Filtrasorb® 400, aktiv kul til rensning af MTBE-forurenet grundvand - detailundersøgelse

5 Del III: Økonomi

5.1 Forudsætninger
5.1.1 Overordnede forudsætninger
5.1.2 Standard filterløsninger
5.1.3 Økonomiske forudsætninger
5.1.4 Udvalgte scenarier
5.1.5 Beregningsmæssige forudsætninger
5.2 Resultater
5.2.1 Rensning af MTBE-forurenet grundvand
5.2.2 Rensning af MTBE+benzen ved positiv effekt af benzen
5.2.3 Rensning af MTBE+benzen ved negativ effekt af benzen
5.2.4 Rensning af benzen-forurenet grundvand
5.3 Sammenfatning
   

I det følgende udføres en række økonomiske overslagsberegninger vedr. prisen på on-site rensning af MTBE-forurenet grundvand under danske forhold. Beregningerne tager udgangspunkt i en række anlægsmæssige forudsætninger samt i nogle hypotetiske scenarier vedr. indløbskoncentrationer, flow og forventet driftsperiode af anlægget, hvorfor der i det følgende kort redegøres for disse.

Eksempler på prisoverslag

Det er ikke hensigten, at give en udtømmende økonomisk analyse af alle de faktorer, der kan tænkes at indgå i en given on-site aktiv-kul filterløsning, men at give en overslagspris på aktiv-kul filtrering af MTBE-forurenet grundvand under givne forudsætninger.

Pris for rensning af benzenforurenet grundvand

Der vil endvidere blive foretaget en sammenligning med prisen for rensning af benzen-forurenet grundvand, således at det kan vurderes, hvor stor relativ afvigelse, der er i prisen på rensning af MTBE-forurenet grundvand og benzen-forurenet grundvand.

5.1 Forudsætninger

5.1.1 Overordnede forudsætninger

Grundvandssænkning og afværgepumpning

Der tages udgangspunkt i behovet for rensning af grundvand forurenet med MTBE og/eller benzen, og det forudsættes, at rensningsbehovet opstår i forbindelse med en grundvandssænkning eller i forbindelse med afværgepumpning. Det forudsættes, at der er kontinuert drift af anlæggene, dvs. 24 driftstimer pr. døgn.

Fixed bed i serie

Det forudsættes, at kulfilteret etableres som et fixed-bed filter, med én eller flere kolonner i serie, da dette vurderes at være den mest almindelige anlægskonfiguration i forbindelse med on-site rensning af forurenet grundvand under danske forhold.

Forfiltrering ikke indregnet

De opstillede scenarier tager ikke hensyn til de omkostninger, der måtte være forbundet med et muligt behov for forfiltrering af det oppumpede grundvand, grundet et evt. indhold af partikler eller f.eks. jern og mangan. Da behovet, alt efter en række lokalspecifikke forhold, kan variere fra at være ikke-eksisterende, over at kunne løses med forholdsvist simple midler; eksempelvis en sedimentationstank eller et simpelt posefilter til nogle få tusinde kroner, til at involvere et beluftnings- og sandfilter med automatisk tilbageskyl og behandling af tilbageskylningsvandet, vurderes det ikke umiddelbart at være formålstjenligt, at opstille et sandsynligt middelscenarie for prisen på en sådan forfiltrering.

Standardløsninger

Beregningerne tager endvidere udgangspunkt i, at der anvendes tilgængelige og velafprøvede standardløsninger mht. anlægskonstruktioner, adsorberstørrelser m.v. Benyttelse af standardanlæg har en række praktiske fordele, idet de bl.a. er velafprøvede designs (med alle nødvendige flanger, studser, ventiler m.v.) og er designet til at passe til andet standardmateriel (containere, gaffeltrucks, lastvogne, slamsugere m.v.). Disse løsningsmuligheder er dog ikke nødvendigvis de billigste på markedet og dækker sandsynligvis ikke alle tænkelige fysiske ønsker eller restriktioner, der måtte være til en given on-site filterløsning, hvorfor det i givne tilfælde kan være ønskeligt eller hensigtsmæssigt at benytte en skræddersyet filter-løsning.

