Væksthusarbejderes eksponering over for det mikrobiologiske bekæmpelsesmiddel Verticillium lecanii som funktion af arbejdsprocesser

2 Uddybning af projektets formål

Projektets formål er at skabe grundlag for vurdering af, om væksthusarbejdere eksponeres i forbindelse med anvendelsen af mikrobiologiske bekæmpelsesmidler i potteplanter i væksthus og i givet fald at kvantificere eksponeringen.

Mikrobiologiske bekæmpelsesmidler består af levende mikroorganismer, som naturligt vil blive opformeret under bekæmpelse af skadevolderne. Normalt vil tilførte mikroorganismer dø ud, når værten er bekæmpet, men hvis der kontinuert indvandrer nye værter, vil mikroorganismen vedligeholdes, specielt hvis mikroorganismen er bredspektret i sit værtsvalg, og hvis det kan leve på plantevæv. Disse forhold gælder for det udvalgte mikrobiologiske bekæmpelsesmiddel, som er svampen Verticillium lecanii. Denne svamp parasiterer en lang række insektfamilier og nogle andre jordlevende svampe. V. lecanii kan desuden leve saprofytisk på dødt plantevæv.

Svampebaserede mikrobiologiske bekæmpelsesmidler producerer sporer, som muligvis kan spredes til andre afdelinger af væksthuskomplekset end dér, hvor det mikrobiologiske middel blev applikeret. I tilfælde af, at midlet etableres og opformeres det nye sted, kan det give en personbelastning på steder og tider, hvor det ikke forventes.

Der findes kun en enkelt publiceret undersøgelser af spredning af mikrobiologiske bekæmpelsesmidler efter anvendelse i moderne gartnerier. Derimod foreligger der en række undersøgelser af forekomst af mikrobiologiske organismer i forskellige lukkede miljøer som f.eks. hønserier, kornsiloer og kornmøller, en sukkerfabrik og skimmelangrebne boliger.

I projektet indgår kvantificering af sporer af V. lecanii i luft og som afsættes på hud og tøj foruden på potteplanter under en række definerede arbejdsprocesser strækkende sig fra applikering af midlet til pakning af det færdige planteprodukt. Der indgår tre forskellige gartnerier, fire potteplantekulturer og tre forskellige applikeringsmetoder.