Miljøprojekt nr. 740, 2002

MTBE's spredning i grundvand

 

Indholdsfortegnelse

Forord
 
Sammenfatning og konklusioner
  
Summary and conclusions
  
1 Indledning
  
2 Baggrund
2.1 Arealanvendelse og historik
2.2 Tidligere undersøgelser
2.3 Regional geologi, vandindvinding og overfladevandsinteresser
  
3 Formål og strategi
3.1 Formål
3.2 Strategi for fase 1
  
4 Undersøgelser i fase 1
4.1 Nedbrydning af MTBE
4.2 Boringer
4.3 Prøvetagning
4.4 Pejling
4.5 Bestemmelse af hydraulisk ledningsevne
4.5.1 Slugtests
4.5.2 Pumpetest
4.5.3 Kornkurver
4.6 Vandprøver
   
5 Resultater fra fase 1
5.1 Geologi
5.2 Hydrogeologi
5.2.1 Pejlinger
5.2.2 Hydraulisk ledningsevne
5.3 Forurening
5.3.1 Afgrænsning af kildeområde
5.3.2 Vandforurening
5.3.3 Vandkemi
  
6 Konklusion og kommentarer til fase 1
6.1 Konklusion for fase 1
6.2 Kommentarer og uafklarede spørgsmål fra fase 1
  
7 Fase 2
7.1 Indledning
7.2 Strategi for fase 2
  
8 Undersøgelser i fase 2
  
9 Resultater fra fase 2
9.1 Topografi
9.2 Regional geologi og hydrogeologi
9.3 Lokal geologi og hydrogeologi
9.4 Forurening
9.5 Nedbrydning
9.6 Geokemi
9.7 Fjernelsesrater
  
10 Diskussion
10.1 Hydrogeologi
10.2 Forureningsspredning
10.3 Nedbrydning
10.4 Rateberegning og tracerforsøg
10.5 Strategier og metoder
10.6 Overordnet erfaring fra projektet
  
11 Konklusion
  
12 Referencer
  
Bilag
   
1 Nedbrydning af MTBE. Litteraturgennemgang.
  
2 Boreprofiler
  
3 Jordprøver: Analyserapport og kornkurver
  
4 Pejledata
  
5 Bestemmelse af hydraulisk ledningsevne
A Slugtests
B Pumpetest
C Kornkurver
D Sammenstilling af data
  
6 Vandprøver: Prøvetagningsskemaer, analyserapporter og samlede vandanalyser
A Fase 1
B Fase 2
  
7 Isokoncentrationskort
A Forureningskomponenter
B Vandkemiske parametre
  
8 JAGG-beregning, fase 1
  
9 Metodebeskrivelse af vandprøvetagning vha. GeoProbe-systemet på Vestergade
  
10 Planskitser med koncentrationer af MTBE, nedbrydningsprodukter mv.
  
11 Resultater af modelarbejde. Kortfattet resumé.
  
12 Beregning af fjernelsesrater
  
13 Figurer

 

Forord

Projektet er udarbejdet for Miljøstyrelsen, Jordforureningskontoret og Fyns Amt af NIRAS Rådgivende Ingeniører og Planlæggere A/S i samarbejde med DHI- Institut for Vand og Miljø.

Projektet er financieret af Miljøstyrelsen som et teknologiudviklingsprojekt.

Projektrapporten er udarbejdet af :

Charlotte E. Riis og
Anders G. Christensen,
NIRAS Rådgivende Ingeniører og Planlæggere A/S

i samarbejde med

Kim Broholm,
DHI- Institut for Vand og Miljø

Sammenfatning og konklusioner

Miljøstyrelsen har i samarbejde med Fyns Amt iværksat nærværende projekt om MTBEs spredning og transport i grundvand under Teknologiprogrammet for jord- og grundvandsforurening. Projektet er ét ud af flere projekter, som skal belyse forskellige aspekter af jord- og grundvandsforurening med MTBE, samt anskueliggøre hvor stor en trussel dette stof udgør over for grundvandsressourcen og den fremtidige drikkevandsforsyning.

Til nærværende projekt om MTBE’s spredning i grundvand er udvalgt lokaliteten Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø. Den undersøgte lokalitet er en tidligere servicestation, der ved en registreringsundersøgelse er konstateret kraftigt forurenet med MTBE-holdig benzin.

Projektet er udført i tre faser; to undersøgelsesfaser (indledende karakterisering og detaljeret feltundersøgelse) samt en rapporteringsfase.

Den indledende karakterisering er udført vha. traditionelle lagfølgeboringer filtersat i toppen af det sekundære grundvandsmagasin, mens den detaljerede feltundersøgelse er udført ved udtagning af niveauspecifikke vandprøver samt udførelse af gammalog og ledningsevnelogs med GeoProbe-systemet.

Samtlige vandprøver er analyseret på felt-GC for MTBE og BTEX. På baggrund af resultaterne heraf er et antal vandprøver udvalgt til laboratorieanalyse (Purge & Trap) for MTBE, BTEX og MTBEs nedbrydningsprodukter. Der er fundet en god korrelation mellem MTBE-koncentrationen ved de to analysemetoder, hvilket muliggør en tidsmæssigt og økonomisk fordelagtig kombination af metoderne i praksis.

Rapporten er opbygget således, at resultaterne fra de 2 undersøgelsesfaser præsenteres og behandles kronologisk mhp. at følge processen så realistisk som muligt. Således foretages der ingen retrospektiv evaluering før til sidst i rapporten efter præsentation af samtlige resultater.

Samtlige figurer er gengivet i bilag 13 i A4-størrelse for at muliggøre et mere detaljeret studie heraf.

Indledende karakterisering

På baggrund af de udførte lagfølgeboringer i fase 1 er der opstillet en konceptuel geologisk model: Geologien på lokaliteten er vurderet overordnet at bestå af sandet moræneler ned til ca. 10 m u.t., hvor der er truffet et vandførende lag af hhv. morænesand og groft, gruset sand.

Der er god korrespondance mellem anvendte metoder til vurdering af den hydrauliske ledningsevne (slugtests, pumpetest og estimering ud fra kornkurver). Ligeledes er der god sammenhæng mellem jordprøvernes geologiske sammensætning og den beregnede hydrauliske ledningsevne for den aktuelle sektion.

Den hydrauliske ledningsevne i toppen af magasinet er i fase 1 vurderet at være relativt ensartet på hovedparten af lokaliteten, hvor der således kan udledes et generelt niveau for strømningshastigheden. Over dybden ses der en relativt stor lokal variabilitet i den hydrauliske ledningsevne.

Strømningsretningen i det sekundære magasin vurderes at være nordøstlig med en overordnet porevandshastighed på ca. 40 m/år.

Der er konstateret høje koncentrationer af forureningskomponenter i hot spot (B5), af såvel total kulbrinter, BTEX, MTBE samt nedbrydningsprodukter heraf. Der er endvidere fundet stærkt reducerede forhold i hot spot, hvilket vurderes at hidrøre fra omsætning af forureningskomponenter.

Der er fundet lave indhold af forureningskomponenter i samtlige øvrige boringer inden for en radius af 40 m fra kilden. Tilstedeværelsen af nedbrydningsprodukter af MTBE indikerer, at der foregår nedbrydning af MTBE i grundvandet på lokaliteten.

Der optræder endnu ikke på baggrund af de målte data en veldefineret horisontal forureningsfane. Det vurderes på baggrund af forureningsbilledet og strømningsretningen, at en sådan fane må optræde på lokaliteten og at den sandsynligvis spredes i nordøstlig retning, mellem boring B6 og B8. Således vurderes B6 at være placeret i den vestlige kant af fanen. Grundvandets indhold af forureningskomponenter (BTEX og MTBE) indikerer, at der er dannet en fane i toppen af magasinet nedstrøms for kildeområdet.

Detaljeret feltundersøgelse

Den niveauspecifikke vandprøvetagning i fase 2 har givet anledning til en væsentlig revideret vurdering af forureningssituationen samt af hydrogeologien på lokaliteten.

MTBE-forureningen på lokaliteten er konstateret spredt til stor dybde (13 m under grundvandsspejlet) umiddelbart nedstrøms for kilden, hvorefter forureningsspredningen fortsætter over hele dybden af det sekundære magasin.

Årsagen til den observerede vertikale spredning vurderes at være den, at der mellem det sekundære og det primære magasin er en nedadrettet trykgradient på 1,2 m/m, der kan foranledige en vertikal strømningskomponent af en størrelsesorden, der kan give anledning til den observerede forureningsspredning.

Der er observeret et markant koncentrationsfald over en kort, nedstrøms afstand fra kilden af både MTBE og BTEX. Endvidere er der konstateret indhold af nedbrydningsprodukter af MTBE i et stort antal vandprøver. Redoxforholdene på lokaliteten indikerer, at der foregår en nedbrydning af organiske stoffer, idet der i kildeområdet foregår nitrat-, jern- og sulfatreduktion. Der er således klare indikationer på, at der foregår en nedbrydning af såvel MTBE som BTEX, men det er ikke kortlagt, hvorvidt nedbrydning er ansvarlig for hele forureningsfjernelsen eller om andre processer medvirker og i givet fald hvilke.

Det præcise spredningsmønster i og fra kildeområdet (horisontalt vs. vertikalt) er ikke fuldt kortlagt. På baggrund af nærværende undersøgelse vides det derfor ikke, hvor stor en del af det observerede markante koncentrationsfald, der skyldes nedbrydning eller hvilke alternative processer, der kan være årsag til koncentrationsnedgangen.

Projektets overordnede formål var dels at beskrive spredningen af MTBE i en fane, der var repræsentativ for danske forhold, dels på baggrund heraf at udlede/beregne generelle nedbrydningsrater under typiske danske forhold, som dermed kunne anvendes på andre lokaliteter.

Det er pga. de lokale hydrogeologiske forhold på den aktuelle lokalitet ikke muligt at producere repræsentative rater, hvorfor det er besluttet at udelade fase 3 af projektet.

Den konceptuelle model, som var udgangspunktet for nærværende projekt, baserede sig på en 2-dimensional tankegang, hvor afsættet var en fanedannelse i toppen af grundvandsmagasinet. Modellen tog dermed ikke højde for en eventuel vertikal spredning. Undersøgelsesstrategien blev udarbejdet på grundlag af modellen og de udførte boringer i fase 1 (filtersat i toppen af magasinet) afslørede derfor ikke, at forureningen var spredt i dybden. Den fleksible strategi i fase 2 gav derimod mulighed for at justere undersøgelserne løbende, således at fase 2 hurtigt blev rettet ind efter det observerede 3-dimensionale spredningsmønster.

Det anbefales i højere grad at tage en rumlig spredningssituation med i betragtning ved udarbejdelsen af undersøgelsesstrategier på lokaliteter med LNAPL-forurening, da der også i den type sager kan optræde en vertikal strømningskomponent af væsentlig betydning for forureningsspredningen, forårsaget af hydrogeologiske forhold.

Summary and conclusions

Under the Technology programme for soil and groundwater pollution, the Danish Environmental Protection Agency has in co-operation with Fyn County initiated this project concerning the spreading and transport of MTBE in groundwater. The project is one of several projects, which have been initiated to elucidate different aspects of soil and groundwater pollution with MTBE, and to clarify the magnitude of the risk that this contaminant poses to groundwater resources and future drinking water supplies.

The project site, Vestergade 81, Særslev, 4571 Søndersø, is a former gas retail station that has been found to be heavily contaminated with gasoline containing MTBE.

The project is carried out in three phases; two investigation phases (a preliminary characterisation and a detailed field investigation) and a reporting phase.

The preliminary characterisation was carried out using traditional well drilling and sampling techniques to describe the geological layers including installation of screens in the top of the secondary aquifer. The detailed field investigation was carried out by collecting discrete depth level water samples and performing gamma logs and conductivity logs using the GeoProbe-system.

All water samples have been analysed for MTBE and BTEX on a field-GC. On the basis of these results, a number of water samples were selected for laboratory analysis (Purge & Trap) for MTBE, BTEX and degradation products of MTBE. A good correlation between the MTBE-concentration was found for the two methods, which makes it possible to combine these methods to save time, improve economy and facilitate a flexible investigation strategy.

The structure of this report is that the results from the two investigation phases are presented and described chronologically in order to follow the process as realistically as possible. Thus no overall evaluation is made until all the results are presented.

All figures are presented in appendix 13 in A4-size to allow a more detailed study of these.

Preliminary characterisation

Based on the geological descriptions for the drilled wells carried out in phase 1, a conceptual geological model has been made. The overall geology of the site consists of sandy clay till to a depth of approx. 10 m below ground level, where a water-bearing layer of sand till as well as coarse sand/gravel was found.

There is a good correspondence between the different methods used for the assessment of the hydraulic conductivity (slug tests, pump tests and assessments based on grain size distribution). There is also a good correlation between the geological composition of the soil samples and the estimated hydraulic conductivity for the actual section.

In phase 1, the hydraulic conductivity in the top of the aquifer was assessed to be relatively constant across most of the site, and therefore a general rate of flow could be estimated. However, a relatively large vertical variability of the hydraulic conductivity is found.

The flow direction in the secondary aquifer is assessed to be north-eastern, with a general pore water flow of approx. 40 m/year.

High concentrations of contaminants, such as total hydrocarbons as well as BTEX, MTBE, and degradation products of MTBE, are found in the hot spot (B5). Furthermore, reduced redox conditions were found around the hot spot, which is likely due to the degradation of contaminants.

Low contents of contaminants were found in all other wells within a radius of 40 m from the source area. The presence of degradation products from MTBE indicates that there is an ongoing degradation of MTBE in the ground water at the site.

The measurements to date do not reveal a well-defined horizontal MTBE plume. However, the contaminant distribution and the flow direction indicate that a plume must be present at the site, and that it is likely to spread in a north-eastern direction, between the wells B6 and B8. Thus B6 is positioned at the western fringe of the plume. The concentration of pollutants in the ground water (BTEX and MTBE) indicates that a plume is formed in the upper part of the aquifer, downstream of the source of pollution.

Detailed field investigation

The discrete depth level water sampling in phase 2 has given rise to a substantial revision of the assessment of both the contaminant distribution and the hydrogeology of the site.

The MTBE contamination at the site is found to have spread to a great depth (13 m below groundwater level) immediately downstream of the source, and from here it spreads across the entire depth of the secondary aquifer.

The vertical spreading is likely due to a downward pressure gradient (1.2 m/m) between the secondary and the primary aquifer, causing a vertical flow component and hence the downward spreading of pollutants.

A considerable reduction in the concentrations over a short distance downstream the source of both MTBE and BTEX has been observed. Furthermore, MTBE degradation products are found in many of the water samples. The redox conditions at the site indicate that there is an ongoing degradation of organic components, in that nitrate, iron and sulphate reduction is observed. Thus there is a clear indication of an ongoing degradation of MTBE as well as BTEX, but it has not been clarified whether the degradation is solely responsible for the removal of the contaminants or whether other processes contribute.

The precise distribution pattern in and around the source area (horizontal vs. vertical) has not been fully delineated. This investigation has not clarified to which extent the observed reduction in concentrations is due to degradation, or which alternative processes might have caused this reduction.

The overall purpose of the project was to describe the spreading of the MTBE plume under "typical" Danish conditions, and to estimate general degradation rates, which could then be applied to other Danish sites.

Due to the local hydrogeological conditions at the actual site, it is not possible to produce representative degradation rates, and therefore it has been decided not to carry out phase 3 of the project.

The conceptual model, which formed the basis of this project, was based on a 2-dimensional model for a plume formation in the upper part of the aquifer. Therefore, the model did not allow for a potential vertical spreading of the contaminants. The investigation strategy was prepared on the basis of the model, and the wells carried out in phase 1 (screened in the very top of the aquifer) did not reveal any spreading of pollution over depth. The flexible strategy of phase 2, on the other hand, made it possible to adjust the investigations during the course of the project, in order to take into account the 3-dimensional contaminant distribution observed.

1 Indledning

Miljøstyrelsen har i samarbejde med Fyns Amt pr. 1. juni 2001 under Teknologiprogrammet for jord- og grundvandsforurening udbudt et projekt om MTBEs spredning og transport i grundvand. Dette projekt er ét ud af flere projekter, som skal belyse forskellige aspekter af jord- og grundvandsforurening med MTBE, samt anskueliggøre hvor stor en trussel dette stof udgør over for grundvandsressourcen og den fremtidige drikkevandsforsyning.

Til nærværende projekt om MTBE's spredning i grundvand er udvalgt lokaliteten Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø, matrikel nr. 19c, Hemmerslev by og 1b, Slagstrup by, Særslev.

Projektet udføres af NIRAS med DHI som samarbejdspartner.

En følgegruppe bestående af: Michael Mücke Jensen/ Anders Riiber Høj, Oliebranchens Miljøpulje, Leif B. Jespersen, Miljøcenter Fyn, Steen Kofoed Munch, Fyns Amt og Kim Dahlstrøm, Miljøstyrelsen er nedsat til at følge arbejdet.

Projektforløbet var oprindeligt inddelt i 4 faser; 3 undersøgelsesfaser samt en rapporteringsfase:

Fase 1: Indledende karakterisering af lokaliteten
Fase 2: Detaljeret feltundersøgelse
Fase 3: Etablering af permanent moniteringsnet, tracerforsøg samt beregning af bl.a. nedbrydningsrater for MTBE og de øvrige forureningskomponenter.
Fase 4: Rapportering

Efter udførelsen af fase 1 og 2 er det besluttet at udelade fase 3, idet det blev vurderet, at lokaliteten ikke kunne opfylde det oprindelige projektformål. Baggrunden herfor beskrives nærmere i kapitel 10.

2 Baggrund

2.1 Arealanvendelse og historik
2.2 Tidligere undersøgelser
2.3 Regional geologi, vandindvinding og overfladevandsinteresser

2.1 Arealanvendelse og historik

Den aktuelle lokalitet har i perioden 1963-2000 været anvendt til servicestation og beboelse /1/. Den nuværende arealanvendelse (siden 2000) er autoværksted "DIN BILPARTNER" og beboelse.

Der findes 4 underjordiske tanke fra servicestation-driften /1/, der fortsat ligger under forpladsen, men er sandfyldte og afblændede og har været ude af drift siden overgangen til autoværksted. Tankenes anvendelse og størrelse, jf. /1/, er angivet i tabel 2.1.

Tabel 2.1
Tanke fra drift af servicestation /1/

Tank nr.

Nedgravet år

Størrelse

Indhold

1

1963

10.000 l

Benzin, 98 blyfri

2

1963

10.000 l

Diesel

3

1963

16.000 l

Benzin, 98 blyholdig

4

1970

10.000 l

Benzin, 95 blyfri


Endvidere findes der 2 olieudskillere, hvoraf den nordlige er afblændet, mens den sydlige fortsat er tilsluttet kloaknettet. Omtrentlig placering af tanke og olieudskillere er markeret på figur 2.1.

Se her!

Figur 2.1
Situationsplan med tidligere konstateret forurening

2.2 Tidligere undersøgelser

Forureningssituationen på den aktuelle lokalitet er indledningsvist undersøgt ved en registreringsundersøgelse /1/, foretaget i 1998 på foranledning af Fyns Amt som led i en systematisk kortlægning af industrigrunde. Resultaterne fra undersøgelsen er kort resumeret i det følgende

Ved registreringsundersøgelsen er der foretaget tanktests, 8 terrænnære pore-luftsonderinger, 3 lokaliseringsboringer til 4-6,5 m.u.t., L1-L3 samt én filtersat boring til 11 m.u.t., B1.

Der er i 1998 vha. "Tracer Tight"-metoden gennemført test af de 4 underjordiske tanke samt tilhørende rørføringer. Der er ikke konstateret indhold af de tilsatte sporstoffer uden for tanksystemet, hvorfor både tanke og tilhørende rørføringer på undersøgelsestidspunktet er vurderet at være tætte. Det bemærkes, at "Tracer Tight"-metoden har en detektionsgrænse på en lækage på 0,2 liter/time /8/, svarende til 1,75 m3/år.

Den konstaterede forurening er afbildet på situationsplanen i figur 2.1 med angivelse af de fundne forureningsindhold i poreluft, jord og sekundært grundvand.

Den lokale geologi er ifølge borejournaler, /1/, beskrevet som fyld fra terræn til 2-3 m.u.t. Herunder er der påtruffet et lag af tør, fast moræneler ned til 10 m.u.t., hvor et vandførende sandlag er anboret ned til den maksimale boredybde på 11 m. Sandlaget formodes at udgøre det sekundære grundvandsmagasin.

Vandspejlet i boring B1 er pejlet til ca. 9 m.u.t. (kote 43,12 m DNN) i juni 1998. Strømningsretningen i det sekundære grundvand er ud fra terrænhældningen vurderet at være nordøstlig. Terrænkoten på lokaliteten er ca. 52 m DNN.

Trykniveauet i det primære grundvandsmagasin ligger ca. i kote 22 m DNN (ca. 30 m.u.t.). Strømningsretningen i det primære magasin er vurderet at være nordlig.

Kildeområdet er ud fra poreluftmålinger vurderet at være relativt veldefineret til området mellem tank 1 og 3. Dette er i overensstemmelse med, at den MTBE-holdige benzin (blyfri 98 oktan) har været opbevaret i tank 1, jf. tabel 2.1.

Der er i den filtersatte boring, B1, konstateret en markant forurening med BTEX, total kulbrinter og MTBE. Kilden til grundvandsforureningen er skønsmæssigt vurderet at være utætheder i rørføringer-/tillukninger i mandehuller.

Endvidere er der konstateret en kraftig jordforurening fra terræn og ned til ca. 4,5 meters dybde i boring L2 ved den nordlige olieudskiller. Der er ikke konstateret indhold af benzen og toluen. Der er ikke analyseret for MTBE i jordprøven. Det vides således ikke, om forureningen konstateret i L2 kan give anledning til yderligere grundvandsforurening med MTBE.

2.3 Regional geologi, vandindvinding og overfladevandsinteresser

Lokaliteten er jf. /1/ beliggende i et område med særlige drikkevandsinteresser, dog uden for aktuelle indvindingsoplande til vandindvindinger. Nærmeste vandværker /5/ er beliggende hhv. 800 m SØ for lokaliteten; Særslev-Hemmerslev vandværk, der indvinder 58.000 m3/år (2000-data). Endvidere er Maderup og Omegn vandværk beliggende 2,5 km NNØ for lokaliteten. Herfra blev i 2000 indvundet 75.000 m3 vand. Indvindingsboringer og -oplande fremgår af figur 2.2.

Se her!

Figur 2.2
Indvindingsoplande og recipienter ved Vestergade 81, Særslev

Ud fra geologisk basisdatakort 1313 III (Bogense) ses, at de nærmeste boringer findes hhv. 700 m øst, 800 m nordøst, 1,9 km nordøst og 1,7 km sydvest for lokaliteten. Nærmeste enkeltindvinding findes 800 m nordøst for lokaliteten (DGU-boring 136.343), hvorfra der indvindes 120 m3årligt (1998-data). I boringerne er der truffet 10-25 m moræneaflejringer underlejret af smeltevandssand.

Lokaliteten er beliggende inden for recipientopland nr. 220002, /5/. Nærmeste recipient findes, jf. figur 2.2, ca. 2 km nordvest for lokaliteten og har som målsætning at være "egnet som gyde og/eller opvækstområde for laksefisk".

Topografien omkring lokaliteten er skitseret på figur 2.3. Det ses heraf, at terrænnet varierer lokalt, med en overordnet hældning mod nordøst.

 

Figur 2.3
Topografien lokalt omkring Vestergade 81, Særslev

3 Formål og strategi

3.1 Formål
3.2 Strategi for fase 1

3.1 Formål

Formålet med nærværende projekt "MTBEs spredning i grundvand" er at kortlægge udbredelsen af MTBE, BTEX og total kulbrinter ved og nedstrøms for benzinstationen på Vestergade 81, Hemmerslev, Søndersø Kommune, Fyn.

Endvidere ønskes en beskrivelse af spredningen af de nævnte forureningskomponenter, herunder den kvantitative betydning af nedbrydning, sorption og dispersion, samt en vurdering af redoxforholdene i og omkring fanen.

Bionedbrydningen ønskes kvantificeret vha. redox-, kulstof- og massefluxmetoden samt ved udregning af nedbrydningsrater for BTEX, total kulbrinter og MTBE (med og uden tilstedeværelse af de øvrige kulbrinter).

Der ønskes foretaget en sammenligning mellem den observerede og den forventede forureningsspredning samt mellem de målte og de vha. JAGG beregnede koncentrationer.

Projektforløbet var oprindeligt inddelt i 4 faser, hvoraf det siden er besluttet at udelade fase 3. Nærværende projekt omfatter således 3 faser; 2 undersøgelsesfaser samt en rapporteringsfase. Første del af nærværende rapport omhandler projektets fase 1; indledende karakterisering.

Formålet med denne fase er at indsamle tilstrækkelig data til at vurdere, hvorvidt den aktuelle lokalitet er velegnet til at videre beskrivelse af MTBEs spredning i grundvand, herunder beregning af nedbrydningsrater mv. Således indebærer fase 1 en indledende karakterisering af grundvandsmagasinet samt vurdering af forureningsspredning og redoxforhold.

3.2 Strategi for fase 1

De potentielle nedbrydningsmekanismer for MTBE under varierende redoxforhold beskrives, herunder identificeres de nedbrydningsprodukter af MTBE, der potentielt kan påtræffes i det aktuelle grundvandsmagasin og som bør medtages i analyseprogrammet.

Endvidere gennemføres en række fysiske undersøgelsesaktiviteter, der retter sig mod at:
beskrive geologien, herunder specielt den horisontale og vertikale udbredelse af sandlaget, der udgør det sekundære magasin vha. filtersatte snegleboringer.
kortlægge det sekundære grundvands strømningsretning og -hastighed vha. gentagne pejlinger, samt bestemmelser af den hydrauliske ledningsevne ud fra slugtests og kornkurver.
afgrænse kildeområdet samt indledningsvist at kortlægge forureningsudbredelsen i toppen af det sekundære magasin ved udtagning af vandprøver fra snegleboringerne til analyse for specifikke forureningskomponenter, total kulbrinter og polære nedbrydningsprodukter.
undersøge, hvorvidt jordforureningen påtruffet i boring L2, jf. /1/, giver anledning til grundvandsforurening med MTBE og BTEX og dermed udgør et særskilt kildeområde ved udtagning af jord- og vandprøve til analyse for forureningskomponenter.
indledningsvist kortlægge redoxforholdene opstrøms, i kilden og i fanen ved analyser af vandprøver for redoxparametre.

Data fra fase 1 lægges til grund for udarbejdelsen af den endelige strategi for fase 2.

4 Undersøgelser i fase 1

4.1 Nedbrydning af MTBE
4.2 Boringer
4.3 Prøvetagning
4.4 Pejling
4.5 Bestemmelse af hydraulisk ledningsevne
4.5.1 Slugtests
4.5.2 Pumpetest
4.5.3 Kornkurver
4.6 Vandprøver

4.1 Nedbrydning af MTBE

Der er foretaget et litteraturstudium af nedbrydningsforhold og -veje for MTBE med henblik på en evt. justering af analyseprogrammet, jf. /3/. Litteraturgennemgangen er vedlagt i bilag 1.

4.2 Boringer

Der er i perioden 20. -29. august 2001 etableret 8 filtersatte boringer, B2-B9. Boringerne er udført som 6" forede snegleboringer af Ove Arkil A/S. NIRAS har ført tilsyn og indmålt boringerne. Der er endvidere indmålt dæksler fra de nedgravede tanke på forpladsen, hvilket har givet anledning til en revision af situationsplanen.

Placeringen af boringerne er angivet på den reviderede situationsplan, figur 4.1.

Se her!

Figur 4.1
Situationsplan. Placering af snegleboringer B2-B9

Seks af boringerne, B3-B6 og B8-B9 er filtersat hver med et enkelt ø63 mm PEH-filter i toppen af grundvandsmagasinet, ca. 10-11 m.u.t. (B6 fra 11-12 m.u.t.) Boring B2, placeret opstrøms for kildeområdet, er filtersat i 2 niveauer med ø63 mm PEH-filtre hhv. i toppen af magasinet (8,5-9,5 m.u.t.) samt 13-14 m.u.t. Boring B7 er ligeledes filtersat i 2 niveauer med ø63 mm PEH-filtre, idet der blev truffet 2 vandførende horisonter adskilt af et lerlag. Filtrene er sat i 10,5-11,5 hhv. 15,5-16,5 m.u.t. Boreprofilerne er vedlagt i bilag 2.

Der er udtaget prøver hver ½ meter til PID-måling og geologisk bedømmelse. PID-målingerne fremgår af boreprofilerne, bilag 2.

De nyetablerede boringer såvel som den tidligere udførte filtersatte boring B1 er nivelleret af Landinspektører Hübbe og Thorlacius A/S den 17. september 2001.

4.3 Prøvetagning

Med henblik på at afgøre, hvorvidt den tidligere konstaterede forurening i L2 ved olie/benzinudskilleren udgør en særskilt kilde til grundvandsforurening med olie/benzinkomponenter og MTBE, er der udtaget en jordprøve i bunden af moræneleret, umiddelbart over grundvandsmagasinet. Jordprøven er udtaget i membranglas og analyseret af DHI Kemi for total kulbrinter, BTEX og MTBE. Analyseresultatet for jordprøven er vedlagt i bilag 3.

Til belysning af den hydrauliske ledningsevne og variationen i denne vertikalt og horisontalt i grundvandsmagasinet, er der udtaget prøver til sigteanalyse for hver meter under grundvandsspejlet i samtlige boringer. Der er udvalgt i alt 13 prøver til udførelse af sigteanalyse; i hver boring i toppen af magasinet, i B2 endvidere for hver meter i grundvandsmagasinet (i alt 5 prøver) samt i B7 endvidere i den nedre, vandførende horisont. Kornkurverne er vedlagt i bilag 3.

4.4 Pejling

NIRAS har foretaget pejlinger af samtlige boringer B1-B9 af 4 runder; den 4., 11. og 18. september samt den 16. oktober 2001. Pejledata er vedlagt i bilag 4.

4.5 Bestemmelse af hydraulisk ledningsevne

4.5.1 Slugtests

NIRAS har den 11. september 2001 udført slugtests i samtlige filtre i B1-B9 til bestemmelse af den hydrauliske ledningsevne i det sekundære magasin samt den horisontale og vertikale variation i denne.

