Orientering fra Miljøstyrelsen nr. 7, 2002

Punktkilder 2001

Det nationale program for overvågning af vandmiljøet; Fagdatacenterrapport

Indhold

Forord
    
1 Indledning
1.1 Baggrund for opgørelserne
1.2 Ansvarsfordeling
    
2 Renseanlæg
2.1 Resultater
2.1.1 Antal, størrelsesfordeling og renseniveau
2.1.2 Kapacitet og belastning til renseanlæggene
2.1.3 Industribelastningen til renseanlæggene
2.1.4 Vandmængder til renseanlæggene
2.1.5 Stofbelastning i tilløbet til renseanlæggene
2.1.6 Antal prøver, afløbskrav og analyser
2.1.7 Renseanlæg omfattet af Vandmiljøplanen
2.1.8 Samlet udledning fra renseanlæg
2.1.9 Renseeffektivitet
2.1.10 Miljøfremmede stoffer og tungmetaller
2.1.11 Tilsyn med renseanlæg
2.2 Diskussion
    
3 Særskilte industriudledninger
3.1 Resultater
3.1.1 Spildevandsmængder
3.1.2 Organisk stof og næringssalte
3.1.3 Tungmetaller og miljøfremmede stoffer
3.2 Diskussion
    
4 Regnbetingede udløb
4.1 Resultater
4.1.1 Opgørelsesmetoder
4.1.2 Nedbør
4.1.3 Kloaksystemet
4.1.4 Udledning af næringssalte og organisk stof
4.1.5 Overløb i forhold til udledning fra renseanlæg større end 5000 PE
4.1.6 Usikkerhed på belastningsopgørelse
4.2 Diskussion
    
5 Bebyggelse i det åbne land
5.1 Resultater
5.1.1 Videngrundlag, antal ejendomme, renseklasser og -metoder
5.1.2 Udledte mængder af næringsstoffer og spildevand
5.1.3 Amternes regionplanlægning
5.1.4 Kommunernes spildevandsplanlægning
5.1.5 Overensstemmelse mellem spildevandsplaner og regionplaner
5.2 Diskussion
    
6 Ferskvandsdambrug
6.1 Resultater
6.1.1 Dambrugenes beliggenhed og størrelse
6.1.2 Produktion og anvendt fodermængde
6.1.3 Udvikling i produktion og foderforbrug
6.1.4 Dambrugenes udledning af organisk stof, fosfor og kvælstof
6.1.5 Udviklingen i udledningerne siden 1989
6.1.6 Analysebaseret beregning af udledningen
6.1.7 Miljøfremmede stoffer
6.1.8 Diskussion og konklusion
    
7 Saltvandsbaseret fiskeopdræt
7.1 Resultater
7.1.1 Lokalisering
7.1.2 Udledninger
7.1.3 Regulering med videre.
7.1.4 Udledninger
7.2 Diskussion
    
8 Oversigt over belastningerne
8.1 Næringsstoffer
8.1.1 Belastning til ferskvand
8.1.2 Marin belastning
    
9 Sammenfatning
9.1 Udledningen af næringsstoffer fra punktkilder
9.2 Udledningen af næringsstoffer til marine områder og ferskvand
9.3 Miljøfremmede stoffer og tungmetaller
    
10 Reference- og litteraturliste
    
Bilagsfortegnelse
    
Bilag 1: Renseanlæg
    
Bilag 2: Industrielle punktkilder
    
Bilag 3: Regnvandsbetingede udløb
    
Bilag 4: Spredt bebyggelse m.v.
    
Bilag 5: Belastningsopgørelse

 

Forord

Denne rapport er udarbejdet af Miljøstyrelsen, som er fagdatacenter for punktkilder. Rapporten er udarbejdet i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen, med udgangspunkt i data indsamlet fra Amterne.

Rapporten er et led i NOVA 2003 og danner sammen med de øvrige fagdatacenterrapporter for jord, atmosfæren, ferskvand, landovervågning, marine områder samt grundvandet grundlaget for en samlede vurdering af vandmiljøets tilstand og belastning.

Grundlaget for fagdatacenterrapporten om punktkilder er amternes årlige indberetning af resultaterne af overvågningen med de enkelte punktkilder, samt amternes punktkilderapporter.

 

1 Indledning

1.1 Baggrund for opgørelserne
1.2 Ansvarsfordeling

NOVA 2003 er et samarbejde mellem Miljøstyrelsen, Danmarks Miljøundersøgelser, Skov- og Naturstyrelsen, Danmarks Geologiske Undersøgelser, amterne og Københavns/Frederiksberg kommuner.

Overvågningsprogrammet har permanent karakter, og det første program blev iværksat i slutningen af 1980erne. Programmet revideres jævnligt. Dette program kaldes det nationale program for overvågning af vandmiljøet 1998 – 2003 (NOVA 2003) og er trådt i kraft den 1. januar 1998.

Det overordnede formål med overvågningsprogrammet for punktkilder er:
gennem prøvetagning på udledninger fra renseanlæg, regnbetingede udløb og særskilte industrielle udledninger, at gøre det muligt at følge effekterne af reduktionsprogrammerne for kvælstof, fosfor, organisk stof, tungmetaller og miljøfremmede stoffer,
at udarbejde en opgørelse af udledningen af husspildevand uden for kloakopland,
at opgøre belastning med organisk stof, næringsstoffer, relevante tungmetaller og miljøfremmede stoffer fra ferskvandsdambrug og fra saltvandsbaseret fiskeopdræt,
at beregne belastningsbidraget til ferskvand og havet fra punktkilder,
at danne grundlag for opgørelse af afstrømningsbidraget fra diffuse kilder.

I belastningsopgørelserne for punktkilder indgår data for renseanlæg, industriudledninger, regnbetingede udledninger, spredt bebyggelse, ferskvandsdambrug samt saltvandsbaseret fiskeopdræt. Datagrundlaget for opgørelse af belastningen for de enkelte punktkilder er ikke det samme. På de største kilder ligger der en række måledata til grund for opgørelserne, mens der på de mindre kilder anvendes teoretiske beregninger.

1.1 Baggrund for opgørelserne

Belastningsopgørelsen for renseanlæggene omhandler samtlige renseanlæg større end 30 PE. For majoriteten af renseanlæggene er udledningen beregnet på basis af udløbsprøver. For anlæg større end 1.000 PE udtages prøverne vandføringsvægtet mindst 12 gange årligt, mens der for mindre anlæg accepteres færre prøver. Til at udforme opgørelserne for miljøfremmede stoffer og tungmetaller er der udvalgt 37 renseanlæg, hvor der analyseres for en række tungmetaller og miljøfremmede stoffer i såvel tilløbs- , udløbs- som slamprøver. På disse anlæg gennemføres 4 prøveudtagningskampagner af hver én uges varighed for spildevandsprøver, mens der for slam udtages stikprøver.

Belastningsopgørelsen for særskilte industriudledninger omhandler samtlige industrielle udledninger større end 30 PE. For de enkelte industrier er udledningen beregnet på basis af udløbsprøver. Industrier er inddelt i klasser efter udledningens størrelse, og for de forskellige klasser er der fastsat et mindste antal afløbsprøver pr. år. Fra de største udledere skal der foreligge mindst 12 prøver pr. år, og ved mindre udledninger accepteres færre prøver.

Måleprogrammet for tungmetaller og miljøfremmede stoffer omfatter 17 udvalgte virksomheder. Der analyseres for stoffer, der er relevante i forhold til nuværende og tidligere produktion på virksomhederne. Den første målerunde for miljøfremmede stoffer og tungmetaller fandt sted i år 2000. Anden målerunde er fordelt på årene 2001-2003. Opgørelsen af miljøfremmede stoffer og tungmetaller for dette år er baseret på virksomhedernes egenkontroldata samt amternes tilsynsdata.

Belastningsopgørelsen for de regnbetingede udløb omhandler samtlige overløbsbygværker og samtlige udledninger af separat overfladevand. Udledningen fra det enkelte udløb er baseret på en teoretisk beregning, som oftest med et datagrundlag, der svarer til, hvad der findes i de kommunale spildevandsplaner.

Derudover er der et intensivt måleprogram, hvor der på enkelte udvalgte udløb gennemføres sammenhængende målinger af nedbør og udledning. Dette måleprogram skal bruges til at forbedre beregningsforudsætningerne i det generelle program.

Fra og med 1999 er der gennemført et mindre, intensivt måleprogram i to amter. Der måles i separate udløb fra befæstede arealer og for overløb fra fælleskloakerede områder for tungmetaller og miljøfremmede stoffer.

Belastningsopgørelsen fra den spredte bebyggelse omhandler samtlige spildevandudledninger mindre end 30 PE uden for kloakopland. Belastningsopgørelsen er en teoretisk beregning, der først og fremmest er baseret på optælling af ejendomme og erfaringstal. Så vidt muligt anvendes tillige en konkret viden om de faktiske spildevandsaflednings forhold for den enkelte ejendom.

Belastningsopgørelsen fra dambrug baseres på amternes oplysninger. Belastningsopgørelsen er en teoretisk beregning baseret på viden om produktion, foderforbrug og renseforanstaltninger på det enkelte dambrug.

Belastningsopgørelsen for saltvandsbaserede fiskeopdræt (havbrug og saltvandsdambrug) baseres på havbrugernes oplysninger om produktion og foderforbrug.

For ferskvandsdambrug og saltvandsbaseret fiskeopdræt skal der i relation til tungmetaller og miljøfremmede stoffer fortrinsvis indberettes om brug af sygdomsbekæmpelsesmidler og hjælpestoffer.

1.2 Ansvarsfordeling

Denne rapport er udarbejdet af medarbejdere fra såvel Miljøstyrelsen (MST) som Skov- og Naturstyrelsen (SNS). De enkelte afsnit er udarbejdet af:
Forord, indledning, oversigt over belastninger og sammenfatning, Karin Laursen (Miljøstyrelsen)
Ferskvandsdambrug, Jan Steinbring Jensen (Skov- og Naturstyrelsen)
Saltvandsbaseret fiskeopdræt, Torben Wallach (Miljøstyrelsen)
Regnbetingede udløb, Vibeke Plesner (Miljøstyrelsen)
Spredt bebyggelse, Line Hollesen (Miljøstyrelsen)
Industrier, Steen Pedersen og Mette Wolstrup Pedersen (Miljøstyrelsen)
Renseanlæg, Karin Laursen og Vibeke Plesner (Miljøstyrelsen)

 

2 Renseanlæg

2.1 Resultater
2.1.1 Antal, størrelsesfordeling og renseniveau
2.1.2 Kapacitet og belastning til renseanlæggene
2.1.3 Industribelastningen til renseanlæggene
2.1.4 Vandmængder til renseanlæggene
2.1.5 Stofbelastning i tilløbet til renseanlæggene
2.1.6 Antal prøver, afløbskrav og analyser
2.1.7 Renseanlæg omfattet af Vandmiljøplanen
2.1.8 Samlet udledning fra renseanlæg
2.1.9 Renseeffektivitet
2.1.10 Miljøfremmede stoffer og tungmetaller
2.1.11 Tilsyn med renseanlæg
2.2 Diskussion

Overvågningsprogrammet for renseanlæg omfatter samtlige renseanlæg i Danmark større end 30 PE. Resultaterne af overvågning siden Vandmiljøplanens start viser, at der er en fortsat udvikling mod bedre rensning og mindre udledning.

Overvågningsprogrammet for renseanlæg omfatter data for renseniveau, kapacitet og belastning samt, på så godt som muligt et grundlag, belastningens fordeling mellem husholdning og industri.

Der indberettes udledte mængder af vand, organisk stof (O), kvælstof (N) og fosfor (P), samt et skøn for, hvor stor en del af det indkomne vand der repræsenterer indsivning. Samtidig indberettes tilgængelige NPO-data for tilledning til renseanlægget. For de parametre, der er udlederkrav til, indberettes krav, afløbskoncentration, kravoverholdelse samt antallet af prøver, der ligger til grund for vurdering af kravoverholdelsen.

Målinger af miljøfremmede stoffer og tungmetaller foregår på de 37 udvalgte renseanlæg, hvor der – for majoriteten af anlæggene – foretages to analyserunder på hvert anlæg i perioden 1998 til 2003.

2.1 Resultater

Udledningen i 2001 er opgjort til 2251 tons organisk stof målt som BI5, 4219 tons kvælstof og 470 tons fosfor. Reduktionen i udledning fra midten af firserne og frem til 2001, er for de tre parametre nu oppe på henholdsvis (O,N,P) 96%, 79% og 92%.

2.1.1 Antal, størrelsesfordeling og renseniveau

Det samlede antal renseanlæg større end 30 PE fordelt mellem kommunale og private anlæg, samt udviklingen i de seneste 11 år, fremgår af tabel 2.1.

Tabel 2.1
Antallet af kommunale og private renseanlæg i 1989 og 2001

År

Kommunale anlæg

Ændring

Private anlæg

Ændring

Total

1989

1.622

 

358

 

1.980

2001

1.066

556

245

113

1.311


Som det fremgår, er der sket et fald i antallet af renseanlæg, og udviklingen går fortsat i retning af en koncentrering af rensningen på større og færre anlæg. Trods denne udvikling foregår spildevandsrensningen dog stadig på mange små og få store renseanlæg. Dette kan ses af tabel 2.2, hvor størrelsesfordelingen for samtlige anlæg er vist.

Som det fremgår af tabellen, er det de få store renseanlæg, der behandler den altovervejende andel af spildevandsmængden.

Tabel 2.2
Renseanlæggenes størrelsesfordeling i 2001

Anlægskapacitet

Antal renseanlæg

Belastning i % af
belastning på alle anlæg

> 30 PE

1311

100%

> 500 PE

673

99%

> 2.000 PE

448

98%

> 5.000 PE

273

93%

> 15.000 PE

132

84%

> 50.000 PE

63

69%

> 100.000 PE

29

48%


For hvert renseanlæg er oplysninger om renseniveau beskrevet ved en rensemetode. Der benyttes 28 forskellige koder til at beskrive rensemetoderne, og disse kan, for at kunne lave overskuelige oversigter, slås sammen i grupper.

I 2001 var 286 renseanlæg af typen MBNDK eller tilsvarende rensning, hvilket vil sige renseanlæggene er dimensioneret til at fjerne organisk stof, kvælstof og fosfor, svarende til et højt renseniveau. Disse 286 renseanlæg behandlede 87% af den samlede spildevandsmængde.

I 1989 var der kun 59 sådanne anlæg, og de behandlede ca. 10% af den samlede spildevandsmængde.

For de 245 private renseanlæg, der er registreret i 2001, er der hovedsageligt tale om små mekaniske eller biologiske renseanlæg. Den samlede spildevandsmængde behandlet på disse anlæg udgør på landsplan under 1%.

Der er i 2001 registreret 116 anlæg, hvor spildevandet nedsives. Heraf er de 25 anlæg kommunale, mens de øvrige er private anlæg. Det samlede antal PE, som disse anlæg belastes med, udgør ca. 15.500 PE. I forhold til 2000 er antallet af nedsivningsanlæg det samme, dog er belastningen til disse faldet med ca. 5.000 PE. Anlæggene behandler fortsat under 1% af det samlede spildevand.

2.1.2 Kapacitet og belastning til renseanlæggene

Kapaciteten for et renseanlæg betegner anlæggets kapacitet til at fjerne organisk stof, hvor 1 PE = 60g BI5/døgn. De data, der indsamles, betegner anlæggets faktiske kapacitet og ikke den godkendte kapacitet.

Belastningen er for hovedparten af de større renseanlæg fundet ud fra sammenhørende tilløbsmålinger af BI5 og vandmængdemålinger. PE-tallet giver dermed indirekte belastningen på renseanlæggene med organisk stof.

Den samlede belastning i 2001 udgør 8,2 mill. PE, mens den samlede kapacitet udgør 12,5 mill. PE.

At anlæggene har større kapacitet end belastningen skyldes, at der også skal renses effektivt under spidsbelastninger.

2.1.3 Industribelastningen til renseanlæggene

Amterne har rapporteret data om industribelastningen i tilløbet til renseanlæggene på baggrund af oplysninger om vand- eller stofmængder for industrier i oplandet til det enkelte anlæg. I langt de fleste tilfælde er der tale om skøn, idet baggrunden for beregning af disse data ofte ikke er fyldestgørende. Der er i alt data for industribelastning for 721 anlæg, hvilket svarer til at der er data for industribelastningen for 85% af den samlede belastning. Vejle Amt har ikke rapporteret data for noget anlæg i amtet.

Figuren 2.1 viser belastningen i tilløbet til anlæggene i forhold industribelastningen udtrykt i procent.

 

Figur 2.1
Industribelastningen i forhold til den samlede belastning

Industribelastningen beregnet på landsplan udgør i gennemsnit 38% af den samlede belastningen, beregnet som vægtet gennemsnit ud fra den samlede belastning. Af figur 2.1 fremgår det, at det især er de større renseanlæg der er belastet med industrispildevand.

2.1.4 Vandmængder til renseanlæggene

For 678 renseanlæg er der i 2001 oplysninger om den målte vandmængde pr. døgn, og ud fra dette tal og oplysninger kan den gennemsnitlige vandmængde beregnes i liter/PE døgn. Den gennemsnitlige vandmængde pr. PE pr. døgn er for de enkelte anlæg 522 l/PE døgn.

Det vægtede gennemsnit er derimod på 237 l/PE døgn, hvilket viser, at vandmængden pr. PE er mindre på de store renseanlæg. Vægtningen er her foretaget efter renseanlæggets belastning i PE.

Til sammenligning var det vægtede gennemsnit i 2000 235 l/PE døgn, mens det i det meget nedbørsrige 1999 var 278 l/PE døgn. Variationen i vandmængde pr. PE skyldes først og fremmest regnvand og indsivning/udsivning. Tilslutning af industrispildevand, der er meget tyndt eller meget tykt, kan også være af betydning.

Den totale vandmængde er på 2,0 mill. m3/døgn svarende til 720 mill. m3/år. Vandmængden indeholder udover husholdnings- og industrispildevand også regnvand og indsivningsvand.

Der er udsving i den samlede udledning fra år til år og der er en meget tæt sammenhæng mellem mængden af nedbør og den samlende mængde spildevand i tilløbet til renseanlæggene.

På baggrund af opgørelserne i afsnittet om de regnbetingede udledninger kan det beregnes, at der i et normalår udledes ca. 100 mill. m3 regnvand gennem renseanlæggene, hvilket svarer til ca. 10% af de samlede udledninger.

Selvom denne vandmængde kan variere betydeligt år for år som følge af nedbørens karakteristika, kan udsvingene i den samlede spildevandsmængde imidlertid ikke alene forklares med regnvand.

Der er sandsynligvis tale om udsving i indsivningen til kloaknettet indirekte forårsaget af nedbøren, idet det ikke anses for sandsynligt alene at relatere udsvingene til spildevandsproducenterne.

I 2001 er der indberettet oplysninger om indsivning eller udsivning for mere end 800 anlæg. I forhold til den samlede spildevandsmængde til renseanlæggene, hvor der er indberettet et skøn for indsivning, kan den samlede indsivning beregnes til 24%. Der er 6 anlæg, hvor der samlet over året foregår en udsivning.

Indsivningen på langt de fleste anlæg ligger mellem 10% og 50%, hvilket kan ses af tabel 2.3.

Tabel 2.3
Procentvise indsivning i forhold til antal renseanlæg og vandmængde i procent 2001

Indsivning %

Antal anlæg

Vandmængde (%)

<0

6

<1

0-25

410

58

25-50

241

31

50-75

106

8

75-

41

3

2.1.5 Stofbelastning i tilløbet til renseanlæggene

I 2001 er tilgængelige data for stofbelastningen i tilløbet til anlæggene indberettet for lidt over halvdelen af renseanlæggene. I tabel 2.4 er vist det samlede gennemsnit, belastningen pr. PE og antallet af renseanlæg der indgår i beregningerne, for COD, total kvælstof og total fosfor.

Beregningerne er foretaget med udgangspunkt i summer for den enkelte parameter, og således er gennemsnittet flowvægtet, mens PE belastningen er vægtet ud fra data om belastningen.

Tabel 2.4
Data for COD, total kvælstof og total fosfor i tilløbet til renseanlæggene

Stofnavn

Gennemsnit
(mg/l)

PE belastning
(g/PE/d)

Antal anlæg

BI5 (mod. og umod)

203

(~60)

1027

COD

495

130

852

Total kvælstof

43

13,9

936

Total fosfor

9,4

2,9

944


Der er stor usikkerhed forbundet med opgørelsen vist i tabel 2.4, idet der for det enkelte anlæg kun er få målinger i tilløbet til anlægget. Det er derfor ikke umiddelbart muligt at konkludere om, der reelt er sket en udvikling i PE belastningen som følge af f.eks. ændret produktanvendelse, indførelse af renere teknologi, rensning ved kilden eller lignende.

På trods af den usikkerhed, der er forbundet med opgørelserne af belastningen i tilløbene til renseanlæggene, kan der dog ses en sammenhæng mellem industribelastningen, indsivning og den koncentration, der kan beregnes i tilløbet til renseanlægget. I tabel 2.5 ses industribelastning i procent af samlet belastning og indsivning i forhold til samlet mængde spildevand sammenholdt med gennemsnitstal koncentrationen i tilløbet.

Tabel 2.5
Data for COD, total kvælstof og total fosfor i tilløbet til renseanlæggene, beregnet i forhold til industribelastning og indsivningsprocenter.

Industri-
belastning (%) og Indsivning (%)

Industribelastning

Indsivning

COD
mg/l

Total kvælstof
mg/l

Total fosfor
mg/l

COD
mg/l

Total kvælstof
mg/l

Total fosfor
mg/l

0-25

445

40

8,8

521

42

10

25-50

542

39

8,8

475

39

9

50-75

656

42

9,4

461

45

10

75-

935

57

12,9

382

35

8

2.1.6 Antal prøver, afløbskrav og analyser

Der er i 2001 udtaget 11.743 afløbsprøver på 995 kommunale renseanlæg, dvs. i gennemsnit 11 afløbsprøver pr. anlæg. Da der i 2001 var 1.066 kommunale renseanlæg betyder det, at der for 71 kommunale renseanlæg ikke foreligger afløbsprøver.

Antallet af afløbsprøver pr. anlæg er ikke jævnt fordelt. Der udtages flest prøver på de store anlæg og de anlæg, hvor udledningen har størst betydning for recipienten. Som det fremgår af tabel 2.6, er det mest udbredte, at udtage mere end 12 afløbsprøver pr. år. Det fremgår endvidere, at der kun på en mindre del af den samlede spildevandsudledning tages mindre end 12 prøver pr. år.

Tabel 2.6
Antal afløbsprøver udtaget i 2001.

Antal prøver/år

Antal kommunale anlæg

Spildevandsmængde i %

0

71

<1

1 – 5

62

<1

6

178

<1

7 – 11

74

<1

12

423

15

13 – 17

149

9

18 – 24

76

37

> 24

33

38

I alt

 

 


Afhængig af renseanlæggets størrelse og udledningens betydning fastsættes der krav til forskellige parametre, og afløbskvaliteten måles. I bilag 1.5 og bilag 1.6 er der vist en række tabeller med resultaterne for 2001 for stofferne organisk stof som COD og BI5, kvælstof, fosfor, ammonium-ammoniak, suspenderet stof og bundfældeligt stof. Tabellerne viser gennemsnitlige kravværdier, gennemsnitlige afløbsresultater samt minimum- og maksimumværdier fordelt på de enkelte renseniveauer.

Organisk stof måles som henholdsvis COD og BI5. BI5 kan endvidere måles som umodificeret eller som modificeret. Ved måling af BI5 modificeret, analyseres ikke for den del af iltforbruget, som skyldes nitrifikation.

Af de krav der er rapporteret til Miljøstyrelsen, er det ammonium-ammoniak kravene, der oftest overskrides. Der er i alt stillet krav om fjernelse af ammonium-ammoniak til 659 renseanlæg, heraf er der mere end 200 anlæg, der har både sommer og vinterkrav. Af de 659 renseanlæg er der 40 anlæg (6%), som ikke overholder kravet til ammonium-ammoniak reduktion. 2 anlæg har overskredet såvel sommerkravet som vinterkravet.

2.1.7 Renseanlæg omfattet af Vandmiljøplanen

269 renseanlæg var i 2001 omfattet af Vandmiljøplanens krav om rensning for fosfor eller rensning for fosfor, kvælstof og organisk stof.

Antallet af renseanlæg, der er omfattet af Vandmiljøplanen svinger lidt fra år til år. Spildevandsmængden, der behandles på de 269 renseanlæg, udgør ca. 90% af den samlede spildevandsmængde, der tilledes samtlige renseanlæg. Afløbskvaliteten fra disse renseanlæg er derfor altafgørende for den samlede udledning.

I bilag 1.7a er der for hvert af de 269 renseanlæg anført data for tilledningen til anlæggene. I bilag 1.7b vises data for udledning, renseniveau, kapacitet, belastningen og spildevandsudledning samt for de fire parametre COD, BI5, kvælstof og fosfor kravværdier og gennemsnit af målinger. For BI5-værdier er der angivet såvel modificerede som umodificerede værdier. Endvidere er der for kvælstof også angivet eventuelle sommerværdier.

Det skal understreges, at det forhold, hvorvidt et renseanlæg er medtaget i tabellen, ikke i sig selv er afgørende for, hvorvidt det pågældende renseanlæg i juridisk forstand er omfattet af Vandmiljøplanens bestemmelser.

Af de 269 renseanlæg var der i 2001 251 renseanlæg med BI5-krav på 15 mg/l eller derunder. Et anlæg overholdt ikke den stillede kravværdi.

Der var 258 renseanlæg med COD-krav på 75 mg/l eller derunder. Ét anlæg overholdt ikke den stillede kravværdi. 264 renseanlæg havde fosforkrav mindre end eller lig 1,5 mg/l, af disse var der ét anlæg som ikke overholdt kravværdien.

For kvælstof var der i 2001 212 renseanlæg, der havde et kvælstofkrav på 8 mg/l eller derunder. Langt de fleste anlæg havde en kravværdi til kvælstof på 8 mg/l, idet kun 19 anlæg havde en lavere kravværdi. Af de 212 anlæg var der 5 anlæg, der ikke overholdt den stillede kravværdi.

2.1.8 Samlet udledning fra renseanlæg

Udledningen i 2001 er opgjort til 2.550 ton organisk stof målt som BI5, 4.220 ton kvælstof, 470 ton fosfor og 720 mio. m3 spildevand. Udledningen i 2001 er på samme niveau som i 2000.

I figur 2.2 er vist udledningen af NPO før Vandmiljøplanen, dvs. midten af firserne, i årene 1989 til 2001 og endelig er prognosen for udledningen efter Vandmiljøplanen vist.

 

Figur 2.2
Udviklingen i udledningen fra renseanlæg frem til 2001.

Reduktionen fra før Vandmiljøplanens vedtagelse, dvs. midten af firserne, og frem til 2001, er for de tre parametre på henholdsvis (O,N,P) 96%, 79% og 92%.

2.1.9 Renseeffektivitet

I 2001 er der data for tilledningen af organisk stof, kvælstof og fosfor. For hvert anlæg, hvor der findes tilledningsdata, er disse sammenholdt med data for udledning. Således er der beregnet en renseeffektivitet for hvert anlæg. Der er fundet meget stor variation i den beregnede renseeffektivitet for de enkelte anlæg. Denne variation kan i nogen grad forklares med, at amterne i visse tilfælde anvender erfaringstal for tilledningen, som derefter er sammenholdt med de faktiske målte udledninger for anlæggene.

Figur 2.3 viser den beregnede renseeffektivitet for organisk stof, kvælstof og fosfor fordelt på anlægstyper. Renseeffektiviteten for organisk stof er beregnet på baggrund af data for COD, idet der for denne parameter er indberettet flere data end for BI5. Renseeffektiviteten beregnet på baggrund af organisk stof målt som BI5 (mod) er typisk større end renseeffektiviteten beregnet med data for COD.

 

Figur 2.3
Renseeffektivitet fordelt på anlægstyper for organisk stof, total kvælstof og total fosfor.

Det fremgår af figur 2.3 at renseeffektiviteten for anlæg af typen MBNDK ligger omkring 90% for alle de tre viste parametre. Da 87% af den samlede spildevandsmængde renses i denne type anlæg, betyder det, at størsteparten af spildevandet i Danmark renses meget effektivt.

For de øvrige anlægstyper er renseeffektiviteten som forventet. Fjernelse af kvælstof er dog relativ høj på de mekanisk kemiske, mekanisk biologisk og mekaniks biologisk kemiske anlæg.

2.1.10 Miljøfremmede stoffer og tungmetaller

Måleprogrammet for miljøfremmede stoffer og tungmetaller er sammensat således, at der i 2000 var målt én gang på samtlige renseanlæg der er udvalgt i programmet. I punktkilderapporten for 2000 er der beregnet udledningsmængder for de første tre års målinger. Disse værdier for den samlede udledning af miljøfremmede stoffer og tungmetaller vil blive gentaget når de næste tre års målinger foreligger – altså med data for 2003.

De 37 anlæg, der er med i overvågningsprogrammet, repræsenterer ca. 45% af den samlede spildevandsmængde. Samtidig udgør kapaciteten for disse anlæg ligeledes ca. 45% af den samlede kapacitet. Industribelastningen i tilløbet til de anlæg, hvor der er målt miljøfremmede stoffer og tungmetaller er gennemsnitligt omkring 35%, hvilket svarer nogenlunde til landsgennemsnittet.

Af de 37 anlæg, hvor der er måles for miljøfremmede stoffer og tungmetaller, er der 33 anlæg, der er dimensioneret til kvælstof- og fosforfjernelse, og disse anlæg renser generelt spildevandet bedre end de nationalt stillede krav. Fire anlæg er mindre anlæg med mekanisk og mekanisk biologisk rensning. Miljøstyrelsen finder disse anlæg tilnærmelsesvis repræsentative for håndteringen og sammensætningen af spildevand i Danmark.

I 2001 er der gennemført målinger på 10 renseanlæg fordelt over landet. I de følgende tabeller er der medtaget data for disse 10 anlæg samt for de 37 anlæg, hvor der er blevet målt i perioden fra 1998 til 2000.

Den samlede nationale middelværdi er beregnet ved at midle de fire målinger for hvert anlæg i hhv. tilløb og afløb, dvs. middelværdien for det enkelte anlæg i tilløb og afløb er herved fremkommet. Herefter er der beregnet en national middelværdi ved at tage middelværdien for alle de anlæg, hvor der er målt den pågældende parameter. Middelværdierne er således ikke vægtet efter anlæggenes størrelse.

Middelværdien for hvert anlæg er forsøgt vægtet flowproportionalt, men da denne vægtning ikke har vist sig at have indflydelse på niveauet set på landsplan, er der i den videre databehandling benyttet den almindelige middelværdi – som er beskrevet i det ovenstående.

Når en analyseværdi er under detektionsgrænsen, er det vurderet ud fra de samlede målinger, hvorvidt der kan anvendes en værdi for analysen på ½ gange detektionsgrænsen i de videre beregninger. Hvis det samlede antal analyser for den pågældende parameter i mere end 50% af tilfældene er over detektionsgrænsen, er der benyttet ½ gange detektionsgrænsen i de videre beregninger. Modsat – hvis der ikke er 50% af analyserne over detektionsgrænsen, er der ikke beregnet et nationalt gennemsnit, men alene beregnet en middelværdi for de analyser der er over detektionsgrænsen. I de tilfælde, hvor mere end 50% af analyserne er under detektionsgrænsen, kan der ikke umiddelbart benyttes en værdi på ½ gange detektionsgrænsen. Dette skyldes, at en tilnærmelse til den sande værdi for analysen under detektionsgrænsen lige så godt kan være tæt på 0 som på ½ gange detektionsgrænsen. I bilagene for miljøfremmede stoffer og tungmetaller er det angivet med *, hvis en middelværdi alene er beregnet ved en middelværdi for de analyser der er over detektionsgrænsen. Disse data er alene medtaget i bilagene. I bilagene kan antallet af enkelte analyser, antal målinger over detektionsgrænsen og antal anlæg med måling endvidere ses.

Fraktilerne, hhv. 5% og 95%, er beregnet på baggrund af spredningen i middelværdierne for hvert anlæg. Tabellen viser tillige antallet af enkelte analyser, antal målinger over detektionsgrænsen og antal anlæg med måling.

Tabel 2.7 viser middelværdi, 5% og 95% fraktiler for indholdet af tungmetaller i ind- og udløb for de renseanlæg, i perioden 1998 til 2001. Middelværdien er beregnet som beskrevet i det ovenstående. Fraktilerne, hhv. 5% og 95%, er beregnet på baggrund af spredningen i middelværdierne for hvert anlæg.

Tabel 2.7
Middelværdier og fraktiler for tungmetaller i indløb og udløb, 1998-2001

 

Indløb

Udløb

Indløb

Middel
µg/l

5%
µg/l

95%
µg/l

Middel
µg/l

5%
µg/l

95%
µg/l

Arsen

3,3

1,0

9,8

2,03

0,42

5,76

Bly

17

4,2

36

2,35

0,36

7,55

Cadmium

0,6

0,1

1,8

0,14

0,01

0,68

Chrom

9,5

2,1

20

1,92

0,40

4,52

Kobber

87

20

239

7,71

1,80

27,07

Kviksølv

0,5

0,1

1,6

0,17

0,02

0,39

Nikkel

12,5

3,3

34

7,33

1,68

20,35

Zink

272

86

618

110

33,4

364


Af faktilerne angivet i tabel 2.7 ses at spredning i data er stor i forhold til middelværdien. Dette udtrykker, at der kan være en forskel i spildevandssammensætningen fra anlæg til anlæg afhængigt af, hvilke industrier mv. der er tilsluttet det enkelte anlæg.

I forhold til de undersøgelser, Miljøstyrelsen gennemførte i 1994 og 1996, ligger de målte værdier for 1998-2001 inden for den samme størrelsesorden. Der er stor spredning på spildevandets indhold af tungmetaler afhængigt af hvilke industrier mv. der er tilsluttet det enkelte anlæg.

Sammenlignes koncentrationerne af tungmetaller i spildevandet med de kvalitetskrav, der skal være opfyldt i vandmiljøet, ligger udløbskoncentrationerne generelt på niveau med de fastsatte kvalitetskrav, jf. Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 921 af 8. oktober 1996. De målte koncentrationer i det udledte spildevand vurderes ikke umiddelbart at give anledning til kritiske forhold i forhold til de fastlagte krav til vandmiljøet.

For de øvrige stofgrupper er middelværdi og fraktiler angiver i tabel 2.8. I de tilfælde hvor der har været et under 50% af analyserne under detektionsgrænsen er der ikke angivet en middelværdi. I bilag 1.9 er der angivet mere detaljerede data for de analyserede parametre.

For de enkelte stofgrupper er der i det nedenstående givet en kort gennemgang.

Under gruppen pesticider er der målt for aldrin, dieldrin, endrin, gamma lindan og isodrin. I tilløbet til renseanlæggene findes aldrin og isodrin i ca. 20% af målingerne. I afløbet fra renseanlæggene findes pesticiderne generelt med en hyppighed på under 10%. (se bilag 1.9)

For de alifatiske aminer er der to renseanlæg der har gennemført målinger. På grund af det lave antal er disse data er ikke rapporteret.

Lagt de fleste aromatiske kulbrinter findes hyppigt i tilløbene til renseanlæggene, mens det er 2 methylnaphtalen og trimethylnaphtalen der findes hyppigst i aflønet fra renseanlæggene.

For phenolforbindelserne er det bisphenol A, nonylphenolerne og phenol der findes hyppigst i afløbet fra anlæggene.

Af de 17 halogenerede alifatiske kulbrinter de måles for i programmet er det chloroform der findes hyppigst i tilløb og afløb fra renseanlæggene. De øvrige halogenerede alifatiske kulbrinter findes kun sjældent i spildevandet.

I perioden fra 1998 til 2001 er der målt PCBere på de udvalgte renseanlæg, og der er gennemført analyser for følgende congener: # 28 # 31, # 52, # 101, # 105, # 118, # 138, # 153, # 156 og # 180. Der er i alt analyseret over 1300 enkelt analyser, og i mindre end 10 tilfælde er der fundet værdier over detektionsgrænsen. Detektionsgrænser er i langt overvejende grad angivet til 0,01 m g/l, dog er der i enkelte tilfælde rapporteret detektionsgrænser både større og mindre end denne værdi.

Af de 20 polyaromatiske kulbrinter (PAHere) der måles for i programmet er det den overvejende del der findes hyppigt i tilløbene til renseanlæggene. Derimod findes PAHerne ikke så hyppigt i afløbet fra renseanlæggene. 2-methylpenantren, phenanthren og pyren findes dog i 20% af de gennemført analyser.

For de fire phosphor-triestre der måles i programmet, måles TCPP, triphenylphosphat, og tributhylphosphat hyppigt både i tilløb og afløb fra renseanlæg.

For gruppen af blødgørere er det tydeligt at de måles hyppigt i tilløbene til renseanlæggene, mens der i afløbet hyppigst findes DEHP.

For LAS er billedet det samme, det måles hyppigt i tilløbene til renseanlægget, mens der kan ses en betydelig reduktion gennem renseanlæggene, således at LAS optræder i ca. 10% af prøverne.

MTBE måles hyppigt både i tilløb og afløb fra renseanlæg. Der ses kun en mindre reduktion i indholdet efter renseprocesserne.

