Dampoprensning under en bygning

Bilag 3:
Modellering af dampoprensning

af Jacob Gudbjerg, Miljø og Ressourcer, DTU

Opstilling af model

For nærmere at undersøge udviklingen af en dampzone ved injektion under grundvandsspejlet er der ved hjælp af programmet T2VOC opstillet en numerisk model. Modellering af dampinjektion er meget beregningskrævende, og det er ikke realistisk at simulere hele oprensningen. I stedet betragtes en mere simpel boringsopsætning, hvor symmetrien kan udnyttes til at reducere det nødvendige modelområde. Der modelleres en situation med fire injektionsboringer placeret på en cirkel omkring en central ekstraktionsboring. Opsætningen er illustreret på nedenstående figur, og det ses, at det kun er nødvendigt at modellere 1/8 af området.

Figur 1
Skematisk illustration af modelområde.

Resultaterne fra modellen kan ikke sammenlignes direkte med de observerede resultater, men modellen vil vise de samme tendenser. Modellen giver derfor mulighed for nærmere at analysere og forklare de observerede resultater.

Geologien i modellen udgøres af et homogent sandlag med en horisontal permeabilitet på 4 ·10-11 m2 og en vertikal permeabilitet, der er 10 gange lavere. Vandspejlet træffes 1,7 m.u.t., og i den umættede zone er der initialt hydrostatiske forhold defineret ved den eksperimentelt bestemte kapillartrykskurve. Temperaturen er 10 °C. Der injiceres mættet damp med et fastholdt tryk på 130 kPa i en enkelt boring filtersat fra 2,9 til 3,5 m.u.t., der er placeret 5 m fra ekstraktionsboringen. Ekstraktionsboringen simuleres ved at angive et fastholdt tryk på 101 kPa i den nederste celle og 70 kPa i cellen 1,5 m.u.t.. Det nederste tryk svarer til atmosfæretrykket, og det vil sige, at vandspejlet er 3,4 m.u.t. i boringen, og at boringen dermed pumpes tør. Der er angivet et fastholdt tryk svarende til initialbetingelsen i afstanden 12 m fra ekstraktionsboringen. De øverste celler i området har kontakt til en atmosfærecelle med fastholdt tryk, der tillader gasstrømning. Bunden af modelområdet udgøres af en no-flow grænse, hvilket svarer til det lavpermeable lerlag. Modelområdet er opløst i 17768 beregningsceller.

Dampzonens udbredelse

Efter 72 timer med dampinjektion er der stort set opnået steady-state, hvilket vil sige, at den ekstraherede energi svarer til den injicerede. Det kan således ikke forventes, at dampzonen vil udvikles yderligere. Nedenstående figur viser vandspejlet defineret ved den dybde, hvor vandmætningen er større end 0,9. Det piezometriske vandspejl er ikke interessant i dette tilfælde, eftersom den umættede dampzone har et højere tryk end atmosfæren. Hvis man således målte dybden til vandspejlet i et piezometer tæt ved injektionsboringen, ville placeringen være bestemt af injektionstrykket og ikke sige noget om dybden til den umættede zone.

Figur 2
Vandspejl med (venstre) og uden varmetab (højre).

Figuren er symmetrisk omkring y = x og viser det dobbelte af det simulerede område. De angivne ekstraktions- og injektionsrater svarer til den simulerede situation, hvilket altså er halvdelen af den afbildede.

Tæt på injektionsboringen har dampen fortrængt grundvandet, men mellem injektionsboringerne strømmer der fortsat vand ind i det forurenede område. Det er altså kun tæt ved injektionsboringen, at dampen har et højere tryk end vandet. Tryktabet i dampzonen skyldes dels, at afstanden til injektionsboringen øges og dels, at varmetabet medfører kondensation. For at adskille de to processer er der gennemført en simulering, hvor initialtemperaturen er sat til 100 °C, således at der ikke er noget varmetab. I denne situation ses en langt mere effektiv fortrængning af vand. Det bemærkes dog, at der stadig strømmer en betydelig mængde vand til ekstraktionsboringen. Injektionsraten er lavere end i standardtilfældet, og det skyldes det generelt højere tryk som følge af den manglende kondensation. Forskellen mellem de to situationer kan ses som et udtryk for grundvandets kølende effekt.