Ved udførelsen af testen tilføres hver boring en afmålt mængde vand, hvorved vandspejlet stiger i boringen. Det tilførte vand siver ud i formationen, og det faldende vandspejl registreres som en funktion af tiden vha. dataloggere. De registrerede vandspejlsdata kan efterfølgende anvendes til beregning af den hydrauliske ledningsevne omkring boringens filterinterval.

Ved hjælp af AQTsolve er den hydrauliske ledningsevne i de enkelte boringer bestemt ud fra visuel kurvetilpasning. To forskellige løsningsmetoder er benyttet: Bouwer-Rice og Hvorslev. I bilag 5A er beregningerne nærmere specificeret. En sammenfatning af de beregnede ledningsevner for de to metoder er givet i tabel i bilag 5D.

4.5.2 Pumpetest

Endvidere har NIRAS den 18. september 2001 udført en kortvarig pumpetest, hvor B3 er benyttet som pumpeboring og B1, B4, B5, B6 og B7-2 er benyttet som observationsboringer. Vandspejlsændringen i de fem observationsboringer er registreret som funktion af tiden og er efterfølgende benyttet til at bestemme den hydrauliske ledningsevne. Det er valgt at udføre en pumpetest, idet det sekundære magasin har vist sig at være spændt, hvilket muliggør en hurtig respons uden at "flytte" vandmængder af betydning og dermed påvirke de geokemiske og hydrauliske forhold i magasinet. Pumpetesten er udført uden for hot spot, i B3, m.h.p. at minimere en eventuel påvirkning af forureningsudbredelsen.

Testen er gennemført i to trin med følgende pumperater på hhv. 11 liter/min i 9 min. (trin 1) og 9 liter/min i 182 min. (trin 2), dvs. i alt 3 timer og 11 minutter. Der er i alt oppumpet 1737 liter vand, dvs. i størrelsesorden med en oppumpet vandmængde ved almindelig vandprøvetagning.

Den hydrauliske ledningsevne er beregnet i AQTsolve ved hjælp af kurvetilpasning til de transiente data. Hantush-Jacob's løsning for leaky aquifer er benyttet.

I relation til databearbejdningen fra pumpetesten, bemærkes det, at mindsteopløsningen af trykniveauet på ca. 1 cm var for stort i forhold til en samlet trykniveauændring på ca. 3 cm i B7 til at give en tilstrækkelig detaljeret kurvetilpasning, hvilket ses af bilag 5B.

De hydrauliske ledningsevner, beregnet på baggrund af pumpetesten er gengivet i bilag 5D. Data fra slugtests og pumpetest er vedlagt i bilag 5A og B.

4.5.3 Kornkurver

Den hydrauliske ledningsevne er estimeret ud fra de udførte sigteanalyser vha. 4 forskellige empiriske formler. Beregningerne er vedlagt i bilag 5C.

4.6 Vandprøver

NIRAS har den 4. og 5. september 2001 udtaget vandprøver fra samtlige filtre i B2-B9. Vandprøverne er udtaget i henhold til NIRAS' akkreditering (DANAK nr. 398). I forbindelse med udtagningen er der foretaget feltmålinger af temperatur, ilt, redoxpotentiale, ledningsevne og pH.

Endvidere er der igen den 16. oktober 2001 udtaget en vandprøve fra B6, da der var sket en fejl ved Purge&Trap-analysen af den først udtagne prøve.

I overensstemmelse med det udførte litteraturstudium er det foreslåede analyseprogram /3/ fastholdt. De udtagne vandprøver er således analyseret for total kulbrinter, BTEX, naphthalen, trimethylbenzener, MTBE, TBA, TBF, isopropanol og acetone. Analyserne er foretaget på akkrediteret laboratorium (DHI Kemi).

Endvidere er vandprøverne analyseret for vandkemiske og redoxfølsomme parametre (boringskontrol og methan) af AnalyCen A/S. Der er dog ikke analyseret for disse parametre i B7-1 (dybe filter), da der pga. lav ydelse i nævnte filter ikke kunne udtages tilstrækkeligt med vand til at kunne foretage analysen.

Analyserapporter og vandprøvetagningsskemaer er vedlagt i bilag 6A.

5 Resultater fra fase 1

5.1 Geologi
5.2 Hydrogeologi
5.2.1 Pejlinger
5.2.2 Hydraulisk ledningsevne
5.3 Forurening
5.3.1 Afgrænsning af kildeområde
5.3.2 Vandforurening
5.3.3 Vandkemi

5.1 Geologi

På baggrund af borejournalerne er der udarbejdet 3 profilsnit, der illustrerer geologien i det sekundære grundvands strømningsretning (snit 1, SV-NØ) hhv. på tværs af denne (snit 2 og 3, V-Ø). Profilsnittene samt deres placering ses på figur 5.1.

Se her!

Figur 5.1
Geologiske profilsnit

Terrænkoten på lokaliteten er ca. +52 m DNN.

Som det fremgår af de 3 profilsnit samt af boreprofilerne (bilag 2), er der i boringerne truffet 1-3 m fyld (sandmuld) underlejret af 7-8 m sandet moræneler. Herunder, i kote 42-44 m, træffes et lag af vandførende morænesand (mellem-grovkornet, gruset, stenet) af varierende mægtighed (1-6 m). Morænesandet underlejres af groft, gruset sand, der ligeledes er vandførende.

B6 adskiller sig fra de øvrige boringer, idet der mellem morænesandet og sandlaget er truffet et ca. 1,5 m tykt lag af moræneler.

Geologien i boring B7 adskiller sig markant fra det generelle billede på lokaliteten, idet der under fyldlaget er truffet vekslende lag af sand og morænesilt, inden moræneleret træffes ca. 4 m.u.t. Endvidere, og væsentligst, er det sammenhængende, vandførende lag af morænesand efterfulgt af groft sand ikke genfundet i B7. I stedet er der i kote 39,6-40,8 m truffet et vandførende lag af fint-mellem, gråsort sand, underlejret af ca. 2,5 m sandet moræneler. Herunder (kote 37,6 m) er der igen truffet et vandførende lag, af finere morænesand (kote 37,6-35,8) hhv. af sand/grus.

Begge vandførende lag i B7 er filtersat og pejlinger (se bilag 4) viser, at der er samme trykniveau i de 2 lag, hvilket kunne indikere en hydraulisk kontakt mellem lagene.

5.2 Hydrogeologi

5.2.1 Pejlinger

Der er foretaget 3 pejlerunder med 1 uges mellemrum samt endnu en runde efter ca. en måned. Pejledata for de 4 runder er vist på potentialekortet, figur 5.2. Af figuren ses, at strømningsretningen varierer mellem NNØ-lig til NØ-lig. Endvidere ses det, at det sekundære magasin er spændt samt at vandstanden varierer med 16-34 cm i løbet af de 6 uger, pejledata spænder over.

Vandspejlet er steget 1,8 m fra pejlingen i juni 1998 til pejlingen i oktober 2001. Vandspejlsvariationen indikerer, at det sekundære magasin er meget nedbørsfølsomt.

Se her!

Figur 5.2
Potentialekort, sekundært grundvand

Gradienten er udregnet til 0,75-2,0 ‰ ved aflæsning på figuren (boring B5-B9, afstand 40 m).

5.2.2 Hydraulisk ledningsevne

Hydrauliske ledningsevner beregnet for i alt 15 jordprøver/filtre ud fra hhv. slugtests, pumpetest og kornkurver er sammenfattet i tabel i bilag 5D. Gennemsnitsværdierne samt spredningen er afbildet på figur 5.3 som funktion af dybden for de respektive boringer.

 

Figur 5.3
Hydraulisk ledningsevne som funktion af dybde

Som det ses af figur 5.3 er de hydrauliske ledningsevner for hovedparten af jordprøverne/filtrene fundet at ligge i intervallet 1·10-5 - 75·10-5 m/s. Endvidere er spredningen på de enkelte prøver/filtre mindre end en størrelsesorden og for en del af prøverne/filtrene væsentligt mindre (omkring en faktor 2).

3 prøver (B6, B7-2 og B2 -kote 41 m) adskiller sig fra de øvrige ved at have en lavere hydraulisk ledningsevne (6·10-6 - 10-5 m/s).

Overordnet har prøverne beskrevet som fint sand k-værdier på 1-5·10-5 m/s, mens prøver beskrevet som groft, gruset sand har k-værdier på 10-75·10-5 m/s og prøver af mellem-grov morænesand har k-værdier i intervallet 10-30·10-5 m/s.

I forbindelse med vandprøvetagningen er der observeret en lav ydelse i bl.a. boring B6 og B7. Således var det i B6 og B7-1 end ikke muligt at udtage tilstrækkeligt med vand til en boringskontrol. Dette stemmer fint overens med at disse to filtre ligger i den lave ende af skalaen - B6 har den lavest beregnede hydrauliske ledningsevne på 0,7·10-5 m/s.

Det bemærkes, at de lave K-værdier er observeret på den nordvestlige del af lokaliteten.

Den hurtige respons i observationsboringerne (ca. 15 minutter, se bilag 5B) under pumpetesten indikerer, at der er tale om et sammenhængende, sekundært magasin.

Som nævnt er der områder i det sekundære magasin med lavere hydraulisk ledningsevne, særlig ved B6, B7 og B2. Pejlingerne indikerer, at grundvandet strømmer i nordøstlig retning og med den største hastighed i det område, hvor den hydrauliske ledningsevne er højest.

Til illustration af variationen i K-værdien, hvor den væsentligste strømning foregår, er de lave K-værdier (fra B2, B6 og B7) sorteret fra og på baggrund af resten af boringerne (B4, B5, B8 og B9) er der udregnet en gennemsnitlig, en maksimal og en minimal k-værdi for magasinet, som angivet i tabel 5.1.

Porevandshastigheden er udregnet for hhv. de gennemsnitlige, de maksimale og de minimale værdier af hhv. gradient og hydraulisk ledningsevne, se tabel 5.1. Der er anvendt en effektiv porøsitet på 0,3.

Tabel 5.1
Beregnede porevandshastigheder

 

K (hydraulisk Ledningsevne, m/s)

I (gradient, ‰)

Vp (porevands- hastighed, m/år)

Gennemsnit

27,7·10-5

1,375

40

Maksimum

73,8·10-5

2

155

Minimum

7,4·10-5

0,75

6


Som det fremgår af tabel 5.1 overføres variationen på den hydrauliske ledningsevne direkte på porevandshastigheden.

Tabellen viser, at spændet af porevandshastigheder beregnet ud fra K-værdierne ligger på 6-155 m/år med et gennemsnit på 40 m/år. Beregnes gennemsnittet i stedet ud fra de maksimale K-værdier for hver af de 4 boringer med hhv. den største og den mindste målte gradient fås et lidt større spænd på 6-200 m/år og en gennemsnitlig porevandshastighed på 54 m/år.

I det følgende anvendes en porevandshastighed på 40 m/år som repræsentativ for det område, hvorigennem den væsentligste strømning foregår, dvs. området nordøst for kildeområdet.

5.3 Forurening

5.3.1 Afgrænsning af kildeområde

Ud fra PID-målingerne foretaget på jordprøverne (se bilag 2) ses det, at der i hot spot (B5) er forurening (PID 10-100 ppm) fra 5,5 m.u.t. til den maksimale boredybde på 12,5 m. Forureningen er således ikke afgrænset nedadtil i denne boring.

Der blev som nævnt i den tidligere undersøgelse /1/ konstateret en forurening ved den tidligere olie/benzinudskiller (ved L2), der ikke blev afgrænset i dybden.

Således blev der rejst tvivl om, hvorvidt denne forurening kunne udgøre et særskilt kildeområde nedstrøms for hot spot. PID-målingerne på jordprøverne fra boring B6, placeret umiddelbart nord for udskilleren viser, at der er kraftig forurening (PID> 1000 ppm) ned til 4 m.u.t., der herefter falder til ca. 10 ppm, ned til 11 m.u.t., hvor der med PID er målt 0 ppm. Herunder træffes det vandførende sandlag og PID stiger igen til ca. 1-10 ppm. Det vurderes, at jordforureningen fra udskilleren er afgrænset nedad til 10,5-11 m.u.t. Den observerede stigning herunder falder sammen med overkoten af det vandførende lag og vurderes derfor at skyldes afdampning fra forurenet vand, der hidrører fra hot spot-området ved B5.

Til bekræftelse af dette er der udtaget jordprøver i boringen og analyseret en prøve fra bunden af det faste moræneler 9,5 m.u.t. Prøven er analyseret for BTEXN, total kulbrinter og MTBE. Der er ikke påvist nogen af disse stoffer i prøven, se bilag 3A. Dette bekræfter vurderingen af, at der ikke er gennemslag fra jordforureningen ved udskilleren til grundvandet og denne dermed ikke udgør et særskilt kildeområde.

5.3.2 Vandforurening

Koncentrationsfordelingen af hhv. BTEX, MTBE og nedbrydningsprodukter (sum af TBA, TBF, isopropanol og acetone) er afbildet på figur 5.4. Koncentrationsfordelingen af de enkelte forureningskomponenter ses i bilag 7.

Se her!

Figur 5.4
Koncentrationsfordeling af forureningskomponenter i sekundært grundvand

Det fremgår af figur 5.4, at forureningen væsentligst er fundet i hot spot (B5). MTBE er konstateret i højest koncentration (25.000 µg/l) i B5. BTEXN, isopropanol og trimethylbenzener (TMB) er alene fundet (> 1 µg/l) i B5. TBA, TBF og acetone er fundet i koncentrationer på hhv. 250, 66 og 670 µg/l i B5 samt i B4 og B6 i koncentrationer på ca. 2,5 µg/l TBA, 6 µg/l TBF og 70 µg/l acetone.

Det ser således umiddelbart ud til, at forureningen har en begrænset horisontal udbredelse, hvad angår de høje koncentrationer. Dette er dog ikke nødvendigvis tilfældet - det er muligt, at fanen enten løber dybere ved B6 end filtret pga. den lavere hydrauliske ledningsevne ved filtret i B6 eller at fanen har bredt sig øst for B6, hvilket virker realistisk ud fra pejlingerne, se figur 5.2.

Det vurderes, at fanen har en større udstrækning end umiddelbart observeret pga. det markante koncentrationsfald umiddelbart nedstrøms kildeområdet og idet der er konstateret lave koncentrationer af MTBE over hele lokaliteten.

Det bemærkes, at benzen i nærværende undersøgelse er fundet i væsentligt højere koncentration (31.000 µg/l i B5) end tidligere (3.700 µg/l i B1, /1/). Det bemærkes desuden, at der er indikationer på, at der foregår en omsætning af MTBE, idet der er konstateret markante indhold af både TBA, TBF, isopropanol og acetone.

Ifølge /6/ foreligger der data, der indikerer, at TBA er et almindeligt biprodukt i fremstillingen af MTBE og forekommer i benzin på sporniveau. TBA kan således forekomme i MTBE-forurenet vand. Forekomst af TBA i forbindelse med MTBE-forurening er således ikke et entydigt bevis for MTBEnedbrydning.

Som det ses af koncentrationerne, illustreret i bilag 7A, varierer f.eks. MTBE/acetone-forholdet og MTBE/TBA-forholdet mellem 0,5-37 hhv. 1,3-100 i B4-B6, hvilket indikerer, at MTBE-fjernelsen ikke skyldes fortynding alene.

Der er fundet spor (1 µg/l) af forureningskomponenter i den opstrøms boring B2. Dette kan skyldes, at der er sket en mindre horisontal spredning på forpladsen, hvor vandspejlet er særdeles fladt.

På baggrund af de målte koncentrationer i hot spot (B5) samt den målte hydrauliske ledningsevne og gradient er der foretaget beregninger med Miljøstyrelsens JAGG-model (version 1.5). Inddata og beregninger findes i bilag 8. Resultater er summeret i tabel 5.2. Der er regnet med aerob nedbrydning af benzen. Der er ikke regnet med nedbrydning af MTBE. Den beregnede gennemsnitlige porevandshastighed på 40 m/år er anvendt i beregningerne, idet den vurderes at være repræsentativ for lokaliteten. Det bemærkes, at JAGG-beregningen antager en overvejende horisontal forureningsspredning.

Tabel 5.2
Resultater af JAGG-beregninger

 

Benzen (B5)

MTBE (B5)

Målt koncentration, µg/l

31.000

25.000

C1, µg/l

124.000

100.000

C2, µg/l

46.000

37.000

C3, µg/l

900

37.000

Beregnet afstand til overholdelse af kvalitetskriterium, m

100

>2.000


5.3.3 Vandkemi

Koncentrationsfordelingen af udvalgte vandkemiske parametre er afbildet i bilag 7. Vandkemien i hhv. den opstrøms boring B2 og boring B5 i hot spot er opsummeret i tabel 5.3.

Tabel 5.3
Vandkemiske parametre opstrøms og i hot spot. Koncentrationer er angivet i mg/l. i.p.: ikke påvist.

 

B2-2

B5

 

B2-2

B5

Ilt (felt)

3,91

0,26

Sulfat

65

12

Nitrat

13

i.p.

Methan

i.p.

i.p.

Jern

i.p.

5,6

NVOC

1,6

6,8

Mangan

0,058

5,1

Hydrogen-
karbonat

340

530


Som det ses af tabellen er der aerobe forhold opstrøms, dog med lave indhold af både nitrat og sulfat, men uden indhold af jern og mangan. Vandkemien i boringerne B3-B4, B6-B9 ligner vandkemien i B2.

Sediment- og vandanalyser fra området ved Søndersø, udført af Fyns Amt som led i sårbarhedskortlægningen, /7/, peger på at der sker pyritoxidation i området, hvilket kan medføre høje sulfatindhold. På Søndersø vandværk indvindes vand fra det terrænnære grundvandsmagasin med et sulfatindhold på ca. 100 mg/l og nitratindhold på op til 47 mg/l. Søndersø vandværk samt det omtalte undersøgelsesområde er beliggende ca. 6 km sydøst for lokaliteten.

Til forskel fra de nævnte boringer på lokaliteten, er der i boring B5 fundet stærkt reducerede forhold (jern- og sulfatreducerende) uden ilt og nitrat, med høje indhold af jern og mangan samt med reduceret sulfatindhold.

Endvidere er der forhøjede indhold af hydrogenkarbonat og NVOC i B5 sam-menholdt med B2, hvilket indikerer, at de reducerede forhold er koblet til en omsætning af organisk stof.

I den nedstrøms boring B6 er der svagt reducerede forhold uden nitrat, med et mindre indhold af jern (0,29 mg/l), med mangan (2,4 mg/l) og et relativt højt sulfatindhold (75 mg/l).

Som nævnt indikerer nedbrydningsprodukter af MTBE, at der foregår en om-sætning af MTBE. I modsætning hertil ses der ikke andre indikationer på BTEX-nedbrydning end de ændrede redoxforhold, idet forureningsudbredelsen ikke umiddelbart følges nedstrøms for B5.

6 Konklusion og kommentarer til fase 1

6.1 Konklusion for fase 1
6.2 Kommentarer og uafklarede spørgsmål fra fase 1

6.1 Konklusion for fase 1

På baggrund af de udførte boringer er der opstillet en konceptuel geologisk model i form af 3 profilsnit. Geologien på lokaliteten er vurderet overordnet at bestå af sandet moræneler ned til ca. 10 m u.t., hvor der er truffet et vandførende lag af hhv. morænesand og groft, gruset sand. På baggrund af beregning af hydrauliske ledningsevner i toppen af magasinet i samtlige boringer samt i hele dybden i en enkelt boring vurderes sandlaget at være relativt ensartet på lokaliteten. På den nordvestlige del er der dog fundet lavere K-værdier end på resten af lokaliteten.

Strømningsretningen i det sekundære magasin vurderes at være nordøstlig med en overordnet porevandshastighed på 40 m/år.

Der er konstateret høje koncentrationer af forureningskomponenter i hot spot (B5), af såvel total kulbrinter, BTEX, MTBE samt nedbrydningsprodukter heraf. Der er endvidere fundet stærkt reducerede forhold i hot spot, hvilket vurderes at hidrøre fra omsætning af forureningskomponenter.

Der er fundet lave indhold af forureningskomponenter i samtlige øvrige boringer. Tilstedeværelsen af nedbrydningsprodukter af MTBE indikerer, at der foregår nedbrydning af MTBE i grundvandet på lokaliteten.

Der optræder endnu ikke på baggrund af de målte data en egentlig forureningsfane. Det vurderes på baggrund af forureningsbilledet og strømningsretningen, at en sådan fane må optræde på lokaliteten og at den sandsynligvis spredes i nordøstlig retning, mellem boring B6 og B8. Således vurderes B6 at være placeret i den vestlige kant af fanen.

En formodet faneudbredelse er skitseret i plan og snit, se figur 6.1.

Se her!

Figur 6.1
Fase 1: Formodet faneudbredelse. Snit 1 og snit 3 ses på figur 5.1.

På baggrund af resultaterne fra fase 1 anbefales det, at undersøgelsen fortsættes til fase 2 på den valgte lokalitet, idet sandlaget vurderes at have en tilstrækkelig udstrækning horisontalt og vertikalt, da der vurderes at optræde en fane af en sådan styrke, at den giver afsmitning til de øvrige boringer på lokaliteten samt idet der er klare indikationer af, at der foregår en væsentlig nedbrydning af MTBE i grundvandet.

6.2 Kommentarer og uafklarede spørgsmål fra fase 1

Hvilke overordnede konklusioner kan vi uddrage på baggrund af fase 1?
God korrespondance mellem metoder til vurdering af den hydrauliske ledningsevne (slugtests, pumpetest og estimering ud fra kornkurver).
Relativ stor lokal variabilitet i den hydrauliske ledningsevne over dybden.
God sammenhæng mellem jordprøvernes geologiske sammensætning og den beregnede hydrauliske ledningsevne for den aktuelle sektion.
Der kan udledes et generelt niveau for strømningshastigheden i toppen af magasinet på hovedparten af lokaliteten.
Grundvandets indhold af forureningskomponenter (BTEX og MTBE) indikerer, at der er dannet en fane i toppen af magasinet nedstrøms for kildeområdet.

På baggrund af resultaterne fra fase 1 fremstår en række uafklarede spørgsmål vedr. forureningssituationen på lokaliteten:
Løber fanen imellem B6 og B8?
Vertikal koncentrationsfordeling af forureningskomponenter? Gælder antagelsen om, at forureningsfanen findes i toppen af magasinet?
Strømningsretning på sydlig del af lokaliteten (forpladsen), hvor vandspejlet er fladt?
Hvad skyldes det tilsyneladende markante koncentrationsfald af forureningskomponenter (BTEX og MTBE) umiddelbart nedstrøms for kildeområdet?

7 Fase 2

7.1 Indledning
7.2 Strategi for fase 2

7.1 Indledning

I de følgende kapitler afrapporteres resultater fra fase 2, der er udført i forlængelse af projektets fase 1 og på basis af resultaterne herfra.

På basis af undersøgelsesresultaterne har stud. polyt. Tine Ø. Jensen udført modelarbejde som led i udarbejdelsen af forprojekt og eksamensprojekt ved Institut for Miljø og Ressourcer, DTU. Resultaterne heraf er kort resumeret i bilag 11.

7.2 Strategi for fase 2

Fase 2 omfatter en detaljeret feltundersøgelse, hvis formål er at afgrænse forureningsfanen med henblik på en optimal placering af det permanente moniteringsnet, der er planlagt etableret i fase 3, i forhold til udbredelsen af forureningskomponenter.

Afgrænsningen af forureningsfanen udføres vha.:
udtagning af niveauspecifikke vandprøver vha. GeoProbe-systemet til feltanalyse for BTEX og MTBE.
  
løbende udvælgelse af vandprøver til analyse for redoxparametre, specifikke forureningskomponenter, total kulbrinter samt polære nedbrydningsprodukter.
  
udførelse af gammalog- hhv. ellogsonderinger, til verifikation af geologien i forbindelse med vandprøvetagningerne.

Undersøgelsesresultaterne danner grundlag for en samlet vurdering af forureningssituationen samt af lokalitetens egnethed til etablering af permanent moniteringsnet og udførelse af tracerforsøg.

8 Undersøgelser i fase 2

Der er i perioden 30. oktober – 9. november 2001 udført undersøgelsesaktiviteter vha. GeoProbe-systemet. Aktiviteterne har omfattet niveauspecifik vandprøvetagning, gammalog samt ledningsevnelog (ellog). Placeringen af GeoProbe-sonderingerne fremgår af figur 8.1.

Se her!

Figur 8.1
Situationsplan. Placering af GeoProbesonderinger.

Samtlige vandprøver er analyseret på NIRAS' felt-GC (Photovac Voyager) for MTBE og BTEX. Disse analyser er foretaget i felten. På baggrund af resultaterne herfra er der udvalgt prøver til analyse for MTBE, MTBEs nedbrydningsprodukter, BTEX mv. vha. Purge &Trap samt for total kulbrinter (begge hos DHI Kemi). Endvidere er der på udvalgte prøver udført feltmålinger samt udtaget vandprøve til boringskontrol og methananalyse (hos AnalyCen). Antal af analyserede prøver fremgår af tabel 8.1. Vandprøvetagning vha. GeoProbe-systemet er beskrevet i bilag 9.

Tabel 8.1
Antal analyserede vandprøver

 

Antal prøver

Felt-GC

60

Feltmålinger

19

Purge&Trap (DHI)

26

Total kulbrinter (DHI)

21

Boringskontrol + methan (AnalyCen)

16 (+ 2 delvist)


I tabel 8.2 er givet en summarisk oversigt over de udførte sonderinger, dybder og antal udtagne vandprøver. En detaljeret oversigt over det udførte arbejde samt samtlige vandanalyseresultater er givet i bilag 6B. Analyserapporter og vandprøvetagningsskemaer er ligeledes vedlagt i bilag 6B.

Sonderingerne er indmålt den 19. november 2001, hvor også samtlige filtersatte boringer (etableret i fase 1) er pejlet, se bilag 4.

Tabel 8.2
Oversigt over undersøgelsesaktiviteter med GeoProbesystemet

Sondering

Max dybde, m.u.t.

Antal vandprøver

Andet

GB1

13

2

GB1a ved siden af til 11 m.u.t. (1 vandprøve 10-11 m.u.t.)

GB2

13

2

 

GB3

13

2

 

GB4

13

2

 

GB5

15

3

Gammalog til 15 m.u.t.

GB6

13

2

 

GB7

19

0

Ellog(7) til 19 m.u.t.

GB8

18

8

 

GB9

20

10

 

GB10

25

15

 

GB11

25

5

Ellog (1) til 23 m.u.t.

GB12

20

5

Ellog (2) til 23 m.u.t.

GB13

23

4

 


Strategien for feltarbejdet var i hht. /2/ at udføre 16 sonderinger til 14-15 m.u.t., hvorfra der skulle udtages vandprøver i 2 niveauer. Endvidere var der planlagt udført 6 gammalogsonderinger.

Som det fremgår af tabel 8.2 blev strategien ændret undervejs i undersøgelsesforløbet: Da der i de første sonderinger ikke sås en afgrænsning af MTBE nedadtil, og der senere i en dybere sondering (GB9) blev konstateret MTBE-indhold helt ned til ca. 20 m.u.t., blev det besluttet at ændre strategien til at udtage flere vandprøver i større dybder (20-25 m.u.t.) og reducere antallet af sonderinger nedstrøms. I stedet for 32 vandprøver blev der udtaget i alt 60 vandprøver.

Endvidere blev det besluttet at anvende ellog i stedet for at fortsætte med gammalog, da gammaloggens maksimale rækkevidde i dybden på lokaliteten var ca. 15 m.u.t. og elloggen kunne nå ned i 23 m.u.t.

Samtlige huller er afproppet med flydende bentonit.

9 Resultater fra fase 2

9.1 Topografi
9.2 Regional geologi og hydrogeologi
9.3 Lokal geologi og hydrogeologi
9.4 Forurening
9.5 Nedbrydning
9.6 Geokemi
9.7 Fjernelsesrater

9.1 Topografi

Topografien i området er illustreret i figur 9.1. Terrænkoten på lokaliteten er indmålt i kote ca. 52,5 m DNN, og repræsenterer et lokalt topografisk maksimum. Specielt mod syd falder terrænkoten; til kote 40 DNN i en afstand af kun ca. 500 m. I de øvrige retninger er faldet i terrænkote mere jævnt.

 

Figur 9.1
Topografisk oversigtskort. Placering af regionalt, geologisk profilsnit AA'

9.2 Regional geologi og hydrogeologi

Baseret på de indsamlede boredata fra fase 1 og 2, boringer fra cirkeldiagramkort /9/ suppleret med fremsendte borejournaler over enkeltindvindinger i området fra Fyns Amt /5/ samt kort fra Regionplan-97 over grundvandsstand, dæklagstykkelse og indvindingsoplande /10/, er der udarbejdet en udvidet geologisk/hydrogeologisk model for området.

Informationerne er sammenfattet i et ca. 2 km langt geologisk profil, se figur 9.2. Placeringen af profilet er angivet på figur 9.1. Formålet med profilet er at belyse de overordnede geologiske og hydrogeologiske enheder i området omkring lokaliteten.

Se her!

Figur 9.2
Regionalt, geologisk profil A-A'

I området øst og vest for lokaliteten indvindes der vand fra det primære magasin bestående af smeltevandsaflejringer af grus og sand. Magasinets overside træffes generelt i kote 5-20 m DNN. Magasinet overlejres af 15-30 m dæklag af moræneaflejringer - hovedsageligt i form af moræneler. Under lokaliteten kan oversiden af det primære magasin forventes omkring kote 10 m DNN.

Til forskel fra de omkringliggende områder, er der på lokaliteten påvist et sekundært magasin indlejret i dæklaget. Dette magasin er generelt karakteriseret ved øverst indslag af morænesand og herunder sekvenser af smeltevandsaflejringer domineret af sand. Den horisontale udstrækning af dette magasin er ikke kortlagt, men det er ikke genfundet i ca. 1-1,5 km's afstand øst hhv. vest for lokaliteten, jf. figur 9.2 og baggrundsdata /5, 9, 10/.

