Emissioner af SO2 og NOx fra kraftværker

Forord

Rapporten indeholder beregninger af SO2- og NOX- emissioner fra kraftværker, der er reguleret af kvoteloven. Emissionerne er for tre forskellige produktionsscenarier beregnet ud fra emissionsfaktorer baseret på EU-direktivet om store fyringsanlæg og emissionsfaktorer beregnet ud fra en vurdering af de reelle røggaskoncentrationer.

Projektet er finansieret af Miljøstyrelsen (MST) og arbejdet er udført af Danmarks Miljøundersøgelser (DMU), Afdeling for Systemanalyse.

Styregruppen har bestået af følgende medlemmer:

Ulrik Torp (formand, MST), Per B. Suhr (MST), Einer Sørensen (MST), Finn Juel Andersen (MST), Jens Skov Christensen (Energistyrelsen), Henrik Lous (EnergiE2), Jørgen Nielsen (Elsam) og Jytte Boll Illerup (DMU).

Sammenfatning

Europaparlamentet og Rådet for den Europæiske Union har udstedt direktiv om begrænsning af visse luftforurenende emissioner fra store fyringsanlæg, med en termisk effekt større end 50MW. Formålet med direktivet er at regulere og reducere emissionerne af SO2 og NOX så de kritiske belastninger for forskellige økosystemer ikke overskrides og at luftkvaliteten forbedres. Direktivet blev implementeret i Danmark i 2002 og erstatter bekendtgørelse 689 af 15. oktober 1990 om begrænsning af SO2, NOX og støv fra store fyringsanlæg. Formålet med projektet er at vurdere om emissionskravene i det nye EU-direktiv om store fyringsanlæg, i mindst lige så stor udstrækning som Energistyrelsens bekendtgørelse om kvoter for SO2 og NO2 for kraftværkerne, vil sikre opfyldelsen af Danmarks forpligtigelser i relation til EU-direktivet om nationale emissionslofter og de tilsvarende forpligtigelser i UNECE Gøteborg-protokollen. Emissionslofterne for Danmark i 2010 er 55.000 tons og 127.000 tons for henholdsvis SO2 og NOX.

Projektet omfatter kraftværker der er regulerede af kvoteloven, det vil sige, alle værker med en elektrisk effekt der er større end 25 MW. Emissioner er beregnet ud fra tre forskellige produktionsscenarier: 1) Egenforsyningsscenariet, hvor Danmarks eget forbrug af elektricitet netop er dækket, 2) lavprisscenariet med lille eksport af elektricitet for ELSAM's område og lille import af elektricitet for Energi E2's område og 3) højprisscenariet med stor eksport af elektricitet og drift på alle relevante anlæg. Emissionerne er beregnet ud fra emissionsfaktorer baseret på LCP-direktivet og emissionsfaktorer baseret på en vurdering af de reelle røggaskoncentrationer.

Når det antages at kraftværkernes udledning af SO2 og NOX netop overholder direktivets emissionsgrænseværdier, bliver de samlede emissioner for såvel SO2 og NOX større end de fastsætte kvoter. Dette gælder for både højprisscenariet og for egenforsyningsscenariet. Hvis man derimod antager at emissioner i 2010 afhænger af de enkelte anlægs aktuelle tekniske status i 2010, dvs. hvorvidt anlæggene er udstyret med afsvovlingsanlæg og de-NOX-anlæg og at disse emissionsbegrænsende anlæg fungerer optimalt, bliver emissionerne betydeligt lavere. Specielt for SO2 hvor emissionerne for alle scenarierne ligger under kvoten på 20.000 tons. For NOX vil emissionerne beregnet for egenforsyningsscenariet ligger over kvoten på 20.000 ton, mens emissionerne beregnet for højprisscenariet ligger under 35.000 tons.

 



Version 1.0 December 2003, © Miljøstyrelsen.