Redegørelse om jordforurening 2002

Sammenfatning og konklusion

Redegørelsen er Depotrådets årlige redegørelse til miljøministeren om indsatsen på jordforureningsområdet.

Samlet er der den 1.1.03 godt 14.000 lokaliteter kortlagt/registreret hos de amtslige myndigheder. 7.213 lokaliteter er kortlagt på vidensniveau 2 (konstateret jordforurening, i det følgende forkortet til V2), og 5.810 er kortlagt på vidensniveau 1 (kendskab til aktiviteter der kan have forårsaget jordforurening, i det følgende forkortet til V1). Herudover har kommunerne indberettet i alt 1.433 lokaliteter til amterne, som endnu ikke har taget stilling til kortlægning af disse.

I 2002 har der været en tilvækst i antallet af kortlagte lokaliteter på V2 på 864 og en tilvækst i antallet af kortlagte lokaliteter på V1 på 1.488. I alt 463 lokaliteter er udgået af kortlægningen i 2002. De nye kortlagte arealers størrelse er i gennemsnit kun det kvarte af de tidligere kortlagte arealer.

Der er tale om et bredt spektrum af forureningskilder. Benzin- og servicestationer og andre aktiviteter med olie/benzin udgør sammen med renserier de største grupper, som er årsag til kortlægning på V2 i 2002.

Fokus for kortlægningen er stadig overvejende punktkilder. Diffust forurenede arealer kortlægges i begrænset omfang og kun på V2. Undersøgelser tyder på, at mange ældre byområder er diffust forurenede. Depotrådet er enigt i amternes nedprioritering af kortlægningen i de diffust forurenede områder, indtil man er færdig med de mere forurenede punktkilder.

Amterne har prioriteret både kortlægning, supplerende undersøgelser og oprydninger i jordforureningslovens indsatsområder, dvs. i områder med særlige drikkevandsinteresser, indvindingsoplande for almene vandforsyningsanlæg og arealer med bolig, børneinstitution eller offentlig legeplads. Dvs. at lovgivningens intentioner bliver fulgt.

Der er næsten ligelig fordeling mellem kortlægning af arealer med bolig m.v. på den ene side og arealer, som kortlægges på grund af risiko for forurening af drikkevandsinteresser på den anden side. 41 % af de arealer, der blev kortlagt i 2002, blev således anvendt til bolig, børneinstitution eller offentlig legeplads, 23,8 % lå i områder med særlige drikkevandsinteresse og 26,1 % lå i områder med drikkevandsinteresse.

Antallet af oprydninger som finansieres af amterne er steget sammenlignet med 2001. Amterne har rapporteret, at i alt 116 oprydninger er startet i 2002. Ved prioritering af oprydninger er der en overvægt (68%) af boliger og børneinstitutioner m.v. Det skyldes primært, at der i Københavns Kommune er gennemført mange oprydninger i børneinstitutioner.

Amterne har for 5.236 ud af de 7.213 V2-kortlagte lokaliteter vurderet, at 63% er omfattet af lovens indsatsområder.

Set under ét har amterne i 2002 givet særlig prioritet til undersøgelser, mens aktiviteten i forhold til afværgeforanstaltninger er faldende. Vurderet ud fra amternes budgetter for 2003 forventer Depotrådet, at aktiviteten i forhold til videregående undersøgelser vil falde, mens aktiviteten i forhold til afværgeforanstaltninger vil stige i 2003.

I 2002 blev givet tilsagn for 44 mio. kr. på værditabsordningen. Der har været stor søgning til ordningen i 2002, hvilket har betydet, at ventelisten pr. 1. januar 2003 var på 205 ansøgninger svarende til et samlet beløb på 171,4 mio. kr.

Kommunerne har med jordforureningsloven fået udvidet deres myndighedsopgaver. Kommunerne har således fået helt nye opgaver i forbindelse med anmeldelse af jordflytninger og tilsyn med handlepligten. Desuden er opgaverne i forbindelse med påbud, rådgivning og bistand til amternes kortlægning steget i omfang.

De samlede jordmængder der renses og deponeres i forbindelse med oprydning på kortlagte ejendomme eller med henblik på at undgå kortlægning, er skønnet til 631.000 tons og er dermed mindre end den jordmængde, der er opgjort i 2001. Pga. stor usikkerhed forbundet med fastlæggelse af mængder, typer og sludisponeringssteder har Miljøstyrelsen sat et projekt i gang under teknologipuljeprogrammet m.h.p. at klarlægge disse parametre. Projektet forventes afsluttet i 2003.

Kommunerne har i 2002 fortsat temaindberetningen om årsager til lukning af vandindvindingsboringer. Ud af de 104 boringer som lukkede i 2002, angives årsagen som miljøfremmede stoffer i 1%, pesticider i 45% og nitrat i 7% af tilfældene.

Samlet skønnes der at være gennemført minimum 1069 oprydninger i 2002. Heraf er 116 offentligt finansieret, 268 er gennemført under særlige ordninger, primært Oliebranchens Miljøpulje, 180 er under forsikringsordningen for villaolietanke, mens de resterende er frivillige oprydninger eller oprydninger efter påbud til private. De samlede udgifter på jordforurenings området er skønnet til at udgøre knapt 800 mio. kr.

Udgifterne afholdt af amterne ligger på samme niveau som i 2001, men steg i perioden 1995-2001. Amternes egenfinansiering har været stigende i hele perioden.

 



Version 1.0 December 2003, © Miljøstyrelsen.