Bunden af det sekundære magasin (undersiden af smeltevandssandet) er ikke truffet ved de udførte boringer B1-B9 til dybder mellem 10-15 og lokalt i B6 ca. 20 m. I bunden af ellogsondering Ellog2 (se næste afsnit for yderligere detaljer om lokal geologi samt figur 9.3), er der dog klare indikationer på tilstedeværelsen af moræneler fra kote ca. 33 (19 m u.t) og til sonderingens afslutning i kote ca. ca. 29 m DNN (23 m u.t.). Tilsvarende er der indikationer på moræneler fra omkring kote 30 DNN ( 22 m u.t.) i Ellog1. Vurderingen ud fra elloggens ledningsevneniveau understøttes af observationerne fra vandprøvetagningen med GeoProbe-systemet i disse punkter, idet der i en række dybdeintervaller med indikation på moræneler ikke kunne registreres nogen tilstrømning af vand til filtret. Det vurderes derfor, at bunden af det sekundære magasin findes omkring kote ca. 30 m DNN (ca. 22 m u.t.), som vist på profilet i figur 9.2. Op til 20 m moræneler kan således adskille det sekundære og det primære magasin.

Vurderet ud fra Amtets potentialekort for 1997, findes trykniveauet i det primære magasin under lokaliteten omkring kote 21 m DNN og er således spændt. På lokaliteten er trykniveauet indmålt i kote 45 m DNN. Der er således en nedadrettet vertikal hydraulisk trykgradient mellem magasinerne. Denne markante forskel i trykniveau understøtter også hypotesen om et adskillende lerlag mellem magasinerne, idet der uden dette lag vil forventes en udligning af et trykniveauet svarende til i det primære -altså ca. 25 m lavere.

Den vertikale trykgradient over det adskillende lavpermeable lag er ca. 1,2 m/m (Dh/Dl= 45-21 m/30-10 m = 1,2 m/m).

Betragtes den nedadrettede transport gennem moræneleret fås en Darcy-hastighed på 0,75 m/år med en skønnet hydraulisk ledningsevne på 2·10-8 m/s og en vertikal gradient på 1,2 m/m. Den effektive porøsitet for moræneleret kendes ikke, men kan ligge i intervallet 0,03-0,3 alt efter hvor stor en del af den vandmættede porøsitet, der deltager i strømningen. Den vertikale porevandshastighed i moræneleret vil således være 2,5-25 m/år, hvilket svarer til en gennembrudstid gennem det 20-25 m tykke lag af moræneler på 1-10 år.

9.3 Lokal geologi og hydrogeologi

For at få repræsenteret alle boringer langs profillinier, er der udarbejdet 3 lokale geologiske profiler, se figur 9.3. På profilerne er endvidere anført de supplerende beskrivelser af prøvesammensætningen udført i laboratoriet, samt den bestemte hydrauliske ledningsevne i de dybder denne er målt. To af profilerne (2 og 3) er detailtolket på baggrund af geologiske observationer, resultater af ellogs samt ydelse ved vandprøvetagning (profil 2b og 3b).

Se her!

Placering af lokale, geologiske profilsnit
       

Se her!

Figur 9.3
Lokale, geologiske profiler 1-3

De overordnede geologiske enheder er beskrevet i afsnit 9.2 og som tidligere beskrevet består det sekundære magasin af øverst morænesand og herunder smeltevandsaflejringer domineret af sand. Mægtigheden af morænesandet øges fra ca. 1 m i kildeområdet og til 5-8 m i boringerne B6/B8 ca. 20 m mod NØ. Den hydrauliske ledningsevne i morænesandet vurderes at ligge i intervallet 0,1-5·10-5 m/s. Den vertikale variation i ledningsevnen er ikke specifikt målt, men betragtes B8 (profil 3) kan der forventes en stor variation heri som følge af variationen i specielt lerindholdet af de beskrevne prøver. Der må generelt forventes en stor heterogenitet i moræneaflejringer som følge af de processer, der har dannet og aflejret dem.

Under morænesandet findes smeltevandsaflejringerne af sand - og lokalt grus, som på grund af deres dannelsesmiljø kan forventes at have en væsentlig mere homogen karakter. Mægtigheden af smeltevandsaflejringerne er mindst 6 m (boring B2) - og mere sandsynligt 12-15 m i kildeområdet. Mægtigheden aftager mod NØ, og kan ved B8 være reduceret til få meter eller mindre (se profil 2). Lokalt i B2 og B5 er der påvist 0,5-2 m smeltevandsgrus. Den hydrauliske ledningsevne i smeltevandsaflejringerne vurderes at ligge i intervallet 1-10·10-5 m/s for prøverne beskrevet som sand (fra fint til groft sand) og fra 10-100·10-5 m/s for prøverne beskrevet som grus. Et eksempel på den vertikale variation i ledningsevnen fremgår af boring B2 (se profil 1). Variationen er ganske betydelig (næsten 2 størrelsesordener) og vil give anledning til væsentlige forskelle i den horisontale strømningshastighed. Overordnet betyder forskellen i ledningsevnen mellem toppen (morænesandet) hhv. bunden (smeltevandssand), at den horisontale transporthastighed vil være størst i den dybere del af magasinet.

Detailtolkninger af lokalgeologien er udført på baggrund af boringerne samt den gennemførte gammalog og de tre udførte ledningsevnelogs. Gammaloggen udført i GB5 indikerer tydeligt overgangen mellem moræneler og morænesand omkring kote ca. 41 - svarende til ca. 11 m u.t.

Den dybere geologi er belyst ved 3 ellogsonderinger til mellem 19 og 23 m (jf. profil 3b, figur 9.3. Ellogsonderingerne nr. 1 og 2 indikerer et sammenhængende morænelerslag fra kote 31 og dybere. Udtagning af vandprøver fra GB11 (22-23, 23-24 m) og GB12 (19-20 m) var ikke muligt, hvilket bekræfter tolkningen af disse niveauer som fast moræneler. Under kote ca. 28 var der i sondering GB11 en meget lille vandføring - dog nok til at der kunne udtages en vandprøve. Dette indikerer, at der er vandførende lag i morænen sandsynligvis i form af morænesand.

Herover træffes selve magasinet, der består af nederst smeltevandssand og herover morænesand. Der kan ses en betydelig variation i elloggens forløb i selve magasinet, hvoraf flere af de markante toppe vurderes at kunne repræsentere indslag af mere lavpermeable bænke af moræneler, se fx. Ellog-2 på profil 3b, figur 9.3. I profil 3b er ledningsevneniveauet i morænesandet væsentligt højere i området ved B6 i fht. B8, hvilket er i overensstemmelse med den beskrevne siltede karakter af morænesandet i B6.

Ud fra de gennemførte pejlerunder (5 i alt) kan der ikke konstateres vertikale gradienter i de to boringer B2 og B7, der begge er filtersat i to niveauer i magasinet. Dette skyldes, at den nedadrettede gradient skal være relativt høj for at kunne erkendes, når afstanden mellem filtrene er så relativt lille (3,5 m hhv. 4 m). Med en typisk usikkerhed på pejlingerne på ca. ± 1 cm, kræves altså en forskel i trykniveau på minimum 3 cm, hvilket over en filterafstand på 3,5 m svarer til ca. 0,9 %.

Med den lave - og noget varierende retning af den hydrauliske gradient i det sekundære magasin, og det konstaterede topografiske maksimum vurderes det sandsynligt, at lokaliteten befinder sig nær et toppunkt for potentialeniveauet i det sekundære magasin. Ved en nærmere analyse af de tidligere pejlerunder kan det konstateres, at der generelt findes et lidt højere trykniveau lokalt i området omkring B1/B5 og B4, og at dette kunne indikere toppunktet. I nærheden af toppunktet er der relativt ensartede tryk og der vil derfor være en relativt lav horisontal gradient, mens der tilsyneladende blot 20-30 m nord herfor i området mellem B6, B8 og B9- og muligvis også i andre retninger i forhold til kildeområdet - er en relativt stabil gradient på et par promille.

Pejlingerne indikerer, at der på forpladsen og muligvis også ved kildeområdet er fladt vandspejl, mens der NØ herfor er en gradient i nordøstlig retning på ca. 0,75- 2 ‰. Som tidligere nævnt tyder vandstandsvariationerne på, at det sekundære magasin er meget nedbørsfølsomt. Således kan det tænkes, at en periode med stor nedbør og nettoinfiltration kunne foranledige en strømning gennem kildeområdet i nordøstlig retning og dermed også en horisontal forureningsspredning.

Vandspejlet ved selve kilden (ved B5) vurderes at være fladt over størstedelen af året, hvor der derfor fortrinsvist vil ske en lodret nedsivning gennem det sekundære magasin. Som følge heraf vil den horisontale porevandshastighed nedstrøms (nordøst) for B5 være højere end det beregnede gennemsnit på 40 m/år.

Den lodrette nedsivningshastighed i det sekundære magasin kan enten vurderes ud fra nettoinfiltrationen (200 mm/år) og en effektiv porøsitet i sandet på 0,3, hvilket giver en porevandshastighed på 0,7 m/år. Alternativt kan porevandshastigheden estimeres ud fra Darcy-hastigheden i det underliggende morænelerslag (beregnet i afsnit 9.2), idet den nedadrettede

Darcy-hastighed i bunden af det sekundære magasin umiddelbart over moræneleret af kontinuitetshensyn må være den samme som hastigheden i moræneleret, dvs. 0,75 m/år. Med en effektiv porøsitet i sandlaget på 0,3 fås en nedadrettet porevandshastighed i det sekundære magasin på 2,5 m/år. De beregnede porevandshastigheder ligger således inden for samme størrelsesorden, uanset angrebsvinkel.

Den lodrette transporttid ved kildeområdet kan overslagsmæssigt vurderes som følger: I den øvre, umættede moræneler vil transporten ske via nettoinfiltrationen over ca. 5-6 år eller, måske mere realistisk, via sprækketransport over ca. 1 år. Transporten gennem det sekundære magasin vil være mellem 5-20 år med en porevandshastighed på 0,7-2,5 m/år og en magasintykkelse på 12-15 m. Den samlede transporttid fra terræn til bunden af det sekundære magasin vurderes således til 6-26 år.

9.4 Forurening

MTBE-udbredelsen i toppen af grundvandsmagasinet er vurderet, som vist i figur 9.4, på baggrund af de fundne MTBE-koncentrationer i fase 1 og 2. Som formodet på baggrund af fase 1-data, ses der tydeligt en faneudbredelse i nordøstlig retning.

Se her!

Figur 9.4
Horisontal udbredelse af MTBE i toppen af det sekundære magasin (10-11 m.u.t.)

Den nordøstlige faneudbredelse bekræftes af profilerne 2c, figur 9.5 og profil 3c, figur 9.6, på hvilke MTBE-koncentrationerne ligeledes er kontureret. Heraf fremgår desuden, at forureningen har spredt sig til stor dybde (13 m under grundvandsspejlet) i umiddelbar nærhed af tankområdet og at den videre forureningsspredning sker over omtrentligt den fulde, mættede dybde. Koncentrationerne varierer med dybden.

Se her!

Figur 9.5
Vertikal MTBE-udbredelse i strømningsretningen (Profil 2b)
           

Se her!

Figur 9.6
Vertikal MTBE-udbredelse på tværs af strømningsretningen (Profil 3b)

Som det ses på profil 3c på tværs af strømningsretningen indikerer koncentrationsfordelingen, særligt ved GB8 og GB9, at der forekommer lokale variationer i den hydrauliske ledningsevne, der forårsager en ujævn forureningsspredning. Endvidere viser profilet, at forureningen er afgrænset nedadtil i dybder, der er sammenfaldende med det før omtalte morænelerslag, der formodes at udgøre bunden af det sekundære magasin. MTBE-forureningen er ikke afgrænset i yderkanterne af profilet, ligesom der mangler information i midten af profilet, hvor der muligvis kan forekomme højere indhold af MTBE.

Det ses, at MTBE-koncentrationen reduceres med en faktor 10 over en afstand på ca. 14 meter i NØ-lig retning (GB2-GB5). Derfra sker der yderligere en reduktion i MTBE-koncentrationerne på ca. en faktor 100 over ca. 8 meter (GB5-GB9).

Tendensen til faldende koncentrationer med stigende afstand ses tydeligt på figur 9.7, hvor MTBE-koncentrationen er plottet som funktion af afstanden fra B5 (bemærk logaritmisk skala).

 

Figur 9.7
MTBE-koncentration som funktion af afstand fra kildeområdet
       

 

Figur 9.8
BTEX-koncentration som funktion af afstand fra kildeområdet

BTEX falder ligeledes markant umiddelbart nedstrøms kildeområdet og der ses en klar tendens til aftagende koncentrationer med stigende afstand til kildeområdet (B5), som illustreret på figur 9.8 (bemærk logaritmisk skala). Forudsætningen for, at den observerede koncentrationsreduktion er retvisende, kræver, at koncentrationen i de nedstrøms boringer repræsenterer grundvand fra kildeområdet. En stor nedadrettet stoftransport under kildeområdet, som der er indikation på, betyder at koncentrationerne nedstrøms ikke udtrykker den samlede forureningsmasse.

Som nævnt i konklusionen efter fase 1 forventedes der på baggrund heraf en hovedsageligt horisontal forureningsspredning. Der er i modsætning hertil som det fremgår af de præsenterede data observeret en forureningsspredning, der også foregår vertikalt. Hvordan kan dette forklares ud fra forureningens alder og de observerede hydrogeologiske forhold?

MTBE er anvendt i Danmark siden 1985, hvorfor dette er det tidligst mulige spildtidspunkt. Undersøgelsen er udført i 2001, hvilket giver en maksimal tid for forureningsspredning på 16 år. Den observerede spredning af MTBE og benzen i dybden kan sandsynliggøres ud fra de overslagsmæssige transporttider, beregnet i afsnit 9.3, idet den samlede transporttid fra terræn til bunden af det sekundære magasin er vurderet til 6-26 år. Det er således muligt at forklare den observerede forureningsspredning ud fra de lokale og regionale hydrogeologiske forhold.

Kildestyrken fra moræneleret til det sekundære magasin vurderes overslagsmæssigt til at være 0,1-1 kg/år ud fra en udvaskning på 200 mm/år (vD), en kildestyrkekoncentration på 10-100 mg MTBE/l over et areal på 5m × 8 m. Er forureningen foregået over 16 år, fås en udvasket stofmængde på 1,6-16 kg. Overslagsberegningen er behæftet med væsentlig usikkerhed, idet kildeområdet i moræneleret ikke er afgrænset og forureningens alder er ukendt.

Ses på de målte koncentrationer i det sekundære grundvand (figur 9.4 og 9.5) kan den samlede MTBE-masse i det sekundære grundvand beregnes til ca. 1,5 kg ud fra arealer og dybder af isokoncentrationslinier, som angivet på de to figurer.

Den fundne masse i det sekundære grundvand svarer således til den nedre grænse for den udvaskede masse fra moræneleret. Derudover er noget af forureningen evt. allerede transporteret ned i det underliggende lag af moræneler. Hvor meget og over hvor lang tid vides ikke. Endelig er en del af MTBE-massen nedbrudt, men igen kan mængden ikke estimeres.

Den videre flux mod det primære magasin kan beregnes ud fra 100 µg/l-isolinien, der når bunden af det sekundære grundvand. Med et areal på 25m × 13 m, en koncentration på 100 µg/l og en Darcy-hastighed på 0,75 m/år (se beregning i afsnit 9.2) fås en flux fra det sekundære mod det primære magasin på 24 g MTBE/år.

Se her!

Figur 9.9
Korrelation mellem felt-GC-analyser og Purge&Trap-analyser

Som nævnt er samtlige 60 vandprøver screenet i felten for MTBE og BTEX vha. felt-GC og heraf er 27 prøver udvalgt til laboratorieanalyse for samtlige forureningskomponenter, nedbrydningsprodukter og vandkemiske parametre. Der var god overensstemmelse mellem felt-GC-analyserne og Purge&Trap-analyserne for MTBE, se figur 9.9. Detektionsgrænsen for MTBE på felt-GC er ca. 5-10 µg/l mod 0,1-1 µg/l for Purge&Trap-metoden. Felt-GC'en medtager BTEX, men ikke nedbrydningsprodukter for MTBE. Felt-GC-analyser er attraktive økonomisk og tidsmæssigt, idet prøven analyseres direkte i felten og resultatet derfor modtages med det samme. Således vurderes felt-GC'en at være velegnet til analyse for MTBE alene eller som basis for udvælgelse af prøver, der skal analyseres for nedbrydningsprodukter. Koblingen mellem de to analysemetoder giver mulighed for en hurtig respons og dermed en kontinuert målretning af vandprøveudtagningen i felten.

9.5 Nedbrydning

Vandprøverne er som nævnt analyseret for følgende nedbrydningsprodukter af MTBE; TBA, TBF, isopropanol og acetone. Der er konstateret indhold af alle 4 nedbrydningsprodukter i koncentrationer på op til 1000 µg TBA/l, 66 µg TBF/l, 660 µg acetone/l og 9,6 µg isopropanol/l. De højeste koncentrationer er konstateret i kildeområdet (B5, GB1 og GB2). På profilerne i figur 9.5 og 9.6 er nedbrydningsprodukterne afbildet som sum af MTBE-ækvivalenter, dvs. omregnet vha. molvægten for hhv. nedbrydningsproduktet og MTBE, således at stofferne er umiddelbart adderbare. MTBE og nedbrydningsprodukter er endvidere afbildet på planskitser i bilag 10.

Det ses, at den relative andel af nedbrydningsprodukter er højest, hvor MTBE-koncentrationerne er lave. Endvidere ses det, at de højeste koncentrationer forekommer tæt ved kildeområdet i toppen af magasinet og aftager med afstanden herfra såvel som med dybden.

I samtlige Purge&Trap-analyserede vandprøver forekommer der indhold af nedbrydningsprodukter (særligt TBA og TBF) svarende til 1-10 % af det totale indhold af MTBE og nedbrydningsprodukter. Stedvist (hvor koncentrationsniveauet er lavt) er denne procentdel oppe på 50-80 %. De observerede indhold af TBA, TBF, isopropanol og acetone indikerer, at der foregår en omsætning af MTBE i det sekundære grundvandsmagasin.

Udregnes andelen af nedbrydningsprodukter i forhold til det maksimalt målte MTBE-indhold er procentdelen væsentligt mindre; 0,003 - 3,5%. Således fremgår det, at den observerede reduktion af MTBE ikke modsvares af et tilsvarende indhold af nedbrydningsprodukter.

Da MTBE i sidste ende nedbrydes til kuldioxid og vand, kan der ikke forventes massebevarelse for summen af MTBE og nedbrydningsprodukter. Den observerede sum af nedbrydningsprodukter (TBA, TBF, acetone og isopropanol) er dog i det aktuelle tilfælde væsentligt lavere end det observerede koncentrationsfald i moderproduktet (MTBE).

9.6 Geokemi

Indholdet af geokemiske parametre i de filtersatte boringer i toppen af magasinet er afbildet i bilag 7. Øvrige geokemiske analyser fremgår af bilag 6B.

Koncentrationsfordelingen af de geokemiske parametre (nitrat, sulfat, jern, mangan, hydrogenkarbonat og NVOC) viser en redoxzonering med stærkt reducerede forhold i kildeområdet sammenholdt med baggrundsniveauet.

I toppen af magasinet er det området omkring B5 og GB2, der er mest reduceret med mangan-, jern- og sulfatreduktion. Nedstrøms herfor er der nitratreducerende forhold. Baggrundsniveauet for det sekundære grundvand er aerobe forhold med indhold af nitrat på ca. 30 mg/l og af sulfat på ca. 100 mg/l.

Ses der på den vertikale redoxzonering i strømningsretningen vurderes der at være stærkt reducerede forhold (mangan-, jern- og sulfatreduktion) i kildeområdet i den øverste del af magasinet (ca. ned til 6 m under grundvandsspejlet). Nedstrøms herfor og formentlig i samme dybde er der svagt reducerede forhold (nitratreduktion).

Dette hænger fint sammen med den observerede forureningsudbredelse, hvilket indikerer, at der sker en omsætning i kildeområdet.

Koncentrationsniveauet af nikkel er klart forhøjet på lokaliteten (op til 41 µg/l), hvilket peger på, at der foregår pyritoxidation i sedimentet. Dette er i overensstemmelse med undersøgelsen ved Søndersø /7/, hvor der ved sedimentanalyser blev konstateret indhold af pyrit i sedimentet i det sekundære grundvandsmagasin.

Som beskrevet i prøvetagningsproceduren i bilag 9, blev samtlige vandprøver til jern- og manganbestemmelse filtreret i felten gennem et 0,45 µm filter til vandet var helt klart. Til trods herfor var 4 af prøverne fra 1. og 2. transekt ved ankomsten til laboratoriet så okkerfarvede, at det ikke var tilstrækkeligt bare at tilsætte syre (procedure for grundvandsprøver), men de blev i stedet "totaloplukket" (opvarmning med syre, procedure for spildevandsprøver). Koncentrationerne i disse 4 prøver blev fundet til 300-940 mg/l opløst jern hhv. 10-49 mg/l opløst mangan. Disse koncentrationer repræsenterer nogle usædvanligt høje niveauer for jern og mangan i grundvandsprøver.

9.7 Fjernelsesrater

På baggrund af de målte koncentrationer er der beregnet fjernelsesrater for MTBE og benzen i toppen af det sekundære magasin i området umiddelbart nedstrøms for kilden, se bilag 12. Det er i beregningerne forudsat, at fjernelsen (nedbrydningen) følger en 1. ordens reaktion.

Den grundlæggende forudsætning for at beregne fjernelses- eller nedbrydningsrater er, at de koncentrationer beregningen baseres på repræsenterer det samme vand, dvs. at prøveudtagningsstederne ligger på en strømlinie. Dette forudsætter igen et detaljeret kendskab til strømningsforholdene i det område, for hvilket raterne ønskes beregnet.

Denne forudsætning er, som det redegøres for i det nedenstående, ikke opfyldt, hvorfor nærværende rateberegning alene er medtaget af pædagogiske årsager med henblik på at belyse selve beregningen med konkrete feltdata.

Det er i /12/ detaljeret beskrevet, hvordan hhv. nedbrydnings- og fjernelsesrater beregnes, herunder hvordan der i beregningerne tages højde for fortynding. Beregningerne er foretaget efter formlerne angivet i bilag 12, hentet fra /12/.

Med en gennemsnitlig porevandshastighed på 40 m/år, er der beregnet fjernelsesrater for MTBE på 0,02- 0,03 dag-1 i centrum af fanen og 0,001 dag-1 i yderkanten af fanen. Til sammenligning er der i litteraturen fundet rater på 0,005-0,009 dag-1 under anaerobe forhold, se bilag 1, hvilket er en størrelsesorden lavere end det, der er beregnet for den aktuelle lokalitet.

Det er alene muligt at tage højde for sorption, såfremt der er en tilnærmelsesvis konservativ tracer til stede i magasinet, som forureningskomponenten kan korreleres med. Dette er ikke tilfældet på den aktuelle lokalitet, da samtlige forureningskomponenter (MTBE, BTEX, TMB etc.) reduceres markant i koncentration nedstrøms kildeområdet.

Såfremt der ikke kompenseres vha. en tracer, omfatter den beregnede rate således både fortynding, sorption, (fordampning) og nedbrydning, og benævnes derfor fjernelsesrate frem for nedbrydningsrate.

De aktuelle beregninger er foretaget over ganske små afstande (12-25 m), hvorfor fortyndingen ikke vurderes at have væsentlig indflydelse.

Forudsætningen om, at det samme vand er repræsenteret i de to beregningspunkter, udgør den største hindring for beregning af rater på den aktuelle lokalitet, idet de beregnede rater er baseret på, at strømningen fra kildeområdet overordnet er horisontal. Det forholder sig imidlertid således, at der på lokaliteten er en betydende vertikal strømningskomponent. De koncentrationer, der ligger til grund for beregningen ligger således ikke nødvendigvis på en strømlinie, hvilket vurderes at være årsag til de høje værdier, raterne antager. Det bemærkes endvidere, at usikkerheden på bestemmelse af porevandshastigheden reflekteres direkte på de beregnede rater.

10 Diskussion

10.1 Hydrogeologi
10.2 Forureningsspredning
10.3 Nedbrydning
10.4 Rateberegning og tracerforsøg
10.5 Strategier og metoder
10.6 Overordnet erfaring fra projektet

10.1 Hydrogeologi

MTBE-forureningen på lokaliteten er konstateret spredt til stor dybde (13 m under grundvandsspejlet) umiddelbart nedstrøms for kilden, hvorefter forureningsspredningen fortsætter over hele dybden af det sekundære magasin. Spredningen kan maksimalt være foregået over 16 år, dvs. den periode, hvor MTBE er blevet anvendt i Danmark.

Hvad er årsagen til den store vertikale forureningsspredning, der observeres så nær ved kilden? Topografien tyder på, at lokaliteten er beliggende på et regionalt toppunkt, hvilket rejser spørgsmålet om lokaliteten befinder sig i nærheden af et vandskel og den horisontale strømning derfor er begrænset og en større vertikal strømning muliggøres. Pejlingerne indikerer, at vandspejlet på forpladsen (den sydlige del af lokaliteten) er fladt, mens der på den midterste og den nordøstlige del af lokaliteten i samtlige pejlerunder er målt en gradient på 0,75-2 ‰ i nordøstlig retning, hvilket peger på, at der på denne del af lokaliteten foregår en horisontal strømning. Vandstandsvariationerne indikerer endvidere, at vandgennemstrømningen i kildeområdet (og dermed den horisontale forureningsspredning herfra) er særdeles nedbørsfølsom og at den horisontale strømningshastighed i nordøstlig retning fra kildeområdet således varierer over året.

Der er i kapitel 9 opstillet en geologisk, konceptuel model for lokaliteten på basis af observeret geologi, målte hydrauliske ledningsevner, ydelsen ved vandprøvetagning, trykniveauer samt regionale geologiske data. Modellen peger dels på, at den hydrauliske ledningsevne er højere i bunden af det sekundære magasin, hvilket kan øge strømningen i denne del af magasinet, dels at der mellem det sekundære og det primære magasin er en nedadrettet trykgradient på ca. 1,2 m/m, der kan foranledige en vertikal strømning af en størrelsesorden, der kan give anledning til den observerede forureningsspredning.

Denne hydrogeologiske situation er belyst vha. modelsimuleringer med GMS og MT3D ved DTU /11/, som resumeret i bilag 11. Den her opsatte model understøtter, at den vertikale trykgradient og forskellen i hydraulisk ledningsevne mellem de 3 geologiske enheder (sekundært magasin, moræneler hhv. primært magasin) bevirker en væsentlig vertikal strømning og dermed stofspredning.

10.2 Forureningsspredning

Ud fra resultaterne fra fase 1 og den indledende vurdering af de hydrogeologiske forhold, forventedes det at finde forureningen overvejende i toppen af det sekundære magasin.

Undersøgelserne i fase 2 viste i stedet, at både MTBE- og BTEX-forureningen var spredt over den fulde dybde af det sekundære magasin. Som ovenfor beskrevet, kan spredning over dybden forklares ud fra den opstillede konceptuelle geologiske model. Det præcise spredningsmønster i og fra kildeområdet (horisontalt vs. vertikalt) er ikke fuldt kortlagt, hvilket vanskeliggør opstillingen af en massebalance for forureningskomponenterne og en præcis vurdering af, hvilke processer forureningskomponenterne undergår (nedbrydning, fortynding, sorption mv.).

Koncentrationen i kildeområdet falder fra hhv. 12.000 til 2.800 til ca. 10 µg MTBE/l over 6 meters dybde (fra 14 til 20 m u.t.) i de tre prøvetagne niveauer. Den vertikale koncentrationsgradient understreger relevansen af at udtage vandprøver fra korte filtre i flere, specifikke niveauer.

JAGG-beregningen, udført i fase 1 ses ikke at stemme overens med den observerede faneudbredelse. Dette skyldes, at forudsætningerne for JAGG-beregningen ikke er opfyldt, idet der ikke er tale om en hovedsageligt horisontalt udbredt fane. Der er derimod en stor vertikal komponent i forhold til den horisontale strømningskomponent. Endvidere har det sekundære magasin formentlig en begrænset horisontal udstrækning.

10.3 Nedbrydning

Der er observeret et markant koncentrationsfald over en kort, nedstrøms afstand fra kilden af både MTBE og BTEX. Endvidere er der konstateret indhold af nedbrydningsprodukter af MTBE i et stort antal vandprøver. Der er konstateret indhold af alle 4 analyserede nedbrydningsprodukter i koncentrationer på op til 1000 µg TBA/l, 66 µg TBF/l, 660 µg acetone/l og 9,6 µg isopropanol/l. De højeste koncentrationer er konstateret i kildeområdet.

Resultaterne viser, at MTBE nedbrydes. De observerede nedbrydningsprodukter udgør 1-10 % af MTBE-koncentrationen (stedvist op til 50-80 %), men hvorvidt det er udtryk for 1-10 % nedbrydning af MTBE vides ikke.

MTBE er således i en vis udstrækning nedbrydelig under jern- og sulfatreducerende forhold. Vi kan ikke pga. den særlige hydrogeologiske situation sige noget om hvilke rater, MTBE nedbrydes under, og hvorvidt den observerede nedbrydning er typisk for danske forhold.

Endvidere er det ikke kortlagt, hvorvidt nedbrydning er ansvarlig for hele forureningsfjernelsen eller om andre processer medvirker og i givet fald hvilke.

Afklaringen af dette spørgsmål vanskeliggøres dels af kompleksiteten i strømningsforholdene i og omkring kildeområdet, dels af, at der ikke kan opstilles en komplet massebalance for MTBE og dets nedbrydningsprodukter, idet der ikke er massebevarelse pga. MTBEs fuldstændige mineralisering til kuldioxid.

Det er således nødvendigt at belyse forureningens transportvej, dvs. hhv. den horisontale og den vertikale strømningskomponent i og omkring kildeområdet mhp. at kvantificere nedbrydningen på den aktuelle lokalitet.

På baggrund af nærværende undersøgelse vides det derfor ikke, hvor stor en del af det observerede markante koncentrationsfald, der skyldes nedbrydning, hvilke alternative processer kan være årsag til koncentrationsnedgangen eller hvilke nedbrydningsmekanismer, der er styrende.

10.4 Rateberegning og tracerforsøg

På baggrund af resultaterne fra fase 1 og 2 i projektet MTBEs spredning i grundvand adskiller den observerede forureningsmæssige situation sig fra den situation, der blev forudsat i oplægget /1/. Den oprindeligt antagede fanekonfiguration holder således ikke, hvilket vil sige, at forudsætningerne for den oprindelige fase 3 ikke er opfyldt.