Tabel 2.8
Middelværdier og fraktiler for miljøfremmede stoffer i indløb og udløb, 1998-2001

Stofnavn og gruppe

Indløb

Udløb

 

Middel

5%

95%

Middel

5%

95%

Aromatiske kulbrinter mg/l

1-methyl-napthalen

0,311

0,084

0,863

-

-

-

2 Methylnaphtalen

0,334

0,066

0,969

-

-

-

Benzen

0,448

0,036

1,584

-

-

-

Biphenyl

0,056

0,010

0,140

-

-

-

dimethylnaphthalener

1,095

0,054

3,713

-

-

-

Ethylbenzen

0,285

0,058

0,794

-

-

-

M+P-xylen

1,425

0,412

2,497

-

-

-

methylnaphthanel

0,463

0,036

1,756

-

-

-

Naphtalen

0,526

0,039

2,050

-

-

-

O-xylen

0,427

0,163

0,870

-

-

-

Toluen

1,886

0,659

3,685

-

-

-

trimethylnaphtahlenr

0,840

0,042

4,313

-

-

-

Xylen

0,876

0,174

2,231

-

-

-

Phenolforbindelser mg/l

bisphenol A

1,19

0,05

4,39

0,24

0,05

0,57

nonylphenol(NP1EO)

4,01

0,10

14,0

-

-

-

nonylphenol(NP2EO)

0,73

0,05

1,70

-

-

-

nonylphenoler

3,67

0,48

8,41

0,35

0,05

0,68

octylphenol*

-

-

-

-

-

-

Phenol

36,30

0,2425

98,10

1,80

8,28

8,28

Halogenerede alifatiske kulbrinter mg/l

Chloroform

0,70

0,08

2,27

-

-

-

Tetrachlorethylen

0,23

0,05

0,52

-

-

-

Halogenerede aromatiske kulbrinter mg/l

1,4-Dichlorbenzen

0,13

0,05

0,36

-

-

-

Polyaromatiske kulbrinter mg/l

1-methylpyren*

0,04

0,01

0,14

-

-

-

2-methylphenanthren

0,08

0,01

0,30

 

 

 

2-methylpyren*

0,02

0,01

0,06

 

 

 

Acenaphthen

0,03

0,01

0,14

-

-

-

Antracen

0,04

0,01

0,14

-

-

-

Benz(a)anthracen

0,05

0,01

0,20

-

-

-

benz(a)fluoren*

0,07

0,01

0,28

-

-

-

Benz(ghi)perylen

0,05

0,01

0,38

-

-

-

Benz[a]pyren

0,07

0,02

0,25

-

-

-

Benzfluranthen b+j+k

0,30

0,03

0,39

-

-

-

Benzo(e)pyren

0,07

0,02

0,22

-

-

-

Chrysen

0,09

0,01

0,43

-

-

-

Dibenz(ah)anthracen*

0,04

0,01

0,14

-

-

-

dimethylphenanthren*

0,04

0,01

0,11

-

-

-

Fluoranthen

0,13

0,02

0,23

-

-

-

Fluoren

0,06

0,01

0,15

-

-

-

Indone(1,2,3cd)pyren

0,09

0,01

0,41

-

-

-

phenanthren

0,15

0,02

0,31

-

-

-

Pyren

0,13

0,03

0,23

-

-

-

Triphenylen*

0,04

0,02

0,07

-

-

-

Ether mg/l

MTBE

0,60

0,29

1,05

0,39

0,17

0,62

Blødgører mg/l

Benzylbuthylphthalat

0,96

0,05

3,13

-

-

-

DEHP

17,0

3,6

30,1

2,76

0,25

10,5

di(2-ethylhexyl)adip

0,25

0,05

0,82

-

-

-

Dibuthylphthalat

1,56

0,25

3,28

-

-

-

Diethylphthalat

5,26

0,20

12,9

-

-

-

diisononylphthalat

0,21

0,05

0,40

-

-

-

Anioniske detergenter mg/l

Alkylbenzensulfonat

1662

100

2870

-

-

-

Phosphor-triestre mg/l

Alkylbenzensulfonat

1662

100

2870

-

-

-

Sumparametre mg/l

Carbon,org,NVOC

196600

53390

314370

10760

6140

18390

EOX

12

3

21

1,7

0,23

3,3

Chlor,org,AOX

95

12

368

32,1

14,7

81


I perioden fra 1998 til 2001 er der tillige målt for en række miljøfremmede stoffer og tungmetaller i spildevandsslam fra de udvalgte renseanlæg. Den mængde af slam, der er undersøgt i perioden, svarer til ca. 45% af den samlede mængde slam i Danmark. Omkring 50% af slammet fra de målte anlæg udbringes på landbrugsjord. På landsplan udbringes ca. 60% af den samlede slammængde på landbrugsjord.

Tabel 2.9 viser middelværdier og spredning for indholdet af tungmetaller i slam fra de fire renseanlæg, hvor der er målt i perioden fra 1998 til 2000.

Tabel 2.9
Middelværdier og spredning for miljøfremmede stoffer og tungmetaller i slam

Navn

Middel

5%

95%

Antal anlæg

Antal analyser over DG

Enhed

mg/kgTS

mg/kgTS

mg/kgTS

 

 

Arsen

7,1

1,8

16,3

40

34

Bly

80,7

34,0

130,0

41

28

Cadmium

2,0

0,7

5,4

41

35

Chrom

29,7

13,0

55,2

40

34

Kobber

319,1

82,0

652,0

41

36

Kviksølv

1,5

0,3

4,6

39

36

Nikkel

28,8

12,9

64,0

41

35

Zink

763,6

314,5

1200,0

44

38


Miljøstyrelsen indsamler hvert år data for spildevandsslam fra samtlige danske renseanlæg. Sammenlignes tallene i tabel 2.9 med data fra samtlige renseanlæg ligger de målte værdier for tungmetaller inden for samme størrelsesorden.

I måleprogrammet for slam for 1998-2001 indgår målinger af pesticider. Der er i alt fortaget målinger i slammet på 18 renseanlæg, og der er ikke fundet pesticider ved nogen af analyserne.

For de aromatiske kulbrinter viser analyserne i slam at de generelt findes i slammet og optræder hyppigt.

For phenol forbindelserne i slam findes disse også hyppigt i slammet, dette dog med undtagelse af octhylphenol og disses ethoxylater, som ikke findes i nogen af prøverne. Der er dog kun få prøver.

Der er foretaget ca. 6 analyser af halogenerede alifatiske kulbrinter i slam og disse er ikke fundet ved analyserne.

I slammet viser analyser af de halogenerede aromatiske kulbrinter de samme billede som for spildevandsanalyserne. Dette dog med undtagelse af hexachlorbenzen, der stort set ikke kan måles i spildevandet men optræder hyppigt i slammet.

For de polychlorerede biphenyler (PCB) viser undersøgelserne i slam at der hyppigst kan måles for PBC 101, PCB 138 og PCB 153, mens de øvrige biphenyler kun måles på et mindre antal renseanlæg.

I måleprogrammet skal der måles for en række polyaromatiske kulbrinter (PAH’ere), som hver især rapporteres selvstændigt. Der er rapporteret data for mellem 15 og 30 anlæg, og PAHerne optræder hyppigt på alle anlæggene.

For de fire phosphor-triestre der måles i programmet, måles TCPP og triphenylphosphat hyppigst i slam fra renseanlæg.

For gruppen af blødgørere er det tydeligt at de måles hyppigt i slammet på renseanlæggene, mens det tydeligt fremgår at diisononylphtalat, der findes hyppigt i indløbsprøverne, fjernes via slammet på anlæggene.

LAS det måles hyppigt i slammet, og det fremgår af bilag 1.9 at LAS gennemsnitligt set findes i relativt høje koncentrationer på de undesøgte anlæg.

I måleprogrammet for slam måles for 17 forskellige dioxiner og furaner, som hver især indrapporteres selvstændigt. Analyser af dioxiner og furaner viser, at langt de fleste dioxiner og furaner ligger inden for et måleligt niveau, altså over detektionsgrænsen. I forhold til Miljøstyrelsens tidligere undersøgelse af dioxiner og furaner i slam, ligger de rapporterede værdier på samme niveau. (Miljøstyrelsen 1996)

2.1.11 Tilsyn med renseanlæg

Udover de oplysninger om tilsynet som er indeholdt i de indberettede data i overvågningsprogrammet, har Miljøstyrelsen fået en række supplerende oplysninger fra amterne til brug for udarbejdelse af den særlige tilsynsredegørelse.

Det vil sige, at de resultater, der præsenteres i det følgende, ikke nødvendigvis stemmer overens med de indberettede data, der er indhentet fra overvågningsprogrammet.

De indberettede data indeholder oplysninger om antallet af kommunale renseanlæg i hvert amt. I tilsynsindberetningen er der i alt registreret 1.091 kommunale renseanlæg. Amtet oplyser, om der er overskridelser i forhold til de fastsatte krav.

Af de 1.066 kommunale renseanlæg er der på de 978 foretaget en kontrolberegning af, om udledningstilladelsens stillede vilkår overholdes. Resultaterne viser, at der på 80 anlæg er overskridelse af et eller flere krav, svarende til 7,3 % af det totale antal kommunale renseanlæg, og svarende til 8,1 % af kommunale renseanlæg med kontrollerede krav.

Grundene til, at ikke alle renseanlæg med en udledningstilladelse er blevet kontrolleret, er, at anlægget er blevet nedlagt i kontrolperioden (2001), at der er for få analyseværdier til at kunne foretage en acceptabel beregningsanalyse, eller at der til anlægget ikke er stillet krav, f.eks. nedsivningsanlæg.

Antallet af overskridelser i procent af antal anlæg med kontrollerede krav var fra 1989 til 1995 faldet fra 39% til 25%, men steg i 1996 til 30 %. I 1997 faldt antallet til 20 % og er siden faldet yderligere, således at antallet af overskridelser i procent af anlæg med kontrollerede krav i 2001 var 8,1 %.

Fig. 2.4 viser det totale antal kommunale renseanlæg, antallet af anlæg med kontrollerede krav og antallet af renseanlæg med overskridelser for perioden 1989-2001 for hele landet

 

Figur 2.4
Udviklingen i det totale antal kommunale renseanlæg med kontrollerede krav og antallet af anlæg med overskridelser for hele landet opgjort for perioden 1989-2001.

Som det fremgår af fig. 2.4, har såvel det totale antal anlæg som anlæg med kontrollerede krav været nogenlunde konstant de sidste 4-5 år. Det ses endvidere, at antallet af anlæg med overskridelser er det laveste, der er konstateret i perioden 1989-2001.

Af de 80 kommunale renseanlæg i 2001, der har overskredet deres udledningstilladelse i 2001, har 29 anlæg overskredet deres udledningstilladelse i 2 år eller mere. Det vil modsat sige, at 51 renseanlæg kun har haft overskridelse i 2001 og ikke i 2000. Dette udelukker ikke, at et anlæg på et tidligere tidspunkt kan have overskredet udledningstilladelsen.

Af nedenstående tabel 2.10 fremgår antallet af renseanlæg, der har overskredet i 2,3,4 og 5 år i træk eller mere, fordelt amtsvis. Tilsvarende fremgår antal anlæg med engangsoverskridelse, dvs. i 2001.

Tabel 2.10
Amtsvis opdeling af overskridelser for 2001 i anlæg med overskridelser i mere end fem år i træk ned til enkeltoverskridelser i 2001.

Amt

1 år
(2001)

2 år i træk

3 år i træk

4 år i træk

³ 5 år i træk

I alt

% af antal anlæg m. kontr. krav

København K.

0

0

0

0

0

0

0,0

København

1

0

0

0

0

1

10,0

Frederiksborg

5

0

0

0

0

5

10,9

Roskilde

1

1

1

0

0

3

8,8

Vestsjælland

6

6

1

1

1

15

19,7

Storstrøm

3

3

1

1

0

8

5,4

Bornholm

0

0

0

0

0

0

0,0

Fyn

2

1

0

0

0

3

4,9

Sønderjylland

12

0

1

0

0

13

14,1

Ribe

2

2

0

0

0

4

7,0

Vejle

4

0

1

0

0

5

8,2

Ringkjøbing

3

2

0

0

0

5

7,1

Århus

10

4

2

0

0

16

10,6

Viborg

0

0

0

0

0

0

0,0

Nordjylland

2

0

0

0

0

2

2,0

I alt

51

19

7

2

1

80

8,1


Hvis et anlæg har overskredet udledningstilladelsen, oplyser amtet som en del af indberetningen, hvilke konsekvenser, det har for recipienterne

Recipientpåvirkningen fordeler sig procentmæssigt som følgende:

Ingen anlæg er angivet med en påvirkning, der vurderes at have en betydning generelt for vandkvaliteten i recipientområdet, hvortil der udledes.

5 % af overskridelserne er angivet med en påvirkning, der vurderes at have betydning for vandkvaliteten i en større, men begrænset del af recipientområdet, hvortil der udledes.

51 % af overskridelserne er angivet med en påvirkning, der vurderes kun at have betydning for vandkvaliteten lokalt omkring udledningsstedet.

34 % af overskridelserne er vurderet ikke at have nogen påvirkning.

Der er således kun indberettet recipientoplysninger for 10 % af anlæggene med overskridelser.

Som led i tilsynsindberetningen indberettes yderligere, hvilke sanktioner amterne har foretaget, når et anlæg ikke har overholdt udledningstilladelsen. Endvidere opgives for hvert renseanlæg antallet af besøg, indløbsprøver og udløbsprøver. En detaljeret oversigt over de indberettede tilsynsdata findes i "Miljøtilsyn 2001".

2.2 Diskussion

Det samlede antal renseanlæg reduceres fortsat, samtidig samles spildevandsrensningen på større og mere avancerede renseanlæg. Antallet af renseanlæg i 2001 var 1.311, hvilket er et fald i antallet på 670 anlæg siden 1989.

I 2001 blev 87% af den samlede spildevandsmængde underkastet rensning for organisk stof, kvælstof og fosfor. Den procentvise reduktion af organisk stof, kvælstof og fosfor på disse anlæg ligger omkring 90%, hvilket betyder at størsteparten af spildevandet i Danmark renses meget effektivt. Til sammenligning var det i 1989 kun 10% af spildevandsmængden der blev underkastet sådan rensning.

Den samlede udledning fra renseanlæggene er i 2001 opgjort til 2.550 ton organisk stof målt som BI5, 4.220 ton kvælstof og 470 ton fosfor. Reduktionen i udledning fra midten af firserne og frem til 2001, er for de tre parametre nu oppe på henholdsvis (O,N,P) 96%, 79% og 92%.

 

3 Særskilte industriudledninger

3.1 Resultater
3.1.1 Spildevandsmængder
3.1.2 Organisk stof og næringssalte
3.1.3 Tungmetaller og miljøfremmede stoffer
3.2 Diskussion

Særskilte industrielle udledninger omfatter direkte udledninger til vandløb, søer eller havet fra virksomheder, som ifølge miljøbeskyttelsesloven skal have en udledningstilladelse. Således omfatter opgørelsen både udledninger fra virksomheder i traditionel forstand og kontrollerede udledninger fra deponeringsanlæg og jordforureninger (afværgeforanstaltninger).

Undtaget fra opgørelsen er udledninger fra virksomheder mv. som samlet udleder mindre end 30 PE (personækvivalenter) eller som udelukkende udleder kølevand, medmindre der i udledningen indgår eller potentielt indgår tungmetaller og/eller miljøfremmede stoffer. Undtaget er endvidere udledninger fra virksomheder, der udelukkende udleder uforurenet overfladevand.

Opgørelsen er baseret på amternes indberetninger for 2001. Disse omfatter for de enkelte virksomheder oplysninger om de samlede udledninger af vandmængder, kvælstof, fosfor, BI5 og COD samt oplysninger om udløbskoncentrationer mv. for tungmetaller og miljøfremmede stoffer.

I opgørelsen af de samlede udledte vandmængder er udeladt udledninger af kølevand fra kraftværkerne (de udledte vandmængder fra de enkelte kraftværker fremgår af bilag 2.3). Kølevandets indhold af forurenende stoffer indgår i opgørelsen af de samlede udledte stofmængder.

Hvor der for enkeltvirksomheder ikke er indberettet oplysninger om udledning af COD, er der i opgørelsen ansat en værdi for udledningen lig med udledningen af BI5 hvis oplysninger herom er indberettet.

Opgørelsen indeholder ikke oplysninger om de samlede udledte mængder af tungmetaller og miljøfremmede stoffer. Prøveudtagningen på de udvalgte virksomheder er i sidste halvdel af NOVA 2003-programperioden fordelt ud over de tre år 2001-2003 (Miljøstyrelsen 2000). Programmet omfattede i 2001 derfor kun 7 af de udvalgte virksomheder, og en opgørelse af de udledte mængder baseret herpå sammen med tilsyns- og egenkontroldata vil ikke være dækkende for landet som helhed. Der vil blive foretaget en opgørelse af de udledte mængder, når der i 2004 foreligger data fra alle de udvalgte virksomheder.

Særskilte industrielle udledere skulle ifølge Vandmiljøplanen pålægges at nedbringe udledningen af næringssalte gennem anvendelse af bedste tilgængelige teknologi. Kravet blev udmøntet i bekendtgørelsesform og omfatter i dag alle større industrielle spildevandsanlæg, som enten ved udgangen af 1988 havde tilladelse til årlig udledning af mindst 66 ton kvælstof eller 7,5 ton fosfor til vandløb, søer eller havet, eller som senere har fået tilladelse til udledning af mindst 22 ton kvælstof eller 7,5 ton fosfor, jf. bekendtgørelse om begrænsning af udledning af kvælstof og fosfor (bkg. nr. 784 af 10. december 1987) og spildevandsbekendtgørelsen (bkg. nr. 501 af 21. juni 1999).

Tabel 3.1
Særskilte industrielle udledninger som i 2001 var omfattet af Vandmiljøplanens krav om nedbringelse af næringssaltudledning gennem anvendelse af bedste tilgængelige teknik.

Amt

Ant. udl.

Navn

Udlednings-
type

Rense-
metode

VMP-
recipient

15

5

Københavns Lufthavn, Kastrup

overfladevand

Ikke oplyst

Nordlige Øresund

25

1

CP Kelco

produktionsspv.

MBNDF

Sydlige Øresund

25

1

Junckers Industrier A/S

produktionsspv.

MBF

Sydlige Øresund

25

1

Sun Chemical A/S

produktionsspv.

MBND

Sydlige Øresund

30

1

Kambas A.m.b.a.

produktionsspv.

MBND

Smålandsfarv. vestl. del

35

1

Danisco sugar, Nakskov

produktionsspv.

M

Langelands Bælt

35

2

Danisco Sugar, Nykøbing

produktionsspv.

M/urenset

Guldborg Sund

42

2

Assens Sukkerfabrik

prod.spv./
overfladev.

MBND/andet

Lillebælt Bredningen syd

42

1

Stige Ø Losseplads

perkolat

Urenset

Odense Fjord

50

1

Danish Crown, Blans Afd.

produktionsspv.

MBNDK

Als Fjord og Als Sund

50

1

Dan Shelfish A/S

produktionsspv.

MBK

Juvre Dyb tidevandsomr.

55

1

Triplenine Fish Protein A.m.b.a.

produktionsspv.

Urenset

Grådyb tidevandsområde

55

2

Danisco Cultor, Grindsted

prod.spv./
overfladev.

MBNDK/
urenset

Varde Å, ved Vagtborg

65

1

Cheminova A/S

produktionsspv.

MBKF

Nordsøen, Thyborøn-Vedersø

65

4

Triple Nine Protein A.m.b.a.

produktionsspv.

Urenset

Nissum Bredning

70

1

BASF Vitamin A/S

produktionsspv.

MBK

Kattegat Djursland

70

1

DDSF De Danske Spritfabrikker

produktionsspv.

Andet

Kattegat Djursland

70

1

Foamtex A/S

produktionsspv.

MBKF

Århus Å, Skibby

70

1

Akzo Nobel Salt A/S

produktionsspv.

Ikke oplyst

Mariager Fjord

70

1

Daka A.m.b.a.

produktionsspv.

MBNDK

Randers Fjord

70

1

Studstrupværket

produktionsspv.

Urenset

Aarhus Bugt

76

1

Hanstholm Fiskemelsfabrik A/S

produktionsspv.

Urenset

Skagerrak, Vigsø Bugt

76

1

Dansk Muslingerenseri A/S

produktionsspv.

M

Limfjord syd for Mors

76

1

Vildsund Muslingeindustri A/S

produktionsspv.

M

Limfjord syd for Mors

76

1

Arla Foods A.m.b.a., Rødkærsbro

produktionsspv.

MBNDK

Gudenå, Ulstrup

80

1

Skagerak Fiskeeksport A/S

produktionsspv.

M

Skagerrak, Jammerbugten

80

1

Dan Shellfish A/S

produktionsspv.

Urenset

Løgstør Bredning

80

1

Sindal Lufthavn I/S

overfladevand

Urenset

Uggerby Å, nedstr. Ransbæk.

80

1

Launis Fiskekons. A/S - Nielsen Fiskeeksp.

produktionsspv.

M

Kattegat, Aalbæk Bugt

80

1

Erik Taabbel Fiskeeksport A/S

produktionsspv.

M

Kattegat, Aalbæk Bugt

80

1

A/S Sæby Fiskeindustri

produktionsspv.

MBNDK

Kattegat, Aalbæk Bugt

80

1

Arla Foods amba (Akafa)

produktionsspv.

MB

Limfjorden

80

3

Flyvestation Aalborg

overfladev/2x prod.spv.

Urenset/
M/MB

Nibe-Gjøl Bredning

M: mekanisk behandling, f.eks. bundfældningsbassin, separationsanlæg, bassinanlæg eller septiktank; B: biologisk behandling; K: kemisk fosforfjernelse; N: nitrifikation; ND: kvælstoffjernelse; F: efterpolering, f.eks. sandfilter eller lagune.

3.1 Resultater

Amterne har for 2001 indberettet om i alt 192 virksomheder mv. med en eller flere direkte udledninger til vandløb, søer eller havet (bilag 2.3). Antallet af virksomheder omfattet af opgørelsen er dermed udvidet med 30 i forhold til 2000. Af de i alt 192 virksomheder har 119 udledt kvælstof, fosfor og/eller organisk stof, 33 af disse er omfattet af Vandmiljøplanens krav om nedbringelse af næringssaltudledningen. Amterne har oplyst, at 124 af de 192 virksomheder udleder eller formodes at udlede tungmetaller og/eller miljøfremmede stoffer. For 113 af disse virksomheder har amterne indberettet konkrete oplysninger om udledningen.

Tabel 3.1 viser en oversigt over udledningerne fra de 33 virksomheder, der i 2001 var omfattet af Vandmiljøplanens krav om nedbringelse af næringssaltudledningen. I tabellen er for hver af virksomhederne angivet typen af spildevand, den anvendte rensemetode og vandområdet, hvortil spildevandet udledes.

Tabel 3.2
Spildevand udledt fra særskilte industrielle udledere i 2001 (kølevand fra kraftværker er ikke medregnet).

 

Vand (1000m3)

Udledere af VMP

36.259

Øvrige udledere

28.811

Udledere i alt

65.070

 

 

Figur 3.1
Udvikling i den totale spildevandsmængde fra særskilte industrielle udledere (kølevand fra kraftværker er ikke medregnet).

3.1.1 Spildevandsmængder

Den samlede mængde spildevand fra særskilte industrielle udledere udgjorde i 2001 ca. 65 mio. m3 idet der som nævnt i indledningen ses bort fra udledning af kølevand mv. fra kraftværker. Af de ca. 65 mio. m3 spildevand blev ca. 36 mio. m3 udledt fra virksomheder omfattet af Vandmiljøplanen (tabel 3.2).

Udviklingen i den samlede mængde spildevand siden 1989 er vist i figur 3.1. Den samlede udledte vandmængde har generelt været faldende frem til midten af 1990erne hvor den nåede det nuværende niveau på 63-65 mio. m3. Fra 2000 til 2001 steg den udledte vandmængde med 1,5 mio. m3, svarende til 2 %.

3.1.2 Organisk stof og næringssalte

Mængden af organisk stof udledt fra særskilte industrielle udledere udgjorde i 2001 ifølge amternes indberetning ca. 4.300 ton BI5, henholdsvis ca. 8.200 ton COD (tabel 3.3). Heraf udgjorde udledningen fra udledere omfattet af Vandmiljøplanen ca. 3.800 ton BI5, henholdsvis ca. 7.200 ton COD. Den samlede udledning er for BI5 og COD reduceret med henholdsvis 13 % og 15 % i forhold til 2000.

Tabel 3.3
Organisk stof, kvælstof og fosfor udledt fra særskilte industrielle udledere i 2001.

 

BI5 (t)

COD (t)

N (t)

P (t)

Udledere af VMP

3.847

7.220

576

40

Øvrige udledere

454

962

237

12

Udledere i alt

4.301

8.182

813

52

 

 

Figur 3.2
Udvikling i udledningen af organisk stof (BI5), kvælstof og fosfor fra særskilte industrielle udledere.

De største udledere af organisk stof var i 2001 sukkerindustrien med 61 % af BI5-udledningen og 45 % af COD-udledningen samt fiskemelindustrien og den øvrige fiskeindustri med 31 % af BI5-udledningen og 18 % af COD-udledningen (se bilag 2.2).

Udviklingen i BI5-udledningen siden 1989 fremgår af figur 3.2. Den samlede udledning har været faldende gennem hele perioden, dog med 1997-98 som undtagelser. Den samlede reduktion fra 1989 til 2001 er på 92 %.

Udledningen af næringssalte i 2001 fra særskilte industrielle udledere udgjorde 813 tons kvælstof og 52 tons fosfor (tabel 3.3). Kvælstofudledningen er dermed reduceret med 10 % og fosforudledningen med 12 % i forhold til udledningen i 2000.

Kvælstofudledningen på 813 tons fordelte sig med 576 tons fra udledere omfattet af Vandmiljøplanen og 237 tons fra øvrige udledere. De største udledere af kvælstof er fortsat fiskemelindustrien og den øvrige fiskeindustri der i 2001 tilsammen tegnede sig for 38 % af den samlede kvælstofudledning (se bilag 2.2). Udviklingen i kvælstofudledningen siden 1989 er vist i figur 3.2. Den samlede udledning faldt med 37 % alene fra 1989 til 1990 og har generelt været faldende også i årene derefter. Den samlede reduktion siden 1989 er på 87 %.

Fosforudledningen på 52 tons fordelte sig med 40 tons fra udledere omfattet af Vandmiljøplanen og 12 tons fra øvrige udledere. Også hvad angår fosfor er fiskemelindustrien og den øvrige fiskeindustri de største udledere, i 2001 med 33 % af den samlede udledning (se bilag 3.2). Udviklingen i fosforudledningen siden 1989 er vist i figur 3.2. Der skete en meget kraftig reduktion fra 1989 til 1990, og ellers er det generelle billede en løbende reduktion i udledningen gennem hele perioden. Den samlede reduktion siden 1989 udgør 96 %.

3.1.3 Tungmetaller og miljøfremmede stoffer

Oplysninger om koncentrationer af tungmetaller og miljøfremmede stoffer i udledningerne fra særskilte industrielle udledere er sammenstillet i henholdsvis tabel 3.4 og tabel 3.5. De to tabeller omfatter alene de tungmetaller og miljøfremmede stoffer for hvilke antallet af analyser med resultat større end detektionsgrænsen er mindst 5. For de øvrige tungmetaller og miljøfremmede stoffer henvises til bilag 2.4. Kun prøver for hvilke der er indberettet sammenhørende oplysninger om analyseresultater, detektionsgrænser og vandflow indgår i tabellerne og bilaget. I alt indgår oplysninger for 74 virksomheder.

Tabel 3.4
Koncentrationer af tungmetaller og uorganiske sporstoffer i udledninger i 2001. De statistiske oplysninger er baseret på analyser med resultat større end detektionsgrænsen (DG).

 

Analyser
i alt

Analyser større end DG

Middel

(mg/l)

90 %-
fraktil
(mg/l)

95 %-
fraktil
(mg/l)

Max.

(mg/l)

Aluminium

38

38

253

452

531

710

Antimon

11

9

15

43

43

44

Arsen

33

18

9

14

23

66

Barium

13

12

680

1.680

1.700

1.700

Bly

115

73

26

82

126

190

Bromid

8

7

1.457

2.700

2.850

3.000

Cadmium

63

49

3

4

13

60

Chrom

135

93

87

238

294

910

Cyanid

38

38

37

58

115

580

Kobber

139

124

279

677

997

2.400

Kviksølv

62

43

1

5

6

9

Molybden

19

19

726

2.068

2.496

2.800

Nikkel

133

121

177

370

490

1.300

Selen

11

10

0,4

1

1

1

Strontium

12

12

29.428

96.000

119.650

140.000

Tin

16

10

6

14

16

18

Vanadium

12

8

20

35

40

46

Zink

128

95

1.869

4.580

8.020

46.000

 

Tabel 3.5
Koncentrationer af miljøfremmede stoffer i udledninger fra særskilte industrielle udledere i 2001. Miljøfremmede stoffer hvor antallet af analyser med resultat større end detektionsgrænsen er mindre end 5, er udeladt. De statistiske oplysninger er baseret på analyser med resultat større end detektionsgrænsen (DG).

 

Analyser
i alt

Analyser
større end DG

Middel
(mg/l)

90 %-
fraktil
(mg/l)

95 %-
fraktil
(mg/l)

Max.

(mg/l)

Pesticider

2-(4-chlorphenoxy)
propionsyre (4-CCP)

8

8

53

126

266

407

2,6-dichlorbenzamid (BAM)

48

41

0,3

0,5

0,6

0,7

2-(2,6-dichlorphenoxy)
propionsyre

8

8

2

4

4

5

Dichlorprop

10

10

0,4

1,1

1,2

1,3

Ethofumesat

16

6

3

5

5

5

MCPA

10

5

0,3

0,6

0,6

0,7

Mechlorprop

11

8

1,4

2,0

2,3

2,6

Alifatiske aminer

Dimethylamin

86

85

99

259

455

730

Monomethylamin

9

9

866

1.380

1.540

1.700

Trimethylamin

86

86

649

1.894

4.165

6.700

Aromatiske kulbrinter

Benzen

17

7

2

3

3

4

Naphthalen

18

10

0,4

1,0

1,7

2,3

Toluen

26

10

110

111

605

1.100

Phenoler

2,4-dimethylphenol

16

6

21

48

56

64

2-methylphenol

16

6

2

5

5

5

4-methylphenol

16

10

1

2

3

4

Nonylphenoler

16

11

1

2

3

3

Phenoler

40

30

33

39

119

580

Halogenerede alifatiske kulbrinter

Dichlorethan

9

7

6

14

16

18

Tetrachlorethylen

61

36

5

10

24

40

Trichlorethan

6

6

2

3

4

5

1,1,1-trichlorethan

38

12

0,3

0,3

1,3

2,4

Trichlorethylen

73

58

49

180

344

545

Trichlormethan (chloroform)

45

16

38

78

103

160

Chlorphenoler

4-chlor-2-methylpheno

15

9

4

9

16

23

4-chlor-3-methylphenol

12

8

0,3

0,5

0,6

0,7

6-chlor-2-methylphenol

13

9

0,3

0,4

0,5

0,6

2,6-dichlorphenol

12

8

0,4

0,8

1,6

2,4

Polyaromatiske kulbrinter

Fluoranthen

7

5

0,02

0,03

0,03

0,04

Phenanthren

5

5

0,03

0,04

0,04

0,04

Blødgørere

Dibuthylphthalat (BDP)

11

8

1,0

1,6

1,7

1,7

Di(2-ethylhexyl)phthalat (DEHP)

12

8

3

5

7

8

Detergenter

Detergenter, anioniske

29

18

448

1.060

1.230

1.400

Ethere

Tert-butylmethylether (MTBE)

23

22

11

28

29

36

Dioxiner og furaner

OCDD

8

5

3*10-5

4*10-5

4*10-5

5*10-5

Sumparametre

AOX

16

16

52

72

75

82

NVOC

7

7

35.429

53.400

53.700

54.000

3.2 Diskussion

Opgørelsen for 2001 omfatter 192 virksomheder mod 162 virksomheder i 2000 og 170 virksomheder i 1989. Tallene dækker over en del variation gennem årene. En række virksomheder er blevet tilsluttet kommunale renseanlæg eller udleder af andre grunde ikke længere spildevand direkte til vandområderne, og samtidig er der kommet nye virksomheder til med direkte udledninger, herunder en del afværgeforanstaltninger. Amternes indberetninger for 2001 omfatter således 28 afværgeforanstaltninger, som ikke var med i indberetningerne for 2000.

Med de nytilkomne afværgeforanstaltninger er mængden af spildevand fra denne type af udledninger øget med mere end 25 % i forhold til 2000, hvilket giver anledning til en stigning på 2 % i den samlede mængde spildevand fra de industrielle udledere (figur 3.1). For de øvrige brancher er der kun tale om mindre variationer i forhold til udledningerne i 2000.

Den samlede BI5-udledning fra de industrielle udledere er siden 1989 reduceret med omkring 92 %. Som det fremgår af figur 3.2, blev BI5-udledningen reduceret kraftigt i perioden fra 1989 til 1996 hvorefter den positive udvikling tilsyneladende gik i stå. Dette skyldtes især at en af sukkerfabrikkerne fra 1996 til 1999 mere end tredoblede BI5-udledningen. Et nyt biologisk renseanlæg har i de senere år rettet op på dette.

Udviklingen på sukkerfabrikkerne og i fiskeindustrien i sidste halvdel af 1990’erne overskyggede i flere år de forbedringer der skete hos de fleste øvrige brancher. Med de tiltag der er gennemført i de senere år, ser det imidlertid ud som om at den negative udvikling med hensyn til udledningen af organisk stof fra disse brancher endelig er vendt.

Den samlede kvælstofudledning fra de industrielle udledere er fra 2000 til 2001 reduceret med 10 %, især som følge af en reduktion af udledningen fra Triplenine Fish Protein (tidl. Esbjerg Fiskeindustri A.m.b.a.) på 75 % og dermed næsten en halvering af den samlede udledning fra fiskemelindustrien.

Siden 1989 er den samlede kvælstofudledning reduceret med 87 % (figur 3.2). Omkring en tredjedel af den faktiske reduktion er dog opnået ved at en række virksomheder i 1989-90 blev tilsluttet offentligt renseanlæg eller af anden årsag indstillede den direkte udledning til vandområderne, og den reelle reduktion er derfor nærmere 55-60 %.

Den samlede fosforudledning fra de industrielle udledere er fra 2000 til 2001 reduceret med 12 %, hvilket overordnet skyldes en reduktion i udledningerne fra den kemiske industri (40 %) og fiskeindustrien (24 %).

Siden 1989 er den samlede fosforudledning reduceret med godt 96 % (figur 3.2), men som for kvælstof er en væsentlig del af reduktionen opnået ved at virksomheder er blevet tilsluttet offentligt renseanlæg eller af anden årsag har indstillet den direkte udledning til vandområderne. Den reelle reduktion af udledningen er derfor noget lavere. Som kvælstofudledningen blev fosforudledningen især kraftigt reduceret fra 1989 til 1990 hvorefter udviklingen har været mere jævn.

Spildevandet fra mere end halvdelen af de særskilte industrielle udledere indeholder tungmetaller og/eller miljøfremmede stoffer. Kviksølv og cadmium samt en række af de miljøfremmede stoffer, bl.a. chlorphenoler og halogenerede kulbrinter, er opført på den såkaldte liste I over stoffer for hvilke forureningen bør bringes til ophør, jf. direktiv 76/464/EØF om forurening der er forårsaget af udledning af visse farlige stoffer i Fællesskabets vandmiljø. Direktivet er gennemført i dansk lovgivning ved Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 921 af 8. oktober 1996, og der er i forbindelse hermed fastsat kvalitetskrav for vandmiljøet for liste I-stofferne. Regnes der som udgangspunkt med en initialfortynding af det udledte spildevand svarende til en faktor 10 (Miljøstyrelsen, 1999e), må koncentrationerne af liste I-stoffer i spildevandet fra særskilte industrielle udledere i almindelighed anses for at være ikke-kritiske. Omkring 10 % af alle prøver for kviksølv viser dog koncentrationer i spildevandet som er mere end 10 gange højere end kvalitetskravene for vandområderne. Kravene må her generelt forventes ikke at have været overholdt, og koncentrationerne må betegnes som kritiske.

En række af de øvrige tungmetaller og miljøfremmede stoffer er opført på den såkaldte liste II. Denne liste omfatter stoffer som har en skadelig virkning på vandmiljøet som imidlertid kan begrænses til et bestemt område, og som vil afhænge af det pågældende områdes særlige karakter og beliggenhed. Bekendtgørelse nr. 921 indeholder forslag til kvalitetskrav for metallerne bly, chrom, kobber, nikkel og zink som alle er omfattet af listen. For disse metaller viser mellem 10 og 45 % af alle prøver koncentrationer i spildevandet som er mere end 10 gange højere end de foreslåede kvalitetskrav for vandområderne. De foreslåede krav må derfor forventes at have været overskredet. Også her må koncentrationerne i en række tilfælde betegnes som kritiske.

