Måling af bioaerosoler under udbringning af mikrobiologiske bekæmpelsesmidler og ved efterfølgende arbejdsprocesser i potteplanter

5 Diskussion

5.1 Diskussion af resultaterne i relation til projektets delmål
5.2 Perspektiver

Resultaterne af undersøgelsen af levende sporer i syv markedsførte mikrobiologiske midler viste store afvigelser for Vectobac-12, Dipel og Binap, hvor der blev påvist 103 flere CFU end opgivet af producenten. Det kan være tilsigtet, fordi der sker en decimering af antal levende sporer under lagringen. Ved at pakke en højere koncentration end opgivet på pakningen øges lagerholdbarheden.

Resultaterne fra Forsøg 1 viste, at den største koncentration af levende sporer i luften blev målt under arbejdsprocesserne: Afvejning og Sprøjtning. Størrelsesordenen for CFU/m3 beregnet som tidsvægtet gennemsnit under afvejning i de to forsøg var 4,4 x 104 og 4,8 x 104. Under sprøjtning blev målt værdier fra 9,4 x 103 til 5,4 x 104. Disse værdier ligger inden for den koncentration af svampesporer, som Eduard et al. (2001) angiver forårsager øje- og næseirritation (2 x 104 - 5 x 105 svampesporer/m3), og værdierne ligger omkring det niveau på 50 x 103 CFU/m3 svampesporer, som Gorny & Dutkiewicz (2002) foreslår som grænseværdi for erhvervsmæssig eksponering. Belastningen, som væksthusarbejderne bliver udsat for, afhænger imidlertid også af, i hvor lang tid væksthusarbejderne er udsat for høje koncentrationer. Resultatet af Forsøg 3 viste et meget hurtigt fald i koncentrationen af sporer i luften efter iblanding af et mikrobiologisk middel i sphagnum og resultaterne af måling af sporekoncentration i luften efter gentagne sprøjtninger i Forsøg 2 viste en stor variation i koncentrationen af sporer i luften. Resultaterne viste således, at det tidsmæssigt var meget variabelt, hvor stor en eksponering væksthusarbejderne blev udsat for. Den anvendte teknik til at måle sporer i luften registrerer kun levende sporer af svampe. Derved underestimeres antallet af sporer og andre mikroorganismer, som rent faktisk er tilstede. Nielsen og Breum (1995) opgjorde antallet af mikroorganismer i støv og luft i hønserier ved både at tælle det totale antal mikroorganismer ved mikroskopering og som CFU ved dyrkning og fandt, at måling vha. CFU underestimerede de reelle værdier med 5-200 gange.

I Forsøg 1 blev der registreret levende sporer i luften under alle øvrige arbejdsprocesser, der blev udført målinger under foruden Afvejning og Sprøjtning. De fundne værdier var meget lave, men tilstedeværelsen af levende sporer i luften op til 10 uger efter applikationen antyder, at V. lecanii kan etablere sig i plantekulturen og kan vedligeholde sig. Det kan imidlertid ikke afgøres, om disse sporer frigives til luften fra planterne under arbejdsprocesserne, eller om sporerne er udtryk for en generel baggrunds-”støj”, som stammer fra tidligere eller igangværende sprøjtninger andre steder i gartneriet.

Under arbejdsprocessen: ”Afvejning af det mikrobiologiske middel” blev der som tidligere nævnt registreret høje CFU/m3-værdier i luften. Disse kan reduceres ved at erstatte afvejningen med at udtage den nødvendige mængde middel med en måleske i én arbejdsgang og evt. gå udendørs og gøre det.

Resultaterne fra Forsøg 2 viste en meget stor variation i, hvor mange sporer der blev frigivet til luften efter hver enkelt sprøjtning med samme koncentration af sporer. Rådata fra forsøget er desværre ufuldstændige, så det har ikke været muligt at beregne ændringer i koncentrationen af sporer i luften over tid, som det blev gjort i Forsøg 3.

5.1 Diskussion af resultaterne i relation til projektets delmål

Delmål 1: At måle koncentrationen af et applikeret mikrobiologiske bekæmpelsesmiddel i luften over tid. Der foreligger koncentrationsmålinger af udsprøjtet V. lecanii fra Forsøg 2. Der var stor variation mellem de koncentrationer, der blev registreret i forbindelse med de enkelte applikationer. Ufuldstændigt datamateriale gør det imidlertid ikke muligt at følge koncentrationen af sporer i luften over tid. Der foreligger koncentrationsmålinger over tid af iblanding af T. harzianum i et voksemedium bestående af sphagnum fra Forsøg 3.

Delmål 2: At måle koncentrationen af et mikrobiologisk bekæmpelsesmiddel i luften under efterfølgende karakteristiske arbejdsprocesser. Der foreligger resultater for dette fra Forsøg 1. Arbejdsprocesserne, hvor der direkte blev arbejdet med det mikrobiologiske middel, nemlig ved afvejning og sprøjtning, frigav høje koncentrationer af sporer til luften. I forbindelse med de andre mellemliggende og efterfølgende arbejdsprocesser blev der målt meget lavere koncentrationer af sporer i luften. Det kan ikke afgøres, om disse sporer frigives til luften fra planterne under arbejdsprocesserne, eller om sporerne er udtryk for en generel baggrunds-”støj”, som stammer fra tidligere eller igangværende sprøjtninger andre steder i gartneriet.

Delmål 3: At måle koncentration af CFU i syv markedsførte mikrobiologiske bekæmpelsesmidler: Resultater foreligger.

5.2 Perspektiver

Resultaterne viser, at der under specifikke arbejdsprocesser og i visse tidsrum kan optræde koncentrationer af levende svampesporer, som ligger over eller på grænsen til den grænseværdi for erhvervsmæssig eksponering, som Gorny & Dutkiewicz (2002) foreslår. Det er endvidere sikkert, at det totale antal mikroorganismer i luften er langt højere end det målte, som kun medtager levende svampesporer. Der er brug for yderligere undersøgelser af, i hvor lange perioder de høje koncentrationer af mikroorganismer i luften holder sig. Resultaterne fra Forsøg 1, som viste, at blev der registreret levende sporer i luften under alle arbejdsprocesser op til 10 uger efter applikationen antyder, at den applikerede svamp V. lecanii kan etablere sig i plantekulturen og vedligeholde sig. Hvis det er tilfældet, vil svampen også kunne opformere sig under ideelle forhold og kunne frigive levende sporer på uventede tidspunkter. Der er brug for en nærmere undersøgelse af dette forhold.