Spørgsmålet er så, om fase 3 kan gennemføres i tilpasset form?

Et tracerforsøg vanskeliggøres af, at der som nævnt optræder en betydende strømningskomponent i såvel horisontal som vertikal retning. Udføres et tracerforsøg til belysning af den horisontale strømning alene, vil dette med den estimerede strømningshastighed og den planlagte moniteringsperiode på 90 dage jf. /11/ og bilag 11 kræve: Tæt placering af transekter (1 m hhv. 2 m), kort transversal afstand mellem boringer (35 cm) samt kort vertikal afstand mellem filtre (20 cm).

Der vil på baggrund af tracerforsøget alene kunne udregnes rater helt nær kilden.

Projektets overordnede formål var dels, at beskrive spredningen af MTBE i en fane, der var repræsentativ for danske forhold, dels på baggrund heraf at udlede/beregne generelle nedbrydningsrater under typiske danske forhold, som dermed kunne anvendes på andre lokaliteter. Raternes almene anvendelighed forudsætter, at de er beregnet under typiske danske forhold, dvs. i en primært horisontalt udbredt forureningsfane, der højst strækker sig et par meter under grundvandsspejlet.

Det er pga. de lokale hydrogeologiske forhold på den aktuelle lokalitet ikke muligt at producere repræsentative rater, hvorfor det er besluttet at udelade fase 3 af projektet.

10.5 Strategier og metoder

På baggrund af litteraturstudiet, bilag 1, er det oprindeligt opsatte analyseprogram (med BTEX, MTBE, TBA, TBF, isopropanol og acetone) vurderet at være fyldestgørende til en fuldstændig karakterisering af MTBE-nedbrydning og -spredning.

I projektets fase 1 blev der anvendt tre forskellige metoder til bestemmelse af den hydrauliske ledningsevne; slugtests, pumpetest og estimering ud fra kornkurver. Trods den væsentlige skalaforskel metoderne imellem, er der fundet rimelig overensstemmelse mellem de anvendte metoder. Dette betyder, at man på et økonomisk realistisk niveau kan vurdere den rumlige variabilitet i den hydrauliske ledningsevne og dermed i grundvandsstrømningen og forureningsspredningen.

Resultaterne fra fase 1 viste, at der i det sekundære grundvandsmagasin var en variation i den hydrauliske ledningsevne over dybden. I fase 2 er denne variation beskrevet vha. ledningsevnelogs (ellogs) og niveauspecifik vandprøvetagning. Denne kombination har vist sig som et værdifuldt redskab til at identificere strømningshorisonter og geologisk variabilitet med en detaljeret vertikal opløselighed og dermed øge forståelsen for forureningsspredningen.

Ydelsen ved den niveauspecifikke vandprøvetagning korrelerer fint med de øvrige geologiske informationer samt med data fra ellogs. Desuden er ellogs velegnet som redskab til at målrette vandprøvetagningen mod de velydende niveauer.

Samtlige vandprøver er analyseret på felt-GC for MTBE og BTEX. På baggrund af resultaterne heraf er et antal vandprøver udvalgt til laboratorieanalyse (Purge & Trap) for MTBE, BTEX og MTBEs nedbrydningsprodukter. Der er fundet en god korrelation mellem MTBE-koncentrationen ved de to analysemetoder, hvilket muliggør en tidsmæssigt og økonomisk fordelagtig kombination af metoderne i praksis.

10.6 Overordnet erfaring fra projektet

Den konceptuelle model, som var udgangspunktet for nærværende projekt, baserede sig på en 2-dimensional tankegang, hvor afsættet var en fanedannelse i toppen af grundvandsmagasinet. Modellen tog dermed ikke højde for en eventuel vertikal spredning. Undersøgelsesstrategien blev udarbejdet på grundlag af modellen og de udførte boringer i fase 1 (filtersat i toppen af magasinet) afslørede derfor ikke, at forureningen var spredt i dybden. Den fleksible strategi i fase 2 gav derimod mulighed for at justere undersøgelserne løbende, således at fase 2 hurtigt blev rettet ind efter det observerede 3-dimensionale spredningsmønster.

Det vides ikke, hvor særegen den undersøgte lokalitet er i hydrogeologisk henseende; på hvor mange lokaliteter er der en vertikal strømningskomponent af væsentlig betydning for forureningsspredningen? Det er muligvis ganske få tilfælde.

En måde at undersøge betydningen af den vertikale strømningskomponent er at sikre sig følgende:
Den konceptuelle model, der opstilles indledningsvist, bør omfatte samtlige magasiner.
Trykniveauerne i de respektive magasiner bør fastlægges, alternativt estimeres.
Der bør udføres overslagsberegninger over den potentielle vandudveksling mellem magasinerne.
Der bør udføres følsomhedsberegninger på de usikkerheder, der er indbygget i den opstillede model, såsom fastlæggelse /præcision af trykniveauer, mægtighed og hydraulisk ledningsevne af magasinadskillelsen mv., hvorefter relevante usikkerheder kan søges reduceret eller helt elimineret.

En del af de undersøgelser, der udføres p.t. på danske lokaliteter tager afsæt i en 2-dimensional tænkemåde med en simpel fane i toppen af grundvandsmagasinet, typisk med vandprøvetagning i ét niveau. Dette kan som udgangspunkt være en utilstrækkelig konceptuel model, hvilket allerede er erfaret i forbindelse med forureninger med f.eks. chlorerede opløsningsmidler. Forureningssituationen på denne lokalitet illustrerer, at en forkert eller utilstrækkelig filtersætning giver et misvisende billede af forureningsudbredelsen og en fejlagtig afgrænsning (vertikalt og evt. også horisontalt).

Projektresultaterne har understreget det væsentlige i, på baggrund af foreliggende skrivebordsdata at opstille en fyldestgørende konceptuel model, som skal fungere som udgangspunkt for undersøgelserne/-strategien. Desuden bør et vigtigt led i undersøgelserne være at verificere den opstillede konceptuelle model og forudsætningerne herfor.

På basis af erfaringerne fra nærværende lokalitet, anbefales det at tænke en rumlig forureningssituation ind i overvejelserne ved udarbejdelsen af undersøgelsesstrategien. Ikke dermed ment at alle forureningsundersøgelser skal udføres både med en horisontal og en vertikal opløsning, men at alle forudsætningerne i den tilgrundliggende konceptuelle model bør checkes - i dette tilfælde kunne der med fordel i fase 1 være filtersat og udtaget vandprøver i flere dybder i kildeområdet i en enkelt af de udførte boringer.

I tilfælde/situationer med MTBE-holdig olie/benzin-forurening bør paradigmaet for hvordan oliekomponenter spreder sig muligvis revurderes, fordi der er indikationer på en større horisontal og vertikal spredning af MTBE i forhold til BTEX.

Den erfaring, der i de senere år er oparbejdet mht. undersøgelser over dybden og niveauspecifik vandprøvetagning fra undersøgelser med chlorerede opløsningsmidler kan/bør der drages nytte af også i LNAPL-sager, da hydrogeologien (og i disse tilfælde ikke stoftypen) kan give anledning til et vertikalt spredningsmønster.

11 Konklusion

Projektets overordnede formål var
at beskrive spredningen af MTBE i en fane, der var repræsentativ for danske forhold,
på baggrund heraf at udlede/beregne generelle nedbrydningsrater under typiske danske forhold, som dermed kunne anvendes på andre lokaliteter,
samt at sammenligne forskellige relevante metoder til at vurdere omfanget af nedbrydningen under forskellige forhold mht. geokemi og forureningssammensætning.

Raternes almene anvendelighed forudsætter, at de er beregnet under typiske danske forhold, dvs. i en primært horisontalt udbredt forureningsfane, der højst strækker sig et par meter under grundvandsspejlet.

Det er påvist, at MTBE nedbrydes under anaerobe forhold i det sekundære grundvand på lokaliteten.

Det er dog pga. de lokale hydrogeologiske forhold på den aktuelle lokalitet ikke muligt at producere repræsentative rater, hvorfor det er besluttet at udelade fase 3 af projektet.

Det anbefales i højere grad at tage en rumlig spredningssituation med i betragtning ved udarbejdelsen af undersøgelsesstrategier på lokaliteter med LNAPL-forurening, da der også i den type sager kan optræde en vertikal strømningskomponent af væsentlig betydning for forureningsspredningen, forårsaget af hydrogeologiske forhold.

12 Referencer

1. Fyns Amt, Miljø- og Arealafdelingen. Industrikortlægning Søndersø Kommune. Begrænset teknisk undersøgelse på servicestation i drift. Vestergade 81, Hemmerslev. September 1998. Krüger.
[Tilbage]
 
2. Miljøstyrelsen og Fyns Amt. MTBEs spredning i grundvand. Oplæg og tilbud. Udarbejdet af NIRAS og DHI. Juni 2001.
[Tilbage]
 
3. Miljøstyrelsen. Spørgsmål til DHI/NIRAS' oplæg og tilbud på projektet "MTBEs spredning i grundvand". Brev til NIRAS af 27. juni 2001.
[Tilbage]
 
4. NIRAS. Svar på spørgsmål vedrørende vort tilbud på projektet "MTBEs spredning i grundvand". Brev til Miljøstyrelsen af 29. juni 2001.
[Tilbage]
 
5. Fyns Amt. Informationer om vandindvindinger, recipienter mv. samt borejournaler over enkeltindvindinger i området. 2001.
[Tilbage]
 
6. National Water Research Institute & California Department of Health Services. Oxygenate Contamination. Workshop Report. Pomona, California. September 15-17, 2000.
[Tilbage]
 
7. Bjerre, T.K. & Sørensen, M., Fyns Amt, Grundvandskontoret. Variationer i nitratudvaskning på Fyn. ATV-møde. Geologisk Heterogenitet - Hvordan Håndteres Det? Schæffergården 21. november 2001.
[Tilbage]
 
8. Krüger. Tracer® Tight Tank test. Metodebeskrivelse. Sep. 1998.
[Tilbage]
 
9. Cirkeldiagramkort 1313 III Bogense
[Tilbage]
 
10. Fyns Amt. Regionplan 1997.
[Tilbage]
  
11. Jensen, T. Ø. MTBE i grundvand: Feltundersøgelser, tracerforsøg og modellering. Forprojekt. Institut for Miljø og Ressourcer, DTU. Februar 2002.
[Tilbage]
 
12. Miljøstyrelsen, 1998. Miljøprojekt nr. 408, 1998. Teknologiudviklingsprogrammet for jord- og grundvandsforurening. Naturlig nedbrydning af miljøfremmede stoffer i jord og grundvand.
[Tilbage]
 
13. Miljøstyrelsen, 1998. Oprydning på forurenede lokaliteter - Appendikser. Vejledning nr. 7, 1998.
[Tilbage]
   

Bilag 1
Nedbrydning af MTBE. Litteraturgennemgang.

1.1 Nedbrydning af MTBE

Formålet med det efterfølgende er primært at kunne konkludere, hvilke nedbrydningsprodukter af MTBE, der er relevante for moniteringen af en forurening med MTBE.

1.1.1 Nedbrydning af MTBE under aerobe forhold

I dag er man i modsætning til for 3-4 år siden sikker på, at MTBE kan nedbrydes af bakterier under aerobe forhold. I det følgende beskrives de forsøgsresultater med bakteriekulturer og jord/grundvand, der er udført i laboratoriet og i felten.

I tabel 1 er opsummeret et udvalg af de laboratorieundersøgelser, der har påvist nedbrydning af MTBE under aerobe forhold. I tabel 2 er et udvalg af de udførte undersøgelser omhandlende stor skala forsøg (studier af naturlig nedbrydning, feltforsøg in situ og i forskellige on site filtre) opsummeret. Det er tydeligt, at MTBE er vist bionedbrydeligt både i simple laboratorieforsøg med ren- og blandingskulturer og med jord/grundvand, og i feltforsøg in situ og i forskellige on site filtre. Det fremgår også af mange undersøgelser, at MTBE både kan nedbrydes, når det er tilstede alene som eneste energi- og kulstofkilde, samt co-metabolisk, hvor et primært substrat virker som energiog kulstofkilde. Som energi- og kulstofkilde kan, som det fremgår af undersøgelser, benyttes et stort antal små n- og iso-alkaner.

Tabel 1.
Opsamling på et udvalg af de laboratorieforsøg, der er udført om nedbrydning af MTBE under aerobe forhold.

Inoculum

Primært substrat

Nedbrydnings- produkter

Forsøgs- type

Nedbrydnings -hastighed

Reference

3 ren kulturer samt en blandings- kultur alle opformeret på propan isoleret fra jord, vand mm.

Propan

Bl.a. TBA (prøvede at opstille en nedbryd- ningsvej) TBA i hvad der stort set var nedbrudt af MTBE

Batch- forsøg

Nedbrød fra 50 til 100% MTBE på 24 timer med propan

Steffan et al. (1997)

3 ren kulturer isoleret fra aktivt slam

Nej

Ikke målt for

Batch- forsøg

8,2, 7,3 og 7,6 % mineraliseret til CO2 på 7 dage

Mo et al. (1997)

En renkultur PM1 isoleret på MTBE fra et kompostfilter

Nej

Ikke målt for

Batch- forsøg

2X106 bakterier nedbrød MTBE til CO2 (46%) på 7 dage

Hanson et al. (1999)

Hydroge- nophaga flava ENV735 isoleret på MTBE fra grundvand

Nej

TBA TBA ophobedes men blev også nedbrudt

Batch- forsøg

Kulturen omsætte MTBE med en hastighed på 46 nmol/min/mg protein

Steffan et al. (2000)

En blandings- kultur opformeret på cyclohexan fra et luftrensnings- anlæg

Cyclo- hexan

TBA Ophobning af TBA i forhold der svarer til nedbrydningen af MTBE

Batch- forsøg

Bestemte kinetiske parametre

Corcho et al. (2000)

Graphium sp. der voksede på diethyl ether og butan

Diethyl ether, butan

TBA Dannelse af TBA efter 24 timer på 5 til 12% af MTBE

Batch- forsøg

Nedbrød 40% på 24 timer med diethylether eller butan

Hardison et al. (1997)

9 ren kulturer isoleret fra forurenet jord på iso-butan

Propan, isobutan, pentan, hexan, octan

Ikke målt for

Batch- forsøg

Alle 9 kunne nedbryde MTBE cometabolisk med isobutan

Hyman et al. (2000)

Pseudomonas aeruginosa isoleret fra forurenet jord

Pentan

Ikke målt for

Batch- forsøg

Bestemte kinetiske parametre

Garnier et al. (1999)

Jord fra 3 lokaliteter, hvoraf den ene tidligere har været eksponeret for MTBE

Nej

TBA, tert-butyl format, isopropanol, acetone og acetaldehyd. TBA i forhold, der svarer til nedbrydningen af MTBE

Søjle- forsøg (diameter 2,54 cm, flow 1,5 ml/dag

Nedbrydning af op til 60%MTBE

Church et al. (1999b)

Flodsediment fra fanen ved 2 forurenede benzin- stationer

Nej

Ikke målt for. I fanen de to steder, blev der højst målt 14000 og 2094 µg/l TBA

Batch- forsøg

30 og 70% mineraliseret til CO2 på 105 dage

Bradley et al. (1999)

11 flodse- diment eller grundvands- materiale fra forurenede eller uforurenede lokaliteter

Nej

Ikke målt for

Batch- forsøg

5 til 66% mineraliseret til CO2 på 50 dage

Bradley et al. (2001b)

 

Tabel 2.
Opsamling på et udvalg af de stor skala forsøg (in situ feltforsøg, forsøg med naturlig nedbrydning og on site rensning af forurenet grundvand eller luft), der er udført med nedbrydning af MTBE under aerobe forhold.

Inoculum

Primær substrat

Nedbrydnings- produkter

Forsøgs- type

Nedbrydnings- hastighed

Reference

Hydrogen- ophaga flava ENV735 isoleret på MTBE fra grundvand

Nej

???

Up-flow membran filter til rensning af vand

Fjernede 42 mg MTBE/l/time ved enopholdstid på 1 dag.

Steffan et al. (2000)

Kultur fra et biofilter, der blev beriget kun med MTBE

Nej

Vand: TBA og formaldehyd Under steady state blev der ikke fundet nogen af disse

Luft- rensning i et biofilter

op til 50 g MTBE pr. m3 rektor pr. time.

Fortin og Deshusse s (1999a og b)

Kultur opformeret i filteret på en blanding af MTBE, ETBE og TAME

Nej

TBA, TBF og tert.- amyl-alcohol Under steady state blev der ikke fundet nogen af disse

Up-flow filter til rensning af vand

op til 140 mg pr. dag pr. g reaktor for MTBE sammen med ETBE og TAME.

Kharoume et al. (2001)

Injicerede ilt og en bakterie- kultur i en gammel MTBE-fane

Nej

Målt for TBA, og fundet det i koncentrationer på op til 8 % af koncentrationen af MTBE

Feltforsøg

Både nedbrydning af MTBE i løbet af 291 dage i den med og uden tilsætning af bakterier, men størst og hurtigst i den med tilsætning

Salanitroet al. (2000)

Måling på en fane med benzin

I en fane med benzin er det umuligt at afgøre

Ikke målt for

Felt- monitering

Første ordens nedbryd- nings- hastighed på mellem 0 og 0,001 dag-1

Borden et al. (1997)

Måling på en fane med benzin

I en fane med benzin er det umuligt at afgøre

Ikke målt for

Felt- monitering

50 kg MTBE i kilden forventes nedbrudt på 11 år i fanen

Cho et al. (1997); Cho og Wilson (1999)

Injektion af BTEX og MTBE i et aerobt grundvands- magasin

Nej

Ikke målt for

Feltforsøg

Nedbrudt 97% på 8 år

Schirmer og Barker (1998)


1.1.2 Nedbrydningsvej

Som tidligere nævnt er det vigtigt at kende de karakteristiske nedbrydningsprodukter for at kunne beslutte hvilke stoffer, der skal inkluderes i moniteringsprogrammer. Det fremgår af tabel 1, at et meget ofte identificeret nedbrydningsprodukt er TBA, der er fundet både i laboratorieog feltforsøg. Nedbrydningsprodukter er en del af en nedbrydningsvej. I dette afsnit vil de foreslåede nedbrydningsveje blive skitseret for at vurdere, om der er andre stoffer end TBA, der bør inddrages. Der er 3 studier, hvori der er skitseret en nedbrydningsvej for MTBE (Hardison et al., 1997; Steffan et al., 1997; Church et al., 2000b).

Steffan et al. (1997) benyttede en ren kultur af propan-oxiderende bakterier til deres studier. I deres forsøg så de ophobning af TBA ved nedbrydning af MTBE, som var logisk, idet bakterien nedbrød TBA langsommere end MTBE. De foreslår, at nedbrydningen af MTBE til TBA forløber via TBF, som de imidlertid ikke observerede ophobning af i deres forsøg. I nedbrydningsforsøg med TBA fandt de ophobning af 2-methyl-2-hydroxy-1- propanol og senere 2-hydroxy isobutyric acid (HIBA). Dernæst foreslår de 3 nedbrydningsveje for HIBA. Deres foreslåede nedbrydningsvej er vist i figur 1.

Hardison et al. (1997) undersøgte nedbrydningen af MTBE med den diethyl-ether (DEE) nedbrydende renkultur Graphium sp. De koncentrerer sig udelukkende om trinnet fra MTBE til TBA, og observerer i modsætning til Steffan et al. (1997) en ophobning af TBF inden dannelsen af TBA. På grund af bakteriens enzymatiske egenskaber foreslår de, at nedbrydningen af MTBE til TBF forløber via tert-butoxy-methanol.

Church et al. (2000b) foreslog i et extended abstract en nedbrydningsvej for nedbrydningen af MTBE med renkulturen PM1. De undersøgte nedbrydningshastigheden for en række forskellige mulige nedbrydningsprodukter. På basis af det foreslog de, at nedbrydningen af MTBE forløb enten direkte til TBA eller via TBF til TBA. TBA bliver muligvis nedbrudt til iso-propanol og videre til acetone. Disse to nedbrydningsprodukter er også en del af en af de 3 nedbrydningsveje for HIBA, som Steffan et al. (1997) foreslog, så der er ikke nogen uoverensstemmelse mellem den del af de foreslåede nedbrydningsveje.

Trinnet fra TBF til TBA foregår sandsynligvis kemisk ved en hydrolyse af TBF til TBA. Church et al. (1999a) har undersøgt hastigheden for omsætningen ved miljørelevante forhold (22 °C og pH 7). Den havde en halveringstid på 5 dage. Den hastighed er så langsom, at det må være relevant også at måle for TBF i naturlige systemer og ikke kun for TBA. I meget sure eller basiske miljøer (pH 2 og 4 °C, og pH 11 og 22 °C) var halveringstiden for TBF kun på henholdsvis 6 timer og 8 minutter. Forsuring af en prøve til pH 2 og efterfølgende opbevaring i køleskab benyttes ofte som konservering af vandprøver.

Der er nødvendigvis ingen problemer i, at det første trin i oxidationen er forskelligt for de 3 typer bakterier. Deres enzym system kan være forskelligt, hvilket sagtens kan forklare forskellene i den initiale oxidation af MTBE.

1.1.3 Inhibering

Der er en del diskussion af, om især BTEX har en inhiberende effekt på nedbrydningen af MTBE. Hvis det er tilfældet, skal den viden også inddrages i planlægningen af prøvetagningsprogram og i tolkningen af resultaterne. Nedenfor summeres resultaterne af nogle af de undersøgelser, der omhandler interaktioner mellem MTBE og BTEX.

Steffan et al. (2000) undersøgte også Hydrogenophaga flava ENV735 evne til at nedbryde MTBE i batchforsøg, når der samtidig var BTEX til stede. De fandt ingen effekt af BTEX på dens evne til at nedbryde MTBE

Church et al. (1999b) undersøgte også nedbrydeligheden af MTBE i søjleforsøg med to sedimenter, hvor der udover MTBE også blev tilsat BTEX. I disse søjleforsøg blev der ikke observeret nogen som helst nedbrydning af MTBE, når BTEX var til stede.

Deeb et al. (2001) undersøgte i laboratorieforsøg indflydelsen af BTEX på den aerobe nedbrydning af MTBE med en ren kultur (PM1). Nedbrydningen af MTBE med PM1 blev fuldstændigt inhiberet af BTEX, men MTBE nedbrydningen gik i gang, når BTEX var nedbrudt.

1.1.4 Nedbrydning af MTBE under anaerobe forhold

Der er kun udført få laboratoriestudier med anaerob nedbrydning af MTBE, og på basis af disse konkluderede Wilson et al. (2000), at der ikke er fundet nedbrydningsforsøg, der viser nedbrydning af MTBE under hverken denitrificerende eller sulfat-reducerende forhold, men der er 2 forsøg, der viser, at MTBE kan nedbrydes under methanogene forhold.

Yeh og Novak (1994) undersøgte nedbrydningen under bl.a. methanogene forhold i forsøg med jord fra 3 forskellige lokaliteter. Disse forsøg blev både opstillet kun med jord og med jord samt beriget med bl.a. næringssalte og en hydrogenkilde. Disse forsøg blev inkuberet ved 20 °C i en periode på 250- 300 dage og indeholdt en begyndelseskoncentration på 100 mg MTBE/l. Der blev observeret en nedbrydning af MTBE i 2 prøver udtaget i forskellig dybde fra en af de 3 lokaliteter i de berigede forsøg på 80% og 99% efter 250 dage. Det svarer til en halveringstid på henholdsvis 18 og 11 uger, dvs. en 1. ordens nedbrydningsrate på hhv. 0,006 dag-1 og 0,009 dag-1.

Mormile et al. (1994) undersøgte nedbrydningen af MTBE under bl.a. methanogene forhold i forskellige forurenede jorde. Forsøgene blev udført som batchforsøg med en blanding af jord og grundvand, hvortil der blev tilsat 50 mg MTBE/l. Forsøgene blev udført som triplikater og varede i 180-230 dage. I en enkelt af de triplikate flaske med en af jordene blev der observeret en nedbrydning på 28 mg MTBE/l efter l52 dage svarende til en 1. ordens nedbrydningsrate på 0,0054 dag-1.

Wilson et at. (2000) målte meget detaljeret i en forureningsfane under en forurenet grund i USA. Fanen var anaerob og udbredelsen blev målt i mere end 200 prøvetagningspunkter. Der var en meget stor omsætning af kulbrinter under methanogene forhold tættest på kilden. Der skete også en kraftig nedbrydning af kulbrinter under jern- og sulfatreducerende forhold. Nedbrydningen af MTBE blev estimeret til 2,7 pr. år eller 0,0074 dag-1 (første ordens nedbrydningskonstant) i gennemsnit i fanen. I felten blev der målt for TBA, som også blev fundet. De udførte også anaerobe nedbrydningsforsøg i laboratoriet med sediment fra den forurenede del af fanen. Der blev tilsat både BTEX og MTBE til forsøgene, der forløb over 460 dage. Alle stofferne blev nedbrudt i løbet af forsøgsperioden, og baseret på nedbrydningskurverne var der ikke tegn på at MTBE nedbrydningen var afhængig af nedbrydningen af BTEX. Der var heller ikke tegn på, at nedbrydningen af MTBE først begyndte, når BTEX var fuldstændigt  nedbrudt. Første ordens nedbrydningskonstant af MTBE i laboratorieforsøgene var 3,0 pr. år (0,0082 dag-1), så der var en meget god overensstemmelse mellem laboratorieforsøg og feltmålingerne.

I 2001 er der blevet publiceret to laboratorieundersøgelser, der begge viser nedbrydning af MTBE under anaerobe forhold.

Bradley et al. (2001a) undersøgte nedbrydningen af MTBE under forskellige redox forhold i batchforsøg inkuberet med 2 typer flodsediment. Den ene sedimentprøve blev udtaget, hvor en forureningsfane med MTBE strømmer ud i en flod. Det andet flod sediment havde ikke tidligere været påvirket af MTBE. C14 mærket MTBE blev tilsat forsøgene, og mineraliseringen af MTBE blev kvantificeret ved at måle på den udviklede C14 mærkede kuldioxid. I det sediment, der var påvirket af MTBE, blev der under aerobe forhold målt en udvikling af kuldioxid på ca. 50% efter 77 dage. I forsøgene med nitrat blev der ligeledes efter 77 dage målt en udvikling af kuldioxid på 26%. I forsøgene med det upåvirkede sediment blev der efter den samme inkuberingsperiode målt en udvikling af kuldioxid på ca. 27% under aerobe forhold og 23% under denitrificerende forhold. Der blev ikke fundet ophobning af TBA i nogle af de udførte forsøg, og i forsøg uden hverken tilsætning af ilt eller nitrat blev der ikke observeret nogen omsætning af MTBE.

Finneran og Lovley (2001) undersøgte nedbrydningen af MTBE under jernreducerende forhold i forurenet flodsediment. Efter en lag fase på 250- 300 dage blev det tilsatte MTBE mineraliseret. Koncentrationen faldt fra 50 mg MTBE/l til ca. 5 mg/l i løbet af omkring 50 dage svarende til en 1. ordens nedbrydningsrate på 0,046 dag-1. Udover MTBE og krystallinsk jern(III) blev der også tilsat forskellige humusstoffer (humic acid, anthraquinone-2,6- disulfonate), fordi tidligere undersøgelser afslørede, at det forbedrer reduktionen af jern(III) til jern(II).

1.1.5 Måleprogram

På baggrund af den indsamlede viden om nedbrydning af MTBE og de foreslåede veje for nedbrydningen af MTBE, bør et analyseprogram til en MTBE forurenet grund, som oftest som minimum indeholde:

MTBE
TBA
TBF

Da nedbrydningen af MTBE i det mindste er observeret i laboratorieforsøg at stoppe ved TBA (i hvert fald i den tid forsøgene varede), skal der altid måles for TBA, fordi ophobning af det er meget sandsynlig. TBF skal også inkluderes, da ophobning af TBF også er sandsynlig ved omsætning af MTBE til TBA.

Desuden kan de mindre alkoholer og aldehyder også medtages, da de, som det fremgår af figur 1, er en del af nedbrydningsvejen for MTBE. Formaldehyd frigives ved et af de første trin i nedbrydningen af MTBE, så den kan også bruges som indikator for nedbrydningen af MTBE. Her er er nævnt et par eksempler:

isopropanol
HIBA
formaldehyd
acetone

Der er imidlertid et problem i at benytte små alkoholer og aldehyder (f.eks. propanol, HIBA) i en forureningsundersøgelse, idet de sandsynligvis kan stamme fra andre stoffer end MTBE. Af ovenstående er det sandsynligvis kun HIBA, der er rigtig egnet, da det p.t. er den eneste af stofferne, der er vist at blive ophobet i forsøg.

Afhængig af formålet med prøvetagningen på grunden og redoxforholdene i fanen, kan programmet tilpasses. Skal man bare finde ud af, om der er forurenet med MTBE på en grund, er det sandsynligvis tilstrækkeligt at måle for MTBE, med mindre alt MTBE er omsat til TBF og TBA, hvilket ikke er sandsynligt. Skal man kun finde ud af, om der overhovedet er sket en nedbrydning i fanen eller i kilden uden at kvantificere den, er det tilstrækkeligt at måle for TBF og TBA. Skal nedbrydningen kvantificeres afhænger analyseprogrammet af hvilken metode, der bruges til kvantificering af nedbrydningens størrelse. Ofte kræver dette analyse af både MTBE samt TBF og TBA.

 

Figur 1.
Foreslået nedbrydningsvej for MTBE under aerobe forhold for en propan-nedbrydende renkultur (Steffan et al., 1997).

Litteratur

Borden, R.C., Daniel, R.A., LeBrun IV, L.E. og Davis, C.W. (1997) Intrinsic biodegradation of MTBE and BTEX in a gasolinecontaminated aquifer. Water Resources Research, 33, 1105-1115.

Bradley, P.M., J.E. Landmeyer og F.H. Chappelle (1999) Aerobic mineralisation of MTBE and tert-butyl alcohol by stream-bed sediment microorganisms. Environmental Science and Technology, 33, 1877-1879.

