Fosforrensning ved filteranlæg

1 Baggrund og formål

1.1 Baggrund
1.2 Formål

1.1 Baggrund

Biologiske sandfiltre er én af de lavteknologiske rensemetoder, der traditionelt benyttes til rensning af spildevand fra spredt bebyggelse i det åbne land.

I følge "Vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 3/1999 – Biologiske sandfiltre op til 30 PE" opfylder biologiske sandfiltre renseklasse O (reduktion af organisk stof) og SO (skærpet krav til reduktion af organisk stof samt nitrifikation), men ikke renseklasse OP og SOP, der stilles krav til reduktion for fosfor (P).

Ved søoplande stiller recipientmyndigheden ofte krav om spildevandsrensning til renseklasse SOP (skærpet krav til reduktion af organisk stof og fosfor samt nitrifikation) herunder krav om reduktion af fosfor til et niveau på 1,5 mg/l eller mindre.

Da biologiske sandfiltre ikke renser tilstrækkeligt for fosfor, kan denne lavteknologiske rensemetode ikke umiddelbart anvendes på disse lokaliteter. Kan biologiske sandfiltre imidlertid suppleres med udstyr for fjernelse eller tilbageholdelse af fosfor, bliver denne lavteknologiske rensemetode pludselig attraktiv for et meget stort antal landejendomme.

Fosforfjernelse kan med kendte og traditionelle teknikker udføres ved fældning under anvendelse af et fældningsmiddel eller ved tilbageholdelse gennem adsorption (kemisk binding) i et filtermedie, som indeholder sådanne kemiske egenskaber.

Med hensyn til fældning har Miljøstyrelsen i arbejdsrapport nr. 41 fra 1992 udarbejdet et skitseprojekt for fældning af fosfor i septiktanke ved dosering af flydende fældningsmiddel. Skitseprojekt har været udgangspunkt for det praktiske forsøg, som beskrives i denne rapport. I den forbindelse er der udviklet et simpelt udstyr for tilsætning og opblanding af flydende fældningsmiddel i bundfældningstanken på 2 forskellige landejendomme, hvor spildevandet efterfølgende renses i et biologisk sandfilter.

Den under forsøget benyttede fældningsmetode, doseringsudstyr, og den praktiske udførelse er udviklet i samarbejde med Kemira Miljø A/S.

Med hensyn til adsorption af fosfor er der i Norge i 1990 udviklet en metode, som har været afprøvet af Jordforsk - Senter for jordfaglig miljøforskning. Metoden har givet baggrund for udvikling af det såkaldte Natur-Ren® anlæg, der i sin opbygning og størrelse ligner et biologisk sandfilteranlæg, men i stedet for sand benyttes Filtralite®, som er brændt og knust ler tilsat fosforbindende metalioner og dolomitkalk.

Natur-Ren® anlæg er kendetegnet ved, at en stor del af filtervoluminet er etableret som et dykket (vandfyldt/anaerobt) filter.

Projektet afprøver under danske forhold et Natur-Ren® anlæg med Filtralite® etableret efter de norske retningslinier. I den forbindelse har den danske importør af Filtralite® produktet, Bokn-Gruppen, medvirket ved dimensionering og anvisninger for etableringen af forsøgsanlægget.

1.2 Formål

Det har været projektets overordnede mål i forbindelse med biologiske filtre at afprøve fældning og tilbageholdelse af fosfor med nyere fældningsmidler henholdsvis det alternative filtermedie Filtralite®.

Målet var under praktiske forhold at eftervise, hvor meget fosforindholdet i husholdningsspildevand derved kan reduceres, og om en reduktion til under 1,5 mg fosfor/l i afløbet var realistisk.

Som delmål har det endvidere været ønsket:
at tilvejebringe erfaringer med et simpelt fældningsudstyr monteret i en 3-kammer bundfældningstank af nyere type såvel som i en 2-kammer bundfældningstank af ældre type,
at drage erfaringer med slamdannelsen og dermed bundfældningstankens tømningsinterval ved fældning af fosfor heri,
at etablere et Natur-Ren® anlæg og drage praktiske erfaringer med dets etablering, indkøring og drift,
at belyse de økonomiske forhold med hensyn til anlægs- og driftsomkostninger ved de 2 metoder.