EBCT ca. 20-30 min

Ved valg af standardløsning til at løse de enkelte rensningsopgaver tilstræbes der, om muligt, at opnå en samlet hydraulisk opholdstid (EBCT) på mellem 20 og 30 minutter for anlægget, da dette vurderes at være et realistisk krav for at sikre en effektiv fjernelse af MTBE i praksis.

5.1.2 Standard filterløsninger

Valg af leverandører

Der er i alle prisberegningerne taget udgangspunkt i standard-adsorbere og andre standardydelser, der leveres af den danske importør og distributør af Filtrasorb® 400, samt 2002-priserne for disse ydelser. Anvendelsen af netop disse anlæg i nedenstående prisberegninger skal ikke betragtes som nogen blåstempling af netop denne udbyder, men er blot benyttet som eksempel. Der kan muligvis opnås mere fordelagtige priser på individuelle filterløsninger og eksempelvis kulhåndtering og –bortskaffelse ved benyttelse af andre leverandører.

Anlægspris

For de nedenstående standardanlæg inkluderer prisen på anlægget alle nødvendige flanger, haner og ventiler. Prisen er endvidere inklusiv første kulfyldning, samt levering, opstilling og tilslutning af filteret. Idet den umiddelbare anlægsomkostning således omfatter aktiv-kul er anlægsomkostningerne i de udførte beregninger fratrukket prisen for et efterfølgende kulskifte, på nær for adsorbertype C, jf. nedenfor.

Kulskiftepris

Prisen pr. efterfølgende kulskifte inkluderer levering af friske kul, udskiftning af kullene, samt håndtering og bortskaffelse af udtjente kul. Udtjente kul bortskaffes, efter afdræning, ved forbrænding hos miljøgodkendt modtager efter forhåndsgodkendte aftaler. Håndtering og slutdisponering af drænvand foregår ligeledes efter forhåndsgodkendte aftaler med miljømyndighederne.

Informationer vedr. fire betragtede adsorbertyper fremgår af tabel 5.1. Alle priser er i Dkr. eks. moms.

Tabel 5.1:
Standard-adsorbere benyttet i de økonomiske analyser.

 

A

B

C

D

Adsorbermateriale

Plastic

Rustfrit stål

Fiber- forstærket polyester

Rustfrit stål

Kulfyldt volumen

1 m3

2 m3

2 m3

10 m3

Kg Filtrasorb® 400

450 kg

900 kg

900 kg

4.500 kg

Anlægspris (inkl. første kulfyldning)

25.000 kr.

150.000 kr.

70.000 kr.

550.000 kr.

Kulskiftepris

0 kr.*

25.000 kr.

30.000 kr.

90.000 kr.

* = Der foretages ikke kulskifte; hele filteret destrueres efter de aktive kul er udtjent.

 
Mulighed for leje

Adsorber B kan normalt lejes for en pris på 30.000 kr. for den første måned (inkl. kul) samt et tillæg på 4.500 kr. pr. efterfølgende måned. Kulskifteprisen er uændret.

Restriktioner i anvendelse af adsorber C

Adgangsforholdene mht. kulskifte for Adsorber C er ikke så gode som for adsorber B, hvorfor kulskifteprisen er højere. I prisberegningerne er anlægsprisen fratrukket ca. 25.000 kr. for værdien af det indeholdte kul ved levering. Levetiden af dette anlæg forventes at være reduceret i forhold til adsorber B, pga. forskellen i adsorbermateriale. Adsorber C er således ikke valgt for de scenarier med længst driftstid.

