Udvikling af rustbeskytter til undervognsbehandling baseret på vegetabilske råvarer.

Forord

En professionel undervognsbehandlers ønske om, at mere miljøvenlige alternativer til rustbeskyttelse af biler bør være tilgængelige på markedet, har initieret dette projekt. Mere miljøvenlige alternativer er ønskværdige, dels fordi de eksisterende produkter påvirker det ydre miljø negativt og dels pga. hensynet til det arbejdsmiljø personalet udsættes for, når de rustbehandler med de traditionelle produkter.

Projektets hovedformål har været at undersøge om det er muligt at fremstille et alternativt rustbeskyttelsesprodukt til behandling af bilers hulrum, der helt eller delvist er baseret på vegetabilske (eller såkaldte fornybare) råvarer, samt ved hjælp af en livscyklusanalyse (LCA) at vurdere, hvorvidt et sådant produkt reelt giver en miljømæssig gevinst med hensyn til såvel det ydre miljø som arbejdsmiljøet.

Målsætningen var endvidere fra projektets start, at det alternative produkt, så vidt det var muligt, skulle udvikles så langt, at der kunne fremstilles prøvebatch til test i pilotskala i et undervognscenter.

En af de grundlæggende ideer med projektet har været, at en løbende miljøvurdering skulle være en del af selve produktudviklingsprocessen, således at de enkelte råvarer blev miljøvurderet allerede i udviklingsfasen. Råvarerne skulle vælges ud fra både tekniske egenskaber og miljømæssige konsekvenser. De tekniske krav skulle have høj prioritet efter den første udvælgelse, men så vidt muligt skulle miljøhensyn indgå i hele produktudviklingsfasen for at sikre, at det alternative vegetabilskbaserede produkt blev så miljøvenligt så muligt.

Projektet er udarbejdet som en del af Miljøstyrelsens generelle rammeindsats for kemiske stoffer og materialer. Projektet er finansieret under Program for Renere Produkter.

Projektet er udført af Charlotte Pilemand, Birte Høgh og Eva Wallström (projektleder), alle EnPro ApS samt Pia Brunn Poulsen og Leif Hoffmann, begge dk-TEKNIK ENERGI & MILJØ.

Til projektet har der været en styregruppe, der har afholdt 5 styregruppemøder. Gruppen bestod af:

Lise Emmy Møller
Lisbet Heerfordt
Jørgen Westerskov
Rasmus Andersen
Leif Hoffmann
Pia Brunn Poulsen
Eva Wallström
Birte Høgh
Charlotte Pilemand
Miljøstyrelsen
Miljøstyrelsen
Fyns Undervognscenter
Fyns Undervognscenter
dk-TEKNIK
dk-TEKNIK
EnPro ApS
EnPro ApS
EnPro ApS

August 2003