisk gennemgang fra det 19. og 20. århundrede (Göthe, 1995)

1830 writers cramp ved erstatning af fjerpennen med stålpennen

1850 arsenikforgiftninger fra tapet, lampeskærme mm.

1908 telegrafists cramp ved indførelse af telegrafen

1920 amalgam – kviksølvforgiftning fortsat i 1970 og 1980 (Sverige)

1940 kulmonoxidforgiftning fra generatorgasser under anden verdenskrig

1970 repetitive strain injury (Australien)

1970 VDU-relaterede og elektromagnetiske sygdomme

1970 sygdomme fra selvkopierende papir


Det er typisk for alle ovennævnte syndromer, at det ikke har været muligt at påvise objektive funktionelle eller organiske forandringer i kroppen. Symptomerne er ikke specifikke og ligner symptomer ved MCS. De fleste syndromer er atter forsvundet efter nogle år(tier)s forløb.

2.1.1 Sensitivitet i toksikologisk sammenhæng

Sensitive eller sensibiliserede personer er personer som tidligere har været udsat for et bestemt kemisk stof, og som ved fornyet eksponering for samme stof får et stærkere respons fra kroppen ved en lav dosis, der normalt ikke generer andre mennesker. Sensitivitet er baseret på individuelle forskelle i modtagelighed, hvor alder, køn, genetiske faktorer, andre sygdomme, tidligere eksponering og stress er afgørende faktorer. I Danmark kan udtrykket intolerance bruges i stedet for sensitivitet.

2.1.2 Disease, illness, syndrom

På engelsk bruger man to udtryk for sygdom. Disease, når det drejer sig om en tilstand med objektive og målbare fysiologiske og/eller psykiske forandringer og illness, når en person føler sig syg (subjektivt), men lægen ikke kan konstatere objektive tegn på sygdom. For MCS drejer det sig om den sidste kategori. Nogle bruger udtrykket syndrom, et begreb som udtrykker en tilstand karakteriseret ved flere subjektive symptomer (sygdomstegn) eller gener.

2.2 Beskrivelse af MCS

Den hyppigst brugte beskrivelse er følgende:

"Mennesker, som tidligere har været raske, klager over gentagne, ikke specifikke symptomer, som de mener skyldes eksponering for kemiske lugte i ganske lave koncentrationer."

Det er karakteristisk ved MCS, at patienterne klager over såvel lugte som dufte. Forskellen mellem de to ligger i den subjektive vurdering: Lugte opleves som ubehagelige, dufte som behagelige. Såvel dufte som lugte stammer fra uorganiske og organiske kemiske stoffer.

2.2.1 Symptomer ved MCS

De hyppigste symptomer, som opstår i forbindelse med eksponering/udsættelse for kemiske stoffer, er sammenfattet i næste tabel.

Tabel 2.2
Liste over de hyppigst rapporterede symptomer ved MCS (Ashford & Miller, 1998)

Vejrtrækningsbesvær

Smerter i brystet

Slimhindeirritation i øjne, næse, svælg

Træthed

Gener fra mave og tarm

Smerter i muskler og led

Hudgener

Hovedpine

Svimmelhed

Koncentrationsbesvær

Depression

Ildebefindende

Dårlig hukommelse


I tabellens venstre side ses symptomer fra forskellige organer. Symptomer fra centralnervesystemet (CNS) er anført i højre side. Ifølge kriterier for MCS-definitionen har alle personer med MCS-gener fra mindst to eller flere organer. CNS er altid involveret som det ene organ. Mange patienter angiver også alkoholintolerance som et yderligere symptom (Vesterhauge, personlig meddelelse, 2001).

De rapporterede gener ved MCS er ikke specifikke, dvs. at de kan ses ved mange andre sygdomme og syndromer.