5.1.3 Økonomiske forudsætninger

Anlægsomkostninger

Det forudsættes, at anlægsomkostningerne i forbindelse med de aktive kul-filtre består af følgende dele:
Pumpe.
Rørsystem/slanger, manifold m.v.
Adsorber, inkl. flanger, haner, ventiler m.v.

Forudsætninger, anlægsomkostninger

I forhold til de to første punkter forudsættes det, at den valgte pumpeløsning til oppumpning af grundvandet ligeledes har kapacitet til at pumpe vandet igennem kulfilteret samt, at filterløsningen kan opstilles hensigtsmæssigt i forhold til pumpebrønde og af-/udledningspunkter, således at tilkoblingen af filteret kan ske til manifold og rør/slanger der "alligevel" skulle være benyttet. De beregnede omkostninger kan således betragtes som meromkostninger forbundet med aktiv-kul rensning af vand, der ellers kunne være ud- eller afledt.

Afskrivning

Det forudsættes, at anlægsomkostninger afskrives jævnt over den valgte driftsperiode, såfremt der ikke er tale om et lejet anlæg.

Driftsomkostninger

Det forudsættes, at omkostningerne i forbindelse med driften af de aktive kul-filtre består af følgende dele:
Kulforbrug.
Kulskifte.
Kulbortskaffelse.
Drift og vedligeholdelse.
Monitering.

Forudsætninger, drift

Af de ovenstående punkter er de tre første punkter omfattet af punktet "kulskifte", jf. afsnit 5.1.2. Det forudsættes, at de øvrige punkter på listen over driftsomkostninger, dvs. drift, vedligeholdelse og monitering kan fastsættes som 15% af omkostningerne forbundet med kulskifte.

Enhedspriser

Alle priser omregnes til enhedspriser, dvs. antal kr. pr. m3 renset vand.

To eller flere adsorbere i serie

Indledende økonomiske analyser har vist, at omkostningerne til aktiv-kul udgør op mod 60-85% af de samlede omkostninger ved rensning af MTBE-forurenet vand, hvorfor det for ingen af de opstillede scenarier kan betale sig kun at have én adsorber med der af følgende ca. 3 gange så hyppige kulskift for at spare anlægsomkostninger. For alle scenarier er der således forudsat en løsning baseret på to eller flere adsorbere i serie.

5.1.4 Udvalgte scenarier

I det følgende opridses rammerne for de scenarier, der ligger til grund for de økonomiske beregninger mht. driftsperiode, indløbsflow og indløbskoncentrationer.

Driftsperioder

I forhold til driftsperioden opstilles tre mulige scenarier:
Et midlertidigt anlæg (3 måneder), der opstilles i forbindelse med grundvandssænkning; f.eks. i forbindelse med afgravning af hotspot.
Et korterevarende permanent anlæg (3 år), der opstilles i forbindelse med afværgepumpning.
Et længerevarende permanent anlæg (10 år), der opstilles i forbindelse med afværgepumpning.

Indløbsflow

I forhold til indløbsflow opstilles fire mulige scenarier: 2, 5, 10 og 20 m3/h, svarende til mellem 17.520 og 175.200 m3/år.

Indløbskoncentrationer

De 12 scenarier undersøges endvidere ved fire forskellige indløbskoncentrationer: 0,2, 0,5, 1 og 10 mg MTBE/L.

5.1.5 Beregningsmæssige forudsætninger

Aalborg hanevand

Der tages for alle beregningerne udgangspunkt i resultaterne opnået igennem dette studie, hvilket bl.a. vil sige, at det antages, at den behandlede vandtype svarer til Aalborg hanevand, jf. analyserapporten i bilag 1, med pH 7,4 og NVOC = 1,4 mg/L.

Grundvandstemperatur 10°C

Det forudsættes endvidere, at grundvandstemperaturen er ca. 10°C, hvorfor der tages udgangspunkt i resultaterne for sorptionsisotermen fremstillet ved 10°C, jf. tabel 3.4 i afsnit 3.2.2.