Bradley, P.M., F.H. Chappelle og J.E. Landmeyer (2001a) Methyl tbutyl ether mineralization in surface-water sediment microcosms under denitrifying conditions. Applied and Environmental Microbiology, 67, 1975-1978.

Bradley, P.M., J.E. Landmeyer og F.H. Chappelle (2001b) Widespread potential for microbial MTBE degradation in surface-water sediments. Environmental Science and Technology, 35, 658-662.

Cho, J.S. og J.T. Wilson (1999) Hydrocarbon and MTBE removal rates during natural attenuation application. In: B.C. Alleman og A. Lesson (ed), Natural Attenuation of Chlorinated solvents, Petroleum and other Organic Compounds. Fifth International In Situ and On Site Bioremediation Symposium, San Diego, California, USA April 19-22, 1999, Proceedings, Batelle Publications, pp 109-114.

Cho, J.S., Wilson, J.T., DiGiulio, D.C., Vardy, J.A. og Choi, W. (1997) Implementation of natural attenuation of JP-4 jet fuel release after active remediation. Biodegradation, 8, 265-273.

Church, C.D., P.G. Tratnyek og K.M. Scow (2000b) Pathways for the degradation of MTBE and other fuel oxygenates by isolate PM1. In: Exploring the environmental issues of mobile recalcitrant compounds in gasoline. Symposia papers presented before the division of environmental chemistry, American chemical society, San Francisco, Ca., March 26-30. pp. 261-263 in Preprints of Extended Abstracts, vol. 40, no. 1.

Church, C.D., J.F. Pankow og P.G. Tratnyek (1999a) Hydrolysis of tertbutyl formate: kinetics, products, and implications for the environmental impact of methyl tert-butyl ether. Environmental Toxicology and Chemistry, 18, 2789-2796.

Church, C.D., P.G. Tratnyek, J.F. Pankow, J.E. Landmeyer, A.L. Baehr, M.A. og M. Schirmer (1999b) Effects of environmental conditions on MTBE degradation in model column aquifers. US Geological Survey, Water Resources Investigations Report 99-4018C, vol. 3, pp. 93-101.

Corcho, D., Watkinson, R.J. og Lerner, D.N. (2000) Cometabolic degradation of MTBE by a cyclhexane-oxidising bacteria. Bioremediation and Phytoremediation of Chlorinated and Recalcitrant Compounds.

Wickramanayake, G.B., Gavaskar, A.R., Alleman, B.C. and Magar, V.S. Batelle Press.

Deeb, R.A., H.-Y. Hu, J.R. Hanson, K.M. Scow og L.Alvarez-Cohen (2001) Substrate interactions in BTEX and MTBE mixtures by an MTBEdegrading isolate. Environmental Science and Technology, 35, 312-317.

Finneran, K.T. og D.R. Lovley (2001) Anaerobic degradation of methyl tert.-butyl ether (MTBE) and tert.-butyl alcohol (TBA). Environmental Science and Technology, 35, 1785-1790.

Fortin, N.Y. og Deshusses, M.A. (1999a) Treatment of MTBE vapors in biotrickling filters: 1. Reactor startup, steady-state performance, and culture characteristics. Environmental Science and Technology, 33, 2980-2986.

Fortin, N.Y. og Deshusses, M.A.( 1999b) Treatment of MTBE vapors in biotrickling filters: 2. Analysis of the rate-limiting step and behavior under transient conditions. Environmental Science and Technology, 33, 2987- 2991.

Garnier, P., R. Auria, C. Auger og S. Revah (1999b) Cometabolic biodegradation of methyl t-butyl ether by Pseudomonas aeruginosa grown on pentane. Applied Microbiological Biotechnology, 51, 498-503.

Hanson, J.R., Ackerman, C.E. og Scow, K.M. (1999) Biodegradation of methyl tert.-butyl ether by a bacterial pure culture. Applied and Environmental Microbiology, 65, 4788-4792.

Hardison, L.K., Curry, S.S., Ciuffetti, L.M., og Hyman, M.R. 1997. Metabolism of diethyl ether and cometabolism of methyl tert-butyl ether by a filamentous fungus, a Graphium sp. Applied and Environmental Microbiology, 63(8), 3059-3067.

Hyman, M. og K. O´Reilly (1999) Physiological and enzymatic features of MTBE-degrading bacteria. In: B.C. Alleman og A. Lesson (ed), In situ bioremediation of petroleum hydrocarbons and other organic compounds. Fifth International In Situ and On Site Bioremediation Symposium, San Diego, California, USA April 19-22, 1999,

Kharoune, M., Pauss, A. og LeBeault, J.M. (2001) Aerobic biodegradation of an oxygenates mixture: ETBE, MTBE and TAME in an upflow fixedbed reactor. Water Research, 35, 1665-1674.

Miljøstyrelsen. 1999. Afværgeteknikker for MTBE-forurenet grundvand. Miljøprojekt nr. 483. Forfattere: Erik Arvin og Kim Broholm.

Mo, K., Lora, C.O., Wanken, A.E., Javanmardian, M., Yang, X. og Kulpa, C.F. (1997) Biodegradation of methyl t-butyl ether by pure bacterial cultures. Applied Microbiological Biotechnology , 47, 69-72.

Mormile, M.R., Liu, S. og Suflita, J.M. (1994) Anaerobic biodegradation of gasoline oxygenates: extrapolation of information to multiple sites and redox conditions. Environmental Science and Technology, 28, 1727-1732.

Salanitro, J.P., P.C. Johnson, G.B. Spinnler, P.M. Maner, H.L. Wisniewski og C. Bruce (2000) Field-scale demonstration of enhanced MTBE bioremediation through bioaugmentation and oxygenation. Environmental Science and Technology, 34, 4152-4162.

Schirmer, M. og Barker, J.F. 1998. A study of long-term MTBE attenuation in the Borden aquifer, Ontario, Canada. Ground Water Monitoring Remediation (Spring), 113-122.

Steffan, R.J., McClay, K., Vainberg, S., Condee, C.C., og Zhang, D. 1997. Biodegradation of the gasoline oxygenates methyl tert-butyl ether, ethyl tertbutyl ether, and tert-amyl methyl ether by propane-oxidizing bacteria. Applied and Environmental Microbiology, 63(11), 4216-4222.

Steffan, R.J., Vainberg, S., Condee, C.C., McClay, K., og Haitzinger, P. (2000) Biotreatment of MTBE with a new bacterial isolate. Bioremediation and Phytoremediation of Chlorinated and Recalcitrant Compounds. Wickramanayake, G.B., Gavaskar, A.R., Alleman, B.C. and Magar, V.S. Batelle Press.

Wilson, J.T., Cho, J.S., Wilson, B.H. og Vardy, J.A. (2000) Natural attenuation of MTBE in the subsurface under methanogenic conditions. United States Environmental Protection Agency EPA/600/R-00/006.

Yeh, C.K. og Novak, J.T. (1994). Anaerobic biodegradation of gasoline oxygenates in soils. Water Environment Research, 66(5), 744-752.

Bilag 2
Borejournaler

 

Se her!

Bilag 3
Jordprøver: Analyserapport og kornkurver

Analyse af jordprøve for Kulbrinter og MTBE
Resultater fra analyse af 1 jordprøve
Prøven er modtaget den 21. august 2001
Prøven er analyseret i perioden fra den 22. august 2001 til den 5. september 2001

Dato:
Init:
Projekt:

17. september 2001
SUB
51482

Niras
att.: Charlotte Riis

Prøvningsrapport nr.: A51482-001
Side 2 af 3

Prøve- mærkning

Kulbrinter

MTBE

 

BTEXN

mg/kg TS

C6H6-n-C10
inkl. BTEX
mg/kg TS

> n-C10-nC25

mg/kg TS

> n-C25-nC35

mg/kg TS

  
 
mg/kg TS

B6 19 9,5m 20/8-01

<1

<10

<10

<100

<0,01


Prøvningsresultater gælder udelukkende for de(t) prøvede emne(r)
Prøvningsrapporten må kun gengives i uddrag, såfremt DHI har godkendt uddraget.

 

Dato:
Init:
Projekt:

17. september 2001
SUB
51842

 

Niras
att.: Charlotte Riis

Prøvningsrapport nr.: A51482-001
Side 3 af 3


Bestemmelse af olieindhold i jord

Princip: 1) Jord (ca. 50 g) udtaget i membran-flaske tilsættes vandig opløsning af pyrofosfat samt pentan gennem membranen og ekstraheres på rysteapparat i 16 timer. 2) Jord (40 g) udtaget i syltetøjsglas/rilsanposer afvejes i membran-flaske og tilsættes vandig opløsning af pyrofosfat samt pentan og ekstraheres på rysteapparat i 16 timer. Pentanekstraktet analyseres ved gaschromatografi med kapillarkolonne, temperaturprogrammering og med flammeionisationsdetektion. Der kalibreres over for aktuelle analytiske standarder under anvendelse af chlorbenzen som intern standard. Metoden bestemmer rutinemæssigt enkeltkomponenterne benzen, toluen, xylener og naphthalen samt olieprodukter opdelt i 3 fraktioner svarende til følgende kogepunktsintervaller 1) fra benzen til n-C10-alkan, 2) fra n-C10-alkan til n-C25-alkan og 3) fra n-C25-alkan til n-C35-alkan, Identifikation af enkeltkomponenter foretages ud Ø retentionstiden. Olieindholdet bestemmes over for følgende standarder: fraktion 1: toluen; fraktion 2: gennemsnittet af n-C12, n-C16, n-C20 og n-C24; fraktion 3: gennemsnittet af n-C28, n-C30, n-C-32 og n-C35-alkan.

Reference: Miljøstyrelsens Referencelaboratorium: Bestemmelse af olie i jord, Gaskromatografisk metode, november 1998.

Detektionsgrænser: For jordprøver er detektionsgrænsen 0,02 mg/kg TS for enkeltkomponenter, 10 mg/kg TS for olie i intervallet fra benzen til n-C10-alkan,10 mg/kg TS for olie i intervallet fra n-C10-alkan til n-C25-alkan og 100 mg/kg TS for olie i intervallet fra n-C25-alkan til n-C35.

Internkvalitetskontrol: Resultaterne er kontrolleret ved samtidig analyse af spikede, naturlige jordprøver.

Usikkerhed: Ved kontrolanalyse af spikede, naturlige prøver er der en analyseusikkerhed, CVTotal, på 20 %.

FID-MST 120499/PRØ

Bestemmelse af MTBE i jord:

Princip: Jordprøve (50 g) ekstraheres på rystebord med dichlormethan. Ekstraktet analyseres ved gaschromatografi med kapillarkolonne, temperaturogrammering og med massespectrometrisk detektion ved enkelt ion bestemmelse (GC-MS-SØ). Der kalibreres over for aktuel analytisk standard under anvendelse af fluorbenzen som intern standard. Metoden anvendes til bestemmelse af MTBE, melhyl-tertiær-butyl-ether. Der korrigeres med den gennemsnitlige genfindelse bestemt udfra den løbende kvalitetskontrol. Identifikationen foretages ud fra retentionstiden og forholdet mellem to karakteristiske ioner.

Reference: VKI O-45

Detektionsgrænser: 0,01 mg/kg TS.

Internkvalitetskontrol: Resultaterne er kontrolleret ved samtidig analyse af spikede, naturlige prøver.

Usikkerhed: Ved kontrolanalyse af spikede, naturlige prøver er der en analyseusikkerhed, CVTotal, På 10 %.

Prøvningsresultater gælder udelukkende for de(t) prøvede emne(r)
Prøvningsrapporten må kun gengives i uddrag, såfremt DHI har godkendt uddraget.

 

Leverandør :

NCC Danmark A/S, Råstoffer, Region Jylland/Fyn

Lab. nr.

10627

Produktionssted :

Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø

Udtaget d..

20.08.01

Kunde :

NIRAS

Modtaget d..

30.08.01

Produktbetegnelse :

Boringer

Vare nr.

1336

Kontroltype :

Råvarekontrol

Bunke nr.

 

Materialeanalyse

 

Målte
værdier.

 

Målte værdier.

 

Målte
værdier

Vandindhold.

11,2%

 

 

Uensformighedstal U60:10.

13,3

 

dmax (sigte 0,075 mm).)

2,6%

Middelkornstørrelse D50.

3,9

 

Kornstørrelsesfordeling. Gennemfald (%)

 

Bemærkninger:
Boring 2 Dybde: 11 m

 

Leverandør :

NCC Danmark A/S, Råstoffer, Region Jylland/Fyn

Lab. nr.

10628

Produktionssted :

Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø

Udtaget d..

20.08.01

Kunde :

NIRAS

Modtaget d..

30.08.01

Produktbetegnelse :

Boringer

Vare nr.

1336

Kontroltype :

Råvarekontrol

Bunke nr.

 

Materialeanalyse

 

Målte værdier.

 

Målte værdier.

 

Målte værdier

Vand-
indhold.

25,8%

dmax (sigte 0,075 mm).)

12,9%

Middelkornstørrelse D50.

0,2

 

Kornstørrelsesfordeling. Gennemfald (%)

 

Bemærkninger:
Boring 2 Dybde: 12 m

 

Leverandør :

NCC Danmark A/S, Råstoffer, Region Jylland/Fyn

Lab. nr.

10629

Produktionssted :

Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø

Udtaget d..

20.08.01

Kunde :

NIRAS

Modtaget d..

30.08.01

Produktbetegnelse :

Boringer

Vare nr.

1336

Kontroltype :

Råvarekontrol

Bunke nr.

 

Materialeanalyse

 

Målte værdier.

 

Målte værdier.

 

Målte værdier

Vand-
indhold.

10,1%

 

 

Uensformighedstal U60:10.

54,4

dmax (sigte 0,075 mm).)

5,4%

Middelkornstørrelse D50.

4,1

 

Kornstørrelsesfordeling. Gennemfald (%)

 

Bemærkninger:
Boring 2 Dybde: 13 m

 

Leverandør :

NCC Danmark A/S, Råstoffer, Region Jylland/Fyn

Lab. nr.

10630

Produktionssted :

Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø

Udtaget d..

20.08.01

Kunde :

NIRAS

Modtaget d..

30.08.01

Produktbetegnelse :

Boringer

Vare nr.

1336

Kontroltype :

Råvarekontrol

Bunke nr.

 

Materialeanalyse

 

Målte værdier.

 

Målte værdier.

 

Målte værdier

Vand-
indhold.

10,5%

 

 

Uensformighedstal U60:10.

8,6

dmax (sigte 0,075 mm).)

1,7%

Middelkornstørrelse D50.

2,0

 

Kornstørrelsesfordeling. Gennemfald (%)

 

Bemærkninger:
Boring 2 Dybde: 14 m

 

Leverandør :

NCC Danmark A/S, Råstoffer, Region Jylland/Fyn

Lab. nr.

10631

Produktionssted :

Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø

Udtaget d..

20.08.01

Kunde :

NIRAS

Modtaget d..

30.08.01

Produktbetegnelse :

Boringer

Vare nr.

1336

Kontroltype :

Råvarekontrol

Bunke nr.

 

Materialeanalyse

 

Målte værdier.

 

Målte værdier.

 

Målte værdier

Vand-
indhold.

18,1%

 

 

Uensformighedstal U60:10.

7,0

dmax (sigte 0,075 mm).)

0,2%

Middelkornstørrelse D50.

3,2

 

Kornstørrelsesfordeling. Gennemfald (%)

 

Bemærkninger:
Boring 2 Dybde: 15 m

 

Leverandør :

NCC Danmark A/S, Råstoffer, Region Jylland/Fyn

Lab. nr.

10633

Produktionssted :

Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø

Udtaget d..

20.08.01

Kunde :

NIRAS

Modtaget d..

30.08.01

Produktbetegnelse :

Boringer

Vare nr.

1336

Kontroltype :

Råvarekontrol

Bunke nr.

 

Materialeanalyse

 

Målte værdier.

 

Målte værdier.

 

Målte værdier

Vand-
indhold.

9,8%

dmax (sigte 0,075 mm).)

27,4%

Middelkornstørrelse D50.

0,41

 

Kornstørrelsesfordeling. Gennemfald (%)

 

Bemærkninger:
Boring 3 Dybde: 10 m

 

Leverandør :

NCC Danmark A/S, Råstoffer, Region Jylland/Fyn

Lab. nr.

10634

Produktionssted :

Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø

Udtaget d..

20.08.01

Kunde :

NIRAS

Modtaget d..

30.08.01

Produktbetegnelse :

Boringer

Vare nr.

1336

Kontroltype :

Råvarekontrol

Bunke nr.

 

Materialeanalyse

 

Målte værdier.

 

Målte værdier.

 

Målte værdier

Vand-
indhold.

9,9%

 

 

Uensformighedstal U60:10.

12,9

dmax (sigte 0,075 mm).)

1,5%

Middelkornstørrelse D50.

2,5

 

Kornstørrelsesfordeling. Gennemfald (%)

 

Bemærkninger:
Boring 4 Dybde: 11 m

 

Leverandør :

NCC Danmark A/S, Råstoffer, Region Jylland/Fyn

Lab. nr.

18635

Produktionssted :

Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø

Udtaget d..

20.08.01

Kunde :

NIRAS

Modtaget d..

30.08.01

Produktbetegnelse :

Boringer

Vare nr.

1336

Kontroltype :

Råvarekontrol

Bunke nr.

 

Materialeanalyse

 

Målte værdier.

 

Målte værdier.

 

Målte værdier

Vand-
indhold.

10,3%

dmax (sigte 0,075 mm).)

17,9%

Middelkornstørrelse D50.

0,6

 

Kornstørrelsesfordeling. Gennemfald (%)

 

Bemærkninger:
Boring 5 Dybde: 10 m

 

Leverandør :

NCC Danmark A/S, Råstoffer, Region Jylland/Fyn

Lab. nr.

18636

Produktionssted :

Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø

Udtaget d..

20.08.01

Kunde :

NIRAS

Modtaget d..

30.08.01

Produktbetegnelse :

Boringer

Vare nr.

1336

Kontroltype :

Råvarekontrol

Bunke nr.

 

Materialeanalyse

 

Målte værdier.

 

Målte værdier.

 

Målte værdier

Vand-
indhold.

17,5%

dmax (sigte 0,075 mm).)

12,8%

Middelkornstørrelse D50.

0,2

 

Kornstørrelsesfordeling. Gennemfald (%)

 

Bemærkninger:
Boring 6 Dybde: 11,5 m

 

Leverandør :

NCC Danmark A/S, Råstoffer, Region Jylland/Fyn

Lab. nr.

18637

Produktionssted :

Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø

Udtaget d..

20.08.01

Kunde :

NIRAS

Modtaget d..

30.08.01

Produktbetegnelse :

Boringer

Vare nr.

1336

Kontroltype :

Råvarekontrol

Bunke nr.

 

Materialeanalyse

 

Målte værdier.

 

Målte værdier.

 

Målte værdier

Vandindhold.

21,9%

dmax (sigte 0,075 mm).)

19,9%

Middelkornstørrelse D50.

0,2

 

Kornstørrelsesfordeling. Gennemfald (%)

 

Bemærkninger:
Boring 7 Dybde: 11 m

 

Leverandør :

NCC Danmark A/S, Råstoffer, Region Jylland/Fyn

Lab. nr.

18638

Produktionssted :

Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø

Udtaget d..

20.08.01

Kunde :

NIRAS

Modtaget d..

30.08.01

Produktbetegnelse :

Boringer

Vare nr.

1336

Kontroltype :

Råvarekontrol

Bunke nr.

 

Materialeanalyse

 

Målte værdier.

 

Målte værdier.

 

Målte værdier

Vandindhold.

13,6%

dmax (sigte 0,075 mm).)

13,3%

Middelkornstørrelse D50.

0,6

 

Kornstørrelsesfordeling. Gennemfald (%)

 

Bemærkninger:
Boring 7 Dybde: 16 m

 

Leverandør :

NCC Danmark A/S, Råstoffer, Region Jylland/Fyn

Lab. nr.

18639

Produktionssted :

Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø

Udtaget d..

20.08.01

Kunde :

NIRAS

Modtaget d..

30.08.01

Produktbetegnelse :

Boringer

Vare nr.

1336

Kontroltype :

Råvarekontrol

Bunke nr.

 

Materialeanalyse

 

Målte værdier.

 

Målte værdier.

 

Målte værdier

Vandindhold.

10,7%

dmax (sigte 0,075 mm).)

15,8%

Middelkornstørrelse D50.

0,6

 

Kornstørrelsesfordeling. Gennemfald (%)

 

Bemærkninger:
Boring 8 Dybde: 11 m

 

Leverandør :

NCC Danmark A/S, Råstoffer, Region Jylland/Fyn

Lab. nr.

18640

Produktionssted :

Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø

Udtaget d..

20.08.01

Kunde :

NIRAS

Modtaget d..

30.08.01

Produktbetegnelse :

Boringer

Vare nr.

1336

Kontroltype :

Råvarekontrol

Bunke nr.

 

Materialeanalyse

 

Målte værdier.

 

Målte værdier.

 

Målte værdier

Vand-
indhold.

7,0%

 

 

Uensformighedstal U60:10.

29,7

dmax (sigte 0,075 mm).)

6,9%

Middelkornstørrelse D50.

5,1

 

Kornstørrelsesfordeling. Gennemfald (%)

 

Bemærkninger:
Boring 9 Dybde: 11 m

 

Samtlige rettigheder til de anførte data tilhører NCC Danmark A/S, Råstoffer og må ikke offentliggøres eller overgives til tredjemand uden forudgående skriftlig tilladelse Ringe, den 03.09.01

Med venlig hilsen
  

Bilag 4
Pejledata

Fase 1 1. runde Pejleskema

Sag: 01.713.00

Lokalitet Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø

Dato : 4/9-2001
Sag nr. : 01.713.00
Init./Tilsyn : LHN

Boring nr.

Pej- lepunkt (kote)

m

V.S. (m.u.pp.)


m

V.S. (kote)


m

Olie- tykkelse


m

Korrigeret olie- tykkelse

m

Kor- rigeret trykniveau

m

Bemærk- ninger

B1 (gl.)

52,053

7,15

44,90

0,00

0,00

44,903

 

B2-1

52,173

7,41

44,76

0,00

0,00

44,763

 

B2-2

52,193

7,43

44,76

0,00

0,00

44,763

 

B3

52,098

7,33

44,77

0,00

0,00

44,768

 

B4

52,028

7,25

44,78

0,00

0,00

44,778

 

B5

52,038

7,27

44,77

0,00

0,00

44,768

 

B6

51,696

6,87

44,83

0,00

0,00

44,826

 

B7-1

51,441

6,72

44,72

0,00

0,00

44,721

 

B7-2

51,382

6,65

44,73

0,00

0,00

44,732

 

B8

51,047

6,28

44,77

0,00

0,00

44,767

 

B9

51,050

6,36

44,69

0,00

0,00

44,690

 

Pejlepunkt = top af rør

Olietykkelse korrigeret med (massefylde):

0,84

 

Fase 1 2. runde Pejleskema

Sag: 01.713.00

Lokalitet Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø

Dato : 11/9-2001
Sag nr. : 01.713.00
Init./Tilsyn : LHN

Boring nr.

Pejlepunkt (kote)


m

V.S.
(m.u.pp.)


m

V.S.
(kote)


m

Olie-
tyk- kelse

m

Kor- rigeret
olietyk- kelse
m

Korri- geret
tryk- niveau
m

Bemærk- ninger

B1 (gl.)

52,053

7,35

44,70

0,00

0,00

44,703

 

B2-1

52,173

7,54

44,63

0,00

0,00

44,633

 

B2-2

52,193

7,56

44,63

0,00

0,00

44,633

 

B3

52,098

7,46

44,64

0,00

0,00

44,638

 

B4

52,028

7,39

44,64

0,00

0,00

44,638

 

B5

52,038

7,40

44,64

0,00

0,00

44,638

 

B6

51,696

7,06

44,64

0,00

0,00

44,636

 

B7-1

51,441

6,84

44,60

0,00

0,00

44,601

 

B7-2

51,382

6,77

44,61

0,00

0,00

44,612

 

B8

51,047

6,47

44,58

0,00

0,00

44,577

 

B9

51,050

6,48

44,57

0,00

0,00

44,570

 

Pejlepunkt = top af rør

Olietykkelse korrigeret med (massefylde):

0,84

 

Fase 1 3. runde Pejleskema

Sag: 01.713.00

Lokalitet Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø

Dato : 18/9-2001
Sag nr. : 01.713.00
Init./Tilsyn : LHN

Boring nr.

Pejle- punkt
(kote)
m

V.S.
(m.u.pp.)

m

V.S.
(kote)

m

Olie-
tykkelse

m

Korrigeret
olie- tykkelse
m

Korri- geret
trykniveau
m

Bemær- kninger

B1 (gl.)

52,053

7,48

44,57

0,00

0,00

44,573

 

B2-1

52,173

7,61

44,56

0,00

0,00

44,563

 

B2-2

52,193

7,64

44,55

0,00

0,00

44,553

 

B3

52,098

7,54

44,56

0,00

0,00

44,558

 

B4

52,028

7,45

44,58

0,00

0,00

44,578

 

B5

52,038

7,48

44,56

0,00

0,00

44,558

 

B6

51,696

7,18

44,52

0,00

0,00

44,516

 

B7-1

51,441

6,92

44,52

0,00

0,00

44,521

 

B7-2

51,382

6,86

44,52

0,00

0,00

44,522

 

B8

51,047

6,57

44,48

0,00

0,00

44,477

 

B9

51,050

6,57

44,48

0,00

0,00

44,480

 

Pejlepunkt = top af rør

Olietykkelse korrigeret med (massefylde):

0,84

 

Fase 1 4. runde Pejleskema

Sag: 01.713.00

Lokalitet Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø

Dato : 16/10-2001
Sag nr. : 01.713.00
Init./Tilsyn : LHN

Boring nr.

Pejlepunkt
(kote)

m

V.S.
(m.u.pp.)

m

V.S.
(kote)

m

Olie-
tykkelse

m

Korrigeret
olietykkelse

m

Korr- igeret
trykniveau
m

Bemærk- ninger

B1 (gl.)

52,053

7,61

44,44

0,00

0,00

44,443

 

B2-1

52,173

7,74

44,43

0,00

0,00

44,433

 

B2-2

52,193

7,76

44,43

0,00

0,00

44,433

 

B3

52,098

7,66

44,44

0,00

0,00

44,438

 

B4

52,028

7,49

44,54

0,00

0,00

44,538

 

B5

52,038

7,60

44,44

0,00

0,00

44,438

 

B6

51,696

7,26

44,44

0,00

0,00

44,436

 

B7-1

51,441

7,02

44,42

0,00

0,00

44,421

 

B7-2

51,382

6,95

44,43

0,00

0,00

44,432

 

B8

51,047

6,64

44,41

0,00

0,00

44,407

 

B9

51,050

6,64

44,41

0,00

0,00

44,410

 

Pejlepunkt = top af rør

Olietykkelse korrigeret med (massefylde):

0,84

 

Fase 1 5. runde Pejleskema

Sag: 01.713.00

Lokalitet  Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø

Dato : 19/11-2001
Sag nr. : 01.713.00
Init./Tilsyn : TLa

Boring nr.

Pejle- punkt
(kote)
m

V.S.
(m.u.pp.)

m

V.S.
(kote)

m

Olie- tykkelse

m

Korrigeret
olietykkelse

m

Korri- geret
trykniveau
m

Bemærk- ninger

B1 (gl.)

52,053

7,66

44,39

0,00

0,00

44,393

 

B2-1

52,173

7,78

44,39

0,00

0,00

44,393

 

B2-2

52,193

7,80

44,39

0,00

0,00

44,393

 

B3

52,098

7,69

44,41

0,00

0,00

44,408

 

B4

52,028

7,61

44,42

0,00

0,00

44,418

 

B5

52,038

7,64

44,40

0,00

0,00

44,398

 

B6

51,696

7,29

44,41

0,00

0,00

44,406

 

B7-1

51,441

7,04

44,40

0,00

0,00

44,401

 

B7-2

51,382

6,99

44,39

0,00

0,00

44,392

 

B8

51,047

6,67

44,38

0,00

0,00

44,377

 

B9

51,050

6,66

44,39

0,00

0,00

44,390

 

Pejlepunkt = top af rør

Olietykkelse korrigeret med (massefylde):

0,84

 

Bilag 5
Bestemmelse af hydraulisk ledningsevne

A Slugtests
B Pumpetest
C Kornkurver
D Sammenstilling af data

Bilag 5A Slugtests

De tilsatte vandmængder er angivet i nedenstående tabel:

Boring (filter)

Tilsat vandmængde (liter)

Boring (filter)

Tilsat vandmængde (liter)

B1

13,28

B6

12,78

B2-1

13,48

B7-1

14,04

B2-2

13,57

B7-2

12,36

B3

13,39

B8

11,85

B4

13,21

B9

11,76

B5

13,21

 

 


Hvorslevs løsningsmetode forudsætter at magasinets horisontale og vertikale udstrækning er uendelig, hvorfor magasindybden ikke får betydning i beregningerne. Benyttes Bouwer-Rice's løsningsmetode ses det, at den hydrauliske ledningsevne varierer med den angivne magasindybde. Som udgangspunkt er angivet en magasindybde på 3 meter for at simulere en primært horisontal strømning. Som alternativ er ledningsevnen også beregnet for en magasintykkelse på 7 meter, og det ses at ledningsevnen falder med stigende magasindybde. Det vurderes, at en magasintykkelse på 3 m bedst svarer til den aktuelle afledningshorisont for det tilførte vand.

De beregnede ledningsevner varierer mellem de to metoder, men der ses ingen tendens i, at den ene metode beregner højere værdier end den anden. Jo mere entydige dataene er, jo tættere ligger værdierne for de to metoder. Nedenfor ses de beregnede ledningsevner beregnet ud fra de to metoder for de to omtalte magasintykkelser.

