Substitution af overfladeaktive og bioakkumulerbare stoffer i vaskemidler

Bilag A:
Vejledning til modellen

1.1 Modelstart

Før indtastningen af produkter og indholdsstoffer i de enkelte vaskeprocesser skal trykknappen "Initialisér" aktiveres. Dette sker ved at pege på knappen med musen og derefter klikke én gang med venstre musetast. Herved fjernes eventuelle indtastninger fra tidligere anvendelse af programmet. Denne tast skal ligeledes aktiveres, hvis man efter en programkørsel på en vaskeproces ønsker at lave en ny kørsel på en ny proces.

Ved initialisering renses ikke valget af besmudsningsgrad, og det er derfor nødvendigt at bruge trykknappen "Initialiser besmudsningsgrad" igen ved en ny kørsel hvis anden besmudsningsgrad skal anvendes. Alternativt kan man alene trykke på den ny ønskede besmudsningsgrad. Det vil automatisk overskrive den tidligere anvendte. Til oplysnings af hvilken besmudsningsgrad der er anvendt ved beregningen er den benyttede besmudsning angivet i resultatarket (nederst, celle D47).

Nu indtastes vaskemidler til forvasken eller Vask 1. De to betegnelser er anvendt synonymt i modellen og angiver alene om to processer anvendes. Der er mulighed for at indtaste op til fire produkter, som kan indgå i en forvask. Når et produkt er indtastet kan næste produkt indtastes. Der skal kun indtastes i hvide felter.

Anvendes færre end fire forskellige produkter til forvasken, kan knappen "Gå til klarvask" aktiveres, hvorved indtastede data for forvasken behandles, og registreringsfelterne for klarvask kommer frem. Man kan også komme til klarvaskregistreringen ved aktivere fanebladet "Klarvask".

Anvendes kun en proces, er det nemmest kun at anvende fanebladet "Forvask". Resultatet angives i resultatarket som Vask 1.

Klarvasken registreres på samme måde som forvasken og afsluttes med at aktivere trykknapperne "gå til forvask" eller "gå til hjælpe- og skyllemidler", som er placeret i bunden af arket.

Hjælpe og skyllemidlerne registreres ikke som produkter, men som rene kemikalier. For hvert kemikalie skal indtastes de nødvendige oplysninger inklusive koncentrationen. Denne kan for et kemikalium være under 100%, hvis det anvendes i en vandig opløsning.

Det bemærkes at vand ikke indgår. Vand eller vand i produkterne anses for miljøneutralt.

1.2 Indtastning

For de enkelte vaskeprodukter indtastes:
navnet på vaskemiddelproduktet og
doseringen i g/kg vasketøj (angivet ved tal).

For hvert indholdsstof i vaskeproduktet indtastes
navn eller betegnelse for kemikaliet,
koncentration i vaskeproduktet (procentdel: 0-100) og
kemikalie-nummer (K-nummer).

K-nummeret er et referencenummer til stofdatabasen, som skal bruges til at finde relevante oplysninger om indholdsstofferne.

Kendes K-nummeret ikke, kan man aktivere knappen "Udskriv liste" på fanebladet "Forvask" eller "Kemikalieliste", og man får da en udskrift af databasen med de påførte K-numre.

Når alle produkter og stoffer er indtastet for en vaskeproces, aktiveres knappen i det blå felt, og den næste tabel vil blive gjort klar til indtastning. Husk et trykke "enter" (¿ ) efter sidste indtastning i en tabel, da det indtastede ellers ikke registreres af programmet. Skal der ikke indtastes noget i tabellen, fordi der eksempelvis ikke er en forvask, eller der er færre end eksempelvis fire forvaskeprodukter aktiveres trykknappen til højre for tabellen ("Gå til ...", og den næste tabel kommer frem.

I tabellerne er forhåndsindtastet værdien "1000" i kolonnen "K-nr.". Denne værdi skal programmet bruge i de tomme rækker i tabellerne. I de udfyldte rækker skal dette tal blot overskrives.

I tabellen er der givet et generelt eksempel på, hvordan et vasketrin kan indtastes i fanebladene "Forvask" og "Klarvask" .

Tabel 1:
Eksempel på indtastning af produkt (NB: ikke eksisterende)

Produktnavn

g produkt / kg tøj

Indholdsstoffer

Indhold i %

K-nr.