Reduktion i kapacitet under dynamiske forhold

Batchkapaciteten ved 10°C korrigeres til en faktisk kapacitet under dynamiske forhold ved en reduktion på 20%, svarende til den reduktion, der blev observeret for de udførte kolonneforsøg, jf. tabel 4.4, afsnit 4.3.1.

Kapacitet ved 0,2 mg/L

Sorptionskapaciteten ved 0,2 mg MTBE/L er for alle beregninger bestemt ved ekstrapolation af den bestemte Freundlich-isoterm.

Udløbskrav

Det forudsættes i alle tilfælde, at der oprenses til et udløbsniveau på maksimalt 5 µg/L, svarende til Miljøstyrelsens drikkevandskvalitetskriterium.

Kun hele kulskift

Der opereres kun med hele kulskift i prisberegningerne, hvorfor der kan opstå identisk beregnede priser eksempelvis for to forskellige koncentrationsniveauer.

Scenarier med benzen

Med hensyn til beregninger inklusiv benzen opstilles der to under-scenarier med konkurrerende sorption, dvs. hvor der både er MTBE og benzen i indløbsvandet:
Ét, hvor det antages, at der ses en forøgelse af den faktiske MTBE-kapacitet til 2,1 gange kapaciteten uden tilstedeværelse af benzen, som det er observeret i kolonneforsøget, jf. tabel 4.4, afsnit 4.3.1.
Ét, hvor det antages, at der ses en reduktion af den faktiske MTBE-kapacitet med 30%, som det er observeret i (NWRI, 2001), jf. afsnit 4.1.4.

Positiv effekt af benzen

Det første scenarie, hvor der ses en positiv effekt på MTBE-kapaciteten ved tilstedeværelse af benzen, er observeret ved et forhold mellem benzen og MTBE på ca. 1:3.

Negativ effekt af benzen

Det andet scenarie, hvor der ses en negativ effekt på MTBE-kapaciteten ved tilstedeværelse af benzen, er observeret ved et forhold mellem benzen og MTBE på mellem ca. 15:1 og 1:1.

Kun benzen i indløbsvandet

Endvidere udføres der beregninger for et scenarie, hvor der udelukkende er benzen tilstede i indløbsvandet (ved en koncentration på 1 mg/L).

Denne analyse tager udgangspunkt i, at Freundlich-konstanten (KF) for benzen i litteraturen typisk anføres at være ca. en faktor 10 større for benzen end for MTBE. Dette svarer til, at sorptionskapaciteten for benzen tilsvarende er en faktor ca. 10 større end MTBE-kapaciteten (begge ved 1 mg/L). Det vides ikke om 1/n ligger i samme størrelsesorden som for MTBE, hvorfor forskellen mellem sorptionskapaciteten for MTBE og benzen ikke ekstrapoleres til andre koncentrationsniveauer. Der benyttes samme anlægskonfigurationer som i MTBE-scenarierne.

5.2 Resultater

5.2.1 Rensning af MTBE-forurenet grundvand

Resultaterne af prisberegningerne for rensning af grundvand, udelukkende forurenet med MTBE, fremgår af tabel 5.2. Der er i bilag F gengivet et eksempel på de udførte beregninger.

Tabel 5.2:
Beregnede enhedspriser [kr./m3] ved on-site rensning af MTBE-forurenet grundvand, samt mest favorable adsorberkonstruktion og hydraulisk opholdstid (EBCT) for denne. Hævede bogstaver ved enhedsprisen indikerer enkelte koncentrationsniveauer med anden favorabel anlægskonstruktion end den generelle (bogstav indikerer adsorbertype).

Driftstid

Flow
[m3/h]

Indløbskoncentration [mg/L]

Adsorbere#

EBCT
[min]

0,2

0,5

1

10

3 md.

2

13,0

13,0

19,5

32,6

2 stk. B*

120

3 md.