Boring

Løsning

Hvorslev

Bouwer-Rice

B1

D=4m

5.553x10-5

4.464 x 10-5

D=15m

-

3.913 x 10-5

B2,2

D=3m

3.309 x 10-4

2.299 x 10-4

D=7m

-

2.218 x 10-4

B2,1

D=3m

3.531 x 10-4

3.757 x 10-4

D=7m

-

3.089 x 10-4

B3

D=3m

7.817 x 10-5

7.67 x 10-5

D=7m

-

5.99 x 10-5

B4

D=3m

3.075 x 10-5

3.053 x 10-5

D=3m

6.528 x 10-5 *

 

D=7m

-

2.88 x 10-5

B5

D=3m

1.361 x 10-4

1.361 x 10-4

D=3m

2.031 x 10-4 *

 

D=7m

-

1.477 x 10-4

B6

D=3m

5.628 x 10-6

5.628 x 10-6

D=3m

2.324 x 10-5 *

 

D=7m

-

4.359 x 10-6

B7,2

D=3m

1.508 x 10-5

1.508 x 10-5

D=7m

-

1.205 x 10-5

B7,1

D=3m

2.14 x 10-5

2.503 x 10-5

D=7m

-

2.503 x 10-5

B8

D=3m

7.558 x 10-5

7.558 x 10-5

D=7m

-

7.321 x 10-5

B9

D=3m

9,14 x 10-4

9.464 x 10-4

D=7m

-

7.549 x 10-4

*Alternativ tilpasning på et tidligt tidspunkt på kurven.

En alternativ løsning er medtaget, i de tilfælde hvor kurven har et "knæk", og der tydeligt er to hældninger på kurven. De alternative løsninger repræsenterer alle et tidligt tidspunkt i forsøgene, og som det ses har de en højere hydraulisk ledningsevne. De alternative ledningsevner kunne skyldes en hurtigere udsivning gennem gruskastningen omkring boringerne.

Se her!

Slugtest
    

 


       

Well test analysis

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b1.aqt

Date: 10/05/01

Time: 13:36:43

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.00
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B1
Test Date: 09/11/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 4. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B1)

Initial Displacement: 7.35 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 3.15 m
Wellbore Radius: 0.0762 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 5.553E-05 m/sec

Solution Method: Hvorslev
y0 = 3.131 m

 

 


      

Well test analysis

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b1bouwer.aqt

Date: 10/05/01

Time: 13:37:18

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.00
Test Location: Vestergade 81,Særslev
Test Well: B1
Test Date: 09/11/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 4. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B1)

Initial Displacement: 7.35 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 3.15 m
Wellbore Radius: 0.0762 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 4.464E-05 m/sec

Solution Method: Bouwer-Rice
y0 = 3.325 m

 

 


      

Well test analysis

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b2,2_hvorslev.aqt

Date: 10/05/01

Time: 14:00:35

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.11
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B2,2
Test Date: 11/09/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B2,2)

Initial Displacement: 7.56 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 1.94 m
Wellbore Radius: 0.0762 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 0.0003309 m/sec

Solution Method: Hvorslev
y0 = 4.159 m

 

 


        

B2,2

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b2,2.aqt

Date: 10/05/01

Time: 14:00:16

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.11
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B2,2
Test Date: 11/09/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B2,2)

Initial Displacement: 7.56 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 1.94 m
Wellbore Radius: 0.0762 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 0.0002299 m/sec

Solution Method: Bouwer-Rice
y0 = 4.093 m

 

 


      

Well test analysis

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b2,1.aqt

Date: 10/05/01

Time: 13:37:53

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.00
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B2,1
Test Date: 09/11/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B2,1)

Initial Displacement: 7.54 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 6.46 m
Wellbore Radius: 0.0762 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 0.0003531 m/sec

Solution Method: Hvorslev
y0 = 6.216 m

 

 


         

Well test analysis

Data Set: I:\SAG\01 \713.00\AQT\b2,1bouwer.aqt

Date: 10/05/01

Time: 13:37:32

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.00
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B2,1
Test Date: 09/11/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B2,1)

Initial Displacement: 7.54 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 6.46 m
Wellbore Radius: 0.0762 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 0.0003757 m/sec

Solution Method: Bouwer-Rice
y0 = 6.216 m

 

 


       

Well test analysis

Data Set: I:\SAG\01 \713.00\AQT\b3.aqt

Date: 10/05/01

Time: 13:34:31

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.11
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B3
Test Date: 11/09/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B3)

Initial Displacement: 7.46 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 3.54 m
Wellbore Radius: 0.0762 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 7.817E-05 m/sec

Solution Method: Hvorslev
y0 = 2.119 m

 

 


     

B3

Data Set: I:\SAG\01 \713.00\AQT\b3bouwer.aqt

Date: 10/05/01

Time: 13:34:38

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.11
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B3
Test Date: 11/09/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B3)

Initial Displacement: 7.46 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 3.54 m
Wellbore Radius: 0.0762 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 7.67E-05 m/sec

Solution Method: Bouwer-Rice
y0 = 2.537 m

 

 


         

B4

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b4.aqt

Date: 10/05/01

Time: 13:44:56

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.11
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B4
Test Date: 11/09/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3.61 m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B4)

Initial Displacement: 7.39 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 3.61 m
Wellbore Radius: 0.0762 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 3.075E-05 m/sec

Solution Method: Hvorslev
y0 = 4.983 m

 

 


       

B4

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b4bouwer.aqt

Date: 10/05/01

Time: 13:44:45

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.11
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B4
Test Date: 11/09/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B4)

Initial Displacement: 7.39 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 3.61 m
Wellbore Radius: 0.0762 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 3.053E-05 m/sec

Solution Method: Bouwer-Rice
y0 = 4.983 m

 

 


       

B5

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b5.aqt

Date: 10/05/01

Time: 13:46:58

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.11
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B5
Test Date: 11/09/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B5)

Initial Displacement: 7.4 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 3.6 m
Wellbore Radius: 0.0762 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 0.0001361 m/sec

Solution Method: Hvorslev
y0 = 1.678 m

 

 


      

B5

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b5bouwer.aqt

Date: 10/05/01

Time: 14:03:32

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.11
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B5
Test Date: 11/09/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B5)

Initial Displacement: 7.4 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 3.6 m
Wellbore Radius: 0.0762 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 0.0001361 m/sec

Solution Method: Bouwer-Rice
y0 = 1.792 m

 

 


        

B6

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b6.aqt

Date: 10/05/01

Time: 13:47:41

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.11
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B6
Test Date: 11/09/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B6)

Initial Displacement: 7.19 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 4.81 m
Wellbore Radius: 0.0672 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 5.628E-06 m/sec

Solution Method: Hvorslev
y0 = 4.356 m

 

 


     

B3

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b6.aqt

Date: 10/05/01

Time: 13:47:49

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.11
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B6
Test Date: 11/09/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B6)

Initial Displacement: 7.19 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 4.81 m
Wellbore Radius: 0.0672 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 5.628E-06 m/sec

Solution Method: Bouwer-Rice
y0 = 4.287 m

 

 


         

B7

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b7.aqt

Date: 10/05/01

Time: 14:04:23

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.11
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B7,2
Test Date: 11/09/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B7,2)

Initial Displacement: 6.94 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 4.56 m
Wellbore Radius: 0.0672 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 1.508E-05 m/sec

Solution Method: Hvorslev
y0 = 5.883 m

 

 


        

B7

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b7bouwer.aqt

Date: 10/05/01

Time: 14:04:39

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.11
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B7,2
Test Date: 11/09/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B7,2)

Initial Displacement: 6.94 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 4.56 m
Wellbore Radius: 0.0672 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 1.508E-05 m/sec

Solution Method: Bouwer-Rice
y0 = 5.883 m

 

 


         

B7,1

Data Set: I:I\SAG\01\713.00\AQT\b7,1.aqt

Date: 10/05/01

Time: 13:47:57

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.11
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B7,1
Test Date: 11/09/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B7,1)

Initial Displacement: 6.84 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 9.66 m
Wellbore Radius: 0.0672 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 2.141 E-05 m/sec

Solution Method: Hvorslev
y0 = 5.942 m

 

 


        

B7,1

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b7,1bouwer.aqt

Date: 10/05/01

Time: 13:48:12

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.11
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B7,1
Test Date: 11/09/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B7,1)

Initial Displacement: 6.84 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 9.66 m
Weilbore Radius: 0.0672 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 2.503E-05 m/sec

Solution Method: Bouwer-Rice
y0 = 5.942 m

 

 


        

B8

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b8bouwer.aqt

Date: 10/05/01

Time: 13:50:07

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.11
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B8
Test Date: 11/09/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B8)

Initial Displacement: 6.47 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 4.53 m
Wellbore Radius: 0.0762 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 7.558E-05 m/sec

Solution Method: Hvorslev
y0 = 4.489 m

 

 


       

B8

Data Set: I:\SAG\01\1713.00\AQT\b8bouwer.aqt

Date: 10/05/01

Time: 14:05:33

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.11
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B8
Test Date: 11/09/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B8)

Initial Displacement: 6.47 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 4.53 m
Wellbore Radius: 0.0762 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 7.558E-05 m/sec

Solution Method: Bouwer-Rice
y0 = 4.489 m

 

 


        

B9

Data Set: I:\SAG\01\1713.00\AQT\b9hvorslev.aqt

Date: 10/05/01

Time: 13:56:28

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.11
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B9
Test Date: 11/09/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B9)

Initial Displacement: 6.48 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 4.52 m
Wellbore Radius: 0.0762 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 0.000914 m/sec

Solution Method: Hvorslev
y0 = 7.896 m

 

 


        

B9

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\bgbouwer.aqt

Date: 10/05/01

Time: 13:50:30

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.11
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B9
Test Date: 11/09/01

Aquifer Data

Saturated Thickness: 3. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data (B9)

Initial Displacement: 6.48 m
Casing Radius: 0.024 m
Screen Length: 1. m

Water Column Height: 4.52 m
Wellbore Radius: 0.0762 m
Gravel Pack Porosity: 0.38

Solution

Aquifer Model: Confined
K = 0.0009464 m/sec

Solution Method: Bouwer-Rice
y0 = 7.767 m

Bilag 5B Pumpetest


            

Well test analysis

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b1pumpe2.gang.aqt

Date: 10/22/01

Time: 16:32:06

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.00
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B1
Test Date: 09/18/2001

Aquifer Data

Saturated Thickness: 5. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data

Pumping Wells

Well Name

X (m)

Y (m)

B5

0

0

Observation Wells

Well Name

X (m)

Y (m)

B1

0

11

Solution

Aquifer Model: Leaky
T = 0.000231 m2/sec
r/B = 0.5093

Solution Method: Hantush-Jacob
S = 0.00236

 

 


        

B4

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b4pumpe.aqt

Date: 10/22/01

Time: 16:02:30

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.00
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B4
Test Date: 09/18/2001

Aquifer Data

Saturated Thickness: 5. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data

Pumping Wells

Well Name

X (m)

Y (m)

B5

0

0

Observation Wells

Well Name

X (m)

Y (m)

B4

0

16

Solution

Aquifer Model: Leaky
T = 0.001308 m2/sec
r/B = 1.E-05

Solution Method: Hantush-Jacob
S = 0.004553

 

 


         

B6

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b6pumpe.aqt

Date: 10/22/01

Time: 16:03:25

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.00
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B6
Test Date: 09/18/2001

Aquifer Data

Saturated Thickness: 5. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data

Pumping Wells

Well Name

X (m)

Y (m)

B5

0

0

Observation Wells

Well Name

X (m)

Y (m)

B6

0

25.5

Solution

Aquifer Model: Leaky
T = 1.E-05 m2/sec
r/B = 2.541

Solution Method: Hantush-Jacob
S = 0.0002379

 

 


         

B7

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b7pumpe.aqt

Date: 10/22/01

Time: 16:03:56

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.00
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B7
Test Date: 09/18/2001

Aquifer Data

Saturated Thickness: 5. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data

Pumping Wells

Well Name

X (m)

Y (m)

B5

0

0

Observation Wells

Well Name

X (m)

Y (m)

B7

0

34.5

Solution

Aquifer Model: Leaky
T = 9.301E-05 m2/sec
r/B = 1.961

Solution Method: Hantush-Jacob
S = 0.0005458

 

 


        

B5

Data Set: I:\SAG\01\713.00\AQT\b5pumpe.aqt

Date: 10/22/01

Time: 09:42:58

Projekt information

Company: NIRAS
Project: 01.713.00
Test Location: Vestergade 81, Særslev
Test Well: B6
Test Date: 09/18/2001

Aquifer Data

Saturated Thickness: 5. m

Anisotropy Ratio (Kz/Kr): 1.

Well Data

Pumping Wells

Well Name

X (m)

Y (m)

B5

0

0

Observation Wells

Well Name

X (m)

Y (m)

B5

0

10

Solution

Aquifer Model: Leaky
T = 0.0008147 m2/sec
r/B = 0.1004

Solution Method: Hantush-Jacob
S = 0.0222

Bilag 5C Bestemmelse af hydraulisk ledningsevne. Estimering ud fra kornkurver.

Den hydrauliske ledningsevne er bestemt ud fra sigtekurver af jordprøver udtaget i forskellige dybder, i et antal af boringerne. Ledningsevnen er bestemt ud fra fire forskellige løsningsmetoder med forskellige forudsætninger. Nedenfor ses de grundlæggende ligninger for de fire løsningsmetoder.

De fire løsningsmetoder er alle bygget op om den samme basisligning.

 

 

Hvor:

K = Hydraulisk ledningsevne [m/s]
g = tyngdeaccelerationen [m/s2]
v = den kinematiske viskositet for vand [m2/s]
C= dimensionsløs jordmatrice parameter[-]
j(n) = funktion for porøsiteten [-]
de2 = effektiv korndiameter [m2]
e = porøsiteten [-]
h = uensformighedstallet d10/d60 [-]
gi = vægtprocenten af en given fraktion di
dix =henholdsvis den øvre og nedre diameter for fraktionen.

For de tre løsningsmetoder har parametrene i basisligningen følgende værdier:

Metode

C

j(n)

de

Forudsætninger

Hazen

6 x 10-4

1+10(e-0,26)

d10

0.01mm< de<3mm, h<5

Slichter

1 x 10-2

e3,287

d10

0.01mm<de<5mm

Krüger

4.35 x 10-5

e/(1-e)2

1/de=SDgi(2/( dig+di9))

h>5

Beyer

6 x 10 -4log(500/h)

1

d10

0,06mm<de<0.6 mm. 1<h<5


De beregnede ledningsevner fra de fire metoder samt et gennemsnit er sammenfattet i nedenstående tabel.

Se her!
       

Bilag 5D Sammenstilling af data.

Boring

Lithologi

Dybde, m.u.t.

Slugtests

Pumpetest

Kornkurver, gennemsnit

Gennemsnit

B1

ML/groft, gruset sand

8,5-10,5

4,5 - 5,6×10-5

4,6×10-5

 

4,9×10-5

B2-2

MS, ml-grov

8,5-9,5

2,3 - 3,3× 10-4

 

 

28×10-5

B2

Sand, groft, gruset

11

 

 

28,5×10-5

28,5×10-5

B2

Sand, fint, velsorteret

12

 

 

1,1×10-5

1,1×10-5

B2

Sand, fin-grov

13

 

 

5,5×10-5

5,5×10-5

B2-1

Sand, groft, gruset

13-14

3,5 - 3,8 ×10-4

 

16,5×10-5

30×10-5

B2

Sand, groft, gruset

15

 

 

62,5×10-5

62,5×10-5

B3

Sand, groft, gruset

10-11

7,7 - 7.8 ×10-5

 

7,2×10-5

7,6×10-5

B4

MS, sv. siltet, gruset

10-11

3,1 ×10-5

3,0×10-4

18×10-5

17×10-5

B5

Sand, groft, stenet

10-11

1,4× 10-4

1,6×10-4

7,8×10-5

12,6×10-5

B6

MS, fin-ml., sv. siltet

11-12

5,6× 10-6

2,0×10-6

1,3×10-5

0,7×10-5

B7-2

Sand, fin-ml., siltet

10,5-11,5

1,5× 10-5

1,9×10-5

1,0×10-5

1,5×10-5

B7-1

Sand, gruset, leret

15,4-16,4

2,1 - 2,5× 10-5

 

5,4×10-5

3,3×10-5

B8

MS, ml.-grov, gruset

10-11

7,6× 10-5

 

7,1×10-5

7,4×10-5

B9

Grus, groft sand, sten

10-11

9,1 - 9,5× 10-4

 

35,4×10-5

73,8×10-5

Hydrauliske ledningsevner (i m/s) beregnet ud fra hhv. slugtests, pumpetest og kornkurver.

Bilag 6
Vandprøver: Prøvetagningsskemaer, analyserapporter og samlet skema

A Fase 1
B Fase 2

Bilag 6A Fase 1

Vandprøvetagning

Sagsnavn:
    
Sagsleder:
Rekvirentens navn:
Rekvirentens adresse:

MTBE's spredning i grundvand
(Vestergade 81, Særslev)
AGC
Miljøstyrelsen
  
Strandgade 29, 1401 København K

Sags nr.:
Dato:
Prøvetager:

01.713.00
05-09-01
LHN

 

Undersøgelsesformål

Undersøgelsesformål:
Analyseparametre:

Forureningsundersøgelse
BTEX, MTBE m.v. + boringskontrol

Pumpevalg:
Slangevalg:

MP1
PE

 

Udstyr

Boring

 

Pejl

Pumpe

Slange

Be- mærk- ninger

V- boring- filter-a,b,…

Udstyrs- nummer

Sidst anvendt i boring nr.

Udstyrs- num- mer

Sidst an- vendt i boring nr.

Materiale

Sidst anvendt i boring nr.

 

V-B4-1-a

3.15.15

B5

4.05.05

B5

PE

NY

1 l/min, start 10:30

V-B6-1-a

3.15.15

B4

4.05.05

B4

PE

NY

Tømt 3 gange

V-B9-1-a

3.15.15

B6

4.05.05

B6

PE

NY

11:38 10 l/min

V-B8-1-a

3.15.15

B9

4.05.05

B9

PE

NY

12:10 7 l/min

V-B7-1-a

3.15.15

B8

4.05.05

B8

PE

NY

13:15 1 l/min

V-B7-2-a

3.15.15

B7-1

4.05.05

B7-1

PE

NY

Tømt 3 gange

 

Vandprøve

Boring

Vandprøve

Bemærkninger

V-boring- filter-a,b,…

Dimen- sion
(mm)

Rovand- spejl
(m u.MP)

Forpump- ning
(liter)

Tids- punkt

Prøve- mængde
(liter)

(Klarhed/ Udfældning, Farve/Lugt, Filtrering/ Konservering)

V-B4-1-a

63

7,45

40

11:10

Analycen+
DHI

Klar   uden lugt

V-B6-1-a

63

6,87

15

14:50

DHI

Uklar  bundfald

V-B9-1-a

63

6,36

770

11:55

Analycen+
DHI

Klar  uden lugt

V-B8-1-a

63

6,28

280

12:50

Analycen+
DHI

Klar  uden lugt

V-B7-1-a

63

6,72

35

13:50

Analycen+
DHI

Uklar  brun uden lugt

V-B7-2-a

63

6,65

18

15:00

DHI

Klar  bundfald

 

Analyse

Laboratorium:
Kontaktperson:

Analycen + DHI

Rekvisition udfyldt:

ja
nej

 

Akkreditering

Metode: NIRAS Tilsynsinstruks, Udtagning af vandprøver (bilag 7)

__     12-09-01____
Dato

__       Peter Tyge             
Underskriftberettiget

___________________
Stempel

Akkrediteringen omfatter udelukkende prøvetagningen. Skemaet må ikke gengives , undtagen i sin helhed, uden NIRAS´s skriftlige godkendelse.

 

Vandprøvetagning

Sagsnavn:
   
Sagsleder:
Rekvirentens navn:
Rekvirentens adresse:

MTBE's spredning i grundvand (Vestergade 81, Særslev)
AGC
Miljøstyrelsen
Strandgade 29, 1401 København K

Sags nr.:
Dato:
Prøvetager:

01.713.00
04-09-01
LHN

 

Undersøgelsesformål

Undersøgelsesformål:
Analyseparametre:

Forureningsundersøgelse
BTEX, MTBE m.v. + boringskontrol

Pumpevalg:
Slangevalg:

MP1
PE

 

Udstyr

Boring

Pejl

Pumpe

Slange

Bemærk- ninger

V-boring- filter-a,b,…

Udstyrs- nummer

Sidst anvendt i boring nr.

Udstyrs- nummer

Sidst anvendt i boring nr.

Mate- riale

Sidst anvendt i boring nr.

 

V-B2-2-a

3.15.15

-

4.05.05

-

PE

NY

13 l/min, start 11:56

V-B2-1-a

3.15.15

B2-2

4.05.05

B2-2

PE

NY

13 l/min, start 12:45

V-B3-1-a

3.15.15

B2-1

4.05.05

B2-1

PE

NY

6 l/min, start 13:10

V-B5-1-a

3.15.15

B3-1

4.05.05

B3-1

PE

NY

10 l/min, start 14:10

 

Vandprøve

Boring

Vandprøve

Bemærkninger

V-boring- filter-a,b,…

Dimension
(mm)

Rovands- pejl
(m u.MP)

Forpump- ning
(liter)

Tids- punkt

Prøve- mængde
(liter)

(Klarhed/ Udfældning, Farve/Lugt, Filtrering/ Konservering)

V-B2-2-a

63

7,43

1092

12:40

Analycen+
DHI

Klar  uden lugt

V-B2-1-a

63

7,41

767

13:04

Analycen+
DHI

Klar  uden lugt

V-B3-1-a

63

7,33

300

14:00

Analycen+
DHI

Klar  uden lugt

V-B5-1-a

63

7,27

250

14:35

Analycen+
DHI

Klar  rådden lugt

 

Analyse

Laboratorium:
Kontaktperson:

Analycen + DHI

Rekvisition udfyldt:

ja
nej

 

Akkreditering

Metode: NIRAS Tilsynsinstruks, Udtagning af vandprøver (bilag 7)

_        12-09-01_____
Dato

__       Peter Tyge          __
Underskriftberettiget

______________________
Stempel

Akkrediteringen omfatter udelukkende prøvetagningen. Skemaet må ikke gengives , undtagen i sin helhed, uden NIRAS´s skriftlige godkendelse.

 

Vandprøvetagning

Sagsnavn:
 
Sagsleder:
Rekvirentens navn:
Rekvirentens adresse:

MTBE's spredning i grundvand (Vestergade 81, Særslev)
AGC
Miljøstyrelsen
Strandgade 29, 1401 København K

Sags nr.:
Dato:
Prøvetager:

01.713.00
04-09-01
LHN

 

Feltmåling ( ikke akkrediteret ydelse)

 

Feltmåling

Bemærk- ninger

Boring
V-boring- filter-a,b,..

Vand- spejl
(m u.MP)

Tid
(Start/ min)

Flow
(l/min.)

Led- nings- evne
(mS/cm)

Tempe- ratur
(oC)

Re- dox
(mV)

pH

Ilt
(mg/l)

 

V-B2-2-a

 

 

 

883

11,9

124

7,32

3,91

 

V-B2-1-a

 

 

 

1114

11,7

134

6,96

2,29

 

V-B3-1-a

 

 

 

1382

12,7

131

6,86

2,64

 

V-B5-1-a

 

 

 

1025

13,5

-140

6,82

0,26

 

 

Vandprøvetagning

Sagsnavn:
       
Sagsleder:
Rekvirentens navn:
Rekvirentens adresse:

MTBE's spredning i grundvand (Vestergade 81, Særslev)
AGC
Miljøstyrelsen
Strandgade 29, 1401 København K

Sags nr.:
Dato:
Prøvetager:

01.713.00
06-10-01
LHN

 

Undersøgelsesformål

Undersøgelsesformål:
Analyseparametre:

Forureningsundersøgelse
Boringskontrol

Pumpevalg:
Slangevalg:

Whale
PE

 

Udstyr

Boring

 

Pejl

Pumpe

Slange

Bemærk- ninger

V-boring- filter-a,b,…

Udstyrs- nummer

Sidst anvendt i boring nr.

Udstyrs- nummer

Sidst anvendt i boring nr.

Mate- riale

Sidst anvendt i boring nr.

 

V-B6-1-a

3.15.15

-

Whale

B6

PE

B6

 

 

Vandprøve

Boring

Vandprøve

Bemærkninger

V-boring- filter-a,b,…

Dimension
(mm)

Rovands- pejl
(m u.MP)

Forpump- ning
(liter)

Tidspunkt

Prøve- mængde
(liter)

(Klarhed/ Udfældning, Farve/Lugt, Filtrering/ Konservering)

V-B6-1-a

63

7,26

2

13:00

4

Uklar brun

 

Analyse

Laboratorium:
Kontaktperson:

Analycen + DHI

Rekvisition udfyldt:

ja
nej

Akkreditering

Metode: NIRAS Tilsynsinstruks, Udtagning af vandprøver (bilag 7)

                           
Dato

                                          
Underskriftberettiget

___________________
Stempel

Akkrediteringen omfatter udelukkende prøvetagningen. Skemaet må ikke gengives , undtagen i sin helhed, uden NIRAS´s skriftlige godkendelse.

 

Vandprøvetagning

Sagsnavn:
   
Sagsleder:
Rekvirentens navn:
Rekvirentens adresse:

MTBE's spredning i grundvand (Vestergade 81, Særslev)
AGC
Miljøstyrelsen
Strandgade 29, 1401 København K

Sags nr.:
Dato:
Prøvetager:

01.713.00
05-09-01
LHN

 

Undersøgelsesformål

Undersøgelsesformål:
Analyseparametre:

Forureningsundersøgelse
BTEX, MTBE m.v. + boringskontrol

Pumpevalg:
Slangevalg:

MP1
PE

 

Udstyr

Boring

 

Pejl

Pumpe

Slange

Be- mærk- ninger

V- boring- filter-a,b,…

Udstyrs- nummer

Sidst anvendt i boring nr.

Udstyrs- num- mer

Sidst an- vendt i boring nr.

Materiale

Sidst anvendt i boring nr.

 

V-B4-1-a

 

 

 

 

 

 

1 l/min, start 10:30, tømt

V-B6-1-a

 

 

 

 

 

 

Tømt ringe ydelse

V-B9-1-a

 

 

 

 

 

 

10 l/min, 11:38

V-B8-1-a

 

 

 

 

 

 

7 l/min 12:10

V-B7-1-a

 

 

 

 

 

 

1 l/min 13:15 tømt

V-B7-2-a

 

 

 

 

 

 

Tømt ringe ydelse

 

Vandprøve

Boring

Vandprøve

Bemærkninger

V-boring- filter-a,b,…

Dimen- sion
(mm)

Rovand- spejl
(m u.MP)

Forpump- ning
(liter)

Tidspunkt

Prøve- mængde
(liter)

(Klarhed/ Udfældning, Farve/Lugt, Filtrering/ Konservering)

V-B4-1-a

63

7,45

 

11:10

Analycen +
DHI

Klar  uden lugt

V-B6-1-a

63

6,87

 

14:50

DHI

Uklar  bundfald

V-B9-1-a

63

6,36

 

11:55

Analycen +
DHI

Klar  uden lugt

V-B8-1-a

63

6,28

 

12:50

Analycen +
DHI

Klar  uden lugt

V-B7-1-a

63

6,72

 

13:50

Analycen +
DHI

Uklar  brun uden lugt

V-B7-2-a

63

6,65

 

15:00

DHI

Klar  bundfald

 

Analyse

Laboratorium:
Kontaktperson:

Analycen + DHI

Rekvisition udfyldt:

ja
nej

 

Akkreditering

Metode: NIRAS Tilsynsinstruks, Udtagning af vandprøver (bilag 7)

                            _
Dato

                                        _
Underskriftberettiget

______________________
Stempel

Akkrediteringen omfatter udelukkende prøvetagningen. Skemaet må ikke gengives , undtagen i sin helhed, uden NIRAS´s skriftlige godkendelse.

 

Vandprøvetagning

Sagsnavn:
    
Sagsleder:
Rekvirentens navn:
Rekvirentens adresse:

MTBE's spredning i grundvand (Vestergade 81, Særslev)
AGC
Miljøstyrelsen
Strandgade 29, 1401 København K

Sags nr.:
Dato:
Prøvetager:

01.713.00
05-09-01
LHN

 

Feltmåling ( ikke akkrediteret ydelse)

 

Feltmåling

Bemærk- ninger

Boring
V-boring- filter-a,b,..

Vand- spejl
(m u.MP)

Tid
(Start/ min)

Flow
(l/min.)

Led- nings- evne
(mS/cm)

Tempe- ratur
(oC)

Re- dox
(mV)

pH

Ilt
(mg/l)

 

V-B4-1-a

 

 

1 l/min

1121

15,1

82

6,76

5,14

 

V-B6-1-a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V-B9-1-a

 

 

1 l/min

772

10,6

27

7,34

1,05

 

V-B8-1-a

 

 

1 l/min

1079

10,6

28

7,11

1,66

 

V-B7-1-a

 

 

0,5 l/min

1105

14,3

58

7,03

3,1

 

 

Fase 1 - revideret analyserapport fra DHI, jf. rapport af 10. Og 23. Oktober 2001 incl. genanalyse af B6
NIRAS - Søndersø Projektnr. 51482 25-9-01/SUB

THC
Kuncentrationen i mg/L

Prøvemærkning

Udlaget

Lab nr.

C6-C10

>C10-C25

>C25-C35

sum

V-B2-1-a

04-09-01

O-092-1

< 10

< 25

< 100

< 100

V-B2-2-a

04-09-01

O-092-2

< 10

< 25

< 100

< 100

V-B3-1-a**

04-09-01

O-092-3

< 10

< 25

< 100

< 100

V-B5-1-a

04-09-01

O-092-4

23000

350

< 100

23350

V-B4-1-a

05-09-01

O-092-5

< 10

< 25

< 100

< 100

V-B6-1-a*

05-09-01

O-092-6

46

30

< 100

< 100

V-B7-1-a

05-09-01

O-092-7

< 10

< 25

< 100

< 100

V-B7-2-a*

05-09-01

O-092-8

< 10

< 25

< 100

< 100

V-B8-1-a**

05-09-01

O-092-9

< 10

< 25

< 100

< 100

V-B9-1-a

05-09-01

O-092-10

< 10

< 25

< 100

< 100

*) Dekanteret inden analyse for THC
**) Omhældt, da flaskerne sprang

Purge & Trap/GC-MS
Koncentration i pgiL

Se her!

