Miljøprojekt nr. 868, 2003

Sammensætning af dagrenovation og ordninger for hjemmekompostering

Resumé
Projektet har to formål. Det ene er kortlægning af sammensætningen af den del af dagrenovationen, der bortskaffes gennem husholdningernes affaldssæk/-beholder. Mængde og sammensætning er kortlagt afhængig af boligtype og husstandsstørrelse. Sammenlignes med tidligere undersøgelser er mængden af dagrenovation pr. husstand for enfamilieboliger reduceret fra 11,8 kg (1979) til 9,9 kg (2001). Mængden af madaffald er stort set uændret over tid, men relativt set er andelen af madaffald steget. Andelen af papir og diverse andet ikke brændbart affald (glas) er faldet. Det andet formål er evaluering af ordninger for hjemmekompostering af organisk dagrenovation, hvilket er vurderet gennem en spørgeskemaundersøgelse m.h.t. organisering, hustandens viden om ordningen og deres holdning til at hjemmekompostere. Undersøgelsen viser, at husstande, der deltager i en ordning for hjemmekompostering, i gns. Komposterer 45-55 kg vegetabilsk madaffald pr. husstand pr. år, hvilket er 1/3 af, hvad der blev antaget i tidligere undersøgelser. Kun hos husstande der angiver at kompostere næsten alt vegetabilsk affald ses en væsentlig reduktion af denne type affald i affaldssækken, og på trods heraf findes alligevel 1 kg ikke forarbejdet vegetabilsk affald i sækken til restaffald pr. uge.

Publikationen udkommer udelukkende elektronisk.

Læs publikationen i HTML: Indholdsfortegnelse
Hele publikationen uden billeder og grafik (234 Kb)
Publikationsbeskrivelse (læsbar kolofon)

Læs publikationen i PDF-format (685 Kb)
PDF er et printvenligt format. For at læse og printe publikationen i dette format, skal man have en version af Acrobat Reader installeret på sin computer. Dette program kan hentes gratis hos producenten Adobe's hjemmeside, hvor der også findes installationsvejledning mv.

Må citeres med kildeangivelse.

Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter inden for miljøsektoren, finansieret af Miljøstyrelsens undersøgelsesbevilling.

Det skal bemærkes, at en sådan offentliggørelse ikke nødvendigvis betyder, at det pågældende indlæg giver udtryk for Miljøstyrelsens synspunkter.

Offentliggørelsen betyder imidlertid, at Miljøstyrelsen finder, at indholdet udgør et væsentligt indlæg i debatten omkring den danske miljøpolitik.