5

7,8

10,4

10,4

23,6

2 stk. B*

48

3 md.

10

6,5

7,8

9,2

22,3

2 stk. B*

24

3 md.

20

5,6

7,5

9,5

22,0

3 stk. B*

18

3 år

2

7,0

8,9

11,6

25,5B

2 stk. C

120

3 år

5

5,7C

8,0

10,0

22,5

2 stk. B

48

3 år

10

5,1

7,0

8,9

21,5

2 stk. B

24

3 år

20

4,8

6,7

8,6

21,2

3 stk. B

18

10 år

2

5,4C

7,5

9,5

21,9

2 stk. B

120

10 år

5

4,7C

6,5

8,5

21,1

2 stk. B

48

10 år

10

4,4

6,3

8,2

20,8

2 stk. B

24

10 år

20

4,3

6,2

8,1

20,7

3 stk. B

18

# = jf. tabel 5.1.
* = baseret på lejeaftale.


Spænd i enhedspriser

Som det fremgår af tabel 5.2 er der indenfor de opstillede scenarier beregnet enhedspriser på rensning af MTBE-forurenet grundvand på mellem 4,3 og 32,6 kr./m3, med de laveste priser ved forholdsvist høje flow og lave koncentrationer samt lange driftsperioder.

Medianpriser

Median-priser for de fire undersøgte koncentrationsniveauer er 5,5; 7,5; 9,3 og 22 kr./m3, ved indløbskoncentrationer på hhv. 0,2; 0,5; 1 og 10 mg MTBE/L.

Små anlæg

Generelt kan det ses af tabel 5.2, at enhedsprisen for rensning af relativt små flow over kortere driftsperioder bliver forholdsvis stor ved benyttelse af standard-adsorbere. Dette hænger sammen med, at anlægsomkostningerne for disse anlæg bliver ganske betydelige, bl.a. fordi anlæggene er overdimensionerede, hvilket fører til højere hydraulisk opholdstid end nødvendigt. Det vurderes således, at der med stor sandsynlighed kan benyttes små og billige anlægskonstruktioner i forbindelse med den type rensningsopgaver (små flow og relativt korte driftstider), om end der bliver tale om hyppige skift af forholdsvis små kulmængder.

Priser ifht. amerikanske studier

Ved sammenligning af de ovenfor opnåede enhedspriser med tilsvarende enhedspriser beregnet i amerikanske studier ses det, at der i de amerikanske studier opnås betydeligt lavere enhedspriser. Keller et al. (2000a) beregnede således priser svarende til mellem ca. 0,4 og 0,6 kr./m3 for aktiv-kul rensning af MTBE-forurenet vand ved 1 mg/L i indløbet og et flow på mellem ca. 2,3 og 23 m3/h. Priserne beregnet i dette studie ligger således en faktor ca. 15-20 over dette niveau.

Forskelle i forudsætninger

Forskellene ligger i umiddelbart vurderet i følgende favorable forudsætninger benyttet af (Keller et al., 2000a):
Benytter den bedste aktiv-kul isoterm fra litteraturen, hvilket giver et lavt kulforbrug, med deraf følgende lavere driftsomkostninger.
Forudsætter nødvendige hydrauliske opholdstider på mellem ca. 10,7 og 13,5 min, hvilket giver mindre filteranlæg og dermed lavere anlægsomkostninger.
Benytter en 20-årig periode til afskrivning af anlægsomkostningerne.

I det nærværende studie er det, ved at benytte forudsætninger, der udfra de udførte forsøg vurderes at være realistiske til konservative, forsøgt at opnå en så realistisk enhedspris som muligt.

5.2.2 Rensning af MTBE+benzen ved positiv effekt af benzen

Resultaterne af prisberegningerne for rensning af grundvand forurenet med MTBE og benzen, når der antages en positiv effekt fra benzen på MTBE-kapaciteten, som konstateret ved kolonneforsøgene i afsnit 5.3.1, fremgår af tabel 5.3.