 

4 Regnbetingede udløb

4.1 Resultater
4.1.1 Opgørelsesmetoder
4.1.2 Nedbør
4.1.3 Kloaksystemet
4.1.4 Udledning af næringssalte og organisk stof
4.1.5 Overløb i forhold til udledning fra renseanlæg større end 5000 PE
4.1.6 Usikkerhed på belastningsopgørelse
4.2 Diskussion

Opgørelse over regnbetingede udløb omfatter alle regnvandsudledninger til vandløb, søer og havet fra afvandede arealer, såsom tagarealer, vejarealer, stier og pladser, i det omfang disse er tilsluttet et kloaknet. De regnbetingede udløb kan opdeles i separate udledninger af overfladevand og overløb fra fælleskloakerede områder, der udgør en blanding af overfladevand og spildevand.

Overløbsmængder fra fælleskloakerede områder og udløbsmængder fra de separatkloakerede områder indberettes hvert år af amterne og Københavns Kommune. Der indberettes både for det konkrete år (2001) og for et såkaldt normalår. Indberetningen har nu været foretaget i 12 år.

4.1 Resultater

4.1.1 Opgørelsesmetoder

Datagrundlaget for opgørelsen over de regnbetingede udledninger er hovedsageligt kommunernes spildevandsplaner.

Opgørelsesnøjagtigheden af de opmålte oplande er stigende, idet kommunerne løbende foretager mere detaljerede opmålinger af oplande, typisk i forbindelse med revision af spildevandsplaner, digitalisering af kloaksystemet, udarbejdelse af kloakfornyelsesplaner og endelig i forbindelse med dimensionering af regnvandsbassiner.

Udledningerne fra de separate regnvandsudløb opgøres typisk ved areal-enhedstal. Her kan enten anvendes landsmiddeltal (baseret på den såkaldte Odense-regnserie) eller lokale enhedstal beregnet ud fra lokale regnobservationer. For hovedparten af amterne anvendes enhedstal beregnet ud fra lokale regnserier, men enkelte amter anvender landsmiddeltal, der korrigeres ud fra bruttonedbør i amtet og i Odense-regnserien.

Til beregning af stofindholdet i afstrømning fra separatkloakerede områder anvendes generelt i amterne erfaringsværdier for stofkoncentrationer: Total kvælstof: 2 mg N/l, total fosfor: 0,5 mg P/l og COD: 50 mg/l, jf. (Miljøstyrelsen, 1990).

Udledningerne fra de fælleskloakerede overløb kan opgøres på 3 niveauer fra niveau 1, der svarer til simple arealenhedstal, til niveau 3, der svarer til edb-beregning med MOUSE - SAMBA modellen.

I overvågningsprogrammet for de regnbetingede udløb har Miljøstyrelsen anbefalet, at amterne anvender det højeste beregningsniveau, der er praktisk gennemførligt. Det er målsætningen løbende at forbedre beregningsniveauet i amterne for at opnå mere præcist estimerede overløbsmængder.

En gennemgang af amternes beregningsmetoder viser for de fælleskloakerede overløb en meget stor variation i beregningsmetoderne. Yderligere er der typisk også inden for amtet stor variation i beregningsniveau fra kommune til kommune.

I nogle amter anvendes kun egne beregninger, mens andre amter anvender kommunernes SAMBA edb-beregninger.

Beregningsniveauet har indflydelse på nøjagtigheden af beregningsresultatet.

Det er dog væsentligt ikke kun at fokusere på beregningsniveauet. Inddata mht. befæstede arealer og afløbstal bør fastlægges med den størst mulige nøjagtighed. Der ses i indberetningerne eksempler på, at når kommuner reviderer spildevandsplaner og derved beskriver oplande og afløbstal mere nøjagtigt, opnås reduktioner i overløbsmængder på 50 %. Altså har overløbsmængderne tidligere været 100 % overestimeret. En sådan afvigelse er langt større end hvad der kan forventes ved at se isoleret på beregningsniveau 1 kontra niveau 3, hvor afvigelsen kan forventes at være ± 10 – 20 %.

Endelig er der usikkerhed knyttet til den anvendte nedbør.

4.1.2 Nedbør

Den væsentligste parameter ved beregning af udledningen fra de regnvandsbetingede udløb er nedbøren.

Figur 4.1 viser, hvilken nedbør, der i det enkelte amt er anvendt ved beregningerne for henholdsvis normalåret og for 2001.

I 2001 faldt der lidt mere nedbør end normalt. Der faldt 751 mm nedbør i gennemsnit over landet mod normalt 712 mm.

 

Figur 4.1
Anvendt nedbør for normalår og konkretår 2001 i amterne og Københavns Kommune.

For mange amter anvendes simpel korrektion mellem normalår og konkretår ud fra årsnedbøren, og her vil de udledte mængder være direkte proportionale med nedbøren.

Med tidligere indberetninger i forbindelse med overvågningsprogrammet er det vist, at fordelingen af nedbøren har afgørende betydning for de udledte mængder, (Miljøstyrelsen, 1994).

4.1.3 Kloaksystemet

Antallet af regnbetingede udløb fordelt på amterne med tilhørende totale og befæstede arealer fremgår af bilag 3.1. Det samlede kloakerede areal udgør 240.600 ha, og det befæstede areal udgør 71.300 ha. Fordelingen mellem befæstede arealer i fællessystem og befæstede arealer i separatsystem er tæt ved 50 %, men med en stor regional variation. Københavns Kommune har ca. 90 % fælleskloakerede arealer, mens Københavns Amt og Roskilde Amt har ca. 25 % fælleskloakerede arealer. Der er registreret i alt 5.101 overløbsbygværker og 9.719 udløb af separat overfladevand. Det samlede befæstede areal er stort set uændret i forhold til 2000.

Der ses en tydelig tendens til, at flere arealer udleder via bassin, både for fælles- og separatkloakerede arealer. Inden for fælleskloakerede områder er der således i perioden 1991-2001 sket en stigning på 62 % i det befæstede areal, hvorfra der udledes via bassiner, og tilsvarende er arealet faldet med 21 % for områder, hvorfra der udledes uden bassiner. Tallene viser dog ikke noget om udviklingen i det samlede bassinvolumen.

I 2001 var der bassiner på udledninger fra 39 % af de fælleskloakerede befæstede arealer.

Der var i 2001 bassiner på 35 % af det samlede separatkloakerede befæstede areal.

For både bassiner i fælles- og separatkloakerede områder er der stor regional variation i antal bassiner. I Københavns Amt, Roskilde Amt og Viborg Amt er således 70-80 % af de fælleskloakerede arealer forsynet med bassiner, mens det i Bornholms Amt og Sønderjyllands Amt er ca. 15 %. For de separatkloakerede arealers vedkommende er over 70 % af arealerne i Københavns Amt forsynet med bassiner, mens der i Bornholms Amt og Københavns Kommune slet ikke er bassiner på de separatkloakerede arealer.

For bassiner beliggende i både fælles- og separatkloakerede oplande er der beregningsmæssigt ikke indregnet nogen renseeffekt i selve bassinet. For at kunne bedømme renseeffekt for bassinerne er der behov for et nøjere kendskab til opbygningen af bassinerne. Renseeffekten særligt for kvælstof vurderes at være begrænset, mens effekten er noget større for fosfor og størst for COD. Dette skyldes, at bassiner hovedsageligt er egnede til at tilbageholde suspenderet materiale. Bassinernes renseevne for suspenderet stof er stigende med stigende volumen pr. befæstet areal.

Den samlede overestimering ved ikke at indregne renseeffekter vurderes at være af størrelsesorden 5 – 10 % for kvælstof og fosfor.

4.1.4 Udledning af næringssalte og organisk stof

I et normalår (middel for en ca. 10 års periode) udledes med en vandmængde på 186 mill. m3 12.007 tons COD, 698 tons kvælstof, 177 tons fosfor.

Den samlede udledning i et normalår fra de regnbetingede udløb opgjort amtsvis fremgår af bilag 3.2.

Der er med 2001-indberetningen samlet set kun sket mindre justeringer af de udledte mængder for et normalår.

Udledningen i 2001 var lidt højere end for et normalår. Der blev udledt en vandmængde på 203 mill. m3, og en stofmængde på 13.343 tons COD, 756 tons kvælstof, 190 tons fosfor.

De regnbetingede udledninger i 2001 er vist amtsvis i bilag 3.3.

4.1.5 Overløb i forhold til udledning fra renseanlæg større end 5000 PE

Fra 1998 er indberetningen udvidet med en detaljeret opgørelse af overløb for renseanlæg med en kapacitet større end 5.000 personækvivalenter.

I denne opgørelse er hovedparten af den samlede spildevandsmængde der tilledes renseanlæggene, repræsenteret, idet belastningen på disse anlæg udgør 93 % af belastningen på alle renseanlæg, jf. tabel 2.2.

For de nævnte anlæg er indberettet de summerede overløbsmængder fra hele renseanlæggets fælleskloakerede opland.

Figur 4.2 viser hvor stor en procentvis andel af den samlede spildevandsbelastning på renseanlæggets opland der udledes i overløb.

Se her!

Figur 4.2
Overløbenes procentvise andel af den samlede belastning i oplandene til renseanlæggene > 5.000 PE, amtsvis fordeling.

Det ses at overløbene udgør en meget lille del af den samlede belastning, typisk 1-2 % af spildevandsbelastningen i oplandet. Der er stor regional variation i andelen, hvor Roskilde Amt, Bornholms Amt og Århus Amt generelt ligger på under 0,5 % for NPO, mens Storstrøms Amt ligger på 3-4 %.

I figur 4.3 er udledningerne via overløbene sammenlignet med udledningerne fra renseanlæggene. Det ses her, at overløbene udgør en væsentlig andel sammenlignet med udledningen fra renseanlægget.

For såvel fosfor som COD svarer stofudledningen til ca. 20 % af stofudledningen fra renseanlæggene, mens stofudledningen af kvælstof svarer til ca. 10 %. Også her kan der iagttages en betydelig regional variation i opgørelsen. I Roskilde Amt er NPO-udledninger fra overløbene omkring 1% af udledningen af renset spildevand. I modsætning hertil ligger amter som Storstrøm, Fyn, Viborg og Nordjylland, hvor overløbenes stofudledning af fosfor og COD svarer til 30-40% af udledningerne fra renseanlæg, - for Fyns Amt svarer fosforudledningen dog til 70 % af udledningen fra renseanlæg - og stofudledningen af kvælstof i de fire amter svarer til 10-20 % af udledningen fra renseanlæg.

Årsagen til, at særligt mængden af fosfor og COD i overløbene er stor i forhold til fosforudledningen af renset spildevand, er, at rensegraden for fosfor og COD i renseanlæg i dag er meget høj.

Den regionale variation ser umiddelbart urimelig stor ud, og Miljøstyrelsen vurderer, at det hænger sammen med forskellige videngrundlag og anvendte beregningsforudsætninger mellem amterne. Endvidere vil også regionale forskelle i rensegrader på renseanlæggene medføre variation mellem amterne.

 

Figur 4.3
Overløb i forhold til udledning for renseanlæg > 5.000 PE, amtsvis fordeling.

For hvert af de indberettede anlæg er afløbstallet beregnet. Afløbstallet angiver renseanlæggets kapacitet til regnvand normeret pr. reduceret areal. Det gennemsnitlige afløbstal for hvert amt fremgår af bilag 3.4.

Ud fra afløbstallet for hvert anlæg og det indberettede bassinvolumen er det vurderet, at der i ca. 2/3 af de indberettede renseanlægs oplande er en gennemsnitlig aflastningshyppighed på over 10 gange pr. år og i ca. halvdelen en gennemsnitlig aflastningshyppighed på over 20 gange pr. år. Spredningen på aflastningshyppighederne er dog meget stor.

På landsplan er der ikke sket en nævneværdig ændring i de gennemsnitlige aflastningshyppigheder i forhold til 2000. Der er dog i enkelte amter sket en forøgelse af det samlede bassinvolumen.

Det skal bemærkes, at der er tale om en normeret gennemsnitsberegning for hvert hele renseanlægs opland, hvorfor der inden for det enkelte opland typisk vil være flere overløb med varierende aflastningshyppigheder. Dette skal ses i sammenhæng med, at krav til overløb typisk afhænger af hvilke recipienter, der aflastes til.

4.1.6 Usikkerhed på belastningsopgørelse

I tidligere punktkilderapporter er det beskrevet, at der er betragtelig usikkerhed forbundet med opgørelserne af udledninger under regn, når disse opgørelser sammenlignes med konkrete målinger (Miljøstyrelsen, 1996). Det kan konkluderes, at den væsentligste forbedring af sikkerheden på de beregnede udledte mængder kan opnås ved at forbedre datagrundlaget for opgørelserne.

4.2 Diskussion

Resultaterne af opgørelserne viser, at udledningen i et normalår udgør 12.007 tons COD, 698 tons kvælstof, 177 tons fosfor og en vandmængde på 186 mill. m3. Der er i 2001-indberetningen samlet set kun sket mindre justeringer af indberetningen for normalår. Dette tilskrives forbedrede opgørelser.

Udledningerne af vand, organisk stof, kvælstof og fosfor har i 2001 været lidt større end i et normalår. I 2001 blev der fra regnbetingede udløb udledt en vandmængde på 203 mill. m3 med et stofindhold på 13.343 tons COD, 756 tons kvælstof, 190 tons fosfor.

Antallet af beregningsmetoder har udviklet sig fra de oprindeligt 3 metoder til langt flere metoder. Det er særligt valg og bearbejdning af regndata der medfører de varierende beregningsmetoder.

Indberetningen for renseanlæggene større end 5.000 PE viser, at på trods af at overløbene i dag kun udgør 1-2 % af belastningen i renseanlæggenes oplande, har overløbsmængder i mange tilfælde samme størrelsesorden som udløbene fra renseanlæggene. I middel udgør de dog kun 10 % for kvælstof, 26 % for fosfor og 18 % for COD.

Det er endvidere vist, at der i ca. 2/3 af renseanlægsoplandene aflastes over 10 gange pr. år, mens der i ca. halvdelen af oplandene aflastes over 20 gange pr. år. Spredningen på aflastningshyppigheder er dog meget stor.

Der er tidligere vist, at der er stor usikkerhed på opgørelsen af udledninger i forbindelse med regn. Det anbefales, at der fortsat arbejdes på at forbedre beregningsgrundlaget. Særligt skal der fokuseres på forbedring af det grundlæggende materiale, typisk fra de kommunale spildevandsplaner.

 

5 Bebyggelse i det åbne land

5.1 Resultater
5.1.1 Videngrundlag, antal ejendomme, renseklasser og -metoder
5.1.2 Udledte mængder af næringsstoffer og spildevand
5.1.3 Amternes regionplanlægning
5.1.4 Kommunernes spildevandsplanlægning
5.1.5 Overensstemmelse mellem spildevandsplaner og regionplaner
5.2 Diskussion

Som led i det nationale overvågningsprogram for vandmiljøet indberetter amterne data om spildevandsforholdene i det åbne land. Indberetningen omfatter husspildevand udledt via anlæg med en kapacitet på under 30 personækvivalenter (PE).

Ejendommene i det åbne land er inddelt i fem ejendomstyper, nemlig sommerhuse, kolonihaver, spredt bebyggelse, landsbyer og andet. Forklaringen på de to sidstnævnte kategorier findes i bilag 4.1.

Amterne indhenter typisk oplysningerne til brug for indberetningen hos kommunerne. Indberetningen omfatter antallet af ejendomme opgjort på ejendomstype og rensemetode, opgørelse over videngrundlaget og en beregnet udledning for hvert hydrologisk opland. Desuden indberettes en række planmæssige forhold vedr. regionplanlægning og spildevandsplaner. Den planmæssige indberetning sker som følge af lov nr. 325 af den 14. maj 1997 om spildevandsrensning i det åbne land.

5.1 Resultater

Spildevandsafledningen fra anlæg mindre en 30 PE fra samtlige kommuner er omfattet af denne indberetning. I de tilfælde, hvor en kommune ikke har indberettet data til amtet, har amtet forsøgt at fastlægge antallet af ejendomme og de øvrige forudsætninger for at kunne beregne belastningen og dermed de udledte stofmængder fra den pågældende kommune.

Forudsætningerne for beregning af belastningen fra bebyggelse i det åbne land er beskrevet i bilag 4.1. En uddybning heraf findes i Teknisk Anvisning for Punktkilder (Miljøstyrelsen, 1999a) og i paradigmaet for normalrapportering 1999. (Miljøstyrelsen, 1999b).

5.1.1 Videngrundlag, antal ejendomme, renseklasser og -metoder

Ved indberetningen anvendes tre niveauer for videngrundlag (A, B og C). Videngrundlag A repræsenterer det bedste videngrundlag defineret som en konkret viden om antal ejendomme samt rensemetoder. Videngrundlag B repræsenterer det næstbedste videngrundlag defineret ved en konkret viden om ejendomsantallet, mens rensemetoderne er skønnet. Endelig repræsenterer videngrundlag C det dårligste grundlag, hvor såvel antallet af ejendomme som rensemetoder er skønnet, jf. bilag 4.1.

Tabel 5.1 angiver den procentvise fordelingen af ejendomme opgjort på videngrundlag A, B og C for hvert enkelt amt og på landsbasis for 2001.

Som det fremgår af tabellen er 23 % af samtlige ejendomme i det åbne lande indberettet på videngrundlag A, 62 % er opgjort på videngrundlag B, mens 15 % er opgjort på videngrundlag C.

85 % af ejendommene i det åbne land indberettes nu på et godt videngrundlag (A og B). Ved indberetningen for 1997 var tallet 76 %.

Miljøstyrelsen formoder, at der vil ske en lille stigning i antallet af ejendomme, der indberettes på videngrundlag A som følge af de tiltag, der gennemføres som konsekvens af lov nr. 325 af den 14. maj 1997 om forbedret spildevandsrensning i det åbne land.

Tabel 5.1
Antallet af ejendomme i det åbne land samt den procentvise fordeling af ejendommene opgjort på videngrundlag A, B og C på amtsbasis og for hele landet, 2001.

Amt

Antal ejendomme

Videngrundlag (%)

 

 

A

B

C

København

9.919

7

87

6

Frederiksborg

18.320

16

84

0

Roskilde

5.830

15

85

0

Vestsjælland

56.871

23

68

9

Storstrøm

26.532

49

51

0

Bornholm

5.531

28

72

0

Fyn

26.024

31

55

14

Sønderjylland

18.883

22

60

18

Ribe

22.544

11

43

46

Vejle

19.467

42

54

4

Ringkjøbing

30.953

13

62

25

Århus

37.812

27

73

0

Viborg

26.691

11

70

19

Nordjylland

49.632

20

50

30

København K

240

58

0

42

Hele landet

355.249

23

62

15


I år 2001 er der indberettet 355.249 ejendomme i det åbne land. På landsplan fordeler ejendommene sig på de 5 ejendomstyper som angivet i nedenstående tabel 5.2.

Tabel 5.2
Ejendomme fordelt på de 5 ejendomstyper i antal og %, 2001

Ejendomskategorier

Antal ejendomme

% af ejendomme i alt

Sommerhuse

107.805

30,3

Kolonihaver

10.933

3,1

Spredt bebyggelse

210.136

59,1

Landsbyer

25.486

7,2

Andet

889

0,3

I alt

355.249

100,0


Som det fremgår af tabellen udgøres ca. 2/3 af ejendommene i det åbne land af helårsboliger (spredt bebyggelse og landsbyer), mens sommerhuse og kolonihaver udgør ca. 1/3.

Gennem årene har antallet af ejendomme i det åbne land ligget meget konstant. Der er kun registreret små ændringer fra år til år. Det er Miljøstyrelsens opfattelse, at antallet af ejendomme i det åbne land ligger stabilt omkring 350.000.

I bilag 4.2 findes skemaer over antal ejendomme fordelt på de forskellige ejendomstyper samt renseklasser og –metoder for hver enkelt amt.

I tabel 5.3 er antallet af ejendomme i det åbne land opgjort efter renseklasser. Af skemaet i bilag 4.1 fremgår det, hvilke rensemetoder der hører til de forskellige renseklasser, og hvilke rensegrader, der forventes opnået ved de forskellige rensemetoder.

Tabel 5.3
Antal ejendomme fordelt på renseklasser inden for de 5 ejendomskategorier, 2001.

Rense-
klasse

Sommer-
huse

Koloni-
haver

Spredt be-
byggelse

Lands-
byer

Andet

I alt

I alt

(%)

SOP

95.448

10.554

83.010

5.796

590

195.398

55,0

SO

50

0

498

62

8

618

0,2

OP

0

0

1

1

1

3

0

O

64

0

477

101

3

645

0,2

Øvrige*)

12.243

378

126.150

19.526

287

158.587

44,6

I alt

107.805

10.933

210.136

25.486

889

355.249

100

*) Øvrige anlæg er først og fremmest repræsenteret ved mekaniske anlæg med direkte udledning og mekaniske anlæg tilknyttet markdræn.
O: Reduktion af organisk stof
OP: Reduktion af organisk stof og total fosfor
SO: Skærpet krav til reduktion af organisk stof samt nitrifikation
SOP: Skærpet krav til reduktion af organisk stof og fosfor samt nitrifikation

Af tabel 5.3 fremgår det, at 55 % af samtlige ejendomme har tilknyttet en rensemetode svarende til skærpet krav til reduktion af organiske stof, nitrifikation og fosforfjernelse (SOP). Denne renseklasse repræsenterer først og fremmest nedsivningsanlæg samt i mindre omfang samletanke, afløbsfrie toiletter og andre anlæg uden udledning, jf. bilag 4.1.

Ca. 44 % af ejendommene har en rensemetode, der falder ind under gruppen øvrige, jf. tabel 5.3. Denne gruppe er først og fremmest repræsenteret ved mekaniske anlæg med direkte udledning eller med udledning via markdræn, jf. bilag 4.1.

Tabel 5.4
Antal ejendomme fordelt på udvalgte rensetyper inden for de forskellige ejendomstyper, 2001.

Rensetype

Sommer-
huse

Koloni-
havehuse

Spredt be-
byggelse

Lands-
byer

Andet

I alt

SOP

Nedsivning med dræn

35.546

0

20.394

1.293

108

57.341

Nedsivning uden dræn

51.657

1.786

55.251

3.862

110

112.666

Minirenseanlæg

8

0

68

9

5

90

SO

Minirenseanlæg

25

0

44

11

6

86

Biologisk sandfilter

25

0

454

51

10

532

OP

Minirenseanlæg

0

0

1

1

1

3

O

Rodzone-anlæg

1

0

34

10

0

45

Biologisk sandfilter

63

0

414

66

2

545

Minirenseanlæg

0

0

29

25

1

55

Øvrige

12.243

379

126.150

19.526

287

158.587


Det fremgår af tabel 5.4, at ca. 170.000 ejendomme i det åbne land har nedsivning, hvilket svarer til ca. 48 % af samtlige ejendomme. Nedsivningsanlæggene udgør ca. 87 % af SOP-anlæggene. I rensegruppen "øvrige" har stort set alle ejendommene direkte udledning til vandmiljøet.

Det ses ligeledes af tabel 5.4, at ejendomme med minirenseanlæg alene udgør et antal på 234 svarende til 0,1% af samtlige ejendomme i det åbne land. Antallet af biologiske sandfilter og rodzoneanlæg udgør tilsammen ca. 1.100 anlæg, eller 0,3 % af samtlige ejendomme i det åbne land.

Ses der alene på helårboliger, dvs. den spredte bebyggelse og landsbyerne, fremgår det af tabeller 5.3 og 5.4, at der er i alt er ca. 236.000 ejendomme. Af disse helårboliger har ca. 81.000 ejendomme i dag nedsivning, mens ca. 145.000 har udledning direkte til vandmiljøet.

5.1.2 Udledte mængder af næringsstoffer og spildevand

Tabel 5.5 viser den årlige udledning til vandområder af organisk stof, kvælstof, fosfor og spildevand på landsbasis fordelt på de forskellige ejendomstyper i det åbne land.

Tabel 5.5
Udledt mængde af organisk stof, kvælstof, fosfor og spildevand fra ejendomme uden for kloakopland til vandområderne, 2001

 

Organisk stof BI5

Total-
kvælstof

Total-
fosfor

Vand-
mængde

Tons pr. år

1.000 m3

Sommerhuse

60

14

3

204

Kolonihave

1

<1

<1

8

Spredt bebyggelse

3.311

844

192

10.849

Landsbyer

525

134

31

1.732

Andet

48

13

3

173

I alt

3.945

1.005

229

12.966


Det fremgår af tabel 5.5, at langt hovedparten af stofbelastningen stammer fra helårsboligerne i den spredte bebyggelse og landsbyerne.

De forholdsmæssigt små variationer, der har kunne konstateres i udledningen fra det åbne land gennem årene, må primært tilskrives en forbedring af det datagrundlag, som beregningerne er baseret på. Ændringerne kan derfor ikke benyttes til at vurdere en udvikling af udledning fra det åbne land.

Det må dog forventes, at der kan konstateres et fald i udledningerne, når alle tiltag som følge af lov nr. 325 af den 14. maj 1997 er gennemført.

I bilag 4.2 er de udledte mængder af organisk stof, kvælstof og fosfor samt vandmængder for hvert enkelt amt angivet.

Ved beregning af den potentielle belastning fra det åbne land anvendes erfaringstallene for antal personer pr. ejendom, anvendelsesperiode, belastningstal for 1 PE samt antal ejendomme i det åbne land (jf. bilag 4.1).

Den potentielle belastning i år 2001 fra ejendommene i det åbne land er opgjort i tabel 5.6.

Tabel 5.6
Den potentielle og beregnede udledte mængder af organisk stof, kvælstof og fosfor samt vandmængder fra det åbne land, 2001.

Belastning

Organisk stof (BI5)

Belastning I PE

Total-
kvælstof

Total-
fosfor

Vand-
mængde

Potentiel (tons/år)

14.590

675.463

2.931

666

33.310

Beregnet (tons/år)

3.945

182.639

1.006

229

12.966

Beregnet/Potentiel (%)

27

27

34

34

39


Den forholdsmæssig store reduktion af belastningen skyldes bl.a., at ca. 55 % af ejendommene i det åbne land har en rensemetode svarende til renseklasse SOP (f.eks. nedsivning)

5.1.3 Amternes regionplanlægning

Ifølge Miljø- og Energiministeriets udmelding til regionplanrevision 2001 fra 1997 skal det af amtets regionplan eller et tillæg hertil fremgå i hvilke delområder der skal gennemføres en forbedret rensning af spildevandet fra ejendomme i det åbne land.

5.1.3.1 Vedtagne regionplaner

Ved udgangen af 2001 har alle amter vedtaget en regionplan eller et –tillæg, der udpeger de forureningsfølsomme vandløb og søer. På baggrund af amtets viden om vandmiljøtilstanden og forureningsbelastningen af den enkelte recipient er det højest miljømæssigt tilladelige forureningsniveau for den samlede tilledning til den enkelte recipient fastlagt.

Bornholms Amt har oplyst, at amtet har vurderet, at ingen ejendomme i amtet behøver at forbedre spildevandsrensningen, men kan bevare de eksisterende forhold. Disse oplysninger er indarbejdet i regionplanen 2001.

Tilsvarende vurderer Københavns og Frederiksberg kommuner, at ingen ejendomme behøver at forbedre spildevandsrensningen.

5.1.3.2 Ejendomme omfattet af en vedtaget regionplan

Ca. 298.000 ejendomme er ved udgangen af 2001 omfattet af en regionplan, der inddrager spildevandsafledningen i det åbne land. Dette svarer til 84 % af alle ejendomme i det åbne land. Vestsjællands Amt er det eneste amt, der endnu ikke har indberettet antal ejendomme omfattet af regionplanen.

Ejendomme, der er omfattet af en regionplan, skal ikke nødvendigvis forbedre spildevandsrensningen. Nogle af ejendommene kan således bevare de eksisterende afløbsforhold. Det drejer sig om:
ejendomme der ligger i oplandet til et udpeget forureningsfølsomt vandområde, men hvor målsætningen for området allerede er opfyldt
ejendomme, der ligger i oplandet til et udpeget forureningsfølsomt vandområde, men allerede opfylder det nødvendige renseniveau – typisk ejendomme med nedsivningsanlæg

De ejendomme, der ligger uden for de udpegede områder, skal som udgangspunkt ikke forbedre de eksisterende spildevandsforhold.

5.1.3.3 Ejendomme ,hvor der skal ske forbedret spildevandsrensning

Af de ca. 298.000 ejendomme, der er beliggende i de amter, hvor der er vedtaget en regionplan, skal ca. 84.500 ejendomme, svarende til 28 % af ejendommene, forbedre spildevandsrensningen. De resterende 213.500 ejendomme kan bevare de eksisterende afløbsforhold uden yderligere forbedringer.

I tabel 5.7 ses ejendommene omfattet af en vedtaget regionplan fordelt på ejendomstyper og renseklasser.

Tabel 5.7.
Antal ejendomme i det åbne land omfattet af en vedtaget regionplan. Vestsjællands Amt har ikke indberettet data. For en række af amterne er antal og fordeling baseret på et skøn.

Rensetype

Sommer-
huse

Koloni-
havehuse

Spredt bebyg.

Lands-
byer

Andet

I alt

Nedsivning

455

0

9.475

332

9

10.271

SOP

2.014

12

8.395

1.910

28

12.359

SO

1.709

112

26.157

4.527

71

32.576

OP

132

20

8.396

1.409

23

9.980

O

353

1.704

15.458

2.008

19

19.542

Forb. rens-
ning i alt

4.663

1.848

67.434

10.186

150

84.728

Eksist. for-
hold

73.340

8.863

118.528

12.126

553

213.410

I alt

78.003

10.711

186.409

22.312

703

298.138


I bilag 4.3 ses ejendommene fordelt på amter.

Det er i langt overvejende grad helårsboliger, der i henhold til de vedtagne regionplaner, skal forbedre spildevandsrensningen. Af de 84.500 ejendomme, der skal forbedre spildevandsrensningen, er 78.000 således helårsboliger. Det svarer til 37 % af de i alt 208.000 helårsboliger, der er beliggende i det åbne land i de amter, hvor der er vedtaget en regionplan. De 78.000 helårsboliger der skal forbedre spildevandsrensningen, svarer til 61 % af de ca. 127.000 helårsboliger i det åbne land, som har direkte udledning.

5.1.4 Kommunernes spildevandsplanlægning

På baggrund af amternes regionplaner skal kommunerne planlægge den fremtidige spildevandsafledning i de områder, hvor spildevandsrensningen skal forbedres. Kommunerne skal således i spildevandsplanerne vælge en kombination af kloakering, nedsivning og lokal rensning, således at regionplanens renseklasser opfyldes. Spildevandsplanerne skal være vedtaget 1½ år efter der er vedtaget en regionplan for det åbne land.

I alt 107 kommuner i amterne Frederiksborg, Fyn, Ribe, Storstrøms, Viborg, Århus, Vejle, Sønderjylland og Nordjylland har ved udgangen af 2001 vedtaget en spildevandsplan for det åbne land.

De 107 spildevandsplaner omfatter i alt ca. 40.000 ejendomme, svarende til at der er gennemført spildevandsplanlægning for 47 % af de 84.500 ejendomme, der i henhold til en vedtaget regionplan skal forbedre spildevandsrensningen. De 40.000 ejendomme svarer til 11 % af alle ejendomme i det åbne land. I tabel 5.8 ses ejendommenes fordeling på ejendomstyper og renseklasser/kloakering.

Tabel 5.8
Antal ejendomme, hvor spildevandsrensning skal forbedres ifølge vedtaget spildevandsplan, 2001.

Rensetype

Sommer-
huse

Koloni-
havehuse

Spredt bebyg.

Lands-
byer

Andet

I alt

Nedsivning

210

0

6.137

94

2

6.447

SOP

1.933

0

4.283

795

26

7.037

SO

370

1

11.161

709

8

12.248

OP

21

0

3.943

157

13

4.134

O

37

0

5.689

143

5

5.874

Kloakering

211

0

2.163

1.944

4

4.322

I alt

2.782

1

33.376

2.886

61

40.062


Der er indberettet oplysninger om tidshorisont for i alt ca. 29.000 ejendomme, dvs. for ca. 73 % af de 40.000 ejendomme, der i henhold til en vedtaget spildevandsplan skal forbedre rensningen.

Forbedringerne for disse ejendomme er planlagt gennemført over en periode på ca. 10 år, men hovedparten skal gennemføres nogenlunde jævnt inden år 2007. Det er Miljøstyrelsens indtryk, at årsagen til den manglende tidsangivelse for de resterende 11.000 ejendomme er, at en række af spildevandsplanerne ikke indeholder tidsplaner, selvom dette er et krav ifølge Miljøbeskyttelsesloven.

De 29.000 ejendomme udgør kun et beskedent antal af det samlede antal ejendomme på landsplan, hvor der planlægges forbedringer. Indsatsen på landsplan vurderes derfor tidligst at være tilendebragt omkring 2012.

5.1.5 Overensstemmelse mellem spildevandsplaner og regionplaner

I langt de fleste tilfælde har amterne oplyst at der er overensstemmelse mellem de vedtagne spildevandsplaner og regionplanerne. Kun i ganske få tilfælde har amterne oplyst at der ikke er overensstemmelse eller kun er delvis overensstemmelse.

5.2 Diskussion

Dataindberetningen om spildevandsforhold for ejendomme beliggende i det åbne land bygger på et datagrundlag, der er behæftet med betydelige usikkerheder. Dette skyldes, at mange kommuner mangler et sikkert videngrundlag om såvel antal ejendomme som benyttede rensemetoder. Tilsvarende er der usikkerhed om opgørelsen af udledte stofmængder som følge af mangelfuld viden om de rensegrader, der opnås ved de forskellige afledningsformer.

For samtlige ejendomme i det åbne land er 23 % af det samlede antal ejendomme opgjort på bedst mulige videngrundlag. 62 % af ejendommene er uændret opgjort på videngrundlag B, og de resterende 15% er opgjort på videngrundlag C. Der kan sandsynligvis forventes en lille forbedring i videngrundlaget, når alle kommuner har vedtaget reviderede spildevandsplaner.

De beregnede udledte stofmængder er ligeledes behæftet med en del usikkerhed. På grund af en mere detaljeret indberetning med hensyn til rensemetoder og dermed også rensegrader i forhold til tidligere, må de beregnede mængder anses som de hidtil mest sikre data.

Antallet af ejendomme, der er omfattet af en vedtaget regionplan, samt fordelingen af ejendomme under nødvendig renseklasse er desuden behæftet med en del usikkerhed. Dette må betragtes som det bedst opnåelige skøn på nuværende tidspunkt.

Der er registreret ca. 355.000 ejendomme uden for kloakopland. Disse fordeler sig med ca. 108.00 ejendomme i sommerhusområder, ca. 11.000 i kolonihaveområder, ca. 210.000 ejendomme i den spredte bebyggelse og ca. 26.000 ejendomme i landsbyer.

Med hensyn til antallet af ejendomme med nedsivning udgør de ca. 170.100 af det samlede antal ejendomme i det åbne land, dvs. 48,3 %. Antallet af ejendomme med udledning til vandområder udgør 44,2 %. Antallet af ejendomme med kombinationer af samletanke, afløbsfrie toiletter, nedsivning alene af gråt spildevand osv. udgår 7,1%. Antallet af ejendomme med minirenseanlæg, biologiske sandfiltre og rodzoneanlæg udgør en ubetydelig andel (0,4%).

Den årlige udledning til vandområder af organisk stof (BI5) er opgjort til ca. 3.950 tons, den udledte kvælstofmængde er ca. 1.000 tons, fosformængden er ca. 229 tons og spildevandsmængde er på ca. 13 mio. m3.

Alle amter har ved udgangen af 2001 vedtaget en regionplan der omfatter spildevandsafledningen i det åbne land. De vedtagne regionplaner omfatter 84 % af alle ejendomme i det åbne land, da et enkelt amt ikke har indberettet fordelingen af ejendommene på renseklasser.

Ca. 84.500 ejendomme i det åbne land forventes at skulle forbedre spildevandsrensningen. Det er i langt overvejende grad helårsboliger, der skal forbedre spildevandsrensningen. 61 % af helårsboligerne med udledning 13 amter forventes at skulle forbedre spildevandsrensningen.

107 kommuner har ved udgangen af 2001 vedtaget en spildevandsplan for det åbne land. Der er gennemført spildevandsplanlægning for 47 % af de ejendomme i det åbne land, der skal forbedre deres spildevandsrensning

Der er indberettet oplysninger om tidshorisont for gennemførelsen af forbedringerne for ca. 73 % af de ejendomme, hvor der ved udgangen af 2001 var gennemført spildevandsplanlægning. Forbedringerne er planlagt gennemført over en periode på ca. 10 år, men hovedparten skal gennemføres nogenlunde jævnt inden år 2007. På landsplan vurderes gennemførelsen af den forbedrede spildevandsrensning at være tilendebragt omkring 2012.

 

6 Ferskvandsdambrug

6.1 Resultater
6.1.1 Dambrugenes beliggenhed og størrelse
6.1.2 Produktion og anvendt fodermængde
6.1.3 Udvikling i produktion og foderforbrug
6.1.4 Dambrugenes udledning af organisk stof, fosfor og kvælstof
6.1.5 Udviklingen i udledningerne siden 1989
6.1.6 Analysebaseret beregning af udledningen
6.1.7 Miljøfremmede stoffer
6.1.8 Diskussion og konklusion

Skov- og Naturstyrelsens status over ferskvandsdambrugenes miljøpåvirkning er baseret på amternes årlige indberetninger af tilsynsdata vedrørende dambrugenes produktions- og miljøforhold. Amternes tilsyn og registrering af oplysninger om dambrugene finder sted efter reglerne fastsat i dambrugsbekendtgørelsen, Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 204 af 31. marts 1998.

