MTBE's spredning i grundvand

1 Indledning

Miljøstyrelsen har i samarbejde med Fyns Amt pr. 1. juni 2001 under Teknologiprogrammet for jord- og grundvandsforurening udbudt et projekt om MTBEs spredning og transport i grundvand. Dette projekt er ét ud af flere projekter, som skal belyse forskellige aspekter af jord- og grundvandsforurening med MTBE, samt anskueliggøre hvor stor en trussel dette stof udgør over for grundvandsressourcen og den fremtidige drikkevandsforsyning.

Til nærværende projekt om MTBE's spredning i grundvand er udvalgt lokaliteten Vestergade 81, Særslev, 5471 Søndersø, matrikel nr. 19c, Hemmerslev by og 1b, Slagstrup by, Særslev.

Projektet udføres af NIRAS med DHI som samarbejdspartner.

En følgegruppe bestående af: Michael Mücke Jensen/ Anders Riiber Høj, Oliebranchens Miljøpulje, Leif B. Jespersen, Miljøcenter Fyn, Steen Kofoed Munch, Fyns Amt og Kim Dahlstrøm, Miljøstyrelsen er nedsat til at følge arbejdet.

Projektforløbet var oprindeligt inddelt i 4 faser; 3 undersøgelsesfaser samt en rapporteringsfase:

Fase 1: Indledende karakterisering af lokaliteten
Fase 2: Detaljeret feltundersøgelse
Fase 3: Etablering af permanent moniteringsnet, tracerforsøg samt beregning af bl.a. nedbrydningsrater for MTBE og de øvrige forureningskomponenter.
Fase 4: Rapportering

Efter udførelsen af fase 1 og 2 er det besluttet at udelade fase 3, idet det blev vurderet, at lokaliteten ikke kunne opfylde det oprindelige projektformål. Baggrunden herfor beskrives nærmere i kapitel 10.