Tabel 5.3:
Beregnede enhedspriser [kr./m3] ved on-site rensning af MTBE- og benzen-forurenet grundvand, samt mest favorable adsorberkonstruktion og hydraulisk opholdstid (EBCT) for denne. Hævede bogstaver ved enhedsprisen indikerer enkelte koncentrationsniveauer med anden favorabel anlægskonstruktion end den generelle (bogstav indikerer adsorbertype).

Driftstid

Flow
[m3/h]

Indløbskoncentration [mg/L]

Adsorbere#

EBCT
[min]

0,2

0,5

1

10

3 md.

2

6,6

6,6

13,0B*

19,5B*

2 stk. A

60

3 md.

5

5,2

7,8

7,8

13,1

2 stk. B*

48

3 md.

10

3,9

5,2

5,2

11,8

2 stk. B*

24

3 md.

20

3,6

4,2

4,9

11,5

3 stk. B*

18

3 år

2

4,3

5,7

7,0

14,2

2 stk. C

120

3 år

5

3,3

4,4

5,7

12,2B

2 stk. C

48

3 år

10

2,8

4,0

5,0B

11,2B

2 stk. C

24

3 år

20

2,8

3,7

4,7

11,0

3 stk. B

18

10 år

2

3,6

4,5

5,5

11,8

2 stk. B

120

10 år

5

2,6

3,6

4,6

10,9

2 stk. B

48

10 år

10

2,4

3,3

4,3

10,6

2 stk. B

24

10 år

20

2,3

3,2

4,2

10,5

3 stk. B

18

# = jf. tabel 5.1.
* = baseret på lejeaftale.

 
Spænd i enhedspriser

Som det fremgår af tabel 5.3 er der indenfor de opstillede scenarier beregnet enhedspriser på rensning af MTBE-forurenet grundvand på mellem 2,3 og 19,5 kr./m3. Prisniveauet ligger i gennemsnit ca. 45% under niveauet i tabel 5.2.

Medianpriser

Median-priser for de fire undersøgte koncentrationsniveauer er 3,4; 4,3; 5,1 og 11,6 kr./m3 ved indløbskoncentrationer på hhv. 0,2; 0,5; 1 og 10 mg MTBE/L samt tilstedeværelse af benzen.

5.2.3 Rensning af MTBE+benzen ved negativ effekt af benzen

Resultaterne af prisberegningerne for rensning af grundvand forurenet med MTBE og benzen, når der antages en negativ effekt fra benzen på MTBE-kapaciteten, svarende til den, der er er konstateret i litteraturstudier (-30% i sorptionskapacitet, jf. afsnit 4.1.4), fremgår af tabel 5.4.

Tabel 5.4:
Beregnede enhedspriser [kr./m3] ved on-site rensning af MTBE- og benzen-forurenet grundvand (ved negativ effekt af benzen på MTBE-kapaciteten), samt mest favorable adsorberkonstruktion og hydraulisk opholdstid (EBCT) for denne. Hævede bogstaver ved enhedsprisen indikerer enkelte koncentrationsniveauer med anden favorabel anlægskonstruktion end den generelle (bogstav indikerer adsorbertype).

Driftstid

Flow
[m3/h]

Indløbskoncentration [mg/L]

Adsorbere#

EBCT
[min]

0,2

0,5

1

10

3 md.

2

13,0

19,5

19,5

39,2

2 stk. B*

120

3 md.

5

10,4

13,1

15,7

34,1

2 stk. B*

48

3 md.

10

7,8

10,5

13,1

31,5

2 stk. B*

24

3 md.