Ved et ferskvandsdambrug forstås et anlæg som:
opdrætter fisk
udelukkende anvender ferskvand
har afløb til vandløb, sø eller havet

Anlæg til opdræt af ål regnes ikke som ferskvandsdambrug. Der produceres overvejende regnbueørreder i ferskvandsdambrugene, men også i mindre udstrækning ørred og laks.

Mens dambrugene tidligere næsten udelukkende producerede portionsfisk på 200 - 300 gram, er produktionen i dag væsentligt mere differentieret. Denne udvikling afspejler sig i en stigende specialisering på de enkelte dambrug i eksempelvis én af følgende produktionsnicher: sættefisk til andre dambrug, konsumfisk i forskellige vægtklasser, fisk til produktion af rogn, fisk til udsætning i havbrug og fisk til udsætning i lystfiskersøer.

6.1 Resultater

6.1.1 Dambrugenes beliggenhed og størrelse

Samtlige ferskvandsdambrug ligger i Jylland. Ca. 60 % af den samlede produktion foregår i Ringkøbing og Ribe amter. Resten er fordelt på Vejle, Nordjylland, Viborg, Århus og Sønderjyllands amter, hvoraf de to sidstnævnte amter hver tegner sig for mindre end 5% af den samlede produktion (Tabel 6.1).

Ferskvandsdambrugenes produktionsgrundlag er fastsat ved et årligt højest tilladeligt foderforbrug enten efter reglerne i dambrugsbekendtgørelsen eller gennem vilkår i en godkendelse efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 5.

Amterne har for 2001 indberettet oplysninger om i alt 370 ferskvandsdambrug, og det fremgår heraf, at 65 % af dambrugene må anvende et foderforbrug på op til 100 tons/år. Kun 7 % må anvende mere end 200 tons foder /år. Set i relation til anden erhvervsvirksomhed kan ferskvandsdambrugene således karakteriseres som relativt små virksomheder både med hensyn til omsætning og beskæftiget personale.

Den produktionsmæssige tyngde ligger dog blandt de mellemstore og store dambrug, der har et tilladt foderforbrug på 100 tons/år eller mere. Disse dambrug tegner sig for ca. 67 % af erhvervets samlede årlige produktion.

6.1.2 Produktion og anvendt fodermængde

Af 370 dambrug var 359 dambrug i drift i 2001. I forhold til 1989, hvor der blev indberettet oplysninger om 510 registrerede dambrug, er antallet af dambrug således faldet med mere end 27%. I 2001 udgjorde dambrugenes samlede produktion 31.029 tons fisk i vådvægt. Til denne produktion medgik 29.816 tons foder, medregnet foder til moderfisk. Der blev således produceret lidt mere end 1 kg fisk pr. kg anvendt foder.

Foderforbrug og produktion fordelt på amterne er vist i Tabel 6.1.

Tabel 6.1
Amtsvis opgørelse af dambrugenes foderforbrug, produktion og gennemsnitlig foderkvotient i 2001.

Amt

Antal dambrug

Foderforbrug (tons)

Produktion (tons)

Foderkvo-
tient

Nordjylland

63

3.747

4.004

0,93

Ribe

65

7.579

7.961

0,94

Ringkøbing

108

10.387

10.662

1,01

Sønderjylland

6

610

707

0,93

Vejle

76

3.483

3.571

0,97

Viborg

33

2.454

2.510

0,95

Århus

19

1.556

1.612

1,04

Total

 

29.816

31.029

 

6.1.3 Udvikling i produktion og foderforbrug

Figur 6.1 er udviklingen i dambrugenes samlede produktion og foderforbrug vist for perioden 1989 til 2001.

Figuren viser, at den samlede mængde anvendt foder på dambrugene har været faldende specielt i begyndelsen af perioden, hvorimod produktionen har holdt sig nogenlunde konstant. Det samlede foderforbrug er således faldet fra mere end 43.000 tons i 1989 til 29.816 tons i 2001, hvor produktionen i de samme år udgjorde henholdsvis 34.379 og 31.029 tons.

Det fortsatte fald i antallet af aktive dambrug har dermed ikke udløst en tilsvarende reduktion i den samlede dambrugsproduktion.

Udviklingen af mere effektive fodertyper bl.a. som følge i kravene i dambrugsbekendtgørelsen har været medvirkende til, at det tildelte foder er udnyttet langt mere effektivt i 2001 forhold til 1989. I 1989 anvendtes således i gennemsnit 1,25 kg foder til produktion af 1 kg fisk, mens der i 2001 anvendtes mindre end 1 kg foder hertil. Fiskenes bedre udnyttelse af det tildelte foder har medført en betydelig reduktion i dambrugenes udledning af forurenende stoffer til vandmiljøet.

 

Figur 6.1
Foderforbrug og produktion på dambrugene i perioden 1989 til 2001.

6.1.4 Dambrugenes udledning af organisk stof, fosfor og kvælstof

Dambrugenes udledning af organisk stof, fosfor og kvælstof stammer først og fremmest fra foderspild og fiskenes ekskrementer.

Belastningen med organisk stof målt som BI5, fosfor og kvælstof er med udgangspunkt i foderforbruget og produktionen på hvert dambrug opgjort som teoretisk beregnede udledninger. For 2001 er der beregnet en samlet belastning på 3.210 tons organisk stof målt som BI5, 91 tons fosfor og 1.197 tons kvælstof. I tabel 6.2 er udledningerne opgjort amtsvis.

Tabel 6.2
Amtsvis opgørelse af udledninger af organisk stof (BI5), fosfor (tot-P) og kvælstof (tot-N) fra dambrugene i 2001.

Amt

BI5
(tons)

Fosfor
(tons)

Kvælstof
(tons)

Nordjylland

393

10

151

Ribe

855

22

280

Ringkøbing

1.098

32

441

Sønderjylland

79

2

22

Vejle

360

12

137

Viborg

258

8

97

Århus

167

5

69

Total

 

91

1.197

6.1.5 Udviklingen i udledningerne siden 1989

Siden dambrugsbekendtgørelsen trådte i kraft i 1989 er der hvert år udført beregninger over dambrugenes samlede belastningsbidrag med hensyn til BI5, fosfor og kvælstof. Udviklingen i disse bidrag er vist i, figur 6.2, figur 6.3 og figur 6.4.

 

Figur 6.2
Teoretisk beregnet BI5-udledning fra dambrugene i perioden 1989 til 2001.
     

 

Figur 6.3
Teoretisk beregnet udledning af fosfor fra dambrugene i perioden 1989 til 2001.

Figur 6.2 til figur 6.4 viser, at der med hensyn til udledning af organisk stof, fosfor og kvælstof har været et betydeligt fald siden 1989, hvor dambrugsbekendtgørelsen trådte i kraft, og frem til og med 1996. Siden er udviklingen stagneret, og udledningsniveauet for de tre stoffer har siden været stort set uændret, hvilket også kan forventes, når foderforbruget i samme periode ikke har ændret sig væsentligt.

 

Figur 6.4
Teoretisk beregnet udledning af kvælstof fra dambrugene i perioden 1989 til 2001.

Bekendtgørelsens væsentligste forureningsbegrænsende foranstaltninger i form af krav om bundfældningsanlæg på alle dambrug, bedre sammensætning og udnyttelse af foderet er de væsentligste årsager til det generelle fald. Foderkvoterne tilskynder ligeledes dambrugene til at udnytte foderet mere effektivt, og dermed forurene mindre.

Foruden de nævnte problemer med organisk stof lokalt ved dambrugene, er det først og fremmest udledning af fosfor til fosforbelastede søer og fjorde, der er problematisk.

6.1.6 Analysebaseret beregning af udledningen

Siden 1989 er der blevet anvendt et teoretisk beregningsgrundlag til opgørelse af dambrugenes samlede udledning. Opgørelsen har til formål, at følge udviklingen i belastningen fra erhvervet som helhed. Siden 1995 er der desuden beregnet udledning baseret på analyser af dambrugenes ind- og udløbsvand. For de dambrug der indgår i denne beregning er der foretaget 6 eller flere analyser over året og vandforbruget på prøvetagningstidspunkt er desuden blevet oplyst.

I 2001 er udledningen beregnet udfra analyser på ca. 110 primært store og mellemstore dambrug med en produktion i 2001 på ca. 14.500 tons. Udledningen af organisk stof målt som BI5 for disse dambrug kan samlet beregnes til alt 724 tons, kvælstof 326 tons og fosfor 32 tons. Hvis det forudsættes at disse 110 dambrug er repræsentative for erhvervet svarer det til i alt 1.552 tons organisk stof, 701 tons kvælstof og 68 tons fosfor.

Beregning af udledningen fra ferskvandsdambrug på henholdsvis teoretisk og analyseret baseret grundlag kan ikke umiddelbart sammenlignes direkte, idet de forudsætninger, som metoderne grundlæggende hviler på, er forskellige. Begge metoder vil dog kunne anvendes til at følge et udviklingsforløb.

Det teoretisk beregnede BI5 udledning er dog formentlig overestimeret, idet metoden ikke tager hensyn til de produktudvikling og forbedring af foderkvaliteten mht. til fordøjelighed og energiindhold.

6.1.7 Miljøfremmede stoffer

På linie med anden fødevarefremstilling er der større opmærksomhed på anvendelse af medicin og hjælpestoffer i produktionen og den deraf følgende eventuelle belastning af miljøet. Indsatsen de kommende år sigter især på at begrænse forbruget af hjælpestofferne ved substitution med stoffer som anses for mindre miljøbelastende og forbruget af antibiotika søges nedbragt ved øget anvendelse af forebyggende vacciner.

Amterne behandler for tiden ansøgninger om miljøgodkendelse fra alle dambrug. I det omfang anvendelse og udledning af hjælpestoffer og antibiotika ikke er godkendt, skal dambrugene ansøge herom. Det må forventes at den regulering af forbrug og udledning amterne foretager i forbindelse med godkendelsesprocessen vil medføre en væsentlig yderligere reduktion i forbruget og dermed udledningen af stofferne. Det indberettede forbrug i de fire seneste år er vist i tabel 6.3.

Tabel 6.3
Opgørelse af forbrug af medicin og hjælpestoffer i 1998, 1999, 2000 og 2001.

Stoftype

 

1998

1999

2000

2001

Hjælpestoffer

Kalk, tons
Formalin (37%), liter
Blåsten (CuSO4), kg
Kloramin-T, kg
Brintoverilte, liter
Detarox, liter
Natriumcarbonater, kg
Jodpræparater, l

1.251
163.634
10.190
10.481
299
90
1.140

1.491
92.252
8.052
8.020
427
687
20.306

1.243
108.843
7.294
7.352
2.784
1.394
11.696
1.740

1.299
136.608
7.809
9.652
2.941
640
8.434
101

Medicin, antibiotika (kg aktivt stof)

Amoxylin, kg
Amoxylintrihydrat, kg
Oxylinsyre
Oxytetracyclin
Sulfadiazin
Trimethoprim
Benzokain
Branzil
Florfenicol

47,5
23,6
6,4
1
3
 
2
157

22,3
19,5
219
7
135,9
  
3,5
28,8

30
10
255
28
344
121
2,5
-
28

1
0,5
157
4
324
168
 
  
1

Foder med antibiotika

Tribissen , kg
Aquavet, kg

28.353
41.371

1.440
415

-
-

 


Oplysningerne om forbruget af antibiotika for de tre år kan ikke umiddelbart sammenlignes, idet forbruget for 2001 primært er angivet som kg aktivt stof i modsætning til 1998, hvor der især blev indberettet oplysninger om forbruget af foder med iblandet antibiotika.

På baggrund af opgørelsen skønner Skov- og Naturstyrelsen, at der i 2001 anvendtes ca. 800 kg antibiotika til brug for sygdomsbekæmpelse i produktionen på ferskvandsdambrugene. Forbruget var således i stort set uændret i forhold til 2000. Af amternes indberetninger fremgår i øvrigt, at vacciner i stigende grad anvendes til forebyggelse af sygdomsudbrud. Der er således indrapporteret et forbrug på mere end 500 kg i 2001, i modsætning til 2000, hvor der blev indberettet et vaccineforbrug på ca. 225 kg.

I forhold til opgørelsen for 1998 var der i 1999 for stofferne formalin, blåsten og kloramin tale om et væsentligt fald i det indberettede forbrug. Faldet er dog ikke fortsat i 2000 og 2001. Hjælpestofferne kan i et vist omfang substitueres ved øget anvendelse af de oxyderende midler brintoverilte og percarbonater, som anses for mindre miljøbelastende. Omsætningen af stofferne inde på selve dambrugene og dermed mængden af udledte stoffer har hidtil været anset for forholdsvis ukendt. Det samme gælder den miljømæssige effekt ved udledningen af medicin og antibiotika.

Nye undersøgelser foretaget af Ribe Amt tyder imidlertid på, at stofferne generelt ikke tilbageholdes eller omsættes inde på dambrugene. Aktuelt har man undersøgt udledningerne af kobber og formalin ved henholdsvis høj og lav dosering på traditionelle dambrug. Resultaterne viste, at stort set hele den tilsatte mængde i dambruget kunne genfindes i vandløbet nedenfor dambrugets udløb.

Undersøgelserne tyder således kraftigt på, at man ikke vil kunne efterleve EU-lovgivningens krav til vandkvalitet, hvis ikke brugen af medicin og hjælpestoffer skæres ned. Det medfører, at der kan blive behov for omstilling til nogle af de muligheder, der er - f.eks. vaccination af fiskene og ændret dambrugspraksis med større fokus på hygiejne.

Indholdet af tungmetaller i slam fra dambrug er et andet miljøproblem med stigende opmærksomhed. Ved slamudbringning skal der en måned før udbringning tages en slamprøve til analyse, og hvis indholdet af tungmetaller er for stort må det ikke anvendes til jordbrugsformål.

6.1.8 Diskussion og konklusion

Den samlede udledning fra dambrug er i 2001 opgjort til 3.210 tons organisk stof målt som BI5 , 1.197 tons kvælstof og 91 tons fosfor. Udledningen af de tre stoffer ligger således på stort set samme niveau som i seneste år, hvilket er i overensstemmelse med at foderforbruget har været uændret eller svagt faldende.

Dambrugsbekendtgørelsens krav til at begrænse udledningerne af kvælstof, fosfor og organisk stof vurderes på nuværende tidspunkt at være slået helt igennem. Der kan således ikke forventes væsentlige yderligere reduktioner i dambrugenes udledning af forurenende stoffer som følge af bekendtgørelsens regler om indretning og drift af ferskvandsdambrug.

En stigende opmærksomhed på anvendelsen af miljøfremmede stoffer har betydet en forbedret indberetning af forbruget af disse stoffer. Udledningen og omsætningen af stofferne på dambrugene er dog ikke velkendt, men der er igangsat forsknings- og udredningsprojekter, der nøjere skal belyse denne problemstilling. Nye undersøgelser tyder således på, at stofferne kun i begrænset omfang tilbageholdes på dambrugene. Der kan således forventes en forøget fokus på anvendelsen af medicin og hjælpestoffer på ferskvandsdambrugene i de kommende år.

 

7 Saltvandsbaseret fiskeopdræt

7.1 Resultater
7.1.1 Lokalisering
7.1.2 Udledninger
7.1.3 Regulering med videre.
7.1.4 Udledninger
7.2 Diskussion

7.1 Resultater

Saltvandsbaseret fiskeopdræt, som udgøres af havbrug og saltvandsdambrug, har eksisteret i Danmark siden 1960’erne og er overvejende baseret på regnbueørreder (Oncorhynchus mykiss). Ved havbrug forstås "Opdrætsanlæg bestående af netbure, trådkasser eller lignende placeret i marine vandområder, og hvis drift forudsætter anvendelse af foder". Saltvandsdambrug dækker over "Opdrætsanlæg placeret på land med indtag af saltvand, herunder kølevand fra kraftværker eller lignende, og hvis drift forudsætter anvendelse af foder".

7.1.1 Lokalisering

Det saltvandsbaserede fiskeopdræt i Danmark bestod i 2001 af 35 virksomheder, fordelt på 13 saltvandsdambrug og 21 havbrug. Dette er et fald sammenlignet med 2000. Dette skyldes, at en række havbrug i Storstrøms Amt ikke producerede i 2001 – grundet det store olieudslip i foråret ved Grønsund.

7.1.2 Udledninger

Produktionen af saltvandsfisk kan lokalt/regionalt udgøre en væsentlig forureningsfaktor. Hav- og saltvandsdambrug udleder organisk stof, kvælstof og fosfor, der først og fremmest stammer fra foderspild og ekskrementer. Dertil kommer udledningen af diverse hjælpestoffer, herunder medicin med antibiotika og antibegroningsmidler, hvis miljøkonsekvenser kun er sparsomt belyst i dag. Set i det store perspektiv har udledningerne fra saltvandsbaseret fiskeopdræt dog en mindre betydning for vandmiljøet, idet det kun står for knapt 0,5% af den samlede biotilgængelige mængde kvælstof, der tilføres de danske havområder fra punktkilder og vandløb.

7.1.3 Regulering med videre.

Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 640 af 17. september 1990 om saltvandsbaseret fiskeopdræt, som er et led i Vandmiljøplan I’s gennemførelse, miljøregulerer driften af både hav- og saltvandsdambrugene. Ifølge bekendtgørelsen skal amtsrådet godkende etablering af nye og ændring eller udvidelse af bestående brug. I forbindelse med godkendelsen skal der fastsættes vilkår for den højest tilladelige årlige totaludledning af kvælstof og fosfor, fodertype og sammensætning, størrelsen af det årlige foderforbrug, foderkvotienten, samt krav om indretning, egenkontrol og driftsjournal. Foderkvotienten defineres som "Mængden af foder angivet i tons, der medgår til en nettoproduktion på 1 ton fisk". Til forskel fra havbrugene er saltvandsdambrugene ligesom ferskvandsdambrugene optaget på listen over godkendelsespligtige virksomheder, jf. bilag 1, pkt. I 2 i Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 646 af 29. juni 2001 om godkendelse af listevirksomhed. Etablering af havbrug forudsætter desuden tilladelse fra Fiskeridirektoratet.

Som en udløber af Vandmiljøplan I er der fastsat en "målsætningsramme" for erhvervets samlede udledninger af kvælstof og fosfor. Rammen er (fra 1993) på henholdsvis 560 tons kvælstof og 54 tons fosfor pr. år.

I Fødevareministeriets regi er der desuden nedsat et havbrugsudvalg. Udvalgets overordnede formål er at fremme en miljømæssigt og økonomisk bæredygtig udvikling af saltvandsbaseret fiskeopdræt i Danmark. Udvalget påbegyndte sit arbejde 1. oktober 2001, og forventes at afslutte sit arbejde i løbet af efteråret 2002.

Grundet nedsættelsen af ovennævnte udvalg har miljøministeren bestemt, at den ændring af havbrugsbekendtgørelsen, der tidligere var planlagt, udskydes til, efter udvalget har afgivet sin betænkning.

7.1.4 Udledninger

Opgørelserne i nedenstående tabeller er baseret på indberetningerne fra de enkelte havbrug og saltvandsdambrug til amterne, der har videresendt disse til Miljøstyrelsen.

Tabel 7.1
Beregnede udledninger i tons af kvælstof (Tot-N), fosfor (Tot-P) og organisk stof (BI5) samt nettoproduktion (i tons) fra saltvandsbaseret fiskeopdræt i 2001. Fordelt på amterne.

Amt

Antal

Tot-N

Tot-P

BI 5

Net.prod.

Fyn

1

5,1

0,5

34

124

Storstrøm

4

50,2

5,6

376

997

Ringkøbing

8

36,3

3,3

228

845

Sønderjylland

5

33,0

3,5

208

768

Vejle

8

51,4

5,4

341

1285

Vestsjælland

6

68,2

6,4

483

1595

Viborg

2

2,3

0,8

5

696

Århus

1

8,8

0,9

59

214

Hele landet

35

255,3

26,4

1739

6524


Udledning af organisk stof er teoretisk beregnet for havbrugene, og for visse af saltvandsdambrugene. Tidligere undersøgelser har vist, at denne beregning kan afvige relativt meget fra den faktiske udledning. Under alle omstændigheder er spredningen af organisk stof begrænset, hvorfor udledningen af organisk stof har størst betydning lokalt.

 

Figur 7.1
Udvikling i udledninger i tons af kvælstof og fosfor fra saltvandsdambrug 1993-2001.

Udledningen af kvælstof for saltvandsdambrug er faldet fra et niveau omkring 80 tons pr. år i starten af 90rne til et niveau på omkring 70 tons pr. år i dag. Tilsvarende er udledningen af fosfor faldet fra et niveau omkring 10 tons til 7-8 tons i dag.

 

Figur 7.2
Udviklingen i de beregnede udledninger i tons af kvælstof og fosfor fra havbrug 1987-2001

Udledningen af kvælstof fra havbrug er faldet fra et niveau omkring 300 tons pr. år i slutningen af 80rne til et niveau noget under 250 tons. Faldet for 2001 skyldes især, at en del havbrug ikke kunne producere grundet olieforureningen ved Grønsund.

Udledningen af fosfor fra havbrug er faldet fra et niveau omkring 40 tons pr. år i slutningen af 80rne til et niveau omkring 25 tons. Faldet for 2001 skyldes især, at en del havbrug ikke kunne producere grundet olieforureningen ved Grønsund.

Tabel 7.2
Udledning af kg kvælstof og fosfor pr. ton fisk produceret i havbrug i perioden 1987-2001 (excl. 1990 og 1991)

Årstal

’87

’88

’89

’92

’93

’94

’95

’96

’97

’98

’99

’00

’01

Kvælstof/
ton fisk

97

73

64

56

50

55

49

44

50

44

47

45

44

Fosfor/
ton fisk

14

10

9

6

5

6

5

5

5

5

5

5

5


Den specifikke udledning (udledning pr. ton fisk produceret) for alle havbrug og saltvandsdambrug var 42 kg kvælstof og 4,4 kg fosfor. Den specifikke udledning i 2001 for havbrug var 44 kg kvælstof og 4,8 kg fosfor, for saltvandsdambrug var den 35 kg kvælstof og 3,6 kg fosfor. Den lave udledning fra saltvandsdambrug skyldes især de to brug i Viborg Amt, der ikke producerer regnbueørred men ål og pighvaryngel. Udledningen pr. ton nettoproduceret fisk er her meget lav. De øvrige saltvandsdambrug har en udledning pr. ton nettoproduceret fisk i samme størrelsesorden som havbrug-

Som det fremgår af tabel 7.2. (havbrug)er den specifikke udledning af kvælstof siden 1987 faldet fra 97 kg kvælstof per ton fisk produceret til et niveau på omkring 45 kg. Den specifikke fosforudledning er også faldet. I 1987 blev der udledt omkring 14 kg fosfor per ton fisk produceret. Niveauet i dag er ca. 5 kg .Årsagen til faldet skal først og fremmest søges i en markant forbedring af foderets kvalitet. Desuden har optimering af foderteknikken bidraget til faldet.

På linie med anden animalsk produktion er der stadig større opmærksomhed på anvendelse af medicin og hjælpestoffer i produktionen og den mulige belastning af miljøet.

Forbruget af især antibiotika svinger meget, da fiskenes sygdomsfrekvens svinger meget. Fiskenes sygdomsfrekvens stiger normalt i varme somre. Nedenstående ses forbruget af antibiotika fra 1995-2000.

Tabel 7.3
Forbrug af antibiotika fra 1995-2000

År

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

Forbrug i kilo

1428

1094

2749

841

2455

798

933


Omsætningen af stofferne på hav- og saltvandsdambrugene og dermed mængden af udledte stoffer er forholdsvis ukendt. Det samme gælder den miljømæssige effekt af forbruget af medicin og hjælpestoffer.

7.2 Diskussion

Set i forhold til 2000 er udledningen af næringssalte faldet. Det skyldes især den faldende produktion grundet det store olieudslip ved Grønsund.

De år-til-år variationer, der i øvrigt forekommer, skyldes, at produktionsforholdene - og dermed også udledningerne - til en vis grad er styret af meteorologiske forhold, primært vandtemperaturen.

Nedsættelsen af først dambrugsudvalget og siden havbrugsudvalget viser, at der er en øget fokus på akvakultur-produktion, herunder saltvandsbaseret fiskeopdræt.

Der er ligeledes igangsat en række forskningsprojekter under Fødevareministeriet. Blandt andet er et forskningsprojekt angående udvikling af vaccine til anvendelse i dansk akvakultur igangsat.

Miljøministeriet forventer, at den øgede opmærksomhed vil medvirke til at den positive udvikling med faldende udledning af næringssalte fra erhvervet kan fortsætte.

 

8 Oversigt over belastningerne

8.1 Næringsstoffer
8.1.1 Belastning til ferskvand
8.1.2 Marin belastning

8.1 Næringsstoffer

I dette afsnit opgøres belastningen til ferske og marine vandområder med næringssalte og organisk stof. Belastningen opgøres inden for havområderne vist i figur 8.1.

Opgørelserne over belastningen til ferske og marine vandområder med næringssalte og organisk stof for de enkelte punktkilder fremgår af bilag 5.1-5.3. Disse bilag indeholder oplysninger om belastningen fra den enkelte punktkilde til henholdsvis farvandsområdet totalt, til farvandsområdet direkte og endelig til oplandet til de enkelte farvandsområder.

 

Figur 8.1
De ni danske farvandsområder, hvortil der bestemmes belastning.

I bilag 5.4 er vist en opgørelse over den samlede udledning af kvælstof, BI5 og fosfor fra vandløbene til havet. Oplysningerne er fra Danmarks Miljøundersøgelser (Danmarks Miljøundersøgelser, 2002).

På grundlag af opgørelserne over den samlede udledning fra vandløb til havet og opgørelserne over punktkildeudledningerne kan figur 8.2 og figur 8.3 opstilles.

Figurerne viser belastningen med henholdsvis kvælstof og fosfor for farvandsområderne og for hele landet. Belastningen er fordelt mellem den direkte punktkildeudledning til havet, punktkildeudledningen til oplandet (ferskvand) og det diffuse bidrag.

Det diffuse bidrag af næringssalte fra grundvand og dyrkede områder til de ferske vande beregnes som differensen mellem de samlede udledninger til havet via vandløbene (bilag 5.4) og punktkildebidraget til ferskvand (bilag 5.2 og 5.3). Med denne metode vil der ikke kunne tages hensyn til omsætningen af kvælstof og fosfor i vandløb og søer, hvorfor resultatet angiver minimum for den diffuse udledning fra grundvand og dyrkede områder.

 

Figur 8.2
Belastning til farvandsområderne med kvælstof fordelt på det diffuse bidrag, punktkildeudledningen til farvandets opland (ferskvand) samt den direkte punktkildeudledning til havet.

Figur 8.2 viser, at punktkildebelastningen på landsplan udgør ca. 10% og belastningen af farvandsområderne med kvælstof i overvejende grad domineres af det diffuse bidrag. En undtagelse er Øresund, hvor punktkildebelastningen af kvælstof udgør ca. 50%, hvoraf hovedparten er udledninger direkte til farvandet.

 

Figur 8.3
Belastningen af farvandsområderne med fosfor fordelt på det diffuse bidrag, punktkildeudledningen til farvandets opland (ferskvand) samt den direkte punktkildeudledning til havet.

Figur 8.3 viser, at fosfor belastningen af farvandsområderne er nogenlunde ligeligt fordelt mellem det diffuse bidrag og bidrag fra punktkilde. Punktkilde belastningen udgør i gennemsnit 40%. For farvandsområdet Øresund er punktkildebelastningen dominerende og udgør over 80% af den samlede belastning med fosfor.

De samlede udledninger fra punktkilderne i 2001 var ca. 17.800 tons organisk stof (BI5 ), 8.200 ton kvælstof og 1.060 tons fosfor. Udledningen fordelt på de forskellige punktkilder for disse stoffer er vist i figur 8.4.

 

Figur 8.4
Fordelingen af den samlede punktkildeudledning i 2001.

I figur 8.4 er udledningerne fra ferskvandsdambrug og saltvandsbaseret fiskeopdræt sammenlagt.

Det fremgår af figur 8.4, at udledningen fra renseanlæggene er den største med ca. 50%, når man betragter den samlede udledning af kvælstof og fosfor. De øvrige punktkilder bidrager med ca. 10-15 % af den samlede punktkildeudledning. For organisk stof er industriens udledning den største med lidt over 40 %.

Den samlede reduktion i udledningen af kvælstof er hovedsageligt opnået gennem reduktioner i udledningerne fra industri og renseanlæg. Udviklingen i udledningen af kvælstof for punktkilderne er vist i figur 8.5, hvor det kan ses at udledningen er faldet fra ca. 27.600 tons i 1989 til ca. 8.200 tons i 2001.

 

Figur 8.5
Udledningen af kvælstof fra punktkilderne i periode fra 1989 til 2001.

Den samlede udledning af fosfor fra punktkilder er faldet fra ca. 6.600 tons i 1989 til 1.060 tons i 2001. Den samlede reduktion er hovedsageligt opnået gennem reduktioner i udledningerne fra industri og renseanlæg, dog er udledningen fra den spredte bebyggelse og udledningen fra fiskeopdræt anlæg også faldet.

Udledningen af fosfor for punktkilderne er vist i figur 8.6 i periode fra 1989 til 2000.

 

Figur 8.6
Udledningen af fosfor fra punktkilderne i periode fra 1989 til 2001.

Udledningen af organisk stof fra punktkilder er faldet fra ca. 93.700 tons i 1989 til ca. 17.750 i 2001. Den samlede reduktion på er hovedsageligt sket ved reduktioner i udledningen fra industrier og renseanlæg.

8.1.1 Belastning til ferskvand

Punktkildebelastningen af de ferske vandområder udgjorde i 2001 for fosfors vedkommende 28% af den samlede belastning. For kvælstofs vedkommende 6% af den samlede belastning. Det skal understreges, at disse procentangivelser er beregnet som udledningerne fra punktkilderne i forhold til den samlede transport til havet via vandløbene. Der er altså ikke taget hensyn til omsætning og tilbageholdelse i vandløb og søer af punktkildebidraget, hvorfor der er tale om et maksimalt bidrag fra punktkilder.

Fordelingen i de udledte mængder til ferskvand fra de enkelte punktkilder er vist i figur 8.7.

Figur 8.7 viser, at udledningerne fra renseanlæggene til ferskvand er den største kilde, for så vidt angår fosfor og kvælstof. Industriudledninger er uden betydning, mens punktkilderne spredt bebyggelse, regnvandsbetingede udløb og dambrug er væsentlige.

For organisk stof (BI5 ) ses, at udledningerne fra den spredte bebyggelse og fra ferskvandsdambrugene er de mest betydende kilder.

 

Figur 8.7
Fordelingen i de udledte mængder fra punktkilder til ferskvand i 2001.

8.1.2 Marin belastning

For havets vedkommende stammede 17% af fosforbelastningen og 4% af kvælstofbelastningen i 2000 fra direkte punktkildeudledninger til havet, mens resten kom fra vandløbene (atmosfærebidraget indgår ikke i opgørelsen).

Figur 8.8 viser fordelingen i udledningen til havet for enkelte punktkilder. Udledningerne fra "dambrug" der er vist i figuren, er de udledninger, der stammer fra saltvandsbaseret fiskeopdræt.

 

Figur 8.8
Punktkildeudledning til havet i 2001 fordelt på punktkildetyper.

For punktkildeudledningerne direkte til havet, ses det, at renseanlæggene her er den dominerende kilde med hensyn til udledningerne af fosfor og kvælstof. Udledningen af organisk stof til havet domineres af industrien, der bidrager med 60%. De øvrige punktkilder er forholdsvis små i denne sammenhæng.

 

9 Sammenfatning

9.1 Udledningen af næringsstoffer fra punktkilder
9.2 Udledningen af næringsstoffer til marine områder og ferskvand
9.3 Miljøfremmede stoffer og tungmetaller

Dette afsnit indeholder en kort sammenfatning af de samlede udledninger for punktkilder. Der er dels en kort beskrivelse af de mest betydende punktkilde udledninger til ferskvand og marine områder, dels en beskrivelse af de enkelte punktkilders udledning og reduktion siden slutningen af 80´erne. Til slut er de beregnede udledninger af miljøfremmede stoffer og tungmetaller sammenfattet.

9.1 Udledningen af næringsstoffer fra punktkilder

De samlede udledninger fra punktkilder opgøres hvert år i forbindelse med denne rapportering. Opgørelser viser, at der siden 1989 er sket en markant reduktion i de samlede udledninger fra punktkilder. Den samlede reduktion for alle punktkilder er på 70 % for kvælstofs vedkommende, 84 % for fosfor og 81 % for organisk stof målt som BI5.

Den samlede reduktion i udledningen af kvælstof og fosfor er hovedsageligt opnået gennem reduktioner i udledningerne fra særskilt industri og renseanlæg. Dog er udledningen af fosfor fra den spredte bebyggelse og udledningen fra fiskeopdræt anlæg også faldet.

Trods de markante reduktioner i udledningerne for såvel renseanlæg og særskilt industri, domineres den samlede udledning af kvælstof og fosfor for punktkilder på landsplan fortsat af udledningerne fra renseanlæggene. Renseanlæggene bidrager med ca. 50% af den samlede udledning af fosfor og kvælstof for punktkilder. For organisk stof er industriens udledning den største kilde med lidt over 40 %.

Det samlede antal renseanlæg reduceres fortsat, og i 2001 var antallet af renseanlæg 1.311, hvoraf 269 er omfattet af Vandmiljøplanen. Af den samlede udledning fra punktkilder udgør renseanlæggene 50% - 55% for fosfor og kvælstof, mens anlæggene kun udleder 15% af den samlede mængde organisk stof. I forhold til udledningen i slutningen af firserne er der tale om en reduktion på 96% (O), 79% (N) og 92% (P). Reduktionen i udledningerne er hovedsageligt opnået ved at udbygge renseanlæggene til kvælstof og fosforfjernelse. I 2001 blev 87% af den samlede spildevandsmængde således underkastet rensning for både organisk stof, kvælstof og fosfor.

Opgørelsen for de industrielle udledere i 2001 omfatter 192 virksomheder mod 170 virksomheder i 1989. Tallene dækker over en del variation gennem årene. Der er fra 2000 til 2001 sket en lille stigning i den samlede mængde spildevand fra de industrielle udledere, hvilket hovedsageligt skyldes en enkelt virksomhed. Der er ingen en simpel sammenhæng mellem antallet af udledere og mængden af spildevand.

Den samlede mængde organisk stof målt som BI5 som blev udledt fra de industrielle udledere i 2001, er siden 1989 reduceret med omkring 92 %.

Den samlede kvælstofudledning fra de industrielle udledere er fra 1999 til 2001 reduceret med 10 %, hvilket især skyldes reduktioner i udledningen fra enkelte virksomheder. Siden 1989 er den samlede kvælstofudledning reduceret med 87 %, mens den samlede fosforudledning reduceret med godt 96 %. En væsentlig del af reduktionerne er opnået ved at virksomheder er blevet tilsluttet offentligt renseanlæg eller af anden årsag har indstillet den direkte udledning til vandområderne.

Resultaterne af opgørelserne for de regnbetingede udledninger viser at udledningen i et normalår udgør 12.007 tons COD, 698 tons kvælstof, 177 tons fosfor og en vandmængde på 186 mill. m3. Udledningerne af vand, organisk stof, kvælstof og fosfor har i 2001 været lidt større end i et normalår. I 2001 blev der fra regnbetingede udløb udledt en vandmængde på 203 mill. m3 med et stofindhold på 756 tons kvælstof, 190 tons fosfor og 13.343 tons COD.

Indberetningen for renseanlæggene større end 5.000 PE viser at på trods af at overløbene i dag kun udgør 1-2 % af belastningen i renseanlæggenes oplande, har overløbsmængder i mange tilfælde samme størrelsesorden som udløbene fra renseanlæggene. I middel udgør de dog kun ca. 10 % for kvælstof, 26 % for fosfor og 18 % for COD.

For den spredte bebyggelse er der registreret ca. 355.000 ejendomme uden for kloakopland. Disse fordeler sig med ca. 108.000 ejendomme i sommerhusområder, ca. 11.000 i kolonihaveområder, ca. 211.000 ejendomme i den spredte bebyggelse og ca. 26.000 ejendomme i landsbyer.

Den årlige udledning til vandområder fra den spredte bebyggelse af organisk stof (BI5) er opgjort til ca. 3.950 tons, den udledte kvælstofmængde er ca. 1000 tons, fosformængden er ca. 229 tons og spildevandsmængde er på ca. 13 mio. m3. Der er tilsyneladende sket et mindre fald i udledningen til vandområder i forhold til sidste års indberetning.

Den samlede udledning fra ferskvandsdambrug er i 2001 opgjort til 3.210 tons organisk stof målt som BI5 , 1.197 tons kvælstof og 91 tons fosfor. Udledningen af alle tre parametre ligger på stort set samme niveau som i 2000, hvilket er i overensstemmelse med at foderforbruget næsten har været det samme de to år. Dambrugsbekendtgørelsens krav til at begrænse udledningerne af kvælstof, fosfor og organisk stof vurderes på nuværende tidspunkt at være slået helt igennem. Der kan således ikke forventes væsentlige yderligere reduktioner i dambrugenes udledning af forurenende stoffer som følge af bekendtgørelsens regler om indretning og drift af ferskvandsdambrug.

