Baggrundsdokument for fastsættelse af grænseværdi for nedfald af støv og regulering af støvemissioner fra diffuse kilder

6 Liste over forkortelser og symboler

Bulk sampler
En bulk sampler til opsamling af støvfald består af en opsamlingsbeholder, der er åben i hele måleperioden og derfor måler depositionen af partikler uanset vindretninger, og uanset om der er tale om våd- eller tørdeposition.

B-værdi
En B-værdi (bidragsværdi) er ifølge Luftvejledningen /8/ en grænseværdi for den enkelte virksomheds bidrag til luftforureningen i omgivelserne. B-værdier anvendes for at beskytte befolkningen mod skadelige effekter/gener fra luftforureningen. Derfor fastsættes B-værdier ud fra et generelt ønske om et højt beskyttelsesniveau – det vil sige, at beskyttelsen både skal omfatte særligt følsomme grupper og tage hensyn til, at der er tale om vedvarende udsættelse. B-værdier skal derfor betragtes som en sikkerhedsgrænse og ikke en faregrænse.

EMEP
European Monitoring and Evaluation Programme. Danmark deltager i en række luftmåleprogrammer med henblik på at vurdere langtransporten af luftforurening i Europa. For nærmere oplysninger henvises til Baggrundsmåleprogrammet, der udføres af Danmarks Miljøundersøgelser til vurdering af belastningen med luftforurening i danske baggrundsområder. For en nærmere beskrivelse henvises til www.dmu.dk

HVS
High Volume Sampling. Benyttes som betegnelse for opsamlingsmetoder til luftforureningsmåling, når opsamlingsflowet er højt – typisk over 50 m3/time.

KTOTAL
Summen af kildens bidrag og baggrundsbelastningen af støv. KTOTAL måles som det samlede støvfald under perioder, hvor vinden kommer fra kilden.

LMP
Det Landsdækkende Måleprogram, der udføres af Danmarks Miljøundersøgelser til vurdering af belastningen med luftforurening i danske byer. For en nærmere beskrivelse henvises til www.dmu.dk

LVS
Low Volume Sampling. Benyttes som betegnelse for opsamlingsmetoder til luftforureningsmåling, når opsamlingsflowet er lavt – typisk under 3 m3/time.

PIXE
Proton Induced X-ray Emission (proton induceret røntgen emissions spektrometri). Betegnelse for en analysemetode, der blandt andet kan benyttes til bestemmelse af indholdet af en lang række grundstoffer i partikler.

R
En referenceværdi, der benyttes til at vurdere baggrundsbelastningen af støvfald i et givent område. Hvor der vurderes at være risiko for støvgener fra en given kilde, benyttes R til at vurdere nedfaldet af støv i det givne område, såfremt kilden ikke havde været til stede. R er i denne rapport anvendt som betegnelse for resultater af målinger ved hjælp af traditionel bulk sampler i et tilsvarende område, der ligger så langt fra kilden, at det ikke vurderes at være belastet af kilden (ca. 1000 meter eller mere fra kilden).

R’
R’ er i denne rapport anvendt som betegnelse for resultater af målinger ved hjælp af en vindretningsbestemt opsamler i et punkt, der ligger opstrøms kilden, og som opsamler støv under tilsvarende vindretninger og i samme perioder. R’ bestemmes under samme vindretninger og i samme periode som KTOTAL og vil – hvor det ikke er muligt at finde en egnet måleposition for R – kunne anvendes til vurdering af baggrundsbelastningen af støvfald i området.

R’’
R’’ er i denne rapport anvendt som betegnelse for en simuleret referenceværdi, målt ved opsamling af støvfald under alle andre vindretninger end fra kilden. Hvis der ikke forekommer bidrag fra andre relevante støvkilder i området, og hvis støv fra kilden ikke forventes at forekomme som følge af genophvirvling under andre vindretninger, kan en måling af R’’ benyttes til vurdering af baggrundsbelastningen af støvfald i området.

Støvfald
Betegnelse for nedfald af støv. Betegner sedimentationshastigheden, hvormed faste partikler afsættes på en given flade. Der skelnes mellem vandopløseligt og vanduopløseligt støvfald, afhængigt af om partiklerne kan opløses i vand. Vanduopløselige partikler giver hyppigst anledning til støvgener som følge af afsætning af synligt støv på overflader. Vandopløseligt støvfald vil i stor udstrækning kunne udvaskes og fjernes med nedbør. Støvfald måles typisk i enheden: g/m2/døgn.

TSP
Total Suspended Particulate, det vil sige total suspenderet partikulært stof, også betegnet total svævestøv.

Tørdeposition
Betegnelse for den afsætning af gasser og partikler på overflader, der sker som følge af lufthvirvler (turbulens) i atmosfæren. Hvor stor afsætningen er, afhænger af meteorologiske forhold og af stoffernes og overfladens egenskaber.

Våddeposition
Betegnelse for den afsætning af gasser og partikler på overflader, der sker som følge af udvaskning med nedbør.