20

6,9

9,5

12,8

30,5

3 stk. B*

18

3 år

2

8,9

12,2

15,5

34,3B

2 stk. C

120

3 år

5

7,8

10,4

13,3

31,2

2 stk. B

48

3 år

10

6,9

9,5

12,3

30,3

2 stk. B

24

3 år

20

6,6

9,2

12,0

30,0

3 stk. B

18

10 år

2

7,3

10,0

12,7

30,8

2 stk. B

120

10 år

5

6,4

9,1

11,9

29,9

2 stk. B

48

10 år

10

6,1

8,8

11,6

29,6

2 stk. B

24

10 år

20

6,0

8,7

11,5

29,5

3 stk. B

18

# = jf. tabel 5.1.
* = baseret på lejeaftale.


Spænd i enhedspriser

Som det fremgår af tabel 5.4 er der for de opstillede scenarier, under forudsætning af en negativ effekt af benzen på MTBE-kapaciteten, beregnet enhedspriser på mellem 6,0 og 39,2 kr./m3. Prisniveauet ligger i gennemsnit ca. 35% over niveauet i tabel 5.2.

Medianpriser

Median-priser for de fire undersøgte koncentrationsniveauer er 7,1; 9,7; 12,8 og 30,6 kr./m3 ved indløbskoncentrationer på hhv. 0,2; 0,5; 1 og 10 mg MTBE/L samt tilstedeværelse af benzen.

5.2.4 Rensning af benzen-forurenet grundvand

Resultaterne af prisberegningerne for rensning af grundvand forurenet med benzen ved en indløbskoncentration på 1 mg/L fremgår af tabel 5.5.

Tabel 5.5:
Beregnede enhedspriser [kr./m3] ved rensning af benzen-forurenet grundvand, samt mest favorable adsorberkonstruktion og hydraulisk opholdstid (EBCT) for denne.

Driftstid

Flow
[m3/h]

Pris ved 1 mg/L

Adsorbere#

EBCT
[min]

3 md.

2

3,3

1 stk. A

30

3 md.

5

2,6

2 stk. A

24

3 md.

10

1,3

3 stk. A

18

3 md.

20

1,3

6 stk. A

18

3 år

2

1,6

2 stk. A

60

3 år

5

1,3

2 stk. A

24

3 år

10

1,1

2 stk. C

24

3 år

20

1,0

3 stk. C

18

10 år

2

1,3

2 stk. A

60

10 år

5

1,2

2 stk. B

48

10 år

10

0,9

2 stk. B

24

10 år

20

0,9

3 stk. B

18

# = jf. tabel 5.1.

  
Spænd i enhedspriser

Som det fremgår af tabel 5.5 er der for de opstillede scenarier og rensning af benzen ved en indløbskoncentration på 1 mg/L, beregnet enhedspriser på mellem 0,9 og 3,3 kr./m3. Median-prisen ved 1 mg/L er ca. 1,3 kr./m3.

Prisforskel MTBE og benzen

Hvis prisniveauet for rensning af MTBE-forurenet grundvand ved en indløbskoncentration på 1 mg/L (jf. tabel 5.2) sammenlignes med de beregnede enhedspriser for benzen, kan det konkluderes, at prisen i snit er ca. 7,3 gange højere for rensning af MTBE-forurenet grundvand end for rensning af benzen-forurenet grundvand.

5.3 Sammenfatning

12 beregningsscenarier

Der er opstillet i alt 12 forskellige beregningsmæssige scenarier, hvorunder der er beregnet enhedspriser (kr./m3) for rensning af MTBE-forurenet grundvand, samt grundvand forurenet med MTBE og benzen. Scenarierne spænder i driftsmæssig henseende mellem driftstider på 3 måneder og 10 år, flow mellem 2 og 20 m3/h og indløbskoncentrationer på mellem 0,2 og 10 mg/L.

Forureningsmæssige forudsætninger

Det er forudsat, at rensningsbehovet opstår i forbindelse med en grundvandssænkning eller med afværgepumpning og, at udløbsniveauet skal overholde en kravværdi på 5 µg/L, svarende til Miljøstyrelsens drikkevandskvalitetskriterium. Det er endvidere forudsat, at der benyttes tilgængelige standardanlæg ved opstilling af filterløsningen.