Udledningen fra saltvandsbaseret fiskeopdræt er siden slutningen af 80´erne reduceret markant for fosfors vedkommende. Den samlede udledning af kvælstof og fosfor fra havbrug og saltvandsdambrug har gennem de senere år ligget stabilt. Set i forhold til 2000 er udledningen af næringssalte dog faldet lidt. Det skyldes især den faldende produktion grundet det store olieudslip ved Grønsund. De år-til-år variationer, der i øvrigt forekommer, skyldes, at produktionsforholdene - og dermed også udledningerne - til en vis grad er styret af meteorologiske forhold, primært vandtemperaturen.

9.2 Udledningen af næringsstoffer til marine områder og ferskvand

For kvælstof udgør de samlede udledninger fra punktkilderne til farvandsområderne på landsplan ca. 10%. Hvilket med andre ord betyder, at kvælstofbelastningen i overvejende grad domineres af det diffuse bidrag. En undtagelse er farvandsområdet ved Øresund, hvor punktkilderne udleder ca. 50% af kvælstofmængden.

Fosfor belastningen af farvandsområderne er nogenlunde ligeligt fordelt mellem det diffuse- og punktkilde bidrag, hvor punktkilde belastningen i gennemsnit udgør 40%. For farvandsområderne i det Sydlige bælthav og i Øresund er punktkildebelastningen dominerende og udgør i begge tilfælde over 80% af den samlede belastning med fosfor. I det sydlige bælthav er belastningen domineret af bidraget fra ferskvand, mens det i Øresund er de direkte udledninger der dominerer.

Til de ferske vande er udledningerne fra renseanlæggene fortsat den største kilde, for så vidt angår fosfor og kvælstof. Industriudledninger er uden betydning, mens punktkilderne spredt bebyggelse, regnvandsbetingede udløb og dambrug er væsentlige. For organisk stof (BI5 ) er udledningerne fra den spredte bebyggelse og fra ferskvandsdambrugene de mest betydende kilder.

For punktkildeudledningerne direkte til havet er renseanlæggene den største kilde med hensyn til udledningerne af fosfor og kvælstof. Udledningen af organisk stof til havet domineres af industrien der bidrager med 60%. De øvrige punktkilder er forholdsvis små i denne sammenhæng.

9.3 Miljøfremmede stoffer og tungmetaller

Til opgørelserne for miljøfremmede stoffer og tungmetaller er der udformet et måleprogram for en række af punktkilderne.

Måleprogrammet for miljøfremmede stoffer og tungmetaller er sammensat således, at der i 2000 var målt én gang på samtlige renseanlæg der er udvalgt i programmet. I punktkilderapporten for 2000 er der beregnet udledningsmængder for de første tre års målinger. Disse værdier for den samlede udledning af miljøfremmede stoffer og tungmetaller vil blive gentaget når de næste tre års målinger foreligger – altså med data for 2003.

I 2001 er der gennemført målinger på 10 renseanlæg fordelt over landet. Således forligger der nu data for disse 10 anlæg samt for de 37 anlæg, hvor der er blevet målt i perioden fra 1998 til 2000.

De målte koncentrationer spildevandets indhold af tungmetaller sammenlignet med de kvalitetskrav, der skal være opfyldt for vandmiljøet, ligger udløbskoncentrationerne generelt på samme eller lavere niveau end de fastsatte kvalitetskrav, jf. Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 921 af 8. oktober 1996. Der forekommer dog for enkelte stoffer værdier der ligger over kvalitetskravene der er beskrevet i bekendtgørelsen. De målte koncentrationer i det udledte spildevand vurderes ikke umiddelbart at give anledning til kritiske forhold, i forhold til de fastlagte krav til vandmiljøet.

Undersøgelserne af indholdet af miljøfremmede stoffer og tungmetaller viser at indholdet af reduceres betydeligt mellem indløb og udløb. For en del af stofferne er der tale med en reel nedbrydning af stoffet, mens stoffer som phenolerne, enkelte polyaromatiske kulbrinter samt blødgørene genfindes i udløbet i større mængder i slammet.

Spildevandet fra mere end halvdelen af de særskilte industrielle udledere indeholder tungmetaller og/eller miljøfremmede stoffer. Kviksølv og cadmium samt en række af de miljøfremmede stoffer, bl.a. chlorphenoler og halogenerede kulbrinter, er opført på liste I over stoffer for hvilke forureningen bør bringes til ophør, jf. Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 921 af 8. oktober 1996. I forhold til de fastsatte kvalitetskrav for vandmiljøet for liste I-stofferne, må koncentrationerne i spildevandet fra særskilte industrielle udledere i almindelighed anses for at være ikke-kritiske, under forudsætning af at der regnes med en initialfortynding svarende til en faktor 10 (Miljøstyrelsen, 1999e). Omkring 10 % af alle prøver for kviksølv viser dog koncentrationer i spildevandet som er mere end 10 gange højere end kvalitetskravene for vandområderne. Kravene må her generelt forventes ikke at have været overholdt, og koncentrationerne må betegnes som kritiske.

En række af de øvrige tungmetaller og miljøfremmede stoffer er opført på liste II. For metaller anført på listen viser mellem 10 og 45 % af alle prøver koncentrationer i spildevandet som er mere end 10 gange højere end de foreslåede kvalitetskrav for vandområderne. De foreslåede krav må derfor forventes at have været overskredet. Også her må koncentrationerne i en række tilfælde betegnes som kritiske.

 

10 Reference- og litteraturliste

Bornholms Amt; Vandmiljøovervågning 2001, spildevand.

Frederiksborg Amt; Punktkilder 2001.

Fyns Amt; Vandmiljøovervågning, Punktkilder 2001.

Københavns Amt; Vandmiljøovervågning, NOVA 2003, Punktkilder 2001.

Københavns Kommune; Vandmiljøovervågning, NOVA 2003, Punktkilder 2001.

Nordjyllands Amt; Punktkilderapport 2001.

Ribe amt; Punktkilder 2001, Vandmiljøovervågning.

Ringkjøbing Amt; Vandmiljøovervågning, Punktkilder 2001.

Roskilde Amt; NOVA – Punktkilderapport, Punktkilder i Roskilde Amt, 2001.

Storstrøms Amt; Punktkilder 2001.

Sønderjyllands Amt; Vandmiljøovervågning. Udledning fra punktkilder for 2001.

Vejle Amt; Overvågning af Punktkilder 2001.

Vestsjællands Amt; Vandmiljøovervågning, Punktkilderapport 2001.

Viborg Amt; Punktkilder 2001, Vandmiljø overvågning.

Århus Amt; Punktkilder 2001, Vandmiljøovervågning.

Miljøstyrelsen, 1990; Bestemmelse af belastningen fra regnvandsbetingede udløb. - Spildevandsforskning fra Miljøstyrelsen nr. 4/1990, 88 pp.

Miljøstyrelsen (1990a): Vandmiljø-90. Udvikling i belastningen fra punktkilder samt status for vandmiljøets tilstand. Redegørelse fra Miljøstyrelsen, nr. 1/1990. 204 sider.

Miljøstyrelsen 1992; Bestemmelse af befæstede arealer. - Spildevandsforskning fra Miljøstyrelsen nr. 43/1992, 67 pp.

Miljøstyrelsen, 1994; Punktkilder 1993.- Orientering nr. 8 fra Miljøstyrelsen, 42 pp.

Miljøstyrelsen 1994a; Det intensive måleprogram for de regnvandsbetingede udløb. - Fagdatacenterrapport, 121 pp.

Miljøstyrelsen (1994b): Vandmiljø-94. Udvikling i belastningen fra punktkilder samt status for vandmiljøets tilstand. Redegørelse fra Miljøstyrelsen, nr. 2/1994. 160 sider.

Miljøstyrelsen 1995; Spildevandsredegørelse 1995. - Redegørelse nr. 3 fra Miljøstyrelsen, 1995, 75 pp.

Miljøstyrelsen 1995a; Punktkilder 1994. - Orientering nr. 10 fra Miljøstyrelsen, 1995, 55 pp.

Miljøstyrelsen, 1995b; Arbejdsrapport nr. 44, 1995 fra Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsen 1996; Punktkilder 1996. - Orientering nr. 16 fra Miljøstyrelsen, 1997, 136 pp.

Miljøstyrelsen, 1997; Det intensive måleprogram for de regnvandsbetingede udløb. -Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 43, 1997

Miljøstyrelsen, 1999a: Teknisk Anvisning for Punktkilder, Version 2.

Miljøstyrelsen, 1999b: Paradigma 1999 for normalrapportering af det nationale program for overvågning af vandmiljøet 1998-2003, Version af 1. februar 1999.

Miljøstyrelsen 1999c: Vandmiljø-99. Status for vandmiljøets tilstand i Danmark. Redegørelse nr. 1/1999 fra Miljøstyrelsen. 128 sider.

Miljøstyrelsen 1999d: Notat om tungmetalbelastning fra spredt bebyggelse mv. af 13. oktober 1999. 4 sider.

Miljøstyrelsen 1999e: Vejledning til bekendtgørelse om spildevandstilladelser mv. efter miljøbeskyttelseslovens kapital 3 og 4. Vejledning fra Miljøstyrelsen 5/1999. 170 sider.

Miljøstyrelsen 2000: NOVA-2003. Programbeskrivelse for det nationale program for overvågning af vandmiljøet 1998-2003. Redegørelse fra Miljøstyrelsen 1/2000. 397 sider.

Danmarks Miljøundersøgelser,2002;Vandmiljø-2002. Tilstand og udvikling - faglig sammenfatning. Faglig rapport fra DMU nr. 423.

Miljø- og Energiministeriet, Landsplanafdelingen, 1998: Statslig udmelding til regionplanrevision 2001.

 

Bilag 1
Renseanlæg

Indhold:

Bilag 1.1 Antal renseanlæg og vandmængde fordelt på renseniveauer
For hvert renseniveau er der 1 vist antallet af renseanlæg med det pågældende niveau og den tilhørende vandmængde i % af total.
Bilag 1.2 Antal renseanlæg og vandmængde fordelt på overordnede renseniveauer
Oversigter for hhv. kommunale og private renseanlæg der viser anlæggenes fordeling renseniveau også i forhold til vandmængder.
Bilag 1.3 Kapacitet og belastning i PE fordelt på amter
Bilag 1.4 Vandmængde i l/PE pr. dg. på renseanlæg med vandmåling
Målte vandmængde i m3/døgn og gennemsnits beregning af de oplyste vandmængder i liter/PE døgn
Bilag 1.5 Krav og gennemsnitlig afløbskvalitet fordelt på renseniveauer for anlæg med kontrollerede krav
Bilag 1.6 Gennemsnitlige afløbskvaliteter fordelt på renseniveauer for alle anlæg med målinger
Bilag 1.7 Data for renseanlæg omfattet af Vandmiljøplanen
Bilag 1.8 Samlet udledning af N,P,O fordelt på amter
Bilag 1.9 Data for miljøfremmede stoffer og tungmetaller

Bilag 1.1
Antal renseanlæg og vandmængde fordelt på renseniveauer 2001.

Standat-
kode

Anvendt nuværende rensekode

Antal anlæg

Vand-
mængde i %

Meget reduceret rensekode

Delvis reduceret rensekode

16

Bassinanlæg

17

0,12

Mekanisk

Mekanisk

18

Mekanisk rens.

302

0,60

Mekanisk

Mekanisk

30

MK

17

0,25

MK

MK

104

MBRA

2

0,02

MB

MB

106

MBS

15

0,06

MB

MB

26

MB

112

0,63

MB

MB

34

MBF

1

0,00

MB

MB

39

MBL

8

0,12

MB

MB

27

MBN

187

2,57

MB

MBN

35

MBNF

1

0,00

MB

MBNF

40

MBNL

9

0,13

MB

MBNF

103

MBNS

1

0,03

MB

MBNF

22

BS Biologisk san

58

0,09

MB

BS Biolog

109

MRA

2

0,01

MB

Rodzonea

23

Rodzoneanlæg

63

0,30

MB

Rodzonea

31

MBK

32

1,15

MBK

MBK

32

MBNK

163

5,34

MBK

MBNK

44

MBKF

1

0,01

MBK

MBKF

47

MBKL

2

0,02

MBK

MBKF

45

MBNKF

3

0,31

MBK

MBNKF

102

MBNKS

1

0,00

MBK

MBNKF

48

MBNKL

18

0,61

MBK

MBNKF

28

MBND

9

0,20

MBND

MBND

36

MBNDF

1

0,63

MBND

MBNDF

29

MBNDK

221

68,45

MBNDK

MBNDK

37

MBNDKF

29

11,12

MBNDK

MBNDKF

42

MBNDKL

33

5,17

MBNDK

MBNDKF

96

MBNDKS

3

2,06

MBNDK

MBNDKF

 

 

1311

100

 

 


Symbolforklaring

De fleste bogstavkombinationer og hvad de betyder er velkendt. Således står M for mekanisk, B for biologisk, N for nitrifikation, D for denitifikation og K for kemisk fældning. Bogstaverne L,S og F i slutningen af en kode betyder henholdsvis lagune, sandfiltrering og filtrering. Endelig er der koder for Bassinanlæg, Rodzoneanlæg og Bio-logiske sandfiltre.

Bilag 1.2.a
Antal renseanlæg i 2001 fordelt på nuværende renseniveau.

Amt

U

M

MK

MB

MBK

MBND

MBNDK

Total

København Kommune

 

 

 

 

 

 

2

2

København

 

 

 

 

3

 

7

10

Frederiksborg

 

13

 

19

8

3

30

73

Roskilde

 

1

 

26

 

6

13

46

Vestsjælland

 

38

 

49

15

 

22

124

Storstrøm

 

96

8

72

18

 

19

213

Bornholm

 

10

 

6

2

 

3

21

Fyn

 

28

2

7

18

 

40

95

Sønderjylland

 

41

5

52

17

1

11

127

Ribe

 

4

 

34

12

 

13

63

Vejle

 

7

 

13

38

 

13

71

Ringkøbing

 

18

 

29

27

 

19

93

Århus

 

36

1

80

43

 

33

193

Viborg

 

11

 

19

11

 

33

74

Nordjylland

 

16

1

53

8

 

28

106

I alt

 

319

17

459

220

10

286

1311

 

Bilag 1.2.b
Antal private renseanlæg i 2001 fordelt på nuværende renseniveau.

Amt

U

M

MK

MB

MBK

MBND

MBNDK

Total

Frederiksborg

 

13

 

11

2

 

1

27

Roskilde

 

1

 

10

 

1

 

12

Vestsjælland

 

7

 

8

 

 

 

15

Storstrøm

 

27

1

14

1

 

 

43

Bornholm

 

4

 

2

 

 

 

6

Fyn

 

14

 

3

1

 

 

18

Sønderjylland

 

25

2

5

3

 

 

35

Ribe

 

4

 

2

 

 

 

6

Vejle

 

5

 

6

 

 

 

11

Ringkøbing

 

15

 

6

 

 

 

21

Århus

 

17

 

18

2

 

 

37

Viborg

 

4

 

3

 

 

 

7

Nordjylland

 

3

 

4

 

 

 

7

I alt

 

139

3

92

9

1

1

245

 

Bilag 1.2.c
Vandmængde i % fordelt på nuværende renseniveau.

Amt

U

M

MK

MB

MBK

MBND

MBDNK

København kom

 

 

 

 

 

 

100,0

Københavns amt

 

 

 

 

2,6

 

97,4

Frederiksborg amt

 

0,2

 

1,9

4,1

0,6

93,2

Roskilde amt

 

 

 

1,1

0,0

4,7

94,2

Vestsjællands amt

 

1,1

 

15,3

4,9

 

78,7

Storstrøms amt

 

2,5

0,2

9,0

16,1

 

72,2

Bornholms amt

 

10,1

 

5,3

18,4

 

66,3

Fyns amt

 

0,3

0,3

0,1

5,7

 

93,6

Sønderjyllands amt

 

3,7

3,4

14,2

12,7

11,7

54,3

Ribe amt

 

0,1

 

7,6

10,2

 

82,1

Vejle amt

 

0,1

 

1,3

14,0

 

84,6

Ringkjøbing amt

 

0,4

 

3,7

16,6

 

79,3

Århus amt

 

0,5

 

4,6

10,4

 

84,4

Viborg amt

 

0,6

 

2,3

8,5

 

88,6

Nordjyllands amt

 

0,4

0,2

3,3

3,6

 

92,5

Danmark

 

0,7

0,3

3,9

7,5

0,8

86,8

 

Bilag 1.2.d
Vandmængde til private renseanlæg i % fordelt på nuværende renseniveau.

Amt

M

MK

MB

MBK

MBND

MBNDK

Total

Frederiksbo

0,22

0,00

0,28

0,03

0,00

0,06

0,59

Roskilde

0,00

0,00

0,27

0,00

0,29

0,00

0,56

Vestsjælland

0,15

0,00

0,22

0,00

0,00

0,00

0,37

Storstrøm

0,61

0,10

0,89

0,03

0,00

0,00

1,62

Bornholm

0,17

0,00

0,17

0,00

0,00

0,00

0,35

Fyn

0,10

0,00

0,02

0,01

0,00

0,00

0,13

Sønderjylland

0,71

0,15

0,20

0,02

0,00

0,00

1,08

Ribe

0,05

0,00

0,13

0,00

0,00

0,00

0,18

Vejle

0,11

0,00

0,12

0,00

0,00

0,00

0,23

Ringkøbing

0,31

0,00

0,22

0,00

0,00

0,00

0,53

Århus

0,14

0,00

0,27

0,02

0,00

0,00

0,43

Viborg

0,06

0,00

0,02

0,00

0,00

0,00

0,09

Nordjylland

0,03

0,00

0,05

0,00

0,00

0,00

0,08

I alt

0,15

0,01

0,16

0,01

0,01

0,00

0,35

 

Bilag 1.3
Kapacitet og belastning i PE

Amt

Antal anlæg

Belastning i PE

Kapacitet i PE

København kom

2

750000

1100000

København

10

693794

647000

Frederiksborg

73

328928

674721

Roskilde

46

304712

390917

Vestsjælland

124

472280

703585

Storstrøm

213

504276

647779

Bornholm

21

77773

111815

Fyn

95

719841

1084578

Sønderjylland

127

321531

664595

Ribe

63

345185

734940

Vejle

71

608691

1147326

Ringkøbing

93

476845

869768

Århus

193

1106943

1325741

Viborg

74

493896

780865

Nordjylland

106

1000548

1660373

I alt

1311

8205243

12544003

 

Bilag 1.4
Vandmængde i l/PE pr. dg. på renseanlæg med vandmåling.

Amt

Antal anlæg

Gennemsnit i l/PE pr. dg.

% vand med måling

Vægtet gennem-
snit i l/PE pr. dg.

København kom.

2

339

100

307

Frederiksborg amt

3

188

0

224

Roskilde amt

25

284

99

227

Vestsjællands amt

48

443

88

201

Storstrøms amt

71

302

93

190

Bornholms amt

15

529

100

300

Fyns amt

65

683

100

277

Sønderjyllands amt

86

761

98

330

Vejle amt

58

569

100

253

Ringkjøbing amt

69

677

99

250

Århus amt

143

455

99

182

Nordjyllands amt

93

435

100

210

I alt

678

522

72

237

 

Bilag 1.5

Krav og gennemsnitlig afløbskvalitet fordelt på renseniveauer for anlæg med kontrollerede krav

Tabelforklaring til tabellerne i bilag 1.5

Som renseniveau er anvendt en delvis reduceret kode.

Antal anlæg: angiver antallet af renseanlæg, hvor der findes et krav til parameter-koncentrationen, et gennemsnit af den målte parameter-koncentration og en angivelse af om kravet er overholdt. Det er altså ikke nok, at kun to af disse betingelser er opfyldt.

Antal anlæg med overskr.: angiver antallet af ovennævnte renseanlæg, hvor det er oplyst, at kravet ikke er overholdt. Bemærk i den sammenhæng, at der ikke vides noget om kontrolmetoden og at oplysning om krav og gennemsnit af målinger ikke kan bruges til at afgøre om krav er overholdt eller ej.

Gnm. krav: angiver den gennemsnitlige kravværdi for de ovennævnte renseanlæg.

Gnm. måling: angiver gennemsnittet af de gennemsnit, der er oplyst for de enkelte af de ovennævnte renseanlæg.

% vand med krav: angiver vandmængden i % af den totale vandmængde som er omfattet af kontrollerede parameter-krav. Bemærk i denne sammenhæng, at hvis der ikke er oplyst en vandmængde er der forudsat 300 l/PE x dg.

Vægtet gnm. krav: angiver det vægtede gennemsnitlige krav. Vægtningen er foretaget efter vandmængde.

Vægtet gnm. måling: angiver det vægtede gennemsnit af de gennemsnit, der er oplyst for de enkelte anlæg. Vægtningen er foretaget efter vandmængde.

Bilag 1.5.a
Renseanlæg med COD-krav i mg/l.

Rense-
niveau

Antal anlæg

Antal anlæg med overskr.

Gnm. krav

Gnm. måling

% vand med krav

Vægtet gnm. krav

Vægtet gnm. måling

BS Biologis

2

 

75

20

1

75

23,6

MB

3

 

75

32,2

0

75

28,2

MBK

8

 

75

40,5

59

75

36,4

MBN

6

1

75

39,4

3

75

22,6

MBND

1

 

75

22,9

33

75

22,9

MBNDF

1

 

75

38,1

100

75

38,1

MBNDK

176

1

74,5

29,9

97

74,6

31,8

MBNDKF

56

 

73,7

24,7

91

69,2

27,6

MBNK

56

 

69,6

26,8

57

71,9

27,7

MBNKF

11

 

75

20,9

70

75

25

I alt

320

2

73,5

28,6

89,3

73,5

30,9

 

Bilag 1.5.b
Renseanlæg med BI5-krav i mg/l- modificeret.

Delvis reduceret

Antal Anlæg

Antal anlæg med overskr. krav

Gnm Krav

Gnm Måling

% Vand med krav

Vægtet gnm krav

Vægtet gnm måling

BS Biologis

38

2

19,5

7,8

74

18,9

5,2

MB

87

3

20,7

6,9

80

19,8

5,4

MBK

26

 

17,5

6,2

81

15,5

6

MBKF

4

 

25

4,3

142

25,9

4,8

MBN

184

8

16,1

5,2

105

14,6

4,1

MBND

5

 

10,4

2,7

78

10,7

2,3

MBNDF

1

 

15

3,1

100

15

3,1

MBNDK

216

 

14

2,8

101

14,4

2,8

MBNDKF

62

 

10

2

94

9,7

2

MBNF

11

 

12,1

2,9

100

12,9

2,6

MBNK

157

2

13,8

3,7

99

13,7

3,6

MBNKF

18

 

12,2

2,6

95

11,7

2,4

Mekanisk

18

1

121,1

37,8

27

133,2

38,4

MK

5

 

110

25,2

81

139,2

25,9

Rodzoneanl

55

 

22,7

5,6

94

22,7

5,1

I alt

887

16

19,4

5,5

99

14,2

2,9

 

Bilag 1.5.c
Renseanlæg med P-krav i mg/l.

Renseniveau

Antal anlæg

Antal anlæg med overskr.

Gnm. krav

Gnm. måling

% vand med krav

Vægtet gnm. krav

Vægtet gnm. måling

BS Biologi

1

 

13

2,1

0

13

2,1

MB

2

1

1,5

4

3

1,5

2,4

MBK

22

2

1,3

0,7

79

1,4

0,5

MBKF

2

 

1

0,4

58

1

0,4

MBN

9

1

1,1

0,7

6

0,6

0,3

MBND

1

 

1,5

0,5

33

1,5

0,5

MBNDF

1

 

1,5

0,5

100

1,5

0,5

MBNDK

212

1

1,2

0,5

99

1,4

0,6

MBNDKF

62

 

0,9

0,3

99

0,8

0,3

MBNK

136

5

1,1

0,5

88

1,2

0,5

MBNKF

18

 

1,1

0,3

89

1

0,3

MK

10

 

8,3

1,4

93

2,8

1

Rodzonea

3

 

1

0,4

10

1

0,5

I alt

479

10

1,3

0,5

94,6

1,3

0,5

 

Bilag 1.5.d
Renseanlæg med N-krav i mg/l.

Rense-
niveau

Antal anlæg

Antal anlæg med overskr.

Gnm. krav

Gnm. måling

% vand med krav

Vægtet gnm. krav

Vægtet gnm. måling

BS bio sand

1

 

30

12,9

0

30

12,9

MB

1

 

8

8,7

2

8

8,7

MBK

1

 

8

3,8

21

8

3,8

MBND

6

 

6,3

4,9

81

6,1

4,3

MBNDF

1

 

8

6

100

8

6

MBNDK

193

4

7,8

4,3

97

7,9

4,8

MBNDKF

61

 

7,8

4,2

99

7,9

4,5

MBNK

5

 

14,4

8,5

5

14

8,2

MBNKF

2

1

8

19,6

33

8

28,6

I alt

271

5

8

4,6

89,8

7,9

4,8

 

Bilag 1.5.e
Renseanlæg med Ammoniak+ammonium-N-krav i mg/l.

Rense-
niveau

Antal anlæg

Antal anlæg med overskr.

Gnm. krav

Gnm. måling

% vand med krav

Vægtet gnm. krav

Vægtet gnm. måling

BS Biologis

10

 

5,4

0,6

20

4,1

0,7

MB

5

 

4,2

0,8

5

4,9

1,3

MBK

2

 

5

0,2

4

5

0,2

MBN

129

5

4,1

0,9

65

4,2

0,9

MBND

3

 

3

0,6

48

3

0,4

MBNDK

91

1

3,9

0,5

23

3,9

0,4

MBNDKF

59

 

3,9

0,4

88

4

0,4

MBNF

7

 

3,3

0,6

81

3,4

0,4

MBNK

141

10

4,3

0,9

87

4,2

0,7

MBNKF

21

 

3,7

0,4

94

2,7

0,4

Rodzoneanl

4

3

5,8

3,6

12

5,4

4,9

I alt

472

19

4,1

0,8

40,1

4

0,5

 

Bilag 1.5.f
Renseanlæg med Ammoniak+ammonium-N-krav i mg/l - sommer

Rense-
niveau

Antal anlæg

Antal anlæg med overskr.

Gnm. krav

Gnm. måling

% vand med krav

Vægtet gnm. krav

Vægtet gnm. måling

BS Biologis

6

 

2

0,5

21

2

0,6

MB

3

1

2

4,2

1

2

8,9

MBN

82

9

2,5

0,9

67

2,7

0,6

MBND

4

 

1,5

0,8

28

1,5

0,4

MBNDK

42

1

2,1

0,2

10

2

0,2

MBNDKF

19

1

1,7

0,5

35

1,7

0,4

MBNF

6

 

2,7

0,1

53

3,3

0,2

MBNK

71

2

3,2

0,5

47

3,1

0,5

MBNKF

7

 

2,6

0,2

20

3,7

0,2

Rodzoneanl

2

2

2

3,8

4

2

4

I alt

242

16

2,5

0,6

18,2

2,2

0,3

 

Bilag 1.5.g
Renseanlæg med Ammoniak+ammonium-N-krav i mg/l - vinter

Rense-
niveau

Antal anlæg

Antal anlæg med overskr.

Gnm. krav

Gnm. måling

% vand med krav

Vægtet gnm. krav

Vægtet gnm. måling

BS Biologi

3

 

3,3

1,5

16

3,8

2,5

MBN

55

4

3,9

2,3

46

3,5

0,7

MBND

2

 

4

0,6

14

4

0,7

MBNDK

29

1

3,7

0,5

7

3,8

0,6

MBNDKF

10

 

3,7

0,3

19

3,6

0,4

MBNF

2

 

4

0,6

18

4

1,1

MBNK

42

2

4

1,3

21

4,2

1,2

MBNKF

4

 

4

0,2

10

4

0,4

I alt

147

7

3,9

1,4

11

3,8

0,6

 

Bilag 1.5.h
Renseanlæg med Suspenderede stoffer krav i mg/l.

Rense-
niveau

Antal anlæg

Antal anlæg med overskr.

Gnm. krav

Gnm. måling

% vand med krav

Vægtet gnm. krav

Vægtet gnm. måling

BS Biologi

29

2

24,5

12,2

57

25,9

8

MB

70

3

27,6

13,6

73

26,2

11,1

MBK

14

 

26,5

10,7

29

27,2

8,3

MBKF

1

 

30

2,5

18

30

2,5

MBN

148

5

25,1

11,9

88

26

11

MBND

5

 

20

6,2

78

20

4,7

MBNDF

1

 

25

6,9

100

25

6,9

MBNDK

144

 

29,9

7,7

54

43,4

10,9

MBNDKF

53

1

17,5

4,1

85

16,3

3,7

MBNF

10

 

19,4

5,1

82

20,6

6,7

MBNK

118

3

25,3

11,7

82

26,5

10

MBNKF

16

 

20

6,8

88

20,9

5,3

Mekanisk

77

7

76,7

51,6

32

65,2

47,5

MK

8

 

83,1

40,4

84

59,9

33,5

Rodzoneanl

20

 

32,8

10,3

34

35,4

13

I alt

714

21

32,3

15,2

62,7

34,2

9,2

 

Bilag 1.6 Gennemsnitlige afløbskvaliteter fordelt på renseniveauer for alle anlæg med målinger

Tabelforklaring til tabellerne i bilag 1.6

Som renseniveau er anvendt en delvis reduceret kode, jf. afsnit 4.1.

Antal anlæg: angiver antallet af kommunale renseanlæg, hvor der findes et gennemsnit af den målte parameter-koncentration.

Gnm. måling: angiver gennemsnittet af de gennemsnit, der er oplyst for de enkelte af de ovennævnte renseanlæg.

Vægtet gnm. måling: angiver det vægtede gennemsnit af de gennemsnit, der er oplyst for de enkelte anlæg. Vægtningen er foretaget efter vandmængde.

Bilag 1.6
Renseanlæg med COD-total, BI5mod og BI5 i mg/l - målt.

Rense-
niveau

COD

BI5mod

BI5

Antal anlæg

Gnm

Vægtet gnm

Antal anlæg

Gnm

Vægtet gnm

Antal anlæg

Gnm

Vægtet gnm

BS Biologi

20

33,8

36,5

38

7,8

5,7

13

8,0

6,9

MB

79

46,8

46,3

91

5,9

6,2

16

14,8

24,1

MBK

24

40,0

40,3

28

6,0

6,8

8

10,7

13,1

MBKF

3

33,6

35,0

4

4,3

5,3

2

10,2

11,6

MBN

131

37,1

33,8

185

4,9

4,2

18

9,6

10,9

MBND

1

22,9

22,9

5

2,7

2,4

 

 

 

MBNDF

1

38,1

38,1

1

3,1

3,1

 

 

 

MBNDK

202

31,0

33,1

217

2,8

2,9

30

6,7

5,6

MBNDKF

60

24,9

28,8

62

2,0

1,9

18

2,2

2,2

MBNF

6

33,7

31,3

11

2,9

2,6

1

4,4

4,4

MBNK

142

30,0

28,9

157

3,8

3,7

49

5,6

5,6

MBNKF

16

21,0

30,2

19

2,6

2,1

6

3,0

2,3

Mekanisk

97

167

194,2

102

60,7

67,0

11

97,9

59,0

MK

10

282

322,2

10

134,6

157,5

1

9,0

9,0

Rodzo-
nean

41

49,9

48,3

58

6,2

5,6

25

12,9

13,2

I alt

833

 

 

988

 

 

141

 

 

 

Rense-
niveau

P-total

N-total

Ammonium

Antal anlæg

Gnm

Vægte gnm

Antal anlæg

Gnm

Vægte gnm

Antal anlæg

Gnm

Vægte gnm

BS Biologis

33

6,7

6,1

26

33,1

34,9

34

5,3

4,4

MB

81

4,5

2,9

80

24,1

19,1

66

4,8

4,0

MBK

26

1,0

0,8

22

18,9

14,9

18

8,2

9,5

MBKF

3

0,4

0,5

3

13,2

12,6

3

6,8

5,7

MBN

133

3,1

1,8

131

17,3

13,5

147

0,9

0,8

MBND

3

2,2

2,2

6

4,9

4,4

3

0,6

0,4

MBNDF

1

0,5

0,5

1

6,0

6,0

 

 

 

MBNDK

205

0,5

0,7

197

4,4

4,8

145

0,6

0,7

MBNDKF

64

0,3

0,3

61

4,2

4,3

65

0,5

0,4

MBNF

9

4,4

3,6

9

19,4

15,8

10

0,4

0,4

MBNK

146

0,6

0,5

137

13,4

11,6

151

1,0

0,8

MBNKF

19

0,3

0,3

15

12,2

28,8

21

0,4

0,2

Mekanisk

100

5,2

5,4

96

28,8

32,8

70

22,1

30,3

MK

11

1,4

1,2

10

66,5

68,9

7

72,9

92,2

Rodzoneanl

46

4,6

4,2

44

20,1

19,0

41

10,8

9,9

I alt

880

 

 

838

 

 

510

 

 

 

Bilag 1.7a
Tilløbsdata for renseanlæg omfattet af Vandmiljøplanen

Se her!
    

Bilag 1.7.b
Data for renseanlæg omfattet af Vandmiljøplanen

Se her!
      

Bilag 1.8
Udledning fra renseanlæg i 2001.

Amt

Vand
mio. m3

COD
ton

BI5
ton

TOT-N
ton

TOT-P
ton

København kommune

84

1570

185

420

70

København

50

1946

189

311

46

Frederiksborg

43

1253

114

245

26

Roskilde

25

1061

82

111

22

Vestsjælland

41

1983

175

267

25

Storstrøm*

35

1467

201

263

40

Bornholm

9

319

46

53

6

Fyn

70

1784

176

283

22

Sønderjylland

39

1560

270

300

30

Ribe

36

1008

114

226

26

Vejle

56

1768

194

329

34

Ringkøbing

43

1588

121

249

19

Århus

74

2988

301

532

45

Viborg

37

1231

139

219

19

Nordjylland

78

3050

246

412

39

I alt

720

24575

2551

4219

470


Bilag 1.9

Data for miljøfremmede stoffer og tungmetaller

Beregningsforudsætninger

Middelværdi

Den samlede nationale middelværdi er beregnet ved at midle de fire målinger for hvert anlæg i hhv. tilløb og afløb, dvs. middelværdien for det enkelte anlæg i tilløb og afløb er herved fremkommet. Herefter der beregnet en national middelværdi, ved at tage middelværdien for alle de anlæg hvor der er målt den pågældende parameter. Middelværdierne er således ikke vægtet efter anlæggenes størrelse.

Middelværdien for hvert anlæg er forsøgt vægtet flowproportionalt, men da denne vægtning ikke har vist sig at have indflydelse på det niveauet set på landsplan, er der i den videre databehandling benyttet den almindelige middelværdi – som er beskrevet i det ovenstående.

Detektionsgrænser

Når en analyseværdi er under detektionsgrænsen, er det vurderet udfra de samlede målinger, hvorvidt der kan anvendes en værdi for analysen på ½ gange detektionsgrænsen i de videre beregninger. Hvis der for det samlede antal analyser for den pågældende parameter i mere end 50% af analyserne der er over detektionsgrænsen, er der benyttet ½ gange detektionsgrænsen i de videre beregninger. Modsat – hvis der ikke er 50% af analyserne over detektionsgrænsen, er der ikke beregnet et nationalt gennemsnit, men alene beregnet en middelværdi for de analyser der er over detektionsgrænsen. I de tilfælde hvor mere end 50% af analyserne er under detektionsgrænsen, kan der ikke umiddelbart benyttes en værdi på ½ gange detektionsgrænsen. Dette skyldes at en tilnærmelse til den sande værdi for analysen under detektionsgrænsen lige så godt kan være tæt på 0 som på ½ gange detektionsgrænsen. I bilagene for miljøfremmedestoffer og tungmetaller er det angivet med * hvis en middelværdi alene er beregnet ved en middelværdi for de analyser der er over detektionsgrænsen. Disse data er alene medtaget i bilag. I bilag kan antallet af enkelte analyser, antal målinger over detektionsgrænsen og antal anlæg med måling endvidere ses.

Fraktiler

Fraktilerne, hhv. 5% og 95%, er beregnet på baggrund af spredningen i middelværdierne for hvert anlæg. Beregningerne er således ikke baseret på alle analyseværdier, men en fraktil på spredning mellem anlæggenes middelværdi.

Pesticider gruppe 2

Indløb (µg/l)

Middel

Min

Maks

Antal
analyser

Antal
over DG

DGmin

DGmaks
(µg/l)

Aldrin*

0,03

0,01

0,1

85

21

0,010

0,200

Dieldrin*

-

-

1

82

0

0,010

0,100

Endrin*

0,10

0,10

0,4

84

1

0,010

0,200

Gamma Lindan *

-

-

1

84

0

0,010

0,100

isodrin*

0,13

0,01

2

85

21

0,010

0,200

Udløb (µg/l)

 

 

 

 

 

 

 

Aldrin*

0,069

0,020

0,100

85

7

0,010

0,200

Dieldrin*

0,066

0,020

0,100

85

7

0,010

0,100

Endrin*

0,090

0,050

0,100

85

5

0,010

0,200

Gamma Lindan *

0,080

0,030

0,100

85

6

0,010

0,100

isodrin*

0,073

0,020

0,100

85

6

0,010

0,200

Slam (µg/kgTS)

 

 

 

 

 

 

 

Aldrin

-

-

-

18

0

5

20

Dieldrin

-

-

-

18

0

10

100

Endrin

-

-

-

18

0

5

40

Gamma Lindan

-

-

-

18

0

10

200

isodrin

-

-

-

18

0

10

50

Indløbsdata : Data redigeret i forhold til sidste år, ingen data over detektionsgrænse, fejl skyldes at enkelte amter opgiver resultater som lig med detektionsgrænse.
   