Bestemmelse af THC i vand

Princip: 1 L vandprøve ekstraheres med pentan og ekstraheres på rysteapparat. Pentanekstraktet analyseres ved gaschromatografi med kapillarkolonne, temperaturprogrammering og med flammeionisationsdetektion. Der kalibreres over for aktuelle analytiske standarder under anvendelse af ch enzen som intern standard. Metoden bestemmer rutinemæssigt enkeltkomponenterne benten, toluen, xylener og naphthalen samt olieprodukter opdelt i 3 fraktioner svarende til følgende kogepunktsintervaller 1) fra benzen til n-C10-alkan, 2) fra n-C10-alkan til n-C25-alkan og 3) fra n-C25-alkan til n-C35-alkan. Identifikation af enkeltkomponenter foretages ud fra retentionstiden. Olieindholdet bestemmes over for følgende standarder: fraktion 1: toluen; fraktion 2: gennemsnittet af n-C12, n-C16, n-C20 og n-C24; fraktion 3: gennemsnittet af n-C28, n-C30, n-C-32 og n-C34.

Reference: Miljøstyrelsens Referencelaboratorium: Bestemmelse af olie i jord, Gaskromatografisk metode, november 1998.

Detektionsgrænser: For jordprøver er detektionsgrænsen 0,1- 0,5 mg/L for enkelt\cell komponenter, 10 mg/L for olie i intervallet fra benzen til n-C10-alkan, 25 mg/L for olie i intervallet fra n-C10-alkan til n C25-alkan og 100 mg/L for olie i intervallet fra n-C25-alkan til n-C35-alkan.

Intern kvalitetskontrol: Resultaterne er kontrolleret ved samtidig analyse af spikede, naturlige vandprøver.

Usikkerhed: Ved kontrolanalyse af spikede, naturlige prøver er der en analyseusikkerhed, CVTotal, på 20 %.

Bestemmelse af flygtige organiske forbindelser i vand ved Purge & Trap/GCMS

Princip: Et afmålt volumen vandprøve (5 ml evt. 25 ml) strippes med helium. De afstrippede flygtige forbindelser fanges på en Vocarb 3000 fælde hvorfra de frigøres ved opvarming og analyseres direkte på GC-MS-SIM. Metoden medtager følgende forbindelser: MTBE, Benzen, Toluen, Ethylbenzen, m/p-xylen, o-xylen, 1,3,5-trimethylbenzen, 1,2,4\cell trimethylbenzen, og Naphthalen. Metoden er her udvidet med polære nedbrydningsprodukter: TBA, TBF, Acetone og Isopropanol.

Kvalitetskontrol: Resultaterne er kontrolleret ved samtidig analyse af spikede vandprøver. Der udføres dobbeltbestemmelser.

Detektionsgrænser: I danne analyse: 0,01 mg/L for alle komponenter, undtagen Acetone (10 mg/L), Isopropanol (0,3 mg/L), TBA (0,2 mg/L) og TBF (0,1 mg/L).

Intern kvalitetskontrol: Resultaterne er kontrolleret ved samtidig analyse af spikede, naturlige vandprøver.

Usikkerhed: Ved kontrolanalyse af spikede, naturlige prøver er der en analyseusikkerhed, CVTotal, På 10 %.

Prøvningsresultater gælder udelukkende for de(t) prøvede enme(r)
Prøvningsrapporten må kun gengives i uddrag, såfremt DHI har godkendt uddraget

 

Journal nr.:
V201-02259-01
27.09.2001 KAC
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 20 25

Undersøgelse af råvand

Prøve ID:
Udtaget adresse:
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

V-B2-1-a
Vestergade 81, særslev
Rekvirent
Projekt
Råvandskontrol
04-Andet
04.09.2001
04.09.2001.  18:48
04.09.2001
27.09.2001

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Metode

CV%

DL

Observationer/feltmålinger

#Vandtemperatur

-

°C

 

Laboratorieundersøgelser

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,3
99,2
5,4
710
150

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
5
2


1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

8,9
23,0
53
1,5
<0,005

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

<0,005
0,17
360
120
63

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
2

0,005
0,005
1
0,5
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

16
1,0
0,017
0,04
1,8

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
4
3
9
8

0,5
0,001
0,005
0,03
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

<2
4,3
1,6
1,5
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484

KG.12

2
10
4

2
1,0
0,1
 
0,01

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

          

Laborant Helle W Nielsen      civ.ing. Niels Weibel

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-02258-01
27.09.2001 KAC
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 20 25

Undersøgelse af råvand

Prøve ID:
Udtaget adresse:
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

V-B2-2-a
Vestergade 81, Særslev
Rekvirent
Projekt
Råvandskontrol
04-Andet
04.09.2001
04.09.2001.  18:48
04.09.2001
27.09.2001

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Metode

CV%

DL

Observationer/feltmålinger

#Vandtemperatur

-

°C

 

Laboratorieundersøgelser

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,4
83,2
4,6
400
130

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2


1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

6,4
19,2
52
1,3
<0,005

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

<0,005
0,58
340
70
65

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
2

0,005
0,005
1
0,5
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

13
0,0034
0,023
0,05
3,6

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
4
3
9
8

0,5
0,001
0,005
0,03
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

<2
5,7
1,6
0,72
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484

KG.12

2
10
4

2
1,0
0,1
 
0,01

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

            

Laborant Helle W Nielsen      civ.ing. Niels Weibel

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-02260-01
27.09.2001 KAC
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 20 25

Undersøgelse af råvand

Prøve ID:
Udtaget adresse:
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

V-B3-1-a
Vestergade 81, Særslev
Rekvirent
Projekt
Råvandskontrol
04-Andet
04.09.2001
04.09.2001.  18:48
04.09.2001
27.09.2001

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Metode

CV%

DL

Observationer/feltmålinger

#Vandtemperatur

-

°C

 

Laboratorieundersøgelser

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,2
123
3,8
880
210

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2


1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

8,2
31,6
59
1,9
0,031

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

<0,005
0,047
390
210
42

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
2

0,005
0,005
1
0,5
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

41
0,053
0,021
0,04
2,2

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
4
3
9
8

0,5
0,001
0,005
0,03
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

<2
1,5
1,4
0,76
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484

KG.12

2
10
4

2
1,0
0,1
 
0,01

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

            

Laborant Helle W Nielsen      civ.ing. Niels Weibel

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-02281-01
27.09.2001 KAC
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 20 25

Undersøgelse af råvand

Prøve ID:
Udtaget adresse:
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

V-B4-1-a
Vestergade 81, Særslev
Niras, Allerød
Projekt
Råvandskontrol
04-Andet
04.09.2001
04.09.2001.  18:20
04.09.2001
27.09.2001

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,3
96,3
20
970
140

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2


1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

12
21,7
58
2,6
0,19

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

<0,005
1,4
360
85
57

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
2

0,005
0,005
1
0,5
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

24
0,41
0,011
0,05
7,4

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
4
3
9
8

0,5
0,001
0,005
0,03
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

29
21
6,0
2,7
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484

KG.12

2
10
4

2
1,0
0,1
 
0,01

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

           

Cand.scient Henrik Hansen      civ.ing. Niels Weibel

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-02261-01
Side 1 af 2
27.09.2001 KAC
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 20 25

Undersøgelse af råvand

Prøve ID:
Udtaget adresse:
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

V-B5-1-a
Vestergade 81, Særslev
Niras, Allerød
Projekt
Råvandskontrol
04-Andet
04.09.2001
04.09.2001.  18:48
04.09.2001
27.09.2001

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Metode

CV%

DL

Observationer/feltmålinger

#Vandtemperatur

-

°C

 

Laboratorieundersøgelser

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,2
95,8
13
460
120

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2


1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

9,8
19,5
66
1,2
0,061

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

5,6
5,1
530
73
12

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
2

0,005
0,005
1
0,5
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

<0,5
0,077
0,013
<0,03
<0,2

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
4
3
9
8

0,5
0,001
0,005
0,03
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring

2,6
6,5
6,8
4,3

mg/l
mg/l
mg/l
%

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484

2
10
4

2
1,0
0,1
 

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-02837-01
Side 1 af 2 & 2 af 2
28.09.2001 KAC
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 20 25

Undersøgelse af råvand

Prøve ID:
Udtaget adresse:
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

V-B6-1-a
Vestergade 82, Særslev, Sønder
Niras, Allerød
Projekt
Råvandskontrol
04-Andet
16.10.2001
16.10.2001.  17:00
16.10.2001
28.11.2001

             

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Grænse-
Værdi

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,3
76,3
29
510
75

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2

  
1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

7,6
12,3
91
3,6
0,005

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

 

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

0,29
2,4
380
26
75

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
  
2

0,005
0,005
1
0,5
  
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

<0,5
0,013
0,025
0,21
1,4

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
   
4
3
9
  
8

0,5
  
0,001
0,005
0,03
  
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

4,1
7,5
12
0,040
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

   
   
   
5
   

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484
  
KG.12

2
10
4
  
 

2
1,0
0,1
0,02
0,01

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

 

             

Cand.scient Henrik Hansen      civ.ing. Karen Halling

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-02284-01
27.09.2001 KAC
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 20 25

Undersøgelse af råvand

Prøve ID:
Udtaget adresse:
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

V-B7-1-a
Vestergade 81, særslev
, Niras, Allerød
Ordinær
Råvandskontrol
04-Andet
05.09.2001
05.09.2001.  18:20
05.09.2001
27.09.2001

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,3
101
19
790
160

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2


1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

12
25,1
47
3,1
0,64

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

0,0066
0,41
290
91
83

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
2

0,005
0,005
1
0,5
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

63
2,2
0,018
0,08
4,6

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
4
3
9
8

0,5
0,001
0,005
0,03
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

25
16
6,1
4,5
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484

KG.12

2
10
4

2
1,0
0,1
 
0,01

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

            

Cand.scient Henrik Hansen      civ.ing. Niels Weibel

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-02283-01
27.09.2001 KAC
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 20 25

Undersøgelse af råvand

Prøve ID:
Udtaget adresse:
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

V-B8-1-a
Vestergade 81, særslev
Niras, Allerød
Ordinær
Råvandskontrol
04-Andet
05.09.2001
05.09.2001.  18:20
05.09.2001
27.09.2001

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,2
100
19
690
150

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2


1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

15
24,8
51
2,6
0,045

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

<0,005
0,25
330
82
130

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
2

0,005
0,005
1
0,5
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

15
0,072
0,019
0,05
1,3

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
4
3
9
8

0,5
0,001
0,005
0,03
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

14
7,3
4,4
2,6
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484

KG.12

2
10
4

2
1,0
0,1
 
0,01

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

             

Cand.scient Henrik Hansen      civ.ing. Niels Weibel

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.



 

Journal nr.:
V201-02282-01
27.09.2001 KAC
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 20 25

Undersøgelse af råvand

Prøve ID:
Udtaget adresse:
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

V-B9-1-a
Vestergade 81, Særslev
, Niras, Allerød
Ordinær
Råvandskontrol
04-Andet
05.09.2001
05.09.2001.  18:20
05.09.2001
27.09.2001

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,5
73,2
9,3
580
120

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2


1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

12
19,2
22
1,7
0,095

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

<0,005
0,18
230
58
84

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
2

0,005
0,005
1
0,5
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

32
3,1
0,018
0,10
0,99

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
4
3
9
8

0,5
0,001
0,005
0,03
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

<2
5,6
2,9
0,83
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484

KG.12

2
10
4

2
1,0
0,1
 
0,01

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

              

Cand.scient Henrik Hansen      civ.ing. Niels Weibel

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-02282-01
27.09.2001 KAC
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 20 25

Undersøgelse af råvand

Prøve ID:
Udtaget adresse:
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

V-B9-1-a
Vestergade 81, Særslev
Niras, Allerød
Ordinær
Råvandskontrol
04-Andet
05.09.2001
05.09.2001.  18:20
05.09.2001
27.09.2001

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,5
73,2
9,3
580
120

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2


1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

12
19,2
22
1,7
0,095

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

<0,005
0,18
230
58
84

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
2

0,005
0,005
1
0,5
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

32
3,1
0,018
0,10
0,99

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
4
3
9
8

0,5
0,001
0,005
0,03
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

<2
5,6
2,9
0,83
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484

KG.12

2
10
4

2
1,0
0,1
 
0,01

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

             

Cand.scient Henrik Hansen      civ.ing. Niels Weibel

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Se her!
      

Bilag 6B Fase 2

Resultater fra analyse af 27 vandprøver
Prøven er modtaget i perioden fra den 31. oktober til den 12. november 2001
Prøven er analyseret i perioden fra den 1. november 2001 til den 26. november 2001

Analyse af vandprøver for kulbrinter (THC)

Dato: 11. december 2001
Init.: SUB
Projekt: 51482

Niras
att.: Charlotte Riis

Prøvningsrapport nr.:
A51482-006
Side 2 at 5

Prøvemærkning

Udtaget

C6-C10

C10-C25

C25-C35

sum

GB1, 12-13 m

31-10-01

690

< 25

< 100

690

GB2 12-13 m *

31-10-01

30

< 26

< 100

< 100

GB2 10-11 m *

31-10-01

< 10

< 26

< 100

< 100

Blind 1

31-10-01

< 10

< 25

< 100

< 100

GB3, 12-13 m *

31-10-01

< 10

< 25

< 100

< 100

GB4,12-13 m *

31-10-01

< 10

<25

< 100

< 100

GB4 10-11 m *

31-10-01

< 10

< 25

< 100

< 100

GB5, 10-11 m *

01-11-01

<10

<25

< 100

< 100

GB6, 12-13 m

01-11-01

<10

< 25

< 100

< 100

GB5, 14-15 m *

31-10-01

< 10

< 25

< 100

< 100

GB1a, 10-11 m  *

01-11-01

510

< 25

< 100

510

GB9, 12-13 m *

02-11-01

<10

<25

< 100

< 100

GB10, 16-17 m *

06-11-01

<10

< 25

< 100

< 100

GB10, 10-11 m *

06-11-01

<10

< 25

< 100

< 100

GB8, 17-18 m *

06-11-01

<10

< 25

< 100

< 100

GB8, 12-13 m *

06-11-01

<10

< 25

< 100

< 100

GB8, 10-11 m  *

06-11-01

<10

< 25

< 100

< 100

GB11, 19-20 m

07-11-01

<10

< 25

< 100

< 100

GB11, 11-12 m

07-11-01

<10

< 25

< 100

< 100

GB12 15-16 m

08-11-01

<10

< 25

< 100

< 100

GB12, 11-12 m

08-11-01

<10

<25

< 100

< 100

GB13, 17-18 m

09-11-01

<10

< 25

< 100

< 100

*) Omhældt
Koncentrationer i mg/L

Prøvningsresultate gælder udelukkende for de(t) prøvede emne(r)
Prøvningsrapporten må kun gengives i uddrag, såfremt DHI hat godkendt uddraget

 

Analyse af vandprøver for polære nedbrydningsprodukter

Dato: 11. december 2001
Init.: SUB
Projekt: 51482

Niras
att.: Charlotte Riis

Prøvningsrapport nr.:
A51482-006
Side 3 at 5

Prøvemærkning

Udtaget

TBA*

TBF*

Acetone*

Isopropanol*

GB1, 12-13 m

31-10-01

190

0.5

< 1.0

< 0.3

GB2, 12-13 m

31-10-01

1000

2.4

< 1.0

< 0.3

GB2, 14-11 m

31-10-01

860

1.4

< 1.0

< 0.3

Blind 1

31-10-01

0.1

< 0,1

< 1,0

< 0,3

GB3, 12-13 m

31-10-01

< 0.1

< 0,1

< 1.0

< 0,3

GB4, 12-13 m

31-10-01

53

2.6

< 1,0

< 0,3

GB4, 10-11 m

31-10-01

6.5

2.1

< 1.0

< 0.3

GB5, 10-11 m

01-11-01

37

3.7

< 1.0

< 0.3

GB6, 12-13 m

01-11-01

15

0.3

< 1.0

< 0,3

GB5, 14-15 m

31-10-01

47

1.3

1.1

< 0.3

GB1a, 10-11 m

01-11-01

30

0.4

1.5

< 0.3

GB9, 12-13 m

02-11-01

0.3

0.3

< 1.0

< 0.3

GB10, 16-17 m

05-11-01

0.1

< 0.1

< 1.0

< 0.3

GB10, 10-11 m

06-11-01

0.1

< 0.1

1.1

< 0.3

GB8, 17-18 m

06-11-01

1.8

0.7

2.4

< 0.3

GB8, 12-13 m

06-11-01

0.2

< 0.1

2.1

< 0.3

GB8, 10-11 m

06-11-01

0.3

< 0.1

1.8

< 0.3

GB11, 19-20 m

07-11-01

0.6

0.5

< 1.0

< 0.3

GB11, 13-14 m.

07-11-01

< 0.1

< 0.1

< 1,0

< 0.3

GB11, 11-12 m

07-11-01

0.1

< 0.1

1.0

< 0.3

GB12, 18-19 m

08-11-01

0.1

< 0.1

1.8

< 0.3

GB12, 15-16 m

08-11-01

0.1

< 0.1

1.9

< 0.3

GB12, 11-12 m

08-11-01

0.1

0.1

1.0

< 0.3

GB13, 22-23 m

08-11-01

23

2.5

< 1.0

2.0

GB13, 19-20 m

08-11-01

0.9

0.2

1.1

< 0.3

GB13, 17-18 m

09-11-01

110

39

< 1.0

< 0.3

GB13, 14-15 m

09-11-01

240

6.4

1.8

< 0.3

*) Detektionsgrænserne er estimeret ud fra blindværdier og de til kalibreringen anvendte standarder
Parametrene er endnu ikke omfattet af akkrediteringen
Koncentrationer i mg/L

Prøvningsresultate gælder udelukkende for de(t) prøvede emne(r)
Prøvningsrapporten må kun gengives i uddrag, såfremt DHI hat godkendt uddraget

 

Analyse af vandprøver for specifikke forureningskomponenter

Se her!
     

Prøvningsresulltater gælder udelukkende far de(t) prøvede emne(r)
Prøvningsrapporten må kan gengives i uddrag, såfremt DHl må kan gengives i uddrag, såfremt DHl

     

Bestemmelse af THC i vand

Princip: 1 L vandprøve ekstraheres med pentan og ekstraheres på rysteapparat. Pentanekstraktet analyseres ved gaschromatografi med kapillarkolonne, temperaturprogrammering og med flammeionisationsdetektion. Der kalibreres over for aktuelle analytiske standarder under anvendelse af chlorbenzen som intern standard. Metoden bestemmer rutinemæssigt enkeltkomponenterne benzen, toluen, xylener og naphthalen samt olieprodukter opdelt i 3 fraktioner svarende til følgende kogepunktsintervaller 1) fra benzen til n-C10-alkan, 2) fra n-C10-alkan til n-C25-alkan og 3) fra n-C25-alkan til n-C35-alkan. Identifikation af enkeltkomponenter foretages ud fra retertionstiden. Olieindholdet bestemmes over for følgende standarder: fraktion 1: toluen; fraknop 2: gennemsnittet af n-C12, n-C16,, n-C20 og n-C24; fraktion 3: gennemsnittet af n-C28, n-C30, n-C-32 og n-C34.

Reference: Miljøstyrelsens Referencelaboratorium: Bestemmelse af olie i jord, Gaskromatografisk metode, november 1998.

Detektionsgrænser: For jordprøver er detektionsgrænsen 0,1- 0,5 mg/L for enkeltkomponenter, 10 mg/L for olie i intervallet fra  n-C10-alkan, 25 mg/L for olie i intervallet fra benzen til n-C10, -alkan til n-C25-alkan og 100 mg/L for olie i intervallet fra n-C25-alkan til n-C35-alkan.

Intern kvalitetskontrol: Resultaterne er kontrolleret ved samtidig analyse af spikede, naturlige vandprøver.

Usikkerhed: Ved kontrolanalyse af spikede, naturlige prøver er der en analyseusikkerhed, CVTotal, på 20 %.

Bestemmelse af flygtige organiske forbindelser i vand ved Purge & TRAP/GCMS

Princip: Et afmålt volumen vandprøve (5 ml evt. 25 ml) strippes med helium. De afstrippede flygtige forbindelser fanges på en Vocarb 3000 fælde hvorfra de frigøres ved opvarmning og analyseres direkte på GC-MS-SIM. Metoden medtager følgende forbindelser: MTBE, Benzen, Toluen, Ethylbenzen, m/p-xylen, o-xylen, 1,3,5-trimethylbenzen, 1,2,4-trimethylbenzen, og Naphthalen. Metoden er her udvidet med polære nedbrydningsprodukter: TBA, TBF, Acetone og Isopropanol.

Kvalitetskontrol: Resultaterne er kontrolleret ved samtidig analyse af spikede vandprøver. Der udføres dobbeltbestemmelser:

Detektionsgrænser: I denne analyse: 0,01 mg/L for alle komponenter, undtagen Acetone (1,0 mg/L), Isopropanol (0,3 mg/L, TBA (0,1 mg/L) og TBF (0,1 mg/L).

Intern kvalitetskontrol: Resultaterne er kontrolleret ved samtidig analyse af spikede, naturlige vandprøver:

Usikkerhed: Ved kontrolanalyse af spikede, naturlige prøver er der en analyseusikkerhed CVTotal, på 10 %.

Prøvningsresultater gælder udelukkende for de (t) prøvede emne(r)
Prøvningsrapporten må kun gengives i uddrag, såfremt DBI har godkendt uddraget

   

GC - Rapport - Vandprøver

Se her!

 

Journal nr.:
V201-03045-01
11.12.2001 LEK
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 71 19

Undersøgelse af grundvand

Prøve ID:
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

GB6
Rekvirent
Ordinær
Grundvandskontrol, andet
05-Boring
01.11.2001
01.11.2001.  18:01
01.11.2001
03.12.2001

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Metode

CV%

DL

Observationer/feltmålinger

#Vandtemperatur

-

°C

 

Laboratorieundersøgelser

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,0
94,0
-
-
-

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2


1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

-
-
-
-
0,011

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

-
-
-
-
-

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
2

0,005
0,005
1
0,5
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

-
0,011
-
-
2,9

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
4
3
9
8

0,5
0,001
0,005
0,03
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

-
-
8,0
-
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484

KG.12

2
10
4

2
1,0
0,1
 
0,01

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

           

Cand.scient Henrik Hansen      civ.ing. Niels Weibel

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-03133-01
11.12.2001 LEK
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 71 19

Undersøgelse af vand

Udtaget sted:
Udtaget adresse
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

GB11 (19-20 m.u.t)
Vestergade 81, Særslev, Søndersø
Rekvirent
Projekt
Ikke oplyst
04-Andet
07.11.2001
08.11.2001.  19:00
08.11.2001
28.11.2001

             

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Grænse-
værdi

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

6,9
106
9,7
670
140

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2

  
1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

14
18,4
69
2,4
0,15

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

 

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

0,21
0,89
550
36
65

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
  
2

0,005
0,005
1
0,5
    
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

55
0,063
1,4
0,04
0,35

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
   
4
3
9
  
8

0,5
  
0,001
0,005
0,03
  
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Methan
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring

24
11
<0,01
4,0
5,3

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
%

  
  
  
  
5

DS 236
DS 2211
KG.12
DS/EN 1484

2
10
  
4

2
1,0
0,01
0,1

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

          

Cand.scient Henrik Hansen      cand.scient Karen Halling

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-03135-01
11.12.2001 LEK
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 71 19

Undersøgelse af vand

Udtaget sted:
Udtaget adresse
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

GB12 (15-16 m.u.t)
Vestergade 81, Særslev, Søndersø
Rekvirent
Projekt
Ikke oplyst
04-Andet
08.11.2001
08.11.2001.  19:00
08.11.2001
28.11.2001

 

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Græns-
værdi

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

6,9
110
14
620
130

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2

   
1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

19
17,3
82
2,5
0,24

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

 

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

0,11
0,39
430
85
97

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
  
2

0,005
0,005
1
0,5
  
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

58
0,051
1,9
0,05
0,38

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
   
4
3
9
  
8

0,5
  
0,001
0,005
0,03
  
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Methan
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring

6,6
8,3
<0,01
2,7
3,8

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
%

     
     
     
     
5

DS 236
DS 2211
KG.12
DS/EN 1484

2
10

4

2
1,0
0,01
 0,1

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

          

Cand.scient Henrik Hansen      cand.scient Karen Halling

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-03011-01
19.12.2001 KAC
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 71 19

Undersøgelse af Grundvand

Prøve ID:
Udtaget adresse
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

GB1 (19-20 m.u.t)
Vestergade 81, Særslev,Søndersø
Rekvirent
Ordinær
Grundvandskontrol, andet
05-Boring
31.10.2001
31.10.2001  17:25
31.10.2001
19.11.2001

 

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Grænse-
værdi

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,0
87,2
9,8
850
130

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
  
7
4
2

  
1,0
  
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

11
21,3
49
2,2
0,23

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

 

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

0,25
3,0
450
58
34

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
  
2

0,005
0,005
1
0,5
  
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

29
0,79
0,007
0,49
<0,2

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
  
4
3
9
  
8

0,5
  
0,001
0,005
0,03
   
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

6,6
13
3,7
2,3
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

      
      
      
5
      

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484
  
KG.12

2
10
4

2
1,0
0,1
  
0,01

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

             

Cand.scient Henrik Hansen      cand.scient Karen Halling

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-03012-01
19.11.2001 KAC
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 71 19

Undersøgelse af Grundvand

Prøve ID:
Udtaget adresse
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

GB2 12-13)
Vestergade 81, Særslev, Søndersø
Rekvirent
Ordinær
Grundvandskontrol, andet
05-Boring
31.10.2001
31.10.2001  17:25
31.10.2001
19.11.2001

 

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Grænse-
værdi

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

6,9
102
16
700
140

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
  
7
4
2


1,0
  
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

11
22,2
75
2,2
0,17

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

 

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

0,36
4,0
490
120
20

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
   
2

0,005
0,005
1
0,5
   
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

3,3
0,082
0,012
0,46
0,37

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
   
4
3
9
   
8

0,5
  
0,001
0,005
0,03
 
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

<2
41
6,8
2,2
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

      
      
      
5
      

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484
    
KG.12

2
10
4

2
1,0
0,1
 
0,01

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

                

Cand.scient Henrik Hansen      cand.scient Karen Halling

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-03013-01
19.11.2001 KAC
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 71 19

Undersøgelse af Grundvand

Prøve ID:
Udtaget adresse
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

GB2 10-11
Vestergade 81, Særslev, Søndersø
Rekvirent
Ordinær
Grundvandskontrol, andet
05-Boring
31.10.2001
31.10.2001  17:25
31.10.2001
19.11.2001

 

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Grænse-
værdi

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,1
97,3
4,6
680
150

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2


1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

16
24,6
52
2,4
0,12

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

 

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

1,1
0,50
460
80
62

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
 
2

0,005
0,005
1
0,5
   
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

28
0,13
0,017
0,50
0,64

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
   
4
3
9
  
8

0,5
  
0,001
0,005
0,03
  
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

<2
14
3,6
1,6
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

      
      
      
5
      

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484
 
KG.12

2
10
4

2
1,0
0,1
 
0,01

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

 

Med venlig hilsen

                

Cand.scient Henrik Hansen      cand.scient Karen Halling

 

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

 

Journal nr.:
V201-03014-01
19.11.2001 KAC
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 71 19

Undersøgelse af Grunvand

Prøve ID:
Udtaget adresse
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

GB3 13-12
Vestergade 81, Særslev, Søndersø
Rekvirent
Ordinær
Grundvandskontrol, andet
05-Boring
31.10.2001
31.10.2001  17:25
31.10.2001
19.11.2001

 

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Grænse-
værdi

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

6,9
89,4
2,4
650
140

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2


1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

9,7
21,8
43
16
0,089

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

 

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

0,010
0,15
470
27
44

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
  
2

0,005
0,005
1
0,5
   
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

74
0,099
0,021
0,47
0,35

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
   
4
3
9
  
8

0,5
   
0,001
0,005
0,03
  
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

<2
5,0
1,7
2,6
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

      
      
      
5
      

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484
      
KG.12

2
10
4
   

2
1,0
0,1
     
0,01

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

               

Cand.scient Henrik Hansen      cand.scient Karen Halling

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-03016-01
19.11.2001 KAC
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 71 19

Undersøgelse af råvand

Prøve ID:
Udtaget adresse
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

GB4 13-12
Vestergade 81, Særslev, Søndersø
Rekvirent
Ordinær
Råvandskontrol
05-Boring
31.10.2001
31.10.2001  17:25
31.10.2001
19.11.2001

 

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Grænse-
værdi

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,1
89,6
5,9
590
140

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2


1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

5,5
21,1
46
1,4
0,45

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

 

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

<0,005
0,23
430
47
47

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
  
2

0,005
0,005
1
0,5
  
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

61
0,28
0,09
0,07
0,37

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
   
4
3
9
  
8

0,5
   
0,001
0,005
0,03
  
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

<2
6,2
1,8
3,7
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

      
      
      
5
      

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484
  
KG.12

2
10
4
  

2
1,0
0,1
   
0,01

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

              

Cand.scient Henrik Hansen      cand.scient Karen Halling

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-03015-01
23.11.2001 CHB
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 71 19

Undersøgelse af Grundvand

Prøve ID:
Udtaget adresse
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

GB3 11-10
Vestergade 81, Særslev, Søndersø
Rekvirent
Ordinær
Grundvandskontrol, andet
05-Boring
31.10.2001
31.10.2001  17:25
31.10.2001
19.11.2001

 

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Grænse-
værdi

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

6,6
95,5
-
-
-

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2


1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

-
-
-
-
-

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

 

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

0,0061
0,12
480
-
-

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
   
2

0,005
0,005
1
0,5
   
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

-
0,089
-
-
0,83

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
  
4
3
9
   
8

0,5
  
0,001
0,005
0,03
 
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

<2
-
1,9
-
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

      
      
      
5
      

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484
      
KG.12

2
10
4
  

2
1,0
0,1
   
0,01

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

           

Cand.scient Henrik Hansen      cand.scient Karen Halling

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-03146-01
28.11.2001 LEK
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 71 19

Undersøgelse af vand

Udtaget sted:
Udtaget adresse
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

GB13 (17-18 m.u.t)
Vestergade 81, Særslev, Søndersø
Rekvirent
Projekt
Ikke oplyst
05-Boring
07.11.2001
08.11.2001.  19:00
08.11.2001
28.11.2001

 

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Grænse-
værdi

Metode

CV%

DL

Observationer/feltmålinger

#Vandtemperatur

-

°C

 

 

 

 

Laboratorieundersøgelser

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,0
113
<2
670
150

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2

  
1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

9,3
23,2
66
2,4
0,68

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

 

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

2,9
1,8
390
120
55

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
  
2

0,005
0,005
1
0,5
  
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

35
0,12
1,6
0,21
0,42

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
   
4
3
9
 
8

0,5
   
0,001
0,005
0,03
 
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Methan
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring

5,5
25
<0,01
2,9
1,9

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
%

      
      
      
      
5

DS 236
DS 2211
KG.12
DS/EN 1484

2
10

4
  

2
1,0
0,01
0,1

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

          

Cand.scient Henrik Hansen      civ.ing. Karen Halling

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-03136-01
28.11.2001 LEK
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 71 19

Undersøgelse af vand

Udtaget sted:
Udtaget adresse
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

GB12 11-12 (m.u.t)
Vestergade 81, Særslev, Søndersø
Rekvirent
Projekt
Ikke oplyst
04-Andet
08.11.2001
08.11.2001  19:00
08.11.2001
28.11.2001

 

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Grænse-
værdi

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,1
105
8,7
610
150

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2

   
1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

18
25,8
49
2,4
0,098

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

 

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

0,12
0,33
390
100
90

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
   
2

0,005
0,005
1
0,5
  
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

36
0,10
2,9
0,18
2,2

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
  
4
3
9
 
8

0,5
   
0,001
0,005
0,03
  
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Methan
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring

<2
8,8
<0,01
2,9
1,4

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
%

      
      
      
      
5

DS 236
DS 2211
KG.12
DS/EN 1484

2
10

4

2
1,0
0,01
0,1

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

           

Cand.scient Henrik Hansen      cand.scient Karen Halling

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-03134-01
28.11.2001 LEK
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 71 19

Undersøgelse af vand

Udtaget sted:
Udtaget adresse
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

GB11 11-12 (m.u.t)
Vestergade 81, Særslev, Søndersø
Rekvirent
Projekt
Ikke oplyst
04-Andet
07.11.2001
08.11.2001  19:00
08.11.2001
28.11.2001

 

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Grænse-
værdi

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,0
88,9
12
500
120

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2

 
1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

12
19,5
61
3,2
0,066

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

 

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

0,017
0,75
480
26
49

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
  
2

0,005
0,005
1
0,5
  
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

33
0,041
6,1
0,04
0,98

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
  
4
3
9
  
8

0,5
   
0,001
0,005
0,03
  
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Methan
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring

<2
8,0
<0,01
4,4
2,5

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
%

      
      
      
      
5

DS 236
DS 2211
KG.12
DS/EN 1484

2
10
 
4
 

2
1,0
0,01
0,1

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

           

Cand.scient Henrik Hansen      cand.scient Karen Halling

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-03050-01
28.11.2001 LEK
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 71 19

Undersøgelse af vand

Prøve ID:
Udtaget adresse
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

GB9 (13-12m.u.t.)
Vestergade 81, Særslev, Søndersø
Rekvirent
Projekt
Ikke oplyst
04-Andet
02.11.2001
03.11.2001  12:49
03.11.2001
28.11.2001

 

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Grænse-
værdi

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,2
79,7
2,4
490
88

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2

  
1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

9,9
14,6
78
1,9
0,13

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

 

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

0,11
0,060
440
22
44

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
  
2

0,005
0,005
1
0,5
  
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

37
0,16
0,017
0,04
0,34

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
  
4
3
9
  
8

0,5
  
0,001
0,005
0,03
  
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

-
5,2
2,8
4,1
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

      
      
      
5
      

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484
  
KG.12

2
10
4
 

2
1,0
0,1
   
0,01

Aggressiv udgår, der var ikke indsendt prøvemateriale til analysen

NVOC er udført under akkreditering nr.168.