Økonomiske forudsætninger

De beregnede enhedspriser inkluderer omkostninger til anskaffelse og opstilling af adsorbere, aktiv-kul forbrug, drift, vedligehold og monitering samt bortskaffelse af udtjente kul. Der er ikke indregnet eventuelle omkostninger til forfiltrering af det oppumpede grundvand.

Der bør benyttes to eller flere filtre i serie

Det er indledningsvist konstateret, at driftsomkostningerne alene til aktiv-kul udgør op mod 60-85% af den samlede enhedspris. Da enkeltadsorbere har et anslået kulforbrug, der er ca. 3 gange større end ved fuld udnyttelse af kapaciteten i de aktive kul (jf. kolonneforsøgene), f.eks. ved benyttelse af to adsorbere i serie, vurderes det generelt ikke at kunne betale sig at spare anlægsomkostninger til det andet adsorbertrin ved at udføre hyppigere kulskift.

Priser: MTBE-forurenet grundvand

Ved rensning af MTBE-forurenet grundvand er der for de opstillede scenarier beregnet enhedspriser på mellem 4,3 og 32,6 kr./m3. De laveste priser er opnået ved forholdsvist høje flow og lave koncentrationer samt lange driftsperioder.

Priser: MTBE- og benzen-forurenet grundvand (1. del)

Der er udført beregninger af enhedspriser ved rensning af MTBE- og benzen-forurenet grundvand, under antagelse af en positiv effekt af benzens tilstedeværelse på MTBE-kapaciteten. Disse beregninger tager udgangspunkt i resultaterne opnået i de udførte kolonneforsøg, jf. afsnit 4.3.1. Under disse forudsætninger er der, for de opstillede scenarier, beregnet enhedspriser på mellem 2,3 og 19,5 kr./m3. Prisniveauet ligger i gennemsnit ca. 45% under niveauet for rensning af grundvand, der kun er forurenet med MTBE.

Priser: MTBE- og benzen-forurenet grundvand (2. del)

Der er ligeledes udført beregninger af enhedspriser ved rensning af MTBE- og benzen-forurenet grundvand, under antagelse af en negativ effekt af benzens tilstedeværelse på MTBE-kapaciteten. Disse beregninger tager udgangspunkt i resultaterne opnået i kolonneforsøgene afrapporteret af (NWRI, 2001), jf. afsnit 4.1.4. Under disse forudsætninger er der, for de opstillede scenarier, beregnet enhedspriser på mellem 6,0 og 39,2 kr./m3. Prisniveauet ligger i gennemsnit ca. 35% over niveauet for rensning af grundvand, der kun er forurenet med MTBE.

Priser: Benzen-forurenet grundvand

Slutteligt er der udført beregninger af enhedspriser på rensning af benzen-forurenet grundvand (ved en koncentration på 1 mg/L). Disse beregninger tager udgangspunkt i, at Freundlich-konstanten (KF) for benzen i litteraturen typisk anføres at være ca. en faktor 10 større for benzen end for MTBE. Dette svarer til, at sorptionskapaciteten for benzen tilsvarende er en faktor ca. 10 større end MTBE-kapaciteten (begge ved 1 mg/L). Under disse forudsætninger er der beregnet enhedspriser (for benzen) på mellem 0,9 og 3,3 kr./m3.

Priser: MTBE- vs. Benzen-forurenet grundvand

Ved sammenligning mellem prisniveauet for rensning af MTBE-forurenet grundvand og benzen-forurenet grundvand, begge ved 1 mg/L, kan det udfra de opstillede forudsætninger konkluderes, at prisen for rensning af MTBE-forurenet grundvand i gennemsnit er ca. 7,3 gange højere end for rensning af benzen-forurenet grundvand.