Substitution af alkylphenolethoxylater (APEO)

Forord

Dette projekt er udarbejdet som en del af Miljøstyrelsens generelle rammeindsats for kemiske stoffer og materialer. Projektet er udarbejdet for Miljøstyrelsen og finansieret under Program for Renere Produkter.

I 1999 udbød Miljøstyrelsen projekter inden for det specifikke område ”Udvikling af alternativer til anvendelsen af alkylphenol og alkylphenolethoxylater (APEO) i kemiske produkter inden for malings- og byggevareområdet”. Det udarbejdede projekt koncentrerer sig udelukkende om substitution af APEO med alternative tensider inden for malevareområdet.

Projektet er gennemført i årene 2000 til 2002 af medarbejdere fra dk-TEKNIK ENERGI & MILJØ, EnPro ApS og Beck & Jørgensen A/S:

  • Leif Hoffmann, dk-TEKNIK ENERGI & MILJØ (projektleder)
  • Pia Brunn Poulsen, dk-TEKNIK ENERGI & MILJØ
  • Eva Wallström, EnPro ApS
  • Kirsten Andersen EnPro Aps
  • Ester Hougaard Sørensen, Beck & Jørgensen A/S
  • Jan Brun Sørensen, Beck & Jørgensen A/S

Projektet har været fulgt af en følgegruppe med deltagelse af projektgruppen, Jesper Hougesen, Beck & Jørgensen A/S samt Lise Emmy Møller, Miljøstyrelsen. Lise Emmy Møller har været formand for følgegruppen.

dk-TEKNIK ENERGI & MILJØ har haft projektledelsen for projektet og har foretaget den indledende miljø- og sundhedsscreening af mulige alternativer til APEO samt miljøvurderingen af udvalgte alternativer.

EnPro ApS har stået for kontakt til leverandører af råvarer med alternativer til APEO. Herudover har EnPro samarbejdet med Beck & Jørgensen A/S i planlægning og udførelse af substitutionsarbejdet.

Beck & Jørgensen A/S har stået for udvælgelse af de alternative råvarer og de praktiske afprøvninger af alternativer til de APEO-holdige produkter.