Tilbageholdelse af sedimenterbart stof og miljøfremmede stoffer i regnvandsbassiner i afløbssystemer

Bilag 1 Modeldokumentation  

I forbindelse med dette projekt er der udviklet en edb-model (PART2) som kan bruges til simulering af både de hydrauliske- samt de stofspecifikke processer.

Dette bilag er ment som en dokumentation af de antagelser samt metoder der er anvendt i modellen.

Figur B1.1 viser princippet i modellen.

Figur B1.1 - Principskitse for modellen

Figur B1.1
Principskitse for modellen

Den regn der rammer oplandet vil strømme til kloakken hvor regnvandet bliver blandet med spildevandet som samlet løber til et regnvandsbassin. I selve bassinet sker der under regnhændelsen en magasineringen samt en vidreføring af regn- og spildevandet til renseanlægget. Når kapaciteten i bassinet er overskredet vil der ske en aflastning til recipienten. Alle beregningerne sker dynamisk og anvender som regndata, historiske danske regndata.

Regndata

Programmet anvender standart km2-filer som stammer fra Spildevandskomiteens regnmålere. For yderlig information se bl.a.: http://www.er.dtu.dk/projects/svk26/regnserier-km2.htm

Overflademodel

Modelleringen af afstrømningen sker via en tid-areal overflademodel. Nedenstående model viser princippet samtidigt med at overfaldemodellen er verificeret i forhold til et bereningseksempel med programmet MOUSE fra DHI.

Oplandet er rektangulært med bredden b og længden x og er vist på figur B1.2. Vandet strømmer fra oplandet til nederste punkt i oplandet hvor indløbet til bassinet forefindes. 

Figur B1.2 - Oplandsudformning

Figur B1.2
Oplandsudformning

Princippet bygger på at der til hvert et tidspunkt og for en hver regnregistrering opgørs hvor meget areal der bidrager til tilstrømningen til indløbet til bassinet . Dette areal multipliceres dernæst med den respektive regnintensitet, hvorved den samlede indløbs hydrograf fremkommer. Da regnserierne er kontinuerte, dvs. varierende og fortløbende i tid, vil den resulterende hydrograf fra oplandet til indløbet af bassinet beregnes udfra følgende forhold:

Q_indløb (t) = i^t regn A/t_r + i^(t-1) regn A/t_r ... + i^(t-t_r) regn A/t_r

hvor

itregn  er den aktuelle regnintensitet [μm/s]
A er oplandsstørrelsen [ha]
ter koncentrationstiden for oplandet [min].

Et eksempel på et registeret regnskyl er vist på figur B1.3.

Figur B1.3 - Eksempel på tilløbshydrograf til bassin udfra en givet regnhændelse

Figur B1.3
Eksempel på tilløbshydrograf til bassin udfra en givet regnhændelse

Den opstillede overflademodel er eftervist ved at sammenligne resultatet fra den udviklede overflademodel i PART2 med resultatet fra en MOUSE kørsel. Sammenligningen er vist på figur B1.4 og det ses at der er god overensstemmelse mellem de 2 modeller.
Alternativt er det muligt i PART2 at definere en vilkårlig tid-arealkruve.

Figur B1.4 - Sammenligning mellem afstrømning fra et opland beregnet med PART2 og MOUSE

Figur B1.4
Sammenligning mellem afstrømning fra et opland beregnet med PART2 og MOUSE

Bassinmodel

Den hydrauliske model for bassinet er opbygget som en magasineringsmodel som vist på figur B1.1. Bassinmodellen regner dynamisk hvor meget vand der strømmer til/fra bassinet samt hvor meget der vand aktuelt er opmagasineret, samt hvis kapaciteten i bassinet er overskredet, hvor meget vand der ledes via overløbskant til recipient. Modellen er opstillet udfra følgende 2 modeludtryk:

Hvis magasineringen er mindre end bassin kapaciteten:

Ind = ud + maga sin ering    Q_indløb (t) = Q_udløb (t) + Delta M (t)

hvor

Qindløb er indløbsvandføringen [m3/s]
Qiudløb er udløbsvandføringen [m3/s]
ΔM  er magasineringen [m3]

Hvis kapaciteten i bassinet er overskredet:

Q_overløb (t) = (Q_indløb (t) - Q_udløb (t)) + (Delta M(t) - V_bassin)

hvor

Qoverløb er overløbsvandføringen [m3/s]
Vbassin  er bassinvolumnet [m3]

Udløbet

Udløbet er styret af en QH-kurve som kan specificeres vilkårligt. Eksempel på den anvendte QH-kurve er vist på figur B1.5.
QH relationen angiver forholdet mellem den reelle udløbsvandføring samt maksimal udløbsvandføringen og den aktuelle dybde i basisnet.

Figur B1.5 - Den anvendte QH kurve i udløbet af bassinet

Figur B1.5
Den anvendte QH kurve i udløbet af bassinet

Tilbageholdelsen af sedimenterbart materiale

I det vand der tilledes bassinet regnes der med en konstant koncentration af total sedimentbart stof (TSS), fordelt som vist på figur 1.1.
Dvs. at der ved at gennemregne afstrømningen fra oplandet for hele regnserien kendes den samlede belastning af stof og forureningskomponenter som PAH og tungmetaller. Ligeledes kendes hvor meget partikulært stof og fordelingen af de enkelte partikler i overløbsvandet. Nedenstående tabel viser et beregningseksempel.

Tabel B1.1
Beregningseksempel for beregningen af  stof udledningen af bassinet. Eksemplet bygger på en udløbsmængde på ca 37.000 m
3 over 18 år.
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel B1.1 - Beregningseksempel for beregningen af  stof udledningen af bassinet‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel B1.1 - Beregningseksempel for beregningen af stof udledningen af bassinet‘‘

Dvs. at ovenstående simulering viser at der samlet ledes ca. 3 tons TSS til recipienten henover 18 år, mens kun ca. 43 g partikelbunden PAH ledes til recipienten. OVenstående procedure er indbygget i programmet, hvor det er muligt at angive vilkårlige og tidsvarierende stof koncentrationer.