Emissioner af SO2 og NOx fra kraftværker

1 Indledning

Europaparlamentet og rådet for den europæiske union har udstedt direktiv om begrænsning af visse luftforurenende emissioner fra store fyringsanlæg, større end 50MWth (1998/0225 (COD) C5-0323/2001). Formålet med direktivet er at regulere og reducere emissionerne af SO2 og NOX så de kritiske belastninger for forskellige økosystemer ikke overskrides og at luftkvaliteten forbedres. Direktivet blev implementeret i Danmark i 2002 og erstatter bekendtgørelse 689 af 15. oktober 1990 om begrænsning af SO2, NOX og støv fra store fyringsanlæg.

Formålet med projektet er at vurdere om emissionskravene i det nye EU-direktiv om store fyringsanlæg, i mindst lige så stor udstrækning som Energistyrelsens hidtidige kvoteaftale med kraftværkerne, vil sikre opfyldelsen af Danmarks forpligtigelser i relation til EU-direktivet om nationale emissionslofter og de tilsvarende forpligtigelser i UNECE Gøteborg protokollen. Emissionslofterne for Danmark i 2010 er 55.000 tons og 127.000 tons for henholdsvis SO2 og NOX. For NOX er det under overvejelse, om der vil være behov for nye tiltag til sikring af, at Danmark vil opfylde direktivets og protokollens mål vedrørende emissionsloftet.

I forbindelse med Miljøstyrelsens projekt 'Fremskrivningsmodeller 2010' (Illerup et al. 2002) har DMU, som en del af modellen, opbygget en undermodel i Access der beregner de store kraftværkers emissioner. I nærværende projekt er modellen blevet tilpasset, så den netop kommer til at indeholde de relevante anlæg. Modellens tabeller er også blevet udbygget med tabeller i overensstemmelse med direktivets beskrivelse af sammenhængen mellem emissionsgrænseværdier, anlægsalder og størrelse, brændselstyper og indfyret effekt og parametrene indgår direkte i modelberegningerne.

 



Version 1.0 December 2003, © Miljøstyrelsen.