Aromatiske kulbrinter gruppe 4

Indløb (µg/l)

Middel

5%

95%

Antal anlæg

Antal enkelt analyser

Antal analyser over DG

Dgmin
(µg/l)

Dgmaks
(µg/l)

1-methyl-
napthalen

0,311

0,084

0,863

11

38

36

0,01

0,05

2 Methyl-
naphtalen

0,334

0,066

0,969

13

50

44

0,01

0,20

Benzen

0,448

0,036

1,584

13

43

30

0,01

0,10

Biphenyl

0,056

0,010

0,140

10

37

27

0,01

0,10

dimethyl-
naphthalener

1,095

0,054

3,713

28

106

98

0,01

0,30

Ethylbenzen

0,285

0,058

0,794

13

43

30

0,00

1,00

isopropyl-
benzen*

0,121

0,100

0,188

 

43

9

0,05

0,20

M+P-xylen

1,425

0,412

2,497

3

11

11

0,01

0,10

methyl-
naphthanel

0,463

0,036

1,756

18

67

50

0,00

0,05

moskus-
xylener*

0,156

0,100

0,272

 

48

19

0,05

0,80

Naphtalen

0,526

0,039

2,050

29

107

91

0,01

0,05

O-xylen

0,427

0,163

0,870

3

11

11

0,01

0,10

Toluen

1,886

0,659

3,685

12

42

42

0,01

0,10

trimethylna-
phtahlenr

0,840

0,042

4,313

29

107

84

0,01

0,20

Xylen

0,876

0,174

2,231

9

31

27

0,05

0,10

Udløb (µg/l)

 

 

 

 

 

 

 

 

1-methyl-
napthalen*

0,060

0,03

0,11

 

38

10

0,01

0,05

2 Methyl-
naphtalen*

0,044

0,02

0,08

 

50

19

0,01

0,20

Benzen*

0,048

0,09

0,10

 

43

8

0,01

0,10

Biphenyl*

0,064

0,01

0,23

 

33

9

0,01

0,10

dimethyl-
naphthalen*

0,341

0,03

1,62

 

106

27

0,01

0,30

Ethylbenzen*

0,028

0,01

0,05

 

43

6

0,00

1,00

isopropyl-
benzen*

 

 

 

 

43

0

0,05

0,20

M+P-xylen*

0,016

0,01

0,02

 

11

3

0,01

0,10

methyl-
naphthanel*

0,108

0,01

0,34

 

63

11

0,02

0,05

moskus-
xylener*

 

 

 

 

48

0

0,05

0,80

Naphtalen*

0,087

0,02

0,21

 

106

26

0,01

0,05

O-xylen*

 

 

 

 

11

0

0,01

0,10

Toluen*

0,269

0,11

0,81

 

42

20

0,01

0,10

trimethyl-
naphtahle*

0,244

0,02

0,76

 

108

25

0,01

0,20

Xylen*

 

 

 

 

31

3

0,05

0,10

Slam µg/kg TS

 

 

 

 

 

 

 

 

1-methyl-
napthalen

1018,3

72,5

2775,0

 

6,0

5,0

10

20

2 Methyl-
naphtalen

486,9

0,0

1520,0

 

9,0

6,0

10

20

Benzen

28,4

3,0

91,5

 

7,0

5,0

10

10

Biphenyl

268,4

11,6

784,5

 

5,0

4,0

10

10

dimethylna-
phthalener

2050,6

58,0

7950,0

 

22,0

21,0

10

50

Ethylbenzen

36,0

10,6

74,7

 

7,0

6,0

10

10

isopropyl-
benzen

11,8

0,0

31,6

 

8,0

4,0

10

10

methyl-
naphthanel

573,0

15,0

2275,0

 

16,0

15,0

10

50

moskusxylener

55,7

0,0

191,0

 

7,0

2,0

10

300

Naphtalen

206,5

20,1

649,5

 

22,0

21,0

10

50

Toluen

1304,0

139,6

3570,0

 

7,0

7,0

10

10

trimethylna-
phtahlenr

1623,1

59,5

9070,0

 

22,0

21,0

10

50

Xylen

511,9

50,3

1673,5

 

8,0

8,0

10

10

 

Phenolforbindelser gruppe 5

Indløb µg/l

Middel

5%

95%

Antal anlæg

Antal enkelt analyser

Antal analyser over DG

DG-
min

DG-
maks

nonylphenoler

3,67

0,4805

8,41

25

93

93

0,06

0,1

octylphenol*

-

-

-

-

79

0

0,09

0,5

Phenol

36,30

0,2425

98,10

11

40

40

0,03

0,1

nonylphenol
(NP1EO)

4,01

0,1005

14,03

23

86

66

0,1

3

nonylphenol
(NP2EO)

0,73

0,05

1,70

23

85

38

0,1

2

bisphenol A

1,19

0,05

4,39

26

83

51

0,1

0,5

Udløb µg/l

 

 

 

 

 

 

 

 

bisphenol A*

0,51

0,11

1,32

26,00

94

38

0,10

0,70

nonylphenol
(NP1EO)*

0,66

0,11

1,71

23,00

86

12

0,10

0,20

nonylphenol
(NP2EO)*

0,55

0,13

1,40

 

89

13

0,05

0,80

nonylphenoler

0,35

0,05

0,68

25,00

92

60

0,10

1,00

octylphenol*

-

-

-

23,00

79

1

0,10

0,50

Phenol

1,80

8,28

8,28

10

40

34

0,1

0,2

Slam mg/kg TS

 

 

 

 

 

 

 

 

nonylphenoler

21,03

0,023

50,000

 

44

44

0,00002

0,500

nonylpheonol-
ethoxyl

8,54

0,007

34,500

 

12

9

0,00002

0,200

octylphenol*

0,00

 

 

 

16

0

0,00010

0,200

octylphenol-
ethoxylat*

1,14

 

 

 

4

0

0,00002

0,020

Phenol

6,19

1,355

10,25

 

6

6

0,00001

0,300

nonylphenol
(NP1EO)

1,72

0,042

4,360

 

28

21

0,00020

1,000

nonylphenol
(NP2EO)

0,37

0,0003

1,594

 

30

15

0,00002

0,500

bisphenol A

0,46

0,001

1,625

 

29

22

0,00002

0,200

 

Halogenerede alifatiske kulbrinter gruppe 6

Indløb µg/l

Middel

5%

95%

Antal anlæg

Antal enkelt analyser

Antal analyser over DG

DG-
min

Dg-
maks

Cis-1,2-dichlorethyl*

9,15

0,28

30,00

 

24

10

0,1

1

1,2-Dichlorethylen*

0,45

0,28

0,63

 

12

5

0,1

0,1

1,1-Dichlorethylen*

 

 

 

 

36

0

0,1

1

Trans-1,2-dichloreth*

 

 

 

 

24

0

0,1

1

pentachlorethan*

 

 

 

 

36

1

0,1

0,2

Chloroform

0,70

0,08

2,27

10

36

27

0,02

0,2

Tetrachlorethylen

0,23

0,05

0,52

9

32

20

0,02

0,3

Trichlorethylen*

0,67

0,05

2,48

 

36

16

0,02

0,1

1,1,1-trichlorethan*

0,65

0,10

1,44

 

36

5

0,02

0,1

Dichlormetan*

13,36

2,44

40,60

 

39

13

0,1

25

1,1,2-Trichlorethan*

0,60

0,25

0,93

 

36

3

0,1

0,3

1,1,2,2-Tetrach.eth.*

 

 

 

 

36

1

0,1

0,2

Hexachlorethan*

 

 

 

 

36

1

0,1

0,2

1-2-dichlorpropan*

 

 

 

 

36

1

0,05

0,2

1,2-dichlorethan*

0,24

0,06

0,40

 

32

6

0,03

0,3

3-chlorpropen*

7,60

6,61

8,59

 

31

2

0

20

Vinylchlorid*

1,27

0,19

3,68

 

36

12

0,1

1

Udløb µg/l

 

 

 

 

 

 

 

 

Cis-1,2-dichlorethyl*

0,28

0,19

0,35

 

36

3

0,10

0,2

1,1-Dichlorethylen*

 

 

 

 

36

0

0,10

0,2

Trans-1,2-dichloreth*

 

 

 

 

24

0

0,10

0,2

pentachlorethan*

0,16

 

 

 

36

1

0,10

0,2

Chloroform

0,2

0,03

0,6

10

36

18

0,02

0,1

Tetrachlorethylen*

0,14

0,02

0,47

 

34

9

0,02

0,1

Trichlorethylen*

0,04

0,02

0,08

 

36

5

0,02

0,1

1,1,1-trichlorethan*

0,1

0,04

0,07

 

36

3

0,02

0,1

Dichlorethan*

6,4

2,09

17,05

 

40

7

0,10

2,0

1,1,2-Trichlorethan*

 

 

 

 

36

0

0,10

0,2

1,1,2,2-Tetrach.eth.*

 

 

 

 

36

0

0,10

0,2

Hexachlorethan*

 

 

 

 

36

0

0,10

0,2

1-2-dichlorpropan*

0,1

 

 

 

36

1

0,05

0,1

1,2-dichlorethan*

 

 

 

 

31

0

0,03

0,1

3-chlorpropen*

1,9

1,81

1,99

 

31

2

0,10

5,0

Vinylchlorid*

 

 

 

 

36

0

0,10

0,2

Slam µg/kg TS

 

 

 

 

 

 

 

 

Cis-1,2-dichlorethyl

 

 

 

4

 

0

10

400

1,2-Dichlorethylen

 

 

 

2

 

0

10

400

1,1-Dichlorethylen

 

 

 

6

 

0

5

400

Trans-1,2-dichloreth

 

 

 

4

 

0

10

400

pentachlorethan

 

 

 

6

 

0

5

50

Chloroform

 

 

 

6

 

0

5

20

Tetrachlorethylen

 

 

 

6

 

0

5

10

Trichlorethylen

 

 

 

6

 

0

5

10

1,1,1-trichlorethan

 

 

 

6

 

0

5

10

Dichlormetan

 

 

 

6

 

1

2

2000

1,1,2-Trichlorethan

 

 

 

6

 

0

5

90

1,1,2,2-Tetrach.eth.

 

 

 

6

 

0

5

30

Hexachlorethan

 

 

 

6

 

0

5

300

1-2-dichlorpropan

 

 

 

6

 

0

5

20

1,2-dichlorethan

 

 

 

6

 

0

5

20

3-chlorpropen

 

 

 

6

 

0

5

1000

Vinylchlorid

 

 

 

6

 

0

5

400

 

Halogenerede aromatiske kulbrinter gruppe 7

Indløb µg/l

Middel

5%

95%

Antal anlæg

Antal enkelt analyser

Antal analyser over DG

DG-
min

Dg-
maks

4-Chlornitro-
benzen*

5,77

0,519

12,1

 

27

3

0,05

0,05

1,2-Dichlor-
benzen*

 

 

 

 

36

0

0,1

0,1

1,2,4-Trichlor-
benzen*

 

 

 

 

36

0

0,01

0,01

1,3-Dichlor-
benzen*

0,22

 

 

 

36

1

0,1

0,1

1,4-Dichlor-
benzen

0,13

0,05

0,36

12

44

25

0,01

0,1

3,4-Dichlo-
ranilin*

 

 

 

 

46

0

0,05

0,05

Chlorbenzen*

0,59

0,14965

1,03

 

36

4

0,05

0,05

Hexachlor-
benzen*

0,01

 

 

 

44

1

0,005

0,01

dichlor-
2nitrobenzen*

0,23

0,163

0,32

 

31

3

0,05

0,05

4-dichlor-2-
nitroben*

 

 

 

 

36

0

0,05

0,05

1-chlor-
2nitrobenzen*

0,77

0,184

1,26

 

36

4

0,05

0,05

1-chlor-
3nitrobenzen*

2,59

0,0569

6,85

 

36

3

0,05

0,05

1-chlor-
naphthalen*

 

 

 

 

37

0

0,05

0,05

2,5-dichlo-
ranilin*

0,76

0,0801

1,67

 

36

7

0,05

0,05

2-chlortoluen*

0,07

 

 

 

36

1

0,05

0,05

3,4-dichlor-
anilin*

0,07

 

 

 

27

1

0,05

0,05

3-chlortoluen*

0,10

 

 

 

36

2

0,05

0,05

4-chlor-
2nitrotoluen*

 

 

 

 

35

0

0,05

0,05

4-chlortoluen*

0,15

 

 

 

36

2

0,05

0,05

benzylchlorid*

 

 

 

 

36

0

0,1

0,1

Udløb µg/l

 

 

 

 

 

 

 

 

4-Chlornitro-
benzen*

 

 

 

 

27

0

0,05

0,05

1,2-Dichlor-
benzen*

 

 

 

 

36

0

0,1

0,1

1,2,4-Trichlor-
benzen*

 

 

 

 

44

0

0,01

0,01

1,3-Dichlor-
benzen*

 

 

 

 

36

0

0,1

0,1

1,4-Dichlor-
benzen*

0,049889

0,0156

0,14

 

44

9

0,01

0,1

3,4-Dichlor-
anilin*

 

 

 

 

46

0

0,05

0,05

Chlorbenzen*

 

 

 

 

36

0

0,05

0,05

Hexachlor-
benzen*

 

 

 

 

44

0

0,005

0,01

dichlor-
2nitrobenzen*

 

 

 

 

31

0

0,05

0,05

4-dichlor-2-
nitroben*

 

 

 

 

36

0

0,05

0,05

1-chlor-
2nitrobenzen*

 

 

 

 

36

0

0,05

0,05

1-chlor-
3nitrobenzen*

 

 

 

 

36

0

0,05

0,05

1-chlor-
naphthalen*

 

 

 

 

37

0

0,05

0,05

2,5-dichlor-
anilin*

0,09

0,0645

0,1085

 

36

4

0,05

0,05

2-chlortoluen*

 

 

 

 

36

0

0,05

0,05

3,4-dichlor-
anilin*

 

 

 

 

27

1

0,05

0,05

3-chlortoluen*

 

 

 

 

36

0

0,05

0,05

4-chlor-
2nitrotoluen*

 

 

 

 

35

1

0,05

0,05

4-chlortoluen*

 

 

 

 

36

1

0,05

0,05

benzylchlorid*

 

 

 

 

36

0

0,1

0,1

Slam µg/kg TS

 

 

 

 

 

 

 

 

4-Chlornitro-
benzen*

 

 

 

 

6

0

10

10

1,2-Dichlor-
benzen*

 

 

 

 

6

0

10

20

1,2,4-Trichlor-
benzen*

 

 

 

 

15

1

5

500

1,3-Dichlor-
benzen*

 

 

 

 

7

0

10

20

1,4-Dichlor-
benzen

40,6

11,84

92

 

15

13

5

20

2-Chlor-
naphthalen*

 

 

 

 

6

0

10

30

3,4-Dichlor-
anilin*

 

 

 

 

6

0

10

200

Chlorbenzen*

 

 

 

 

7

1

10

20

Hexachlor-
benzen

12,05

7,835

16,65

 

15

8

5

130

dichlor-
2nitrobenzen*

 

 

 

 

6

0

10

300

4-dichlor-2-
nitroben*

 

 

 

 

7

0

10

400

1-chlor-
3nitrobenzen*

 

 

 

 

14

0

10

50

1-chlor-
naphthalen*

 

 

 

 

7

0

10

30

2,5-dichlo-
ranilin*

88

16

185,2

 

7

3

10

500

2-chlortoluen*

 

 

 

 

7

0

10

20

3-chlortoluen*

 

 

 

 

7

0

10

20

4-chlor-
2nitrotoluen*

 

 

 

 

7

0

10

70

4-chlortoluen*

 

 

 

 

6

0

10

20

benzylchlorid*

 

 

 

 

7

0

10

20

 

Chlorphenyler PCB gruppe 8

Slam mg/kg TS

Middel

5%

95%

Antal enkelt analyser

Antal analyser over DG

DG-
min

Dg-
maks

PCB28

0,017

0,010

0,02

37

4

0,000005

0,01

PCB 31

0,015

0,010

0,02

32

2

0,000005

0,05

PCB 52

0,020

0,003

0,06

38

12

0,000005

0,07

PCB101

0,012

0,004

0,02

38

18

0,000005

0,03

PCB105

0,009

0,005

0,01

34

2

0,000005

0,02

PCB118

0,028

0,005

0,09

38

7

0,000005

0,07

PCB138

0,015

0,004

0,04

38

17

0,000005

0,03

PCB153

0,012

0,004

0,03

38

18

0,000005

0,02

PCB156

0,0005

0,0005

0,0005

32

1

0,000005

0,02

PCB180

0,016

0,0053

0,05

38

11

0,000005

0,02

 

Polyaromatiske kulbrinter gruppe 10

Indløb
µg/l

Middel

5%

95%

Antal anlæg

Antal enkelt analyser

Antal analyser over DG

Dg-
min

DG-
maks

1-methylpyren*

0,04

0,01

0,14

24

86

38

0,01

0,01

2-methylphe-
nanthren

0,08

0,01

0,30

26

94

74

0,01

0,01

2-methylpyren*

0,02

0,01

0,06

9

34

14

0,01

0,02

Acenaphthen

0,03

0,01

0,14

26

96

52

0,01

0,02

Antracen

0,04

0,01

0,14

26

94

74

0,01

0,02

Benz(a)anthracen

0,05

0,01

0,20

26

94

77

0,01

0,02

benz(a)fluoren*

0,07

0,01

0,28

23

81

28

0,01

0,01

Benz(ghi)perylen

0,05

0,01

0,38

26

93

55

0,01

0,03

Benz[a]pyren

0,07

0,02

0,25

24

89

74

0,01

0,02

Benzfluranthen b+j+k

0,30

0,03

0,39

28

102

90

0,01

1

Benzo(e)pyren

0,07

0,02

0,22

24

85

74

0,01

0,01

Chrysen

0,09

0,01

0,43

23

86

72

0,01

0,02

Dibenz(ah)-
anthracen*

0,04

0,01

0,14

25

93

31

0,01

0,03

dimethylphe-
nanthren*

0,04

0,01

0,11

26

91

30

0,01

0,01

Fluoranthen

0,13

0,02

0,23

28

104

101

0,01

0,02

Fluoren

0,06

0,01

0,15

23

90

74

0,01

0,04

Indone(1,2,3cd)-
pyren

0,09

0,01

0,41

25

83

49

0,01

0,05

phenanthren

0,15

0,02

0,31

28

105

100

0,01

0,02

Pyren

0,13

0,03

0,23

28

104

98

0,01

0,02

Triphenylen*

0,04

0,02

0,07

6

22

9

0,01

0,01

Udløb µg/l

 

 

 

 

 

 

 

 

1-methylpyren*

0,02

0,01

0,04

 

49

1

0,01

0,01

2-methylphe-
nanthren*

0,05

0,01

0,4

 

86

17

0,01

0,01

2-methylpyren*

0,04

0,02

0,06

 

35

5

0,01

0,02

Acenaphthen*

0,04

0,01

0,1

 

93

15

0,01

0,02

Antracen*

0,02

0,01

0,05

 

90

9

0,01

0,02

Benz(a)anthracen*

0,04

0,01

0,07

 

92

9

0,01

0,02

benz(a)fluoren*

0,30

0,3

0,3

 

81

1

0,01

0,01

Benz(ghi)perylen*

0,03

0,01

0,06

 

93

9

0,01

0,03

Benz[a]pyren*

0,02

0,01

0,03

 

87

3

0,01

0,02

Benzfluranthen b+j+k*

0,08

0,01

0,23

 

92

11

0,01

1

Benzo(e)pyren*

0,18

0,01

0,8

 

84

10

0,01

0,01

Chrysen*

0,04

0,01

0,2

 

75

10

0,01

0,02

Dibenz(ah)-
anthracen*

0,02

0,01

0,03

 

93

10

0,01

0,03

dimethylphe-
nanthren*

0,06

0,02

0,2

 

86

6

0,01

0,01

Fluoranthen*

0,06

0,01

0,23

 

94

14

0,01

0,02

Fluoren*

0,02

0,01

0,04

 

88

11

0,01

0,04

Indone(1,2,3cd)-
pyren*

0,04

0,01

0,2

 

93

12

0,01

0,05

phenanthren*

0,07

0,01

0,33

 

96

27

0,01

0,02

Pyren*

0,05

0,01

0,17

 

94

21

0,01

0,02

Triphenylen*

0,01

0,01

0,01

 

23

1

0,01

0,01

Slam µg/kg TS

Middel

5%

95%

Antal enkelt analyser

Antal analyser over DG

 

DG

1-methylpyren

89

21

266

13

7

 

 

10-20

2-methylphenant

163

13

487

15

14

 

 

10-20

Acenaphthen

172

26

658

31

20

 

 

10-20

Antracen

75

24

140

21

21

 

 

10-20

Benz(a)anthracen

153

51

297

21

19

 

 

10-20

benz(a)fluoren

181

106

246

13

8

 

 

10-50

Benz(ghi)perylen

300

57

394

31

29

 

 

10-20

Benz[a]pyren

402

50

821

30

30

 

 

10-20

Benzfluranthen bjk

712

173

916

27

27

 

 

10-20

Benzo(e)pyren

208

57

440

13

13

 

 

10-20

Chrysen

246

72

468

21

19

 

 

10-20

Dibenz(ah)anthracen

44

18

92

22

20

 

 

10-20

dimethylphenanthr

84

14

222

13

9

 

 

10-20

Fluoranthen

1093

140

1150

31

31

 

 

10-20

Fluoren

325

15

560

32

29

 

 

10-50

Indone(1,2,3cd)py

296

54

630

31

31

 

 

10-20

phenanthren

1206

66

1600

31

31

 

 

10-20

Pyren

945

164

1135

32

32

 

 

10-20

Triphenylen

-

-

-

1,0

-

 

 

10-20

 

Phosphor-triestere gruppe 11

Indløb µg/l

Middel

5%

95%

Antal anlæg

Antal enkelt analyser

Antal analyser over DG

DG-
min

Dg-
maks

TCPP

2,14

1,06

4,11

12

45

44

0,02

0,05

tricresylposphat*

0,07

0,03

0,13

12

45

5

0,02

0,08

Triphenylphosphat

0,18

0,03

0,29

12

45

43

0,02

0,02

Tributhylphosphat

0,44

0,03

1,23

12

43

39

0,02

0,02

Udløb µg/l

 

 

 

 

 

 

 

 

TCPP

1,59

1,03

3,57

12

45

45

0,02

0,05

tricresylposphat*

0,53

0,53

0,53

 

45

1

0,02

0,08

Triphenylphosphat

0,04

0,01

0,09

12

45

27

0,02

0,02

Tributhylphosphat

0,27

0,01

1,00

12

44

36

0,02

0,02

Slam µg/kg TS

 

 

 

 

 

 

 

 

TCPP

1637

827

3730

 

15

15

50

100

tricresylposphat*

613

256

1120

 

15

3

50

100

Triphenylphosphat

169

86

335

 

15

12

50

50

Triphenylphosphat*

737

121

1651

 

14

3

50

200

 

Blødgører gruppe 12

Indløb µg/l

Middel

5%

95%

Antal anlæg

Antal enkelt analyser

Antal analyser over DG

DG-
min

Dg-
maks

Benzylbuthylphthalat

0,96

0,05

3,13

26

94

70

0,1

1

DEHP

17,0

3,6

30,1

26

97

96

0,1

0,7

di(2-ethylhexyl)adip

0,25

0,05

0,82

16

57

15

0,1

0,6

Dibuthylphthalat

1,56

0,25

3,28

26

96

76

0,1

0,5

Diethylphthalat

5,26

0,20

12,9

24

88

85

0,1

0,5

diisononylphthalat

0,21

0,05

0,40

24

85

60

0,1

0,3

di-n-octylphathalat*

0,24

0,11

0,53

26

94

36

0,1

0,3

Udløb µg/l

               

di(2-ethylhexyl)adip*

0,90

0,12

3,41

 

95

8

0,1

0,5

DEHP

2,76

0,25

10,5

97

97

66

0,1

0,7

diisononylphthalat*

0,30

0,18

0,43

 

85

4

0,1

0,5

di-n-octylphathalat*

0,36

0,15

0,64

 

93

4

0,1

0,5

Benzylbuthylphthalat*

0,31

0,13

0,50

 

94

14

0,1

0,5

Dibuthylphthalat*

0,90

0,24

1,80

 

96

27

0,1

0,5

Diethylphthalat*

0,77

0,21

2,22

 

87

32

0,1

0,5

Slam µg/kg TS

               

di(2-ethylhexyl)adip*

168

42,4

422

 

29

5

20

200

DEHP

19924

4800

39000

 

41

41

20

500

diisononylphthalat

247

21,4

585

 

17

15

2

50

di-n-octylphathalat*

133

23,75

313

 

29

6

20

500

Benzylbuthylphthalat

121

68,7

513

 

27

12

20

500

Dibuthylphthalat

297

97,2

860

 

28

17

20

500

Diethylphthalat*

129

50,5

307

 

21

4

20

500

 

Anioniske detergenter gruppe 13

Indløb µg/l

Middel

5%

95%

Antal anlæg

Antal enkelt analyser

Antal analyser over DG

DG-
min

Dg-
maks

Alkylbenzensulfonat

1662

100

2870

25

93

88

20

30

Udløb µg/l

               

Alkylbenzensulfonat*

537

14

1580

25

93

12

20

30

Slam mg/kg TS

               

Alkylbenzensulfonat

1449

25

3800

25

34

26

5

25

 

Ether gruppe 15

Indløb µg/l

Middel

5%

95%

Antal anlæg

Antal enkelt analyser

Antal analyser over DG

DG-
min

Dg-
maks

MTBE

0,60

0,29

1,05

11

37

29

0,1

1

Udløb µg/l

 

 

 

 

 

 

 

 

MTBE

0,39

0,17

0,62

11

37

25

0,1

1

Slam mg/kg TS

 

 

 

 

 

 

 

 

MTBE*

10,7

5,5

17

 

10

3

0,01

10

 

Dioxiner og furaner gruppe 17

Slam µg/kg TS

Middel

5%

95%

Antal enkelt analyser

Antal analyser over DG

DG-
min

Dg-
maks

OCDD

1,39

0,340

2,78

32

31

0,0001

10,0

OCDF

0,28

0,091

0,70

31

30

0,0001

1,0

1234678HpCDD

0,15

0,065

0,33

31

30

0,0002

1,0

1234678-HpCDF

0,11

0,027

0,21

33

30

0,0002

1,0

1234789-HpCDF

0,02

0,002

0,08

27

16

0,0002

1,0

123478-HxCDD

0,00

0,001

0,01

29

16

0,0003

1,0

123478-HxCDF

0,02

0,001

0,01

31

22

0,0001

1,0

123678-HxCDD

0,01

0,002

0,01

30

23

0,0003

1,0

123678-HxCDF

0,01

0,001

0,01

29

21

0,0001

1,0

123789-HxCDF

0,004

0,000

0,01

28

17

0,0002

1,0

12378-PeCDD

0,004

0,001

0,01

26

16

0,0004

1,0

12378-PeCDF

0,004

0,001

0,01

27

18

0,0001

0,5

234678-HxCDF

0,01

0,001

0,01

31

26

0,0001

1,0

23478-PeCDF

0,01

0,001

0,01

31

26

0,0001

0,5

2378-TCDD

0,00

0,000

0,01

22

11

0,0001

0,5

2378-TCDF

0,01

0,001

0,01

30

27

0,0002

0,5

123789-HxCDD

0,01

0,002

0,02

29

20

0,0003

1,0

 

Sumparametre m g/l gruppe 18

Indløb µg/l

Middel

5%

95%

Antal anlæg

Antal enkelt analyser

Antal analyser over DG

DG

Carbon,org,NVOC

196643

53388

314365

34

129

129

100-1000

EOX

12

3

21

32

128

128

0,5-1

Chlor,org,AOX

95

12

368

34

130

130

1-20

 

 

 

 

 

 

 

 

Udløb µg/l

 

 

 

 

 

 

 

Carbon,org,NVOC

10757

6138

18388

130

130

34

100-1000

EOX

1,7

0,23

3,3

129

93

34

0,5-1

Chlor,org,AOX

100

25,9

368

129

129

34

1-20

 

Bilag 2
Industrielle punktkilder

Indhold:

Bilag 2.1 Industrielle udledninger i 2001 fordelt på amter
Bilag 2.2 Industrielle udledninger i 2001 fordelt på brancher
Bilag 2.3 Data indberettet for de enkelte industrielle udledere
Bilag 2.4 Koncentrationer af tungmetaller og uorganiske sporstoffer mv. i udledninger fra særskilte industrielle udledere i 2001.

Bilag 2.1
Særskilte industrielle udledninger i 2001 fordelt på amter (kølevand fra kraftværker er ikke medregnet.

Amt

Antal
udled-
ninger

Vand (1000m3)

BI5
(ton)

COD
(ton)

Total N (ton)

Total P
(ton)

Københavns Amt

25

5.768

58

111

12

1

Frederiksborg Amt

9

1.096

0

28

0

0

Roskilde Amt

12

4.345

81

845

40

2

Vestsjællands Amt

10

2.304

8

420

38

2

Storstrøms Amt

14

6.674

2.637

3.851

118

13

Bornholms Amt

1

50

25

27

6

0

Fyns Amt

16

1.956

58

413

169

2

Sønderjyllands Amt

8

987

10

34

12

3

Ribe Amt

12

11.825

37

75

34

2

Vejle Amt

10

3.123

5

8

3

0

Ringkøbing Amt

21

9.408

123

570

70

8

Århus Amt

15

983

57

396

32

1

Viborg Amt

5

4.334

237

147

52

4

Nordjyllands Amt

17

10.457

966

1.254

213

14

Københavns kommune

17

1.760

0

4

14

0

I alt

192

65.070

4.301

8.182

813

52

 

Bilag 2.2
Særskilte industrielle udledninger i 2001 fordelt på brancher (kølevand fra kraftværker er ikke medregnet.

Branche

Antal
udledninger

Vand
(1000m3)

BI5
(ton)

COD
(ton)

Total N
(ton)

Total P
(ton)

Affaldsbeh. og depoter

12

886

33

538

178

2

Afværgeforan-
staltninger

67

7.486

1

23

10

0

Bryggerier & spritfabrik.

2

548

7

58

4

0

Fiskeindustri

10

16.244

1.045

1.324

227

16

Fiskemelindustri

3

15.574

280

184

80

1

Fremst. af næringsmidler

5

1.473

43

509

20

1

Raffinerede olier mv.

3

3.053

4

262

32

2

Kemisk industri

4

2.155

32

518

28

6

Lufthavne

8

2.888

64

111

29

2

Medicinalindustri

3

315

46

340

4

1

Mejerier

7

2.445

10

86

15

2

Papirindustri

2

1.059

16

169

4

3

Skibsværfter mv.

12

4

0

0

0

0

Slagterier

5

1.259

12

33

31

1

Sukkerfabrikker

3

5.339

2.628

3.716

115

9

Tekstilfarverier mv.

4

1.241

2

27

3

1

Træindustri

2

1.408

13

141

5

1

Andre

40

1.691

64

142

26

4

I alt

192

65.070

4.301

8.182

813

52

 

Bilag 2.3
Data indberettet for de enkelte særskilte industrielle udledere.

Se her!
    

Bilag 2.4
Koncentrationer af tungmetaller, uorganiske sporstoffer og miljøfremmede stoffer i udledninger fra særskilte industrielle udledere i 2001. De statistiske oplysninger er baseret på analyser med resultat større end detektionsgrænsen (DG).

 

Analyser
i alt

Analyser
større end DG

Middel
(mg/l)

90 %-
fraktil
(mg/l)

95 %-
fraktil
(mg/l)

Max.
(mg/l)

Tungmetaller og uorganiske sporstoffer

Aluminium

38

38

253

452

531

710

Antimon

11

9

15

43

43

44

Arsen

33

18

9

14

23

66

Barium

13

12

680

1.680

1.700

1.700

Bly

115

73

26

82

126

190

Bor

4

4

23.250

29.800

31.900

34.000

Bromid

8

7

1.457

2.700

2.850

3.000

Cadmium

63

49

3

4

13

60

Chrom

135

93

87

238

294

910

Cyanid

38

38

37

58

115

580

Kobber

139

124

279

677

997

2.400

Kobolt

12

4

118

189

200

210

Kviksølv

62

43

1

5

6

9

Lithium

4

4

18

27

28

30

Molybden

19

19

726

2.068

2.496

2.800

Nikkel

133

121

177

370

490

1.300

Selen

11

10

0,4

1

1

1

Strontium

12

12

29.428

96.000

119.650

140.000

Sølv

8

3

87

201

226

250

Thallium

8

4

2

3

3

3

Tin

16

10

6

14

16

18

Titan

8

1

13

13

13

13

Vanadium

12

8

20

35

40

46

Zink

128

95

1.869

4.580

8.020

46.000

Pesticider

Amini-
methylphos-
phonsyre (AMPA)

1

1

60

 

 

60

Bromoxynil

8

2

0,2

0,2

0,2

0,2

2-(4-chlor-
phenoxy)-
propionsyre (4-CCP)

8

8

53

126

266

407

Clopyralid

8

4

1,5

2,2

2,3

2,4

2,6-dichlor-
benzamid (BAM)

48

41

0,3

0,5

0,6

0,7

2,4-dichlor-
phenoxy-
eddikesyre (2,4-D)

10

3

0,1

0,1

0,1

0,1

2-(2,6-dichlor-
phenoxy)-
propionsyre

8

8

2

4

4

5

Dichlorprop

10

10

0,4

1,1

1,2

1,3

Dimethoat

18

3

0,1

0,2

0,2

0,2

Ethofumesat

16

6

3

5

5

5

Glyphosat

2

2

63

69

69

70

MCPA

10

5

0,3

0,6

0,6

0,7

Mechlorprop

11

8

1,4

2,0

2,3

2,6

Permethrin

4

1

0,01

 

 

0,01

Simazin

10

1

0,04

 

 

0,04

Alifatiske aminer

Dimethylamin

86

85

99

259

455

730

Monome-
thylamin

9

9

866

1.380

1.540

1.700

Trimethylamin

86

86

649

1.894

4.165

6.700

Aromatiske kulbrinter

Benzen

17

7

2

3

3

4

Dimethyl-
naphthalener

9

4

0,05

0,06

0,07

0,07

Ethylbenzen

12

4

0,1

0,2

0,2

0,2

2-methyl-
naphthalen

8

1

0,02

 

 

0,02

Naphthalen

18

10

0,4

1,0

1,7

2,3

Toluen

26

10

110

111

605

1.100

Trimethyl-
naphthalener

7

3

0,2

0,4

0,4

0,4

Xylen

12

4

0,7

1,1

1,2

1,2

m-xylen

2

2

0,01

0,01

0,01

0,01

p-xylen

2

2

0,01

0,01

0,01

0,01

Phenoler

 

 

 

 

 

 

Bisphenol A

2

1

3

 

 

3

2,4-dimethyl-
phenol

16

6

21

48

56

64

2-methylphenol

16

6

2

5

5

5

4-methylphenol

16

10

1

2

3

4

Nonylphenol (NP1EO)

8

4

21

21

21

21

Nonylphenol (NP2EO)

8

4

88

100

100

100

Nonylphenoler

16

11

1

2

3

3

Nonylpheonol-
ethoxylater

16

1

2

 

 

2

Phenoler

40

30

33

39

119

580

Halogenerede alifatiske kulbrinter

Chlorethylen (vinylchlorid)

18

3

0,3

0,5

0,6

0,6

1,1-dichlor-
ethylen

22

3

0,5

0,9

0,9

1,0

1,2-dichlor-
ethan

4

1

0,2

 

 

0,2

Dichlorethan

9

7

6

14

16

18

Tetrachlor-
ethylen

61

36

5

10

24

40

Tetrachlor-
methan

30

1

0,03

 

 

0,03

Trichlorethan

6

6

2

3

4

5

1,1,1-trichlor-
ethan

38

12

0,3

0,3

1,3

2,4

Trichlorethylen

73

58

49

180

344

545

Trichlormethan (chloroform)

45

16

38

78

103

160

Halogenerede aromatiske kulbrinter

Chlorbenzen

6

2

0,2

0,2

0,2

0,2

2,5-dichloranilin

12

4

11

16

17

17

Chlorphenoler

 

 

 

 

 

 

4-chlor-2-
methylpheno

15

9

4

9

16

23

4-chlor-3-
methylphenol

12

8

0,3

0,5

0,6

0,7

6-chlor-2-
methylphenol

13

9

0,3

0,4

0,5

0,6

4,6-diclor-2-
methylphenol

12

3

0,2

0,2

0,2

0,3

2,4-dichlor-
phenol

14

3

0,4

0,4

0,4

0,5

2,6-dichlor-
phenol

12

8

0,4

0,8

1,6

2,4

Pentachlor-
phenol (PCP)

19

2

0,1

0,2

0,2

0,2

2,3,4,6-
tetraclorphenol

12

1

0,05

 

 

0,05

2,4,5-trichlor-
phenol

12

1

0,07

 

 

0,07

2,4,6-trichlor-
phenol

12

4

0,5

1,3

1,6

1,8

Polyaromatiske kulbrinter

Antracen

4

4

0,01

0,01

0,01

0,01

Benz(a)-
anthracen

4

1

0,04

 

 

0,04

Crysen/
triphenylen

4

1

0,05

 

 

0,05

Fluoranthen

7

5

0,02

0,03

0,03

0,04

Fluoren

4

1

0,05

 

 

0,05

2-methyl-
phenanthren

4

2

0,01

0,01

0,01

0,01

Phenanthren

5

5

0,03

0,04

0,04

0,04

Pyren

5

3

0,01

0,02

0,02

0,02

Phosphortriestere

Tributhyl-
phosphat

4

4

965

2.670

3.235

3.800

Trichlorpropyl-
phosphat (TCPP)

4

4

0,2

0,3

0,3

0,3

Triphenyl-
phosphat

4

4

0,05

0,07

0,07

0,08

Blødgørere

Benzylbuthyl-
phthalat (BBP)

8

3

0,2

0,2

0,2

0,2

Dibuthyl-
phthalat (BDP)

11

8

1,0

1,6

1,7

1,7

Di(2-ethyl-
hexyl)-
phthalat (DEHP)

12

8

3

5

7

8

Diethylphthalat (DEP)

9

3

1

2

2

2

Diisononyl-
phthalat (DNP)

10

2

0,3

0,4

0,4

0,4

Detergenter

Detergenter, anioniske

29

18

448

1.060

1.230

1.400

Detergenter, kationiske

3

2

235

335

348

360

Ethere

 

 

 

 

 

 

Tert-butyl-
methylether (MTBE)

23

22

11

28

29

36

Dioxiner og furaner

1234678-
HpCDD

4

3

0,000005

0,000006

0,000006

0,000006

1234678-
HpCDF

4

3

0,000004

0,000006

0,000006

0,000006

1234789-
HpCDF

4

2

0,000001

0,000001

0,000001

0,000001

123478-
HxCDD

4

2

0,000001

0,000001

0,000001

0,000001

123678-
HxCDD

4

2

0,000001

0,000001

0,000001

0,000001

123789-
HxCDD

4

2

0,0000005

0,0000006

0,0000006

0,0000006

123478-
HxCDF

4

2

0,000002

0,000003

0,000003

0,000003

123678-
HxCDF

4

2

0,000001

0,000002

0,000002

0,000002

123789-
HxCDF

4

1

0,0000003

 

 

0,0000003

234678-
HxCDF

4

2

0,000001

0,000002

0,000002

0,000002

OCDD

8

5

0,00003

0,00004

0,00004

0,00005

OCDF

8

3

0,00001

0,00001

0,00001

0,00001

12378-PeCDD

4

1

0,0000002

 

 

0,0000002

12378-PeCDF

4

2

0,000002

0,000003

0,000003

0,000003

23478-PeCDF

4

2

0,000002

0,000003

0,000003

0,000003

2378-TCDF

4

2

0,000002

0,000004

0,000004

0,000004

Sumparametre

 

 

 

 

 

 

AOX

16

16

52

72

75

82

EOX

4

2

0,9

0,9

0,9

0,9

NVOC

7

7

35.429

53.400

53.700

54.000

 

Bilag 3
Regnvandsbetingede udløb

Indhold:

Bilag 3.1 Antal udløb og tilknyttede arealer
Bilag 3.2 Udledninger i et normalår
Bilag 3.3 Udledninger i konkretår 2001
Bilag 3.4 Oversigt over fordelingen mellem overløb og udløb fra renseanlæg, 2001

Bilag 3.1
Antal udløb med tilhørende totale og befæstede arealer i ha fordelt på fællessystemer (F) og separatsystemer (S) og på udløb henholdsvis med og uden bassin.