2.2.2 MCS - definition

Den kliniske definition af en sygdom består som regel i en kombination af det, patienten fortæller, og det, lægen konstaterer ved objektiv undersøgelse (fysisk undersøgelse og laboratorieundersøgelse). I tilfælde af MCS findes ingen objektive forandringer. Definitionen er derfor alene baseret på patienters observationer og består af følgende kriterier:

  1. MCS starter hos personer, som tidligere har følt sig raske.
  2. Symptomerne opstår som respons på et bestemt kemisk stof og forsvinder ved fjernelse af samme kemiske stof.
  3. Patienten klager over symptomer fra mere end et organ (mindst to eller flere).
  4. Symptomer kan opstå ved eksponering for forskellige, ikke-beslægtede kemiske forbindelser, som kan have forskellige toksiske virkemekanismer.
  5. Symptomerne opstår under eksponeringsforhold, som kan beskrives.
  6. Eksponeringer, som fremkalder gener, finder sted ved ekstremt lave koncentrationer; betydeligt under de gennemsnitskoncentrationer, der normalt udløser gener hos mennesker.
  7. Andre sygdomsårsager er udelukkede.

Ovennævnte punkter er i overensstemmelse med Cullens kriterier, som er accepteret af de fleste internationale MCS-forskere som et fælles grundlag for gensidig forståelse og for koordinering af videre forskning (Cullen, 1987).

Kommentar til kriterier:

Ifølge flere forskere starter MCS efter en initial eksponering, som kan bestå i enten en kemisk eksponering eller en svær virusinfektion i voksenalderen eller en traumatisk begivenhed (Interagency, 1998; Graveling, 1999; Ashford & Miller, 1998). Nogle anfører, at et psykisk traume kan være den initiale, udløsende begivenhed, ofte i form af posttraumatisk distress syndrome, en tilstand med mangeartede gener efter en alvorlig ulykke.

Det er vigtigt at slå fast, at kun få individer ud af en gruppe personer, som eksponeres for samme kemiske stof, udvikler den kemiske sensitivitet, som karakteriserer MCS.

2.2.3 MCS forløb

Tilstanden forløber over flere (end to) år. Hos de fleste mennesker forsvinder generne aldrig. Visse patienter har daglige gener, andre har sjældne gener, måske én gang om ugen. Hos nogle få er der konstateret ophør af den kemiske sensitivitet, hvilket betyder, at de igen kan tåle kemiske lugte i lav koncentration.

Hos mange patienter kan der med tiden ske en udvidelse i listen af kemiske stoffer, der giver gener, ligesom antallet af symptomer øges.

2.2.4 Betegnelser for MCS

MCS har fået mange navne, især i den engelsktalende del af verden (se tabel 2.3). Navnet bruges af de fleste forskere som udtryk for deres opfattelse af årsag, mekanismer eller tilstand (resultat). Tabellen giver et godt billede af forskelligheden og usikkerheden i opfattelsen af MCS blandt alle de grupper, der beskæftiger sig med syndromet.

Tabel 2.3
Betegnelser brugt for tilstande der ligner Multiple Chemical Sensitivity
Navne er inddelt i grupper der refererer til årsag, mekanisme og resultat i forhold til sygdomsmekanismen (fra Ashford & Miller, 1998, oversat til dansk)

Årsagsrelationer

Miljørelateret sygdom

Kemisk induceret, erhvervet øget modtagelighed

Kemisk erhvervet immun defekt syndrom (Kemisk AIDS)

Det petrokemiske problem

 

Mekanismer

Immunsygdom

Immunotoksicitet

Immundysfunktion

Immundysregulering

Tillært lugtreaktion

Masse psykogen sygdom

Multipel symptom-kompleks

Toksisk agorafobi

Idiopatisk miljøintolerance

Multiorgan dysæstesi

 

Resultat

Multiple kemiske sensitiviteter (MKS)

MKS syndrom

Kemisk hypersensitivitetssyndrom

Universel allergi

20. århundredets sygdom

Total allergisyndrom

Miljøallergi eller sygdom

Hjerneallergi

Miljøtilpasnings- vanskelighedssyndrom

Mad og kemisk sensitivitet

Toksisk induceret nedsat tolerance ("TILT")

Lugtaversion


I Danmark eksisterer der ikke noget officielt navn for tilstanden. I arbejdsmedicinske kredse bruges begrebet duftoverfølsomhed.

En forskergruppe fra Rigshospitalet har brugt ordet erhvervet intolerance for organiske opløsningsmidler ("acquired intolerance to organic solvents") (Gyntelberg, 1986). I Sverige anvendes følgende navne: Multipel kemisk överkänslighet, multipel känslighet og miljø somatiserings syndrom (Ørbæk, 1998; Göthe, 1995; Lindelöf, 2000). I Tyskland hedder MCS "Chemikalienunverträglichkeit" (kemikalieintolerance) (Maschewsky, 1998).