Color-textil

13

C 12/15 A > 30 EO

10

28

 

 

Natriumsilikat

45

110

 

 

Natriumkarbonat

35

108

 

 

CMC

3

120

 

 

Fosfat

7

103

 

 

 

 

1000

 

 

 

 

1000

 

 

 

 

1000

1.3 Tilføj stoffer

Eksisterer indholdsstoffet ikke i databasen, skal det tilføjes. Dette gøres ved at aktivere knappen "Tilføj stof". Man skal da manuelt indtaste oplysninger om stoffets miljøegenskaber. Kan enkelte af punkterne ikke udfyldes, vil regnearket se bort fra disse informationshuller. Stoffet skal endvidere tildeles et K-nummer, som skal være forskelligt fra de eksisterende og mindre end 999. Listen fortsættes uden afbrydelse, ellers standser den automatiske søgning og indlæsning ved beregningen.

Ved beregningen opstilles de i produktet indgående kemikalier i nummerorden. Indgår et K-nummer én gang kan det derfor ikke anvendes igen. Skulle det være nødvendigt at anvende samme K-nummer igen, tildeles stoffet et nyt nummer, hvor samme egenskaber er indført igen. Alternativt kan anvendes undernumre. For eksempel er natrium, magnesium og kaliumhydroxid angivet ved nummer 130 i DID-databasen. Da der af og til anvendes mere end et af disse stoffer er de her tildelt undernumrene henholdsvis 130.1, 130.2 og 130.3. De skal så angives ved disse undernumre.

1.4 Start beregningerne

Ved aktivering af trykknapperne hentes data vedrørende de indtastede stoffer fra databasen, så de kan tages med i miljøeffektberegningerne. Der sker ikke noget ved at aktivere trykknappen mere end een gang.

1.5 Fejlindtastning

Hvis man har tastet forkert, kan man taste nye oplysninger ind oven i de forkerte og efterfølgende aktivere knappen "Beregn" til højre for skemaet i fanebladet "Forvask" igen. Skal der ikke stå noget i den forkert indtastede linie (eks. ved indtastning af for mange stoffer), kan man blot skrive "1000" i rubrikken for K-nr., hvorved stoffet fjernes fra beregningerne.

Det er vigtigt, at indtaste dette "1000", da programmet ellers enten vil foretage fejlberegninger eller, hvis intet indtastes, vil komme med fejlmeddelelsen "kørselsfejl 1004".

1.6 Præsentation af resultater

Efter aktivering af knappen "Beregn" i Forvask" præsenteres vaskeprocessernes miljøkonsekvenser på skærmen. Dette sker ved to søjlediagrammer og fire tabeller.

Diagrammerne viser, hvor meget vaskeprocesserne belaster miljøet i forhold til den vejledende maksimale belastning (indekseret). De to diagrammer viser belastningen for det samlede vaskeforløb og opdelt i de enkelte trin i % af den samlede værdi, så det kan ses, hvilke trin den største del af belastningen stammer fra.

Tabellerne indeholder:
nøgletallene bag diagrammerne
hvilke parametre, der overskrider de vejledende maksimalværdier
oversigt over de parametre, som overskrider kriterierne for miljøskadelighed indholdet af stoffer i kategorierne A, B og C.

I regnearket er den vejledende maksimale belastning defineret for besmudsningsgrad som vist i Tabel.

Tabel 2:
Vejledende maksimale belastninger

Parameter

Let besmudset

Middel besmudset

Kraftigt besmudset

K
GN
SOO
LOO
IFN
IAN

20
4000
5
10
1,5
1,5

20
6000
5
10
1,5
1,5

40
12000
5
30
1,5
1,5


Ved at aktivere trykknappen "Udskriv", fås en udskrift af resultatarket med tabellerne og de to diagrammer.

For et mere detaljeret billede af, hvorfra de største bidrag til belastningen stammer, kan man vælge at se baggrundsdata for diagrammer og tabeller. De kan enten ses direkte på skærmen, eller de kan skrives ud fra fanebladet "baggrundsdata". Her kan det kontrolleres om beregninger er udført korrekt. Resultaterne fra "Baggrundsdata" samles i "Beregninger", hvor beregningerne med point, vægtningsfaktorer osv sker. Det er disse data, der danner grundlag for resultatarket.

1.7 Fosfor

Phosphor er regnet som STPP (Natriumtripolyphosphat). Hvis man ønsker mængden af total phosphor skal man huske at mængden af P udgør 25% af STPP.