Se her!
        

Bilag 3.2
Udledninger fra overløbsbygværker (F) og separatudløb (S) i et normalår. I skemaet er supplerende angivet gennemsnitlige stofkoncentrationer og vandmængder pr. befæstet ha.

Amt

Vand
1000
m3

COD
ton

N
ton

P
ton

Vand
m3/ha

N
mg/l

P
mg/l

København

F

1.903

309

25

5,5

1.203

13,0

2,9

 

S

18.430

951

38

9,3

4.008

2,1

0,5

Frederiksborg

F

2.404

337

25

6,4

1.253

10,5

2,7

 

S

8.649

345

17

3,5

4.088

2,0

0,4

Roskilde

F

327

49

3

0,8

488

9,3

2,5

 

S

8.429

421

17

4,2

4.260

2,0

0,5

Vestsjælland

F

1.486

298

19

4,9

949

12,5

3,3

 

S

8.678

449

18

4,6

3.811

2,1

0,5

Storstrøm

F

3.582

480

44

11,5

1.680

12,1

3,2

 

S

5.428

154

13

3,2

2.868

2,4

0,6

Bornholm

F

223

31

3

0,6

968

11,4

2,9

 

S

405

20

1

0,2

3.668

2,0

0,5

Fyns

F

4.696

575

53

14,2

1.417

11,3

3,0

 

S

11.357

616

24

5,9

3.642

2,1

0,5

Sønderjylland

F

2.912

357

30

8,6

1.372

10,2

2,9

 

S

10.292

554

23

5,7

4.622

2,3

0,6

Ribe

F

1.951

322

22

5,7

1.124

11,3

2,9

 

S

6.372

312

12

3,1

4.099

2,0

0,5

Vejle

F

2.583

340

30

7,8

862

11,6

3,0

 

S

12.039

602

24

6,0

4.076

2,0

0,5

Ringkøbing

F

1.444

253

16

4,1

972

10,8

2,8

 

S

16.124

406

32

8,1

6.038

2,0

0,5

Århus

F

2.319

399

29

6,9

725

12,4

3,0

 

S

18.236

808

32

8,1

3.083

1,8

0,4

Viborg

F

2.872

508

31

8,2

1.518

10,9

2,8

 

S

9.503

475

19

4,8

4.747

2,0

0,5

Nordjylland

F

4.466

647

53

13,4

1.259

11,8

3,0

 

S

15.883

794

32

7,9

3.878

2,0

0,5

Københavns

F

997

130

10

2,8

199

10,5

2,8

Kommune

S

1.649

66

3

0,8

4.091

2,0

0,5

I alt

F

34.166

5.033

391

102

1.023

11,5

3,0

 

S

151.476

6.974

307

75

3.995

2,0

0,5

 

Bilag 3.3
Udledninger fra overløbsbygværker (F) og separatudløb (S) i 2001.

I skemaet er supplerende angivet gennemsnitlige stofkoncentrationer og vandmængder pr. befæstet ha.

Amt

Vand
1000 m3

COD
ton

N
ton

P
ton

Vand
m3/ha

N
mg/l

P
mg/l

København

F

1.693

291

23

4,9

1.069

13,3

2,9

 

S

21.106

1.054

42

10,5

4.590

2,0

0,5

Frederiksborg

F

1.605

228

17

4,3

837

10,7

2,7

 

S

7.741

311

16

3,5

3.659

2,0

0,5

Roskilde

F

353

52

3

0,9

527

9,3

2,5

 

S

9.108

455

18

4,6

4.603

2,0

0,5

Vestsjælland

F

1.682

330

21

5,5

1.073

12,4

3,3

 

S

9.336

484

19

4,9

4.100

2,1

0,5

Storstrøm

F

4.266

573

52

13,7

2.000

12,1

3,2

 

S

6.654

183

16

3,8

3.516

2,3

0,6

Bornholm

F

230

42

3

0,7

999

11,4

2,9

 

S

418

20

1

0,2

3.784

2,0

0,5

Fyns

F

5.347

665

46

11,8

1.614

8,6

2,2

 

S

13.036

651

26

6,5

4.181

2,0

0,5

Sønderjylland

F

2.884

354

29

8,5

1.359

10,2

2,9

 

S

10.192

433

23

5,7

4.577

2,3

0,6

Ribe

F

3.695

612

41

10,7

2.128

11,2

2,9

 

S

8.676

434

17

4,3

5.581

2,0

0,5

Vejle

F

2.652

353

31

8,0

885

11,6

3,0

 

S

12.600

630

25

6,3

4.266

2,0

0,5

Ringkøbing

F

1.800

304

20

4,5

1.211

11,3

2,5

 

S

15.145

358

30

7,6

5.672

2,0

0,5

Århus

F

2.447

421

30

7,3

765

12,4

3,0

 

S

19.249

853

34

8,5

3.254

1,8

0,4

Viborg

F

2.120

374

23

6,0

1.121

10,9

2,8

 

S

9.084

406

18

4,1

4.538

1,9

0,4

Nordjylland

F

6.164

1.069

74

18,5

1.738

12,0

3,0

 

S

20.033

984

39

9,8

4.892

2,0

0,5

Københavns

F

2.413

350

14

3,9

483

5,9

1,6

Kommune

S

1.697

68

3

0,8

4.209

2,0

0,5

I alt

F

39.352

6.020

427

109

1.178

10,9

2,8

 

S

164.076

7.323

329

81

4.328

2,0

0,5

 

Bilag 3.4
Amtsvis oversigt over fordelingen mellem overløb og udløb fra renseanlæg> 5000 PE, 2001

Amt

Samlet udledning fra overløb

Vand
1000 m3

Total N
kg

Total P
kg

BI5(mod)
kg

COD
kg

Københavns Amt

2.099

27.499

10.549

58.273

438.512

Frederiksborg

4.008

16.741

4.221

53.394

221.230

Roskilde

311

2.861

770

9.155

45.775

Vestsjælland

1.023

12.594

3.265

 

107.220

Storstrøm

2.913

36.471

9.650

80.521

402.603

Bornholm

109

1.248

326

7.395

8.299

Fyn

3.770

42.587

11.859

 

494.526

Sønderjylland

550

10.459

1.662

5.161

25.806

Ribe

871

9.793

2.546

24.439

128.400

Vejle

 

23.162

6.085

146.468

267.117

Ringkjøbing

1.254

14.471

2.949

52.534

209.759

Århus

1.431

16.156

3.966

51.366

224.876

Viborg

1.703

18.820

4.952

 

306.036

Nordjylland

3.988

46.433

11.013

126.187

871.245

København K.

2.510

 

 

 

 

I alt

26.539

279.294

73.813

614.893

688.705

 

Amt

Overløbenes andel af samlet belastning

Fæl-
les
klo-
ak

Af-
løbs
tal

Bas-
sin
(mm)

Overløb i forhold til
udl. fra renseanlæg

Vand

N

P

BI5

COD

 

N

P

COD

Køben-
havns Amt

4,0%

1,3%

2,0%

0,6%

1,4%

19%

0,23

16,2

9%

23%

23%

Frede-
riks-
borg

8,9%

1,0%

1,1%

0,8%

1,1%

44%

0,69

7,1

8%

19%

19%

Ros-
kilde

0,3%

0,1%

0,1%

0,1%

0,1%

22%

0,56

9,2

1%

1%

2%

Vest-
sjæl-
land

3,3%

1,0%

1,3%

 

0,6%

39%

0,30

3,4

9%

29%

8%

Stor-
strøm

9,4%

4,1%

4,7%

1,5%

3,1%

49%

0,39

1,0

26%

49%

40%

Born-
holm

1,7%

0,5%

0,7%

0,6%

0,3%

59%

0,32

1,0

4%

12%

5%

Fyn

5,9%

2,0%

2,6%

 

1,4%

49%

0,30

2,9

19%

71%

33%

Søn-
der-
jylland

1,9%

1,0%

0,6%

0,1%

0,2%

40%

0,30

 

7%

11%

3%

Ribe

2,8%

0,8%

1,2%

0,3%

0,9%

51%

 

1,8

6%

20%

16%

Vejle

 

1,1%

1,1%

1,2%

1,0%

42%

0,39

 

9%

21%

17%

Ring-
kjø-
bing

3,7%

1,0%

0,9%

0,6%

1,0%

26%

0,53

1,3

8%

25%

18%

Århus

2,3%

0,5%

0,5%

0,2%

0,5%

32%

0,37

3,0

4%

13%

9%

Viborg

5,2%

1,3%

1,8%

 

1,4%

47%

0,21

6,3

11%

36%

30%

Nord-
jylland

5,3%

1,6%

1,7%

0,6%

1,9%

49%

0,37

3,8

14%

37%

32%

Køben-
havn K.

2,9%

 

 

 

 

94%

 

3,0

 

 

 

Mid-
del

4,1%

1,2%

1,4%

0,5%

1,1%

 

   

10%

26%

18%

 

Bilag 4
Spredt bebyggelse m.v.

Indhold:

Bilag 4.1 Beregningsprincipper
Bilag 4.2 Antal Ejendomme, videngrundlag, rensemetoder og udledte mængder af næringsstoffer
Bilag 4.3 Antal ejendomme omfattet af en vedtaget regionplan
Bilag 4.4 Antal ejendomme omfattet af en beslutning om forbedret rensning ifølge vedtaget spildevandsplan

Bilag 4.1 Beregningsprincipper

Til beregning af belastningen fra ejendomme uden for kloakopland anvendes følgende definitioner og betegnelser.

Ejendom i landsby. En ejendom er efter denne indberetning at betragte som beliggende i en landsby, når den udgør én ud af mindst 10 ejendomme, for hvilke det gælder, at der er mindre end 200 m til nærmeste ejendom. Ejendomme i den spredte bebyggelse er typisk landbrugsejendomme.

Kategorien "Andet". I indberetning indgår en betegnelse "andet", som står for ejendomme med en atypisk husspildevandsbelastning sammenlignet med øvrige ejendomme. Betegnelsen dækker ejendomme som skoler, institutioner, kontorbygninger, restauranter, rastepladser o. lign.

Optælling af ejendomme. Selve opgørelsen til fastlæggelse af udledte stofmængder består i en viden om antallet af ejendomme, enten baseret på direkte optælling eller et skøn. Tilsvarende kræves en viden om anvendte rensemetoder, enten baseret på en konkret viden eller et skøn f.eks ved anvendelse af BBR. Ud fra denne viden opnås et grundlag til beregning af spildevandsbelastningen og -udledningen til vandområderne, som identificeres ved den hydrologiske reference.

Personbelastning. Spildevandsbelastningen er fundet ud fra antallet af personækvivalenter (PE) pr. ejendom og enhedstallene er 21,9 kg organisk stof i BI5/PE/år, 4,4 kg N/PE/år, 1,0 kg P/PE/år og 50 m3 spildevand/år.

Belastningsperioder. For sommerhus- og kolonihaveområderne er der overvejende anvendt 2,5 PE pr. ejendom med en spildevandsbelastning alene i 3 måneder om året. Ved den spredte bebyggelse og landsbyer er der som hovedregel anvendt en belastning på 2,8 PE pr. ejendom over hele året.

Videngrundlag A, B og C. Ved dataindberetningen er der stor variation på kvaliteten af de indkomne data, hvorfor der er opstillet tre niveauer for videngrundlag A, B og C:

A: Konkret viden om antal ejendomme samt det opnåede renseniveau af spildevandet på den enkelte ejendom, f.eks. opnået ved direkte optælling af ejendomme samt besøg på enkeltejendomme.

B: Konkret viden om antal ejendomme, f.eks. ved direkte optælling af ejendomme. Hvis renseniveauet er anført, er denne oplysning baseret på et skøn, f.eks. med udgangspunkt i BBR-registeret.

C: Oplysninger om antal ejendomme er baseret på et skøn, f.eks. ud fra oplysninger om antal ejendomme pr. arealenhed. Hvis renseniveauet er anført, er denne oplysning ligeledes baseret på et skøn, f.eks. med udgangspunkt i BBR-registeret.

Rensemetoder, rensegrader. Ved beregningen af udledningen fra spredt bebyggelse tages der udgangspunkt i en række forskellige rensemetoder med dertil hørende forudsatte renseniveauer. Rensemetoder og -niveauer fremgår af efterfølgende tabel.

Renseklasser og -metoder med tilhørende henholdsvis rensekrav og rensegrader. Reduktionen er angivet i % af den aktuelle stofbelastning.

Rensemetode

% stofreduktion

 

Total-N

Total-P

BI5

Vand-
føring

Nitrifi-
kation

A: SOP

30

90

95

0

90

1. Minirenseanlæg

30

90

95

0

90

2. Nedsivning med sivedræn

100

100

100

100

 

3. Nedsivning uden sivedræn

100

100

100

100

 

4. Samletank

100

100

100

100

 

5. Samletank, toilet + nedsiv., gråt

100

100

100

100

 

6. Samletank, toilet + rodzo.an., gråt

95

90

95

30

 

7. Samletank, toilet + bio. sandf., gråt

95

90

95

30

 

8. Afløbsfrit toilet + nedsiv., gråt

100

100

100

100

 

9. Afløbsfrit toilet + rodzo.an., gråt

95

90

95

30

 

10. Afløbsfrit toilet + bio. sandf., gråt

95

90

95

30

 

11. Pileanlæg uden udledning

100

100

100

100

 

12. Udledning til jordoverfladen

100

100

100

100

 

13. Intet afløb

100

100

100

100

 

B: SO

30

40

95

0

90

1. Biologisk sandfilter

50

50

95

0

90

2. Minirenseanlæg

30

40

95

0

90

C: OP

30

90

90

0

 

1. Minirenseanlæg

30

90

90

0

 

D: O

30

30

90

0

 

1. Rodzoneanlæg

50

50

95

0

 

2. Biologisk sandfilter

30

40

90

0

 

3. Minirenseanlæg

30

30

90

0

 

E: Øvrige

 

 

 

0

 

1. Mekanisk

10

10

30

0

 

2. Mekanisk biologisk

10

10

70

0

 

3. Rodzoneanlæg

30

30

70

0

 

4. Mek. + markdræn

55

55

65

50

 

5. Mek. (toilet) + markdræn

55

55

55

50

 

6. Nedsiv. (toilet) + markdræn (gråt)

95

85

70

65

 

7. Nedsiv. (toilet) + mek.+ markdr. (gråt)

95

90

80

65

 

8. Samletank (toilet) + mek. (gråt)

90

80

60

30

 

9. Samletank (toilet) + markdræn (gråt)

95

85

70

65

 

10. Samletk. (toilet) + mek.+markdr. (gråt)

95

90

80

65

 

11. Samletank (toilet ) + urenset (gråt)

90

75

40

30

 

12. Afløbsfrit toilet + mek. (gråt)

90

80

60

30

 

13. Afløbsfrit toilet + markdræn (gråt)

95

85

70

65

 

14. Afløbsfrit toilet + mek.+markdr. (gråt)

95

90

80

65

 

15. Afløbsfrit toilet + urenset (gråt)

90

75

40

30

 


Bilag 4.2
Antal Ejendomme, videngrundlag, rensemetoder og udledte mængder af næringsstoffer

Hovedskema, delskema 1 og udledning for landet

Hovedskema

I alt

 

 

 

 

 

År: 2001

Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:

 

 

 

A: 82.242

B:221.377

C: 51.630

355.249

 

 

Status

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

SOP

95.448

10.554

83.010

5.796

590

195.398

1. Minirense-
anlæg

8

 

68

9

5

90

2. Nedsivning med sivedræn

35.546

 

20.394

1.293

108

57.341

3. Nedsivning uden sivedræn

51.657

1.786

55.251

3.862

110

112.666

4. Samletank

4.042

3.594

4.259

379

97

12.371

5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt

2.574

1.689

375

66

20

4.724

6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, g

 

 

6

 

 

6

7. Samletank, toilet + bio. sandfilter,

3

170

9

1

 

183

8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt

900

3.239

207

50

4

4.400

9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

1

 

 

1

10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

1

 

 

1

11. Pileanlæg uden udledning

2

 

130

2

 

134

12. Udledning på jordoverfladen

27

 

1.387

28

7

1.449

13. Intet afløb

689

76

922

106

239

2.032

SO

50

 

498

62

8

618

1. Biologisk sandfilter

25

 

454

51

2

532

2. Minirense-
anlæg

25

 

44

11

6

86

OP

 

 

1

1

1

3

1. Minirense-
anlæg

 

 

1

1

1

3

O

64

 

477

101

3

645

1. Rodzone-
anlæg

1

 

34

10

 

45

2. Biologisk sandfilter

63

 

414

66

2

545

3. Minirense-
anlæg

 

 

29

25

1

55

Øvrige

12.243

379

126.150

19.526

287

158.585

1. Mekanisk

2.678

71

43.128

7.955

94

53.926

2. Mekanisk biologisk

232

 

1.097

313

6

1.648

3. Rodzone-
anlæg

2

 

322

19

9

352

4. Mekanisk + markdræn

7.117

30

69.162

9.296

130

85.735

5. Mekanisk, toilet + markdræn

139

 

9.085

1.152

22

10.398

6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt

2

1

664

107

3

777

7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn,

7

 

1.162

338

9

1.516

8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt

1.164

35

578

119

5

1.901

9. Samletank, toilet + markdræn, gråt

714

1

284

78

3

1.080

10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn,

5

 

55

12

 

72

11. Samletank, toilet + urenset, gråt

61

 

67

15

 

143

12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt

14

 

34

3

 

51

13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt

13

5

134

5

3

160

14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, grå

10

235

15

5

 

265

15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt

58

1

49

10

2

120

16. Urenset

27

 

314

99

1

441

I alt:

107.805

10.933

210.136

25.486

889

355.249

Udledning(kg)

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

Biok.iltf.,modif BI5 (kg)

60.263

1.450

3.311.154

524.821

47.630

3.945.318

Nitrogen,total (kg)

13.896

224

844.417

134.275

12.673

1.005.485

Phosphor, total-P (kg)

3.271

63

192.313

30.612

2.847

229.106

Vandføring (m3)

203.976

7.872

10.848.915

1.731.652

173.294

12.965.709

 

Hovedskema, delskema 1 og udledning for amt: Københavns amt (015)

År: 2001

 

 

 

 

 

 

Amt nr.: 015

Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:

 

 

 

A: 650

B: 8.631

C: 638

9.919

 

 

Delskema 1

 

 

 

 

 

 

Status

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

SOP

293

8.600

382

 

8

9.283

1. Minirenseanlæg

 

 

 

 

 

0

2. Nedsivning med sivedræn

3

 

30

 

 

33

3. Nedsivning uden sivedræn

229

490

180

 

1

900

4. Samletank

59

3.252

148

 

7

3.466

5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt

 

1.689

3

 

 

1.692

6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt

 

3.169

1

 

 

3.170

9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Pileanlæg uden udledning

 

 

 

 

 

0

12. Udledning på jordoverfladen

1

 

2

 

 

3

13. Intet afløb

1

 

18

 

 

19

SO

 

 

1

 

1

2

1. Biologisk sandfilter

 

 

 

 

 

0

2. Minirenseanlæg

 

 

1

 

1

2

OP

 

 

 

 

 

0

1. Minirenseanlæg

 

 

 

 

 

0

O

1

 

81

 

 

82

1. Rodzoneanlæg

1

 

 

 

 

1

2. Biologisk sandfilter

 

 

72

 

 

72

3. Minirenseanlæg

 

 

9

 

 

9

Øvrige

52

4

491

4

1

552

1. Mekanisk

32

1

185

1

 

219

2. Mekanisk biologisk

 

 

 

 

 

0

3. Rodzoneanlæg

 

 

 

 

 

0

4. Mekanisk + markdræn

15

1

145

 

 

161

5. Mekanisk, toilet + markdræn

 

 

16

 

 

16

6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt

 

 

68

1

1

70

7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt

 

 

9

 

 

9

9. Samletank, toilet + markdræn, gråt

 

1

20

1

 

22

10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

6

 

 

6

11. Samletank, toilet + urenset, gråt

 

 

14

 

 

14

12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt

 

 

2

 

 

2

13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt

 

 

2

 

 

2

14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

6

1

 

7

15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt

5

1

5

 

 

11

16. Urenset

 

 

13

 

 

13

I alt:

346

8.604

955

4

10

9.919

Udledning

 

 

 

 

 

 

Udledning(kg)

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

Biok.iltf.,modif BI5 (kg)

336

21

13.896

82

186

14.521

Nitrogen,total (kg)

80

3

3.492

12

67

3.654

Phosphor, total-P (kg)

19

1

809

3

16

848

Vandføring (m3)

1.100

64

52.150

256

1.438

55.008

 

Hovedskema, delskema 1 og udledning for amt: Frederiksborg amt (020)

År: 2001

 

 

 

 

 

 

Amt nr.: 020

Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:

 

 

 

A: 2.904

B: 15.416

C:

18.320

 

 

Delskema 1

 

 

 

 

 

 

Status

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

SOP

9.665

297

3.983

1.030

70

15.045

1. Minirense-
anlæg

 

 

3

 

1

4

2. Nedsivning med sivedræn

48

 

340

93

 

481

3. Nedsivning uden sivedræn

7.958

 

2.695

729

46

11.428

4. Samletank

539

10

504

89

5

1.147

5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt

607

 

256

60

15

938

6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

5

 

 

5

7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt

 

170

7

 

 

177

8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt

512

62

159

49

1

783

9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

1

 

 

1

11. Pileanlæg uden udledning

 

 

 

1

 

1

12. Udledning på jordoverfladen

 

 

2

 

 

2

13. Intet afløb

1

55

11

9

2

78

SO

 

 

1

 

3

4

1. Biologisk sandfilter

 

 

1

 

2

3

2. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

1

1

OP

 

 

 

 

 

0

1. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

O

 

 

3

 

2

5

1. Rodzoneanlæg

 

 

3

 

 

3

2. Biologisk sandfilter

 

 

 

 

1

1

3. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

1

1

Øvrige

1.005

 

1.746

493

22

3.266

1. Mekanisk

545

 

411

19

5

980

2. Mekanisk biologisk

 

 

6

 

2

8

3. Rodzoneanlæg

 

 

28

 

1

29

4. Mekanisk + markdræn

444

 

1.078

392

12

1.926

5. Mekanisk, toilet + markdræn

1

 

138

61

 

200

6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt

 

 

14

2

 

16

7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

1

1

 

2

8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt

8

 

16

16

2

42

9. Samletank, toilet + markdræn, gråt

2

 

28

 

 

30

10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

1

 

 

1

11. Samletank, toilet + urenset, gråt

1

 

3

 

 

4

12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt

1

 

6

1

 

8

13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt

1

 

4

 

 

5

14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt

 

 

1

 

 

1

16. Urenset

2

 

11

1

 

14

I alt:

10.670

297

5.733

1.523

97

18.320

Udledning

 

 

 

 

 

 

Udledning(kg)

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

Biok.iltf.,modif BI5 (kg)

5.962

93

42.415

10.214

4.292

62.976

Nitrogen,total (kg)

1.527

19

10.591

2.462

1.443

16.042

Phosphor, total-P (kg)

348

8

2.423

564

316

3.659

Vandføring (m3)

19.439

2.975

139.388

32.431

21.400

215.633

 

Hovedskema, delskema 1 og udledning for amt: Roskilde amt (025)

År: 2001

 

 

 

 

 

 

Amt nr.: 025

Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:

 

 

 

A: 849

B: 4.981

C:

5.830

 

 

Delskema 1

 

 

 

 

 

 

Status

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

SOP

141

1.109

859

66

32

2.207

1. Minirenseanlæg

 

 

4

 

 

4

2. Nedsivning med sivedræn

7

 

164

14

9

194

3. Nedsivning uden sivedræn

11

1.100

458

43

8

1.620

4. Samletank

74

9

192

7

11

293

5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt

22

 

10

1

4

37

6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt

3

 

1

 

 

4

8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt

14

 

5

 

 

19

9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Pileanlæg uden udledning

 

 

1

 

 

1

12. Udledning på jordoverfladen

 

 

1

 

 

1

13. Intet afløb

10

 

23

1

 

34

SO

23

 

22

22

2

69

1. Biologisk sandfilter

 

 

 

22

 

22

2. Minirenseanlæg

23

 

22

 

2

47

OP

 

 

 

 

 

0

1. Minirenseanlæg

 

 

 

 

 

0

O

 

 

2

 

 

2

1. Rodzoneanlæg

 

 

 

 

 

0

2. Biologisk sandfilter

 

 

2

 

 

2

3. Minirenseanlæg

 

 

 

 

 

0

Øvrige

226

 

3.015

279

32

3.552

1. Mekanisk

36

 

819

101

9

965

2. Mekanisk biologisk

1

 

25

 

1

27

3. Rodzoneanlæg

 

 

1

 

 

1

4. Mekanisk + markdræn

144

 

1.654

144

14

1.956

5. Mekanisk, toilet + markdræn

4

 

467

31

5

507

6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

2

 

 

2

8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt

 

 

25

1

1

27

9. Samletank, toilet + markdræn, gråt

17

 

3

 

 

20

10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Samletank, toilet + urenset, gråt

1

 

 

 

 

1

12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt

 

 

 

 

 

0

13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt

7

 

5

 

 

12

14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt

16

 

12

2

2

32

16. Urenset

 

 

2

 

 

2

I alt:

390

1.109

3.898

367

66

5.830

Udledning

 

 

 

 

 

 

Udledning(kg)

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

Biok.iltf.,modif BI5 (kg)

1.160

 

76.706

7.585

1.558

87.009

Nitrogen,total (kg)

286

 

19.264

2.002

405

21.957

Phosphor, total-P (kg)

67

 

4.379

456

92

4.994

Vandføring (m3)

4.243

 

247.180

26.715

5.374

283.512

 

Hovedskema, delskema 1 og udledning for amt: Vestsjællands amt (030)

År: 2001

Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:

 

 

Amt nr.: 030

A: 12.917

B: 38.830

C: 5.124

56.871

 

 

Delskema 1

 

 

 

 

 

 

Status

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

SOP

25.786

5

7.792

334

137

34.054

1. Minirenseanlæg

 

 

4

 

2

6

2. Nedsivning med sivedræn

11.154

 

1.298

134

48

12.634

3. Nedsivning uden sivedræn

11.312

 

5.879

124

2

17.317

4. Samletank

1.618

5

559

66

17

2.265

5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt

1.224

 

27

1

1

1.253

6. Samletank, toilet + rodzone-
anlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

1

 

 

1

8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt

351

 

2

1

 

354

9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Pileanlæg uden udledning

 

 

 

 

 

0

12. Udledning på jordoverfladen

 

 

 

 

 

0

13. Intet afløb

127

 

22

8

67

224

SO

 

 

10

 

 

10

1. Biologisk sandfilter

 

 

2

 

 

2

2. Minirenseanlæg

 

 

8

 

 

8

OP

 

 

 

 

 

0

1. Minirenseanlæg

 

 

 

 

 

0

O

 

 

2

24

 

26

1. Rodzoneanlæg

 

 

 

 

 

0

2. Biologisk sandfilter

 

 

 

 

 

0

3. Minirenseanlæg

 

 

2

24

 

26

Øvrige

4.018

4

15.894

2.816

49

22.781

1. Mekanisk

133

 

3.268

535

1

3.937

2. Mekanisk biologisk

208

 

127

85

1

421

3. Rodzoneanlæg

 

 

2

1

7

10

4. Mekanisk + markdræn

3.547

2

8.772

1.431

21

13.773

5. Mekanisk, toilet + markdræn

59

 

3.084

603

15

3.761

6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt

 

 

18

 

 

18

7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, g

3

 

234

28

 

265

8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt

53

2

136

22

1

214

9. Samletank, toilet + markdræn, gråt

1

 

147

70

3

221

10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

20

3

 

23

11. Samletank, toilet + urenset, gråt

 

 

1

 

 

1

12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt

13

 

 

 

 

13

13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt

1

 

2

1

 

4

14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

5

4

 

9

15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt

 

 

2

1

 

3

16. Urenset

 

 

76

32

 

108

I alt:

29.804

9

23.698

3.174

186

56.871

Udledning

 

 

 

 

 

 

Udledning(kg)

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

Biok.iltf.,modif BI5 (kg)

15.890

16

384.309

68.142

8.147

476.504

Nitrogen,total (kg)

4.260

2

93.656

16.834

2.160

116.912

Phosphor, total-P (kg)

972

1

21.387

3.854

475

26.689

Vandføring (m3)

54.799

60

1.208.012

218.400

30.750

1.512021

 

Hovedskema, delskema 1 og udledning for amt: Storstrøms amt (035)

År: 2001

 

 

 

 

 

 

Amt nr.: 035

Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:

 

 

 

A: 13.112

B: 13.420

C:

26.532

 

 

Delskema 1

 

 

 

 

 

 

Status

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

SOP

818

51

679

205

11

1.764

1. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

2. Nedsivning med sivedræn

341

 

82

4

2

429

3. Nedsivning uden sivedræn

340

38

407

157

3

945

4. Samletank

92

13

136

25

5

271

5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt

40

 

2

 

 

42

6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt

3

 

 

 

 

3

9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Pileanlæg uden udledning

 

 

 

 

 

0

12. Udledning på jordoverfladen

 

 

 

 

 

0

13. Intet afløb

2

 

52

19

1

74

SO

 

 

2

 

1

3

1. Biologisk sandfilter

 

 

2

 

 

2

2. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

1

1

OP

 

 

 

 

 

0

1. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

O

60

 

 

 

 

60

1. Rodzoneanlæg

 

 

 

 

 

0

2. Biologisk sandfilter

60

 

 

 

 

60

3. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

Øvrige

986

127

17.509

6.021

62

24.705

1. Mekanisk

206

63

3.850

2.034

2

6.155

2. Mekanisk biologisk

 

 

2

 

 

2

3. Rodzoneanlæg

 

 

 

 

1

1

4. Mekanisk + markdræn

547

27

13.232

3.877

55

17.738

5. Mekanisk, toilet + markdræn

 

 

171

26

 

197

6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn,

 

 

4

 

 

4

8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt

155

33

116

64

 

368

9. Samletank, toilet + markdræn, gråt

 

 

38

2

 

40

10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gr

1

 

 

2

 

3

11. Samletank, toilet + urenset, gråt

55

 

15

8

 

78

12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt

 

 

 

 

 

0

13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt

2

4

43

4

3

56

14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gr

 

 

4

 

 

4

15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt

19

 

5

4

 

28

16. Urenset

1

 

29

 

1

31

I alt:

1.864

178

18.190

6.226

74

26.532

Udledning

 

 

 

 

 

 

Udledning(kg)

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

Biok.iltf.,modif BI5 (kg)

4.926

744

378.639

142.419

10.030

536.758

Nitrogen,total (kg)

1.095

159

96.608

36.381

2.561

136.804

Phosphor, total-P (kg)

259

38

22.009

8.289

586

31.181

Vandføring (m3)

17.546

2.525

1.231.748

464.772

33.550

1750141

 

Hovedskema, delskema 1 og udledning for amt: Bornholms amt (040)

År: 2001

 

 

 

 

 

 

Amt nr.: 040

Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:

 

 

 

A: 1.557

B: 3.974

C:

5.531

 

 

Delskema 1

 

 

 

 

 

 

Status

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

SOP

1.275

 

1.969

 

3

3.247

1. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

2. Nedsivning med sivedræn

999

 

26

 

 

1.025

3. Nedsivning uden sivedræn

161

 

1.746

 

3

1.910

4. Samletank

115

 

197

 

 

312

5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt

 

 

 

 

 

0

6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt

 

 

 

 

 

0

9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Pileanlæg uden udledning

 

 

 

 

 

0

12. Udledning på jordoverfladen

 

 

 

 

 

0

13. Intet afløb

 

 

 

 

 

0

SO

 

 

 

 

 

0

1. Biologisk sandfilter

 

 

 

 

 

0

2. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

OP

 

 

 

 

 

0

1. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

O

 

 

 

 

 

0

1. Rodzoneanlæg

 

 

 

 

 

0

2. Biologisk sandfilter

 

 

 

 

 

0

3. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

Øvrige

232

 

2.048

 

4

2.284

1. Mekanisk

124

 

1.359

 

2

1.485

2. Mekanisk biologisk

 

 

2

 

 

2

3. Rodzoneanlæg

 

 

 

 

 

0

4. Mekanisk + markdræn

108

 

687

 

2

797

5. Mekanisk, toilet + markdræn

 

 

 

 

 

0

6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt

 

 

 

 

 

0

9. Samletank, toilet + markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Samletank, toilet + urenset, gråt

 

 

 

 

 

0

12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt

 

 

 

 

 

0

13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gr

 

 

 

 

 

0

15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt

 

 

 

 

 

0

16. Urenset

 

 

 

 

 

0

I alt:

1.507

0

4.017

0

7

5.531

Udledning

 

 

 

 

 

 

Udledning(kg)

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

Biok.iltf.,modif BI5 (kg)

1.364

 

65.281

 

153

66.798

Nitrogen,total (kg)

352

 

16.875

 

40

17.267

Phosphor, total-P (kg)

80

 

3.835

 

9

3.924

Vandføring (m3)

4.450

 

213.062

 

500

218.012

 

Hovedskema, delskema 1 og udledning for amt: Fyns amt (042)

År: 2001

 

 

 

 

 

 

Amt nr.: 042

Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:

 

 

 

A: 8.104

B: 14.355

C: 3.565

26.024

 

 

Delskema 1

 

 

 

 

 

 

Status

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

SOP

1.911

4

3.267

366

20

5.568

1. Minirense-
anlæg

8

 

29

7

1

45

2. Nedsivning med sivedræn

396

 

1.189

191

3

1.779

3. Nedsivning uden sivedræn

1.230

3

1.540

151

4

2.928

4. Samletank

227

1

237

13

6

484

5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt

3

 

21

 

 

24

6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt

3

 

34

 

 

37

9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

1

 

 

1

10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Pileanlæg uden udledning

 

 

9

 

 

9

12. Udledning på jordoverfladen

 

 

22

 

 

22

13. Intet afløb

44

 

185

4

6

239

SO

4

 

203

9

1

217

1. Biologisk sandfilter

2

 

