Filtrasorb® 400, aktiv kul til rensning af MTBE-forurenet grundvand - detailundersøgelse

Bilag C: Bestemmelse af ligevægtstid

For at afklare den nødvendige ligevægtstid for Filtrasorb® 400 er der udført kinetikforsøg for adsorptionsprocessen ved tre forskellige koncentrationsniveauer.

Fremgangsmåde

Forsøgene er som udgangspunkt udført som beskrevet for referenceisotermen, jf. bilag B.2, og der er udført hyppige målinger af MTBE-koncentrationen op til 120 minutter, hvorefter MTBE-koncentrationen er målt efter hhv. 1 døgn, 2 døgn og 1 uge.

Resultater

Resultaterne for kinetikforsøget fremgår af figur C.1. Figur C.1(a) viser væskefasekoncentrationen og sorptionskapaciteten som funktion af tiden; bemærk logaritmeakser for koncentration og tid. For overskuelighedens skyld er der i figur C.1(a) kun plottet data fra de to laveste koncentrationsniveauer.

Figur C.1(b) viser de samme data plottet i det traditionelle isotermplot, sammen med resultaterne for referenceisotermen. De røde kurver i figur C.1(b) angiver tidslige forløb af sammenhængen mellem væskefasekoncentrationen og den adsorberede mængde MTBE ved tre forskellige forhold mellem kul og den tilsatte massen af MTBE.

Figur C.1:
Kinetikdata for forskellige tilsætninger af MTBE (a) tidsligt forløb i væskefasekoncentration og adsorberet MTBE, (b) optegnet i isotermplottet sammen med referenceisotermen.

  
Ligevægt efter 24 timer

Som det fremgår af figur C.1(a) sker der, efter ca. 24 timers omrystning (1.440 min), ikke yderligere ændringer i væskefasekoncentrationen og den adsorberede mængde MTBE (udtrykt ved sorptionskapaciteten). Dette indikerer, at der under de givne forsøgsbetingelser opnås ligevægt mellem væskefasekoncentrationen og de aktive kul efter ca. 24 timers kontakttid.

Davis og Powers (2000)

Disse resultater stemmer overens med resultaterne opnået af (Davis og Powers, 2000), der ligeledes observerede opnåelse af ligevægt mellem adsorberet MTBE og væskekoncentrationen og efter 24 timers kontakttid for Filtrasorb® 400.

Alle isotermforsøg er efterfølgende udført ved 24 timers kontakttid mellem aktiv-kul og væskefase.