Sulfonater er angivet som den mængde produktet indeholder. Der ikke omregnet til phospor da mængden varierer med hensyn til hvilken sufonatforbindelse der anvendes.

Tabel 3:
Indhold af Phosphor

Besmudsning

DTI

Svanen

Let

0,3 mg/kg

0,5 mg/kg

Middel

0,5 mg/kg

0,75 mg/kg

Kraftig

1 mg/kg

1,5 mg/kg

Meget kraftig

 

2,5 mg/kg

1.8 "EDTA" og "Klor"

Der er på nuværende tidspunkt ikke nogen automatiseret funktion hæftet til indhold af EDTA eller chlorholdige blegemidler. Det er derfor nødvendigt at udfylde disse felter manuelt. Ved initialisering er det nødvendigt at rense disse felter manuelt.

1.9 Ny programkørsel

Ønskes en ny kørsel for en ny vaskeproces, er det lettest at gå til "Forvask" og aktivere knappen "Initialisér" før den ny proces indtastes samt besmudsningsgrad (med mindre samme besmudsningsgrad anvendes).

1.10 Gem indtastninger

Knappen "gem recept" kopieres den indtastede recept. Recepten gemmes i arket "Recept 1" samt en kopi i en ny mappe. Denne recept vil af Excel tildeles navnet "Mappe1.xls" og gemmes til senere brug på normal vis med kommandoen "Gem" eller "Gem som..." i menuen "Filer" under valgt navn. Hvis man ønsker at indsætte en gemt recept, skal både programmet "DTIvask_2.xls" og mappen indeholdende den ønskede recept være åben. Ved at aktivere knappen "indsæt recept" i mappen indeholdende den gemte recept, føres data over i "DTIvask_2.xls" og beregning gennemføres på normal vis.

NB: Den makro, der henter gemte recepter ind i "DTIvask_2.xls" vil ikke kunne fungere hvis man arbejder i en kopi med et andet navn. Det anbefales derfor at have en sikkerhedskopi på et andet drev.

1.11 Yderligere "knap"-funktioner i regnearket

"Gå til besmudsningsgrad"

Det er muligt at gå til feltet "besmudsningsgrader" ved at aktivere knappen "Gå til besmudsningsgrad". Her kan man ændre grunddata, hvis der opnås enighed om ændring af de vejledende maksimalværdier. De anvendte værdier fremgår af resultatarket og er således ikke skjulte.

1.12 Spørgsmål og kommentarer

Spørgsmål og kommentarer til regnearket kan stilles til Ole Christian Hansen, DTI

1.13 Eksempel

I tabel 1 er vist et fiktivt vaskemiddel. Ved indtastning af denne recept i modellen vil det se ud som vist i figur 1. I eksemplet er der valgt en let besmudsning.

Figur 1:
Indtastning af recept.

Når man så vælger beregninger vil modellen tage data fra databasen til beregning af de enkelte parametre.

De beregninger, der lægges under fanebladet baggrundsdata er vist i det følgende.

Baggrundsdata for forvasken

g/kg tøj

Indholds-
stoffer

Indhold i %

K-nr.

Komponent

TOXi

SF

NF

13

C 12/15 A > 30 EO

10

28

C 12/15 A > 30 EO

100

2

10

13

Fosfat

7

103

Fosfat

1000

1

10

13

Natrium-
karbonat

35

108

Karbonater

1000

1

10

13

Natrium-
silikat

45

110

Silikater

300

1

10

13

CMC

3

120

Karboxymetyl-
cellulose, CMC

300

1

10

 

Indholdsstoffer

ILN

IFN

IAN

Log Kow

SOO

LOO

C 12/15 A > 30 EO

J

J

N

O

O

O

Fosfat

O

O

O

O

N

J

Natriumkarbonat

O

O

O

O

N

J

Natriumsilikat

O

O

O

O

N

J

CMC

J

J

J

<3

O

O

 

Indholdsstoffer

K

GN

SOO-
værdi

LOO-
værdi

IFN-
værdi

IAN-
værdi

ABC

C 12/15 A > 30 EO

1,3

260,00

0

0

1,3

0

B

Fosfat

0,91

9,10

0

0,91

0

0

O

Natriumkarbonat

4,55

45,50

0

4,55

0

0

O

Natriumsilikat

5,85

195,00

0

5,85

0

0

O

CMC

0,39

13,00

0

0

0,39

0,39

B


På den følgende side er vist udskriften af beregningen.