Fosforrensning ved filteranlæg

Forord

Denne rapport er et resultat af en praktisk afprøvning af 2 metoder til fjernelse af fosfor i husholdningsspildevand, som behandles i biologiske filteranlæg.

Ved den ene metode afprøves et simpelt udstyr til dosering af fosforfældningsmiddel i den bundfældningstank, som traditionelt er etableret til forrensning af spildevandet, inden det ledes til det biologiske sandfilter.

Ved den anden metode afprøves et Natur-Ren® anlæg, hvor mediet i det biologiske filter er Filtralite® type 2-4. Efterfølgende er der etableret et lukket bassin, hvor der sker en kemisk fældning/binding af fosfor. Mediet i det lukkede bassin er Filtralite-P®, der består af brændt knust ler tilsat dolomitkalk og metalioner.

Projektet er gennemført i perioden september 2000 - september 2001 på 3 mindre landejendomme, hvor 2 af ejerne stillede et nyetableret hhv. ældre biologisk sandfilter til rådighed og den sidste etablerede et nyt Natur-Ren® anlæg.

Afprøvningen er desuden sket med de pågældende kommunale myndigheders accept og bevågenhed, idet der på ejendommene enten er eller forventes stillet krav om videregående rensning af spildevand.

Projektet har været præget af mindre praktiske problemer i forbindelse med lokalisering af egnede anlæg, etablering af udstyr og anlægsdele samt udtagning og analyse af analyseprogrammets mange spildevandsprøver.

Projektet er udført i et samarbejde mellem Landsforeningen Danske Maskinstationer, ingeniørfirmaet Carl Bro as, Kemira Miljø A/S og Bokn-Gruppen.