De næste to figurer viser effekten af at variere injektionstrykket.

Figur 3
Vandspejl ved 125 kPa (venstre) og 135 kPa (højre) injektionstryk.

Som forventet giver et højere injektionstryk en øget fortrængning. Det kan derfor anbefales at benytte så højt et injektionstryk som muligt. Man bør dog være varsom med ikke, at overstige trykket svarende til jordens vægt, da der så kan dannes sprækker i jorden.

I de næste to eksempler er der installeret endnu en boring på symmetriaksen mellem de to injektionsboringer. I det første tilfælde benyttes boringen til dampinjektion (figuren til venstre), og i det andet tilfælde benyttes boringen til oppumpning af grundvand.

Figur 4
Vanspejl ved to injektionsboringer (venstre) og to ekstraktionsboringer (højre).

Den ekstra injektionsboring giver en meget effektiv fortrængning af vand. En del af den injicerede damp ekstraheres som gasfase, og derfor er det ikke nødvendigvis et problem, at der oppumpes langt mindre vand, end der injiceres. Dette eksempel viser, at det er muligt at opvarme hele det forurenede område, hvis afstanden mellem boringerne er lille nok.

Den ekstra ekstraktionsboring giver en lidt større dampzone, men der strømmer stadig meget vand ind i det forurenede område. 44 % af det oppumpede vand kommer fra den oprindelige boring. Effekten af flere ekstraktionsboringer er meget afhængig af den aktuelle situation. I dette tilfælde er grænsen med fastholdt tryk meget tæt på, og derfor ses kun en lille effekt. Generelt kan det siges, at man altid vil opnå en større dampzone ved at etablere flere ekstraktionsboringer. Man skal dog være opmærksom på, at dampzonen bevæger sig mod ekstraktionsboringen, og derfor vil det ikke nødvendigvis være fordelagtigt at etablere boringer opstrøms uden for det forurenede område.

I den næste situation er forholdet mellem den vertikale og horisontale permeabilitet varieret. I standardtilfældet var forholdet 1:10, og her er vist resultater for 1:5 og 1:20.

Figur 5
Vandspejl ved permeabilitetsforhold 1:5 (venstre) og 1:20 (højre).

Ved et permeabilitetsforhold på 1:5 ses en betydeligt ringere fortrængning af vand, hvilket skyldes det øgede tryktab i vertikale retning. Til sammenligning ses en øget fortrængning, når den vertikale permeabilitet sænkes. Det kan altså konkluderes, at jo lavere permeabiliteten er i vertikal retning, jo bedre fortrængning opnås i dybden.

I den næste situation er der indlagt et lag 2,7 til 3,3 m.u.t. med en permeabilitet, der er fem gange højere. Det lokale forhold mellem vertikal og horisontal permeabilitet fastholdes.

Figur 6
Vandspejl med højpermeabelt bundlag(venstre) og ved samtidig injektion af luft (højre).

Det højpermeable lag i bunden medfører en markant øget fortrængning af vand, fordi der kan injiceres mere damp. Selvom indstrømningen af koldt grundvand også øges, er det ikke nok til at begrænse dampzonen. I en lagdelt formation vil det altså være nemmere at opnå en effektiv fortrængning forudsat, at injektionsboringen er filtersat i det højpermeable lag. Det skal nævnes, at havde grænsebetingelsen været en fastholdt injektionsrate og ikke et fastholdt injektionstryk ville det højpermeable lag have medført en ringere fortrængning.