193

8

 

203

2. Minirense-
anlæg

2

 

10

1

1

14

OP

 

 

 

 

 

0

1. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

O

 

 

6

 

 

6

1. Rodzoneanlæg

 

 

 

 

 

0

2. Biologisk sandfilter

 

 

1

 

 

1

3. Minirense-
anlæg

 

 

5

 

 

5

Øvrige

235

 

18.010

1.938

50

20.233

1. Mekanisk

107

 

4.395

551

43

5.096

2. Mekanisk biologisk

5

 

373

58

1

437

3. Rodzoneanlæg

 

 

40

18

 

58

4. Mekanisk + markdræn

50

 

10.355

1.074

3

11.482

5. Mekanisk, toilet + markdræn

48

 

2.602

221

1

2.872

6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt

 

 

42

 

2

44

7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt

1

 

16

 

 

17

8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt

4

 

27

3

 

34

9. Samletank, toilet + markdræn, gråt

19

 

32

5

 

56

10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Samletank, toilet + urenset, gråt

 

 

10

3

 

13

12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt

 

 

1

 

 

1

13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt

 

 

70

 

 

70

14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, grå

 

 

 

 

 

0

15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt

 

 

18

 

 

18

16. Urenset

1

 

29

5

 

35

I alt:

2.150

4

21.486

2.313

71

26.024

Udledning

 

 

 

 

 

 

Udledning(kg)

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

Biok.iltf.,modif BI5 (kg)

1.364

 

444.088

48.955

14.279

508.686

Nitrogen,total (kg)

342

 

113.525

12.748

3.775

130.390

Phosphor, total-P (kg)

76

 

25.811

2.890

848

29.625

Vandføring (m3)

4.595

 

1.456.175

162.681

48.700

1.672151

 

Hovedskema, delskema 1 og udledning for amt: Sønderjyllands amt (050)

År: 2001

 

 

 

 

 

 

Amt nr.: 050

Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:

 

 

 

A: 4.151

B: 11.284

C: 3.448

18.883

 

 

Delskema 1

 

 

 

 

 

 

Status

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

SOP

1.863

1

2.816

683

19

5.382

1. Minirense-
anlæg

 

 

11

2

 

13

2. Nedsivning med sivedræn

59

 

756

108

2

925

3. Nedsivning uden sivedræn

1.616

1

1.853

522

 

3.992

4. Samletank

188

 

105

33

14

340

5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt

 

 

2

 

 

2

6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

1

 

 

1

7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt

 

 

 

 

3

3

9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Pileanlæg uden udledning

 

 

2

1

 

3

12. Udledning på jordoverfladen

 

 

28

2

 

30

13. Intet afløb

 

 

58

15

 

73

SO

1

 

9

 

 

10

1. Biologisk sandfilter

1

 

9

 

 

10

2. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

OP

 

 

1

 

 

1

1. Minirense-
anlæg

 

 

1

 

 

1

O

 

 

32

1

 

33

1. Rodzone-
anlæg

 

 

2

 

 

2

2. Biologisk sandfilter

 

 

23

 

 

23

3. Minirense-
anlæg

 

 

7

1

 

8

Øvrige

974

1

9.164

3.297

21

13.457

1. Mekanisk

354

1

3.804

1.662

2

5.823

2. Mekanisk biologisk

 

 

58

12

1

71

3. Rodzone-
anlæg

 

 

3

 

 

3

4. Mekanisk + markdræn

594

 

3.348

1.075

8

5.025

5. Mekanisk, toilet + markdræn

 

 

458

125

 

583

6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt

 

 

451

102

 

553

7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gr

3

 

898

309

9

1.219

8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt

 

 

109

5

1

115

9. Samletank, toilet + markdræn, gråt

 

 

13

 

 

13

10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

5

 

 

5

11. Samletank, toilet + urenset, gråt

 

 

7

2

 

9

12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt

 

 

3

 

 

3

13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt

 

 

2

 

 

2

14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt

18

 

4

3

 

25

16. Urenset

5

 

1

2

 

8

I alt:

2.838

2

12.022

3.981

40

18.883

Udledning

 

 

 

 

 

 

Udledning(kg)

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

Biok.iltf.,modif BI5 (kg)

5.170

8

242.874

93.026

2.935

344.013

Nitrogen,total (kg)

1.305

2

58.380

22.795

603

83.085

Phosphor, total-P (kg)

298

0

13.506

5.245

148

19.197

Vandføring (m3)

16.766

25

798.494

303.731

10.850

1.129866

 

Hovedskema, delskema 1 og udledning for amt: Ribe amt (055)

År: 2001

 

 

 

 

 

 

Amt nr.: 055

Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:

 

 

 

A: 2.517

B: 9.613

C: 10.414

22.544

 

 

Delskema 1

 

 

 

 

 

 

Status

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

SOP

8.941

 

6.224

220

 

15.385

1. Minirense-
anlæg

 

 

1

 

 

1

2. Nedsivning med sivedræn

8.807

 

3.630

117

 

12.554

3. Nedsivning uden sivedræn

107

 

2.176

87

 

2.370

4. Samletank

16

 

340

14

 

370

5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt

 

 

14

2

 

16

6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt

 

 

1

 

 

1

9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Pileanlæg uden udledning

 

 

7

 

 

7

12. Udledning på jordoverfladen

 

 

 

 

 

0

13. Intet afløb

11

 

55

 

 

66

SO

 

 

3

 

 

3

1. Biologisk sandfilter

 

 

3

 

 

3

2. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

OP

 

 

 

 

 

0

1. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

O

 

 

4

 

 

4

1. Rodzone-
anlæg

 

 

 

 

 

0

2. Biologisk sandfilter

 

 

4

 

 

4

3. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

Øvrige

11

 

6.895

246

 

7.152

1. Mekanisk

 

 

2.386

135

 

2.521

2. Mekanisk biologisk

 

 

31

3

 

34

3. Rodzone-
anlæg

 

 

12

 

 

12

4. Mekanisk + markdræn

11

 

4.297

99

 

4.407

5. Mekanisk, toilet + markdræn

 

 

104

9

 

113

6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt

 

 

33

 

 

33

7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt

 

 

 

 

 

0

9. Samletank, toilet + markdræn, gråt

 

 

1

 

 

1

10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Samletank, toilet + urenset, gråt

 

 

 

 

 

0

12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt

 

 

 

 

 

0

13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt

 

 

2

 

 

2

16. Urenset

 

 

29

 

 

29

I alt:

8.952

0

13.126

466

0

22.544

Udledning

 

 

 

 

 

 

Udledning(kg)

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

Biok.iltf.,modif BI5 (kg)

42

 

179.298

7.342

 

186.682

Nitrogen,total (kg)

11

 

46.201

1.901

 

48.113

Phosphor, total-P (kg)

2

 

10.507

432

 

10.941

Vandføring (m3)

138

 

584.975

24.000

 

609.113

 

Hovedskema, delskema 1 og udledning for amt: Vejle amt (060)

År: 2001

 

 

 

 

 

 

Amt nr.: 060

Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:

 

 

 

A: 8.204

B: 10.470

C: 793

19.467

 

 

Delskema 1

 

 

 

 

 

 

Status

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

SOP

1.007

44

4.744

959

29

6.783

1. Minirense-
anlæg

 

 

6

 

 

6

2. Nedsivning med sivedræn

58

 

915

74

7

1.054

3. Nedsivning uden sivedræn

688

10

2.902

823

8

4.431

4. Samletank

171

5

297

16

9

498

5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt

2

 

2

 

 

4

6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

1

 

1

8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt

17

8

4

 

 

29

9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Pileanlæg uden udledning

 

 

7

 

 

7

12. Udledning på jordoverfladen

4

 

484

4

5

497

13. Intet afløb

67

21

127

41

 

256

SO

2

 

79

 

 

81

1. Biologisk sandfilter

2

 

79

 

 

81

2. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

OP

 

 

 

 

 

0

1. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

O

1

 

67

41

 

109

1. Rodzone-
anlæg

 

 

3

 

 

3

2. Biologisk sandfilter

1

 

64

41

 

106

3. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

Øvrige

878

6

10.153

1.452

5

12.494

1. Mekanisk

115

4

3.911

786

 

4.816

2. Mekanisk biologisk

 

 

19

7

 

26

3. Rodzone-
anlæg

 

 

2

 

 

2

4. Mekanisk + markdræn

683

 

5.521

552

4

6.760

5. Mekanisk, toilet + markdræn

 

 

584

62

1

647

6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt

1

1

28

2

 

32

7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt

67

 

14

1

 

82

9. Samletank, toilet + markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Samletank, toilet + urenset, gråt

4

 

17

1

 

22

12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt

 

 

22

2

 

24

13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt

2

1

6

 

 

9

14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt

 

 

 

 

 

0

16. Urenset

6

 

29

39

 

74

I alt:

1.888

50

15.043

2.452

34

19.467

Udledning

 

 

 

 

 

 

Udledning(kg)

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

Biok.iltf.,modif BI5 (kg)

3.925

37

280.606

45.830

534

330.932

Nitrogen,total (kg)

944

8

72.098

11.897

127

85.074

Phosphor, total-P (kg)

218

2

16.385

2.695

29

19.329

Vandføring (m3)

13.000

118

921.819

151.265

1.600

1.087802

 

Hovedskema, delskema 1 og udledning for amt: Ringkjøbing amt (065)

År: 2001

 

 

 

 

 

 

Amt nr.: 065

Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:

 

 

 

A: 4.113

B: 19.288

C: 7.552

30.953

 

 

Delskema 1

 

 

 

 

 

 

Status

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

SOP

10.874

60

9.269

285

7

20.495

1. Minirense-
anlæg

 

 

5

 

 

5

2. Nedsivning med sivedræn

8.073

 

3.410

99

3

11.585

3. Nedsivning uden sivedræn

2.359

60

5.214

165

1

7.799

4. Samletank

42

 

216

8

2

268

5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt

 

 

9

 

 

9

6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt

 

 

 

 

 

0

9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Pileanlæg uden udledning

 

 

 

 

 

0

12. Udledning på jordoverfladen

4

 

236

6

1

247

13. Intet afløb

396

 

179

7

 

582

SO

 

 

6

10

 

16

1. Biologisk sandfilter

 

 

3

 

 

3

2. Minirense-
anlæg

 

 

3

10

 

13

OP

 

 

 

 

 

0

1. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

O

 

 

4

 

 

4

1. Rodzone-
anlæg

 

 

3

 

 

3

2. Biologisk sandfilter

 

 

1

 

 

1

3. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

Øvrige

120

 

10.002

314

2

10.438

1. Mekanisk

49

 

3.935

193

2

4.179

2. Mekanisk biologisk

 

 

41

 

 

41

3. Rodzone-
anlæg

 

 

9

 

 

9

4. Mekanisk + markdræn

65

 

4.945

119

 

5.129

5. Mekanisk, toilet + markdræn

 

 

1.038

 

 

1.038

6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt

1

 

5

 

 

6

7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt

1

 

7

 

 

8

9. Samletank, toilet + markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt

4

 

18

2

 

24

11. Samletank, toilet + urenset, gråt

 

 

 

 

 

0

12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt

 

 

 

 

 

0

13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, grå

 

 

 

 

 

0

15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt

 

 

 

 

 

0

16. Urenset

 

 

4

 

 

4

I alt:

10.994

60

19.281

609

9

30.953

Udledning

 

 

 

 

 

 

Udledning(kg)

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

Biok.iltf.,modif BI5 (kg)

641

 

272.658

9.726

613

283.638

Nitrogen,total (kg)

162

 

69.214

2.578

158

72.112

Phosphor, total-P (kg)

37

 

15.727

584

36

16.384

Vandføring (m3)

2.099

 

876.056

32.900

2.000

913.055

 

Hovedskema, delskema 1 og udledning for amt: Århus amt (070)

År: 2001

 

 

 

 

 

 

Amt nr.: 070

Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:

 

 

 

A: 10.267

B: 27.529

C: 16

37.812

 

 

Delskema 1

 

 

 

 

 

 

Status

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

SOP

8.795

172

10.099

436

25

19.527

1. Minirense-
anlæg

 

 

2

 

 

2

2. Nedsivning med sivedræn

832

 

1.924

40

 

2.796

3. Nedsivning uden sivedræn

6.694

84

7.552

364

5

14.699

4. Samletank

582

88

435

28

17

1.150

5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt

675

 

25

2

 

702

6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt

 

 

 

 

 

0

9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Pileanlæg uden udledning

2

 

17

 

 

19

12. Udledning på jordoverfladen

 

 

9

 

 

9

13. Intet afløb

10

 

135

2

3

150

SO

20

 

150

21

 

191

1. Biologisk sandfilter

20

 

150

21

 

191

2. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

OP

 

 

 

 

 

0

1. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

O

2

 

202

13

1

218

1. Rodzone-
anlæg

 

 

2

 

 

2

2. Biologisk sandfilter

2

 

200

13

1

216

3. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

Øvrige

2.913

2

13.282

1.654

25

17.876

1. Mekanisk

727

2

5.031

1.264

15

7.039

2. Mekanisk biologisk

1

 

78

139

 

218

3. Rodzone-
anlæg

2

 

224

 

 

226

4. Mekanisk + markdræn

611

 

7.784

219

10

8.624

5. Mekanisk, toilet + markdræn

 

 

54

 

 

54

6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

2

 

 

2

8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt

875

 

31

7

 

913

9. Samletank, toilet + markdræn, gråt

675

 

2

 

 

677

10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

5

 

5

11. Samletank, toilet + urenset, gråt

 

 

 

 

 

0

12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt

 

 

 

 

 

0

13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt

10

 

 

 

 

10

15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt

 

 

 

 

 

0

16. Urenset

12

 

76

20

 

108

I alt:

11.730

174

23.733

2.124

51

37.812

Udledning

 

 

 

 

 

 

Udledning(kg)

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

Biok.iltf.,modif BI5 (kg)

16.231

15

355.312

56.354

4.299

432.211

Nitrogen,total (kg)

2.680

4

94.530

15.420

1.136

113.770

Phosphor, total-P (kg)

701

1

21.440

3.504

257

25.903

Vandføring (m3)

55.047

50

1.215.223

196.644

14.450

1.481414

 

Hovedskema, delskema 1 og udledning for amt: Viborg amt (076)

År: 2001

 

 

 

 

 

 

Amt nr.: 076

Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:

 

 

 

A: 2.871

B: 18.593

C: 5.227

26.691

 

 

Delskema 1

 

 

 

 

 

 

Status

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

SOP

4.453

 

12.786

801

170

18.210

1. Minirense-
anlæg

 

 

2

 

1

3

2. Nedsivning med sivedræn

1.490

 

4.178

301

5

5.974

3. Nedsivning uden sivedræn

2.844

 

7.757

417

3

11.021

4. Samletank

98

 

269

67

 

434

5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt

1

 

3

 

 

4

6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt

 

 

 

 

 

0

9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Pileanlæg uden udledning

 

 

3

 

 

3

12. Udledning på jordoverfladen

 

 

517

16

1

534

13. Intet afløb

20

 

57

 

160

237

SO

 

 

12

 

 

12

1. Biologisk sandfilter

 

 

12

 

 

12

2. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

OP

 

 

 

1

1

2

1. Minirense-
anlæg

 

 

 

1

1

2

O

 

 

 

 

 

0

1. Rodzone-
anlæg

 

 

 

 

 

0

2. Biologisk sandfilter

 

 

 

 

 

0

3. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

Øvrige

257

 

7.859

350

1

8.467

1. Mekanisk

11

 

1.662

28

 

1.701

2. Mekanisk biologisk

17

 

332

9

 

358

3. Rodzone-
anlæg

 

 

 

 

 

0

4. Mekanisk + markdræn

205

 

5.427

299

1

5.932

5. Mekanisk, toilet + markdræn

24

 

366

14

 

404

6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt

 

 

56

 

 

56

9. Samletank, toilet + markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

1

 

 

1

11. Samletank, toilet + urenset, gråt

 

 

 

 

 

0

12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt

 

 

 

 

 

0

13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt

 

 

 

 

 

0

16. Urenset

 

 

15

 

 

15

I alt:

4.710

0

20.657

1.152

172

26.691

Udledning

 

 

 

 

 

 

Udledning(kg)

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

Biok.iltf.,modif BI5 (kg)

1.044

 

184.270

7.301

45

192.660

Nitrogen,total (kg)

282

 

48.727

1.923

54

50.986

Phosphor, total-P (kg)

64

 

11.086

436

3

11.589

Vandføring (m3)

3.562

 

619.919

24.312

862

648.655

 

Hovedskema, delskema 1 og udledning for amt: Nordjyllands amt (080)

År: 2001

 

 

 

 

 

 

Amt nr.: 080

Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:

 

 

 

A: 9.888

B: 24.993

C: 14.751

49.632

 

 

Delskema 1

 

 

 

 

 

 

Status

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

SOP

19.626

 

18.119

411

59

38.215

1. Minirense-
anlæg

 

 

1

 

 

1

2. Nedsivning med sivedræn

3.279

 

2.452

118

29

5.878

3. Nedsivning uden sivedræn

16.108

 

14.892

280

26

31.306

4. Samletank

221

 

602

13

4

840

5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt

 

 

1

 

 

1

6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt

 

 

1

 

 

1

9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Pileanlæg uden udledning

 

 

84

 

 

84

12. Udledning på jordoverfladen

18

 

86

 

 

104

13. Intet afløb

 

 

 

 

 

0

SO

 

 

 

 

 

0

1. Biologisk sandfilter

 

 

 

 

 

0

2. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

OP

 

 

 

 

 

0

1. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

O

 

 

74

22

 

96

1. Rodzone-
anlæg

 

 

21

10

 

31

2. Biologisk sandfilter

 

 

47

12

 

59

3. Minirense-
anlæg

 

 

6

 

 

6

Øvrige

336

235

10.075

662

13

11.321

1. Mekanisk

239

 

8.105

646

13

9.003

2. Mekanisk biologisk

 

 

3

 

 

3

3. Rodzone-
anlæg

 

 

1

 

 

1

4. Mekanisk + markdræn

93

 

1.917

15

 

2.025

5. Mekanisk, toilet + markdræn

3

 

3

 

 

6

6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt

 

 

5

 

 

5

7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

5

 

 

5

8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt

1

 

32

 

 

33

9. Samletank, toilet + markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

4

 

 

4

11. Samletank, toilet + urenset, gråt

 

 

 

1

 

1

12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt

 

 

 

 

 

0

13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

235

 

 

 

235

15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt

 

 

 

 

 

0

16. Urenset

 

 

 

 

 

0

I alt:

19.962

235

28.268

1.095

72

49.632

Udledning

 

 

 

 

 

 

Udledning(kg)

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

Biok.iltf.,modif BI5 (kg)

2.208

515

390.502

27.847

558

421.630

Nitrogen,total (kg)

568

26

101.178

7.323

144

109.239

Phosphor, total-P (kg)

129

12

22.992

1.661

33

24.827

Vandføring (m3)

7.192

2.056

1.283.734

93.543

1.820

1.388345

 

Hovedskema, delskema 1 og udledning for amt: København - som amt (013)

År: 2001

 

 

 

 

 

 

Amt nr.: 013

Antal ejendomme opgjort på videngrundlag:

 

 

 

A: 138

B:

C: 102

240

 

 

Delskema 1

 

 

 

 

 

 

Status

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

SOP

 

211

22

 

 

233

1. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

2. Nedsivning med sivedræn

 

 

 

 

 

0

3. Nedsivning uden sivedræn

 

 

 

 

 

0

4. Samletank

 

211

22

 

 

233

5. Samletank, toilet + nedsivning, gråt

 

 

 

 

 

0

6. Samletank, toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

7. Samletank, toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

8. Afløbsfrit toilet + nedsivning, gråt

 

 

 

 

 

0

9. Afløbsfrit toilet + rodzoneanlæg, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Afløbsfrit toilet + bio. sandfilter, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Pileanlæg uden udledning

 

 

 

 

 

0

12. Udledning på jordoverfladen

 

 

 

 

 

0

13. Intet afløb

 

 

 

 

 

0

SO

 

 

 

 

 

0

1. Biologisk sandfilter

 

 

 

 

 

0

2. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

OP

 

 

 

 

 

0

1. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

O

 

 

 

 

 

0

1. Rodzone-
anlæg

 

 

 

 

 

0

2. Biologisk sandfilter

 

 

 

 

 

0

3. Minirense-
anlæg

 

 

 

 

 

0

Øvrige

 

 

7

 

 

7

1. Mekanisk

 

 

7

 

 

7

2. Mekanisk biologisk

 

 

 

 

 

0

3. Rodzone-
anlæg

 

 

 

 

 

0

4. Mekanisk + markdræn

 

 

 

 

 

0

5. Mekanisk, toilet + markdræn

 

 

 

 

 

0

6. Nedsivning, toilet + markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

7. Nedsivning, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

8. Samletank, toilet + mekanisk, gråt

 

 

 

 

 

0

9. Samletank, toilet + markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

10. Samletank, toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

11. Samletank, toilet + urenset, gråt

 

 

 

 

 

0

12. Afløbsfrit toilet + mek., gråt

 

 

 

 

 

0

13. Afløbsfrit toilet + markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

14. Afløbsfrit toilet + mek.+ markdræn, gråt

 

 

 

 

 

0

15. Afløbsfrit toilet + urenset, gråt

 

 

 

 

 

0

16. Urenset

 

 

 

 

 

0

I alt:

0

211

29

0

0

240

Udledning

 

 

 

 

 

 

Udledning(kg)

Sommer

Koloni

Spredt

Landsby

Andet

I alt

Biok.iltf.,modif BI5 (kg)

 

 

300

 

 

300

Nitrogen,total (kg)

 

 

78

 

 

78

Phosphor, total-P (kg)

 

 

18

 

 

18

Vandføring (m3)

 

 

980

 

 

980


Bilag 4.3 Antal ejendomme omfattet af en vedtaget regionplan

Alle amter har med udgangen af 2001 vedtaget en regionplan, hvori områder, hvor der skal ske en forbedret rensning, er udpeget. Vestsjællands Amt har som det eneste amt ved indberetningen for 2001 ikke opgjort antallet af ejendomme fordelt på ejendomstyper og renseklasser.

Renseklasser:

SOP: Skærpet krav til reduktion af organisk stof og fosfor samt nitrifikation
SO: Skærpet krav til reduktion af organisk stof samt nitrifikation
P: Reduktion af total fosfor
O: Reduktion af organisk stof

Eksisterende: ejendommene skal ikke etablere forbedret rensning, men kan bevare de eksisterende spildevandsforhold.

Hele landet

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

455

 

9475

332

9

10271

SOP

2014

12

8395

1910

28

12359

SO

1709

112

26157

4527

71

32576

OP

132

20

8396

1409

23

9980

O

353

1704

15458

2008

19

19542

Eksisterende

73340

8863

118528

12126

553

213410

Sum

78003

10711

186409

22312

703

298138

 

Københavns Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

 

 

 

 

 

 

SOP

2

1

29

1

 

33

SO

2

 

46

 

 

48

OP

 

 

 

 

 

 

O

 

1685

21

1

 

1707

Eksisterende

342

6918

859

2

10

8131

Sum

346

8604

955

4

10

9919

 

Frederiksborg Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

233

 

59

 

7

299

SOP

50

 

510

78

4

642

SO

249

 

600

141

 

990

OP

23

 

152

108

12

295

O

37

 

293

79

 

409

Eksisterende

10078

297

4119

1117

74

15685

Sum

10670

297

5733

1523

97

18320

 

Roskilde Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

 

 

 

 

 

 

SOP

20

 

412

77

6

515

SO

2

 

607

93

4

706

OP

2

 

279

42

7

330

O

 

 

67

37

 

104

Eksisterende

366

1109

2533

118

49

4175

Sum

390

1109

3898

367

66

5830

 

Storstrøms Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

 

 

 

 

 

 

SOP

25

11

1760

379

4

2179

SO

681

111

6616

2635

26

10069

OP

85

20

1755

395

 

2255

O

292

18

4549

1472

19

6350

Eksisterende

781

18

3510

1345

25

5679

Sum

1864

178

18190

6226

74

26532

 

Bornholms Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

 

 

 

 

 

 

SOP

 

 

 

 

 

 

SO

 

 

 

 

 

 

OP

 

 

 

 

 

 

O

 

 

 

 

 

 

Eksisterende

1507

 

4017

 

7

5531

Sum

1507

 

4017

 

7

5531

 

Fyns Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

4

 

1809

68

2

1883

SOP

30

 

1200

479

4

1713

SO

609

1

11971

982

26

13589

OP

 

 

 

 

 

 

O

 

 

 

 

 

 

Eksisterende

1509

1

6506

784

39

8839

Sum

2152

2

21486

2313

71

26024

 

Sønderjyllands Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

 

 

235

73

 

308

SOP

1

 

187

27

 

215

SO

165

 

2215

500

15

2895

OP

9

 

1077

148

4

1238

O

 

 

69

 

 

69

Eksisterende

2663

2

8239

3233

21

14158

Sum

2838

2

12022

3981

40

18883

 

Ribe Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

 

 

1282

 

 

1282

SOP

 

 

 

 

 

 

SO

 

 

235

 

 

235

OP

 

 

333

22

 

355

O

 

 

1821

33

 

1854

Eksisterende

8952

 

9455

411

 

18818

Sum

8952

 

13126

466

 

22544

 

Vejle Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

 

 

1068

 

 

1068

SOP

2

 

992

279

 

1273

SO

1

 

848

176

 

1025

OP

7

 

2674

253

 

2934

O

 

 

408

6

 

414

Eksisterende

1878

50

9053

1738

34

12753

Sum

1888

50

15043

2452

34

19467

 

Ringkjøbing Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

 

 

 

 

 

0

SOP

 

 

1970

 

 

1970

SO

 

 

2880

 

 

2880

OP

 

 

340

 

 

340

O

 

 

 

 

 

0

Eksisterende

10994

60

14091

609

9

25763

Sum

10994

60

19281

609

9

30953

 

Århus Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

164

 

4577

124

 

4865

SOP

1884

 

1335

590

10

3819

SO

 

 

36

 

 

36

OP

6

 

580

218

 

804

O

2

1

4159

343

 

4505

Eksisterende

9674

173

13046

849

41

23783

Sum

11730

174

23733

2124

51

37812

 

Viborg Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

54

 

445

67

 

566

SOP

 

 

 

 

 

 

SO

 

 

 

 

 

 

OP

 

 

1057

223

 

1280

O

22

 

1599

37

 

1658

Eksisterende

4634

 

17556

825

172

23187

Sum

4710

 

20657

1152

172

26691

 

Nordjyllands Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

 

 

 

 

 

 

SOP

 

 

 

 

 

 

SO

 

 

103

 

 

103

OP

 

 

149

 

 

149

O

 

 

2472

 

 

2472

Eksisterende

19962

235

25544

1095

72

46908

Sum

19962

235

28268

1095

72

49632


Bilag 4.4 Antal ejendomme i det åbne land, der er omfattet af en revideret spildevandsplan

I nedenstående tabeller er antallet af ejendomme i det åbne land, der er omfattet af en revideret spildevandsplan, opgjort. Opgørelsen er foretaget på amtsbasis og omfatter kun de ejendomme, der skal have forbedret spildevandsrensning.

Hele landet

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

210

1

6137

94

5

6447

SOP

1933

 

4283

795

26

7037

SO

370

 

11161

709

8

12248

OP

21

 

3943

157

13

4134

O

37

 

5689

143

5

5874

Kloakering

211

 

2163

1944

4

4322

Sum

2782

1

33376

3842

61

40062

 

Frederiksborg Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

 

 

74

 

 

74

SOP

1

 

218

36

 

255

SO

10

 

207

66

1

284

OP

1

 

63

33

 

97

O

 

 

17

5

 

22

Kloakering

 

 

102

 

 

102

Sum

12

0

681

140

1

834

 

Storstrøms Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

 

 

 

 

 

0

SOP

2

 

46

 

8

56

SO

37

 

860

 

1

898

OP

3

 

99

 

9

111

O

13

 

612

 

5

630

Kloakering

20

 

311

720

 

1051

Sum

75

0

1928

720

23

2746

 

Fyns Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

57

1

903

40

5

1006

SOP

45

 

962

33

8

1048

SO

322

 

7314

473

3

8112

OP

 

 

 

 

 

0

O

 

 

 

 

 

0

Kloakering

25

 

1001

355

4

1385

Sum

449

1

10180

901

20

11551

 

Sønderjyllands Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

 

 

24

32

 

56

SOP

 

 

165

5

 

170

SO

 

 

1650

34

3

1687

OP

9

 

1049

32

4

1094

O

 

 

66

 

 

66

Kloakering

165

 

245

264

 

674

Sum

174

0

3199

367

7

3747

 

Ribe Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

 

 

940

 

 

940

SOP

 

 

 

 

 

0

SO

 

 

148

 

 

148

OP

 

 

9

 

 

9

O

 

 

451

 

 

451

Kloakering

 

 

85

22

 

107

Sum

0

0

1633

22

0

1655

 

Vejle Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

 

 

503

10

 

513

SOP

2

 

1574

84

 

1660

SO

1

 

927

136

 

1064

OP

6

 

2368

92

 

2466

O

 

 

370

6

 

376

Kloakering

1

 

248

386

 

635

Sum

10

0

5990

714

0

6714

 

Århus Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

152

 

3675

12

 

3839

SOP

1883

 

1318

637

10

3848

SO

 

 

36

 

 

36

OP

2

 

336

 

 

338

O

2

 

3183

110

 

3295

Kloakering

 

 

32

197

 

229

Sum

2039

0

8580

956

10

11585

 

Viborg Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

1

 

18

 

 

19

SOP

 

 

 

 

 

0

SO

 

 

 

 

 

0

OP

 

 

 

 

 

0

O

22

 

190

22

 

234

Kloakering

 

 

 

 

 

0

Sum

23

0

208

22

0

253

 

Nordjyllands Amt

Renseklasse

Sommerhus

Kolonihave

Spredt

Landsby

Andet

Sum

Nedsivning

 

 

 

 

 

0

SOP

 

 

 

 

 

0

SO

 

 

19

 

 

19

OP

 

 

19

 

 

19

O

 

 

800

 

 

800

Kloakering

 

 

139

 

 

139

Sum

0

0

977

0

0

977

 

Bilag 5
Belastningsopgørelse

Indhold:

Bilag 5.1 Belastningsopgørelse for organisk stof
Bilag 5.2 Belastningsopgørelse for kvælstof
Bilag 5.3 Belastningsopgørelse for fosfor
Bilag 5.4 Tilførsel af kvælstof, BI5 og fosfor til havet via vandløb

Bilag 5.1
Udledning af organisk stof målt som BI5 til farvandene fra samtlige punktkilder opdelt på inddirekte og direkte udledninger.

Recipient

Rense-
anlæg

Industri**

Regnvands-
betingede udløb

Spredt bebyggelse mv.

Havbrug og dambrug*, **

I alt

Udledning i ton pr. år direkte til farvandene

1.Nordsøen

73

42

39

0

228

382

2.Skagerrak

12

321

3

0

5

341

3.Kattegat

247

1.032

189

4

0

1.472

4.N. Bælt

72

27

25

9

310

442

5.Lillebælt

251

9

58

5

330

653

6.Storebælt

178

2.665

98

3

746

3.690

7.Øresund

423

131

117

1

0

672

8.S. Bælthav

6

0

1

0

0

8

9.Østersøen

64

25

16

0

0

105

Hele landet

1.325

4.252

546

22

1.619

7.764

Udledning i ton pr. år inddirekte til farvandene

1.Nordsøen

250

25

272

666

2.139

3.351

2.Skagerrak

33

0

40

64

34

171

3.Kattegat

464

11

489

1.031

946

2.940

4.N. Bælt

142

0

192

497

5

836

5.Lillebælt

113

6

163

406

232

920

6.Storebælt

148

6

171

897

0

1.221

7.Øresund

30

1

231

115

0

377

8.S. Bælthav

8

0

4

66

0

79

9.Østersøen

38

0

12

182

0

231

Hele landet

1.227

48

1.573

3.923

3.355

10.127

Direkte og inddirekte udledning i ton pr. år til farvandene

1.Nordsøen

322

67

311

666

2.367

3.733

2.Skagerrak

46

321

43

64

39

512

3.Kattegat

711

1.043

678

1.035

946

4.412

4.N. Bælt

214

27

217

506

315

1.278

5.Lillebælt

364

15

221

411

562

1.573

6.Storebælt

326

2.671

269

900

746

4.912

7.Øresund

453

132

348

116

0

1.049

8.S.Bælthav

14

0

6

66

0

87

9.Østersøen

102

25

28

182

0

336

Hele landet

2.551

4.301

2.119

3.945

4.974

17.891

* For den direkte udledning til farvandene er der alene tale om udledning fra saltvandsbaseret fiskeopdræt.
** Der er foretaget visse rettelser, således er tallene ikke overensstemmende med data i de enkelte afsnit

 

Bilag 5.2
Udledning af kvælstof til farvandene fra samtlige punktkilder, opdelt på indirekte og direkte udledninger.

Recipient

Rense-
anlæg

Industri

Regnvands-
betingede udløb

Spredt bebyggelse mv.

Havbrug og dambrug*,**

I alt

Udledning i ton pr. år direkte til farvandene

1.Nordsøen

115

46

13

0

36

209

2.Skagerrak

17

50

1

0

2

70

3.Kattegat

395

275

63

1

0

735

4.N. Bælt

142

165

8

2

47

363

5.Lillebælt

266

15

20

1

51

354

6.Storebælt

225

152

43

1

114

534

7.Øresund

807

56

31

0

0

894

8.S. Bælthav

7

0

1

0

0

8

9.Østersøen

63

6

7

0

0

76

Hele landet

2.037

764

187

6

250

3.243

Udledning i ton pr. år inddirekte til farvandene

1.Nordsøen

472

31

113

165

737

1.518

2.Skagerrak

53

0

13

16

10

93

3.Kattegat

775

10

165

268

335

1.553

4.N. Bælt

296

0

64

128

3

490

5.Lillebælt

182

3

61

105

90

440

6.Storebælt

247

2

65

226

0

541

7.Øresund

96

3

81

29

0

209

8.S. Bælthav

18

0

2

17

0

37

9.Østersøen

43

0

5

46

0

95

Hele landet

2.182

50

569

1.000

1.174

4.975

Direkte og inddirekte udledning i ton pr. år til farvandene

1.Nordsøen

587

76

127

165

773

1.727

2.Skagerrak

70

50

14

16

12

162

3.Kattegat

1.171

284

229

269

335

2.287

4.N. Bælt

438

165

72

130

49

854

5.Lillebælt

448

18

81

106

141

794

6.Storebælt

472

154

108

227

114

1.075

7.Øresund

903

59

112

29

0

1.103

8.S.Bælthav

25

0

3

17

0

45

9.Østersøen

107

6

12

46

1

171

Hele landet

4.219

813

756

1.005

1.424

8.218

 

Bilag 5.3
Udledning af fosfor til farvandene fra samtlige punktkilder opdelt på inddirekte og direkte udledninger.

Recipient

Rense-
anlæg

Industri

Regnvands-
betingede udløb

Spredt bebyggelse mv.

Havbrug og dambrug

I alt

Udledning i ton pr. år direkte til farvandene

1.Nordsøen

6

6

3

0

3

19

2.Skagerrak

3

4

0

0

1

8

3.Kattegat

38

15

16

0

0

69

4.N. Bælt

18

2

2

0

5

27

5.Lillebælt

36

3

5

0

5

50

6.Storebælt

29

14

11

0

11

65

7.Øresund

130

4

8

0

0

141

8.S. Bælthav

1

0

0

0

0

1

9.Østersøen

8

0

2

0

0

10

Hele landet

268

48

47

1

26

390

Udledning i ton pr. år inddirekte til farvandene

1.Nordsøen

48

3

29

38

56

175

2.Skagerrak

5

0

3

4

1

13

3.Kattegat

70

0

41

61

26

198

4.N. Bælt

19

0

16

29

0

64

5.Lillebælt

18

0

15

24

7

65

6.Storebælt

24

0

17

52

0

93

7.Øresund

8

0

19

7

0

34

8.S. Bælthav

3

0

1

4

0

7

9.Østersøen

6

0

1

11

0

18

Hele landet

202

4

143

228

90

667

Direkte og inddirekte udledning i ton pr. år til farvandene

1.Nordsøen

54

10

32

38

54

188

2.Skagerrak

8

4

3

4

4

23

3.Kattegat

107

15

57

61

27

268

4.N. Bælt

37

2

18

30

5

91

5.Lillebælt

54

3

21

24

9

111

6.Storebælt

53

15

28

52

17

164

7.Øresund

138

4

27

7

0

176

8.S.Bælthav

4

0

1

4

0

9

9.Østersøen

15

0

3

11

0

28

Hele landet

470

52

190

229

116

1058

 

Bilag 5.4
Tilførsel af kvælstof BI5 og fosfor til havet via vandløb (Danmarks Miljøundersøgelser, 2001)

Farvandsområde

Tilførsel af kvælstof
ton/år

Tilførsel af BI5
ton pr. år

Tilførsel af fosfor
ton/år

1. Nordsøen

17.337

6.086

510

2. Skagerrak

2.249

1.172

92

3. Kattegat

27.362

11.261

739

4. Nordlige Bælthav

5.053

1.811

143

5. Lillebælt

5.608

1.795

181

6. Storebælt

7.770

2.007

182

7. Øresund

1.343

638

52

8. Sydlige Bælthav

669

125

15

9. Østersøen

2.191

515

40

Danmark

69.581

25.408

1.954