Fosforrensning ved filteranlæg

7 Anlægs- og driftsøkonomi

7.1 Fældning af fosfor i bundfældningstank
7.1.1 Anlægsudgifter
7.1.2 Driftsudgifter
7.2 Fosforfjernelse i Natur-Ren® anlæg
7.2.1 Anlægsudgifter
7.2.2 Driftsudgifter
7.3 Økonomisk levetidsvurdering

7.1 Fældning af fosfor i bundfældningstank

7.1.1 Anlægsudgifter

De samlede anlægsudgifter til et nyt biologisk sandfilter med pumpesystem og fosforfældningsudstyr til renseklasse SOP beløber sig til ca. 45.000 kr. inkl. moms, men ekskl. udgifter til bundfældningstank.

En sådan omkostning vil være aktuel ved ejendomme, hvor der forefindes en egnet bundfældningstank, hvori der kan installeres fosforfældningsudstyr, og hvor der efterfølgende etableres et nyt biologisk sandfilter.

Af ovennævnte samlede anlægsudgifter andrager udgiften til fosforfældningsudstyret ca. 13.000 kr. inkl. moms. Udgifter medgår til:
anskaffelse af mammutpumpe og skab med blæser, doseringspumpe og styringsautomatik,
etablering af mammutpumpe i bundfældningstank inkl. fremføring af luft- og kemikaliedoseringsslange fra skab,
fremføring af 230 V elforsyning til skab.

Udgifter til elforsyning af fældningsudstyrets blæser og doseringspumpe vil afhænge af forholdene på den enkelte ejendom. Såfremt fældningsudstyret etableres i en bundfældningstank kombineret med et biologisk sandfilter med pumpesystem, kan fældningsudstyret elforsynes fra pumpesystemets elinstallation.

På forsøgsanlæggene er fældningsudstyret fremstillet til lejligheden. Ved serieproducerede anlæg vil installationen kunne optimeres, hvormed udgiften til fældningsudstyret forventes at kunne reduceres yderligere.

7.1.2 Driftsudgifter

De løbende driftsomkostninger ved fosforfældning med det afprøvede udstyr omfatter elforbrug og forbrug af fældningsmiddel.

Elforbruget til drift af luftblæser og doseringspumpe er beregnet til ca. 100 kWh/ år, hvilket svarer til en udgift på ca. 150 kr. pr. år inkl. moms og afgifter ved en elpris på 1,50 kr./kWh.

Forbrug af det ved forsøget anvendte fældningsmidlet PAX 14 andrager ca. 35 l/år ved spildevandstilledning hidrørende fra 5 PE., svarende til en udgift på ca. 350 kr./år inkl. moms.

Der er i ovennævnte driftsomkostninger ikke indregnet omkostninger forbundet med nødvendigt løbende tilsyn med doseringen, påfyldning af fældningsmiddel m.v., idet anlæggets ejer forudsættes at forestå dette uden omkostninger. Der er desuden ikke indregnet udgifter til periodisk tømning af bundfældningstanken, som typisk vil være omfattet af en tømningsordning.

7.2 Fosforfjernelse i Natur-Ren® anlæg

7.2.1 Anlægsudgifter

De samlede anlægsudgifter til et komplet Natur-Ren® anlæg til renseklasse SOP beløber sig til ca. 61.000 kr. inkl. moms, men ekskl. bundfældningstank. Anlægsudgiften vil være aktuel ved ejendomme, hvor der forefindes en egnet bundfældningstank, der kan suppleres med et nyt Natur-Ren® anlæg.

7.2.2 Driftsudgifter

Ved etablering af et Natur-Ren® anlæg vil der ikke være driftsudgifter.

7.3 Økonomisk levetidsvurdering

En afskrivningstid på 20 år skønnes at svare til de 2 anlægstypers levetid, inden der skal udskiftes filtermateriale.

Den årlige bruttoydelse ved en finansiering på 20 år og den aktuelle markedsrente bliver ca. 9,5 % af anlægsudgiften i ydelse pr. år.

Et biologisk sandfilter med fosforfældningsudstyr andrager en anlægsinvestering på ca. 45.000 kr. inkl. moms. Finansieret over 20 år bliver den årlige ydelse ca. 4.275 kr. inkl. moms. Hertil skal lægges en driftsomkostning til el og fældningsmiddel på ca. 500 kr. inkl. moms samt vedligeholdelsesomkostninger vedrørende luftblæser og doseringspumpe på samme beløb, hvormed de årlige gennemsnitsomkostninger andrager ca. 5.300 kr. inkl. moms.

Et Natur-Ren® anlæg andrager en anlægsinvestering på ca. 61.000 kr. inkl. moms. Finansieret over 20 år bliver den årlige ydelse ca. 5.800 kr. inkl. moms. hvilket svarer til de årlige gennemsnitsomkostninger, da anlægget ikke har driftsudgifter.

De årlige gennemsnitsudgifter er med de valgte forudsætninger af samme størrelsesorden for de 2 rensemetoder.

Et traditionelt biologisk sandfilter uden fosforfældningsudstyr til renseklasse SO koster i anlægsinvestering ca. 32.000 kr. inkl. moms. Finansieret over 20 år bliver den årlige ydelse ca. 3.000 kr. inkl. moms. Merprisen for fosforrensningen bliver dermed ca. 2.300 kr. inkl. moms pr. år med de valgte forudsætninger.

I alle førnævnte anlægsinvesteringer er der ikke medtaget omkostninger til etablering af ny bundfældningstank. Denne investering vil andrage ca. 13.000 kr. inkl. moms ved begge rensemetoder. Udgift til pumpebrønd med pumpe er indregnet i anlægsudgiften for begge rensemetoder, da den anses som en integreret del af den lokale spildevandsrensning.

Som angivet skønnes filtermaterialet ved begge anlægstyper at have en levetid på 20 år, inden det skal udskiftes. Ved udskiftning er anlægsinvesteringen skønnet at være af samme størrelsesorden, som ved den oprindelige etablering af filteret.