American College of Occupational and Environmental Medicine, som er det forum i USA, der rummer de fleste MCS-eksperter, har i 1999 foreslået at bruge navnet "idiopatisk miljørelateret intolerance (IMI)" i stedet for MCS. Begrundelsen er, at det nye navn er i bedre overensstemmelse med den nuværende viden eller mangel på samme om tilstanden (ACOEM, 1999). Idiopatisk antyder, at sygdomsårsagen er ukendt. Det er i grunden et bedre navn og begrundelsen er relevant.

I de sidste par år er flere forskere begyndt at bruge IMI eller en lignende betegnelse: idiopatisk miljøsygdom (idiopathic environmental illness IEI), som er den mest neutrale betegnelse til dato, men som giver mulighed for forveksling med andre miljøsygdomme (Sparks, 2000). I denne rapport fastholdes navnet MCS, fordi betegnelsen stadigvæk er den mest anvendte i litteraturen.

2.3 Afgrænsning til andre syndromer og sygdomme

MCS henregnes til gruppen af såkaldte miljøsygdomme (environmental illnesses), der dækker over flere syndromer, som menes at skyldes belastningsfaktorer fra miljøet, og som ikke er officielt anerkendte sygdomme. Mange bruger udtrykket MCS, når de mener miljøsygdomme. Se tabel 2.4 med liste over miljøsygdomme.

Tabel 2.4
Liste over andre miljøsygdomme der kan ligne MCS

Fibromyalgi

Kronisk træthedssyndrom

Amalgamsyge

El-allergi

Fødemiddelintolerance

Syge-bygningers-syndrom – (Sick Building Syndrome SBS)

Golfkrigs-syndrom (Gulf War Syndrome, GWS)


Der findes mange, der klager over de samme symptomer, som ses ved MCS, uden at lægerne kan finde objektive tegn på sygdom. I sammenligning med MCS opstår de andre miljøsygdomme ikke i relation til en kemisk eksponering, og udløsning af gener skyldes muligvis andre mekanismer end specielle kemiske stoffer.

Afgrænsning af MCS mod de øvrige sygdomme sker ved anvendelse af definitionskriterier for MCS (2.2.2). De personer, der opfylder kriterier for MCS, må betragtes som MCS-patienter, uanset om de også opfylder kriterier for andre syndromer. Flere undersøgelser peger på, at visse personer opfylder kriterier for flere syndromer samtidigt. Især for de to sidstnævnte i tabel 2.4, SBS og GWS, findes dokumentation for at mange personer, der enten har SBS eller GWS, også opfylder kriterierne for MCS (se også kap. 4).

De vigtigste miljøsygdomme som adskiller sig fra MCS er kort beskrevet nedenfor.

Kronisk træthedssyndrom (KTS) og fibromyalgi (FM)

De to nævnte syndromer, som ligeledes er dårligt definerede på grund af mangel på påviselige objektive forandringer, er heller ikke officielt anerkendte. De ligner MCS på flere måder. I alle tre syndromer er kvinder i alderen mellem 40 og 50 med en lang skoleuddannelse overrepræsenterede (Buchwald, 1994). De samme lugte som fremkalder gener hos 87-97% af MCS patienterne, fremkalder også gener hos 53-67% med kronisk træthedssyndrom, og hos 47-67% med fibromyalgi. Modsat klager 75% af MCS-patienterne over smerter i muskler og led, hvilket er typisk for fibromyalgi. Alt tyder på, at disse tre tilstande er nært beslægtede, nogle eksperter mener at de er identiske.

Indeklimasyge – Syge-Bygningers-Syndrom (SBS)

Denne sygdomsbetegnelse dækker over en lang række tilstande med forskellige sygdomsdefinitioner. Ifølge WHO er hovedsymptomer ved SBS gener fra slimhinder og CNS med eller uden relation til lugte. Ved SBS klager mange over gener, mens det ved MCS drejer sig om enkelte tilfælde.

I tilfælde af SBS føler de syge mennesker - i modsætning til ved MCS - ingen gener efter at de har forladt bygningen eller opholder sig i hjemmet eller andre steder.