I den sidste situation injiceres der både damp og luft. Injektionstemperaturen er fastsat til 90 °C, hvilket ved det pågældende tryk giver et blandingsforhold på 1,5 kg luft til 1 kg damp. Injektionen af luft medfører en langt højere fortrængning af vand end injektion af ren damp. Det skyldes, at luften ikke kondenserer, og derved svarer det til situationen uden varmetab. Det skal dog siges, at injektion af luft medfører en række andre problemer. Eksempelvis vil størstedelen af den injicerede luft, og dermed forureningen, strømme ud til atmosfæren gennem jordoverfladen. På figur 6 til højre strømmer der luft ud i arealet mellem de to tykke sorte streger. Influensradius for ekstraktionsboringen er altså meget lille, og slet ikke tilstrækkelig til at kontrollere den injicerede luftmængde. Ydermere er det usikkert om modellens forudsætninger er fuldt ud opfyldt ved injektion af så store mængder luft under grundvandsspejlet, og derfor er der en vis usikkerhed på beregningsresultatet. Det kan ikke umiddelbart anbefales at injicere luft for at opnå en øget fortrængning af grundvand.

Oprensning af DNAPL

Opvarmningen i dybden har meget stor betydning for oprensningens effektivitet. Det er illustreret ved at tilføje en pulje på 200 kg immobilt PCE i bunden af modelområdet mellem injektions- og ekstraktionsboringen. Det svarer til den observerede frie fase PCE på toppen af lerlaget. Den første situation, situationen med injektionstryk på 135 kPa og situationen med to injektionsboringer er simuleret med forurening. Tilstedeværelsen af PCE har kun meget lille betydning for temperaturudbredelsen. Nedenstående figur viser fjernelsen af PCE fra modelområdet for de tre forskellige situationer.

Figur 7
Fjernelsesrater ved to forskellige injektionstryk og med to injektionsboringer.

Den fuldt optrukne linje viser fjernelsesraten ved den første situation, og der observeres en meget langsom fjernelse. Ved det højere injektionstryk blev der som tidligere beskrevet fortrængt mere vand, og temperaturen i det forurenede område blev derved højere. Det medfører en periode med markant højere fjernelsesrate, hvorefter raten falder til samme niveau som ved det lave tryk. Det skyldes, at noget af den forurenede jord i denne periode er opvarmet til det fælles kogepunkt for vand og PCE. I tilfældet med de to injektionsboringer blev stort set alt vandet fortrængt, og der ses en meget høj fjernelsesrate, der skyldes kogning af den frie fase PCE. Det er altså meget vigtigt, at temperaturen for det fælles kogepunkt opnås, da man ellers kun får en meget begrænset effekt af opvarmningen.

Konklusion

Simuleringerne har ligesom oprensningen vist, at det kan være vanskeligt at opvarme under grundvandsspejlet med dampinjektion, idet grundvandet ikke fortrænges. En meget dominerende faktor er forholdet mellem den vertikale og horisontale permeabilitet eller graden af lagdeling. Terrænnære sandmagasiner kan ikke forventes at være tilstrækkeligt lagdelte til, at man kan opnå en effektiv fortrængning af grundvand. Ved oprensninger i den type formationer bør man derfor overveje muligheden af at lave en generel grundvandssænkning ved en opstrøms oppumpning eller eventuelt etablere en fysisk barriere mod indtrængende grundvand. For denne oprensning ville det svare til at hele sandlaget havde været umættet ved dampinjektionens påbegyndelse. Simuleringerne viser som forventet, at effektiviteten af fortrængningen stiger med injektionstrykket. Derfor bør man altid benytte så højt et injektionstryk som muligt under hensyntagen til, at trykket i jorden ikke overstiges. Det er ikke muligt at komme med nogle generelle retningslinjer for, hvor tæt boringerne skal stå eller, hvor højt et injektionstryk der kræves. Den optimale injektionsstrategi vil afhænge af den aktuelle permeabilitet, lagdeling, afstand mellem boringer, ekstraktion og muligheden for at sænke grundvandsspejlet. Den eneste måde at vurdere alle disse faktorer er ved at opstille en 3D-model, hvilket kræver en god beskrivelse af de hydrogeologiske egenskaber.

Simuleringerne viser yderligere vigtigheden af at opvarme hele det forurenede jordvolumen til temperaturen for det fælles kogepunkt. Hvis ikke denne temperatur opnås, fjernes forurening under grundvandsspejlet ikke væsentligt hurtigere end ved traditionel grundvandsoppumpning.