Reaktiv Jern-Væg til rensning af grundvand for TCE og Chromat, Kolding Hårdkrom A/S

1 Indledning og baggrund

I forbindelse med driften af den tidligere forkromningsfabrik Hård Krom A/S i Kolding er der sket en forurening af fabriksbygninger samt jord og grundvand. Ejendommen er beliggende på Fabriksvej 4 i Kolding (matr. nr. 128 n, Kolding Markjorder) og er registreret som affaldsdepot nr. 621.064. Depotets placering fremgår af figur 1.

Figur 1:
Oversigtskort over ejendommens beliggenhed i Kolding (udsnit fra KMS kort)

Med flere ejere og gennem flere perioder er der på ejendommen foretaget forkromning af forskærme, forlygter, stempler og andet tilbehør. Der er i høj grad anvendt chrom, cyanid og trichlorethylen (TCE) i produktionen ved en såkaldt "hård" forkromningsproces.

Der er gennem en række undersøgelser konstateret en omfattende forurening af jord- og grundvand med primært TCE og chromforbindelser, herunder såvel Cr(III) som Cr(VI). I den nu nedrevne fabrik kunne det konstateres, at dele af fabriksbygningen var svært forurenet med Cr(VI). Visse steder kunne konstateres mætning af væggene med chromatforbindelser. Langs den tidligere produktionslinje (processen er foregået ved delvis elektrolyse i kar) blev der i karrene og på rørforbindelserne hertil konstateret fri cyanid.

Forureningens omfang og kildestyrke er beskrevet i referencerne /1/, /2/, /3/, /4/, og /5/.

Med baggrund i forureningens karakter og omfang har Vejle Amt ladet gennemføre et afværgeprojekt over for forureningen af det terrænnære grundvand med TCE og Cr(VI).

Med henblik på at afprøve nye teknikker besluttede Miljøstyrelsen at støtte projektet gennem programmet for teknologiudvikling. Denne rapport beskriver resultaterne fra afværgeprojektet, der er gennemført i perioden 1998-2001.