Der findes en gruppe personer med indeklimasyge, der udvikler MCS på et senere tidspunkt. Denne gruppe beskrives i kap. 4.

Amalgamsyge

Indenfor arbejdsmedicinen har forgiftning ved mindre doser kviksølv været kendt i mange år som "mikromerkurialisme", hvor sygdomsårsagen er baseret på et toksikologisk grundlag. Nogle af symptomerne ligner MCS.

Mekanismen bag amalgamsyge er ifølge en teori fra AAEM, at små doser kviksølv, som daglig frigøres fra amalgamtandfyldninger, kan fremkalde en tilstand, som ligner MCS. Der findes mange kliniske og eksperimentelle undersøgelser især fra Sverige, som ikke kan bekræfte mekanismen (Stenman, 1997). Ved en undersøgelse af personer, som mente, at deres gener skyldtes amalgamtandfyldninger, fandt lægerne hos omkring 30% en anden sygdom som forklaring på generne. Disse personer blev symptomfrie efter behandling for deres sygdom (Langworth, 1997). En undersøgelse fra Finland viser, at der iblandt mennesker med amalgamtandfyldninger findes enkelte med en høj kviksølvudskillelse i urinen. Hos fire personer ud af 26 med amalgamfyldninger, som alle havde høj kviksølvudskillelse i urinen og symptomer på lettere kviksølvforgiftning, forsvandt alle gener efter fjernelse af tandfyldninger (Stenman, 1997). Forfatteren mener, at det drejer sig om en regulær toksikologisk sygdomsmekanisme.

El-allergi

Dette syndrom, som er udbredt i Sverige, tilhører også gruppen af miljøsygdomme. Det er karakteriseret ved at personer klager over helbredsgener, når de befinder sig i nærheden af elektriske apparater og installationer. Generne ligner dem man kender fra MCS. Sygdomsmekanismen forklares ved elektromagnetiske felters påvirkning af organismens funktioner (Viby, 2001).

I Sverige er mange personer blevet undersøgt for el-allergi på de arbejdsmedicinske klinikker, uden at der er fundet belæg for en årsagssammenhæng mellem elektromagnetisk energi og de anførte gener. Ved el-allergi er der ikke tale om udsættelse for kemiske stoffer, og derfor falder dette syndrom udenfor MCS-definitionen valgt i denne rapport.

Fødemiddelintolerance (FMI)

Mange læger og forskere betragter FMI som en sygdomskomponent af MCS (Eaton, 2000; Rea, 1992). Disse mennesker, som er blevet udsat for en kemisk forgiftning, udvikler på et senere tidspunkt de samme symptomer som ved MCS, når de spiser bestemte typer fødevarer. Triggermekanismen udløses således fra mave-tarmkanalen og er ikke i overensstemmelse med MCS beskrivelsen (Eaton, 2000).

Der findes dog en lille undergruppe af personer, som reagerer på fødemidler, men på et senere tidspunkt har udviklet duftoverfølsomhed, der udløser MCS gener.

Den bagvedliggende mekanisme for FMI er ukendt, og syndromet er ikke anerkendt som en sygdom.

Porfyri

Nogle MCS-patienter har symptomer, som også ses ved porfyri, der er en stofskiftesygdom med gener fra flere organsystemer: Huden, nervesystemet, hæmoglobinsyntesen. Typiske gener er mørk farvet urin, mavekramper og hudreaktion ved udsættelse for sollys. Ifølge specialister kan der ikke påvises nogen sammenhæng mellem de to sygdomsbilleder. Det drejer sig om to sygdomme på samme tid hos den samme person (Ziem, 1995).

Det er påfaldende, at der er fundet en ophobning af MCS-tilfælde hos porfyripatienter, men foreløbig er der ikke fundet en sygdomsmekanisme hos patienter med porfyri, der ville kunne forklare mekanismen ved MCS.


2.4 Kommentar

MCS er et diffust sygdomsbillede med subjektive, ikke-specifikke symptomer, uklare bagvedliggende mekanismer og mange forskellige navne. MCS tilhører gruppen af såkaldte miljøsygdomme, i hvilken der også findes andre, dårligt afgrænsede syndromer med ukendt årsag og symptomer, som ligner MCS. Muligheden for sammenblanding eller forveksling med disse er stor.

Denne rapport koncentrerer sig udelukkende om MCS.