 

Med venlig hilsen

          

Cand.scient Henrik Hansen      cand.ing Niels Weibel

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-03104-01
28.11.2001 LEK
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 71 19

Undersøgelse af vand

Udtaget sted:
Udtaget adresse:
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

GB10 (10-11mut)
Vestergade 81, Særslev, Søndersø
Rekvirent
Projekt
Ikke oplyst
04-Andet
06.11.2001
07.11.2001.  18:00
07.11.2001
28.11.2001

 

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Grænse-
værdi

Metode

CV%

DL

Observationer/feltmålinger

#Vandtemperatur

-

°C

 

 

 

 

Laboratorieundersøgelser

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,1
94,8
7,6
550
130

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2

   
1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

15
22,1
52
2,4
0,14

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

 

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

0,021
0,87
420
70
88

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
  
2

0,005
0,005
1
0,5
  
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

26
0,023
1,3
0,06
1,3

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

 

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
  
4
3
9
  
8

0,5
  
0,001
0,005
0,03
  
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Methan
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring

<2
8,3
<0,01
2,9
3,9

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
%

      
      
      
      
5

DS 236
DS 2211
KG.12
DS/EN 1484

2
10
  
4
   

2
1,0
0,01
0,1

NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354. Prøven var ikke pH-indstillet ved ankomst fra sverige.

 

Med venlig hilsen

             

Cand.scient Henrik Hansen      civ.scient Karen Halling

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-03044-01
03.12.2001 KAC
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 71 19

Undersøgelse af Grundvand

Prøve ID:
Udtaget adresse
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

GB6 12-13m.u.t.
Vestergade 81, Særslev
Rekvirent
Ordinær
Grundvandskontrol, andet
05-Boring
01.11.2001
01.11.2001  18:01
01.11.2001
03.12.2001

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,0
94,5
5,0
560
140

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2

  
1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

15
22,3
56
2,7
0,059

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

940
49
460
48
69

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
2

0,005
0,005
1
0,5
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

32
0,038
0,014
0,04
0,30

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
4
3
9
8

0,5
0,001
0,005
0,03
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

5,4
1,1
6,9
1,4
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484

KG.12

2
10
4

2
1,0
0,1
 
0,01

På grund af højt indhold af partikulært stof, er der foretaget en totaloplukning

(DS259) til Fe, Mn og Ni
NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

           

Cand.scient Henrik Hansen      cand.ing Niels Weibel

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-03043-01
03.12.2001 KAC
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 71 19

Undersøgelse af grundvand

Prøve ID:
Udtaget adresse
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

GB5 10-11
Vestergade 81, Særslev
Rekvirent
Ordinær
Grundvandskontrol, andet
05-Boring
01.11.2001
01.11.2001  18:01
01.11.2001
03.12.2001

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,1
85,8
8,7
500
110

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2

  
1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

12
18,2
63
2,2
0,35

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

370
23
400
59
52

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
2

0,005
0,005
1
0,5
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

17
0,039
0,015
0,06
0,39

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
4
3
9
8

0,5
0,001
0,005
0,03
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

<1
0,71
18
1,5
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484

KG.12

2
10
4

2
1,0
0,1
 
0,01

På grund af højt indhold af partikulært stof, er der foretaget en totaloplukning

(DS259) til Fe, Mn og Ni
NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

          

Cand.scient Henrik Hansen      cand.ing Niels Weibel

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-03046-01
03.12.2001 KAC
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 71 19

Undersøgelse af grundvand

Prøve ID:
Udtaget adresse
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

GB1a 11-10
Vestergade 81, Særslev
Rekvirent
Ordinær
Grundvandskontrol, andet
05-Boring
01.11.2001
01.11.2001  18:01
01.11.2001
03.12.2001

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,0
87,3
11
510
130

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2

  
1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

15
21,8
42
1,9
0,049

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

650
39
480
56
28

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
2

0,005
0,005
1
0,5
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

9,3
0,062
0,018
0,14
<0,2

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
4
3
9
8

0,5
0,001
0,005
0,03
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

<2
1,4
12,0
2,5
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484

KG.12

2
10
4

2
1,0
0,1
 
0,01

På grund af højt indhold af partikulært stof, er der foretaget en totaloplukning

(DS259) til Fe, Mn og Ni
NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

            

Cand.scient Henrik Hansen      cand.ing Niels Weibel

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Journal nr.:
V201-03042-01
04.12.2001 KAC
Direkte telefon til laboratoriet: 79 24 71 19

Undersøgelse af grundvand

Prøve ID:
Udtaget adresse
Prøvetager:
Årsag:
Formål:
Omfang:
Prøve udtaget:
Prøve modtaget:
Analyse påbegyndt:
Analyse afsluttet:

GB5 14-15
Vestergade 81, Særslev
Rekvirent
Ordinær
Grundvandskontrol, andet
05-Boring
01.11.2001
01.11.2001  18:01
01.11.2001
03.12.2001

Undersøgelser

Resultat

Enhed

Metode

CV%

DL

pH
Konduktivitet
Permanganattal, opl.
Inddampningsrest,fil
Calcium filtreret

7,0
108
16
570
170

-
mS/m
mg/l
mg/l
mg/l

DS 287
DS/EN 27888
DS 275
DS 204
KD.25

1
2
7
4
2

  
1,0
2
10
0,06

Magnesium, filtreret
Hårdhed
Natrium, filtreret
Kalium, filtreret
Ammoniak+Ammonium.

9,7
20,1
58
3,1
0,22

mg/l
°dH
mg/l
mg/l
mg/l

KD.25
DS 250
KD.25
KD.25
DS 224

2
4
2
3
5

0,1
0,005
0,2
0,12
0,005

Jern, filtreret
Mangan, filtreret
Hydrogencarbonat,fil
Chlorid, filtreret
Sulfat filtreret

300
9,6
500
73
46

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

KM 9
KM 9
DS 253
DS/EN ISO 10304-1
DS/EN ISO 10304-1

5
5
1
2
2

0,005
0,005
1
0,5
0,5

Nitrat, filtreret
Nitrit, filt.
Total Phosphor, opl.
Fluorid, filtreret
Opløst ilt

53
0,13
0,026
0,25
0,26

mg/l
mg/l
mg/l
mg/l
mg/l

DS/EN ISO 10304-1
DS 222
DS 292
DS/EN ISO 10304-1
DS 2206

2
4
3
9
8

0,5
0,001
0,005
0,03
0,2

Aggressiv kuldioxid
Nikkel, filt.
Carbon,org,NVOC,filt
#Ionbalance, Boring
Methan

3,7
0,37
16
0,67
<0,01

mg/l
mg/l
mg/l
%
mg/l

DS 236
DS 2211
DS/EN 1484
 
KG.12

2
10
4

2
1,0
0,1
 
0,01

På grund af højt indhold af partikulært stof, er der foretaget en totaloplukning

(DS259) til Fe, Mn og Ni
NVOC er udført under akkreditering SWEDAK 1354.

 

Med venlig hilsen

          

Cand.scient Henrik Hansen      cand.ing Niels Weibel

Undersøgelser mærket # er ikke omfattet akkrediteringen.
Analyserapporten vedrører kun det prøvede emne.
Analyserapporten må ikke gengives undtagen i sin helhed.

 

Se her!

Bilag 7
Isokoncentrationskort

A Forureningskomponenter
B Vandkemiske parametre

Bilag 7A Forureningskomponenter

Se her!
        

Bilag 7B Vandkemiske parametre

Se her!

Bilag 8
JAGG-beregning fase 1

Inddata:

1:     B5. Benzen. 31.000 µg/l.
2:     B5. MTBE. 25.000 µg/l.
Gradient:      0,0025 (Målt 0,75-2 ‰)
Hydraulisk ledningsevne:      Gennemsnit for lokaliteten: 27,7·10-5 m/s
Filterlængde:      1 m (B5)
Effektiv porøsitet:      0,3
Tykkelse grundvandsmagasin:      10 m

8.1 Beregning 1

 

 

 

Afstand

m

0

10

20

30

40

Transporttid

år

0

0,249594

0,499189

0,748783

0,998378

Opblandingsdybde

m

0,25

0,25

0,324173

0,499071

0,675799

Forureningskonc.

C2dist.

124

124

95,62801

62,11539

45,87164

Konc. med nedbr.

 

124

49,83104

15,44335

4,031197

1,196347

Transporttid (sorpt.)

år

0

0,267444

0,534888

0,802332

1,069776

Konc. m. sorpt. og nedbr.

C3dist.

124

46,68589

13,55542

3,315058

0,921723

Koncentration, m. sorption

C3

0,914325866

mg/l

 

 

 

Mellemregninger

 

 

Ber.pkt

0

1,775387

 

-

 

 

 

40,065

40,065

 

 

50

60

70

80

90

100

125

1,247972

1,497566

1,747161

1,996755

2,24635

2,495944

3,11993

0,8544

1,03488

1,21723

1,401439

1,587496

1,775387

2,253053

36,28276

29,95517

25,46767

22,12012

19,52761

17,46098

13,75911

0,38027

0,126166

0,043106

0,015046

0,005338

0,001918

0,000155

1,33722

1,604665

1,872109

2,139553

2,406997

2,674441

3,343051

0,274486

0,085321

0,027311

0,008931

0,002968

0,000999

6,85E05

 

8.2 Beregning 2

 

 

Afstand

m

0

10

20

30

40

50

Transporttid

år

0

0,24959

0,49919

0,74878

0,99838

1,24797

Opblandings-
dybde

m

0,25

0,25

0,32417

0,49907

0,6758

0,8544

Forureningskonc.

C2dist.

100

100

77,1194

50,0931

36,9933

29,2603

Konc. med nedbr.

 

100

100

77,1194

50,0931

36,9933

29,2603

Transporttid (sorpt.)

år

0

0,24971

0,49942

0,74913

0,99884

1,24856

Konc. m. sorpt. og nedbr.

C3dist.

100

100

77,1194

50,0931

36,9933

29,2603

Koncentration, m. sorption

C3

36,93015

mg/l

 

 

 

 

Mellemregninger

 

 

Ber.pkt

0

1,77539

 

 

-

 

 

 

40,065

40,065

 

 

 

60

80

90

100

200

400

800

1200

2000

1,49757

1,99676

2,24635

2,49594

4,99189

9,98378

19,9676

29,9513

49,9189

1,03488

1,40144

1,5875

1,77539

3,75233

8,20536

10

10

10

24,1574

17,8388

15,7481

14,0814

6,66252

3,04679

2,5

2,5

2,5

24,1574

17,8388

15,7481

14,0814

6,66252

3,04679

2,5

2,5

2,5

1,49827

1,99769

2,2474

2,49711

4,99422

9,98845

19,9769

29,9653

49,9422

24,1574

17,8388

15,7481

14,0814

6,66252

3,04679

2,5

2,5

2,5

 

Bilag 9
Metodebeskrivelse af vandprøvetagning vha. GeoProbesystemet på Vestergade 81

Udtagning af niveauspecifikke vandprøver med GeoProbe-systemet på Vestergade 81, Særslev, Søndersø i fase 2 af projektet MTBEs spredning i grundvand.

 

Generelt for udstyret: Alle rør og vandprøvetagere er rengjort inden anvendelse ved afbrænding med gasbrænder og efterfølgende trykspuling. Der anvendes ikke smøring til rørene.

9.1 Niveauspecifikke vandprøver

Der anvendes rør af ydre diameter på 31,8 mm og indre diameter på 15,9 mm. Hvert rør er 1 m langt. For enden af rørene (som det første der presses ned i jorden) monteres en filterholder (1,2 m lang), hvori der placeres et 1 m langt filter af rustfrit stål med 0,1 mm filterslidser. Filteret holdes på plads af en stålspids. Filterholderens ydre diameter er 1,5" (38,1 mm). Skitse er vist på figur 1.

Rørene presses ned i jorden til den ønskede dybde, dvs. den dybde, hvor underkanten af det nederste filter ønskes placeret. Her udløses/blottes filteret. Dette gøres ved at en tynd stang indføres i rørene til den fulde dybde, hvor den presses mod filteret. Stangen holdes fast i forhold til terræn, mens rørene trækkes 1 m tilbage, hvorefter stangen fjernes. Herved er stålspidsen sluppet i jorden og filteret er blottet, idet filterholderen er trukket 1 m tilbage. Filterets bund pejles til kontrol af dybden. Skitse er vist på figur 1.

Der pejles for at kontrollere, om der er vand i boringerne. Når vandstanden har retableret sig i rørene, noteres grundvandsstanden (i m.u.t.) og vandprøvetagningen påbegyndes. En ny PE-slange med en minibailer (ventil) for enden af slangen sænkes ned i filtret. På terræn fastgøres slangen i Waterra-pumpen (vippearmspumpe), som placeres ved boringen. Slangen trækkes ca. 20 cm op af boringen, således at den ikke støder mod bunden af filtret under oppumpningen. Vandprøvetagningen er beskrevet nedenfor.

Idet filtret er udløst kan der ikke udtages vandprøver i dybere niveauer i dette punkt. Den første dybde, hvor filtret udløses er således det dybeste niveau for vandprøvetagning under en nedpresning.

Efter udtagning af vandprøve i et niveau, trække rørene op af jorden til et nyt niveau, hvor der ønskes udtaget en vandprøve. Proceduren er den samme som beskrevet oven for.

Der blev i den aktuelle sag arbejdet med 3 vandprøvetagere (filterholder med filter). Efter anvendelse blev alle 3 rengjort og der blev udtaget en blindprøve vha. én af dem. Blindprøven blev udtaget ved at pumpe rent vand igennem en ny slange med minibailer isat filtret, der var forbundet med filterholderen og et rør - se foto, figur 2. For hvert punkt er anvendt en ny slange og der er skiftet vandprøvetager samt rør (så mange som muligt, som minimum er rørene under vandspejlet udskiftet - ca. 7-8 m.u.t.).

9.2 Vandprøvetagning

Der renpumpes svarende til min. 2 gange voluminet af vandet i rørene eller til boringen er tømt et par gange, i de tilfælde, hvor tilstrømningen til filtret er dårlig. Den renpumpede mængde vand er noteret for hvert niveau og fremgår af vandprøvetagningsskemaerne. Prøven udtages efter forpumpning. I de punkter, hvor der er foretaget feltmålinger, udtages vandprøven, når disse er stabile, dog efter afmontering af feltmåleudstyret.

Feltmålinger foretages vha. U-10 Water Quality Checker, der består af sonder til måling af ilt, pH, redoxpotentiale, ledningsevne og temperatur. Sonderne er placeret i to koblede gennemstrømningsbeholdere, hvor slangen tilsluttes nederst i den første beholder (ilt, pH, ledningevne og temperatur) og en slange til udløb placeres i toppen af den næste beholder (redoxpotentiale) - se foto, figur 2. Inden målingen påbegyndes, kalibreres sonderne mod standarder, der hører til udstyret.

Efter evt. feltmåling udtages vandprøver i prøveglas, se tabel 1.

Tabel 1
Oversigt over parametre og prøveemballage i prioriteret rækkefølge.

Parameter

Emballage

Lab

Bemærkning

BTEX, MTBE

2 stk. Headspace-glas

NIRAS feltGC

 

BTEX, MTBE m.fl. (Purge&Trap)

3 stk. 40 ml. glas

DHI

Glas fyldes helt. NB

Total kulbrinter

1 stk. red cap (1 liter)

DHI

Glas fyldes helt. NB

Jern & Mangan

1 stk. 100 ml.-flaske, mærket "filtreret"

AnalyCen

Filtreres i felten gennem 0,45 µm filter

Methan

2 stk. små glasrør m. teflondup foroven

AnalyCen

Skal ikke fyldes helt op
- luftlomme foroven

Ilt

2 stk. glasflasker, mærket "ilt"

AnalyCen

Glas fyldes helt. NB

Resten af boringskontrol

(2) stk. 1 liters plastflasker, mærket "ufiltreret".

AnalyCen

Glas fyldes helt


Udtagne prøver lægges straks i køletaske og sendes til laboratorium hhv. analyseres på felt-GC hver eftermiddag.

Prøver til jern- og mangan-analyse blev filtreret i felten ved påmontering af 0,45 µm filter direkte på slangen fra boringen. Filtret blev skiftet undervejs det nødvendige antal gange mhp. at sikre, at vandprøven i 100 ml-plastflasken var helt klart og partikelfrit. Dette blev kontrolleret ved hver prøve.

9.3 Gammalog

Gammalog-sonden er en separat sonde, der føres ned i vandprøvetagningsrørene. Gammaloggens dimension gør, at de tynde rør, som beskrevet tidligere, ikke kan anvendes. I stedet anvendes rør af samme dimension som filterholderen (38,1 mm). Den større dimension gør, at det på den aktuelle lokalitet ikke var muligt at presse rørene dybere end 15 mut. Gammaloggen udføres inden filtret udløses, hvorfor metoden er fleksibel mht. dybde, dvs. at rørene efter dataregistrering kan føres til større dybde hvis ønsket, hvorefter der kan foretages en ny gammalog.

Den anvendte gammalog er en naturlig gammalog. Data registreres vha. en "Portable Nuclear Measure Instrument, type IMU 100 fra Nucletronics.

Der udtages vandprøver på samme måde, som beskrevet ovenfor.

9.4 Ellogsondering

Ellog-sonden er en separat sonde koblet på egne rør. Disse rør har samme dimension som vandprøvetagningsrørene (31,8 mm). Spidsen til ellog-rørene har en ydre diameter på 38,1 mm (som filterholderen), men er kun ca. ½ meter lang.

Ellogsonden presses ned i jorden til den ønskede dybde. Jordens ledningsevne registreres under nedpresningen. Dybden er således ikke givet på forhånd som for vandprøvetagningen. Den maksimale nedpresningsdybde var i den aktuelle sag 23 m.u.t., svarende til udstyrets "ledningsmæssige" rækkevidde. Den anvendte ellog er en "Conductivity log SC400" fra GeoProbe Ssystems.

I 2 sonderinger (GB11 og GB12) blev der efterfølgende udtaget vandprøver fra samme punkt, som elloggen var foretaget i. Vandprøvetagningsrørene blev presset  ned til større dybde end elloggen, hvorved risikoen for krydskontaminering blev minimeret.

9.5 Afpropning

Efter optagning af rørene er hullerne afproppet ved tilhældning af flydende bentonit. Efterfølgende er hullet retableret med koldasfalt.

 

Figur 1
Opbygning af filter og filterholder til niveauspecifik vandprøvetagning
          

 

Figur 2
Blindprøve-opstilling til kontrol af filtersystem

Bilag 10
Planskitser med koncentrationer af MTBE, nedbrydningsprodukter mv.

Se her!

Bilag 11
Resultater af modelarbejde.

Nærværende bilag resumerer kortfattet resultaterne fra projektet "MTBE i grundvand: Feltundersøgelser, tracerforsøg og modellering", udført af stud. polyt. Tine Ø. Jensen som forprojekt ved Institut for Miljø og Ressourcer, DTU /11/.

11.1 Hydrogeologisk model

De hydrogeologiske forhold er i rapporten klarlagt ud fra feltdata og simuleringer foretaget i programmet GMS (Ground Water Modeling System). Modelområdet er vist på situationsplan, figur 1.

Se her!

Figur 1
Placering af modelområde

Der er ved simuleringer fundet hydrauliske ledningsevner på hhv. 6.10-5 m/s for det øvre, sekundære magasin, 2.10-8 m/s for akvitarden (moræneleret) og 1.10-4 m/s for det nedre, primære magasin, Søndersø-magasinet. Værdien for det øvre magasin er verificeret ved feltundersøgelser. Den hydrauliske ledningsevne for det primære magasin svarer til værdier bestemt i Danmark Geologiske Undersøgelse, 19791. De tre lag er skematisk illustreret på figur 2.

 

Figur 2
Fysisk model for modelområdet

Forskellen i trykniveau mellem det primære og det sekundære magasin er bestemt til 22 meter. Der er en vertikal gradient på 1,0 over moræneleret, hvilket kan give signifikant nedadrettet strømning.

En stor variation i de målte hydrauliske trykniveauer i det sekundære magasin har ført til bestemmelse af en gradient over området, der kan variere mellem 0-3 ‰. Det vurderes, at der til tider med en gradient af ringe størrelse kan være tale om en stor nedadrettet strømning, mens der til andre tider kan tænkes at foregå en primært horisontal strømning. Denne model kan overordnet forklare den observerede MTBEfane.

Efter estimering af den hydrauliske ledningsevne for modellens tre geologiske lag anvendes MT3D til simulering af stoftransport. Der er regnet med en porøsitet af sand på 0,3 og af moræneler på 0,5. I modelleringen regnes med MTBE som konservativt stof. Der regnes således ikke med nedbrydning og sorption.

Den vertikale udbredelse af MTBE-forurening er ifølge feltundersøgelserne nået til overkanten af moræneleret. Ved simulering af konservativ stoftransport er det beregnet, at transporttiden gennem akvitarden ved en delvis nedadrettet strømning vil tage omkring 20 år. Ifølge simuleringer vil koncentrationer af MTBE være at finde i nedstrøms indvindingsboringer 35 år efter forureningen skete i den umættede zone.

11.2 Modellering af tracerforsøg

Det er undersøgt, hvordan et påtænkt tracerforsøg på lokaliteten kan give et optimalt resultat. Dette gøres ved undersøgelse af placeringen af moniteringsboringer samt af injektionens størrelse og koncentration ved brug af koden 3DADE (3D-Advection-Dispersion Equation). Der er ved udarbejdelsen af tracerdesign forudsat en 90 dages moniteringsperiode.

På baggrund af undersøgelser af porevandshastighed, dispersion og alternative kildeudformninger er der udarbejdet to mulige tracerdesign. De to tracerdesign er betinget af de muligheder, der er for at foretage ændringer undervejs. Tracerdesign 1 er således opbygget ud fra forudsætningen, at alle boringer skal bores på én gang og at det ikke vil være muligt at foretage ændringer undervejs. Tracerdesign 2 er opstillet under antagelse af, at der på et hvilket som helst tidspunkt kan sættes en eller flere boringer, dog maksimalt ti boringer.

Se her!

Figur 3
Tracerdesign 1

Den forventede porevandshastighed er mellem 0,025-0,11 m/dag og yderste transekt bør placeres efter den laveste. Yderste transekt placeres således 2 m fra kildens centrum og inderste placeres midt mellem yderste transekt og kilden. Såfremt der i stedet for 8 kunne laves 12 boringer, ville det være muligt at placere et tredje transekt 5-6 m fra kilden. Dette ville give en bedre måling af den langsgående dispersivitet. Et tredje transekt bør evt. have mere end 4 boringer for at sikre, at variationer i porevandets strømningsretning ikke fører til, at der ingen koncentration af stof kan måles i moniteringsboringerne. Boringerne placeres med 0,35 m mellemrum og filtrene med en indbyrdes afstand på 0,2 m.

Se her!

Figur 4
Tracerdesign 2

I det andet foreslåede tracerdesign placeres i første omgang kun 2 boringer. Boringerne placeres tæt på kilden og har udelukkende til formål at give en tidlig indikation af tracerens retning og hastigheden, hvormed stoffet bevæger sig. Alt efter resultatet vil det således være muligt at placere første transekt efter behov. Fra det øjeblik traceren registreres i inderste transekt, kan yderste transekt placeres. Boringsafstand og filtersætning regnes for at være den samme som beskrevet for design 1.

Da projektets formål er at skaffe viden om de hydrogeologiske forhold på lokaliteten og ikke kun lokalt omkring én injektionsboring, vil det være tilrådeligt at øge længden af måleperioden, f.eks. med en faktor 2 eller 3, idet der er risiko for, at en foreslået moniteringsperiode på 90 dage er for kort til at opnå overbevisende resultater.

  1. Danmarks Geologisk Undersøgelse, 1979. Hydrogeologisk kortlægning af Fyns Amtskommune. Vandforsyningsplanlægning, delrapport 3. Danmarks Geologiske Undersøgelse, København.

Bilag 12
Beregning af fjernelsesrater

1'Ordens nedbrydning af oliestoffer

C(x)=Co*EXP(-Rate*X/V)   dvs.: Rate = -v/x*(InCx-InCo)      T½= LN2/rate     Formler jf. /12/

Eksempel på beregning:
B4-G B6:     Rate (dag-1) = -40 m/år/20m*(In26 ug/l -In34 ug/1)*1/365 dage/år

Gennemsnitlig porevandshastighed: 40 m/år

MTBE

Se her!
       

Benzen

Fra

Til

CO
(ug/l)

C
(ug/l)

V
(m/år)

Af-
stand
(m)

1'Ordens rate
(1/år)

1'Ordens rate
(1/dage)

Halve-
rings-
tid
(år)

Halve-
rings-
tid
(dage)

B5

GB1 (12-13 m)

31000

1900

6

2

8,4

0,022949

0,0828

30,2

 

 

31000

1900

40

2

55,8

0,152994

0,0124

4,5

 

 

31000

1900

150

 

209,4

0,573726

0,0033

1,2

 

Bilag 13
Figurer

 

Se her!

Figur 2.1
Situationsplan, 1:500
Tidligere konstateret forurening
           

Se her!

Figur 2.2
Indvindingsoplande og recipienter ved Vestergade 81, Særslev, Søndersø
           

Se her!

Figur 2.3
Topografien lokalt omkring Vestergade 81, Særslev
           

Se her!

Figur 4.1
Situationsplan: Placering af snegleboringer B2-B9
           

Se her!

Figur 5.1
Geologiske profilsnit
           

Se her!

Figur 5.2
Potentialekort, sekundært grundvand
           

Se her!

Figur 5.3
Hydraulisk ledningsevne som funktion af dybde
           

Se her!

Figur 5.4
Koncentrationsfordeling af forureningskomponenter i sekundært grundvand
           

Se her!

Figur 6.1
Formodet faneudbredelse
           

Se her!

Figur 8.1
Situationsplan. Placering af GeoProbe-sonderinger
           

Se her!

Figur 9.1
Topografisk oversigtskort. Placering af regionalt, geologisk profilsnit A-A'
           

Se her!

Figur 9.2
Regionalt, geologisk profil A-A'
           

Se her!

Figur 9.3
Placering af lokale geologiske profilsnit
           

Se her!

Figur 9.4
Horisontal udbredelse af MTBE i toppen af det sekundære magasin (10-11 m.u.t.)
           

Se her!

Figur 9.5
Verikal MTBE-udbredelse i strømningsretningen (profil 2B)
           

Se her!

Figur 9.6
Verikal MTBE-udbredelse på tværs af strømningsretningen (profil 3B)
           

 

Figur 9.7
MTBE-koncentration som funktion af afstand fra kildeområdet
      

 

Figur 9.8
BTEX-koncentration som funktion af afstand fra kildeområdet
       

Se her!

Figur 9.9
Korrelation mellem felt-GC-analyser og purges & Trap-analyser

 

e